Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ФИЛМОГРАФИЯ (2007)

Милена Цветкова

web | Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност

2007

662. Абатството Нортангър = Northanger Abbey (2007)1

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0844794

Базиран на: Остин, Джейн. Абатството Нортангър: [Роман]. Прев. от англ. Надежда Караджова. София: ИК Мърлин Пъбликейшън, 1995. 254 с. (ориг. Northanger Abbey, 1817)

Главната героиня Катрин Морланд е привързана към четенето на сензационни готически романи. Чете например "Мистериите на Удолфо" от Ан Радклиф и "Монах" от М. Г. Луис. Любовта й към загадки и мистерии дава възможност на авторката Джейн Остин да се присмее чрез думите на героите си на онези мъже, които възприемат четенето като женско занимание. Книгата става една от допирните точки между Катрин и нейния любим Хенри, който признава пристрастията си към готическия жанр. Катрин е изненадана - нима синът на генерала не предпочита да чете по-качествени книги, например историческа литература? "Всеки човек, независимо дали е мъж, или жена, ако не изпитва удоволствие от хубавия роман, определено е непоносим глупак", отвръща й той.

батството Нортангър = Northanger Abbey (2007) - 1

батството Нортангър = Northanger Abbey (2007) - 2

батството Нортангър = Northanger Abbey (2007) - 3

663. Библиотекарите = The Librarians (ТВ сериал, 2007-2010)2

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0934744

Официален уебсайт: http://www.abc.net.au/tv/librarians/#/welcome

Комедиен сериал за библиотека, която е ръководена от католик фанатик с паническо разстройство.

Библиотекарите = The Librarians (ТВ сериал, 2007-2010) - 1

Библиотекарите = The Librarians (ТВ сериал, 2007-2010) - 2

664. Герои = Heroes: сезон 1, епизод 2 (2007)3

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0813715

Сериалът разказва за хора, които откриват, че притежават странни способности. Един от тях е Хиро Накамура - японец, работещ в голямата корпорация на баща си, който открива, че може да "огъва" времето и пространството: той умее да се телепортира и да спира времето. В разговор с приятел той прави експеримент в един бар, като се телепортира в дамската тоалетна. След това си тръгва и возейки се в метрото, се замисля за Ню Йорк и в следващия миг се оказва там. Щастлив, че може да се телепортира толкова далеч, и ентусиазиран от факта, че се намира в Ню Йорк, той се разхожда развеселен по улиците на Манхатън, докато не забелязва странен комикс на един павилион за вестници. На корицата има илюстрация, на която е изобразен той самият, намиращ се на Таймс Скуеър, викайки радостно "Успях!". Хиро взема комикса и го разглежда, като осъзнава, че в него е изобразена сцената, в която той се телепортира в дамската тоалетна на бара и след това в Ню Йорк. На последната страница пише, че комиксът е създаден от Айзък Мендез. Той е един от персонажите във филма, който има способността да вижда бъдещето. Той изпада в транс, след което започва да рисува картини и комикси, чиито действия се случват с удивителна точност. Комиксът отразява бъдещето на хора, които той не познава, но те имат важна роля в спасяването на света. Книгата е представена като прозорец към бъдещето. Айзък вижда с точност сцени и разговори, които ще се случат, и ги изобразява като завършена история в комикси, където всеки може сам да види какво ще му се случи.

Герои = Heroes: сезон 1, епизод 2 (2007)

665. Глава 27-ма = Chapter 27 (2007)4

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0488988

Базиран на: Jones, Jack. Let Me Take You Down Inside the Mind of Mark David Chapman, the Man Who Killed John Lennon. New York: Villard Books, 1992. xvi, 281 p.

Филм с главно действащо лице убиецът на Джон Ленън - Марк Дейвид Чапман. Акцентът е върху живота на престъпника в последните дни преди убийството. Изборът на "Глава 27-а" за заглавие на филма е алюзия към най-известната творба на Селинджър - романът "Спасителят в ръжта", в който има 26 глави. Именно тази книга Чапман посочва пред съда като вдъхновение за убийството. Той се е идентифицирал с главния герой Холдън, мразещ лицемерите, за какъвто Чапман е смятал Ленън. В началото на този филм Марк Дейвид Чапман купува "Спасителят в ръжта" и често я отваря, за да я преглежда. На предзаглавната страница записва, че тази книга е неговото "изявление".

Глава 27-ма = Chapter 27 (2007) - 1

Глава 27-ма = Chapter 27 (2007) - 2

Глава 27-ма = Chapter 27 (2007) - 3

666. Гласове на свободата = Freedom Writers (2007)5

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0463998

Базиран на: Gruwell, Erin. The Freedom Writers Diary: How a Teacher and 150 Teens Used Writing to Change Themselves and the World Around Them. New York: Doubleday, 1999. xvii, 280 p.

В основата на драматичния сюжет е книгата на учителката Ерин Грюел "Дневникът на свободните писатели", написана по действителни събития в американската гимназия Wilson Classical High School (Лонг Бийч, Калифорния). На начинаещата учителка Ерин Грюел й възлагат клас от "проблемни" ученици, които са почти неуправляеми, разделени на расови и кланови групи и според останалите учители са неподатливи на образование. Библиотеката не позволява на учениците да заемат книги, освен учебници и детски адаптирани издания на световната класика. Но Ерин предприема нестандартен подход - започва с разкази за Холокоста, води ги в Музея на толерантността в центъра "Симон Визентал", отваря сетивата им за книгите с прочита на "Дневникът на Ане Франк", купува допълнителни книги със собствени средства за младежите и ги увлича в четене. Накрая Ерин им дава задание да водят дневници за собствения си живот. Колективното споделяне на лични истории в крайна сметка сплотява класа и измества расовите вражди настрана. Най-силен е ефектът от надеждата, че личните им дневници могат да бъдат публикувани в книга.

Ролята на книгата и четенето във филма: Присъства посланието, че има хора от по-ниски социални слоеве, които нямат достъп до книги и поради тази причина чувстват книгите като нещо чуждо и несвойствено на битието им. Един автор, както и един учител, е способен да вдъхнови група хора да започнат да четат, да породи желание да се образоват и да се сплотят чрез прочетените книги и споделените истории. Книгите помагат да се разбере историята на предците, но и собствената съдба. С правилния учител, с живите разкази и с преживените книги всеки млад човек може да открие начин да промени света. Финалът на филма синтезира функцията на книгата, на творческото писане и публикуването: "Тя искаше да съберем дневниците си в книга, като Ане Франк. Намери един бизнесмен, Джон Ту, който ни подари 35 компютъра, на които да работим. Тя ни каза, че имаме какво да кажем на хората. Вече не бяхме децата от класа. Вече бяхме писатели с наши собствени гласове, с наши истории. И дори никой да не я прочете, книгата ще остане след нас и ще говори, че сме били тук. Ние значехме нещо. Дори само един за друг. И няма да го забравим. ... "Дневник на свободните писатели" беше публикуван през 1999 г." (01:52:31 - 01:53:11).

Може да се гледа паралелно с "Обществото на мъртвите поети" (1989), "Ренесансов човек" (1994), "Майор Пейн" (1995), "Опасен ум" (1995), "Луди даскали" (2013), " Думи и изображения" (2013).

Гласове на свободата = Freedom Writers (2007) - 1

Гласове на свободата = Freedom Writers (2007) - 2

Гласове на свободата = Freedom Writers (2007) - 3

667. Да бъдеш Джейн Остин = Becoming Jane (2007)6

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0416508

Историята на Джейн Остин: Англия, 1795 г., младата жена няма избор - родителите й искат да се омъжи по сметка, но тя вярва в любовта. Не се отказва от книгите и писането и доказва, че дори разочарованията имат смисъл, когато се създава безсмъртие. Книгата като медия присъства по малко по-различен начин от този в другите два филма. Освен убежище, когато душата е в криза, тя като продукт на изкуството има функцията на посредник във времето - отправен напред, към настоящето и бъдещето. Чрез житейската драма на един творец скритото послание е, че този посредник не се движи праволинейно и едностранно, че е комплекс от всичко материално и нематериално, свързано с книгата. Така тя проявява качеството си на медиатор с вътрешното, със себе си. Във филма главната героиня чете "Том Джонс" на Филдинг.

