Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ФИЛМОГРАФИЯ (2008)

Милена Цветкова

web | Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност

2008

700. Беднякът милионер = Slumdog millionair (2008)1

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1010048

Джамал Малик, 18-годишен сирак от бедните квартали на Мумбай, изживява най-вълнуващия ден от живота си. Цялата страна наблюдава неговата игра в индийската версия на телевизионната игра "Стани богат". Един въпрос го дели от голямата награда - 20 млн. рупии.

Книгата във филма: В този тежък за гледане филм също е включена идеята за книгата и помощта, която тя дава на хората. Четенето на книги от ранна възраст помага на едно момче да забогатее и да спаси живота си. Книгата като носител на информация дава знанията, които са необходими на всеки човек. Интересната композиция на сценария доказва как четенето, дори и на една книга, може да промени коренно живота. "Образът" на книгата се въвежда по обикновен начин - в училище, където децата се учат да четат. В случая историята от книгата е преповторена години по-късно, когато буквално съдържанието й спасява живота на главния герой.

Беднякът милионер = Slumdog millionair (2008)

700а. Библиотекарят 3: Проклятието на бокала на Юда = The Librarian 3: The Curse of the Judas Chalice (2008)2

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1146438

Третата част от трилогията за библиотекаря с енциклопедични познания Флин Карсън, член на тайния орден на "Библиотекарите" и пазител на секретен фонд от артефакти в подземието на Нюйоркската публична библиотека. В този филм трябва да защити един от безценните предмети на древността - металната чаша на Юда, която притежава свойството да възкресява вампири. Въоръжен с исторически трудове и езотерични знания, Библиотекарят се опитва да попречи на руски военен и сътрудничещ му професор да съживят с помощта на чашата могъщия вампир граф Дракула.

Библиотекарят 3: Проклятието на бокала на Юда = The Librarian 3: The Curse of the Judas Chalice (2008) - 1

Библиотекарят 3: Проклятието на бокала на Юда = The Librarian 3: The Curse of the Judas Chalice (2008) - 2

701. Библиотеката на разбитите сърца = Keu Namjaui Chak = Heartbreak Library (2008)3

KMDb: http://www.kmdb.or.kr/eng/vod/vod_basic.asp?nation=K&p_dataid=09853

HanCinema: http://www.hancinema.net/korean_movie_Heartbreak_Library.php

Библиотекарката Чо Ин Су установява, че някой къса страници от библиотечните книги. Хулиганът действа странно - интересуват го само тези с номер 198. Чо Ин Су започва да следи читателите и скоро го разкрива. Виновникът е момчето Ким Чжун О. Ядосана и едновременно озадачена от странното му поведение, библиотекарката се опитва да изясни защо той къса от книгите именно 198-а страница. Чжун О разказва трагедията си - неговото момиче изчезнало безследно, но му оставило тайнствена бележка с думите: "Чувствата ми към теб са описани на 198-а страница". Само не е ясно за коя книга става дума. Ин Су решава да помогне на Чжун О в издирването. Книгата играе ролята на опора в загубата и посредник в любовта.

Библиотеката на разбитите сърца = Keu Namjaui Chak = Heartbreak Library (2008) - 1

Библиотеката на разбитите сърца = Keu Namjaui Chak = Heartbreak Library (2008) - 2

Библиотеката на разбитите сърца = Keu Namjaui Chak = Heartbreak Library (2008) - 3

702. Библиотечна война = Library War = Toshokan senso (2008)4

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1216223

AniDB: http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=5558

Официална страница: http://www.toshokan-sensou.com

Базиран на: Arikawa, Hiro. Toshokan sensō. Tōkyō: Media Wākusu, 2006. 345 p.

През 2019 г. взривът от информация и дезинформация става пряка заплаха за обществото. Решено е да се създаде нов правителствен орган, ангажиран само с информационното управление - Комитет за повишаване на надеждността на средствата за масова информация. 30 години по-късно правителството все още следи и контролира информацията, укривайки всичко нежелателно. Но срещу злоупотребите на властта стоят библиотеките с техните специални агенти - "воини на книгите". Войната между Въоръжените сили на библиотеките и Комитета за повишаване на надеждността на медиите навлиза в нова фаза. Въоръжените сили на библиотеките са създадени върху основата на Закона за независимост на библиотеките. Воините на книгите се ръководят от своя "Декларация за свободата на библиотеките", която гласи:

1. Библиотеките имат право свободно да събират информация.
2. Библиотеките имат право на публикуване на информацията.
3. Библиотеките пазят конфиденциалността на информацията за своите ползватели.
4. Библиотеките отричат каквато и да е цензура.
В случай на нарушаване на свободата на библиотеките ние, библиотекарите, ще се обединим и ще се сражаваме докрай, за да я защитим.

Анимето има игрална версия "Библиотечни войни" ("Library Wars", 2013).

Библиотечна война = Library War = Toshokan senso (2008) - 1

Библиотечна война = Library War = Toshokan senso (2008) - 2

Библиотечна война = Library War = Toshokan senso (2008) - 3

703. Големият Стан = Big Stan (2008)5

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0490086

Брокерът Стан има време да се подготви да изтърпи присъдата си, намира подходящ учител. Зад решетките на затвора той открива неподозирани страни от характера си. Става състрадателен и си дава сметка колко много обича съпругата си Минди. Любовта си към нея доказва чрез писмо, с което се извинява за своите грешки и моли за прошка. Тук е първата проява на писаното слово. Слово, изпълнено с нежност и искреност, което докосва сърцето на любимата, която връща жеста и също пише на съпруга си. Не само семейните отношения се нормализират, а и тези в затвора. Големият Стан превъзпитава съкилийниците си (и с книги включително) и ефектът скоро е налице. Затворниците стават толкова добри и примерни, че поправят татуировките си - жестокото KILL на сантименталното KISS. Леко шеговито и доста наивно, но показателно от гледна точка на това, как писаното слово върху кожата също носи енергия и послания.

Големият Стан = Big Stan (2008) - 1

Големият Стан = Big Stan (2008) - 2

Големият Стан = Big Stan (2008) - 3

704. [Деветдесет хиляди двеста и десет] 90210 (ТВ сериал, 2008-2013)6

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1225901

Сериалът проследява живота на няколко американски тийнейджъри от Бевърли Хилс. Една oт главните героини е Ани Уилсън. В сезон 4 на сериала тя започва да води собствен блог с постове за реалните си преживявания. Блогът се радва на висок интерес и в сезон 5 се превръща в книга. Ани успява да убеди редакторката си, че иска да остане анонимна. След множество срещи и спорове книгата излиза и се радва на широк успех. В епизод 18 от сезон 4 е премиерата на книгата, на която Наоми (приятелка на Ани и пиар на редакцията на книгата) заявява, че ще намери авторката на книгата. Ани решава, че няма смисъл да се крие и побързва да се разкрие пред всички. Но тъй като историите й са реални, следват множество негативни реакции от споменатите в тях лица. Проявлението на книгата като медия е съвсем ясно очертано с огромния ефект, който има тя върху живота на хората. Авторката разкрива анонимността си, признава, че историята е истинска и животът на всички герои се променя. Интересна е идеята за анонимността на автора при издаването на бестселър, както и за книгите, написани по действителен случай. В няколко последователни епизода Ани среща редакторката си и зрителите могат да получат бегла представа за предисторията на една книга.

[Деветдесет хиляди двеста и десет] 90210 (ТВ сериал, 2008-2013)

705. Девочка (2008)7

КиноПоиск: http://www.kinopoisk.ru/film/425960

Наивната ученичка Лена Ярцева бяга от дома си в търсене на луксозен живот, пари и слава. Стига и до наркотиците - не само ги употребява, а и ги продава. Логично се оказва в затвора. Но там попада на забележителни и интелигентни жени, преосмисля ценностите си и претърпява пълна личностна трансформация. Някои от събитията в този период за главната героиня протичат в затворническата библиотека. Библиотеката в затвора е показана като място за пълноценно общуване и социална реабилитация.

Девочка (2008) - 1

Девочка (2008) - 2

Девочка (2008) - 3

706. Денят на полата = La journee de la jupe (2008)8

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1286809

Учителката Соня Бержерак провежда своя последен урок в зала, обградена от отряд за борба с тероризма. Нейните ученици са деца от неблагонадеждни семейства, агресивни и подлагащи я на системни унижения и издевателства. Въпреки че нееднократно се е оплаквала на ръководството на училището, сигналите за приближаващата трагедия са били неглижирани. По време на редовен час по литература възниква конфликт между госпожа Бержерак и арогантен ученик. В резултат на последвалото сбиване уплашената жена взема падналия от нечия чанта пистолет. От този момент неуправляемият клас става заложник. Започват да учат Молиер под освирепелия поглед на учителката, държаща пистолет в едната ръка и книга в другата.

