Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ФИЛМОГРАФИЯ (2009)

Милена Цветкова

web | Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност

2009

743. Агора = Agora (2009)1

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1186830

Египет през 391 г., Александрийската библиотека. Хипатия от Александрия - философ, математик и астроном, е послужила за образа на героинята в този филм. Тя се опитва да спаси свитъците от древната Библиотека на Серапеум от тълпа разбеснели се християни (които, според исторически сведения, ги унищожават).

Агора = Agora (2009) - 1

Агора = Agora (2009) - 2

Агора = Agora (2009) - 3

744. Аленият поток = Blood Creek / Town Creek (2009)2

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0450336

За каменна книга (рунически камък). През 30-те години на ХХ в. Адолф Хитлер и неговият кръг били обсебени от окултното. Те вярвали, че черното изкуство е ключът към световно господство. Нацистките агенти пътували по целия свят в търсене на древни нордически реликви, познати като рунически камъни. Те вярвали, че ако обуздаят силата на тези камъни, нищо няма да спре възхода на висшата раса. Смятало се, че символите, издълбани в тях, описват пътя към безсмъртието.

Цитат (00:05:54-00:06:36):

- Знаете ли, че нашите предшественици, викингите, са открили този континент? Колумб е бил, разбира се, измамник. Финландски групи са разузнавали около тези реки 300 години преди да пристигнат испанците. Били са прогонени от индианците, но са оставили руническите си камъни тук. Като древния камък, който сте изкопали, когато сте строили фермата си.

Цитат (00:44:22-00:47:32):

- Какво беше това навън?
- Вюрт. Рихард Вюрт. Само заради руните той още не ни е убил. Можем да го контролираме. Горе-долу. Знаем някои неща. Достатъчно. Нацистите го изпратиха. Беше 1936-а. Мислехме, че Вюрт е учен, но той дойде тук за окултните си практики. Рунически камъни. Кръвни ритуали. Ние не знаехме. След началото на войната вече не можеше да се върне. Така че го заключихме. Лиза го направи. Изписа руни навсякъде. Символите по оградата го държат вътре във фермата и извън къщата. Беше само на 12 по това време. Бяха минали пет години. Но тогава ние се оказахме негови затворници.

Цитат (00:55:46-00:59:18):

- Връща се в леговището си. Да тръгваме.
- Чакай. Той се връща при камъка. Това му дава сили.
- Каза, че сте го контролирали. Как?
- С руни. Като тези на прозореца. Нарисувахме възпиращи руни по оградата на фермата.
- Какви са тези руни?
- Древни нордически букви. Той смята, че произхождат от викингите. Ние му дадохме кръв, но не достатъчно, за да завърши ритуала. Ако го завърши, нищо няма да може да го спре.
- А как ще го завърши?
- Разполагам само с няколко рисунки от тази книга. Знам само, че това е крайната му цел. Ето тази рисунка. Това иска да постигне.
- Какво е това?
- Трето око. ...Трябва да прекъснеш връзката между кръвта и ума му. Ако не му даваме повече кръв, може би ще му попречим да избяга. Задръжте го отпред.
- Вюрт, книгите ти!

Цитат (01:22:55-01:23:06):

Химлер изпратил още осем други като Вюрт при други семейства, в други ферми, където били открити други древни камъни.

Аленият поток = Blood Creek / Town Creek (2009) - 1

Аленият поток = Blood Creek / Town Creek (2009) - 2

745. Американски пай: Книгата на любовта = American Pie Presents: The Book of Love (2009)3

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1407050

"Американски пай" е поредица от тийнфилми. В този филм е разгърната историята на група ученици от East Great Falls, които след избухването на пожар в библиотеката откриват Книгата на любовта. Във филма книгата е важен и често показван елемент: на рафта в стаята на Роб, в ръцете на учениците, в класната стая, в библиотеката, където възниква пожарът, и намерената след него Книга на любовта. В нея момчетата намират хиляди съвети от опита на предишни ученици на гимназията, свързани с любовта, секса, поведението на момичетата и начина, по който трябва да се държат с тях. След трагикомичните си преживявания те решават, че неуспехът им идва от това, че книгата е стара, вехта и недостатъчно четлива. Реставрират всяка страница. Когато книгата е подновена и завършена, Роб я оставя в библиотеката на същото място, за да я намери следващият объркан тийнейджър, искащ да опита от любовта. Книгата всъщност е духовен учител на героите. "Реставрирайки" изгубеното знание, героите оставят историята на идните поколения, за да я дописват.

Американски пай: Книгата на любовта = American Pie Presents: The Book of Love (2009) - 1

Американски пай: Книгата на любовта = American Pie Presents: The Book of Love (2009) - 2

746. Ангели и демони = Angels & Demons (2009)4

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0808151

Базиран на: Браун, Дан. Шестото клеймо: Ангели и демони. Прев. Крум Бъчваров. София: Бард, 2003. 525 с. (ориг. Brown, Dan. Angels & Demons. New York: Doubleday, 2000. 569 p.)

Писмени кодови системи, архивни документи и алтернативно четене на скрити кодове са жалоните във филма. Действието се движи от дешифрирането на мистериозните кодове, скрити в символите на първоелементите земя, въздух, огън и вода и в символиката на самата католическа църква, от кръстосания "прочит" на статуите на Бернини, на неизвестен труд на Галилей и архивите и знаците из тайни подземия, опасни катакомби, изоставени катедрали и дори най-тайнствената подземна гробница в историята на християнството. Развит е прочитът и на Великия печат на САЩ, на чиято лицева част е класическият белоглав орел, а на гърба - пирамидата с окото, провокация за четящите символи за нуждите на множество конспиративни теории. Показана е и функцията на амбиграмата (след разпространението на филма списание "Wired" нарече похвата, при който съчетание на криви може да бъде прочетено по два или повече начина, "най-горещото нещо в типографията след шрифта Helvetica").

Ангели и демони = Angels & Demons (2009) - 1

Ангели и демони = Angels & Demons (2009) - 2

Ангели и демони = Angels & Demons (2009) - 3

747. Бубен, барабан (2009)5

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1435475

Библиотекарката Екатерина Артьомовна - последният стожер на културата в умиращ миньорски град - скърца със зъби на посетителите, повреждащи книгите, чете от сцената откъси от Киплинг, а вечер, маскирана с шапка, продава на пътниците от преминаващия влак "Анжелика", открадната от библиотечния фонд. Животът на тази хладнокръвна жена се променя, когато вижда на площада строен мъж в нова морска униформа и открива у него сродна душа.

Бубен, барабан (2009) - 1

Бубен, барабан (2009) - 2

Бубен, барабан (2009) - 3

748. В небето = Up (2009)6

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1049413

Карл Фредриксен, 78-годишният продавач на балони, и съпругата му Ели в най-щастливите дни от живота си обичат да четат книги заедно.

В небето = Up (2009)

749. Воронини = Воронины (ТВ сериал, 2009-2014)7

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2301092

Уеб сайт: http://ctc.ru/rus/projects/serials/voroniny

Руски ситком, адаптиран по сценария на американския сериал "Всички обичат Реймънд". Главни герои са съпрузите Вера и Костя, отново спортен журналист.

В сезон 3, серия 1 Костя разбира, че майка му винаги е четяла дневника му, който си е водил в детството.

В сезон 3, серия 2 Костя страда, защото издателството е отказало да отпечата книгата му.

В сезон 5, серия 12 Вера решава да напише детска книга, но в семейство Воронини вече има признат писател - Костя, който иска да напише своята.

В сезон 7, епизод 11 Костя прави коледни подаръци - на майка си подарява онова, за което тя винаги е мечтала, а на съпругата си - плюшено мече. По-късно решава да се коригира - подарява на съпругата си книгата "Старецът и морето", но идеята се оказва не негова, а на по-големия му брат.

В сезон 9, епизод 8 Маша, дъщерята на Воронини младши, чете на открит урок в училище приказката "Злото семейство". Учителите правят асоциация със семейството на Маша.

В сезон 12, епизод 5 Вера прочита в едно списание метод за изглаждане на отношенията между съпрузи. Необходимо е просто да се състави списък на недостатъците на двамата и след това да се опитат да ги "поправят".

В сезон 13, серия 13 Костя не одобрява книгата за възрастни, която съпругата му Вера чете. А когато забелязва, че "пикантната" книга липсва и е вероятно в ръцете на някой друг от семейството, го обзема паника, тъй като може да я чете в момента някое от трите им деца. Става ясно, че към книгата е проявила интерес Галина Ивановна, свекървата на Вера.

В сезон 13, серия 13, докато чете съчинението на Маша, Костя разбира, че дъщеря му преценява неговата професия като непрестижна и безполезна.

Воронини = Воронины (ТВ сериал, 2009-2014) - 1

Воронини = Воронины (ТВ сериал, 2009-2014) - 2

Воронини = Воронины (ТВ сериал, 2009-2014) - 3

750. Въоръжените библиотекари: Книгата на Бантора = The Book of Bantorra = Tatakau shisho (2009-2010)8

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1706644

Базиран на: Yamagata, Ishio. Tatakau Shisho To Koisuru Bakudan. Tokyo: Shūeisha, 2005. 290 p.

Съгласно сюжета, когато човек умре, спомените му се превръщат в каменна книга. В света на анимето тези книги-таблети са изключително ценни и се пазят в библиотеката на Бантора. "Само времето ще покаже, но тази книга не е написана все още. Добре дошли в библиотеката Бантора, където миналото е отворена книга." (Бантора е богът на миналото, Тоуитора е богът на настоящето, а Орнтора е богът на бъдещето.) Група хора със свръхспособности, които се наричат Въоръжените библиотекари, имат задача да пазят книгите с цената на живота си. Прочитането на тази книга става, когато някой я докосне; прочитът се изразява във визуализация на спомените на умрелия.

Въоръжените библиотекари: Книгата на Бантора = The Book of Bantorra = Tatakau shisho (2009-2010) - 1

Въоръжените библиотекари: Книгата на Бантора = The Book of Bantorra = Tatakau shisho (2009-2010) - 2

Въоръжените библиотекари: Книгата на Бантора = The Book of Bantorra = Tatakau shisho (2009-2010) - 3

751. Господин Никой = Mr. Nobody (2009)9

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0485947

През 2092 г. безсмъртието на човека е научен факт, а старостта е непознато състояние. Единственият смъртен е 118-годишният Немо, чиито дни се наблюдават от всички хора на живо върху огромни екрани. Той чете вестник от бъдещето - такъв, какъвто си го представят в момента режисьорите. Сюжетът е репрезентация на концепцията от разказа "Градината с разклоняващите се пътеки" на Хорхе Луис Борхес и отчасти на визията му за "кръговата книга". Демонстрирани са революционни медийни технологии, едни от които са холограмни екрани и "жив" печатен вестник (Live-Newspaper).