Видео сцена в библиотеката:
Becoming Jane - The Library Scene

http://www.youtube.com/watch?v=fgjlNzq_Qjw

Да бъдеш Джейн Остин = Becoming Jane (2007) - 1

Да бъдеш Джейн Остин = Becoming Jane (2007) - 2

Да бъдеш Джейн Остин = Becoming Jane (2007) - 3

668. Дневник на дявола = Devil's Diary (2007)7

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1018820

Двете приятелки Доминик и Урсула откриват на гробището празна стара книга. Единственият текст вътре е посвещение: "Който отдаде душата си на тези страници, ще получи огромна сила и желанията му ще станат реалност". Разбират, че тя има свръхестествената сила да изпълни всяко зло желание, записано в нея, но на тази сила се доверява само Урсула. В поредица от ескалиращи актове на отмъщение Урсула наказва всеки, който й се противопоставя. Доминик осъзнава, че книгата придава на собственика си усещане за безгранична власт. Оказва се, че тя има заглавие. Доминик търси превода му и разбира, че с Урсула са намерили "Дневник на дявола" и че той търси омразата в душите на хората. Свещеник, който търси книгата от години, разкрива, че писането на ръка в нея е договор с дявола за душата на човек. Разпространява се, като попада в ръцете на по-амбициозен индивид; дава абсолютна власт за вършене на злини, която може да замъгли преценката на всеки. Книгата е "жива" и разполага с всички средства на Ада. Доминик осъзнава, че трябва да я поверят на свещеника, тъй като няма как да бъде унищожена. Във филма е представен популярният мотив за сделка със Сатаната. Медиум между човека и Дявола е книгата. Неслучайно първоначално скептичната Доминик казва, че днес никой не се интересува от книгите. Книгата е във функцията си на реквизит на Дявола. Намеква се, че тя е древна колкото него. Използва се идеята, че страниците на книгата могат да задържат не само спомени, чувства и знания, но и човешката душа. Желанията, които героите пишат върху празните страници, се сбъдват. Така съдържанието им става действителност, тъй като то определя реалността. Книгата обаче все още е подценявана като могъща медия, независимо от доказателствата.

Дневник на дявола = Devil's Diary (2007) - 1

Дневник на дявола = Devil's Diary (2007) - 2

Дневник на дявола = Devil's Diary (2007) - 3

669. За какво лъжат жените = War ich gut? = Good in Bed? (2007)8

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0969356

С помощта на множество книги и информация от интернет четирима приятели се опитват да разберат защо жените се преструват в леглото и как да им доставят истинско удоволствие.

За какво лъжат жените = War ich gut? = Good in Bed? (2007) - 1

За какво лъжат жените = War ich gut? = Good in Bed? (2007) - 2

За какво лъжат жените = War ich gut? = Good in Bed? (2007) - 3

670. Загадката = The Riddle (2007)9

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0790741

Слоган: "Дешифрирай посланието от миналото". Сюжетът се развива около разследващия журналист Майк Съливан и няколко мистериозни убийства, за които той иска да намери истината. В хода на раследването той стига до избеното помещение на стар лондонски пъб на брега на Темза, в което открива ръкопис - непубликуван роман на Чарлз Дикенс, разказващ за подобни убийства, но отпреди сто години. Вниквайки в ръкописа и с помощта на тайнствен бездомник Майк започва да открива много прилики със убийствата, които разследва. Може би този неиздаван роман ще помогне за разкриването на днешните престъпления.

Загадката = The Riddle (2007)

671. Зодиак = Zodiac (2007)10

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0443706

Базиран на: Graysmith, Robert. Zodiac. NY: Berkley Books, 1976. 337 p.

Карикатуристът Робърт Грейсмит от вестник "San Francisco Chronicle" е най-близо до залавянето на Зодиака. Пише книгата "Зодиак", която е показана в самия край на филма на стелаж в книжарница. Основният заподозрян за масовите убийства с прякор "Зодиака" - Артър Лий Алън, казва, че любимата му книга е за ловец на остров, който се уморил да гони животните и започнал да убива хора. Заглавието на тази книга е "Най-опасната игра" ("The Most Dangerous Game" от Richard Connell, публикувана 1924, екранизирана 1932). На 31 юли 1969 г. Зодиак изпратил шифър на новинарските медии. Заявява, че убиването на човек е "по-забавно от това да убива дивеч в Форест, защото човекът е най-опасното животно за убиване". Освен това по време на разпит на полицията от 1971 г. Алън споделил факта, че като младеж е чел книга, която е оставила траен отпечатък върху него. Книгата се нарича "Най-опасната игра" и е за лов на човека като животно. Според Алън хората ще бъдат по-голямо предизвикателство за лов, отколкото животните, тъй като те "имат интелект".

Диалог между инспектора и Артър:

"- Най-опасната игра". Затова сте тук, нали? Това беше любимата ми книга в училище. Разказваше се за човек, който убива хора на остров. Убива хора, защото се е уморил да убива животни.
- Затова ли човекът е най-опасното животно на света?
- Това е фабулата в книгата. Велика книга."

Разговор между Робърт и инспектора (0:50:39-00:52:55):

"-Какво правиш в свободното си време?
- Обичам да чета. И харесвам книгите.
- Това е едно и също. ...Но как така от А - 1, Б - 2, са разгадали целият код?
- По същият начин, както и аз. Отишли са до библиотеката. В увода на тази книга авторът представя много прост код със заместване. Осем от символите, които предлага,се срещат в нашия код. Но има и символи, които не са букви, заради средновековните знаци.
- И аз си помислих същото.
- И тогава открих един код, написан в Средновековието. Познай как се казва. "Азбука на Зодиака".
- Какво печелиш от всичко това? Каква ти е далаверата?
- Това е страшна далавера за всички други, освен за теб".

Робърт обяснява на инспектор Дейв Тоски как чрез библиотеките е стигнал до ново разкритие за Зодиака (01:47:10-01:47:57):

- Направих проучване на първия код. Всичко, което е нужно, за да се направи, се съдържа в тези книги. Помислих, че ако проследя книгите, може би ще открия човека. Спомних си, че мислехте, че Зодиака е военен. Отидох във всички военни библиотеки и направих списък с всеки човек, който е взимал тези книги. И така стигнах до това.
- "Липсва".
- Означава, че е открадната.
- Почти всички книги за кодирането са били откраднати от библиотеката?
- Както и от Оуклъндската библиотека. Някой не е искал да бъде записан, че е вземал тези книги".

Зодиак = Zodiac (2007) - 1

Зодиак = Zodiac (2007) - 2

Зодиак = Zodiac (2007) - 3

672. Изкупление = Atonement (2007)11

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0783233

Базиран на: Макюън, Иън. Изкупление. Прев. от англ. Ангел Игов. София: ИК Колибри, 2009. 368 с. (ориг. McEwan, Ian. Atonement. New York: Anchor Books, 2000. 480 p.)

През лятото на 1935 г. една от героините в сюжета прави секс със сина на прислужника в библиотеката на лятната си вила. В началото на екранната история 13-годишната бъдеща писателка Брайъни Талис вече има богато развито въображение и изявен талант. Тук е първата фаза във филма и първата сцена с книга, когато Брайъни пише първата си пиеса в чест на завръщането на по-големия си брат - Леон. Голямата сестра Сесилия среща Роби и го завежда в библиотеката, където на фона на високите лавици с книги се разиграва страстната сексуална сцена. Втората фаза е за войната. Третата фаза е за изкуплението. Вниманието е съсредоточено върху Брайъни, вече известна писателка и както сама казва - на път да умре. "Изкупление" е последният й, 21-ви роман, автобиографичен - описва историите, после заснети във филма. Показана е функцията на книгата да променя действителността и да създава паралелна субективна действителност. Краят на филма и краят на книгата се разминават. Във филма звучи особен саундтрак, в който музиката е преплетена със звуци от пишеща машина. Това предизвиква усещане у зрителя, че се намира в книга, която сам пише, докато гледа филма.