Денят на полата = La journee de la jupe (2008)

706а. Дзифт = Zift (2008)9

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1264914

Базиран на: Тодоров,  Владислав. Дзифт: Черен роман. София: ИК Жанет 45, 2006. 152 с.

Действието се развива в столицата на България в рамките на един ден през 60-те години на ХХ в., като чрез спомените на главния героя се прави ретроспекция към годините преди смяната на режима през 1944 г.

Главният герой с прякора Молеца е затворник, излежал петнадесет години присъда за убийство, което не е извършил, и озовал се на свобода в държава с напълно непозната политическа система. Четенето и книгите са били негов спътник в затвора, за което споделя в монолога си: "Прочетох цялата библиотека на пандиза, за да прозра естеството на нещата и да се подготвя за момента, в който ще прегърна свободата като обективна даденост." (00:08:25) Цитират се крилати фрази и изрази от книги. Върху тялото на Молеца е татуиран цитат от Максим Горки "Човек - това звучи гордо". Ван Вурст, затворникът с изкуственото око, показва преписан цитат от книгата "Чукът за вещици". Загатната е идеята за важността на речника на чуждите думи ("заменил Библията" след 9.ІХ.1944 г.) за ориентацията на човек, попаднал като чужденец в контекста на сменен политически режим.

Дзифт = Zift (2008) - 1

Дзифт = Zift (2008) - 2

Дзифт = Zift (2008) - 3

707. Дневникът на серийния убиец = Diary of a Serial Killer = Copycat (2008)10

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1252631

Журналистката Лора Нелсън разследва единствената следа, която оставя след себе си сериен убиец на местопрестъпленията: страници от дневника си.

Дневникът на серийния убиец = Diary of a Serial Killer = Copycat (2008)

708. Доктор Кой: Тишина в библиотеката = Doctor Who: Silence in the Library + Forest of the Dead: сезон 4, епизоди 8+9 (20.06.2008)11

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1208129

Библиотеката в епизода "Тишина в библиотеката" е с планетарни размери. В нея се съхранява всяка книга, написана някога (към 51-ви век). Оборудвана е със система за телепортация, чрез която читателят може да си избере и поръча необходимите книги. Планетата-библиотека има свой спътник, подобен на Луната.

Доктор Кой: Тишина в библиотеката = Doctor Who: Silence in the Library + Forest of the Dead: сезон 4, епизоди 8+9 (20.06.2008) - 1

Доктор Кой: Тишина в библиотеката = Doctor Who: Silence in the Library + Forest of the Dead: сезон 4, епизоди 8+9 (20.06.2008) - 2

Доктор Кой: Тишина в библиотеката = Doctor Who: Silence in the Library + Forest of the Dead: сезон 4, епизоди 8+9 (20.06.2008) - 3

709. Здрач = Twilight (2008)12

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1099212

Базиран на: Майър, Стефани. Здрач. Прев. Елка Виденова. София: Егмонт, 2009. 512 с. (ориг. Twilight, 2005)

Филмът завладява с любовната история между Бела и вампира Едуард. Бела се появява с книга с индиански легенди в ръка, която чете на паркинга. Тя й дава ключови насоки към същността на мистериозния Едуард. От книгата започва всичко - цялото мащабно търсене на информация за "студените". След като започва да подозира за свръхсилите на Едуард, си купува книга, посветена на древните истории за паранормалното. По-късно като негова приятелка тя разглежда стаята му и забелязва лавицата с книги, които той чете.

Здрач = Twilight (2008) - 1

Здрач = Twilight (2008) - 2

Здрач = Twilight (2008) - 3

710. Изгубена в роман на Остин = Lost in Austen (2008)13

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1117666

Базиран на: Остин, Джейн. Гордост и предразсъдъци. Прев. от англ. Жени Божилова; [С предг. от Вирджиния Улф]. София: Народна култура, 1980. 312 с. (ориг. Austen, Jane. Pride and Prejudice: a novel. London: Collins, 1813. 439 p.)

Аманда Прайс е неудовлетворена от модерния живот и фанатична почитателка на творчеството на Джейн Остин. Копнее за романтика и елегантност, изискани обноски, стегнати корсети и живописни имения. Но обикновеното й съществуване се променя завинаги, когато една сутрин в собствената си баня открива напълно реална Елизабет Бенет - една от героините на Остин. Така Аманда се оказва действителен участник в измисления свят на "Гордост и предразсъдъци". Филмът онагледява сливането на фикционалния свят на романа на Остин и действителността. Това е начин да се демонстрира "потъването", "влизането" на читателя в книгата и следването на художественото време.

Изгубена в роман на Остин = Lost in Austen (2008) - 1

Изгубена в роман на Остин = Lost in Austen (2008) - 2

Изгубена в роман на Остин = Lost in Austen (2008) - 3

711. Излъжи ме = Lie to Me = Fling (2008)14

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1003010

Официален сайт: http://www.flingmovie.com

Писателят Мейсън е в либерални любовни отношения с приятелката си - модната дизайнерка Саманта. След паралелни изневери връзката им стига до такава фаза на разлом, че всеки един от партньорите разбира, че е влюбен в друг.

Излъжи ме = Lie to Me = Fling (2008)

712. Измъкването = The Escapist (2008)15

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0961728

Четирима затворници в строго охраняван затвор са съзаклятници в план за бягство. Един от тях е библиотекарят Вив Баптиста. Важен акцент в сюжета са затворническата библиотека, мултифункционалната употреба на читателските карти на затворниците, разнасянето на книги и четенето по килиите.

Измъкването = The Escapist (2008) - 1

Измъкването = The Escapist (2008) - 2

Измъкването = The Escapist (2008) - 3

713. Индиана Джоунс и Кралството на кристалния череп = Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)16

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0367882

Четвъртият филм от цикъла за археолога Индиана Джоунс. От събитията в първия филм са изминали 21 години - действието се развива през 1958 г., в разгара на Студената война. Застарелият професор по археология, в ролята на пленник на отряд диверсанти от СССР, търси свръхестествен артефакт от кристал (кристален череп), който притежава мощно магнитно излъчване. С помощта на книгите проучва мъртвия език "койома" - предколумбова сричкова писменост от Южна Америка. Сцените в библиотека са заснети в университетската Sterling Memorial Library. Любопитна е сцената, в която Мат и Индиана нахлуват с мотоциклет в читалнята на академичната библиотека на фона на символично звучащата Академична увертюра на Йоханес Брамс.

Цитат от археолога Индиана Джоунс: "Искаш ли да станеш добър археолог - излез от библиотеката!"

Индиана Джоунс и Кралството на кристалния череп = Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) - 1

Индиана Джоунс и Кралството на кристалния череп = Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) - 2

714. Как да губиш приятели и да дразниш хората = How to Lose Friends and Alienate People (2008)17

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0455538

Базиран на: Young, Toby. How to Lose Friends and Alienate People. London: Little, Brown, 2001. XXVII, 340 p.

Екранизация на автобиографията на англичанина Тоби Йънг, когото наемат погрешка, а после изгонват от американското издателство "Conde Nast". Във филма е разгърната историята за екипа на нюйоркското списание "Шарпс", в което е привлечен скандалният неудачник Сидни Йънг - разочарован британски журналист от алтернативното лондонско списание "Post Modern Review", което се присмива на знаменитостите и медийните звезди. Поканата от издателя на елитното и противоположно по политиката си списание "Шарпс" му идва като шок. Старае се да се впише в новия журналистически стил, но непрекъснато прави професионални гафове. Накрая успява да се докаже и издигне в йерархията за сметка на достойнството си. А после - да се откаже от поста заради любовта към колежката си Алисън, която пък пише роман. Бащата на Сидни също е автор на философски книги. Развити са образите на редактори, журналисти, пиари и артисти откъм "кухнята" на издателството.

Как да губиш приятели и да дразниш хората = How to Lose Friends and Alienate People (2008) - 1

Как да губиш приятели и да дразниш хората = How to Lose Friends and Alienate People (2008) - 2

Как да губиш приятели и да дразниш хората = How to Lose Friends and Alienate People (2008) - 3

715. Кит Китридж: американско момиче = Kit Kittredge: An American Girl (2008)18

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0846308

Базиран на: Tripp, Valerie, Walter Rane, and Susan McAliley. Kit, an American Girl: 1934. Middleton, WI: Pleasant Company, 2001. 6 v.: col. ill.

Госпожица Бонд кара "колата" на Мобилната библиотека и агитира децата да четат. Превозното средство е по-скоро пикап с рафтове вътре и вън (като количка за сандвичи). В една от сцените тя завива прекалено бързо и книгите се посипват на улицата. Това е един лек, чудат детски филм, в който образът на библиотекарката не се вписва в нито една от стереотипните ниши. Това всъщност показва, че библиотекарите са отворени за комуникация и отдадени на четенето и читателите.

