Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ФИЛМОГРАФИЯ (2010)

Милена Цветкова

web | Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност

2010

797. Аз, проклетникът = Despicable Me (2010)1

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1323594

След като неизвестен извършител успява да открадне Пирамидата в Гиза, суперзлодеят Гру решава да стигне още по-далеч и да си присвои Луната, като с помощта на специално устройство я намали до размерите на топка за голф. Но той далеч не е единственият, който работи за изпълнението на този коварен план. Съперникът му Вектор успява да отмъкне устройството за смаляване и Гру е принуден да осинови 3 момиченца (Марго, Едит и Агнес) - сирачета, които да се вмъкнат в добре охраняваната бърлога на врага и да му помогнат да си възвърне машината. Без да усети как, Гру се променя и се превръща в истински баща за дребосъчките. Важен момент в сюжета на филма е първият път, когато Гру чете на момиченцата преди сън. Трогателната книжка за три малки котенца и тяхната майка кара децата да заспят, а злодеят да осъзнае, че ги е заобичал с цялото си сърце и напълно се е променил. В края на анимацията Гру създава специална книжка за Марго, Едит и Агнес, в която един голям сърдит еднорог заживява щастливо с три малки котенца.

Аз, проклетникът = Despicable Me (2010) - 1

Аз, проклетникът = Despicable Me (2010) - 2

798. Време за приключения = Adventure Time with Finn & Jake (2010-)2

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1305826

Уеб сайт: http://adventuretime.wikia.com/wiki/Library

Библиотеката в постапокалиптичната земя Ооо е с огромни помещения и пълни рафтове с книги. Библиотекар е принцеса Костенурка. Тук преминава Секретната борба. Тук героите се срещат с пазителите на книги, които ги учат как да се справят с проблемите. Вижда се, че библиотеката е наполовина потънала в земята.

Време за приключения = Adventure Time with Finn & Jake (2010-) - 1

Време за приключения = Adventure Time with Finn & Jake (2010-) - 2

Време за приключения = Adventure Time with Finn & Jake (2010-) - 3

799. Гимназия Тауър = Tower Prep: сезон 1, епизод 6: Book Report (23.11.2010)3

http://www.imdb.com/title/tt1656878

Сериалът проследява живота на група ученици, които се опитват да избягат от строго секретно училище. В този епизод приятелите трябва да пишат доклад за книгата "Одисея" на Омир. Въпреки достатъчното време за четене на произведението, отлагат за последния момент. Поради недостиг на време слушат аудиоформат на книгата, но това не им помага в подготовката. В своя екземпляр на книгата Иън открива бележки за това, как да се избяга от Tower Prep, написани от бивш ученик на име Норман. Докато търсят следите, приятелите започват да се отъждествяват с Одисей и неговия екипаж и да преживяват техните приключения. Книгата е представена във функцията й на инструкция и навигатор в бягство, а четенето - като акт на съпреживяване и отъждестваване с героите от книгата.

Гимназия Тауър = Tower Prep: сезон 1, епизод 6: Book Report (23.11.2010)

800. Готически свят = Gosick (2010)4

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1872328

http://nabe.kokidokom.net/2011/01/11/first-impressions-gosick

http://myanimelist.net/anime/8425/Gosick

По-голямата част от историята се развива около Къжо Казуя и Викторика, които се забъркват в различни мистериозни случаи, като помагат и на полицията да разреши непосилни за тях загадки. Викторика прекарва свободното си време в четене на книги от училищната библиотека, тъй като е прекалено отегчена и това е начинът да се измъкне от апатията си.

Готически свят = Gosick (2010) - 1

Готически свят = Gosick (2010) - 2

801. Другият Дюма = L'Autre Dumas (2010)5

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1259591

Базиран на: Gely, Cyril and Éric Rouquette. Signé Dumas: théâtre. Paris: Les Impressions nouvelles, 2003. 93 p.

Никой не знае кой е Огюст Маке и все пак всеки знае "Тримата мускетари". Всеки знае автора Александър Дюма, но никой не знае, че Маке е неговият съавтор, защото името му не се появява на корицата. Огюст Маке е "писателят в сянка", "литературният роб", асистентът на Дюма - този, който работи с библиотеките, архивите и историческите извори, без когото книгите "Тримата мускетари", "Граф Монте Кристо" и "Кралица Марго" нямаше да са факт.

Другият Дюма = L'Autre Dumas (2010) - 1

Другият Дюма = L'Autre Dumas (2010) - 2

Другият Дюма = L'Autre Dumas (2010) - 3

802. Живот назаем = Repo Men (2010)6

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1053424

Базиран на: Garcia, Eric. The Repossession Mambo. Harper Collins, 2009. 336 p.

През 2025 г. корпорация, наречена Съюза (The Union), е усъвършенствала артифоргите - биомеханични органи, които позволяват на човек да стане независим от смъртоносните инциденти и болести. Металните бели дробове, сърца, стави и очи, уши и устни са ежедневие, но цената е непосилна за масовите потребители. Корпорацията винаги предлага кредит с "изгодни условия". Ако длъжникът обаче изостане с плащанията, "репо мен" от Съюза възвръща собствеността на компанията по кървав и често смъртоносен начин. Бившето репо Реми решава да запише историята си и да я публикува в книга. Но ръкописът съдържа не просто разказ, а предупреждение. Публикуван е накрая от сина му под заглавието "The Repossession Mambo". В сюжета на книгата авторът влиза като закъснял писател на антиутопия - вместо да предупреждава света какво може да стане, той му показва това, което е. Реми не успява да издаде своята книга по една причина, но въпреки нея дали би успял? Дистопиите на XX век показват, че не би успял. И дневникът на Уинстън Смит от "1984", и книгите, укрити от Ги Монтаг в "451 градуса по Фаренхайт", накрая изчезват - такава е съдбата на книгата в тоталитарното общество. В сюжета на филма се акцентира върху идеологическата функция на книгата, в която съществуването или не на дадена книга може да разкрие на обществото или да скрие от него истината за жестокостите на статуквото.

Мотивът за "несъществуващата книга": силно рекламирано, коментирано заглавие, което обаче не се появява; маркетингов похват с книга в ограничен брой екземпляри, които се разпространяват от ръка на ръка, появяват се и изчезват, за да се засили търсенето до максимум, преди да бъде напечатана и продадена в момента на най-силно търсене.

Може да се гледа паралелно с "451 градуса по Фаренхайт" (1966), "1984" (1984), "Знакът на Саламандъра" (1984), "Равновесие" (2002), "Пазителят" (2014).

Живот назаем = Repo Men (2010) - 1

Живот назаем = Repo Men (2010) - 2

803. Изгубеното бъдеще = The Lost Future (2010)7

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1615091

Историята се развива след 2028 г., когато старият свят на прогреса е напълно унищожен и хората са забравили да четат. Само едно момиче е научено от баща си да чете и може да спаси човешкия род.

Изгубеното бъдеще = The Lost Future (2010)

804. Кик Бутовски: Ако книгите можеха да убиват = Kick Buttowski: Suburban Daredevil: сезон 1, епизод 2: If Books Could Kill = There will be Nachos (ТВ сериал, 13.02.2010)8

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1607849

Гънтър погрешка връща в библиотеката любимата книга на Кик с автограф от идола му - знаменития каскадьор Били Стъмпс. Кик прави всичко възможно, за да си я върне, въпреки че библиотекарят отказва да му съдейства.

Кик Бутовски: Ако книгите можеха да убиват = Kick Buttowski: Suburban Daredevil: сезон 1, епизод 2: If Books Could Kill = There will be Nachos (ТВ сериал, 13.02.2010) - 1

Кик Бутовски: Ако книгите можеха да убиват = Kick Buttowski: Suburban Daredevil: сезон 1, епизод 2: If Books Could Kill = There will be Nachos (ТВ сериал, 13.02.2010) - 2

805. Книгата на Илай = The Book of Eli (2010)9

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1037705

Главен образ е Библия в брайлов формат, оцеляла след ядрен Апокалипсис. Интерпретирана е легендата за новия пророк, дошъл на Земята, за да й даде това, от което най-много се нуждае - вяра. Земята е претърпяла последната война преди 30 години и оттогава няма вяра и надежда, а само безкрайна битка за оцеляване. Толкова време продължава и пътешествието на Илай, който е тръгнал на Запад, за да изпълни своя дълг - да предаде в надеждни ръце последния екземпляр от Библията, макар да е отпечатана с брайлова писменост. В руините на град живее друг човек, който се стреми към същата книга, но неговата цел е чрез Светото писание да контролира и манипулира хората.

Мотивът за книгата във филма: Символиката, вложена в книгата, е на могъща сила, способна да възроди цял един свят от развалините, дори и усвоена чрез други сетива. Символиката на Брайловата Библия и на разкритата в кулминационния момент слепота на Илай е ясна - понякога слепият вижда много по-добре от зрящия, без значение дали заради по-развитите си останали физически сетива, или благодарение на някаква свръхестествена интуиция. Епилогът на филма настъпва с отпечатването на "Библията" отново, а медийният носител вече не е старият хартиен екземпляр, а живата памет на слепеца. Филмът показва силата, която може да вдъхне всяка книга, нейните влияния, положителни или отрицателни; показва аурата й на оръжие, много по-силно и от атомна бомба. Книгата е медия, воля, живот, бъдеще, спасение - всичко необходимо за човечеството.