Изкупление = Atonement (2007) - 1

Изкупление = Atonement (2007) - 2

673. Карибски пирати: На края на света = Pirates of the Carribean: At World’s End (2007)12

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0449088

Мечтата на лорд Бекет да унищожи пиратите е на път да се осъществи, когато той успява да вземе контрола над мистериозния морски капитан Дейви Джоунс. Неговата сила и страховитият му кораб "Летящият холандец" дават на Бекет възможността да е господар на седемте морета. Единствените, които могат да го спрат, са Елизабет, Уил и капитан Барбоса, които за целта първо трябва да спасят своя приятел Джак Спароу, заложник на морското чудовище Квакен. Когато го измъкват от капана, следващата задача е да съберат заедно всички пирати.

Мотивът за книгата във филма: В този филм книгата идва под формата на Пиратския кодекс, също в хартиен вариант. Както се разбира, всички пирати се водят по него, той е абсолютният и единствен техен закон и водач. А когато спорът за правилата стане много напрегнат, Кодексът винаги спасява положението. Този филм е пример за оригиналността на човек, който е показал важността на книгата за определено общество, в случая - морските пирати.

Карибски пирати: На края на света = Pirates of the Carribean: At World’s End (2007) - 1

Карибски пирати: На края на света = Pirates of the Carribean: At World’s End (2007) - 2

Карибски пирати: На края на света = Pirates of the Carribean: At World’s End (2007) - 3

674. Клюкарката = Gossip Girl (ТВ сериал, 2007-2012)13

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0397442

Базиран на: Фон Зигесар, Сесили. Интригантката. 1: роман. Прев. от англ. Мария Лилкова. София: Инфодар, 2006. 191 с. (ориг. Von Ziegesar, Cecily. Gossip Girl: A Novel. Boston: Little, Brown, 2002. 199 p.)

Сериалът разказва за група богати гимназисти, за техния живот след гимназията, изпълнен с интриги и слухове, и за попадналия в техните среди по-беден приятел (извън елита), който в крайна сметка написва и издава книга за тях.

Клюкарката = Gossip Girl (ТВ сериал, 2007-2012) - 1

Клюкарката = Gossip Girl (ТВ сериал, 2007-2012) - 2

Клюкарката = Gossip Girl (ТВ сериал, 2007-2012) - 3

675. Кости: Трупове от книгата = Bones: сезон 2, епизод 15: Bodies in the Book (14.03.2007)14

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0934029

В този епизод от сериала книга се превръща във "вдъхновение" за серийни убийци, които извършват убийства по нейния сюжет (подобно на сериала "Декстър"). В навечерието на премиерата на новата книга на антроположката д-р Бренън започват убийства, имитиращи подхода в предходния й криминален роман. Оказва се, че извършителите са трима нейни фенове, свързали се чрез чатрум за "бренънци".

Може да се гледа паралелно с филмите "Първичен инстинкт" (1992), "Имитаторът" (1995), "Касъл" (2009), "Гарванът" (2012).

Кости: Трупове от книгата = Bones: сезон 2, епизод 15: Bodies in the Book (14.03.2007)

676. Литературният клуб на Джейн Остин = The Jane Austen Book Club (2007)15

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0866437

Базиран на едноименната книга на Карън Джой Фаулър: Fowler, Karen Joy. The Jane Austen Book Club. New York: Putnam, 2004. 288 p.

Нов прочит на класическите творби на английската писателка ги превръща в страстно изживяване и в школа за житейска мъдрост. Пет жени и един младеж се събират, всеки по собствена причина, в литературен клуб. В продължение на шест месеца те прочитат шест романа на Джейн Остин и обсъждат книгите й. Всяка лична история пресъздава съвременна версия на проблемите, заложени в книгите. Историята, пречупена през съзнанието на читателя, вече е различна от историята на автора.

Цитат: "Мъж, който е чел Джейн Остин, не оставя жена си, защото другата щяла да се почувства по-добре".

Литературният клуб на Джейн Остин = The Jane Austen Book Club (2007) - 1

Литературният клуб на Джейн Остин = The Jane Austen Book Club (2007) - 2

Литературният клуб на Джейн Остин = The Jane Austen Book Club (2007) - 3

677. Марсианско дете = Martian Child (2007)16

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0415965

Базиран на: Gerrold, David. The Martian Child: A Novel about a Single Father Adopting a Son. New York: Forge Books, 2002. 190 p.

Дейвид е автор на продаваеми научнофантастични романи, последният от които се казва "Дракобан". Филмът проследява живота на писателя след смъртта на съпругата му. Дейвид решава да осинови дете и намира Денис - странно хлапе, което си мисли, че е дошло от Марс и има специална мисия тук, на Земята. Той носи тежести на кръста си, заради гравитацията. Пази се от светлината и носи тъмни очила. Трудно се откъсва от кашона, в който се е приучил да живее като землянин. На Дейвид му е трудно да разбере Денис и полага големи усилия да го върне в нормалния свят. Но нещо мистериозно продължава да го тегли към чудатостите му. Като писател фантаст е привлечен от безкрайното въображение на малкия, от безграничния му свят. Така Дейвид решава, че няма да продължи старата поредица, а ще напише съвсем нова книга - "Марсианско дете". На парти от рекламната кампания на очаквания хит "Дракобан" шокира издателката си, като й представя ръкопис на книга, разказваща за Денис от Луната, дошъл на Земята със специална мисия, а именно - да върне Дейвид към живота. Ролята на книгата е в основата на развръзката. Писателят променя изцяло своя план, за да облече в книга гласа на малкото момче с голямо въображение. Следвайки инстинктите си и изхождайки от изначалното си съзнание на странник и на различен от другите, Дейвид се връща към себе си благодарение на осиновеното "дете от Марс". Така преоткрива не само бащинството, а и писането на емоционално заредени, наистина добри романи.

Марсианско дете = Martian Child (2007) - 1

Марсианско дете = Martian Child (2007) - 2

Марсианско дете = Martian Child (2007) - 3

678. Момиче от предградието = Suburban Girl (2007)17

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0428579

Базиран на: Банк, Мелиса. Лов и риболов за дами: Роман. Прев. от англ. Дора Барова. София: Обсидиан, 2000. 270 с. (ориг. Bank, Melissa. The Girls' Guide to Hunting and Fishing. New York: Viking, 1999. 374 p.)

Брет Айзенбърг, девойка от Джърси и начинаещ редактор на книги, се старае да се реализира в града на мечтите си - Ню Йорк. С амбицията да се адаптира към промените в ръководството в офиса, се запознава с гуруто на редакторското изкуство - популярния издател Арчи Нокс, след което попада в очарователен нов свят. Интересна сцена в библиотеката (заснета в New-York Historical Society), където Брет и Хлое посещават литературна лекция. Джефри Кантор играе куратор на библиотеката.

Момиче от предградието = Suburban Girl (2007) - 1

Момиче от предградието = Suburban Girl (2007) - 2

679. Момчетата от Медисън авеню = Mad Men (ТВ сериал, 2007-)18

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0804503

Момчетата и момичетата от Медисън Авеню обичат да четат. На екрана виждаме десетки книги през сезоните - от Библията до "Атлас изправи рамене". Пълният списък е събран от библиотекарите на Нюйоркската публична библиотека (Mad Men Reading List. New York Public Library, 2014. http://charliecrews38.hubpages.com/hub/Reading-Mad-Men).

Един от най-големите читатели в сериала е Дон Дрейпър. Сред книгите, които Дрейпър чете в сериала, са трилъри от Дик Франсис, самоучител по френски, "Медитации за спешни случаи" на Франк О`Хара, "Ад" от Данте, "Хризантемата и мечът" на Рут Бенедикт, "Екзодус" на Леон Юрис, "Синдромът Портной" от Филип Рот, "Последната прожекция" от Лари Макмъртри. Бети Дрейпър чете "Завръщане във Вавилон" от Франсис Скот Фицджералд и "Топаз" от Леон Юрис. Сали Дрейпър чете "Бебето на Розмари" от Айра Левин. Силвия Розен чете "Последната прожекция" от Лари Макмъртри. Карълайн чете "Listen To The Warm" от Род Маккуен. Лий Кабът чете "Един малък град в Германия" от Джон льо Каре. Бет Доуз чете "Третото момиче" от Агата Кристи. Даяна чете "Четиридесет и втория паралел" от Джон Дос Пасос. Глен Бишоп чете "Nat Turner’s Slave Rebellion" от Хърбърт Аптекър. Роджър чете "Изповедите на един рекламист" на Дейвид Огилви.