Кит Китридж: американско момиче = Kit Kittredge: An American Girl (2008) - 1

Кит Китридж: американско момиче = Kit Kittredge: An American Girl (2008) - 2

Кит Китридж: американско момиче = Kit Kittredge: An American Girl (2008) - 3

716. Книги на яростта = Happy Tree Friends: Books of Fury (ТВ сериал, 16.06.2008)19

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0770762

Официален сайт: http://www.mondomedia.com/videos/books-of-fury

Книги на яростта = Happy Tree Friends: Books of Fury (ТВ сериал, 16.06.2008) - 1

Книги на яростта = Happy Tree Friends: Books of Fury (ТВ сериал, 16.06.2008) - 1

717. Книгата на демоните = Demons Rising (2008)20

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1159263

През 330 г. пр.н.е. Александър Македонски решил да създаде Книга на светлината - най-могъщата книга на света, източник на невероятна сила и власт. За целта събрал всички известни магьосници и ясновидци, които да изпълнят замисъла му. Но в процеса на работа великите магове забравили за основното магическо заклинание. Така подготвеният артефакт се превърнал в Книга на демоните, в която било заключено Злото на света. Разбирайки, че страниците на фолианта ще отворят вратите на Тъмнината, императорът заповядал да го скрият в самото сърце на Пустинята на смъртта. Но скривалището на Македонски било открито от крадци на гробници и Тъмнината, живееща върху древните страници, се освободила, за да покрие света в непрогледен мрак и да го потопи в кръв и хаос.

Книгата на демоните = Demons Rising (2008)

718. Кости = Bones: сезон 4, епизод 5: The Crank in the Shaft (1.10.2008)21

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1248450

В този епизод обект на разследване е успешна млада авторка на фантастика, която е убита от майка си. По време на разследване на убийството антроположката д-р Бренан и агент Сийли Бут узнават изненадващи тактики сред книгоиздателите. Най-актуалната практика е да наемат двойници на истинския автор, които създават грабваща анотация за корицата и стоят със своя снимка. Това се случва, когато реалният автор не е подходящ за пред публика - като външност, излъчване, биография или има някакви проблеми, както е в случая с убитата писателка.

Кости = Bones: сезон 4, епизод 5: The Crank in the Shaft (1.10.2008) - 1

Кости = Bones: сезон 4, епизод 5: The Crank in the Shaft (1.10.2008) - 2

719. Легендата за Десперо = The Tale of Despereaux (2008)22

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0420238

Базиран на: DiCamillo, Kate and Timothy Basil Ering. The Tale of Despereaux: Being the Story of a Mouse, a Princess, Some Soup, and a Spool of Thread. Cambridge: Candlewick Press, 2003. 267 p.

Мишокът Десперо, роден в подземията на Дор, се научава да чете, вместо да яде книгите, което му дава един различен поглед върху живота. Четенето го зарежда с образци на героизъм, със смелост и желание за приключение от прочетените истории, но и с непокорство. В света на мишките съществуват само "правилно" и "неправилно". Той отказва да живее в страх и подчинение. В съзнанието си се чувства герой, който ще промени света и поради неподчинението си е изгонен от Мишколандия. Десперо се среща с Роскуро и двамата тръгват на пътешествие в света на хората. Там се сприятелява с принцеса Пеа и й разказва уникалните приказки от книжките за храбри рицари, огнедишащи дракони и девойки в беда.

Легендата за Десперо = The Tale of Despereaux (2008) - 1

Легендата за Десперо = The Tale of Despereaux (2008) - 2

Легендата за Десперо = The Tale of Despereaux (2008) - 2

720. Лятна книга = Tatil kitabi (2008)23

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1179793

"Лятната книга" е своеобразен комплект за четене през ваканцията, от който раздават на всички ученици от III клас. За нещастие, желаната от малкия Али книга е избрана от друго момче, а самият той през лятото ще е зает със съвсем други неща. Семейството му от турския град Силифк претърпява много изпитания. Големият брат иска да напусне военната академия. Майката постоянно подозира бащата Мустафа в изневери; той пък е зает повече с търговията с цитруси, отколкото със семейството си. Всички проблеми отстъпват на втори план, когато с Мустафа се случва беда. Семейството е принудено да промени стереотипа си на живот и да преразгледа ценностите си. Лятото отминава и децата се връщат на чиновете си. Учителят диктува темата на първото съчинение: "Кой знае повече - който е чел много или който е бил навсякъде?". Какво ще напише в своята тетрадка Али? Нали Лятната книга така и остана непрочетена.

Лятна книга = Tatil kitabi (2008)

721. Мастилено сърце = Inkheart (2008)24

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0494238

Базиран на: Функе, Корнелия. Мастилено сърце. София: Бард, 2007. 520 с. (ориг. Funke, Cornelia Caroline. Tintenherz. Frankfurt am Main: Bu?chergilde Gutenberg, 2003. 573 S.)

Филмът започва с наративен глас, който разказва за съществуването на хора, които, докато четат на глас, съживяват персонажите от книгите. Наричали ги Златоусти (Silvertongues) и често те самите не знаели, че притежават тази дарба. Един от тях е Мортимър ("Мо") Фолкарт. Той е реставратор на книги и баща на 12-годишната Меги. Те обожават книгите, притежават и удивителния дар да оживяват героите от страниците на прочетените на глас книги. Тази дарба обаче е и проклятие, защото, за да се съживи един герой, истински човек трябва да заеме неговото място между страниците. Заедно обикалят из антикварни книжарници в търсене на една конкретна книга - "Мастилено сърце", за да "оживят" майката на Меги.

Книгата във филма: Филмът разгръща необикновената концепция за "съживяване" на герои от книгата чрез четене. Това е старият мотив и за "влизането" на читателя в нея. Книгата в този филм е изключително мощен комуникатор, универсален информационен посредник, медиатор между различни хора, времена, светове; в случая - и за едно семейство, което успява да се събере отново. Самата книга променя светове - в случая буквално, но ако се погледне като метафора, това означава, че книгата променя мирогледа на читателя за света. Четенето е представено като възкресител - именно защото чрез него героите оживяват. Писаното слово влиза в ролята на "заклинание" и се сбъдва благодарение на читателя си. То има способността да връща, събира и разделя. Филмът е ярък пример за това, каква е действително функцията на книгата: врата към друга реалност. И тази врата се отваря чрез четене.

Разкриват се много нови хоризонти за интерпретациите на мотивите за книгите и четенето: четенето на глас има магична сила; един читател може да оживи образите от хартията; една приказна книга може да преобрази и пренареди човешкия живот; книгите могат да бъдат и много опасни; книжното тяло може да бъде унищожено или загубено, но не и историята, която текстът разказва; историите са вечни, за разлика от хората; от книгите се раждат вещи и образи, които не съществуват в действителността (пример: във филма от книгата изскачат чудовища и митични същества); не само героите стават част от реалния живот, но и хората могат да "влизат" в книгите; човек може да живее вътре в книга; читателят е може да се влюби в приказен герой; читателят може да се отъждестви напълно с някой приказен герой; книгите са способни да променят съдби; една книга може да се превърне в най-важното нещо в живота на човек.

Може да се гледа паралелно с филмите "Re-Cycle", "Не може да бъде", "Приказка без край", "Neverwas", "Имало едно време", "The Kovak Box", "В устата на Лудостта".

Мастилено сърце = Inkheart (2008) - 1

Мастилено сърце = Inkheart (2008) - 2

Мастилено сърце = Inkheart (2008) - 3

722. Менталистът = The Mentalist (ТВ сериал, 2008-2015)25

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1196946

Сериалът разказва историята на Патрик Джейн, работещ като независим детектив с калифорнийското ФБР в разкриването на различни криминални случаи. Той има ясновидски способности, които му помагат в разрешаването на случаите заедно с полицията. Животът му се променя, когато загубва двама от най-важните хора в своя живот. Сътрудничи си с отдел "Криминални престъпления", като използва своята свръхнаблюдателност в разследванията.

Менталистът = The Mentalist (ТВ сериал, 2008-2015)

723. Мерлин = Merlin (ТВ сериал, 2008-2012)26

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1199099

Фантастична история за света на Камелот. Преди Мерлин и Артур да станат легенди, те са млади хора, жадни за приключения. В търсене на любовта и собствените си съдби те споделят и всички свои грешки по пътя към славата.

Книгата във филма: Тъй като сериалът е посветен на млад магьосник, няма как книгата да не присъства в него. Във всеки епизод се вижда как Мерлин израства и развива способностите си благодарение на книги. Някои го учат как да лекува, някои - как да се бие в двубой, други - как да изчисти всичко, без дори да се наложи да си мръдне пръста. А най-важните му показват истинското изкуство и тънкостите на магията. Чрез книгите Мерлин става този, когото целият свят познава: един велик магьосник. Книгата тук е в класическия си хартиен формат, но се използва не по предназначението си, а е променяна многократно. По един примитивен начин разбираме как се е създавала единствено и само чрез магията и съответно как чрез книгата се е създавала и магията: едното не може без другото.