Господин Никой = Mr. Nobody (2009) - 1

Господин Никой = Mr. Nobody (2009) - 2

Господин Никой = Mr. Nobody (2009) - 3

752. Да бъдеш Ерика = Being Erica (ТВ сериал, 2009-2011)10

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1149608

Сериалът представя работата в два типа издателства - голямо корпоративно ("Ривър рок") и малко независимо, и задкулисните бизнес отношения между тях. Показан е различният генезис на книгата - от ръкописа или от концепцията, после да се пише текстът. Тук героинята работи с нехудожествени книги, което се представя рядко на екран. Отразена е и ролята на литературния агент като посредник между автора и издателя. Внушена е идеята, че автобиографиите и книгите за самопомощ са "модерни". Джулиън е амбициозна издателка, която представя идеите на главната героиня за свои. Така Ерика Стрейндж получава първия си професионален урок - книгоиздаването е бизнес. Следваща задача на Ерика е да уволни един сътрудник. Така разбира, че работата й не е само да чете и поправя, но трябва да бъде и добър мениджър, който мисли за бизнеса. Премиерата на книгата "Никой" минава добре, но критиците са безмилостни. Ерика получава мемоарен ръкопис, който вярва, че ще бъде бестселър - "Лилавата врата". Предлага на Джулиън да създадат собствено издателство "50/50 Прес" и тя приема. Новото им начинание е трудно - трябва да намерят средства и офис за издателството си, но и да пазят единствения си автор. Важна роля при преговорите за ръкописа има литературният агент на писателя. Джулиън предлага да публикуват отначало електронен вариант. Брент се опитва да открадне "Лилавата врата" от тях, успява да омае асистентката и тя му казва за новия ръкопис. Издателство "Ривър Рок" предлага много голяма сума и успява да вземат правата за книгата. После се оказва, че текстът е измислена автобиография. Литературният агент се опитва да оправи положението и предлага на "50/50 Прес" да забравят, че знаят, че мемоарите са измислица и ги уверява, че няма да се разчуе. Джулиън и Ерика са пред труден избор (сезон 3, епизод 9), но честността пред читателите и почтеността в книгоиздаването са най-важни за тях и те решават да се откажат от печатното издание на книгата, въпреки че това ще ги доведе до банкрут.

Да бъдеш Ерика = Being Erica (ТВ сериал, 2009-2011) - 1

Да бъдеш Ерика = Being Erica (ТВ сериал, 2009-2011) - 2

753. [Две хиляди и дванадесета] 2012 (2009)11

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1190080

В апокалиптичната драма разочарован писател се бори да запази живота на семейството си, когато поредица от глобални катастрофи, предсказани в календара на маите, заплашва да унищожи човечеството. В контекста на събитията е включена и темата за книгите и четенето. Писателят фантаст Джаксън Къртис отдавна не пише, тъй като след публикуването на последната му книга "Сбогом, Атлантида" ("Farewell Atlantis"), своеобразна рефлексия на книгата от 1605 г. "Новата Атлантида" на Френсис Бейкън, е получил неприятни отзиви от критиците за наивността си и семейството му се разпада. Всъщност в романа му е прогнозирана ситуацията на потопа, който малко по-късно става факт. Втора книга, която има семантично значение за кръговия модел на филмовото послание и за полисемантичността на сюжета, е "Моби Дик" на Херман Мелвил. Корицата й е показана в близък план още в началото на филма, когато писателят я разлиства в леглото си, а в същото време виждаме и разхвърляните по пода екземпляри от новата и неуспешна книга "Сбогом, Атлантида". Образът на книгата е в стария гутенбергов формат - хартиен кодекс, с дълбоки цивилизационни внушения. От една страна е като контрапункт на технологичните комуникационни постижения на цивилизацията, а от друга - като надежден формат на книга, оцеляла на финала с малцината пътници на своеобразния "Ноев ковчег".

[Две хиляди и дванадесета] 2012 (2009) - 1

[Две хиляди и дванадесета] 2012 (2009) - 2

[Две хиляди и дванадесета] 2012 (2009) - 3

754. Джули и Джулия = Julie and Julia (2009)12

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1135503

Базиран на: Пауъл, Джули. Джули & Джулия: една година опасно готвене. Прев. от англ. Гергана Стойчева. София: Ciela, 2012. 304 с. (ориг. Powell, Julie. Julie and Julia: My Year of Cooking Dangerously. New York: Little, Brown, 2005. 362, 13 p.)

Сюжетът на филма започва с една история от Париж през 50-те години - на легендарната готвачка Джулия Чайлд, автор на готварската книга "Да овладееш изкуството на френската кухня". Действието се пренася в ХХІ век, за да проследи влиянието на книгата върху живота на 30-годишната нюйоркчанка и блогърка Джули Пауъл, решила за година да сготви всички рецепти на славната готвачка. Готварската книга е основана на съдържанието на кулинарен блог, който дължи популярността си на ексцентричната мисия на блогърката през 2002 г. - да приготви 524 рецепти за 365 дни. Част от филма пък се базира на биографичната книга на Джулия Чайлд - "Моят живот във Франция".

Джули и Джулия = Julie and Julia (2009) - 1

Джули и Джулия = Julie and Julia (2009) - 2

Джули и Джулия = Julie and Julia (2009) - 3

755. Дневниците на вампира = The Vampire Diaries (ТВ сериал, 2009-  )13

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1405406

Базиран на: Смит, Л. Дж. Дневниците на вампира. Кн. 1-8. Прев. Диана Кутева. София: Ибис, 2009-2012. (ориг. Smith, L. J. The vampire diaries: The fury; Dark reunion. New York: Harper Teen, 1991. 520 p.)

Трагичен инцидент отнема живота на родителите на Елена Гилбърт и нейния брат Джеръми. Главната героиня е перфектна и красива ученичка, а двамата живеят с леля си, която дава всичко от себе си, за да са добре. Елена се влюбва в Стефан Салваторе, новия ученик в училището им. Оказва се, че той е вампир, както и брат му. Сред главните акценти в сериала са "Дневниците на Гилбърт", писани през 1800 г., когато още е бил жив. Те съдържат информация за живота му и за всички вампири в Мистик Фолс.

Във всеки от сезоните се сблъскваме със различни медийни носители, както и с писаното слово. Писмено слово - дневници, книги, символи по стената в пещерата. Книгата под формата на дневник тук създава усещането, че всичко, което е написано, остава вечно и дори след векове съвременните хора се връщат към книгата и записаното в нея. Медийни носители - дневниците на семейство Гилбърт; вещерските книги в семейството на Бони; знаците по телата на ловците, които представляват и карти; различни други дневници (на второстепенни герои); символи и рисунки по стените на пещери, дървета, земята (почвата, пода на къщите и т.н.

Книгата във филма: Бони - младата вещица, наследила своя талант от рода на майка си, търпеливо изучава тънкостите на магията и винаги успява да помогне на приятелите си. Помагат й старите овехтели и прашасали книги. Тук книгата се използва основно в класическия си хартиен формат и функционира като посреднически инструмент.

Дневниците на вампира = The Vampire Diaries (ТВ сериал, 2009- ) - 1

Дневниците на вампира = The Vampire Diaries (ТВ сериал, 2009- ) - 2

Дневниците на вампира = The Vampire Diaries (ТВ сериал, 2009- ) - 3

756. Жената на пътешественика във времето = The Time Traveler's Wife (2009)14

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0452694

Базиран на: Нифнегър, Одри. Пътешественикът във времето и неговата жена: Роман. Прев. Емилия Масларова. София: ИК Бард, 2006. 480 с. (ориг. The Time Traveler's Wife, 2003)

Разказ за странната история на библиотекаря Хенри Детамбъл и неговата съпруга Клер. Като малък Хенри преживява тежка катастрофа, от която майка му загива, а той оцелява "по чудо". Оттогава придобива необикновената способност да пътува във времето, отивайки по-често в миналото, отколкото в бъдещето. През целия си живот Хенри се бори с две неща - незнанието за това, къде може да се озове всеки момент, и знанието за това, какви са печелившите числа от лотарията например. Най-важната първа среща между Клер и Хенри се случва точно в библиотеката. Книга се появява само два пъти - веднъж в ръцете на Хенри, без да става ясно коя е тя и дали четенето е целево, и втори път в ръцете на Клер, когато избира име за дъщеря си. В екранизацията не е поставен нужният акцент върху книгите и четенето, за разлика от романа. Не е развит и смисълът на способността на един библиотекар да пътува във времето.

Жената на пътешественика във времето = The Time Traveler's Wife (2009) - 1

Жената на пътешественика във времето = The Time Traveler's Wife (2009) - 2

Жената на пътешественика във времето = The Time Traveler's Wife (2009) - 3

757. Здрач: Новолуние = Twilight: New Мoon (2009)15

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1259571

Базиран на: Майър, Стефани. Новолуние. Прев. Елка Виденова. София: Егмонт, 2009. 567 с. (ориг. New Moon, 2006)

В сложния сюжет на филмираната тетралогия виждаме вграждането на още едно произведение. Интересното решение на режисьора и сценариста успява да преразкаже историята на "Ромео и Жулиета" и по един нестандартен начин да изобрази главните герои като съвременни мъченици. Използван е мотивът за трагиката на героите чрез най-великата нещастна любовна история на всички времена. Филмът започва с цитат от самата пиеса "Ромео и Жулиета" (Действие II, Сцена VI, превод Валери Петров):

Тез бурни чувства имат бурен край.
Умират те в триумфа си върховен,
тъй както огън и барут загиват
в целувката си!

Здрач: Новолуние = Twilight: New Мoon (2009)

758. Инид = Enid (2009)16

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1397265

Истинската история на английската авторка на детски книжки Инид Блайтън - противоречива фигура, която до смъртта си през 1968 г. оставя над 750 произведения и е обожавана от хиляди малки читатели. По пътя си от 12-годишно талантливо момиченце, което, за да избяга от реалността, превръща детските тайни и лудории в разкази и стихове, през амбициите на учителката, която не може да убеди издателите да публикуват първите й творби до брака си с първия издател, откликнал положително (Хю Полък), след Втората световна война Инид успява да се превърне в световноизвестна писателка на детска литература. Паралелно със суетата, високата производителност (пише по 6000 думи на ден) и любовта на детската аудитория Инид Блайтън е неспособна да уравновеси личния си живот и да общува със собствените си две дъщери.

Инид = Enid (2009) - 1

Инид = Enid (2009) - 2

Инид = Enid (2009) - 3

759. Каприка = Caprica (ТВ сериал, 2009-2010)17

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0799862

Предистория на "Battlestar Galactica". Демонстрирани са футуристични книги и медийни формати като електронна хартия по технологиите е-Sheet, Computer sheet, Augmented Reality, Flexible Screens.

Каприка = Caprica (ТВ сериал, 2009-2010) - 1

Каприка = Caprica (ТВ сериал, 2009-2010) - 2

760. Касъл = Castle (ТВ сериал, 2009-)18

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1219024

Криминална драма за живота на писателя Ричард Касъл, автор на успешна серия от криминални мистерии. Първи епизод на сериала показва как някой от читателите взема прекалено на сериозно романите на своя любимец и започва да убива хора, имитирайки историите от книгите му. Полицията забелязва това и кани Касъл да помогне с разследването. Очевидно книгата има голяма роля в този сериал. Още в първи епизод посланието, свързано с книгите, е, че те могат да бъдат опасни. Понеже стигат до много хора, някой може да реши да се възползва от идеите в тях и да ги превъплати в злодеяние.

Може да се гледа паралелно с филмите "Първичен инстинкт" (1992), "Имитаторът" (1995), "Кости: Трупове от книгата" (2007), "Гарванът" (2012).

Касъл = Castle (ТВ сериал, 2009-)

761. Книга от кръв = Book of Blood (2009)19

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1169809

Базиран на: Баркър, Клайв. Кървави книги: Т. 1. Прев. от англ. Иван Атанасов. София: ИК Колибри, 2012. 248 с. (ориг. Barker, Clive. Books of Blood. London: Sphere, 1984. 213 p.)