Книгата на Илай = The Book of Eli (2010) - 1

Книгата на Илай = The Book of Eli (2010) - 2

806. Книжно момиче = Gekijouban Bungaku Shoujo = Literature Girl / Book Girl (2010)10

AniDB: http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=6959

Anime News Network: http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=10815

Официален сайт: http://www.bungakushoujo.jp

Базиран на: Nomura, Mizuki. Bungaku shōjo to ue kawaku gāsuto. Tōkyō: Entāburein, 2006. 318 p.

Главният герой Конохе Иное води скучен ученически живот, но тайно мечтае да стане писател - автор на женски романтични бестселъри. Постъпва в училищния литературен клуб на Токо Амано. Нейната тайна е, че се храни с книги. Оттук нататък, всеки ден след училище Конохе започва да пише за нея свежа "литературна храна".

Книжно момиче = Gekijouban Bungaku Shoujo = Literature Girl / Book Girl (2010) - 1

Книжно момиче = Gekijouban Bungaku Shoujo = Literature Girl / Book Girl (2010) - 2

Книжно момиче = Gekijouban Bungaku Shoujo = Literature Girl / Book Girl (2010) - 3

807. Книжно момиче: Мемоари = Bungaku Shoujo: Memoire (2010)10

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1757694

AniDB: http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=7441

Anime News Network: http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=11683

Официален сайт: http://www.bungakushoujo.jp

Базиран на: Nomura, Mizuki. Bungaku shōjo to ue kawaku gāsuto. Tōkyō: Entāburein, 2006. 318 p.

За Токо Амано - момичето, което не просто чете книгите, а се храни с тях.

Книжно момиче: Мемоари = Bungaku Shoujo: Memoire (2010) - 1

Книжно момиче: Мемоари = Bungaku Shoujo: Memoire (2010) - 2

808. Копакабана = Copacabana (2010)11

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1454910

Бабу, безработна французойка с крайно свободолюбив дух, която въпреки средната си възраст продължава да се представя с детското си име, решава да направи сериозни промени в поведението си, за да възвърне уважението на дъщеря си. Мястото, където започва промяната си, е читалнята на библиотеката. Решава да организира малка тематична вечеря с дъщеря си, за да възстанови благоразположението й. Отива в обществената библиотека и претърсва кулинарния раздел за готварски рецепти, благоприятни за помирение.

Копакабана = Copacabana (2010) - 1

Копакабана = Copacabana (2010) - 2

Копакабана = Copacabana (2010) - 3

809. Малки сладки лъжкини = Pretty Little Liars (2010-2013)12

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1578873

Базиран на: Шепард, Сара. Малки сладки лъжкини: роман. Кн. 1-14. Прев. от англ. Мирела Стефанова. София: Ергон, 2009-2014. (ориг. Pretty Little Liars, 2006-2014)

Важен мотив в този книгоцентричен сериал е Книгата на Езра. Установени са и разликите в книгата. В епизод 20 от сезон 4 Ария открива все още недовършената книга на Езра, по която има бележки, написани от него. Но в епизод 21 от сезон 4, когато в края му Ария държи страниците, по листовете има съвсем други бележки. Тази, която най-много се набива на очи, гласи: "Просто една лъжа на правилното място, в точното време и още една, за да я прикрие, и всичко започва" (виж: Разлики в книгата на Езра. // 01.03.2014. http://weloveprettylittleliars.net/?p=12373).

Съществува специална уеб страница с всички книги, споменавани или показвани в сериала (Book Allusions. 2013. http://pretty-little-liars.wikia.com/wiki/Book_Allusions)

Малки сладки лъжкини = Pretty Little Liars (2010-2013) - 1

Малки сладки лъжкини = Pretty Little Liars (2010-2013) - 2

Малки сладки лъжкини = Pretty Little Liars (2010-2013) - 3

810. Малкият принц - Планетата на книгите = Le Petit prince - La Planete des Libris (2010)13

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2536598

Книга, базирана на филма: Elyum studio, Clotilde Bruneau, Audrey Bussi and Agne?s Bidaud. La plane?te des Libris. Le Petit Prince. Grenoble: Gle?nat, 2012. 48 p.

Анимационен сериен филм на Франс-3 в съвременна адаптация на романа на Антоан дьо Сент-Екзюпери, адресирана с образователна цел към малките зрители.

В епизод 24 А-42692 "Планетата на книгите - 1 част", Принцът и Лисицата попадат на планетата на книгите (планета Либри), където всички четат, но библиотеката потъва. В същото време някой краде книгите от домовете на хората. Балтазар - библиотекарят, и Анатол - директорът на вестника, си съперничат за сърцето на Флора. Може би изчезването на книгите не е случайно. Анатол обвинява за кражбите библиотекаря, защото искал да попълва фонда на библиотеката.

В епизод 25 А-42692 "Планетата на книгите - 2 част", се оказва, че библиотекарят Балтазар не може да чете. Затова е подредил книгите в библиотеката според характеристиките на книжното тяло: VІІ етаж - книги с много меки подвързии, VІІІ етаж - книги на луксозна хартия, Х етаж - книги с аромати (миришещи на шоколад и т.н.). Истинският крадец на книгите се оказва Анатол - директорът на вестника, който желае народът да чете единствено неговия вестник, а не книги. Принцът и Лисицата успяват да спасят библиотеката и книгите. Балтазар се жени за Флора.

Малкият принц - Планетата на книгите = Le Petit prince - La Planete des Libris (2010)

811. Малкото Пони: Приятелството е Магия = My Little Pony: Friendship is Magic (ТВ сериал, 2010- )14

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1751105

Ученолюбивото еднорого пони Туайлайт Спаркъл (Twilight Sparkle) е изпратено от наставника си - мъдрата принцеса Селестия във вълшебния свят Понивил да изучава магията на приятелството с помощ от приятелите си. Историята на главната героиня, която обожава науката и магията и прекарва цялото си време с книгите, но не общува с никого. В Понивил се запознава с авторката на книги пегаса Daring Do (пишещото под псевдоним пони A.K. Yearling - игра на думи с името на Дж. К. Роулинг). Част от действието се развива в две библиотеки - в библиотеката на Златния дъб (Golden Oak Library) и в библиотеката със секретна читалня в руините на замъка на кралските сестри Селестия и Луна (Castle of the Royal Pony Sisters).

Малкото Пони: Приятелството е Магия = My Little Pony: Friendship is Magic (ТВ сериал, 2010- ) - 1

Малкото Пони: Приятелството е Магия = My Little Pony: Friendship is Magic (ТВ сериал, 2010- ) - 2

Малкото Пони: Приятелството е Магия = My Little Pony: Friendship is Magic (ТВ сериал, 2010- ) - 3

811а. Медиум: Скъпи татко = Medium: сезон 6, епизод 12: Dear Dad (15.01.2010)15

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1583633

Малката Бриджит има невърнати 7 библиотечни книги и се страхува, че ще я пратят в затвора. Баща й я успокоява, че ще й коства само голяма глоба, но трябва да я плати сама от джобните си. Строгата библиотекарка й предлага да си отработи глобата като помага в нареждането на книгите. В библиотеката Бриджит се среща с интересни читатели.

Може да се гледа паралелно с епизод 18 "Beaver's Library Book" от сезон 3 на сериала "Заложете на Бобъра" (30.01.1960).

Медиум: Скъпи татко = Medium: сезон 6, епизод 12: Dear Dad (15.01.2010) - 1

Медиум: Скъпи татко = Medium: сезон 6, епизод 12: Dear Dad (15.01.2010) - 2

Медиум: Скъпи татко = Medium: сезон 6, епизод 12: Dear Dad (15.01.2010) - 3

812. Не ме забравяй = Remember Me (2010)16

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1403981

През лятото на 2001 г. в Ню Йорк 22-годишният Тайлър - много ерудиран студент, се издържа, като работи в библиотеката на университета. Угнетен от семейно нещастие (самоубийството на брат му), обиден на света и отчужден от родителите си, неспособен да намери общ език с околните, от скука често влиза в ролята на прелъстител на момичета в нощни клубове. Преди да срещне любовта, намира хармония единствено сред книгите, ходи на лекции по литература и философия, води си дневник, попълва знанията си по световните митологии, чете на сестричката си детска книга с гръцки митове ("D'Aulaire’s Book of Greek Myths" от Ingri & Edgar Parin D'Aulaire), чете "Вой" на Алън Гинзбърг.

Не ме забравяй = Remember Me (2010) - 1

Не ме забравяй = Remember Me (2010) - 2

Не ме забравяй = Remember Me (2010) - 3

813. Не се плаши от тъмното = Don't Be Afraid of the Dark (2010)17

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1270761

Видео: http://www.youtube.com/watch?v=p0xUPqN1CR4

В ролята на библиотекаря е Джеймс Маккей.