Мерлин = Merlin (ТВ сериал, 2008-2012) - 1

Мерлин = Merlin (ТВ сериал, 2008-2012) - 2

Мерлин = Merlin (ТВ сериал, 2008-2012) - 3

724. Мечът на истината = Legend of the Seeker (2008-2010)27

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0844653

Базиран на: Гудкайнд, Тери. Мечът на истината (Серия): Кн. 1-10. Прев. Невена Кръстева. София: Прозорец, 1999-2006. (ориг. Goodkind, Terry. The Sword of Truth. New York: TOR, 1994-  )

За древната "Книга на преброените сенки", съдържаща тайните на властта и силата. Сериалът проследява историята на дърводелеца Ричард Сайфър, избран да бъде Търсача, лидер на народите, попаднали под властта на Мрачния Рал. Сайфър с Майката Изповедник - Калан Амнел, и своя дядо - великия магьосник Зедикул Зул Зуландер, се обединяват за да поведат народите, попаднали под властта на тирана, и да го преборят. Ричард получава магическо оръжие - Меча на истината, и "Книгата на преброените сенки", която съдържа тайна, но Рал иска да се добере до нея, за да получи върховната власт. Осъзнавайки това, Ричард я унищожава, а по-късно осъзнава, че именно тя е трябвало да го води в мисията му. Зед разбира, че в една библиотека в Средната Земя има скрито копие на "Книгата на преброените сенки". След драматична битка, разиграваща се в два свята, Ричард, Калан и Зед успяват да вземат книгата преди Рал, но тя все още е на език, който никой не може да разчете. Оказва се, че всеки истински Търсач е способен да чете от книгата и малко по малко Ричард започва да разчита древните текстове, които му разкриват тайни, помагащи му в битките със злото. "Книгата на преброените сенки" е духовният водач на Търсача. От нея той научава какви грешки не трябва да допуска, какви добродетели трябва да възпитава и каква е философията на Търсача на истината. Чрез книгата Ричард успява да се справи с премеждията и да намери отговор на въпроса, как да спаси хората в Средната земя.

Мечът на истината = Legend of the Seeker (2008-2010) - 1

Мечът на истината = Legend of the Seeker (2008-2010) - 2

Мечът на истината = Legend of the Seeker (2008-2010) - 3

725. Мъртъв космос: Крахът = Dead Space: Downfall (2008)28

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1267379

Историята от популярната видео игра "Dead Space", която се е случила между края на комиксите и началото на играта. Разкриват се подробности за намирането на опасния извънземен артефакт в миньорската колония и за ефекта му върху хората. Артефактът е обелиск от неунищожим материал (наричан Маркера), с кодирано върховно познание.

Мъртъв космос: Крахът = Dead Space: Downfall (2008)

726. Неуловим = Wanted (2008)29

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0493464

Базиран на комикса: Millar, Mark, J. G. Jones and Paul Mounts. Wanted. Los Angeles, Calif: Top Cow Productions, 2003-2004. 6 issue mini-series

Апатичният младеж Уесли Гибсън се превръща в защитник на справедливостта след запознанството си с красавицата Фокс. Оказва се, че баща му е бил изтъкнат наемен убиец, работещ за тайното общество "Братството". Но сега е убит и то ще подготви Уесли да отмъсти за смъртта му. Това общество има т.нар. Стан на съдбата, който прилича на книга от втъкани нишки, в които се съдържа таен код.

Мотивът за книгата: Средство за комуникация между божествените сили на съдбата и нейните избраници от "Братството". Книгата е майсторски наподобена на шивашки стан. Чрез тази метафора книгата е обожествена. Благодарение на стана "Братството" получава своите свещени задачи. Написаното там слово е кодирано и неразбираемо за непосветените. Изведен и ясно откроен е проблемът за грешната интерпретация на дадено съобщение с цел лична изгода. Злоупотребата с тази божествена информация и изопачаването й водят до краха на "Братството", превърнало се в сбирщина от добре платени убийци.

Сцена в библиотека, където Уесли прави проучванията си.

Неуловим = Wanted (2008) - 1

Неуловим = Wanted (2008) - 2

Неуловим = Wanted (2008) - 3

727. Обичам те, Филип Морис = I Love You Phillip Morris (2008)30

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1045772

Базиран на: McVicker, Steve. I Love You Phillip Morris: A True Story of Life, Love, and Prison Breaks. New York: Miramax Books, 2003. x, 246 p.

Филмът е по действителния случай на Стивън Ръсел, драматична история за мъжка любов в тексаски затвор. Там Стивън се влюбва в друг затворник - Филип Морис. В библиотеката на затвора двамата признават своята любов, разменят си интимни бележки, градят планове за щастливо бъдеще, след като излязат на свобода. Отново в библиотеката Стивън подготвя и стратегиите си за бягство от затвора след освобождаването на любимия му. Например за най-дръзкия си опит за бягство прочита всичко за СПИН и започва за симулира признаците на болестта.

Обичам те, Филип Морис = I Love You Phillip Morris (2008) - 1

Обичам те, Филип Морис = I Love You Phillip Morris (2008) - 2

Обичам те, Филип Морис = I Love You Phillip Morris (2008) - 3

728. Определено може би = Definitely, May be (2008)31

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0832266

При една от първите срещи между Уил и Ейприл тя му разказва за издание на "Джейн Еър", надписано с прекрасно посвещение от баща й малко преди да загине в автомобилен инцидент. Книгата има особена емоционална стойност за героинята, но за нейно огромно нещастие я загубва при едно от преместванията си. Оттогава Ейприл обикаля антикварните книжарници и купува всеки екземпляр с надеждата някога да открие този от баща си. По-късно, случайно, Уил намира и купува издирваната книга. Занася я в дома й, където в нейно отсъствие се натъква на новия й приятел. Обиден, от ревност, той решава да запази книгата за себе си. В края на филма дъщеря му го убеждава да й я занесе. Първоначално Ейприл е обидена от факта, че толкова години Уил е задържал книгата, за да я накаже, но в крайна сметка му прощава и те преоткриват любовта си.

Мотивът за книгата във филма: Книгата има важно композиционно значение като медиатор в оправянето на отношенията между двамата герои. Отделно за Ейприл тя е скъп спомен от починалия й баща, а самото съдържание е важно за житейския й светоглед. На зрителите е показан един сантиментален нюанс, който може да се вложи в книжно тяло с посвещение; изтъкната е важността на антикварните книжарници. Филмът показва как чрез писаното слово може да се разруши една връзка; каква е огромната сила на словото и отговорностите, които има пишещият пред четящия. А историята с "Джейн Еър" - как една книга може да промени живота на един-единствен човек, да носи най-ценното послание за един-единствен човек, а желанието да я притежава и вярата в помощта, която може да му даде в трудни моменти, да се превърнат в цел на живота му.

Определено може би = Definitely, May be (2008) - 1

Определено може би = Definitely, May be (2008) - 2

Определено може би = Definitely, May be (2008) - 3

729. Пако и вълшебната книга = Paco and the Magical Picture Book = Pako to Maho no Ehon (2008)32

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1056435

Историята се случва в болница, където отвеждат различни странни хора. Собственикът на голяма корпорация Онуки е изпратен там, след като получава сърдечен удар. Той е злобен, презира останалите пациенти и се надява да бъде оставен да умре на спокойствие. Малката Пако е настанена заради нарушения в паметта и липсата на краткосрочни спомени. Тя може да помни събитията само в рамките на един-единствен ден. Всеки ден тя разглежда една и съща картинна книжка. Неочаквано двамата с Онуки се сприятеляват и старецът започва да й чете. За Пако всеки следващ ден е нова изненадваща и вълнуваща приказка. Онуки решава заедно с помощта на останалите хора от болницата да изиграят на сцена любимата приказка на Пако, надявайки се така да й помогнат да оздравее.

Пако и вълшебната книга = Paco and the Magical Picture Book = Pako to Maho no Ehon (2008) - 1

Пако и вълшебната книга = Paco and the Magical Picture Book = Pako to Maho no Ehon (2008) - 2

Пако и вълшебната книга = Paco and the Magical Picture Book = Pako to Maho no Ehon (2008) - 3

730. Приказки за лека нощ = Bedtime Stories (2008)33

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0960731

Скийтър работи като портиер в хотела и не се надява на кариерно развитие. Но всичко магически се променя, когато сестра му го моли да се грижи за племенниците си. Историите, които им разказва вечер, на следващия ден се превръщат в реалност. Скийтър не иска да пропусне шанса да реши и нещо за себе си и сам измисля приказка, която ще промени живота му.

Приказки за лека нощ = Bedtime Stories (2008)

731. Пътешествие до центъра на Земята = Journey to the Centre of the Earth (2008)34

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0373051

Базиран на: Верн, Жул. Пътешествие до центъра на земята. Прев. от ориг. Никола Шивачев, Р. Шоселов. София: библ. Отбор, 1942. 192 с. (ориг. Verne, Jules. Voyage au centre de la terre. Paris: J. Hetzel, 1864. 1 vol. 220 p.)