Метафората за тялото като книга: В поредицата в жанр ужаси на Баркър е книгата "The Living Book of Blood", която се пише сама. Това се вписва добре в смущаващи събития, следващи едно след друго. В началото на том 1 на "Кървави книги" пише: "Всяко тяло е кървава книга: където и да ни разтворят, сме червени". Във филма главният герой наистина се превръща в книга, върху която духове на починали хора "разказват" своята история. Тук буквите са във форма на белези, което ни връща до първите представи за татуирането. Човешката кожа е показана като самостоятелно съществуващ, постоянно дописван преносител. Доказателство е една от последните сцени, в която главният герой е вече мъртъв, а от него е останала само одраната му кожа, по която продължават да се появяват нови елементи и букви.

Книга от кръв = Book of Blood (2009) - 1

Книга от кръв = Book of Blood (2009) - 2

762. Книгата на майсторите = Книга мастеров (2009)20

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1293793

Официален сайт: http://www.disney.ru/knigamasterov

За да стане господарка на света, злата Каменна княгиня иска от най-добрия каменоделец Иван да обработи вълшебния камък Алатир, който тя намерила в детството си в гората и който я е вкаменил. За тази цел тя пленявала най-добрите каменоделци и им заповядвала да записват тайните на занаята си в специална книга. Последните страници от книгата дописал бащата на Иван, също пленен от княгинята преди много години и загинал в кулата й. Сега тя обещава на Иван, че когато прочете книгата от началото до края и се справи с Алатир, ще му даде любимата му Катя, нейна пленница, за жена.

Книгата на майсторите = Книга мастеров (2009) - 1

Книгата на майсторите = Книга мастеров (2009) - 2

763. Книгата на Рут: Пътешествие във вярата = The Book of Ruth: Journey of Faith (2009)21

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0400330

Нова адаптация на библейската история по книгата "Рут". Разказва за млада жена, изгубила мъжа си, но не изгубила вярата и предаността към майка му. Тя оставя родината си и отива в друга страна в търсене на новия живот. Там намира бъдещия си съпруг Вооз, намира вяра в Бога на Израил и влиза в родословието на Исус Христос благодарение на своята преданост, вяра и търпение.

Книгата на Рут: Пътешествие във вярата = The Book of Ruth: Journey of Faith (2009)

764. Книжно момиче / Буквояд = Bungaku Shoujo: Kyou no Oyatsu - Hatsukoi (2009)22

AniDB: http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=7294

Anime News Network: http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=11684

Официален сайт: http://www.bungakushoujo.jp

Базиран на мангата: Ushi Maou (Minotaurus). Bungaku Shoujo. // FBSP, vol. 02

Токо Амано е момиче, което живее с историите от книгите, по-точно със страниците с истории. Тя не просто чете книгите, а и ги изяжда, за да почувства вкуса на произведенията. Дефакто зад облика на милото момиче се крие особен тип японски дух от категорията "йокай", който се храни с книги. Конохе Иное е гениален автор новелист, спечелил конкурс за млади писатели и в момента пише истории изключително за литературоядната Токо. Обикновено тя лично си поръчва прясната храна: "Днес ми се иска нещо ефирно, романтично и леко, в което да присъстват лодка и любовни писма. И бъди така добър да го приготвиш за петдесет минути". Двамата са единствените членове на училищния литературен клуб.

Книжно момиче / Буквояд = Bungaku Shoujo: Kyou no Oyatsu - Hatsukoi (2009)

765. Коко преди Шанел = Coco avant Chanel = Coco before Chanel (2009)23

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1035736

Базиран на: Charles-Roux, Edmonde. L'Irréguliére ou mon itinéraire Channel. Paris: Bernard Grasset, 1974. 588 p.

Биография на френската дизайнерка Габриел ("Коко") Шанел, израснала от бедна шивачка до висините на повелител на световната мода. Книгите са сред основните приоритети на великата стилистка. Често е показвана как чете у дома си сутрин или в леглото. В частния й апартамент в Париж има луксозна библиотека.

Коко преди Шанел = Coco avant Chanel = Coco before Chanel (2009) - 1

Коко преди Шанел = Coco avant Chanel = Coco before Chanel (2009) - 2

Коко преди Шанел = Coco avant Chanel = Coco before Chanel (2009) - 3

766. Конниците = Horsemen (2009)24

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0892767

Интерпретация на последната книга в Библията "Откровение на св. Иоана Богослова" (книга 27. от Новия завет). Филмът показва съвременен, субкултурен и екстремистки прочит на библейските текстове от книгата на Йоан Кръстител. Разкрива сложна схема от убийства, извършени по идентичен начин. Детективът Ейдън Бреслин тръгва по следите на извършителите. Знаци и повтарящи се ритуали при убийствата го водят до странно откритие. Убийците изтезават продължително своите жертви, на местопрестъплението оставят символи - меч и везна, а на стените - текст с червена боя: "Ела и виж". Дългите прoучвания и размишления върху случаите водят разследването в необичайна посока. Убийствата се извършват по книга, но не коя да е книга, а по "Откровение" на Йоан Кръстител. Изплашен от това откритие, Ейдън чете дословно глава 6 от "Откровение" пред екипа си. След като става ясно, че има работа с убийства по библейски текстове, експертът в разследванията се среща със свещеник, за да разбере повече за Четиримата конника на Апокалипсиса. Труповете вече са три, а детективът знае, че според книгата Конниците трябва да убият още един човек. Той неуморно се опитва да разгадае загадката на трите убийства, за да предвиди и предотврати четвъртото. Ейдън с ужас ще открие, че ще е синът му, а Конниците извършват всичко това, за да изпратят своето послание до света. Конниците на Апокалипсиса всъщност са млади хора, които с крясъка на убийството искат да покажат на човечеството своя проблем: забързаното ежедневие, стремежът към професионален успех откъсва много родители от децата им.

767. Кошмарът в Дънуич = The Dunwich Horror (2009)25

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1226752

Базиран на: Лъвкрафт, Хауърд. Кошмарът в Дънуич. - В: Двойната сянка: Сборник разкази. Прев. от англ. Адриан Лазаровски. София: Яспис, 2004, с. 221-288. (ориг. H. P. Lovecraft. The Dunwich Horror, 1928)

Втората екранизация на едноименния разказ на Хауърд Ф. Лъвкрафт. Доктор Хенри Ермитидж, ловец на древни артефакти, и неговата асистентка професор Фей Морган издирват оригинала на легендарния "Некрономикон" - книгата, с чиято помощ може да се отвори порталът между измеренията и да се призоват демоните от отвъдното. Откриват, че страница 571 на всяко копие на книгата липсва. Привличат в екипа си скептично настроения университетски професор и преподавател по религии Уолтър Райс, който може да преведе "Некрономикон" и да им помогне да открият оригинала. Преследването на мистичната книга води търсачите до блатата на Луизиана, в селцето Дънуич, където е домът на странното семейство Уайтли. Преди много години по време на окултен ритуал с книгата "Некрономикон" членовете на това семейство пуснали в нашия свят кръвожадно чудовище, което заключили на тавана и хранели с човешка плът. Междувременно настоящият млад потомък на рода Уайтли - Уилбър, също търси оригинала на "Некрономикон", тъй като само в него е страницата със заклинанието, необходимо за отваряне и затваряне на портала към другия свят.

Кошмарът в Дънуич = The Dunwich Horror (2009) - 1

Кошмарът в Дънуич = The Dunwich Horror (2009) - 2

Кошмарът в Дънуич = The Dunwich Horror (2009) - 3

768. Кутията = The Box (2009)26

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0362478

Базиран на: Matheson, Richard. Button, Button: Uncanny Stories. New York: Tor, [1970], 2008. 205 p. (ориг. 1970)

Действието се развива през 1976 г. Съпрузи, чийто брак е пред разпад, случайно получават кутия от тайнствен непознат с белег на лицето, който им обяснява, че натискането на бутона на кутията ще им носи голяма парична сума, но заедно с това някой непознат (неизвестно кой) ще умре. Съпрузите Артур и Норма се озовават едновременно в библиотеката, за да правят своите проучвания за мистериозния дарител. Важен е акцентът върху книгите в библиотеката "Учебник за използване на човешките ресурси", "Книга на мълниите".

Историята е екранизирана за пръв път в епизода "Profile in Silver / Button, Button" на телевизионния сериал "Зоната на здрача" (сезон 1, епизод 20, 7.03.1986).

Може да се гледа паралено с "Кутията" (2003), "Кутията на Ковак" (2006), "Обсебване" (2012).

Кутията = The Box (2009) - 1

Кутията = The Box (2009) - 2

Кутията = The Box (2009) - 3

769. Лили чудото = Hexe Lilli, der Drache und das magische Buch = Lilly the Witch. The Dragon and the Magic Book (2009)27

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1176731

Базиран на книгата: Книстер. Лили Чудото, дракона и магическата книга. София: A&T Publishing, 2010. 176 с. (ориг. Knister. Hexe Lilli zaubert Hausaufgaben. Würzburg: Benziger Ed. im Arena-Verl, 1992. 46 S.)

Обикновеното 10-годишно момиче Лили прави магии от деня, в който намира вълшебна книга до леглото си. Пазителят на книгата - веселият дракон Хектор, разказва на Лили, че тя е избрана за приемница на трона на Вълшебницата, но преди това трябва да докаже, че е достойна за тази чест. Основното й изпитание: злият магьосник Хернимус иска да завладее света, а Лили има 99 часа да провали плановете на злодея. В тази мисия ще й помага Хектор. Показан е оригинален образ на "жива" книга - самопишеща книга, която Лили чете.

Лили чудото = Hexe Lilli, der Drache und das magische Buch = Lilly the Witch. The Dragon and the Magic Book (2009) - 1

Лили чудото = Hexe Lilli, der Drache und das magische Buch = Lilly the Witch. The Dragon and the Magic Book (2009) - 2

Лили чудото = Hexe Lilli, der Drache und das magische Buch = Lilly the Witch. The Dragon and the Magic Book (2009) - 3

770. Майчинство = Motherhood (2009)28

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1220220

Книгата и писането заемат централно място в сюжета на филма. Всичко произтича от тях: Елайза е нещастна, защото не е осъществила мечтата си да бъде писател; Ейвъри също е нещастен, защото не може да бъде толкова добър писател, колкото му се иска; а в крайна сметка семейството решава проблемите си именно благодарение на изключително ценен античен екземпляр. Важно е да се отбележи и как е представен най-модерният начин за публикуване и себеизява чрез онлайн конкурса за есе на тема "Майчинство", който е толкова важен за Елайза.

Майчинство = Motherhood (2009)

770а. Медиум: Средството е съобщението = Medium: сезон 6, епизод 4: The Medium Is the Message (16.10.2009)29

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1510472

Разследването върху стар случай от преди 11 години се възобновява, след като Ланс Полинг (Lance Pauling) прави публично четене на най-продаваната си книга за убийства - "The Final Translation: The Libra Slayer Unmasked". Бестселърът е посветен на серийния убиец "Везната", който оставя символ на челата на жертвите, а в устата им - писма-криптограми. По официалната версия това е покойният Джон Дейвид Боутнър. В дома на новия заподозрян Нийл Грейбридж вниманието е насочено към библиотеката му, в която преобладават книги върху науката и практиката на кодирането, сред които "Криптограми", "Разбивачи на кодове" и др. Заглавието на епизода препраща към известния цитат от теоретика на медиите Маршал Маклуън, който подсказва, че начинът на предаване на съобщението има ефект върху тълкуването на неговото съдържание.