Момчетата от Медисън авеню = Mad Men (ТВ сериал, 2007-) - 1

Момчетата от Медисън авеню = Mad Men (ТВ сериал, 2007-) - 1

Момчетата от Медисън авеню = Mad Men (ТВ сериал, 2007-) - 3

680. На женска територия = In the Land of Women (2007)19

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0419843

Животът на млад писател и телевизионен сценарист от Лос Анджелис е напълно объркан, след като не се получава любовната му връзка с прочута актриса. Картър поема към Мичиган да се грижи за своята баба и да излекува разбитото си сърце.

На женска територия = In the Land of Women (2007)

681. На прага на рая = The Еdge of Нeaven (2007)20

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0880502

Във филма на немския режисъор от турски произход Фатих Акин има книжарница за фон. След проблеми главният герой реашава да "се скрие" в Истанбул. Там той купува книжарница за немска литература. Тя е част от неговото бягство и от работно място, и фон на срещите и разговорите му с познати, става спасителен кораб, играе много важна роля. Самият вид на книжарницата отговаря много точно на представата за убежище - малка, като лабиринт, некокетна.

682. На сляпо = Blind (2007)21

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0808174

Официален сайт: http://www.blinddefilm.nl

Своеобразна перифраза на "Снежната кралица" на Андерсен. В края на XIX в. в Холандия Рубен е незрящ млад мъж, който притежава голямо имение в провинцията с голяма прислуга. Макар и сляп, той се изявява като агресивен и избухлив управител на стопанството си. Поведението му се променя, когато наема Мари да му чете, но тя отказва да се забърква в неговите конфликти.

Мотивът за книгата и четенето: Главната героиня, освен че работи като четец на сляпо момче и му чете "Снежната кралица", като цяло се отличава с трепетно отношение към книгите.

На сляпо = Blind (2007) - 1

На сляпо = Blind (2007) - 2

683. Нани = The Nanny Diaries (2007)22

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0489237

Базиран на: McLaughlin, Emma and Nicola Kraus. The Nanny Diaries: A Novel. New York: St. Martin's Press, 2002. 305 p.

След завършването на колежа главната героиня Ани (Nan в романа, което се асоциира с английското Nanny - бавачка) се замисля за своето истинско призвание. "Книжната" Ани (както я наричат в колежа) се ориентира към антропологията и решава да поработи като детегледачка. Зад кадър по време на филмовото повествование тече гласът й (по дневника й) с наблюдения върху отношенията на богатите егоистични родители към самотните им деца. С това тя стига до самоидентифицирането си като бъдещ антрополог. Във филма се извеждат идеи от практическите аспекти на антропологията.

Нани = The Nanny Diaries (2007) - 1

Нани = The Nanny Diaries (2007) - 2

Нани = The Nanny Diaries (2007) - 3

684. Оголено съзнание = Strip Mind (2007)23

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0454898

Като студентка по клинична психиатрия Саманта прекарва допълнително време да учи в библиотеката. Барет Джонс играе луд библиотекар в Мюнхен.

Оголено съзнание = Strip Mind (2007) - 1

685. П.П. Обичам те = P.S. I Love You (2007)24

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0431308

Базиран на: Ахърн, Сесилия. P.S. Обичам те!. София: ИК Бард, 2005. 416 с. (ориг. Ahern, Cecelia. PS, I Love You. New York: Hyperion, 2004. 375 p.)

Холи изгубва съпруга си Гари, който умира от мозъчен тумор. Но преди смъртта си той е подготвил писма, адресирани до нея, които ще я изведат от скръбта и ще й покажат пътя към бъдещето. Водена от тях, Холи преоткрива брака, приятелството и това, как силата на любовта може да превърне смъртта в начало на нов живот. Така се показва функцията на писаното слово като посредник между световете, като проводник между живи и мъртви, като послание за нашето бъдеще, написано в момент от миналото ни. На практика писаните думи могат да променят бъдещето.

Може да се гледа паралелно с филмите "С дъх на канела" ("Dear John") и "Ефектът на пеперудата". Така може да се проследи функцията на писмото в три различни етапа от време-пространството.

П.П. Обичам те = P.S. I Love You (2007) - 1

П.П. Обичам те = P.S. I Love You (2007) - 2

686. Пурпурни теменуги = Purple Violets (2007)25

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0491109

Историята за четирима бивши състуденти, двама от които са талантливи писатели. Пати Питълсън е в творческа криза, не е публикувала нова книга от 10 години. Плановете й да напише книгата на живота си и да се превърне в следващия голям американски писател изостават в рутината на семейния живот и професията на брокер на недвижими имоти. Срещата й с колегата от колежа Брайан, автор на шест бестселъра, и присъствията й на премиерите на новите му книги връща желанието й за писане. Двамата писатели се подкрепят взаимно, за да отговорят на очакванията на издателите си и да се наложат на книжния пазар.

Пурпурни теменуги = Purple Violets (2007) - 1

Пурпурни теменуги = Purple Violets (2007) - 2

Пурпурни теменуги = Purple Violets (2007) - 3

687. Пътна чанта със светло бъдеще = Саквояж со светлым будущим (ТВ сериал, 2007)26

КиноПоиск: http://www.kinopoisk.ru/film/419503

Писателят Дмитрий Родионов (псевдоним на Аркадий Возвиженски) е знаменит автор на детективски книги. Дали си дава сметка, че подобни фикционални случаи могат да се случат и в действителност? Той се оказва замесен в история със заплахи и убийства, съответстваща на всички канони на криминалния жанр. В събитията е въвлечена и секретарката му Маша. Двамата получават предупреждение да отменят полета си за Киев, където е планирана среща с издателите за рекламната кампания на новата книга на Родионов. Зловещото телефонно позвъняване не променя плановете им и тази постъпка се оказва в центъра на зловещи събития. Рефлексите, които авторът е отработил в хода на написването на литературните си произведения, непременно ще му донесат някаква полза, но това няма да е достатъчно, за да опази живота си и живота на преданата си секретарка.

Пътна чанта със светло бъдеще = Саквояж со светлым будущим (ТВ сериал, 2007) - 1

Пътна чанта със светло бъдеще = Саквояж со светлым будущим (ТВ сериал, 2007) - 2

688. Рататуи = Ratatouille (2007)27

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0382932

Книга, базирана на филма: Koechlin, Sophie. Ratatouille. Adaptation Sophie Koechlin. Paris: Hachette jeunesse, 2008. 89 р.

Изключително интелигентният плъх с името Реми чете готварски книги, благодарение на които се учи да готви. Мечтае за кариера на главен готвач, въпреки мненията на останалите в семейството и очевидния проблем да си плъх в една определено зле настроена към гризачите професия. И когато съдбата завежда Реми в Париж, той се оказва под ресторанта, станал прочут с неговия кулинарен идол Огюст Густо. Всъщност любимото четиво на Реми е книгата на същия този велик готвач, която той открадва от къщата на една възрастна дама. Същата книга по-късно става и негов спасителен сал за бягство от тази дама, когато тя открива скривалището на плъховете в къщата си. Благодарение на книгата Реми плава четири дни през каналите, докато стига под ресторанта на Густо. Там си създава необичайно партньорство с Ленгуини - момчето, което чисти отпадъците и което по невнимание открива удивителния талант на Реми. Сделката между двамата задвижва шеметна поредица от невероятни, вълнуващи събития, които обръщат наопаки кулинарния свят на Париж.