В историята за карти, приключения и ентусиазъм голямата загадка е скрита в карта, а ключ към разкриването й са знанията и старите книги, оставени от член на семейството. Тревър - професор с радикални научни виждания, открива в кашон с вещите на покойния си брат любимата им книга от детството. Тя е изпълнена с бележки на покойния Максуел, припокриващи се с показанията в университетската лаборатория на Тревър. Заедно с племенника си тръгва по стъпките на брат си, за да разследва какво се е случило с него. Книгата и бележките в нея ги водят до спящ вулкан в Исландия, но пропадат в дупка (вулканична тръба според книгата), отвеждаща ги към центъра на Земята. Там преоткриват един нов, магичен свят. Книгата на Жул Верн им служи като пътеводител през мистериозните земи. Изследователите откриват човешки следи, доказателства, че и други хора са изминали това приключение, спасили са се и са написали книга. По-късно тримата се готвят за новото приключение, което ще им донесе следващата книга. Писаното слово в този филм е двигател на действието. Тази функция се изпълнява от поредицата книги, необходими за разгадаване и дешифриране на картата, допълвани от бележките на почитатели и участници в клуб, убедени, че книгата на Жул Верн "Пътешествие до центъра на Земята" е действителен наръчник за постигане на отговора на въпроса "Как да се стигне до там?". Това е филм за книгата; не просто за историята, разказваща се в някаква книга, а филм, който показва как една книга би могла да ни "отведе" далеч назад във времето, към приключението. Тук книгата е медиатор не само между два свята, но и между двама братя, а четенето спасява живота на младите изследователи.

Пътешествие до центъра на Земята = Journey to the Centre of the Earth (2008) - 1

Пътешествие до центъра на Земята = Journey to the Centre of the Earth (2008) - 2

732. Свръхестествено: Лов на вещици = Supernatural: сезон 3, епизод 9: Malleus Maleficarum (31.01.2008)35

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1032141

Уеб сайт: http://www.tv.com/shows/supernatural/malleus-maleficarum-1160974

За автентичната средновековна книга "Чукът за вещици" (лат. Malleus Maleficarum), издадена през 1486 г. и служила като ръководство за "лов на вещици". В епизода е наречена "Amanda Burns' Grimoire" - учебник за магии.

Показана е функцията и на Книга на сенките или Book of Shadows.

Свръхестествено: Лов на вещици = Supernatural: сезон 3, епизод 9: Malleus Maleficarum (31.01.2008) - 1

Свръхестествено: Лов на вещици = Supernatural: сезон 3, епизод 9: Malleus Maleficarum (31.01.2008) - 2

Свръхестествено: Лов на вещици = Supernatural: сезон 3, епизод 9: Malleus Maleficarum (31.01.2008) - 3

733. Сексът и градът = Sex and the City: The Movie (2008)36

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1000774

Базиран на: Бушнел, Кандис. Сексът и градът. Прев. Светлана Ахчийска. София: Кръгозор, 2003. 243 с. (ориг. Bushnell, Candace. Sex and the City. New York: Atlantic Monthly Press, 1996. 228 p.)

Книга, инспирирана от филма: Doyle, Ursula. Love Letters of Great Men. New York: St. Martin's Press, 2008. 144 p.

Филмът е версия на едноименния американски сериал от 1998-2004 г. В центъра е връзката между писателката Кари Брадшоу и Джон Престън - Тузара. Когато двамата живеят щастливо заедно, една сцена трогва особено - в леглото Кари чете на Тузара книга с любовни писма на известни личности като Наполеон, Бетовен, Волтер, Байрон. След раздялата им, когато Тузара съжалява за решението и иска да се съберат отново, той прибягва именно до тези писма и започва да ги изпраща на Кари. Те са повод да подновят връзката си. Това предизвиква истинска сензация сред зрителите - от просто четиво за преди сън "Любовни писма на велики мъже" става най-търсената книга в Америка. Впечатлени от сюжета зрителки обикалят книжарниците, за да открият книгата, която са видели на екрана. Тъй като такава не съществува, Урсула Дойл бързо се заема с написването й, по проекта на Macmillan Publishers. Книгата бележи огромен успех заради ексцентричния си произход. Такива книги-мистификации често са много атрактивни - все още несъществуващи на пазара, но търсени от читателите. В сградата на Нюйоркската публична библиотека се е провела и галавечерята в сериала "Клюкарката" (сезон 3, епизод 21 "Бивши съпруги и съпрузи"). Когато го вижда, Кари решава, че това е идеалното пространство за нейната предстояща сватба. Библиотечният интериор е двукратна територия на събитията - веднъж в сцената с Кари, която връща книгата "Любовни писма от велики мъже", том 1, и втори път - сватбеното тържество във фоайето на библиотеката.

Сексът и градът = Sex and the City: The Movie (2008) - 1

Сексът и градът = Sex and the City: The Movie (2008) - 1

Сексът и градът = Sex and the City: The Movie (2008) - 3

734. Синовете на анархията = Sons of Anarchy: сезон 1 (ТВ сериал, 2008-2014)37

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1124373

Книга, базирана на филма: Sons of Anarchy. Volume 1. Golden, Christopher, Damian Couceiro, Emilio Lecce, Stephen Downer, Ed Dukeshire, Emi Yonemura Brown, and Dafna Pleban. Los Angeles: Boom Studios, 2014. 1 vol. (unpaged): chiefly color ill.

Телевизионна драма за лоши момчета, които карат скъпи мотори и изкарват прехраната си чрез трафик на оръжия и други незаконни дейности. Това масовият зрител успява да види на екрана. В следващия смислов пласт, малко по-близо до същността, се намират членовете на мотоциклетния клуб САМКРО (SAMCRO - Sons of Anarchy Motorcycle Club Redwood Original). А в самия център се намира основата, на която е изграден целият сюжет: Кодексът. Ако САМКРО беше държава, Кодексът би бил конституция. Всички членове поставят законите му над обществените норми и правила. За тях убийство в името на клуба е добро дело. Предателството е престъпление, което се наказва. Ако кодексът се наруши, системата се пропуква и в един момент рухва.

В първия епизод на сериала главният герой Джаксън Телър, тогава вицепрезидент на Синовете на анархията в Чарминг, Калифорния, открива ръкопис от 500 страници, писан от покойния му баща - Джон Телър, един от деветимата основатели на САМКРО, с посвещение на него и на вече починалия му брат. В този своеобразен трактат бащата е изложил програмата си как да извади "Синовете" от криминалното русло и да утвърди организацията като легална - план, който сам не успява да изпълни. Тази книга се превръща в неизменна част от сюжета на "Синовете на анархията". Четейки думите на баща си, Джаксън успява да прозре истината за това, в какво се е превърнал неговият клуб, и необходимостта от поемането по нов път. Търсенето на алтернативен път води до кръвопролития, инциденти и нещастия, включително до нарушаване на Кодекса. Тежестта на прочетеното става непосилна за Джаксън и той решава да изгори ръкописа. Тогава осъзнава, че вече е твърде късно - той е изпълнил предназначението си.

Цитати:

"Анархизмът е за освобождаване на човешкия дух от властта на религията. Освобождаване на човешкото тяло от властта на собствеността. Освобождаване от оковите и ограниченията на правителството. Той е за социален ред, основан на свободното сдружаване на индивиди" (сезон 1, епизод 4, 00:30:52-00:31:13).
"Идеята беше чиста, проста, истинска... Тя ме вдъхнови. Запали бунтарския огън. Но накрая научих урока, който Голдман, Прудон и другите бяха научили. Истинската свобода изисква жертви и болка. Повечето хора само мислят, че искат свобода. Всъщност те копнеят за крепостничеството на социалния ред, строгите закони, материализма. Единствената свобода, която човек наистина желае, е свободата да му е удобно" (откъс от дневника на Джон Телър, сезон 1, епизод 4, 00:31:27-00:31:56).

Синовете на анархията = Sons of Anarchy: сезон 1 (ТВ сериал, 2008-2014)

735. Слепота = Blindness (2008)38

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0861689

Базиран на: Сарамагу, Жозе. Слепота. Прев. от португ. Вера Киркова-Жекова. София: ИК Колибри, 2011. 307 с. (ориг. Ensaio sobre a cegueira, 1997)

Огромен безименен град е обхванат от епидемия, която мигновено отнема човешкото зрение. Първите заразени са сложени под карантина в изоставена бивша лудница. Там сформираното "Общество на слепите" бързо се разпада. Сред настаналия хаос престъпниците и физически по-силните вземат надмощие над останалите. По неизвестни причини само една жена е с незасегнато зрение. Тя придружава съпруга си в изолатора. Пазейки в тайна зрението си, тя повежда седем човека навън из опустелите улици.