Не се плаши от тъмното = Don't Be Afraid of the Dark (2010)

814. Никога не ме оставяй = Never Let Me Go (2010)18

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1334260

Базиран на: Ишигуро, Кадзуо. Никога не ме оставяй. Прев. от англ. Мария Донева. София: ИК Колибри, 2008. 283 с. (ориг. Ishiguro, Kazuo. Never Let Me Go. New York: Alfred A. Knopf, 2003. 288 p.)

Дистопичният сюжет проследява съдбата на три "специални" деца - Рут, Томи и Кати, които израстват в пансион за богати и "привилегировани" в английската провинция, без да знаят в какво се състои тяхната привилегированост. Пансионът е изолирано място, където отглеждат "бебета в епруветка" за бъдещи донори при трансплантации. Децата със специално предназначение се образоват само в творчески дейности, което е подпомагано и от книги. Книгата е навсякъде из интериора - по полиците до прозорците, в класните стаи, в кабинетите на учителките и сред детските вещи, макар подобно образование да е несъвместимо с обречеността на децата да съществуват като източник на биологичен материал. Тримата се изправят пред предопределеността си, когато новата им учителка им разкрива защо никой досега не им е разказвал за живота и какво става, когато пораснеш.

Разяснява им и защо в пансиона се е отдавало толкова голямо значение на творческото обучение и възпитание - преподавателите искали да докажат, че клонингите също имат душа, и да преобърнат общественото мнение за тях. Предметното участие на книгите в редица сцени е целенасочено. Има фоново и функционално присъствие на книгата - книгата на втори план и четенето на книги допълват изграждането на характерите и концептуализират тезата на авторите. Важна част от сюжетната линия е използването на порнографското списание като инструмент във взаимоотношенията между тримата главни герои. С дейността четене са свързани и съпътстващи медианосители - бележки, менюта от ресторант, ръкописни листове, които, от една страна, са важен паратекст в развитието на сюжета, а от друга - "разказвач" на трансформацията у главните действащи лица.

Никога не ме оставяй = Never Let Me Go (2010) - 1

Никога не ме оставяй = Never Let Me Go (2010) - 2

Никога не ме оставяй = Never Let Me Go (2010) - 3

815. Новаци = Beginners (2010)19

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1532503

Момче се обръща към книгите, след като преодолява двойния шок от новините, че баща му е болен от рак и че има млад любовник.

Новаци = Beginners (2010) - 1

Новаци = Beginners (2010) - 2

816. Осъждане = Conviction (2010)20

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1244754

Филмът е основан на действителен случай. Работеща самотна майка си поставя за цел чрез учебниците и четенето в библиотека да придобие законово право да представлява брат си, неправомерно осъден за убийство, с изчерпани шансове да обжалва доживотната си присъда.

Осъждане = Conviction (2010)

817. Писател в сянка = The Ghost Writer (2010)21

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1139328

Базиран на: Харис, Робърт. Сянката: Роман. Прев. от англ. Любомир Николов. София: Обсидиан, 2008. 335 с. (ориг. The Ghost, 2007)

Темата е за известната в издателския свят фигура, наричана "писател под наем", "наемно перо" или "литературен роб". "Писателят в сянка" знае, че никога няма да види името си на корицата на книгата, нито в медиите, нито ще раздава автографи, но работи интензивно, защото смята, че създава бестселър. Тук анонимният виртуоз на перото е нает от лондонско издателство да завърши мемоарите на бившия министър-председател на Великобритания Адам Ланг. Ръкописът е почти готов, но първоначалният наемен автор е загинал мистериозно. Новият наемник разкрива секретна информация, която била зашифрована от покойния писател по принципа на акростиха в думите от първия лист на ръкописа. В процеса на проучвания и денонощно писане "писателят в сянка" научава все по-мрачни политически тайни, заради които е на крачка от опасността да сподели съдбата на предшественика си.

Писател в сянка = The Ghost Writer (2010) - 1

Писател в сянка = The Ghost Writer (2010) - 2

818. Писма до Жулиета / Пиши на Жулиета; Любовта на Жулиета = Letters to Juliet (2010)22

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0892318

Докато е на предсватбено пътешествие във Верона, София се присъединява към група доброволци, които отговарят на писма, адресирани до легендарната Шекспирова Жулиета. Секретарките на Жулиета - четири жени, й предоставят възможността да отговаря на безбройните писма, оставени от отчаяни влюбени на стената на дома на Жулиета. Така в ръцете й попада листче хартия, поставено в дупка на стената през 1951 г., в което жена от Англия с името Клер пише за безумната си любов към италианец. Трогнатата София отговаря на писмото с идеята да вдъхнови вече възрастната Клер да дойде в Италия и да потърси отдавна изгубения си любим. Само седмица по-късно англичанката Клеър се появява във Верона заедно с внука си. Завърнала се в Ню Йорк, София дава написаната история от престоя й във Верона на редактора си, който остава очарован и я публикува. Развита е идеята за магичната сила на записаната мисъл, разбирана като бележка с желание, оставена на свято място. Популярен пример за вярата в езотеричната сила на вграденото в ритуално място записано желание е Стената на плача в Йерусалим, в която хора от цял свят вмъкват своите молитвени писма. Функцията на съживеното старо писмо може да се екстраполира върху функцията на книгата като медия - авторът може да консервира такова послание до читателите си, което след неопределено време изцяло да промени мисленето им, да разбуди амбициите и стремежите им, да им даде жажда за промяна, да преобърне световете им.

Писма до Жулиета / Пиши на Жулиета; Любовта на Жулиета = Letters to Juliet (2010) - 1

Писма до Жулиета / Пиши на Жулиета; Любовта на Жулиета = Letters to Juliet (2010) - 2

819. Писма до Бог = Letters to God (2010)23

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1462054

Базиран на истински случай по: Doughtie, Patrick, and John Perry. Letters to God: A Novel. Grand Rapids, Mich: Zondervan, 2010. 243 p.

Осемгодишният Тайлър Дохърти пише всеки ден писма до Бог и ги изпраща по пощата. Момчето е болно от рак и единствено вярата му дава сила и мъжество за борба със страшната диагноза. Писмените послания, разбира се, не могат да бъдат доставени до точния адресат от изумения пощальон Брейди Макданиълс. Затова пък, прочитайки всяко едно от писмата-молитви, се вдъхновява от храбростта на момчето и намира сили за борба със собствената си драма - алкохолната зависимост.

Функцията на писаното слово: Писаното слово функционира не само като медиатор между човека и Бог, а и между двама страдалци, от които адресатът е субститут, първоначално непредвиден, но твърде подходящ за пълноценно общуване.

Може да се гледа паралелно с филмите "1778 истории за жена ми" (2011), "Вината в нашите звезди" (2014).

Писма до Бог = Letters to God (2010)

820. Пощоряване / Бърза поща в Анкх-Морпорк = Going Postal (2010)24

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1219817

Базиран на: Пратчет, Тери. Пощоряване: Истории от света на Диска. София: Вузев, 2009. 492 с. (ориг. Going Postal, 2004)

Оригинално пресъздаване на революционните промени в процеса на комуникация. Става дума за противоборството между новите и старите технологии, а именно пощата и т.нар. щракс - устройство за бързо предаване на съобщения. В момента, в който щраксът се развали, всички се връщат към старата система на комуникация - писането на писма. Главният герой обаче през целия филм пише писмо до своята нова любима, за да може да изрази това, което мисли и чувства. Това става причина между тях да се създадат немалко конфликти, но и да бъдат щастливи в края на филма.

Има няколко основни образа на ролята на книгата, писането, записаното слово и другите медийни канали:

Функция на думите. Чрез магията е представен в действителност начинът на влияние на думите - независимо написани или не. Един от второстепените герои казва: "Съберете достатъчно думи на едно място и ще изкривите пространството и времето". Също така твърди, че думите не убиват, а проникват през очите и ушите на хората, за да стигнат до душите им. Представена е и идеята, че когато човек говори, той може да излъже, но това не може да се случи, когато пише.

Функция на писаното слово - представено е като сакрално: всеки, който си е позволил да изгори книга или дума, намира смъртта си. "Защото някога Пощата е била един от най-великите кораби на държавата". Действителната мощ на ръкописните думи върху хартия е изказана от Архиканцлера на Невидимия университет - те са източник на магическа енергия: "Ако съчетаеш достатъчно думи, можеш да промениш времето и пространството".

Функция на писмата. Те притежават собствен живот. Вечер, щом новият началник на пощата заспи, те се прокрадват в съня му, шептейки с приглушени гласове, влизайки в ролята на съвест. Тъй като той в миналото си е бил мошеник и сега му е даден шанс да се поправи, те му показват грешките, които е допуснал, и страданията, причинени от действията му. Писмата се превръщат в море, в което той потъва, докато на стената се прожектират сцените на прегрешенията му. Филмовите сцени показват психическото въздействие на лавините от писма в пощата - новият началник получава халюцинации, обхванат е от параноя и от психопатичното усещане, че писмата искат да го убият. В действителност единствената молба на писмата е да бъдат изпратени. Те притежават инстинкт за самосъхранение. Това е показано в сцената, в която наемен убиец е изпратен да убие началника на пощите. Той подпалва цялата поща и в момента, в който се насочва към жертвата си, част от пламтящите писма го обгръщат и изгарят. Като положителна и специфична страна на писмото в сравнение с телеграмата виждаме възможността да бъде запечатано с целувка, да запази следи от сълзите на пишещия или от парфюма му и т.н, тоест да го персонализира.