Рататуи = Ratatouille (2007) - 1

Рататуи = Ratatouille (2007) - 2

Рататуи = Ratatouille (2007) - 3

689. Секс до дупка / Калифорнийски разврат = Californication (ТВ сериал, 2007-2014)28

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0904208

Книга, инспирирана от филма: Муди, Ханк [Джонатан Гротенщайн]. Бог мрази всички ни: роман. Прев. от англ. Жана Тотева. София: Сиела, 2011. 212 с. (ориг. Moody, Hank [Jonathan Grotenstein]. God hates us all, 2009)

Сериал с изключително важно отношение към книгата. Чрез житейските несгоди на писателя се описват сравнително реалистично взаимоотношенията в този бизнес. Засягат се проблемите за "платеното писачество", авторското право, сложния баланс между комерсиалност и истинско творчество. Сериалът е важен и заради факта, че от него се заражда истински роман, издаден от името на фикционалния герой - "Бог мрази всички ни". Ханк Муди е успешен съвременен автор, в разцвета на славата си, който живее според собствени правила, различни от социалните норми. Наскоро разведен, Ханк трябва да се справя с дъщеря си в тийнейджърска възраст и бившата си съпруга, в която още е влюбен. Има и непрестанни проблеми в работата си като писател на свободна практика, недоволен от комерсиализирането на творбата му. Ханк пише на стара пишеща машина, следователно притежава само един екземпляр. Когато дава ръкописа на новия си роман на бившата си жена за мнение, малолетната доведена дъщеря го открадва и публикува като свой. Ханк е безсилен да разкрие измамата, тъй като преди това е спал с нея. Книгата става бестселър, а Ханк и Чарли са силно ощетени от нарушеното авторско право. По-късно Ханк е изправен пред съда за секс с малолетна. Оправдателната присъда му осигурява не само свобода, но и още по-голяма популярност на книгата. Сериалът е наситен с мотива за издаването и издателите, книгата и екранизирането и всички процеси, съпътстващи тази индустрия.

Секс до дупка / Калифорнийски разврат = Californication (ТВ сериал, 2007-2014) - 1

Секс до дупка / Калифорнийски разврат = Californication (ТВ сериал, 2007-2014) - 2

Секс до дупка / Калифорнийски разврат = Californication (ТВ сериал, 2007-2014) - 3

690. Семейство Симпсън = The Simpsons: сезон 19, епизод 7: Husbands and Knives (18.11.2007)29

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0992614

В този епизод участват авторите на комикси Art Spiegelman и Alan Moore.

Семейство Симпсън = The Simpsons: сезон 19, епизод 7: Husbands and Knives (18.11.2007) - 1

Семейство Симпсън = The Simpsons: сезон 19, епизод 7: Husbands and Knives (18.11.2007) - 2

Семейство Симпсън = The Simpsons: сезон 19, епизод 7: Husbands and Knives (18.11.2007) - 3

691. Скафандърът и пеперудата = Le scaphandre et le papillon = The Diving Bell and the Butterfly (2007)30

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0401383

Базиран на: Bauby, Jean-Dominique. Le scaphandre et le papillon. Meyrin: Le grand livre du mois, 1997. 139 р.

Реалната история на френския журналист Жан-Доминик Боби - главен редактор на списание "Elle" ("Тя"). Когато е на върха на кариерата си, Жан е напълно парализиран от рядко заболяване, наречено "синдром на заключването". Остава подвижно само едното му око, единственото му средство за комуникация със света - като премигва думите, буква по буква. Жан-Доминик става легенда, когато успява да "напише" в състояние на почти пълна парализа завладяващата поетична книга "Скафандърът и пеперудата". Замислена като римейк на романа на Александър Дюма "Граф Монте Кристо", в който главен герой е жена, книгата се превръща в описание на мислите, фантазиите и емоциите, плод на болестта. Решил, че ще продължава да живее, Жан-До се свързва с издателя си и казва, че иска да изпълни подписания преди парализата договор за книга. Благодарение именно на зрителния си орган, мигайки, "диктува" книга, която е публикувана няколко дни след смъртта му и става бестселър.

Скафандърът и пеперудата = Le scaphandre et le papillon = The Diving Bell and the Butterfly (2007) - 1

Скафандърът и пеперудата = Le scaphandre et le papillon = The Diving Bell and the Butterfly (2007) - 2

Скафандърът и пеперудата = Le scaphandre et le papillon = The Diving Bell and the Butterfly (2007) - 3

692. Спонджбоб = SpongeBob SquarePants: сезон 4, епизод 17: Rule of dumb (2007)31

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0954808

В този епизод главно действащо лице е морската звезда Патрик. Той изпада в паника, като вижда един господин, защото мисли, че е дошъл от библиотеката, за да му прибере книгите, които не е върнал навреме, и да го накаже. Затова в паниката си се опитва да унищожи книгите, като ги подпалва. Тук присъства мотивът за книгата като причина на наказание, а също и за страха от библиотекаря - фигурата, налагаща контрол в системата на книгата. Книгата е подложена на аутодафе, за да се измъкне читателят от наказанието. Добра издателска практика би било да се въведат нови системи за заемане на електронни книги, които да са еднакво удобни за читателите и да не ощетяват издателите, а също и практики, с които да се насърчават читателите да си връщат книгите. Тук писменото слово се афишира като източник на власт и самото то оторизира властта. В случая се показва въздействието на словото и писмения документ - може да управляват съдби и животи, а също и твърде често да манипулират.

Спонджбоб = SpongeBob SquarePants: сезон 4, епизод 17: Rule of dumb (2007) - 1

Спонджбоб = SpongeBob SquarePants: сезон 4, епизод 17: Rule of dumb (2007) - 2

693. Спонджбоб = SpongeBob SquarePants: сезон 5, епизод 2: The Original Fry Cook / Night Light (2007)32

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1033384

Галерия: http://spongebob.wikia.com/wiki/Night_Light_%28gallery%29

Сцени със Спонджбоб, който чете книги в леглото.

Спонджбоб = SpongeBob SquarePants: сезон 5, епизод 2: The Original Fry Cook / Night Light (2007) - 1

Спонджбоб = SpongeBob SquarePants: сезон 5, епизод 2: The Original Fry Cook / Night Light (2007) - 2

694. Сред дивата природа = Into the Wild (2007)33

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0758758

Базиран на: Кракауер, Джон. Сред дивата пустош. Прев. от англ. Ирина Манушева. София: Кибеа, 2011. 286 с. (ориг. Krakauer, Jon. Into the Wild. London: Pan Books, 1996. xi, 205 p.)

Историята е по истински случай. Кристофър Маккендълс определя себе си и хората по строг морален кодекс. Рискува да бъде напълно изоставен, но намира разбиране в обичаните си книги. Изоставя всичко и тръгва по Пътя. Той записва всичко, което научава от хората, които среща - това е начинът да бъде запомнен, да бъде чут. Дневникът му е неговият завет. Превръща колана си в "карта" на пътя, който е изминал, като изрязва в кожата на колана запомнящи се моменти от пътуването си. Книгите рядко присъстват със заглавието си, а само като още една стена, която той издига, за да се предпази от другите, зачитайки се в книгата си. В една от последните сцени той чете "Доктор Живаго". Кристофър осъзнава себе и света чрез книгите и писаното слово. Той възприема писателите като учители и ментори, чиито максими за живота пречупва през собствената си перспектива, за да стигне до края на своя път. От книгата за билки и диви растения до безсмъртните произведения на Пастернак и Хемингуей, за Кристофър книгите са посредник, мост, свързващ измислените художествени светове на класиците, знанието да познаваш природата и да оцеляваш сред нея, с отшелническия начин на живот. Дори смъртта му е причинена от отровно растение, защото е объркал описаните билки в книгата. И в последните мигове от живота си младият човек не престава да чете и да записва какво чувства. Филмът и книгата предизвикват много полемики и противоположни мнения.