Медиум: Средството е съобщението = Medium: сезон 6, епизод 4: The Medium Is the Message (16.10.2009) - 1

Медиум: Средството е съобщението = Medium: сезон 6, епизод 4: The Medium Is the Message (16.10.2009) - 2

Медиум: Средството е съобщението = Medium: сезон 6, епизод 4: The Medium Is the Message (16.10.2009) - 3

771. Мерлин и Книгата на зверовете = Merlin and the Book of Beasts (2009)30

MDb: http://www.imdb.com/title/tt1320346

Книгата на зверовете е древен текст, който разказва за зверове, направени от кожата на последния дракон. Била е поверена на магьосника Мерлин от господаря му Блейз, един от първите магьосници. Книгата била създадена преди много векове, за да задържи най-страшните чудовища, бродили по света. Смъртните не могат да я докосват, защото ще "улови" душата им.

Мерлин и Книгата на зверовете = Merlin and the Book of Beasts (2009) - 1

Мерлин и Книгата на зверовете = Merlin and the Book of Beasts (2009) - 2

772. Наръчник за бойскаути = The Scouting Book for Boys (2009)31

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1022885

Дейвид и Емили живеят в малък град в безгрижие и семпли радости. На Емили внезапно й се налага да напусне града. Дейвид я скрива в близка пещера. Там момичето разкрива на приятеля си истинската причина за проблемите си. Романтичният свят на Дейвид рухва и той решава да предприеме сериозни действия.

Наръчник за бойскаути = The Scouting Book for Boys (2009)

773. Нощ в музея 2: Битката за Смитсониан = Night at the Museum: Battle of the Smithsonian (2009)32

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1078912

Книга, базирана на филма: Steele, Michael Anthony, Robert Ben Garant and Thomas Lennon. Night at the Museum: Battle of the Smithsonian. London: Scholastic, 2009. 56 p.

Плочата на Амон-Ра (Golden Tablet of Pharaoh Akhmenrah) е древноегипетски артефакт - златна книга, която връща към живота всичко. Магичната златна плоча е донесена в Музея по естествена история (Смитсъновия музей) от Египет през 1952 г. заедно с мумията на фараона Ахменра. Злият фараон Камунра, брат на фараона Ахменра, иска да я открадне. Плочата обаче е доста мощен артефакт. Според събитията във филма, след залез слънце тя дава живот на мумифицираните останки, на скелетите, на пластиките на представители на животинския свят, на картини и скулптури. Разчетена и използвана правилно, златната плоча може да отвори портата към подземния свят и портали към други светове.

Нощ в музея 2: Битката за Смитсониан = Night at the Museum: Battle of the Smithsonian (2009) - 1

Нощ в музея 2: Битката за Смитсониан = Night at the Museum: Battle of the Smithsonian (2009) - 2

774. Отмъщението = Revenge (2009- )33

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1837642

Сериалът е фокусиран върху момиче, останало сирак, след като богати фамилии, живеещи в квартала Хемптънс, са обвинили несправедливо баща й, обявен за световен терорист, после убит в затвора. Тя се завръща след години като милионерка, за да отмъсти за смъртта му. За основна информация тя използва дневника, който й е оставил. Така книгата-дневник играе главна роля в сериала. Героинята извлича оттам информация за подходящия начин да отмъсти, води се по дати и данни от него. Във втория сезон тя използва фалшиво копие на дневника, за да получи информация от главния злодей в сериала - майката на бившето й гадже. Дневникът кара много от героите да си признават извършени дела, а Емили използва ефективно силата му.

Мотивът за книгата: Как една книга може да направлява човешкия живот и нейната роля в медиен и обществено-въздействащ план. За двойствеността на приноса на автора в този процес (Мейсън Тредуел, автор на книгата "The Society Connection: David Clarke & the Flight 197 Tragedy"; той се появява в книжарница в епизод 12 на сезон 1).

Отмъщението = Revenge (2009- ) - 1

Отмъщението = Revenge (2009- ) - 2

775. Папеса Йоана = Die Papstin = Pope Joan (2009)34

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0458455

Базиран на: Крос, Дона Уулфолк. Папесата. Прев. Венцислав Божилов. София: Бард, 2008. 528 с. (ориг. Pope Joan, 1996).

Сюжетът е основан на средновековната легенда за образованата Йоана, която, дегизирана като мъж, е избрана за римски папа за кратък период около 855 г. Като малка Йоана е убедена, че стремежът й към знания и четене не е нито греховен, нито противоестествен, а е дар Божи и е неин дълг да умножава знанията си. В началната сцена двамата й братя четат и пишат псалми. Тя моли единия си брат Матей да я научи да чете, но той отказва, защото четенето от момичета се смята за светотатство и е забранено. Въпреки това тайно я научава да пише и чете на латински език. По-късно гръцкият учен Ескулап я учи да чете и пише и на гръцки език. В следваща сцена Йоана чете книга на Омир на гръцки език, подарена й от Ескулап. Баща й (фанатизиран свещеник) смята за грях жена да чете езически автори и я кара да изстърже от страниците на книгата "безбожното им съдържание". Когато тя отказва, той я бичува жестоко. Тя избягва от дома си, преоблечена като момче. Успява да си спечели обучение в мъжката катедрална школа, където участва в следния спор за образованието на жените (цитат 00:31:347-00:32:37):

"Одо: - Жените не са способни да стигнат до логични заключения. Полезните части от мозъка им са толкова малки, че жените са неспособни да схванат по-висши идеи и концепции.
Йоана: - Що се отнася до силата на волята, жената може да се разглежда като по-висша от мъжа. Ева яде от ябълката от любов към знанието и ученето. Адам яде, само защото Ева го е помолила."

Приета в манастира Фулда, маскирана като мъж с името Йоан Английски, е помолена от игумена да преведе сбирката им от гръцки ръкописи по медицина. Така тя изучава произведенията на Хипократ и други учени, прилага ги и получава след време в Рим прозвището Чудодейния лечител; става личен лекар на папата. Когато вече е избрана за папа, Йоана предлага да се открие женско училище, но трябва отново да се бори с предразсъдъците.

Цитат (02:05:00 - 02:05:41):

"- Училище за момичета? Не е имало и не може да има подобно нещо!
- Трябва ли да отхвърляме една идея, само защото е нова?
- Можем да се уповаваме само на една истина. Тази, стигнала до нас през вековете.
- Всичко старо някога е било ново.
- Ваше светейшество, колкото повече учи една жена, толкова по-малко плодовита става.
- Къде го прочетохте?
- Това е общоизвестна истина.
- Толкова общоизвестна, че никой не я е записал?
- Не ви е нужна книга за очевидното. Никой не е писал, че вълната идва от овцете, но всеки го знае".

На финала Анастасий Библиотекар, убил папеса Йоана в неуспешния си опит да узурпира папския престол, за отмъщение пише "Книга на понтифексите" ("Liber Pontificalis") - хроника на всички папи, в която скрил съществуването на Йоана.

Папеса Йоана = Die Papstin = Pope Joan (2009) - 1

Папеса Йоана = Die Papstin = Pope Joan (2009) - 2

Папеса Йоана = Die Papstin = Pope Joan (2009) - 3

776. [Петстотин] 500 дни на любовта = 500 Days of Summer (2009)35

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1022603

Зоуи Дешанел среща обекта на своето желание, докато най-спокойно чете "Портретът на Дориан Грей" на Оскар Уайлд. "Ами ако вместо това бях отишла на кино?", пита се тя.

[Петстотин] 500 дни на любовта = 500 Days of Summer (2009)

777. По средата = The Middle (ТВ сериал, 2009- )36

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1442464

Комедиен сериал, който разкрива живота на средностатистическо американско семейство в Орсън, Индиана. Те живеят в почти разпаднала се къща, всеки месец имат същите финансови проблеми, а трите деца в семейството създават проблеми на родителите си. Най-малко внимание от страна на родителите получава най-младият - Брик. Той има проблеми с общуването и единствените му приятели (както той сам казва в един от епизодите) са книгите. Брик прекарва цялото си свободно време в четене. Чете, когато вечеря, когато е пред телевизора, когато си легне. Обръща внимание на околните само когато довърши изречението, понякога дори страницата на книгата си. Най-голямото удоволствие за Брик е да посещава библиотеката. За него тя е много по-интересно място, отколкото лунапарк или детско парти. Например, в епизод 20 от сезон 1 Брик има огромен проблем - учителят на класа за "проблемни" деца решава, че през междучасието те не трябва да посещават библиотеката, а трябва да играят с другите деца. Брик и съучениците му са ужасени. Всеки прибягва до каквито се сети мерки, за да се върне обратно на "сигурното" място. Самият Брик измисля план и накрая децата постигат целта си.

В почти всички епизоди малкият Брик чете в кадър, но някои са с изявено присъствие на книги - "TV or Not TV" (сезон 1, епизод 20), "Average Rules" (сезон 1, епизод 24), "Year of the Hecks" (сезон 3, епизод 12), "The Second Act" (сезон 4, епизод 3), "The Hose" (сезон 4, епизод 5), "Twenty Years" (сезон 4, епизод 10).

Ролята на книгата в този сериал е много голяма. Тя е най-добрият приятел на Брик, почти като човек и в този смисъл книгата е "действащо лице" на екрана, наред с останалите. Брик винаги е като потопен в книгата. В редица епизоди родителите на момчето се опитват да го откъснат от четенето, сякаш то е нещо лошо. Във всяка ситуация обаче те се показват като средностатистически глупаци, които не оценяват, че детето им е едно от малкото спонтанно четящи същества на тази възраст. Книгата в сериала е изцяло медия. Именно и само тя е източникът на знанията, идеите и спокойствието на Брик.

По средата = The Middle (ТВ сериал, 2009- ) - 1

По средата = The Middle (ТВ сериал, 2009- ) - 2

По средата = The Middle (ТВ сериал, 2009- ) - 3

778. Последната гара = The Last Station (2009)37

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0824758

КиноПоиск: http://www.kinopoisk.ru/film/276379

Базиран на: Парини, Джей. Последната гара. Прев. Владка Кочешкова. София: Еднорог, 2008. 352 с. (ориг. Parini, Jay. The Last Station: A Novel of Tolstoy's Last Year. New York: Holt, 1990. 290 p.)

Сюжетът проследява последната година от живота на великия руски романист и философ Лев Толстой и враждебните му отношения с неговата жена и муза графиня София. Основният проблем възниква, когато асистентът му Владимир настоява авторът да предостави правата на творбите си на народа, а София иска да ги запази за себе си и децата. Графинята използва всеки възможен начин да накара съпруга си да промени завещанието, че цялото творчество и имущество на Толстой след смъртта му остава за руския народ. Филмът описва борбата на автора за баланс между славата и богатството в живот, който той сам е избрал да е лишен от материални облаги.

Последната гара = The Last Station (2009) - 1

Последната гара = The Last Station (2009) - 2

Последната гара = The Last Station (2009) - 3

779. Предложението = The Proposal (2009)38

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1041829

Книгоиздателката Маргарет е застрашена от депортиране от Канада, защото визата й е изтекла. За да избегне това, тя решава, че трябва да сключи фиктивен брак с Андрю Пакстън - нейния дългогодишен асистент. Андрю се съгласява да участва при условие, че след това Маргарет го повиши в редактор и публикува неговата книга.

