Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ФИЛМОГРАФИЯ (2006)

Милена Цветкова

web | Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност

2006

607а. Аз и Наполеон = N (Io e Napoleone) (2006)1

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0462002

Базиран на: Ferrero, Ernesto. N.: Roman. Torino: Einaudi, 2000. 312 p.

Действието се развива на остров Елба през 1814 г. Мартино Папучи е млад учител, начинаещ поет и идеалист, настроен против Наполеон. Младият човек получава изненадващо предложение да работи като библиотекар на заточения на острова император. Въпреки че дълбоко го ненавижда, скоро започва да пише мемоарите на Наполеон, да го опознава и да оценява човека зад мита. Разкъсван от непреодолимо желание да го убие, той създава точен портрет на императора.

Аз и Наполеон = N (Io e Napoleone) (2006) - 1

Аз и Наполеон = N (Io e Napoleone) (2006) - 2

Аз и Наполеон = N (Io e Napoleone) (2006) - 3

608. Аферата Чатърли = The Chatterley Аffair (2006)2

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0757175

Базиран на: Лорънс, Дейвид Хърбърт. Любовникът на лейди Чатърли. [Прев. Иван Шекерджиев]. София: Инфомедия Груп, 2012. 452 с. (ориг. Lady Chatterley's Lover, 1928)

Филм за делото по Закона за нецензурните публикации с издателите на "Любовникът на лейди Чатърли" от октомври 1960 г. в Лондон. Дванайсет съдебни заседатели трябва да се произнесат за непристойността на сензационната книга, издадена от Penguin Books. Сюжетът следва огледалната история от романа между двама фикционални съдии Хелена и Кийт.

Аферата Чатърли = The Chatterley Аffair (2006) - 1

Аферата Чатърли = The Chatterley Аffair (2006) - 2

Аферата Чатърли = The Chatterley Аffair (2006) - 3

608а. Библиотекарят 2: Завръщане в рудниците на цар Соломон = The Librarian 2: Return to King Solomon's Mines (2006)3

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0455596

Втора част от трилогията за библиотекаря с енциклопедични познания Флин Карсън, сътрудник на Нюйоркската публична библиотека, избран за член на тайния орден на "Библиотекарите", за да пази древни знания и да предотвратява неподозирани заплахи за света. В този филм Библиотекарят попада на ценна книга за мистичните рудници на цар Соломон и разбира, че трябва да ги открие, защото човечеството отново е в опасност.

Библиотекарят 2: Завръщане в рудниците на цар Соломон = The Librarian 2: Return to King Solomon's Mines (2006) - 1

Библиотекарят 2: Завръщане в рудниците на цар Соломон = The Librarian 2: Return to King Solomon's Mines (2006) - 2

Библиотекарят 2: Завръщане в рудниците на цар Соломон = The Librarian 2: Return to King Solomon's Mines (2006) - 3

609. Блюз опадающих листьев (2006)4

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1389321

Младата библиотекарка Ксения, съпруга на полицай, е унила поради семейни проблеми и липса на пари. Неочаквано получава в наследство солидна сметка в банката, нов "Мерцедес" и огромен апартамент в сталински стил, който си има свой "скелет в гардероба". Зад стелажите с фолианти е скрита тайна стая със заключен в нея маниак, син на бившия секретар на ЦК на КПСС, за чието престъпление преди време е бил осъден бащата на главната героиня.

Блюз опадающих листьев (2006) - 1

Блюз опадающих листьев (2006) - 2

610. Борат = Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006)5

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0443453

В една от най-запомнящите се сцени звездата раздава автографи и представя в голяма книжарница току-що излязлата й книга. Главният герой посещава мероприятието, за да отвлече Памела по казахстанска традиция и да я направи своя съпруга.