Сред дивата природа = Into the Wild (2007) - 1

Сред дивата природа = Into the Wild (2007) - 2

Сред дивата природа = Into the Wild (2007) - 3

695. Стая 1408 = 1408 (2007)34

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0450385

Базиран на: Кинг, Стивън. 1408: разказ. - В: Кинг, Стивън. Всичко е съдбовно: 14 мистерии. Прев. от англ. Весела Прошкова. София: ИК Плеяда, 2002. (ориг. 1999)

Майк Енслин е специалист в сферата на паранормалното и известен писател на хоръри. Когато научава за странните истории в хотел "Долфин", Майк без колебания се отправя натам. Въпреки предупрежденията на управителя Джералд Олин, писателят се настанява в стая 1408. Малко след това той разбира истинския смисъл на думата "ужас". Специалистът вече се нуждае не от доказателства за новата си книга, а от умения да се измъкне жив от капана на стаята.

Стая 1408 = 1408 (2007)

696. Съкровището: Книга на тайните = National Treasure: Book of Secrets (2007)35

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0465234

Това е вторият филм от поредицата "Съкровището". Има ли в Библиотеката на Конгреса свръхсекретна книга, в която се съдържат отговори на въпросите за най-големите американски конспиративни теории? Вероятна причина да се повярва на това е, че такава красива сграда може и да е подслонила някои строго секретни документи. Героят на Никълъс Кейдж не прилича на типичния библиотекар, но е човек с мисия: да стигне до най-величествената библиотека в САЩ. Действието се развива в наши дни, когато се появява липсваща страница от стар дневник, според която прапрадядото на Бен е убиецът на Линкълн. Той е решен да изчисти името на своето семейство, като докаже, че дядо му не е убиец и Златният град съществува. Покрай своето приключение той открива много загадки, но и много отговори. Той разбира за Книгата на президентите на САЩ, чието съществуване се пази в тайна, известна само на президентите. Разчитане на древна индианска писменост, написана върху дърво, разгадаване на загадъчни кодове и бесни преследвания има в този филм. Героите в него се излагат на опасности, нарушават закони и правила - отвличане на президента на САЩ, незаконно проникване в Овалния кабинет на Белия дом, в кабинета на кралицата на Англия и в Библиотеката на Конгреса. Всички усилия накрая се отплащат с откриването на Златния град Сибула, а името на Гейтс е изчистено и дори се прославя със своя принос в историята.

Съкровището: Книга на тайните = National Treasure: Book of Secrets (2007) - 1

Съкровището: Книга на тайните = National Treasure: Book of Secrets (2007) - 2

697. Финиъс и Фърб = Phineas and Ferb (ТВ сериал, 2007-)36

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0852863

Уеб сайт: http://phineasandferb.wikia.com

Walt Disney: http://disney.wikia.com/wiki/Phineas_and_Ferb

Главната сюжетна линия се концентрира върху Финиъс и Фърб; втори сценарий включва Кендис и нейните приятели; трети - Таен агент Пи (Пери птицечовката) и д-р Хайнс Дуфеншмърц. Финиъс Флин и Фърб Флечър са братя, специалисти по дигитална техника, които живеят с по-голямата си сестра Кендис и техните родители Линда Флин и Лорънс Флечър. Братята са недоволни от прекарването на лятната си ваканция и се захващат с невероятни неща (правят филм, събират отново рок група, състезават се с коли, правят космическа обсерватория и др.). Сестра им Кендис обожава да чете романтични истории за прекрасна и чиста любов. Тя е наясно за техните необикновени занимания и постоянно се опитва да ги провали: "този път ще спипам братята си". През целия сериал книгите са на фокус: четат книгите за Шерлок Холмс, "Вълшебникът от Оз", "Най-безсмислените рекорди в света" - пародия на Книгата на рекордите Гинес, книга за Троянската война, книга по баскетбол и т.н. В епизода "Tri-Stone Area" Финиъс и Фърб са в каменната ера и четат каменни книги. Няколко сцени се разиграват в градската библиотека; има и описание на библиотекаря Шерман (бивш музикант). Сериалът е образец за интензивно четене от страна на героите.

Финиъс и Фърб = Phineas and Ferb (ТВ сериал, 2007-) -

Финиъс и Фърб = Phineas and Ferb (ТВ сериал, 2007-) - 2

Финиъс и Фърб = Phineas and Ferb (ТВ сериал, 2007-) - 3

697а. Хари Потър и Орденът на феникса = Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)37

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0373889

Базиран на: Роулинг, Дж. К. Хари Потър и Орденът на феникса. Прев. Емилия Л. Масларова. София: Егмонт България, 2004. 856 с. (ориг. Rowling, J. K. Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2003)

В петия филм по петата книга за малкия магьосник писмените послания и учебниците по практическа магия отново имат водеща роля при действията на героите. "Живият" вестник "Ежедневен пророк" (англ. "The Daily Prophet") публикува съобщение, че Лорд Волдемор официално се е завърнал. Ужасяващият сблъсък между доброто и злото тепърва предстои. Рон и Хърмаяни убеждават Хари да обучават тайно "армия" от подбрани ученици за наближаващата война. В Залата на пророчествата Хари Потър открива своето, от което узнава, че е съдбовно свързан с Волдемор: "Докато единият е жив, другият не може да оцелее".

Хари Потър и Орденът на феникса = Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007) - 1

Хари Потър и Орденът на феникса = Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007) - 2

Хари Потър и Орденът на феникса = Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007) - 3

698. Цената на славата = Read It and Weep (2007)38

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0494716

Базиран на романа на Джулия де Вилърс: DeVillers, Julia. How My Private, Personal Journal Became a Bestseller: A Novel. New York: Dutton Children's Books, 2004. 212 p.

Историята на Джейми Бартлет - тийнейджърка, чийто личен дневник случайно е публикуван в училищния вестник и впоследствие се превръща в бестселър. При писането тя е измислила свой свят по подобие на реалния; в него библиотекарката е вещица. С публикуването на дневника Джейми започва наистина да живее в този свят и да вярва в него. След издаването на книгата следва радикална промяна в живота й: Джейми и нейните приятели Конър, Хармони и Линдзи са били сред непопулярните в училище деца, но тя придобива мечтаната известност и вниманието на "готините". Това оказва негативно влияние върху писателката - започва да пренебрегва близките си и да се държи надменно. Книгата й влияе, Джейми се идентифицира със своята героиня Из и дори започва да си говори с нея. Из взема всички решения, авторката започва да се превръща в своята героиня. Книгата е междинна среда, медиатор между реалния и фикционалния свят. Тя е мотивирана от действителността, но създаването й води и до преобразяване на тази действителност. Книгата е показана и в негативна светлина - като манипулатор на собствения си автор. Джейми почти маниакално е обсебена от своята героиня, но към края на сюжета тя разбира грешката, която е направила, позволявайки на книгата да й повлияе до такава степен.

699. Числото 23 = The Number 23 (2007)39

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0481369

Уеб сайт: http://www.number23movie.com

Филмът разказва историята на един обикновен човек - Уолтър Пол Спароу, който хваща избягали или бездомни кучета. Един ден вижда съпругата си зачетена в една книга в антикварна книжарница. Тя му я купува за предстоящия рожден ден. Заглавието е "Числото 23". Четейки я, Уолтър намира все повече прилики със своя живот. Оказва се, че историята от книгата е животът на Уолтър, спомените, които той напълно е изтрил от паметта си.

Мотивът за книгата във филма: медиум между художествения свят и реалността. Филмът разкрива ролята на книгата като носител на информация, който надживява човешката памет. Книгата е предмет, който може да промени живота на човека със съобщението, което предава. Писането във филма се очертава като вид решение на проблем или предаване на послание - писменото слово става медиатор между вманиачения по числата и неговата лудост. Нуждата от освобождаване от черните мисли кара героя да излее душата си в писането на книга, която по-късно остава единственият спомен за миналото. Писането приема ролята на нещо, което облекчава лудостта и същевременно я подсилва. Книгата става единственият носител на спомени.