Предложението = The Proposal (2009)

780. Престъпления от класа / Бели якички: Книга на часовете = White collar: сезон 1, епизод 3: Book of Hours (6.11.2009)39

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1519764

Нийл Кафри е гениален универсален престъпник, арестуван за фалшифициране и измами. Той се споразумява с ФБР да излезе от затвора при условие, че им помага като експерт в разследването на т.нар. white-collar престъпления - фалшификации, измами и т.н. Към него е прикрепен агент (точно който го е вкарал в затвора), който отговаря за него и го следи да стои далеч от престъпния свят (но невинаги успява).

Сезон 1, епизод 3: От църквата "Св. Камилиус де Люис" в Неапол е открадната Библия от ХVІІ век. Тя не е обикновена, а върши чудеса, наречена е "Лековитата библия". "Това са 5 столетия история на Неапол. Светците ни са се молели върху тази книга. През 1588 г. чумата пропуснала Неапол. Отец Камилиус отнесъл книгата при болните моряци на брега. Никой, който е докоснал книгата, не умрял." И така до наши дни. Първоначално за крадец е набеден бездомник, който търси лек за болното си куче. В нощта на кражбата му било позволено да преспи в светилището. Но се оказва, че свещената книга е открадната от артконсултантка, за да я продаде.

Престъпления от класа / Бели якички: Книга на часовете = White collar: сезон 1, епизод 3: Book of Hours (6.11.2009) - 1

Престъпления от класа / Бели якички: Книга на часовете = White collar: сезон 1, епизод 3: Book of Hours (6.11.2009) - 2

Престъпления от класа / Бели якички: Книга на часовете = White collar: сезон 1, епизод 3: Book of Hours (6.11.2009) - 3

781. Пророк = Un prophete (2009)40

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1235166

Осъденият на шест години лишаване от свобода Малик Ел Джебен, сирак от арабски произход, се озовава във френски затвор, в който е наложено разделение между корсиканци и мюсюлмани. На фона на другите затворници е най-уязвимият. Не умее нито да пише, нито да чете. Закалява го принудата да изпълнява поредица от рисковани мисии, поръчвани му от Сезар Лучиани, лидера на контролиращата затвора банда корсиканци. Възползвайки се от затворническото училище и затворническата библиотека, необразованият младеж успява да усвои граматиката на френския и арабския език, да научи корсиканското наречие, да се запознае с основите на икономиката, с изкуството на управлението и манипулирането на хора. Благодарение на придобитите за шест години знания - да чете, да убива и да оцелява, Малик спечелва авторитет в криминалния свят във Франция.

Пророк = Un prophete (2009) - 1

Пророк = Un prophete (2009) - 2

Пророк = Un prophete (2009) - 3

782. Пророчеството = Knowing (2009)41

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0448011

Отворена "капсула на времето" съдържа профетически записи за бъдещето, чрез които се предотвратяват катастрофални събития. През 1959 г. една "капсула на времето" е напълнена с детски рисунки и запечатана, за да се отвори след 50 години. Едно мистериозно момиче, обаче, вместо рисунка запълва целия лист с на пръв поглед хаотични числа. През 2009 г. новото поколение ученици отварят капсулата и когато листът попада у бащата на едно от децата - професор по астрофизика, той разбира, че листът е пълен с предсказания за бъдещ Апокалипсис на Земята. Макар да са минали само 50 години и да има живи очевидци на събитието, именно числата се оказват кодът, който носи същинска информация за следващото поколение. Функцията на книгата е медия за предвиждане на бъдещето.

Може да се гледа паралелно с руския документален филм "Секретные истории. Год. 2009. Прорыв в бездну" (2009) и с филма "Контакт" по Карл Сейгън (Contact, 1997).

Пророчеството = Knowing (2009) - 1

Пророчеството = Knowing (2009) - 2

Пророчеството = Knowing (2009) - 3

783. Пустинно цвете = Desert flower (2009)42

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1054580

Базиран на: Dirie, Waris and Cathleen Miller. Desert Flower: The Extraordinary Life of a Desert Nomad. London: Little, Brown, 1998. 238 p.

Истинската история на сомалийката Уарис Дири. Когато е на 3 годинки, момиченцето бива обрязано, както повеляват местните традиции, а на 13 е продадена като булка на възрастен мъж. Тя успява да избяга и се установява в Лондон, където работи като чистачка в заведение. Там красотата й е забелязана от известен моден фотограф, който й предлага работа, но тя не му се доверява. След едно от посещенията си той забравя своята книга в заведението и това е ключовият момент, който променя живота на Уарис завинаги. Тя се среща с него, за да му върне книгата и така се осмелява да навлезе в света на модата. След години в мизерия, насилие и постоянна битка за оцеляване, Уарис се превръща в супермодел и говорител на ООН срещу женското обрязване.

Пустинно цвете = Desert flower (2009)

784. Семейният тип: Тримата крале = Family Guy: Three Kings: сезон 7, епизод 15 (10.05.2009)43

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1329667

Уеб сайт: http://www.fox.com/family-guy

http://familyguydirect.com

http://familyguy.wikia.com/wiki/Three_Kings

Действието се развива около приключенията на "семейния тип" Питър, съпругата му Лоуис, трите им деца Стюи, Мег и Крис и говорещото куче Брайън, което е високоинтелектуално, пие мартини, пише книги и участва в семейното ежедневие. Книгата се появява в редица епизоди, по-конкретно във връзка с писателската кариера на Брайън. Историите, които той пресъздава, забележително наподобяват произведенията на Стивън Кинг. Но вместо героите от сериала да изиграят безпристрастно ролите на литературните герои, те ги въплъщават в себе си. Книгата се появява в редица епизоди, по-конкретно във връзка с писателската кариера на Брайън. Стюи Грифин чете Библията, "Изкуството на войната", "Принцът" на Николо Макиавели. Показва се нагледно как въображението при четенето е безпределно. Авторът задава граници, но читателят е този, който ги изпълва с визуално и смислово съдържание според собствените си възможности, спрямо своите нагласи и опит.

В този епизод се иронизират три екранизации на книги на Стивън Кинг - "Бъди до мен" ("Stand by Me"), "Мизъри" ("Misery") и "Изкуплението Шоушенк" ("The Shawshank Redemption").

Сцена от епизода: Питър седи до камината и се обръща към зрителите:

"Здравейте, аз съм Питър. Вашият любим анимационен приятел. Знаете ли, напоследък Лоис ми мрънка, че много гледам телевизия и не чета книги. Затова отидох в библиотеката и взех три книги на най-добрия автор за последните хиляда години - Стивън Кинг. И тази вечер бих желал да ги споделя с вас".

Семейният тип: Тримата крале = Family Guy: Three Kings: сезон 7, епизод 15 (10.05.2009) - 1

Семейният тип: Тримата крале = Family Guy: Three Kings: сезон 7, епизод 15 (10.05.2009) - 2

785. Семейство Симпсън = The Simpsons: сезон 21, епизод 2: Bart Gets a Z (4.10.2009)44

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1519210

В този епизод открито е иронизирана книгата "The Secret" на Ронда Бърн ("Тайната". София: Изток-Запад), само че я наричат "Отговорът" ("The Answer"). Това е пародия и на филма "Тайната" ("The Secret"). Засегнати са две основни теми. Едната е за мобилните телефони и тяхното влияние върху децата. Новата технология е много по-провокативна и интересна от учителката в клас. Пак има общуване, с писмени знаци (пращане на есемеси), само че в този случай са показани вредите от него. "Отговорът" е книга с DVD към нея и това поставя акцент върху замяната на книгите от хартия с приложенията за смартфони. Втората тема е за книгите за самопомощ от категорията "Как да...", иронизирани по особен начин. Книгата като основен инструмент за внасяне на промяна в живота осмива наръчниците за "оправяне на живота", писани от хора, които живеят с представата, че могат да направляват човешките съдби посредством личните си съвети. Това най-силно проличава в рекламата им.

Семейство Симпсън = The Simpsons: сезон 21, епизод 2: Bart Gets a Z (4.10.2009) - 1

Семейство Симпсън = The Simpsons: сезон 21, епизод 2: Bart Gets a Z (4.10.2009) - 2

Семейство Симпсън = The Simpsons: сезон 21, епизод 2: Bart Gets a Z (4.10.2009) - 3

786. Синята брада = Bluebeard = Barbe Bleue (2009)45

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1355623

Базиран на: Перо, Шарл. Синята брада. Прев. Веска Маринова. София: New Media Group, 2013. 32 с. (ориг. Perrault, Charles and Édouard de Beaumont. La Barbe bleue. La Belle au bois dormant [par Charles Perrault, 1697]. Paris: Boussod, Valadon et Cie, 1887)

Съвременна интерпретация на едноименната приказка на Шарл Перо от 1697 г. Катрин - авантюристка и мечтателка, и по-голямата й плаха и стеснителна сестра Мари-Ан се качват на таван, пълен с артефакти от родителите им и техните баба и дядо. Въпреки изричните многократни забрани Катрин отива там, защото иска да препрочете книгата "Синята брада" на глас.

Синята брада = Bluebeard = Barbe Bleue (2009) - 1

Синята брада = Bluebeard = Barbe Bleue (2009) - 2

787. След дипломирането = Post Grad (2009)46

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1142433

Книга, базирана на филма: Cassel, Emily. Post Grad. New York: St. Martin's Griffin, 2009. 243 p.

През 2009 г. Райдън Малби поема към осъществяване на детската си мечта - да стане книгоиздател. На интервюто за работа в издателска къща "Хаперман и Браунинг" ("Happerman & Browning") Райдън не успява да получи длъжността, въпреки вдъхновяващата си реч за книгите и страстта към четенето. Нейна съученичка я заема чрез връзки, но не се справя и извикват Райдън. Така издателството изпълва цялото й ежедневие. Множеството задължения и извънредни работни часове обаче я карат да размисля дали иска да прекара остатъка от живота си по този начин.

Мотивът за книгите: Представени са като незаменими източници на знание и развлечение. Главната героиня е пристрастена към четенето, а от позицията на бъдещ издател дори нарича книгите си "бебчета".

Мотивът за книгоиздателството: Работа в издателство е главната цел в живота на главната героиня. Ясно е развита идеята за желанието на всяка цена да стане издател, за да намери следващия велик американски роман. Ролята на книгоиздаването за обществото е решаваща за формирането на героинята и за нейното съществуване.

След дипломирането = Post Grad (2009) - 1

След дипломирането = Post Grad (2009) - 2

788. Тайната на Келската книга = The Secret of Kells (2009)47

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0485601

Базиран на: Moore, Tomm. Brendan et le secret de Kells. Toulouse: Milan jeunesse, 2009. 44 p.: ill.

Художествена интерпретация на мотива за истинската Келтска книга (известна и като "Книга на Колумб", ирл. "Leabhar Cheanannais", англ. "Book of Kells") - богато илюстриран пергаментов фолиант, създаден от ирландски (келтски) монаси около 800 г.

Тайната на Келската книга = The Secret of Kells (2009)

789. Фери Тейл = Fairy Тail (ТВ сериал, 2009-)48

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1528406

Базиран на: Mashima, Hiro. Fairy tail. Translated and adapted by William Flanagan. New York: Del Rey; Ballantine Books, Kodansha Comics, [2008-]

Сериал, в който се използва многократно образът на книгата като магично средство или като инструмент за власт, управление и манипулации.