Слепота = Blindness (2008)

735а. Старомодна благодарност = An Old Fashioned Thanksgiving (2008)39

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1217590

Базиран на: Alcott, Louisa May. An Old-Fashioned Thanksgiving, Etc.: Short stories. Boston: Roberts Bros, 1882. 234 p.

Тили, по-голямата дъщеря в разорено фермерско семейство, пише разкази и мечтае да стане писател. В навечерието на Деня на благодарността решава тайно да изпрати писмо с молба за помощ до баба си - жена от висшето общество, която се е отрекла от майка й. Когато бабата пристига, Тили записва протичащите събития като глави на бъдещата си книга.

Старомодна благодарност = An Old Fashioned Thanksgiving (2008)

736. Телепорт = Jumper (2008)40

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0489099

Базиран на: Гулд, Стивън. Телепорт. Прев. Крум Бъчваров. София: ИК Бард, 2008. 255 с. (ориг. Gould, Steven. Jumper. New York, NY: Tom Doherty Associates, 1992. 345 p.)

Мокрите книги миришат неприятно, затова библиотекарят не е за завиждане, когато ще трябва да бърше водата, която Дейвид Райс оставя върху лавиците в библиотеката. Но е трудно да си съобразителен, когато: а) потъваш в замръзнало езеро; б) все още не осъзнаваш, че можеш да се телепортираш.

Телепорт = Jumper (2008)

737. Хрониките на Спайдъруик = The Spiderwick Chronicles (2008)41

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0416236

Базиран на: ДиТерлизи, Тони и Холи Блек. Хрониките на Спайдъруик: В 5 кн. Прев. Екатерина Латева. София: Фют, 2004-2005. (ориг. Black, Holly, and Tony DiTerlizzi. Spiderwick Chronicles: the Field Guide, Book 1-. New York: Simon & Schuster Books for Young Readers, 2003-)

Филм за книга, писана като наръчник за отключване на фантастични светове, която може да бъде опасна.

Хрониките на Спайдъруик = The Spiderwick Chronicles (2008) - 1

Хрониките на Спайдъруик = The Spiderwick Chronicles (2008) - 2

738. Цветът на магията = Colour of Мagic (2008)42

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1079959

Базиран на: Пратчет, Тери. Цветът на магията: Истории от света на Диска. София: Вузев, 1992. 273 с. (ориг. Pratchett, Terry. The Colour of Magic. New York: Doubleday, 1983. 287 p.)

В центъра на сюжета е най-могъщата книга със заклинания "Октаво", окована във вериги поради мощта й и заключена в тъмницата на Невидимия университет (Университета за магическо изкуство в Анкх Морпорк, където се съхраняват Думите). Името й подсказва, че съдържа осем заклинания, които дават пълна власт над всичко и всички и които иска да научи всеки велик магьосник. Заклинанията трябва да се четат заедно и да се съхраняват неразделни, защото поддържат баланса на силите и енергията, в противен случай ще последва катастрофална промяна в съдбата на Света на диска. Филмът е изпълнен с великолепни сцени с книги и библиотечни колекции.

Цветът на магията = Colour of Мagic (2008) - 1

Цветът на магията = Colour of Мagic (2008) - 2

Цветът на магията = Colour of Мagic (2008) - 3

739. Четецът = The Reader (2008)43

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0405094

Базиран на: Шлинк, Бернхард. Четецът. София: Атлантис КЛ, 2001. 160 с. (ориг. Schlink, Bernhard. Der Vorleser: Roman. Zu?rich: Diogenes, 1995. 206 p.)

Прототип на героинята е германката Илзе Кох, провеждала садистични медицински експерименти с концлагеристите от Бухенвалд, с колекция от сувенири, абажури, подвързии за книги от татуирана човешка кожа. Преди войната е била библиотекарка. Французинът Пиер Дюран пише книгата "Абажурът", фокусирана върху фигурата на Илзе Кох.

Мотивът за книгата: Символ на сближаването, медиатор между двама любовници, стимул за живот на една разкайваща се жена, търсеща своето спасение. Запленена от тайнството между страниците и от страха да не издаде тайната си, че е неграмотна, тя се справя сама със своето обучение по четене и писане. Освен многобройни примери за книги в класическо печатно тяло, в "Четецът" присъстват и аудиокниги. Докато Хана излежава присъдата си в затвора, Майкъл й изпраща аудиокасети със записи на книги, които чете на глас и записва.

Мотивът за четенето и грамотността: Грамотността като качество е оценено високо, защото Хана предпочита да изтърпи доживотна присъда, вместо да си признае, че не може да чете и пише. Неумението за четене е приравнено до позор, по-болезнен от физическо престъпление. След смъртта на Хана Майкъл дарява парите, събрани от нея, за насърчаване на грамотността.

Четецът = The Reader (2008) - 1

Четецът = The Reader (2008) - 2

Четецът = The Reader (2008) - 3

740. Чиста романтика = Junjou Romantica = Pure Hearted Romance: сезон 1 епизод 6: Good can come out of Misfortune (15.05.2008)44

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1210339

AniDB: http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=5532

Anime News Network: http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=8922

Базиран на мангата: Nakamura, Shungiku. Junjo Romantica: Pure Romance. Kadokawa Shoten, Asuka Ciel, April 30, 2002-2014. Vol. 19 (list of volumes)

В едната сюжетна линия Junjou Egoist ("Чист егоист") разказва за отношенията на влюбения в Акихико доцент от университета Хироки Камидзьо и израсналия в сиропиталище Новаки Усами. Усами е известен романист, който пише книги за момчешката любов. Друга сюжетна линия е за отношенията между изпълнителния директор на издателство "Марукава" Рюитиро Исака и неговия секретар Каору Асахина. Включени са сцени в библиотеката.

Чиста романтика = Junjou Romantica = Pure Hearted Romance: сезон 1 епизод 6: Good can come out of Misfortune (15.05.2008) - 1

Чиста романтика = Junjou Romantica = Pure Hearted Romance: сезон 1 епизод 6: Good can come out of Misfortune (15.05.2008) - 2

741. Ще бъдеш моя = You Belong to Me (2008)45

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1124375

Алекс Уилсън е редактор в издателство в Сиатъл, разведена самотна майка, но щастливо влюбена в адвоката по бракоразводното си дело. В ежедневието й започват да се редуват зловещи случки. По същото време Майкъл, новият колега в издателството, й оказва прекалено голямо внимание. Според него Бог е създал и двамата, за да са заедно, дори и след неговата смърт.

Ще бъдеш моя = You Belong to Me (2008)

742. Valentine: сезон 1, епизод 4: The Book of Love (ТВ сериал, 2008)46

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1280449

Книга за любовта.

Valentine: сезон 1, епизод 4: The Book of Love (ТВ сериал, 2008)

 

 

БЕЛЕЖКИ

1. Slumdog millionaire. Directed by Danny Boyle; co-director (India) Loveleen Tandan; screenplay by Simon Beaufoy; produced by Christian Colson; Dev Patel, Tanay Hemant Chheda, Ayush Mahesh Khedekar, Freida Pinto, Tanvi Ganesh Lonkar, Rubina Ali, Madhur Mittal, Ashutosh Lobo Gajiwala, Azharuddin Mohammed Ismail, Anil Kapoor, Irrfan Khan. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, Warner Bros. Pictures, 2008. 1 videodisc (121 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

2. The Librarian 3: Curse of the Judas Chalice. Directed by Jonathan Frakes; written by Marco Schnabel; based on characters created by David Titcher; produced by Noah Wyle, John Rogers; Noah Wyle, Bruce Davison, Stana Katic, Jane Curtin, Bob Newhart. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, 2008. 1 videodisc (ca. 90 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

3. Kŭ namja ŭi ch'aek 198-tchok = Heartbreak library. Wŏnjak Yun Sŏng-hŭi; kamdok Kim Chŏng-gwŏn; kakpon, kaksaek Na Hyŏn, Pak Ŭn-yŏng; based on the novel of the same title by Yun Sŏng-hŭi; Yi Tong-uk, Yu-jin. Sŏul, Korea: (Chu) P'ŭrimio? Ent'ŏt'einmŏnt'u?, 2009. 1 videodisc (97 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

4. Toshokan sensō = Library war 1. Kantoku Hamana Takayuki; seisaku Toshokan Sensō Seisaku Iinkai; gensaku Arikawa Hiro; Based on the novel by Hiro Arikawa. [Tokyo]: Asumikku: Hanbai Kadokawa Entateinmento, Fuji Television, 2008.1 videodisc (45 min.): sd., col.; 4 3/4 in. + 1 book (29 p.: col. ill.; 14 x 30 cm.) + 1 booklet (18 cm.: ill.; 19 cm.). [обратно]

5. Big Stan. Directed by Rob Schneider; written by Josh Lieb; produced by John Schneider, Mark Dippe, Rob Schneider, David Hillary, Timothy Wayne Peternel; Rob Schneider, Jennifer Morrison, Scott Wilson, Henry Gibson, Richard Kind, Sally Kirkland, Jackson Rathbone, M. Emmet Walsh, David Carradine, Marcia Wallace. New York: Home Box Office; Burbank, CA: Warner Home Video, 2008. 1 videodisc (109 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