Числото 23 = The Number 23 (2007) - 1

Числото 23 = The Number 23 (2007) - 2

Числото 23 = The Number 23 (2007) - 3

 

 

БЕЛЕЖКИ

1. Northanger Abbey. Directed by Jon Jones; [novel by] Jane Austen; screenplay by Andrew Davies; Morgan O'Sullivan, Keith Thompson, Felicity Jones, J J Feild, Carey Mulligan, William Beck, Liam Cunningham. London: ITV, 2007. 1 DVD-Video (ca. 93 min.). [обратно]

2. The librarians: The complete series 1-3. Directed by Wayne Hope & Tony Martin; written by Robyn Butler & Wayne Hope; Robyn Butler, Roz Hammond, Bob Franklin; Kym Gyngell. [Pyrmont, New South Wales]: Roadshow Entertainment [distributor], 2013. 5 DVD-videos (717 min.): sound, colour; 12 cm. [обратно]

3. Heroes: Season 1. Tim Kring; Masi Oka; Hayden Panettiere; Zachary Quinto; Jack Coleman; Sendhil Ramamurthy; Santiago Cabrera; Milo Ventimiglia; Adrian Pasdar; Noah Gray-Cabey, Leonard Roberts, Ali Larter, Greg Grunberg. Universal City, Calif.: Universal Studios Home Entertainment; National Broadcasting Company, [2007]. 7 videodiscs (16 hr., 49 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

4. Chapter 27. Written and directed by J.P. Schaefer; inspired by the book "Let Me Take You Down" by Jack Jones; Jared Leto, Lindsay Lohan, Judah Friedlander, Ursula Abbott. [United States]: Peace Arch Entertainment, 2008. 1 videodisc (84 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

5. Freedom writers. Directed by Richard LaGravenese; screenplay by Richard LaGravenese; produced by Danny DeVito, Michael Shamberg, Stacey Sher; Hilary Swank, Patrick Dempsey, Scott Glenn, Imelda Staunton. Hollywood, Calif.: Paramount Home Entertainment, 2007. 1 videodisc (122 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

6. Becoming Jane. Directed by Julian Jarrold; written by Sarah Williams and Kevin Hood; produced by Graham Broadbent, Robert Bernstein, Douglas Rae; Anne Hathaway, James McAvoy, Julie Walters, James Cromwell, Maggie Smith, Anna Maxwell Martin, Lucy Cohu, Laurence Fox. [London]: Scion Films; Burbank, CA: Buena Vista Home Entertainment, [2008], 2006. 1 videodisc (120 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

7. Devil's diary. Directed by Farhad Mann; written by John Benjamin Martin; produced by Kirk Shaw; Alexz Johnson, Miriam McDonald, Deanna Casaluce, Magda Apanowicz, Andrea Brooks, Tyler Boissonnault, Brian Krause. Vancouver: Ignite Entertainment, 2007. 1 videodisc (ca. 86 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

8. War ich gut? Directed by Christoph Schrewe; written by James Dutcher; produced by Leah Hecker; Marco Girnth, Ina Paule Klink, Jan Sosniok, Katja Woywood, Moritz Lindbergh, Ivonne Schonherr, Dominic Boeer. Germany: Cats & Dogs Film, ProSieben Television, 2007. color; 1 hr 32 min (92 min.). [обратно]

9. The riddle. Written and directed by Brendan Foley; produced by Peter Burrell et al.; Vinnie Jones, Derek Jacobi, Vanessa Redgrave, Julie Cox, P.H. Moriarty, Jason Flemyng, Mel Smith. Chatsworth, CA: Image Entertainment, [2007]. 1 videodisc (120 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

10. Zodiac. Directed by David Fincher; screenplay by James Vanderbilt; based on the book Zodiac by Robert Graysmith; produced by Mike Medavoy et al.; Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo, Robert Downey Jr., Anthony Edwards, Brian Cox, Charles Fleischer, Zach Grenier, Philip Baker Hall, Elias Koteas, James Le Gros, Donal Logue, John Carroll Lynch, Dermot Mulroney, Chloe? Sevigny. Hollywood, Calif.: Paramount, 2007. 1 videodisc (DVD) (151 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

11. Atonement. Directed by Joe Wright; screenplay by Christopher Hampton; based on the novel by Ian McEwan; produced by Tim Bevan, Eric Fellner, Paul Webster; executive producers Richard Eyre, Robert Fox, Ian McEwan; James McAvoy, Keira Knightley, Romola Garai, Saoirse Ronan, Vanessa Redgrave, Brenda Blethyn, Juno Temple, Benedict Cumberbatch, Patrick Kennedy, Harriet Walter, Peter Wight, Daniel Mays, Nonso Anozie, Gina McKee, Jeмreмmie Reмnier, Michelle Duncan, Julia West. Universal City, Calif.: Universal Studios Home Entertainment, [2008]. 1 videodisc (123 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

12. Pirates of the Carribean: At World’s End. Directed by Gore Verbinski; written by Ted Elliott, Terry Rossio, Stuart Beattie, Jay Wolpert; produced by Jerry Bruckheimer; Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Geoffrey Rush, Bill Nighy, Stellan Skarsgard, Chow Yun-fat, Jack Davenport, Kevin R. McNally, Naomie Harris, Tom Hollander, Jonathan Pryce. САЩ: Jerry Bruckheimer Films; Walt Disney Pictures, 2007. (168 min.). [обратно]

13. Gossip girl: The complete first season. Directed by Norman Buckley, Mark Piznarski, Tony Wharmby; based on the novels by Cecily von Ziegesar; Blake Lively, Leighton Meester, Penn Badgley, Chace Crawford, Ed Westwick, Taylor Momsen, Kelly Rutherford, Matthew Settle. Burbank, CA: Warner Home Video, 2008. 5 videodiscs (ca. 753 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

14. Bones: Season two: Disc 4. The bodies in the book. By David Boreanaz; Michaela Conlin; Eric Millegan; T J Thyne; Tamara Taylor; Emily Deschanel. Beverly Hills, CA.: 20th Century Fox Home Entertainment, 2007. 6 videodisc (ca. 917 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

15. The Jane Austen Book Club. Writen for the screen and directed by Robin Swicord; based on the book by Karen Joy Fowler; produced by John Calley, Julie Lynn, Diana Napper; Kathy Baker, Maria Bello, Marc Blucas, Emily Blunt, Amy Brenneman, Hugh Dancy, Maggie Grace, Jimmy Smits, Kevin Zegers, Lynn Redgrave. Culver City, Calif: Sony Pictures Home Entertainment, 2008. 1 videodisc (106 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

16. Martian child. Directed by Menno Meyjes; screenplay by Seth E. Bass & Jonathan Tolins; based on the book The Martian Child by David Gerrold; produced by David Kirschner, Corey Sienega, Ed Elbert; John Cusack, Amanda Peet, Oliver Platt, Sophie Okonedo, Bobby Coleman, Richard Schiff, Howard Hesseman, Joan Cusack. Burbank, CA: New Line Home Entertainment, 2007. 1 videodisc (ca. 107 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

17. Suburban girl. Written for the screen and directed by Marc Klein; produced by Deborah Del Prete, Gigi Pritzker, Darryl Taja; Sarah Michelle Gellar; Alec Baldwin, Maggie Grace, James Naughton, Chris Carmack, Melissa Bank. Chatsworth, CA: Distributed by Image Entertainment, 2007. 1 videodisc (97 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

18. Mad men. Season one. Created by Matthew Weiner; directed by Alan Taylor, Tim Hunter, Matthew Weiner et al.; Jon Hamm; John Slattery; Elisabeth Moss; Vincent Kartheiser; Maggie Siff. Santa Monica, Calif.: Lionsgate, 2008. 4 videodiscs (ca. 616 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

19. In the land of women. Directed by Jonathan Kasdan; written by Jonathan Kasdan; produced by Steve Golin, David Kanter; Adam Brody, JoBeth Williams, Makenzie Vega, Kristen Stewart, Meg Ryan, Olympia Dukakis. Burbank, CA: Warner Home Video, 2007, [2006]. 1 videodisc (98 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

20. The edge of heaven. Written, directed and produced by Faith Akin; Nurgul Yes?ilc?ay, Baki Davrak, Patrycia Ziolkowska, Nursel Kose, Tuncel Kurtiz, Hanna Schygulla. Culver City, CA: Strand Releasing, 2007. 1 videodisc (116 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