Eпизоди 3 и 4 от сезон 1 разказват как една книга може да съдържа невероятни тайни, за които малцина подозират (подобно на "Името на розата" със свитъка за смеха). Натсу и Луси получават задача да проникнат в къщата на злодея, за да откраднат книгата "Зазоряване" (мисия, за която поръчителят им е обещал огромна сума). Героите успешно се сдобиват с книгата, но се оказва, че поръчителят е син на автора на "Зазоряване", който вярва, че този роман е най-лошият на света и затова се опитва да го унищожи. Луси разплита мистерията - писателят е създал тази книга в затвора и е вложил в нея проклятие, което да обърква всички букви и текстът да изглежда ужасен.

Фери Тейл = Fairy Тail (ТВ сериал, 2009-)

790. Хамлет = Hamlet (2009)49

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1449175

Базиран на: Шекспир, Уилям. Хамлет. Прев. от англ. Валери Петров. [5. изд.]. София: Захарий Стоянов, 2001. 264 с. (ориг. Shakespeare, William. Hamlet: Prince of Denmark. A Tragedy. Written by Mr. William Shakespear. London [The Hague]: Printed for T. Johnson, 1710. 128 p.)

Нова екранна интерпретация на безсмъртната творба. Интересни сцени с четящия Хамлет в изпълнение на Дейвид Тенант, например, когато чете книга, лежейки на пода.

Хамлет = Hamlet (2009) - 1

Хамлет = Hamlet (2009) - 2

Хамлет = Hamlet (2009) - 3

791. Хари Потър и Нечистокръвния принц = Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)50

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0417741

Базиран на: Роулинг, Дж. К. Хари Потър и Нечистокръвния принц. Прев. Емилия Л. Масларова. София: Егмонт, 2005. 576 с. (ориг. Rowling, J. K. Harry Potter and the half-blood prince, 2005)

В шестия филм за малките магьосници, по време на учебен час по отвари, Хари Потър намира учебник, на който има надпис, че е собственост на Нечистокръвния принц. Забележителна е сцената с библиотеката на Северус Снейп. Ключово комуникационно и медийно значение в този филм има невербално заклинание във въздуха, което лорд Волдемор пише с помощта на вълшебната пръчка.

Сцени в библиотека:
Harry Potter and the Half-Blood Prince - The Library Scene
http://www.youtube.com/watch?v=8JSIQ5FHpwI
http://www.youtube.com/watch?v=KYRzpg2ETuo

Сцената с писането във въздуха:
Nonverbal spell. // Harry Potter Wiki. 2012.
http://harrypotter.wikia.com/wiki/Nonverbal_spell

Хари Потър и Нечистокръвния принц = Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009) - 1

Хари Потър и Нечистокръвния принц = Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009) - 2

Хари Потър и Нечистокръвния принц = Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009) - 3

792. Хартиеният човек = Paper Man (2009)51

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0437405

Темата за мебелите, буквално направени от ненужни книги, е застъпена във филма "Хартиеният човек". Главният герой - нереализиралият се писател Ричард Дън, прибира всички непродадени екземпляри от книгата си и от тях създава нов диван за дневната си. Писателят открива и друг изход от драматичната си ситуация - реже страниците на непродадените си книги и прави хартиени животни в стил оригами.

Хартиеният човек = Paper Man (2009) - 1

Хартиеният човек = Paper Man (2009) - 2

793. Човекът Отговор = The Answer Man = Arlen Faber (2009)52

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1187041

Изолирал се от обществото, авторът на бестселъра "Аз и Господ" Арлен Фабер иска да бъде оставен на мира и успява да запази личността си в тайна. Всеки, който прочете книгата му, прави извода, че Арлен знае отговорите на всички въпроси. Написана преди 20 години, тя продължава да е бестселър. Представлява разговор с Господ, където Арлен задава въпроси, а Той отговаря. Арлен обаче никога не се е показвал публично, освен издателката никой не знае кой е. Арлен държи да се отърве от книгите в къщата си и решава да ги продаде в книжарницата на Крис. Прибягва до всякакви трикове, за да остави книгите си там. Така се запознава с Елизабет, влюбва се и започват да излизат. Крис най-сетне разбира кой е човекът с книгите и сключва с Арлен сделка: ще приема книгите му в замяната на въпрос, който Крис ще му задава.

Роля на книгата във филма: медията, която свързва героите, универсалният посредник. Съдържа "скритата" страна на автора си - такъв, какъвто не се показва обикновено пред хората. Книгата е част от автора си.

Човекът Отговор = The Answer Man = Arlen Faber (2009)

794. Шепот от отвъдното = Ghost Whisperer: сезон 4-5 (ТВ сериал, 2009-2010)53

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0460644/episodes?season=4

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0460644/episodes?season=5

Главната героиня Мелинда наследява по майчина линия способността да вижда и говори с "непреминалите в отвъдното" духове и им помага да довършат това, което ги задържа като призраци в настоящето. В сезони 4 и 5 на сериала обект е т.нар. Книга на промените. В сезон 4, епизод 23 Илай открива Книгата на промените - мистериозна книга, която променя съдържанието си, попадайки в ръцете на различни лица. Мелинда и Илай виждат написани имената на Андреа, Джим, Сам, Зоуи с дати до тях - като на хора умрели и върнали се към живота за кратко. Най-отдолу е името на Мелинда, а до нея дата за раждането на сина й - 25.IX.2009 г. (и за смъртта й). Сезон 5 започва с раждането на Ейдън Лукас. Пет години по-късно се разбира, че Ейдън вижда Сенките (части от души на хора, които се хранят с вина и страх) и Блестящите (души на деца). Книгата на промените не трябва да попада в ръцете на Сенките. Специфичното за нея е, че постоянно се променя - нови неща се написват, а стари се изтриват. Книгата казва на своя пазител какво трябва да прави и на кого трябва да помогне. Тя крие части от написаното или "изтрива" своето съдържание, когато попадне в неподходящи ръце и иска да се защити. На практика тя не може да бъде унищожена. Носителят й е без значение, важно е съдържанието й. Когато някой унищожи старото й тяло, тя намира ново, върху което прехвърля съдържанието си. С помощ от Книгата, която показва надпис "Тъмнината ще дойде и ще ги погълне, освен ако семейството на Светлината превърне нощта в ден", Ейдън и Блестящите унищожават Сенките заедно с всички врагове на Мелинда.

Шепот от отвъдното = Ghost Whisperer: сезон 4-5 (ТВ сериал, 2009-2010) - 1

Шепот от отвъдното = Ghost Whisperer: сезон 4-5 (ТВ сериал, 2009-2010) - 2

Шепот от отвъдното = Ghost Whisperer: сезон 4-5 (ТВ сериал, 2009-2010) - 3

795. Шерлок Холмс = Sherlock Holmes (2009)54

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0988045

Базиран на: Дойл, Артър Конан. Шерлок Холмс: пълно издание. Прев. Георги Папанчев и др. София: КК Труд, 2012. 960 с. (ориг. Doyle, Arthur Conan and Christopher Morley. The Complete Sherlock Holmes. Vol. 1-2. Garden City, N.Y.: Doubleday & Co, 1930. 1122 p.)

Сър Томас казва на Холмс, че ключът към властта на лорд Блекууд е в неговата книга на заклинанията (англ. spell book, book of spells). Той я връчва на Холмс, който се отнася към нея с безразличие, защото не вярва в магии. Томас продължава да уверява Холмс, че книгата е важна. След като бива призован от "Ордена", Шерлок разбира, че книгата със заклинания на Блекууд е ключът към неговото спиране. Тя съдържа някои символи от окултизма, херметизма и розенкройцерството като пентаграм, образа на Бафомет и други. Холмс решава, че единственият начин наистина да разреши проблема, е да разбере магията, и се опитва да възпроизведе един ритуал от книгата. Изпада в унес и припада.

Цитат (01:03:02-01:03:20):

Силата му нараства с всеки ден. Възкръсването го доказва. Но следващата му стъпка ще е много по-опасна. Тайната му се крие в книга със заклинания - оттук черпи сили. Ще призове сили, които ще променят посоката, в която се движи света. Искам да го издирите и спрете, преди да успее.

Цитат (01:30:46 - 01:31:29):

Силата му расте ежедневно.
Трябваш ми. Тайната му се крие в книгата със заклинания. Още трима ще умрат... И не можеш да ги спасиш.
Знаем, че не вярвате в магия.

Шерлок Холмс = Sherlock Holmes (2009) - 1

Шерлок Холмс = Sherlock Holmes (2009) - 2

Шерлок Холмс = Sherlock Holmes (2009) - 3

796. Lila, Lila = My Words, My Lies - My Love (2009)55

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1239449

Базиран на романа на Мартин Зутер: Suter, Martin. Lila, Lila: Roman. Zürich: Diogenes, 2004. 345 p.

Историята е за келнера Давид, който се влюбва от пръв поглед в Мари - умна и амбициозна студентка по литература. На търг той купува нощно шкафче и в него намира ръкопис. Решава да го представи като свой, макар да осъзнава, че това ще е измама. Дава го на Мари с тайната надежда, че ще е разковничето към сърцето й. Тя е впечатлена от историята и "таланта му" и настоява да бъде издаден, за да могат повече хора да се докоснат до великолепната романтична история на младия писател. Това не се харесва на Давид, но въпреки упорството му Мари надделява и той сключва договор с издателство, което прави от ръкописа бестселър. Всичко в живота на Давид се нарежда по план, докато на едно от четенията не се появява истинският автор на ръкописа. Това се оказва преломен момент, защото Джеки иска дял от продажбата на книгата в замяна на мълчанието си. Но той иска и да стане литературен агент на Давид, заемайки длъжността на Мари. Тя не е съгласна. Давид трябва да избере между любовта на Мари и мълчанието на Джеки.