Функция на счетоводната книга. Книгата е представена във функцията й на документ и улика. Счетоводителят записва всички приходи и разходи на компанията, която управлява щракалките. В нея са поместени и сумите, които са заплатени на наемния убиец, за да прекрати живота на предишните началници на пощите. Така математическите записки стават улика за престъпленията на злодея.

Мотивът за медийните колизии. Филмът ни представя различни аспекти на съперничество или подпомагане между книгата и другите медийни форми. Акцент е поставен и върху хартията като материал, макар само за произвеждане на марки, които са предназначени отново за писмата. Присъствие имат и други видове медийни носители - вестници, рекламни листовки, пана и дори табелата с мотото на пощальоните, което гласи: "Ни дъжд, ни сняг, ни мракът нощен не могат да спрат тез вестоносци в техния служебен дълг". В края на филма двамата главни герои - добрият и лошият, се обзалагат кой от двамата ще предаде по-бързо съобщение до далечно място. Съобщението, което трябва да се предаде, е във вид на книга, която в едни случаи трябва да бъде доставена, а в други "преведена" и препратена. Първият - посредством пощенската кола, теглена от два коня. Вторият, представител на щракса, трябва да предаде съобщението по въздушен път. Това става посредством светлинен сигнал, което ни препраща към форми на обущуване, които не са опосредствани чрез писменост. Физически погледнато, е невъзможно първият да победи, но той използва хитрост и по този начин показва слабостите на "новите технологии". Щраксът в началото се явява и като подривна медия за писмата.

Мотивът за книгата. На фона на останалите средства за комуникация книгата е представена като най-свещена и неприкосновена медия, а записаните думи - като генератори на изключителна енергия. Самият факт, че магьосниците от Невидимия университет постоянно са с книги в ръце, е показателен за това, какво тайнство е писмената информация, съхранена между корици. Именно чрез книга идва и развръзката на филма, която доказва вината на мошеника - псевдособственик на щракса.

Пощоряване / Бърза поща в Анкх-Морпорк = Going Postal (2010) - 1

Пощоряване / Бърза поща в Анкх-Морпорк = Going Postal (2010) - 2

Пощоряване / Бърза поща в Анкх-Морпорк = Going Postal (2010) - 3

821. Преследвачката = Stalker (2010)25

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1411236

Многообещаващата писателка Паула Мартин превръща в хит дебютния си роман, но успехът й причинява нервна криза. Сега прави неуспешни опити да завърши следващата си книга. По съвет на Сара, неин литературен агент, Паула заменя града със старата семейна къща в провинцията, където да може да се отпусне, да прочисти мислите си и да преоткрие музата си. Сара й изпраща за асистентка Линда, практикуващ "писател в сянка", която трябва да върне вдъхновението на Паула. Но от този момент животът й се превръща в кървав кошмар. Майсторката на хорър сюжети дори не може да си представи, че истинският ужас ще се случи именно на нея. Безсилен да помогне на писателката е и репортерът Робърт Гейнър, който е готов на всичко, за да получи интервю от Паула. В действителност Линда е тъмното алтер-его на Паула, проявило се в резултат на психична травма в миналото.

Може да се гледа паралелно с "Таен прозорец" (2004).

Преследвачката = Stalker (2010) - 1

Преследвачката = Stalker (2010) - 2

Преследвачката = Stalker (2010) - 3

822. Проклятието Валдемар 1 = La herencia Valdemar = The Valdemar Legacy (2010)26

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1242744

Базиран на: Лъвкрафт, Хауърд Филипс. Некрономикон. Състав. и прев. Адриан Лазаровски. София: Enthusiast, 2012. 392 с. (ориг. Alhazred, Abdul and H. P. Lovecraft. Necronomicon. London: Heinemann, 1938; Lovecraft, H. P. A history of the Necronomicon: being a short, but complete outline of the history of this book, its author, its various translations and editions from the time of the writing (A.D. 730) of the Necronomicon to the present day (1927). Oakman, Ala.: Rebel Press, 1938. 6 p.)

Валдемар търси отдавна изгубената книга "Некрономикон", която му позволява да възкреси Дявола с обещание за безсмъртие. Луиза Лоренте е експерт по архитектура и често изследва стари сгради с интересни строителни решения. Поредната сграда е викторианското имение "Валдемар". Но по време на проучванията Луиза изчезва.

Проклятието Валдемар 1 = La herencia Valdemar = The Valdemar Legacy (2010) - 1

Проклятието Валдемар 1 = La herencia Valdemar = The Valdemar Legacy (2010) - 2

823. Рамона и Бийзъс = Ramona and Beezus (2010)27

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0493949

Базиран на: Клиъри, Бевърли. Бийзъс и Рамона. Прев. от англ. София Петрова; ил. Трейси Докрей. София: Millenium, 2011. 208 с. (ориг. Cleary, Beverly, and Louis Darling. Beezus and Ramona. New York: W. Morrow, 1955. 159 p.)

Филм за приключенията на 9-годишно момиче, което използва печатните медии и свръхактивното си въображение, за да избяга от реалността.

Рамона и Бийзъс = Ramona and Beezus (2010) - 1

Рамона и Бийзъс = Ramona and Beezus (2010) - 2

Рамона и Бийзъс = Ramona and Beezus (2010) - 3

824. Рапунцел и разбойникът = Tangled (2010)28

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0398286

Базиран на: Рапунцел: [Адапт. по Братя Грим]. Andre Sikojev, Claus Clausen, Stefan Beiten; Прев. Вера Андреева. София: Прес, 2004. 80 с.

Дългокосата принцеса Рапунцел е прекарала целия си живот затворена в една кула. В първата песен "Кога започва животът ми?" тя пее: "Повтарям книгите, но докога така?". Книга стои и в началото на биографията на Флин Райдър (с действителното име Юджин Фицербърт) - най-издирвания крадец в царството. В приюта, където е израснал като сирак, намерил книгата за Флиниган Райдър - въплъщение на идеалите му. Когато става престъпник и за да забрави миналото си, приема псевдонима Флин Райдър.

Рапунцел и разбойникът = Tangled (2010) - 1

Рапунцел и разбойникът = Tangled (2010) - 2

Рапунцел и разбойникът = Tangled (2010) - 3

825. С дъх на канела = Dear John (2010)29

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0989757

Базиран на: Спаркс, Никълъс. С дъх на канела: Роман. София: Ера, 2007. 327 с. (ориг. Sparks, Nicholas. Dear John. New York: Warner Books, 2006. viii, 276 p.)

Писмата са единственият възможен медиатор за споделяне на чувствата между двама влюбени. Американският войник Джон Тайри и студентката Савана са разделени задълго поради атентатите от 11 септември 2001 г. и са принудени да общуват само с писма в продължение на седем години. Интересен е моментът, в който се оказва, че военната поща често задържа писмата и как Джон и Савана намират изход от ситуацията - уговарят се да номерират писмата си, за да не се губи времевата нишка. Писма осведомяват Джон, че Савана се е омъжила за друг, а баща му е получил инфаркт. Тук е забележителен още един аспект на писменото общуване - когато Джон е до болничното легло на умиращия си баща, той не му говори, а му прочита написаните върху лист хартия свои мисли. Повод за размисъл е акцентираната разлика между устното четене и говоренето.

Може да се гледа паралелно с филмите "Ефектът на пеперудата" и "П.П. Обичам те" (P.S. I Love You). Така наблюдаваме три проекции на писмото в три различни етапа от време-пространството. В "Ефектът на пеперудата" дневниците, които главният герой води, са единствена връзка с миналото му и начин да промени бъдещето. В "П.П. Обичам те" писмата, които получава съкрушената от загубата на съпруга си жена, са единственият начин тя да успее да се възстанови и да продължи напред. А в "С дъх на канела" писмата, които си разменят двамата влюбени, са единственият начин да поддържат своята силна и пламенна любов и да живеят нормално в настоящето. Общото между трите филма е, че писмената медия е стабилен източник на надежда.

С дъх на канела = Dear John (2010) - 1

С дъх на канела = Dear John (2010) - 2

С дъх на канела = Dear John (2010) - 3

826. Свръхестествено: Последната песен = Supernatural: сезон 5, епизод 22: Swan Song (13.05.2010)30

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1626753

Писателят Чък Шърли (Chuck Shurley) с псевдонима Карвър Едлънд (Carver Edlund) работи върху ръкописа на последната книга "Swan Song" от поредицата "Supernatural".