21. Blind. Directed by Tamar van den Dop; written by Tamar van den Dop; Joren Seldeslachts, Halina Reijn, Katelijne Verbeke. [Hoofddorp]: Buena Vista Home Entertainment, 2007. 1 videodisc (ca. 99 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

22. The nanny diaries. Directed, written by Shari Springer Berman, Robert Pulcini; produced by Richard N. Gladstein, Dany Wolf; Scarlett Johansson; Laura Linney, Alicia Keys, Donna Murphy, Paul Giamatti, Chris Evans, Nicola Kraus, Emma McLaughlin. [New York]: Weinstein Company; Santa Monica, CA: Distributed by Genius Products, 2007. 1 videodisc (104 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

23. Strip Mind. Directed by Frank Geiger; written by Matthew Giaquinto; produced by Mohammad Farokhmanesh, Frank Geiger, Armin Hofmann; Jodie Ahlborn, Kieron Freigang, Barrett Jones. Germany: Laser Paradise, brave new work Filmproduktions, 2007. 1 videodisc (1h 31 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

24. P.S.I love you. Directed by Richard LaGravenese; screenplay by Richard LaGravenese and Steven Rogers; based on the novel by Cecelia Ahern; produced by Wendy Finerman, Broderick Johnson, Andrew A. Kosove, Molly Smith; Hilary Swank, Gerard Butler, Lisa Kudrow, Harry Connick, Jr., Gina Gershon, Jeffrey Dean Morgan, Kathy Bates. Burbank, CA: Warner Home Video, [2007]. 1 videodisc (127 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

25. Purple violets. Written and directed by Edward Burns; a Marlboro Road Gang production; an Edward Burns film; produced by Nicole Berlin Marra et al.; Edward Burns, Selma Blair, Debra Messing, Patrick Wilson. Santa Monica, CA: Genius Products, [2008]. 1 videodisc (107 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

26. Саквояж со светлым будущим. Режиссер Вячеслав Криштофович; сценаристы Татьяна Устинова, Екатерина Костикова, Денис Курышев; продюсеры Юрий Морозов, Александр Роднянский, Игорь Толстунов; в ролях Елена Оболенская, Ян Цапник, Алексей Веселкин, Марк Гаврилов, Сергей Жигунов, Михаил Жонин, Сергей Кудряшов, Юрий. Россия, Украина: Украинская Медийная Группа, телеканал СТС, Студия 1+1, 2006. (175 мин.): зв.; цв. [обратно]

27. Ratatouille. Screenwriter and directed by Brad Bird; story by Jan Pinkava, Jim Capobianco, Brad Bird; produced by Brad Lewis; voices of Patton Oswalt, Ian Holm, Lou Romano, Brian Dennehy, Peter Sohn, Peter O'Toole, Brad Garrett et al. Burbank, CA: Walt Disney Home Entertainment, 2007. 1 videodisc (ca. 111 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

28. Californication: The first season. Created by Tom Kapinos; directed by David Von Ancken, Adam Bernstein, John Dahl et al.; David Duchovny, Natascha McElhone, Madeleine Martin, Madeline Zima, Evan Handler. Hollywood, Calif.: Paramount Home Entertainment: CBS DVD, [2007]. 2 videodiscs (340 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

29. The Simpsons: season 19, episode 7: Husbands and Knives. Created by Matt Groening; directed by Nancy Kruse; written by Matt Selman; developed by James L. Brooks; produced by Larina Jean Adamson; Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Television, Gracie Films, 2007. (runtime 21 min.): sd., col. [обратно]

30. Le scaphandre et le papillon = Diving bell and the butterfly. Directed by Julian Schnabel; screenplay Ronald Harwood; based on the novel Le scaphandre et le papillon by Jean-Dominique Bauby; produced by Kathleen Kennedy, Jon Kilik; Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Marie-Josée Croze, Anne Consigny, Patrick Chesnais, Niels Arestrup, Olatz López Garmendia, Jean-Pierre Cassel, Marina Hands, Max von Sydow, Isaach de Bankolé. Burbank, CA: Miramax Films; Buena Vista Home Entertainment, 2007. 1 videodisc (112 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

31. SpongeBob SquarePants: Season 4, Episode 24b: Rule of dumb. Based on the characters created by Stephen Hillenburg; voices of Tom Kenny; Bill Fagerbakke; Stephen Hillenburg. Hollywood, California: Paramount Pictures, Nickelodeon (Television network), 2012. (10 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

32. SpongeBob SquarePants: The complete fifth season. Based on the characters created by Stephen Hillenburg; voices of Tom Kenny, Bill Fagerbakke. Hollywood, Calif.: Paramount Home Entertainment, [2007], 2012. 4 videodiscs (462 min.; 10 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

33. Into the wild. Directed and screenplay by Sean Penn; based on the book by Jon Krakauer; produced by Sean Penn, Art Linson, Bill Pohlad by Sean Penn, Art Linson, William Pohlad; Emile Hirsch, Marcia Gay Harden, William Hurt, Jena Malone, Brian Dierker, Catherine Keener, Vince Vaughn, Kristen Stewart, Hal Holbrook. Hollywood, Calif.: Paramount, River Road Entertainment; Square 1 Productions; Linson Films, 2007. 1 DVD disc (148 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

34. 1408. Directed by Mikael Håfström; screenplay by Matt Greenberg and Scott Alexander & Larry Karaszewski; based on the short story by Stephen King; produced by Lorenzo di Bonaventura; John Cusack, Mary McCormack, Jasmine Jessica Anthony, Tony Shalhoub, Emily Harvey, Samuel L. Jackson. Santa Monica, Calif.: Genius Products, 2007. 1 videodisc (104 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

35. National Treasure: Book Of Secrets. Directed by Jon Turteltaub; story by Gregory Poirier and the Wibberleys & Ted Elliott & Terry Rossio; screenplay by the Wibberleys; produced by Jerry Bruckheimer, Jon Turteltaub; Marianne Wibberley; Cormac Wibberley; Charles Segars; Nicolas Cage; Justin Bartha; Diane Kruger; Jon Voight; Helen Mirren; Ed Harris; Harvey Keitel; Bruce Greenwood; Ty Burrell; Michael Maize; Timothy V Murphy; Jim Kouf; Oren Aviv. Burbank, CA: Walt Disney Home Entertainment, 2008. 2 videodiscs (125 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

36. Phineas and Ferb. The fast and the Phineas. Directed by Dan Povenmire et al.; written by Zac Moncrief et al.; Vincent Martella; Thomas Sangster; Jeff Marsh; et al. Burbank, CA: Walt Disney Home Entertainment, 2008. 1 videodisc (112 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

37. Harry Potter and the Order of the Phoenix. Directed by David Yates; screenplay by Michael Goldenberg; based on the novel by J.K. Rowling; produced by David Heyman, David Barron; Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Maggie Smith, Emma Thompson, Ralph Fiennes, Alan Rickman, Gary Oldman, Helena Bonham Carter, Fiona Shaw, David Thewlis. Burbank, CA: Warner Home Video, [2007]. 1 videodisc (139 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

38. Read it and weep. Directed by Paul Hoen; teleplay by Patrick J. Clifton & Beth Rigazio; based upon the book How my private, personal journal became a bestseller by Julia DeVillers; produced by Don Schain; Kay Panabaker, Jason Dolley, Robin Riker, Tom Virtue, Alexandra Krosney, Marquise C. Brown, Allison Scagliotti, Chad Broskey, Danielle Panabaker. Burbank, CA: Walt Disney Home Entertainment; Distributed by Buena Vista Home Entertainment, 2007. 1 videodisc (84 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

39. The number 23. Directed by Joel Schumacher; written by Fernley Phillips; produced by Beau Flynn, Tripp Vinson; Jim Carrey, Virginia Madsen, Logan Lerman, Danny Huston, Lynn Collins, Rhona Mitra, Michelle Arthur, Mark Pellegrino. United States: New Line Cinema, Warner Home Video, 2007. 1 videodisc (ca. 101 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

 

 

© Милена Цветкова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 20.05.2018
Милена Цветкова. Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност. Варна: LiterNet, 2018