6. 90210.The final season. Developed by Rob Thomas, Gabe Sachs, Jeff Judah; directed by Stuart Gillard, Harry Sinclair, Wendey Stanzler et al.; written by Darren Star, Jeff Judah, Gabe Sachs, Rob Thomas; produced by Michael Pendell, Shana Stein et al.; Jessica Stroup, Shenae Grimes, Tristan Wilds, Annalynne McCord, Matt Lanter. United States: Paramount Entertainment, CBS Studios, 2013. 5 videodiscs (914 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

7. Девочка. Режиссер Елена Николаева; сценарист Ганна Слуцки; продюсеры Татьяна Воронович, Давид Кеосаян; в ролях Елена Николаева, Александр Лазарев мл., Евдокия Германова, Сергей Беляев, Татьяна Догилева, Мария Порошина, Евгения Дмитриева, Лаура Кеосаян, Кристина Бабушкина, Михаил Владимиров, Иван Рудаков, Иван Агапов, Валерий Баринов. Москва: Арт-Студия Базар, 2008. (129 мин.): зв.; цв. [обратно]

8. La journée de la jupe. Produit par Bénédicte Lesage et Ariel Askénazi; scénario et dialogues de Jean-Paul Lilienfeld; Isabelle Adjani, Denis Podalydés, Yann Collette. [Burbank, Calif.]: Cinema Epoch, [2009]. 1 videodisc (90 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

9. Дзифт. Режисьор Явор Гърдев; сценарий Владислав Тодоров; музика Калин Николов; оператор Емил Христов; в ролите Захари Бахаров, Таня Илиева, Владимир Пенев, Михаил Мутафов. София, България: Мирамар Филм, Александра филмс, 2008. (92 мин.): зв., ч&б. [обратно]

10. Copycat. Directed by Andy Hurst; written by Ellis Walker; produced by Ralph E. Portillo, Jamie Elliott; Chloe Snyder; Mark Hengst; Andreas Beckett. [United States]: MRG Entertainment: [Distributed by] Lions Gate Entertainment, 2008. 1 videodisc (85 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

11. Doctor Who: The complete fourth series. Directed by James Strong, Euros Lyn, Graeme Harper, Douglas MacKinnon; written by Russell T. Davies, Steven Moffat, Keith Temple et al.; produced by Phil Collinson, Russel T. Davies, Julie Gardner; David Tennant, Billie Piper. [England]: BBC Video: 2 Entertain; Burbank, CA: Distributed in the USA and Canada by Warner Home Video, [2008]. 6 videodiscs (ca. 687 min.): sd., col.; 4 3/4 in. + 1 booklet ([20] p.: col. ill.; 12 x 18 cm.). [обратно]

12. Twilight. Directed by Catherine Hardwicke; screenplay by Melissa Rosenberg; based on the novel "Twilight" by Stephenie Meyer; produced by Greg Mooradian, Mark Morgan, Wyck Godfrey; Kristen Stewart, Robert Pattinson, Billy Burke, Peter Facinelli. Universal City, California: Summit Entertainment, CN Entertainment, 2008. 1 videodisc (approximately 122 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

13. Lost in Austen. Directed by Dan Zeff; written by Guy Andrews; Based on the novel Pride and prejudice by Jane Austen; produced by Kate McKerrell; Jemima Rooper, Alex Kingston, Elliot Cowan, Hugh Bonneville, Gemma Arterton, Lindsay Duncan. Chatsworth, CA: Image Entertainment, Mammoth Screen, ITV1, Screen Yorkshire Production Fund, [2009]. 1 videodisc (ca. 176 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

14. Fling. Directed by John Stewart Muller; written and produced by Laura Boersma & John Stewart Muller; Courtney Ford, Steve Sandvoss, Brandon Routh, Shoshana Bush. [Marina Del Rey, CA]: Distributed by Peace Arch Home Entertainment, [2008].1 videodisc (98 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

15. The escapist. Directed by Rupert Wyatt; produced by Adrian Sturges and Alan Moloney; written by Rupert Wyatt and Daniel Hardy; Damian Lewis, Steven Mackintosh, Dominic Cooper, Seu Jorge, Liam Cunningham, Joseph Fiennes, Brian Cox. [S.l.]: IFC Films: MPI Media Group, [2008]. 1 videodisc (102 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

16. Indiana Jones and the kingdom of the crystal skull. Directed by Steven Spielberg; screenplay by David Koepp; story by George Lucas and Jeff Nathanson; based on characters created by George Lucas and Philip Kaufman; produced by Frank Marshall; Harrison Ford, Cate Blanchett, Karen Allen, Shia LaBeouf, Ray Winstone, John Hurt, Jim Broadbent. Hollywood, Calif.: Paramount Home Entertainment, 2008. 1 videodisc (122 min.): sd., color; 4 3/4 in. [обратно]

17. How to lose friends & alienate people. Directed by Robert B. Weide; screenplay by Peter Straughan; produced by Elizabeth Karlsen, Stephen Woolley; Simon Pegg, Megan Fox, Kirsten Dunst, Jeff Bridges, Gillian Anderson, Danny Huston, Toby Young. Beverly Hills, CA: 20th Century Fox Home Entertainment, [2008], 2009. 1 videodisc (110 min.): sd., col., 4 3/4 in. [обратно]

18. Kit Kittredge: an American girl. Directed by Patricia Rozema; written by Ann Peacock; produced by Ellen L. Brothers, Lisa Roberts Gillan, Elaine Goldsmith-Thomas; Julie Goldstein, Abigail Breslin, Julia Ormond, Chris O'Donnell, Jane Krakowski, Wallace Shawn, Max Thieriot, Willow, Glenne Headly, Zach Mills, Kenneth Welsh, Madison Davenport, Joan Cusack, Stanley Tucci, Valerie Tripp. Burbank, CA: New Line Home Entertainment, 2008. 1 videodisc (101 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

19. Happy tree friends no. 3: third strike: shocking tales of unexpected horror. Art direction Kenn Navarro, Dean MacDonald; written by Warren Graff, Ken Pontac; character & animation design Rhode Montijo, Kenn Navarro; design & layout Dean MacDonald; sound engineering Jim Lively; produced by Julie Stroud. San Francisco: Mondo Media, 2004. 1 videodisc (135 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

20. Demons Rising. Directed by William Lee; written by William Lee; produced by Harlow Keith, Paula Lee; Talisha Battle, Craig Boldman, Steven Durgarn, Lonni Gary, John Gearries. United States: Cinema Lexzikon Productions, York Entertainment, 2008. (90 min.). [обратно]

21. Bones: TV series. Created by Hart Hanson; executive producers Hart Hanson, Barry Josephson, Stephen Nathan, Ian Toynton, Carla Kettner, Jonathan Collier. USA: Fox, Josephson Entertainment, Far Field Productions, 20th Century Fox Television, 2008. (running time 43 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

22. The Tale of Despereaux. Directed by Sam Fell, Rob Stevenhagen; Produced by Allison Thomas; Written by Kate Dicamillo; Staring Matthew Broderick, Emma Watson and Dustin Hoffman. United States; Britain: Universal Pictures, 2008. (93 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

23. Tatil kitabi. Yazan ve yöneten Seyfi Teoman; yapimcilar Yamaci Okur, Nadir Őperli; Taner Birsel, Tayfun Günay, Harun Õzüag?, Ayten Tökün, Osman İnan. [Turkey]: Bulut Film: Tiglon, 2008. 1 videodisc (88 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

24. Inkheart. Directed by Iain Softley; screenplay by David Lindsay-Abaire; based on the book by Cornelia Funke; produced by Iain Softley, Diana Pokorny, Cornelia Funke; Brendan Fraser, Sienna Guillory, Eliza Hope Bennett, Richard Strange, Paul Bettany, Helen Mirren, Rafi Gavron, Andy Serkis, Jim Broadbent. Burbank, Calif.: New Line Home Entertainment, Warner Home Video; [2008]. 1 videodisc (106 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

25. The mentalist: The complete first season. Created by Bruno Heller; Simon Baker, Robin Tunney, Tim Kang, Owain Yeoman, Amanda Righetti. Burbank, CA: Warner Home Video, Warner Bros. Television, Primrose Hill, [2008-2009]. 6 videodiscs (998 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

26. Merlin: The complete first season. Directed by Ed Fraiman, James Hawes, Jeremy Webb, Dave Moore, Stuart Orme; written by Julian Jones, Jake Michie, Howard Overman, Ben Vanstone; produced by Julian Murphy, Johnny Capps, Jake Michie and Julian Jones; Colin Morgan, Bradley James, Anthony Head, Richard Wilson, Katie McGrath, Angel Coulby, John Hurt, Michelle Ryan. [England]: British Broadcasting Corp.; [New York]: BBC Worldwide Americas; Burbank, CA: Warner Brothers, 2008-2010. 5 videodiscs (ca. 568 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