Свръхестествено: Последната песен = Supernatural: сезон 5, епизод 22: Swan Song (13.05.2010) - 1

Свръхестествено: Последната песен = Supernatural: сезон 5, епизод 22: Swan Song (13.05.2010) - 2

827. Семейният тип: Брайън пише бестселър = Family Guy: сезон 9, епизод 6: Brian Writes a Bestseller (21.11.2010)31

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1759063

Уеб сайт: http://www.fox.com/family-guy

В епизода "Брайън пише бестселър" се разказва за силното влияние на книгата върху читателите по отношение на "личностното развитие" и резултат от натрупаната слава на писателя. След пълния провал на първата му новела (връщат му 300 кашона с екземпляри от книгата, опаковани в раздробени части от същата книга) Брайън решава да се откаже от кариерата си на писател. На следващия ден той попада на заглавие от типа "Постигнете мечтите си СЕГА", удостоено с литературна награда и получило статут на бестселър. Фрустриран, Брайън заявява, че би могъл да напише подобно нещо за една нощ и съответно получава предизвикателство от Стюи. Противно на всички очаквания опитът му се оказва успешен и новото му произведение "Пожелай го, поискай го, направи го" жъне слава и комерсиален успех. В епизода проличава влечението на читателите към лека, повърхностна литература за "духовно саморазвиване". Не след дълго славата прави Брайън арогантен и надменен и той започва да изпада в неловки ситуации, получавайки урок след урок.

Семейният тип: Брайън пише бестселър = Family Guy: сезон 9, епизод 6: Brian Writes a Bestseller (21.11.2010) - 1

Семейният тип: Брайън пише бестселър = Family Guy: сезон 9, епизод 6: Brian Writes a Bestseller (21.11.2010) - 2

Семейният тип: Брайън пише бестселър = Family Guy: сезон 9, епизод 6: Brian Writes a Bestseller (21.11.2010) - 3

828. Скот Пилгрим срещу света = Scott Pilgrim Vs. The World (2010)32

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0446029

Базиран на: О'Мали, Браян Лий. Скот Пилгрим срещу света. Прев. Милена Ташева. София: Екслибрис, 2012. 200 с. (ориг. O'Malley, Bryan Lee. Scott Pilgrim 2. Portland, Ore: Oni Press, 2005. 200 p.)

Скот Пилгрим намира момичето на мечтите си - Рамона. Но на пътя му стои сложна задача: за да се среща с нея, трябва да победи нейните седем бивши и много зли партньори. За пръв път вижда момичето от съня си в публичната библиотека Уайчууд (Wychwood Library).

Скот Пилгрим срещу света = Scott Pilgrim Vs. The World (2010) - 1

Скот Пилгрим срещу света = Scott Pilgrim Vs. The World (2010) - 2

Скот Пилгрим срещу света = Scott Pilgrim Vs. The World (2010) - 3

829. Сладки лъжи = De vrais mensonges = Beautiful Lies (2010)33

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1529569

Емили - собственичка на салон за красота, получава анонимно любовно писмо от таен обожател. Хрумва й да преправи името си и да го адресира до страдащата си майка, изоставена от мъжа си заради по-млада жена. Идеята постига желания ефект - писмото е написано толкова изискано и чувствено, че майката веднага възвръща усещането си за живот. Хваната в собствения си капан, Емили трябва не само да продължи да съчинява писма, а и да намери мъж, който би могъл да изиграе ролята на влюбения автор. Цялата история с любовната кореспонденция заставя прагматичната и рационална дъщеря да преосмисли собствените си възгледи за живота.

Сладки лъжи = De vrais mensonges = Beautiful Lies (2010) - 1

Сладки лъжи = De vrais mensonges = Beautiful Lies (2010) - 2

Сладки лъжи = De vrais mensonges = Beautiful Lies (2010) - 3

830. Супер = Super (2010)34

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1512235

Главният герой Франк Дарбо иска да върне съпругата си, напуснала го заради наркодилър, и заживява нов живот на супергерой. Отива в библиотеката на колежа да чете комикси за супергерои и разпитва библиотекарката къде може да се намери информация за последните престъпления.

Супер = Super (2010)

831. Суперморски пехотинци = Ultramarines: A Warhammer 40,000 Movie (2010)35

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1679332

Официален сайт: http://ultramarinesthemovie.com

История за пазители на Книгата - кодекса на легиона или Реликвата (имперски артефакт).

Суперморски пехотинци = Ultramarines: A Warhammer 40,000 Movie (2010)

832. Тод и Книгата на чистото зло = Todd and the Book of Pure Evil (ТВ сериал, 2010-2012)36

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1558128

Официален сайт: http://www.toddandthebookofpureevil.com

Съществува книга, която дава безгранична мощ, която може осъществи всяко тъмно и тайно желание. Но цената, която трябва да се заплати, е огромна. Канадският сериал се фокусира върху почитателя на метъл музиката Тод Смит, който учи в гимназията "Краули" заедно с приятелите си Джени, Къртис и Хана. Малко хора знаят, че за да функционира, "Краули" разчита на подкрепата на тайна сатанинска организация и че зад стените й се крие магическата "Книга на Чистото зло". Мистериозната книга изпълнява желанията на този, който я държи в ръцете си, но в повечето случаи последиците са трагични. Решени да открият и унищожат сатанинската книга (която отлита веднага, след като е изпълнила желанието на даден човек), Тод и приятелите му се впускат в необикновена авантюра, изпълнена с много неочаквани открития и събития. Обстоятелствата се усложняват, когато срещу тях се изправя и злият училищен психолог Атикъс, който прави всичко възможно, за да саботира плановете им.

Тод и Книгата на чистото зло = Todd and the Book of Pure Evil (ТВ сериал, 2010-2012) - 1

Тод и Книгата на чистото зло = Todd and the Book of Pure Evil (ТВ сериал, 2010-2012) - 2

833. Тридесет и седмият роман = Тридцать седьмой роман (2010)37

КиноПоиск: http://www.kinopoisk.ru/film/490291

Кино-Театр: http://www.kino-teatr.ru/kino/movie/ros/hud/82808/annot

Известният писател на детективски романи Григорий Ветлугин има издадени 36 книги. Но в момента е в творческа криза, в безплодни опити да открие сюжет за следващия си роман. Издателството му го изпраща в провинциален град за презентация на книгите му и за срещи с читателите. Там среща жената на мечтите си - Анна Гурева, която преди това се е появявала във виденията му като убийца. Тя действително попада в затвора с обвинение за убийство на свой съгражданин. Трагичната любов превръща собствения живот на писателя в неговия тридесет и седми, но непубликуван роман.

Тридесет и седмият роман = Тридцать седьмой роман (2010) - 1

Тридесет и седмият роман = Тридцать седьмой роман (2010) - 2

Тридесет и седмият роман = Тридцать седьмой роман (2010) - 3

833а. Хари Потър и даровете на Смъртта: Част 1 = Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010)38

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0926084

Базиран на: Роулинг, Дж. К. Хари Потър и даровете на смъртта. Прев. Емилия Л. Масларова. София: Егмонт, 2007. 656 с. (ориг. Rowling, J. K. Harry Potter and the Deathly Hallows, 2007)

В седмия филм за малките магьосници централна роля има книгата от ХV век "Приказки на барда Бийдъл" (англ. The Tales of Beedle the Bard), завещана на Хърмаяни Грейнджър от Албус Дъмбълдор, бивш директор на училището за магия "Хогуортс". Завещанието е предадено от министъра на магията Руфъс Скримджър месец след смъртта на директора. Книгата е популярен сред магьосниците сборник с пет приказки за техните деца, а заглавието й е изписано с древни руни. В началото на приказката за тримата братя Хърмаяни Грейнджър вижда странен знак - триъгълник с вписан кръг. Тримата приятели - Хари, Рон и Хърмаяни узнават от Ксенофилиус, бащата на Луна Лъвгуд и главен редактор на списание "Дрънкало", че това е знакът на легендарните Дарове на Смъртта.

Хари Потър и даровете на Смъртта: Част 1 = Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010) - 1

Хари Потър и даровете на Смъртта: Част 1 = Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010) - 2

Хари Потър и даровете на Смъртта: Част 1 = Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010) - 3

834. Цвете на Дявола = The Devil's Flower (2010)39

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0937353

Колежанката Полина сънува загадъчно цвете на вратата на средновековен замък, което не престава да я преследва и наяве. Търси за помощ познатата гадателка Настя и открадват от библиотеката старинна книга, описваща сюжета от сънищата на Полина. Откриват, че някои страници на книгата са празни, но се запълват със сцени от сънищата и живота на Полина, в зависимост от протичащите събития. По-късно в резултат на втори сън Полина е преследвана не само от мистичното цвете, но и от загадъчен черен конник, към когото тя започва да изпитва непреодолимо влечение.

Цвете на Дявола = The Devil's Flower (2010) - 1

Цвете на Дявола = The Devil's Flower (2010) - 2

835. Чиракът на магьосника = The Sorcerer's Apprentice (2010)40

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0963966

Базиран на: Гьоте, Йохан Волфганг. Чиракът магесник (1797 г.). - В: Антология на немската поезия. Прев. Владимир Мусаков и др. София: Народна култура, 1966. 332 с. (ориг. Goethe, Johann Wolfgang von. Der Zauberlehrling (1797). Zeitz: J. Lebek, 1949. 16 p.)