Lila, Lila = My Words, My Lies - My Love (2009) - 1

Lila, Lila = My Words, My Lies - My Love (2009) - 2

 

 

БЕЛЕЖКИ

1. Agora. Directed by Alejandro Amenábar; written by Alejandro Amenábar, Mateo Gil; produced by Fernando Bovaira, Álvaro Augustin; Rachel Weisz, Max Minghella, Oscar Isaac, Ashraf Barhom, Rupert Evans, Homayoun Ershadi, and Michael Lonsdale; Sammy Samir, Richard Durden, Omar Mostafa, Oshri Cohen, Yousef Sweid. Santa Monica, Calif.: Lions Gate Films, [2009]. 1 videodisc (ca. 126 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

2. Blood Creek. Directed by Joel Schumacher; written by David Kajganich; produced by Paul Brooks, Tom Lassally, Robyn Meisinger; Dominic Purcell, Henry Cavill, Michael Fassbender, Emma Booth, Shea Whigham, Laszlo Matray, Rainer Winkelvoss, Joy McBrinn. Santa Monica, Calif.: Lionsgate, [2009]. 1 videodisc (ca. 90 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

3. American pie presents: The book of love. Directed by John Putch; written by David H. Steinberg; Based on the characters created by Adam Herz; produced by Mike Elliott; Bug Hall, Brandon Hardesty, Kevin M. Horton, Beth Behrs, Jennifer Holland, John Patrick Jordan, Rosanna Arquette, Eugene Levy. Universal City, CA: Universal Studios Home Entertainment, 2009. 1 videodisc (94 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

4. Angels & demons. Directed by Ron Howard; screenplay by David Koepp and Akiva Goldsman; Based on the novel by Dan Brown; produced by Brian Grazer, Ron Howard, John Calley; Tom Hanks, Ewan McGregor, Ayelet Zurer, Stellan Skarsga?rd, Pierfrancesco Favino, Nikolaj Lie Kaas, Armin Mueller-Stahl. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, 2009. 1 videodisc (ca. 138 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

5. Бубен, барабан = Buben, baraban. Directed by Aleksei Mizgiryov; screenplay by Aleksei Mizgiryov; produced by Ruben Dishdishyan; Natalya Negoda, Elena Lyadova, Dmitriy Kulichkov. Russia: Видео-импульс, Итакафильм, [2009]. 1 videodisc (ca. 104 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

6. Up. Directed by Pete Docter; co-directed by Bob Peterson; story by Pete Docter, Bob Peterson, Tom McCarthy; screenplay by Bob Peterson, Pete Docter; produced by Jonas Rivera; voices of Ed Asner, Christopher Plummer, Jordan Nagai, Bob Peterson, Delroy Lindo, Jerome Ranft, John Ratzenberger, David Kaye, Elie Docter, Jeremy Leary, Mickie T. McGowan, Danny Mann, Don Fullilove, Jess Harnell, Josh Cooley, Pete Docter. Burbank, California: Walt Disney Studios Home Entertainment; Buena Vista Home Entertainment, 2009. 1 videodisc (approximately 96 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

7. Воронины. Создатель Филипп Розенталь, автор оригинала и креативный консультант; Лью Шнайдер, автор оригинального литературного материала; режиссёры Александр Жигалкин, Леонид Коновалов, Георгий Дронов, Артём Логинов и др.; сценаристы Ксения Воронина, Максим Филипьев; Антон Зайцев, Артём Лемперт, Павел Орешин, Дмитрий Данилов и др. Георгий Дронов, Станислав Дужников; в главных ролях Екатерина Волкова, Борис Клюев, Анна Фроловцева, Юлия Куварзина и др. Москва: ГудСториМедиа, Леан-М, 2009. (24 мин./серия): зв.; цв. [обратно]

8. The book of Bantorra: complete collection. Directed by Toshiya Shinohara; written by Mari Okada, Ishio Yamagata et al.; based on the light novel series Tatakau shisho written by Ishio Yamagata; produced by Shunji Inoue, Yoshiyuki Ito, Koji Kajita; Shelley Calene-Black, Miyu Irino, Akira Ishida. [Houston, Tex.]: Sentai Filmworks, [2010], 2014. 3 videodiscs (675 min.; Runtime 24 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

9. Mr. Nobody. Written and directed by Jaco Van Dormael; produced by Philippe Godeau; Jared Leto, Diane Kruger, Rhys Ifans, Sarah Polley, Linh-Dan Pham, Natasha Little, Toby Regbo, Juno Temple. Los Angeles, CA: Pan Européenne, Magnolia Home Entertainment, 2009. 1 videodisc (approximately 155 minutes): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

10. Being Erica: Season one. Created by Jana Sinyor; directed by Holly Dale et al.; written by Jana Sinyor et al.; Erin Karpluk, Tyron Leitso, Michael Riley. [Canada]: CBC Home Video, E1 Entertainment, 2009. 3 videodiscs (585 min.) sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

11. 2012. Directed by Roland Emmerich; written by Harald Kloser & Roland Emmerich; produced by Harald Kloser, Mark Gordon, Larry Franco; John Cusack, Chiwetel Ejiofor, Amanda Peet, Oliver Platt, Thandie Newton, Danny Glover, Woody Harrelson. Culver City, Calif: Sony Pictures Home Entertainment, Columbia Pictures Corporation, Centropolis Entertainment, [2009]. 1 videodisc (158 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

12. Julie & Julia. Directed by Nora Ephron; screenplay by Nora Ephron; based on the books Julie & Julia by Julie Powell and My life in France by Julia Child with Alex Prud'Homme; produced by Laurence Mark, Nora Ephron, Amy Robinson, Eric Steel; Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci, Chris Messina, Linda Emond, Mary Lynn Rajskub, Jane Lynch, Frances Sternhagen, Helen Carey, Deborah Rush, Joan Juliet Buck, Vanessa Ferlito, Casey Wilson, Jillian Bach. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, 2009. 1 videodisc (ca. 123 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

13. The Vampire Diaries: The complete first season. Directed by Chris Grismer, Joshua Butler, Marcos Siega; written by Julie Plec, Kevin Williamson, L.J. Smith; based on the novels, The vampire diaries by L.J. Smith; Ian Somerhalder, Nina Dobrev, Paul Wesley, Steven R. McQueen, Sara Canning, Katerina Graham, Candice Accola, Zach Roerig, Kayla Ewell, Michael Trevino, Matt Davis. [Burbank, Calif.]: Warner Home Video, 2009-2010. 5 videodiscs (925 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

14. The time traveler's wife. Directed by Robert Schwentke; Rachel McAdams; produced by Nick Wechsler, Dede Gardner; screenplay by Bruce Joel Rubin; Eric Bana; Arliss Howard; Ron Livingston; Mychael Danna; Audrey Niffenegger. [Burbank, CA]: New Line Home Entertainment: Distributed by Warner Home Video, 2009. 1 videodisc (107 min.): sd., color; 4 3/4 in. [обратно]

15. The Twilight Saga: New moon. Directed by Chris Weitz; screenplay by Melissa Rosenberg; based on the novel by Stephenie Meyer; produced by Wyck Godfrey; Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Billy Burke, Ashley Greene, Anna Kendrick, Peter Facinelli, Elizabeth Reaser, Kellan Lutz, Nikki Reed, Dakota Fanning. Universal City, Calif.: Summit Entertainment, 2009. 1 videodisc (130 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

16. Enid. Directed by James Hawes; produced by Lee Morris; written by Lindsay Shapero; Helena Bonham Carter, Matthew Macfadyen, Denis Lawson. [London]: Universal Pictures, Carnival Films production for BBC, 2009. 1 DVD (83 min.): son., coul.; 12 cm. [обратно]

17. Caprica: Season 1. Created by Remi Aubuchon, Ronald D. Moore; produced by Clara George; Eric Stoltz, Esai Morales, Paula Malcomson, Alessandra Torresani, Magda Apanowicz, Sasha Roiz, Brian Markinson, Polly Walker. Universal City, CA: NBC Universal Television, Universal Studios Home Entertainment, 2009-2010. 4 videodiscs (534 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

18. Castle: The complete first season. Created by Andrew W. Marlowe; directed by Rob Bowman, John Terlesky, Bill Roe, Bryan Spicer; Nathan Fillion, Stana Katic, Jon Huertas. Burbank, Calif.: ABC Studios, Beacon Pictures, Buena Vista Home Entertainment, [2009]. 3 videodiscs (430 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

19. Book of blood. Directed by John Harrison; screenplay by John Harrison & Darin Silverman; based on the short stories The book of blood and On Jerusalem Street by Clive Barker; produced by Clive Barker et al.; Jonas Armstrong, Sophie Ward, Clive Russell, Paul Blair. Santa Monica, Calif.: Lionsgate, [2009]. 1 videodisc (ca. 100 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

20. Книга мастеров = Kniga masterov. Directed by Vadim Sokolovsky; screenplay Vadim Sokolovsky, Anna Starobinets; produced by Leonid Vereshchagin, Marina Zhigalova-Ozkan; Mariya Andreeva, Maksim Loktionov, Liya Akhedzhakova. Moskva: студия Тритэ, Уолт Дисней Компани СНГ, Walt Disney Pictures, [2009]. 1 videodisc (101 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

21. The Book of Ruth: journey of faith. Directed by Stephen Patrick Walker; screenplay by Richard Raucci and Salvatore DiSalvatore, Stephen Patrick Walker; produced by Ray Nikolaison; co-produced by D.J. Perry; Sherry Morris, Carman, and Eleese Lester. Scottsdale, AZ: Pure Flix Entertainment, 2009. 1 videodisc (approximately 91 min.): sd., color; 4 3/4 in. [обратно]

22. Bungaku Shoujo: Kyou no Oyatsu - Hatsukoi. Directed by Tada Shunsuke; original work Nomura Mizuki; based on the short story "Bungaku Shoujo" to Ushi Maou (Minotaurus); series composition Yamada Yuka; character design Matsumoto Keita; chief animation direction Matsumoto Keita; Hanazawa Kana, Irino Miyu. Japan: Production I.G, 2009. OVA, 1 episode (17 min.). [обратно]

23. Coco avant Chanel. Un film de Anne Fontaine; scenario Anne Fontaine et Camille Fontaine avec la collaboration de Christopher Hampton et Jacques Fieschi; produit par Caroline Benjo [et al.]; Alessandro Nivola, Audrey Tautou, Emmanuelle Devos, Marie Gillain. Culver City, Calif.: Sony Pictures Classics: Sony Pictures Home Entertainment, 2009. 1 videodisc (ca. 106 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

24. Horsemen. Directed by Jonas Akerlund; written by David Callaham; produced by Michael Bay; Dennis Quaid, Ziyi Zhang, Lou Taylor Pucci, Peter Stormare, Eric Balfour, Patrick Fugit, Paul Dooley. Canada, USA: Lionsgate, 2009. DVD-R (90 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

25. The Dunwich Horror. Directed by Leigh Scott; written by H.P. Lovecraft; screenplay by Leigh Scott; produced by Kenneth M. Badish; Sarah Lieving, Griff Furst, Dean Stockwell. Lafayette, Louisiana, USA; Germany: Active Entertainment Finance, Bullet Films, FIWI Entertainment, Bridge Entertainment, 2009. 1 dvd-video (91 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

26. The box: du bist das Experiment. Written for the screen and directed by Richard Kelly; based upon the short story "Button, button" by Richard Matheson; Cameron Diaz, James Marsden, Frank Longella. [Zu?rich]: Elite Film, 2010.1 DVD-Video (ca. 110 Min.). [обратно]

27. Hexe Lilli: der Drache und das magische Buch. Regie und Drehbuch Stefan Ruzowitzky; nach der Buchserie "Hexe Lilli" von Knister. München: Walt Disney Studios Home Entertainment, 2009. 1 DVD-Video (85 Min.). [обратно]

28. Motherhood. Directed and written by Katherine Dieckmann; produced by Jana Edelbaum et al.; Anthony Edwards; Uma Thurman; Minnie Driver. Port Washington, NY: E1 Entertainment, 2009. 1 videodisc (94 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

29. Medium: The sixth season. Disc 1: The medium is the message. Directed by Larry Teng; created by Glenn Gordon Caron, Michael Narducci (teleplay); produced by Diane Ademu-John, Glenn Gordon Caron; Patricia Arquette, Miguel Sandoval, David Cubitt, Marcus Giamatti, Fisher Stevens. [United States]: CBS Paramount Network Television, 2009. 5 videodiscs (955 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

30. Merlin and the book of beasts. Directed by Warren P. Sonoda; written by Brook Durham; produced by Harvey Kahn; Laura Harris, James Callis. Beverly Hills: Front Street Pictures, Magical Trail Productions, Starz Media, Anchor Bay Entertainment, 2009. 1 videodisc (92 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