27. Legend of The Seeker: The complete first season. Directed by Mark Beesley, Garth Maxwell, Michael Hurst et al.; written by Terry Goodkind et al.; based on the fantasy novel series The sword of truth by Terry Goodkind; produced by Kenneth Biller, Joshua Donen, Chad Fiveash; Craig Horner, Bridget Regan, Bruce Spence, Craig Parker. Burbank, CA: Buena Vista Home Entertainment, [2008]. 5 videodiscs (ca. 946 min.; running time 42 min.):): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

28. Dead space: Downfall. Directed by Chuck Patton; screenplay by Jimmy Palmiotti, Justin Gray; Story and characters based on the Electronic Arts video game Dead space; produced by Joe Goyette, Robert Weaver; Nika Futterman, Bruce Boxleitner, Keith Szarabajka, Kevin Michael Richardson, Jim Cummings, Kelly Yhu. Burbank, CA: Anchor Bay Entertainment, 2008. 1 videodisc (74 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

29. Wanted. Directed by Timur Bekmambetov; screenplay by Michael Brandt, Derek Haas, Chris Morgan; story by Michael Brandt & Derek Haas; based on the comic book series created by Mark Millar and J.G. Jones; produced by Jim Lemley et al.; Angelina Jolie, Morgan Freeman, James McAvoy, Terence Stamp. [London]: Universal Pictures (UK), 2008: 1 videodisc (105 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

30. I love you Phillip Morris. Written and directed by John Requa & Glenn Ficarra; produced by Andrew Lazar & Far Shariat; Jim Carrey, Ewan McGregor, Rodrigo Santoro, Antoni Corone, Leslie Mann. Paris: EuropaCorp, LD Entertainment, Lions Gate Films, Roadside Attractions, 2008, 2010. 1 videodisc (ca. 98 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

31. Definitely, Maybe. Directed by Adam Brooks; writer Adam Brooks; Ryan Reynolds, Rachel Weisz, Abigail Breslin. New York, USA: Universal Pictures, 2008. DVD (112 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

32. Xing fu no mo fa hui ben = Paco and the magical book. By Tetsuya Nakajima; Nobuhiro Kadoma; Kōji Yakusho; Ayaka Wilson; Satoshi Tsumabuki; Anna Tsuchiya; Sadao Abe; Ryō Kase; Eiko Koike; Hitori Gekidan; Takaya Yamauchi; Hirohito Gotō; Tōhō Kabushiki Kaisha. Taibei Shi: Cai chang guo ji duo mei ti gu fen you xian gong si, [2009]. 1 videodisc (121 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

33. Bedtime stories. Directed by Adam Shankman; screenplay by Matt Lopez and Tim Herlihy; story by Matt Lopez; produced by Andrew Gunn, Adam Sandler, Jack Giarraputo; Adam Sandler, Keri Russell, Guy Pearce, Russell Brand, Richard Griffiths, Jonathan Pryce, Courteney Cox, Lucy Lawless, Teresa Palmer, Jonathan Morgan Heit, Laura Ann Kesling. [United States]: Walt Disney Studios Home Entertainment, [2009]. 1 videodisc (approximately 99 min.): sd., color; 4 3/4 in. [обратно]

34. Journey to the centre of the Earth. Directed by Eric Brevig; based on the novel by Jules Verne; produced by Charlotte Huggins Beauflynn; Brendan Fraser, Josh Hutcherson, Anita Briem, Seth Meyers. Burbank, CA: New Line Home Entertainment: Warner Home Video, [2008]. 2 DVDs (176 min.): sd., color + 4 pairs 3-D viewing glasses. [обратно]

35. Supernatural: The complete third season: Disc 3. Malleus maleficarum. Created by Erik Kripke; directed by Robert Singer et al.; written by Jeremy Carver et al.; executive producers Adam Glass, Phil Sgriccia, Robert Singer, Jeremy Carver; Jared Padalecki, Kate Cassidy, Lauren Cohan, Jensen Ackless. Burbank, CA: Warner Bros. Television; Warner Home Video, 2008. 5 videodiscs (651 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

36. Sex and the city. Written and directed by Michael Patrick King; based on characters from the book by Candace Bushnell and the TV series created by Darren Star; produced by Sarah Jessica Parker et al.; Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristen Davis, Cynthia Nixon, Jennifer Hudson, Candice Bergen, Chris Noth. Burbank, CA: Warner Home Video, 2008. 1 videodisc (145 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

37. Sons of anarchy: Season one. Created by Kurt Sutter; directed by Paris Barclay, Guy Ferland, Peter Weller et al.; produced by Kurt Sutter, Art Linson, John Linson et al.; Ron Perlman, Katey Sagal, Kim Coates, Charlie Hunnam, Mark Boone Junior, Tommy Flanagan, Johnny Lewis, Maggie Siff, Drea de Matteo, Ryan Hurst. Beverly Hills, Calif.: Twentieth Century Fox Home Entertainment; FX Productions; Linson Entertainment; Sutter Ink, [2009]. 4 videodiscs (594 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

38. Blindness. Directed by Fernando Meirelles; screenplay by Don McKellar; based on the novel Ensaio sobre a cegueira by José Saramago; produced by Niv Fichman, Andrea Barata Ribeiro, Sonoko Sakai; Julianne Moore, Mark Ruffalo, Alice Braga, Yusuke Iseya, Yoshino Kimura, Don McKellar, Maury Chaykin, Mitchell Nye, Danny Glover, Gael García Bernal. Burbank, CA: Miramax Films: Distributed by Buena Vista Home Entertainment, [2008]. 1 videodisc (121 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

39. An old-fashioned Thanksgiving. Directed by Graeme Campbell; written by Shelley Evans; based upon the short story by Louisa May Alcott; produced by Steve Solomos, Jesse Prupas; Jacqueline Bisset, Tatiana Maslany, Helene Joy, Ted Atherton, Vivien Endicott Douglas, Kris Turner. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, [2008]. 1 videodisc (ca. 88 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

40. Jumper. Directed by Doug Liman; screenplay by David S. Goyer, Jim Uhls, Simon Kinberg; based on the novel by Steven Gould; produced by Arnon Milchan et al.; Hayden Christensen, Samuel L. Jackson, Diane Lane, Jamie Bell, Rachel Bilson, Michael Rooker. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, 2008. 1 videodisc (88 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

41. The Spiderwick chronicles. Directed by Mark Waters; screenplay by Karey Kirkpatrick, David Berenbaum, John Sayles; based on the book by Tony DiTerlizzi and Holly Black; produced by Mark Canton, Larry Franco, Ellen Goldsmith-Vein, Karey Kirkpatrick; Freddie Highmore, Mary-Louise Parker, Nick Nolte, Sarah Bolger, Andrew McCarthy, Joan Plowright, David Strathairn, Seth Rogen, Martin Short. Hollywood, Calif.: Paramount Home Entertainment, [2008]. 1 videodisc (101 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

42. The colour of magic. Directed by Vadim Jean; written by Vadim Jean; based on the novels The colour of magic and The light fantastic by Terry Pratchett; produced by Rod Brown, Ian Sharples; David Jason, Sean Astin, Tim Curry. [United States]: RHI Entertainment; Santa Monica, CA: Distributed by Genius Entertainment, [2009], 2008. 1 videodisc (197 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

43. The Reader. Directed by Stephen Daudry; written by David Hare; based on the book by Bernhard Schlink; produced by Anthony Minghella, Sydney Pollack; Kate Winslet, David Kross, Ralph Fiennes. Germany, United States: The Weinstein Company, 2008. 1 videodisc (124 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

44. Junjo Romantica: Pure Romance. Directed by Chiaki Kon; based on the yaoi series Junjo Romantica by Shungiku Nakamura; Daisuke Kageura, Hikaru Hanada, Kazuhiko Inoue. Japan: Kadokawa Pictures, Studio Deen, TV Hokkaido, 2008-. (runtime 30 min.). [обратно]

45. You Belong to Me. Directed by Richard Roy; written by Janet Himelstein, Sandor Stern; produced by Justin Bodle, Jean Bureau, Anne Carlucci; Shannon Elizabeth, Andrew Kenneth Martin, Christian Campbell, Victoria Sanchez. Canada: Incendo Productions; Power, 2008. 1 videodisc (89 min.): dolby digital; color; 35 mm (1.33: 1). [обратно]

46. Valentine. Created by Kevin Murphy; Directed by Kevin Dowling; Produced by Jeanette Collins, Kevin Dowling, Mimi Friedman; Jaime Murray, Kristoffer Polaha, Autumn Reeser. Los Angeles, USA: Media Rights Capital, Valentine's Day, Baked Goods Productions, 2008-. (runtime 60 min.). [обратно]

 

 

© Милена Цветкова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 20.05.2018
Милена Цветкова. Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност. Варна: LiterNet, 2018