Балтазар Блейк е майстор магьосник в съвременен Манхатън, опитващ се да защити града от своя многовековен враг Максим Хорват. Не може да го направи сам, затова наема студента по физика Дейв, който на пръв поглед не показва особен потенциал да стане достоен ученик и партньор. Магьосникът му преподава интензивен курс по изкуството и науката на магията. Основен инструмент в обучението е самото оръжие срещу злия Максим - книгата със заклинания "Енкантус", която тежи 34 кг. По официални сведения специално за снимките на продължението на "Фантазия" са създадени по-леки дубликати, вкл. екземпляр, тежащ "едва" 4,5 кг, и водоустойчив вариант на "Енкантус". Всяка страница от масивния фолиант е трябвало да бъде старателно състарена от специалисти по средновековно книгоиздаване. Използвани са множество методи - от поръсване на хартията с пясък до оцветяването й с чай.

Чиракът на магьосника = The Sorcerer's Apprentice (2010)

836. Шагренова кожа = La peau de chagrin (2010)41

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1563665

Базиран на: Балзак, Оноре дьо. Шагренова кожа. Пловдив: Хр. Г. Данов, 1980. 256 с. (ориг. Balzac, Honore? de. La peau de chagrin: roman philosophique. Paris: C. Gosselin, 1831. v. 1: 395 p.; v. 2: 374 p.)

Бедният млад и честолюбив Рафаел дьо Валантен мечтае да забогатее и да се прослави, ако напише книга. Работи усърдно и се надява да публикува сборник с философски есета за велики мислители "Теория на волята". Но издателят връща ръкописа му с отговор, че не отговаря на съвременността, че е твърде скучен и обемен. След отказа Рафаел изпада в дълбока депресия, от която го изважда Растиняк, с когото се е запознал в библиотеката по време на издирването на материали за книгата си. Той го убеждава да смени средата и да пробва късмета си в светското общество. Така Рафаел затъва в дългове и в любовно разочарование. В отчаянието си решава да сложи край на живота си. Но блуждаейки безцелно из града и без пукната пара в джоба, спира в антикварен магазин. Собственикът узнава за решението му да се самоубие и предлага екзотичен начин да умре - да сключи сделка с мощен магически талисман - Шагреновата кожа. Тя изпълнява всяко желание на подписалия сделката, но в замяна неумолимо съкращава живота му и показва това, като самата тя се смалява. Рафаел се увлича в множество желания: солидна длъжност, огромно наследство, жени, пирове, оргии, вакханалии, слава и тълпи от купувачи на книгата му. Но успоредно с това кожата безвъзвратно намалява размера си.

Книгата във филма: Приоритет, за който Рафаел плаща с живота си.

Шагренова кожа = La peau de chagrin (2010) - 1

Шагренова кожа = La peau de chagrin (2010) - 2

837. Шерлок: Слепият банкер = Sherlock: сезон 1, епизод 2: The Blind Banker (1.08.2010)42

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1664529

Базиран на: Дойл, Артър Конан. Шерлок Холмс: пълно издание. Прев. Георги Папанчев и др. София: КК Труд, 2012. 960 с. (ориг. Doyle, Arthur Conan and Christopher Morley. The Complete Sherlock Holmes. Vol. 1-2. Garden City, N.Y.: Doubleday & Co, 1930. 1122 p.)

Шерлок Холмс и доктор Уотсън търсят в библиотеката (West Kensington library) книги, заемани от убития журналист, и откриват по лавиците мистериозни жълти символи на китайската криминална организация "Черен лотос". Сцената е заснета в уелската библиотека Cardiff Central Library.

Шерлок: Слепият банкер = Sherlock: сезон 1, епизод 2: The Blind Banker (1.08.2010) - 1

Шерлок: Слепият банкер = Sherlock: сезон 1, епизод 2: The Blind Banker (1.08.2010) - 2

838. Ще срещнеш висок тъмнокос непознат = You Will Meet a Tall Dark Stranger (2010)43

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1182350

Проследява се историята на две женени двойки. При разпада на брака си Алфи се увлича по много по-млада жена, Хелена започва да посещава гадатели, които предсказват чудатости, което има непредвидени последици върху брака на нейната дъщеря и съпруга й - неуспял писател. Той търси музата си в лицето на сексапилната съседка. Важна е финалната сцена - с внушения за ролята на книгата.

Уди Алън за филма:

- Идеите за свръхестествени сили, предишни животи и хората, които вярват в тях, са централни в последния Ви филм. Какво Ви заинтригува, за да пишете за тях?

- Интересувах се от идеята за вярата в нещо. Това звучи толкова безперспективно, но имаме нужда от някои заблуждения, за да не спираме да вървим напред. И хората, които успешно се самозаблуждават, изглеждат по-щастливи от хората, които не могат да го правят. Познавал съм хора, които са вярвали в религията или в гадатели. И ми се стори, че това е добър герой за филм: жена, за която всичко се е провалило, и изведнъж се оказва, че жена, която й предсказва бъдещето, й помага. Проблемът е в крайна сметка, че я очаква грубо пробуждане.

Ще срещнеш висок тъмнокос непознат = You Will Meet a Tall Dark Stranger (2010) - 1

Ще срещнеш висок тъмнокос непознат = You Will Meet a Tall Dark Stranger (2010) - 2

839. Южен парк / Саут Парк = South Park: сезон 14, епизод 2: The Tale of Scrotie McBoogerballs = Trey Parker, Matt Stone (24.03.2010)44

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1624774

В центъра на сюжета е реално забранената в някои американски училища книга "Спасителят в ръжта". Проследява се идеята на четиримата главни герои да напишат своя книга, след като учителят им ги задължава да прочетат книгата на Селинджър. Учителят изрежда редица причини, поради които трябва да четат "Спасителят в ръжта" с изострено внимание - че е в забранения списък, че има вулгарен език и че убиецът на Джон Ленън твърди, че е вдъхновен точно от нея. След като прочитат тази прочута "покварена" и "пошла" книга, децата разбират, че в нея няма нищо вулгарно, напротив - доста е депресираща, Стан, Ерик, Кени и Кайл решават да напишат наистина вулгарна книга, която да бъде "много по-забранявана" от четивото в ръцете им. И приписват авторството на глуповатия си приятел Бътърс. За тяхно учудване родителите не се сърдят на Бътърс, а го хвалят за работата му и дори са потърсени от представител на издателство "Penguin", който иска да откупи правата. Книгата бързо става сензация - продават се милиони екземпляри, преведена е на 26 езика. Всички в училището смятат, че Бътърс е гений, което дразни четиримата приятели. Решават да се изправят срещу него и да му кажат истината, че всъщност те са авторите на книгата. Но Бътърс е замаян от известността си и отказва да приеме, че не е авторът. Книгата е представена и в "Today show", където на всички зададени въпроси Бътърс дава грешни отговори, тъй като дори не я е прочел. Славата му обаче е много кратка, защото в деня, в който книгата излиза на пазара, неговите идоли - сестрите Кардашиян, са застреляни от читател, който твърди, че е бил вдъхновен за това от книгата. Епизодът е сатирична критика на поп културата и се присмива на хора, които намират скрити послания в творби, в които няма такива; засяга се и намаляващият интерес към четенето сред младежите.

Южен парк / Саут Парк = South Park: сезон 14, епизод 2: The Tale of Scrotie McBoogerballs = Trey Parker, Matt Stone (24.03.2010)

840. New Tricks: сезон 7,епизод 2: It Smells of Books (17.09.2010)45

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1724377

Мястото на новата драма с участието на ексцентричната група от бивши полицейски служители, преминали в пенсия, за да разследва неразкрити престъпления, е библиотеката. Когато екипът започва повторно разследване на смъртта на университетския професор Ричард Саймс, Лейн се озовава под прикритие в своя "духовен дом" - Лондонската библиотека.

New Tricks: сезон 7,епизод 2: It Smells of Books (17.09.2010) - 1

New Tricks: сезон 7,епизод 2: It Smells of Books (17.09.2010) - 2

New Tricks: сезон 7,епизод 2: It Smells of Books (17.09.2010) - 3

841. Tron. Заветът = Tron. Legacy 3D (2010)46

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1104001

Рафт с печатни книги в компютърно генериран свят, където виждаме заглавия на Толстой, Достоевски, Жул Верн.