31. The scouting book for boys. Directed by Tom Harper; written by Jack Thorne; produced by Christian Colson, Ivana Mackinnon; Thomas Turgoose, Holliday Grainger, Susan Lynch, Steven Mackintosh, Rafe Spall. [London]: Pathé Productions, [2009]. 1 videodisc (88 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

32. Night at the Museum: Battle of the Smithsonian. Directed by Shawn Levy; written by Robert Ben Garant & Thomas Lennon; based on the original characters created by Robert Ben Garant & Thomas Lennon; produced by Shawn Levy, Chris Columbus, Michael Barnathan; Ben Stiller, Amy Adams, Owen Wilson, Hank Azaria, Robin Williams, Christopher Guest, Alain Chabat, Steve Coogan, Ricky Gervais, Bill Hader, Jon Bernthal, Patrick Gallagher, Jake Cherry, Rami Malek, Mizuo Peck. Beverly Hills, CA: 20th Century Fox Home Entertainment, 2009. 1 videodisc (105 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

33. Revenge. Created by Mike Kelley; produced by Mike Kelley, Marty C. Bowen, Gordon Wyck Godfrey, Phillip Noyce, Randy Sutter, Samantha Thomas, Melissa Loy; Madeleine Stowe, Emily VanCamp, Gabriel Mann, Henry Czerny, Ashley Madekwe, Nick Wechsler, Josh Bowman, Connor Paolo, Christa B. Allen, Barry Sloane. Los Angeles, California &Southampton, 2009-2011. Two seasons. 29 episodes (running time 43 min.): 1080p. [обратно]

34. Die Pa?pstin. Regie und Drehbuch So?nke Wortmann; Romanvorlage Donna Woolfolk Cross; Drehbuch Heinrich Hadding u.a.; Johanna Wokalek; John Goodman; David Wenham. Mu?nchen: Constantin FIlm Verleih GmbH, 2009. 1 DVD, 135 min.; 12 cm. [обратно]

35. (500) days of Summer. Directed by Marc Webb; written by Scott Neustadter & Michael H. Weber; produced by Jessica Tuchinsky, Mark Waters, Mason Novick, Steven J. Wolfe; Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel, Geoffrey Arend, Chloe? Grace Moretz, Matthew Gray Gubler, Clark Gregg, Rachel Boston, Minka Kelly. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, 2009. 1 videodisc (95 minutes): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

36. The Middle: First Season. Created by Eileen Heisler & DeAnn Heline; Patricia Heaton, Neil Flynn, Charlie McDermott, Eden Sher, Atticus Shaffer, Chris Kattan. Burbank, CA: Warner Bros. Entertainment, Warner Home Video, [2010]. 1 videodisc (172 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

37. The last station. Directed by Michael Hoffman; screenplay by Michael Hoffman; produced by Chris Curling, Jens Meurer, Bonnie Arnold; Anne-Marie Duff, Christopher Plummer, Helen Mirren, James McAvoy, Paul Giamatti, Kerry Condon, John Sessions, Patrick Kennedy. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, Egoli Tossell Film AG, Zephyr Films, Samfilm (Munich, Germany), Andrei Konchalovsky Production Center, [2009]. 1 videodisc (ca. 113 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

38. The proposal. Directed by Anne Fletcher; written by Peter Chiarelli; produced by David Hoberman, Todd Lieberman; executive producers Alex Kurtzman and Roberto Orci, Mary McLaglen, Sandra Bullock; Sandra Bullock, Ryan Reynolds, Malin Akerman, Craig T. Nelson, Mary Steenburgen, Denis O'Hare, Betty White, Oscar Nun?ez, Aasif Mandvi, Michael Nouri, Gregg Edelman. Burbank, Calif.: Touchstone Home Entertainment, Walt Disney Studios Motion Pictures, 2009. 1 videodisc (ca. 108 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

39. White collar: The complete first season. Created by Jeff Eastin; directed by Bronwen Hughes et al.; written by Jeff Eastin et al.; Matt Bomer, Tim DeKay, Tiffani Thiessen, Willie Garson. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, Jeff Eastin & Warrior George Productions, 2009-2010. 4 videodiscs (617 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

40. Un prophe?te = A prophet. Un film de Jacques Audiard; sce?nario Thomas Bidegain et Jacques Audiard; d'apre?s un scenario original de Abdel Raouf Dafri et Nicolas Peufaillit; producers Pascal Caucheteux, Alix Raynaud, Marco Cherqui, Lauranne Bourrachot; Tahar Rahim, Niels Arestrup, Adel Bencherif, Reda Kateb. Paris: Why Not Productions; Culver City, CA: Distributed in the US by Sony Pictures Home Entertainment, 2009. 1 videodisc (155 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

41. Knowing. Directed by Alex Proyas; screenplay by Ryne Douglas Pearson, Juliet Snowden, Stiles White; produced by Todd Black et al.; Nicolas Cage, Rose Byrne, Chandler Canterbury, Lara Robinson, Ben Mendelsohn. Universal City, California: Summit Entertainment, 2009. 1 videodisc (121 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

42. Desert Flower. Written and directed by Sherry Hormann; based on the autobiographic novel by Waris Dirie; produced by Peter Herrmann; Liya Kebede, Sally Hawkins, Craig Parkinson, Meera Syal, Soraya Omar-Scego, Anthony Mackie, Timothy Spall. New York: National Geographic Entertainment, The Match Factory, Virgil Films, [2009]. 1 videodisc (120 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

43. Family guy: Season seven, episode fifteen: Three Kings [Animated Television Programmes]. Created by Seth MacFarlane; Alex Borstein, Seth Green, Mila Kunis, Mike Henry, Danny Smith, Patrick Warburton, Walter Murphy, Richard Appel, Brian Iles, Mak Hentemann. Paddington, N.S.W: Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2008. 3 videodiscs (ca. 299 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

44. The Simpsons: season 21, episode 2: Bart Gets a Z. Created by Matt Groening; directed by Mark Kirkland; written by Matt Selman; developed by James L. Brooks; produced by Larina Jean Adamson; Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Television, Gracie Films, 2009. (runtime 30 min.): sd., col. [обратно]

45. Barbe bleue. Directed by Catherine Breillat; screenplay Catherine Breillat; based on the Charles Perrault story entitled Barbe bleue; produced by Jean-Franc?ois Lepetit, Sylvette Frydman; Dominique Thomas, Lola Creton, Daphné Baïwir, Marilou Lopes-Benites, Lola Giovannetti, Farida Khelfa, Isabelle Lapouge. [Culver City, Calif.]: Strand Releasing Home Video, [2009].1 videodisc (80 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

46. Post grad. Directed by Vicky Jenson; written by Kelly Fremon; produced by Ivan Reitman, Joe Medjuck, Jeffrey Clifford; Alexis Bledel, Zach Gilford, Rodrigo Santoro, Jane Lynch, Carol Burnett, Michael Keaton. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, 2009. 1 videodisc (88 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

47. The secret of Kells. Directed by Tomm Moore, Nora Twomey; screenplay by Fabrice Ziolkowski; based on an original story and visual development by Tomm Moore; produced by Les Armateurs, Vivi Film, Cartoon Saloon, France 2 Cine?ma; voices of Evan McGuire, Christen Mooney, Brendan Gleeson, Mick Lally, Liam Hourrican, Paul Tylac, Michael McGrath, Paul Young. [Kilkenny]: Cartoon Saloon; New York, NY: Distributed in the U.S. by New Video Group, 2009. 1 videodisc (79 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

48. Fairy tail: Collection one. Directed by Shinji Ishihira, Naomichi Yamato, Yasuo Iwamoto; written by Tyler Walker, Hiro Mashima, Masashi Sogo; based on the manga 'Fairy tail' by Hiro Mashima; produced by Carly Hunter, Justin Cook; Tetsuya Kakihara, Aya Hirano, Rie Kugimiya. [Fort Worth, Tex.]: FUNimation Productions, [2009-2012]. 8 videodiscs (600 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

49. Hamlet. Directed by Gregory Doran; produced by John Wyver, Sebastian Grant; David Tennant, Patrick Stewart, Penny Downie, Oliver Ford Davies, Mariah Gale, Edward Bennett, Peter De Jersey, Sam Alexander, Tom Davey. [England]: BBC; [New York]: BBC Worldwide Americas; Burbank, CA: Warner Home Video, [2010]. 1 videodisc (182 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

50. Harry Potter and the Half-Blood Prince. Directed by David Yates; screenplay by Steve Kloves; based on the novel by J.K. Rowling; produced by David Heyman, David Barron; Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Helena Bonham Carter, Jim Broadbent, Robbie Coltrane, Michael Gambon, Alan Rickman, Maggie Smith, Timothy Spall, David Thewlis, David Bradley. Burbank, California: Warner Bros Entertainment, 2009. 2 videodiscs (153 min.) sound, colour 12 cm. [обратно]

51. Paper man. Written and directed by Kieran and Michele Mulroney; produced by Richard N. Gladstein, Guyon Casady, Art Spigel, Ara Katz; Jeff Daniels, Ryan Reynolds, Emma Stone, Kieran Culkin, Hunter Parrish, Lisa Kudrow, Arabella Field. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, 2009. 1 videodisc (ca. 110 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

52. The answer man. Written and directed by John Hindman; produced by Kevin Messick, Jana Edelbaum; Jeff Daniels, Lauren Graham, Lou Taylor Pucci, Olivia Thirlby, Kat Dennings. Los Angeles: Magnolia Home Entertainment, 2009. 1 videodisc (ca. 97 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

53. Ghost whisperer: The fourth season. Directed by John Gray, Ron Lagomarsino, Ian Sander; written by John Gray, Catherine Butterfield, Jed Seidel; produced by Joe Dishner et al.; Jennifer Love Hewitt, David Conrad, Camryn Manheim, Jamie Kennedy, Christoph Sanders. [Hollywood, Calif.]: CBS DVD, 2009. 6 videodiscs (ca. 16 hr., 55 min.) (running time 42-44 min.): sd., col.; 4 3/4 in.; Ghost whisperer: Season 5, The final season. Directed by John Gray, Ron Lagomarsino, Ian Sander; written by John Gray, Catherine Butterfield, Jed Seidel; produced by Joe Dishner et al.;Jennifer Love Hewitt, David Conrad, Camryn Manheim, Jamie Kennedy. [Hollywood, Calif.]: CBS DVD: Paramount Home Entertainment, 2010. 6 videodiscs (ca. 966 min.) (running time 42-44 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

54. Sherlock Holmes. Directed by Guy Ritchie; screenplay by Michael Robert Johnson and Anthony Peckham and Simon Kinberg; screen story by Lionel Wigram and Michael Robert Johnson; produced by Joel Silver, Lionel Wigram, Susan Downey, Dan Lin; Robert Downey, Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong, Eddie Marsan, Kelly Reilly, James Fox, Hans Matheson, Geraldine James. Burbank, CA: Warner Home Video, Village Roadshow Pictures, Silver Pictures, Wigram Productions, [2009]. 1 videodisc (128 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

55. Lila, Lila. By Alain Gsponer; Daniel Brühl; Hannah Herzsprung; Henry Hübchen; Alexander Buresch. Ein Film von Alain Gsponer; nach dem Bestsellerroman von Martin Suter. Hamburg: Warner Home Video Germany, 2009. 1 DVD (ca. 103 Min.); 12 cm. [обратно]

 

 

© Милена Цветкова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 20.05.2018
Милена Цветкова. Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност. Варна: LiterNet, 2018