Tron. Заветът = Tron. Legacy 3D (2010)

 

 

БЕЛЕЖКИ

1. Despicable me. Directed by Chris Renaud, Pierre Coffin; screenplay by Cinco Paul & Ken Daurio; based on a story by Sergio Pablos; produced by Chris Meledandri, Janet Healy, John Cohen; voices of Steve Carell, Jason Segel, Russell Brand, Kristen Wiig, Will Arnett, Julie Andrews, Miranda Cosgrove, Danny McBride, Jack McBrayer. Universal City, CA: Universal Studios Home Entertainment, 2010. 1 videodisc (1 hr., 35 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

2. Adventure time: the complete first season. Directed by Larry Leichliter, Elizabeth Ito, Nate Cash, Andres Salaff, Adam Muto; written by Pendleton Ward, Kent Osborne, Patrick McHale, Adam Muto; produced by Pendleton Ward, Fred Seibert, Kelly Crews. [Australia]: Madman Entertainment, 2012. 1 disc (299 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

3. Tower Prep. The first season. Directed by Peter DeLuise; written by Paul Dini; Ryan Pinkston, Drew Van Acker, Elise Gatie. Miami, Florida, USA: Dolphin Entertainment, 2010. 1 videodisc (runtime 46 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

4. Gosick. Series collection. Directed by Hitoshi Nanba; written by Mari Okada, Kazuki Sakuraba; adapted from the manga by Kazuki Sakuraba; produced by Naoki Amano. [Collingwood, VIC] Madman Entertainment, [2010]. 4 DVD-videos (600 min.): sound, colour; 12 cm. [обратно]

5. L'autre Dumas. Directed by Safy Nebbou; written by Gilles Taurand and Safy Nebbou; based on the play Signé Dumas by Cyril Gely and Eric Rouquette; produced by Frank Le Wita and Marc de Bayser; Gérard Depardieu, Benoît Poelvoorde, Dominique Blanc, Mélanie Thierry. [Paris]: UGC video, 2010. 1 videodisc (105 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

6. Repo men. Directed by Miguel Sapochnik; screenplay by Eric Garcia & Garrett Lerner; produced by Scott Stuber; Jude Law; Liev Schreiber; Forest Whitaker; Alice Braga; Carice van Houten. Universal City, CA: Universal Pictures; Relativity Media; Stuber Pictures; Universal Studios Home Video, 2010. 1 videodisc (120 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

7. The lost future. Directed by Mikael Salomon; story by Jonas Bauer; produced by Moritz Polter; Annabelle Wallis, Sean Bean, Corey Sevier. Port Washington, NY: E1 Entertainment, 2010. 1 videodisc (91 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

8. Kick Buttowski: Suburban Daredevil. Created by Sandro Corsaro; written by Derek Dressler, Patrick Andrew O'Connor, Nick Confalone, John Derevlany; directed by Chris Savino, Sherm Cohen, Clay Morrow; voices of Charlie Schlatter, Matt L. Jones, Danny Cooksey. USA: Chris Savino Productions, Disney Television Animation, Disney XD Original Productions, 2010-2012. (running time 22 min.). [обратно]

9. The book of Eli. Directed by the Hughes Brothers; written by Gary Whitta; produced by Joel Silver et al.; Denzel Washington, Gary Oldman, Jennifer Beals, Michael Gambon, Mila Kunis, Ray Stevenson, Frances De La Tour. Burbank, CA: Warner Home Video, [2010]. 1 videodisc (118 min.): sd., col.; 4 ? in. [обратно]

10. Gekijouban Bungaku Shoujo. Directed by Tada Shunsuke; original work Nomura Mizuki; based on the hit light novel series by Nomura Mizuki; character design Matsumoto Keita; chief animation direction Matsumoto Keita; voices of Hanazawa Kana, Irino Miyu. Japan: Production I.G, 2010. (103 min.). [обратно]

11. Copacabana. Screenplay and directed by Marc Fitoussi; produced by Caroline Bonmarchand; Isabelle Hupert, Lolita Chammah, Aure Atika, Noe?mie Lvovsky. [S.l.]: Cine?art, Arte France Cinema, Mars Films, 2010. 1 videodisc (106 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

12. Pretty little liars: The complete first season. Developed by I. Marlene King; based upon the series of books by Sara Shepard; executive producers I. Marlene King, Oliver Goldstick, Leslie Morgenstein, Joseph Dougherty; Troian Bellisario, Ashley Benson, Holly Marie Combs, Lucy Hale, Ian Harding, Bianca Lawson, Laura Leighton, Chad Lowe, Shay Mitchell, Sasha Pieterse. Burbank, CA: Distributed by Warner Home Video, [2010]. 5 videodiscs (963 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

13. Le Petit Prince: la planéte des Libris. Réal. de Pierre-Alain Chartier; d'aprés l'oeuvre d'Antoine de Saint-Exupéry; concept. Matthieu Delaporte, Alexandre de La Patelliére; voix. Guillaume Gallienne, Marie Gillain. [Paris]: Sony Pictures Entertainment, 2010. 1 DVD zone 2 (52 mn): 16/9 compatible 4/3, coul. , PAL son. + 1 livre (92 p.). [обратно]

14. My little pony: friendship is magic: Season one. Creator Lauren Faust; directed by Jayson Thiessen; produced by Stephen Davis, Kirsten Newlands, Sarah Wall; voices of Ashleigh Ball, Tabitha St. Germain, Tara Strong. Los Angeles, Calif.: Shout! Factory LLC, [2010-].4 videodiscs (ca. 480 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

15. Medium: The sixth season. Directed by Aaron Lipstadt; created by Glenn Gordon Caron; written by Geoffrey Geib; inspired by the life story of Allison Dubois; produced by Diane Ademu-John; supervising producer Glenn Gordon Caron; Patricia Arquette, Miguel Sandoval, David Cubitt. Hilversum: Paramount Home Entertainment, 2010. 6 videodiscs (ca. 938 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

16. Remember me. Directed by Allen Coulter; written by Will Fetters; produced by Nicholas Osborne, Trevor Engelson; Robert Pattinson; Emilie De Ravin; Pierce Brosnan; Chris Cooper; Lena Olin. [United States]: E1 Entertainment, 2010. 1 videodisc (113 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

17. Don't be afraid of the dark. Directed by Troy Nixey; screenplay by Guillermo del Toro & Matthew Robins; based on the 1973 made-for-TV movie with a teleplay by Nigel McKeand; produced by Guillermo del Toro, Mark Johnson; Katie Holmes, Guy Pearce, Bailee Madison, Jack Thompson, Garry McDonald, Alan Dale, Julia Blake. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, [2010].1 videodisc (ca. 99 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

18. Never let me go. By Mark Romanek; Alex Garland; Andrew Macdonald; Allon Reich; Kazuo Ishiguro; Tessa Ross; Carey Mulligan; Andrew Garfield; Keira Knightley; Isobel Meikle-Small; Ella Purnell; Charlie Rowe; Charlotte Rampling; Sally Hawkins; Nathalie Richard; Andrea Riseborough; Domhnall Gleeson; Rachel Portman. Beverly Hills, CA: Twentieth Century Fox Film Corporation; Distributed by Twentieth Century Fox Home Entertainment, Inc., 2010.1 videodisc (104 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

19. Beginners. Written and directed by Mike Mills; produced by Leslie Urdang et al.; Ewan McGregor, Christopher Plummer, Me?lanie Laurent, Goran Visnjic, Kai Lennox, Mary Page Keller, Keegan Boos. Los Angeles, CA: Universal Studios Home Entertainment, 2010. 1 videodisc (ca. 104 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

20. Conviction. Directed by Tony Goldwyn; written by Pamela Gray; produced by Andrew Sugerman; produced by Andrew S. Karsch, Tony Goldwyn; Hilary Swank, Melissa Leo, Sam Rockwell, Minnie Driver, Peter Gallagher, Juliette Lewis. Beverly Hills, Calif.: Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2010. 1 videodisc (102 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

21. The ghost writer. Directed by Roman Polanski; screenplay by Robert Harris and Roman Polanski; based on the novel The ghost by Robert Harris; produced by Roman Polanski, Robert Benmussa, Alain Sarde; Universal City, CA: Summit Entertainment, 2010. 1 videodisc (128 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

22. Letters to Juliet. A film by Gary Winick; directed by Gary Winick; produced by Caroline Kaplan, Ellen Barkin, Mark Canton; written by Jose Rivera and Tim Sullivan; Amando Seyfried; Christopher Egan; Franco Nero; Gael Garci?a Bernal; Luisa de Santis; Vanessa Redgrave. Universal City, CA: Summit Entertainment, LLC, 2010. 1 videodisc (105 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

23. Letters to God. Directed by David Nixon, Patrick Doughtie; screenplay David Nixon, Patrick Doughtie. Universal City, Calif.: Vivendi Entertainment, 2010. 1 videodisc (114 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

24. Going postal. Directed by Jon Jones; screenplay by Richard Kurti, Beverly Doyle; executive producers Rod Brown, Jean Vadim, Ian Shaples; Richard Coyle, Charles Dance, David Suchet, Claire Foy, Timothy West; Terry Pratchett. Silver Spring, MD: Acorn Media, 2010. 1 Blu-ray disc (245 min.): sd., col.; 12 cm. [обратно]

25. Stalker. Written and directed by Martin Kemp; produced by Jonathan Sothcott; Jane March, Anna Brecon, Jennifer Matter, Linda Hayden, Danny Young, Billy Murray, Colin Salmon. [United States]: Screen Media Films, [2013]. 1 videodisc (84 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

26. La herencia Valdemar + La herencia Valdemar II: La sombra Prohibida. Dirección y guión José Luis Alemán; producción José Luis Alemán; Daniele Liotti, Óscar Jaenada, Laia Marull, Silvia Abascal, Rodolfo Sancho, Ana Risueño, Norma Ruiz, Santi Prego, José Luis Torrijo, Jesús Olmedo, José Torija, María Alfonsa Rosso, Luis Zahera, Paul Naschy, Eusebio Poncela. Madrid: Sony Pictures Home Entertainment D.L., 2013. 2 Blu-ray (ca. 104, 94 min) son., col.+1 h. [обратно]

27. Ramona and Beezus. Directed by Elizabeth Allen; screenplay by Laurie Craig and Nick Pustay; based on the novels by Beverly Cleary; produced by Denise Di Novi, Alison Greenspan; Joey King, Selena Gomez, John Corbett, Bridget Moynahan, Ginnifer Goodwin, Josh Duhamel, Sandra Oh, Hutch Dano, Sierra McCormick, Jason Spevack. Beverly Hills, Calif.: Twentieth Century Fox Home Entertainment, a Di Novi Pictures production, 2010. 1 videodisc (103 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

28. Tangled. Directed by Nathan Greno, Byron Howard; screenplay by Dan Fogelman; based on the fairy tale Rapunzel by the Grimms; produced by Roy Conli. [Burbank, CA]: Walt Disney Studios Home Entertainment; Distrubuted by Buena Vista Home Entertainment, 2011. 1 videodisc (ca. 100 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

29. Dear John. Directed by Lasse Hallstro?m; screenplay by Jamie Linden; based on the novel by Nicholas Sparks; produced by Marty Bowen, Wyck Godfrey, Ryan Kavanaugh; Channing Tatum, Amanda Seyfried, Henry Thomas, Richard Jenkins, Scott Porter. USA: Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, 2010. 1 videodisc (ca. 108 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

30. Supernatural: The complete fifth season: disc 6. Swan song. Created by Eric Kripke; directed by Robert Singer et al.; Jared Padalecki, Jensen Ackles, Misha Collins. Burbank, CA: Warner Home Video, 2010. 6 videodiscs (915 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

31. Family guy: Season nine. Created by Seth MacFarlane; developed by Seth MacFarlane, David Zuckerman; produced by Fox Television Animation; Alex Borstein, Seth Green, Mila Kunis, Mike Henry, Danny Smith, Patrick Warburton, Walter Murphy, Richard Appel, Brian Iles, Mak Hentemann. Paddington, N.S.W: 20th Century Fox Home Entertainment, 2010. 3 videodiscs (ca. 384 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

32. Scott Pilgrim vs. the world. Directed by Edgar Wright; screenplay by Michael Bacall & Edgar Wright; produced by Marc Platt, Eric Gitter, Nira Park, Edgar Wright; Michael Cera, Mary Elizabeth Winstead, Kieran Culkin, Chris Evans, Anna Kendrick, Brie Larson. Universal City, CA: Universal Studios Home Entertainment, 2010. 1 videodisc (113 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

33. De vrais mensonges = Beautiful lies. Un film de Pierre Salvadori; scénario, Pierre Salvadori et Benoit Graffin; produit par Philippe Martin; Audrey Tautou; Nathalie Baye, Sami Bouajila. [Montre?al]: Métropole; [Toronto]: Distributed by Mongrel Media, [2011]. 1 videodisc (105 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

34. Super. Written and directed by James Gunn; produced by Miranda Bailey, Ted Hope; Rainn Wilson, Ellen Page, Liv Tyler, Kevin Bacon, Gregg Henry, Michael Rooker, Andre Royo, Sean Gunn, Stephen Blackheart, Don Mac, Linda Cardellini, Nathan Fillion. New York, NY: Cold Iron Pictures, Hanway Films, IFC Films: MPI Media Group, [2010]. 1 videodisc (96 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

35. Ultramarines: a Warhammer 40,000 movie. Directed by Martyn Pick; screenplay Dan Abnett; produced by David Kerney and Bob Thompson; Terence Stamp, Sean Pertwee, Steven Waddington, Johnny Harris, Donald Sumpter, John Hurt. Beverly Hills, CA: Distributed by Anchor Bay Entertainment, [2010]. 1 videodisc (77 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

36. Todd & the book of pure evil: Season one. Created by Craig David et al.; directed by James Dunnison et al.; written by Craig David; based on the short film written by Max Reid et al.; produced by Anthony Leo, Andrew Rosen, Shawn Watson; [United States]: Entertainment One, 2010. 2 videodiscs (289 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

37. Тридцать седьмой роман. Режиссер Григор Гярдушян; сценарий Сергей Рокотов, Григорий Белкин, Григор Гярдушян; продюсер Григорий Белкин, Владислав Цеханович, Григор Гярдушян; в ролях Владимир Зайцев; Наталия Антонова, Татьяна Лютаева, Иван Купреенко, Валерий Николаев. Россия: Творческое объединение Экран, 2010. (97 мин.): зв.; цв. [обратно]

38. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1. Directed by David Yates; screenplay by Steve Kloves; based on the novel by J.K. Rowling; produced by David Heyman, David Barron, J.K. Rowling; Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Brendan Gleeson, Richard Griffiths, John Hurt, Rhys Ifans, Jason Isaacs, Bill Nighy, Alan Rickman, Fiona Shaw. Burbank, Calif.: Warner Home Video, [2010]. 1 videodisc (146 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

39. Цветок дьявола. Режиссёр Екатерина Гроховская; продюсер Владимир Поляков (генеральный продюсер), Игорь Задорин, Дмитрий Рыбин, Александр Ревва; автор сценария Екатерина Гроховская; в ролях Ольга Александровна Хохлова, Сергей Крапивенцев, Олег Сукаченко, Наталья Наумова, Наталья Рудова. Россия, Москва: Renovatio ent., 2010. (90 мин.): зв.; цв. [обратно]

40. The sorcerer's apprentice. Directed by Jon Turteltaub; screenplay by Matt Lopez, Doug Miro and Carlo Bernard; produced by Jerry Bruckheimer; Jay Baruchel, Monica Bellucci, Nicolas Cage, Teresa Palmer, Alfred Molina. Burbank, CA: Disney: Distributed by Buena Vista Home Entertainment, [2010]. 1 videodisc (ca. 109 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

41. La peau de chagrin. Directed by Alain Berliner; written by Alain Berliner, Alexandra Deman, Honore de Balzac; produced by Alain Degove, Paul Fonteyn; Thomas Coumans, Annabelle Hettmann, Julien Honore. France: Murmures Productions, Fontana, France 2 (FR2), 2010. 1 videodisc (ca. 90 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

42. Sherlock: Season one. Co-created by Mark Gattis and Steven Moffat; directed by Paul McGuigan, Euros Lyn; written by Steven Moffat, Steve Thompson, Mark Gattis; based on the stories by Sir Arthur Conan Doyle; produced by Sue Vertue; executive producers, Mark Gattis, Steven Moffat and Beryl Vertue; Benedict Cumberbatch, Martin Freeman. [United States]: BBC Video; Distributed in the USA and Canada by Warner Home Video, 2010. 2 videodiscs (ca. 270 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

43. You will meet a tall dark stranger. Written and directed by Woody Allen; produced by Letty Aronson, Stephen Tenenbaum, Jaume Roures; Anthony Hopkins, Freida Pinto, Gemma Jones, Josh Brolin, Naomi Watts, Antonio Banderas, Lucy Punch, Pauline Collins. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, 2010. 1 videodisc (ca. 99 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

44. South Park: The complete fourteenth season. Created by Trey Parker, Matt Stone; voices of Trey Parker, Matt Stone, Isaac Hayes, Mona Marshall, Eliza Schnieder. Hollywood, Calif.: Paramount Home Entertainment; Comedy Central, 2011. 3 videodiscs (308 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

45. New tricks: Season 7: Disc 1. It smells of books. Creators Nigel McCrey, Roy Mitchell; Alun Armstrong, James Bolam, Amanda Redman, Dennis Waterman. Silver Spring, MD: Acorn Media, 2010-2011. 3 videodiscs (582 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

46. Tron: legacy. Directed by Joseph Kosinski; screenplay by Edward Kitsis & Adam Horowitz; story by Edward Kitnis & Adam Horowitz and Brian Klugman & Lee Sternthal; based on characters created by Steven Lisberger and Bonnie MacBird; produced by Sean Bailey; produced by Jeffrey Silver; produced by Steven Lisberger; Jeff Bridges, Garrett Hedlund, Olivia Wilde, Bruce Boxleitner, James Frain, Beau Garrett, Michael Sheen. [Burbank, Calif.]: Walt Disney Studios Home Entertainment, Buena Vista Home Entertainment, [2011]. 1 videodisc (126 min.): sd., color; 4 3/4 in. [обратно]

 

 

© Милена Цветкова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 20.05.2018
Милена Цветкова. Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност. Варна: LiterNet, 2018