Борат = Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006)

611. Власт на Идиотите = Idiocracy (2006)6

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0387808

"Еволюцията не е задължителна награда за интелигентността" - така започва тази черна футуристична комедия, която е по-скоро филм за липсата на книги. Джо Бауър - армейски библиотекар ("изключително средностатистически във всяко отношение"), и проститутка на име Рита, са избрани да участват във военен експеримент, целящ да ги постави под хибернация за една година. За съжаление нещата отиват в погрешна посока и вместо след една те се събуждат след петстотин години - през 2505 г., в един коренно различен свят, населяван от олигофрени. Виждаме как глупаците се размножават все по-бързо, а 500-те години на "изглупяване" са причина да се появи поколение, което едва функционира. Виждаме как един редови библиотекар спасява света, представено по начин, който може да накара всеки младеж да вземе книга и да я прочете с надеждата, че така ще спаси планетата от Апокалипсиса на малоумието. Например, когато Джо заема поста президент, държи своята първа реч на език, достъпен за тълпата: "И е имало времена, много отдавна, когато четенето не е било само за педерастите, нито пък писането. Хората са създавали книги и филми, които са имали сюжет, от който се разбира чий е задникът и защо пърди" (прави препратка към факта, че начело в кинокласацията през същата 2505 г. е 90-минутен филм с пърдящ задник на екран, спечелил "Оскар" за най-добър сценарий). Филмът индиректно показва какво е вероятно да се случи, ако неграмотността прати в забвение писменото слово и книгите. Той е забавна сатира и пародия на единственото безкрайно нещо, в което дори Айнщайн е убеден - човешката глупост.

Власт на Идиотите = Idiocracy (2006) - 1

Власт на Идиотите = Idiocracy (2006) - 2

612. Госпожица Потър = Miss Potter (2006)7

IMDb: http://imdb.com/title/tt0482546

Историята на популярната детска писателка и илюстратор Бeатрикс Потър, автор на обичаната детска книга "Приказки за зайчето Питър" и за това, как тя измисляла книгите си (или, по-точно, как те сами са се измисляли). През 1902 г. в Лондон старата мома Беатрикс Потър живее с буржоазните си родители, а снобската й майка Хелън Потър нито харесва ухажорите й, нито признава таланта й на разказвач и художник. Един ден г-ца Потър предлага историите си в печатницата и новобранецът издател Норман Уорн, възхитен от нейните приказки, публикува книгата й. Успехът стимулира Норман да издаде и следващите й две книги. Скоро Беатрикс и Норман се влюбват, но майка й не приема нейната дъщеря да се омъжи за "търговец".

Госпожица Потър = Miss Potter (2006) - 1

Госпожица Потър = Miss Potter (2006) - 2

613. Да те прочета като книга = Read You Like a Book (2006)8

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0827781

Неизвестен посетител оставя в книжарницата книга със странно влияние. Оказва се, че тази наглед обикновена книга, стояща сред другите на лавицата, трансформира всички, които я вземат в ръце. Героите, осъществяващи това мистично действие, сякаш са излезли от страниците на бестселъри от популярни жанрове: Данте е мениджър на книжарницата с тежка тайна; Зоя е бившата любовница на Данте, чийто живот се разпада; Норман е чиновник, но обсебен от конспиративни политически теории; Марша е мъдър киноман, Джина е странен клиент, който знае всичко за всичко, освен за любовта. Колизията става неизбежна, когато пристига опасен престъпник, който прибягва до магическата книга, за да скрие уличаващи данни. Книгата прескача от лавица на лавица, от ръка на ръка и в живота на хората настъпват промени. Цялата история във филма е реализирана с ефекта на прелистването на страниците на различни книги, предлагащи се обикновено в една книжарница: фентъзи, роман, комедия, еротика, трилър.

Да те прочета като книга = Read You Like a Book (2006) - 1

Да те прочета като книга = Read You Like a Book (2006) - 2

614. Двама мъже и половина = Two and a Half Men: сезон 3, епизод 12: That Special Tug (9.01.2006)9

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0735182

Братята Чарли и Алън са в книжарница, където Алън изпада в нервна криза. Чарли го съветва да прави неща, за които досега не е имал време. Обграден от книги, първото, което идва на ум на Алън, е, че може да започне да чете. Започва да вади от рафта книги на Достоевски, Хемингуей, Дикенс, Шекспир, История на САЩ, История на света и т.н. Държейки една от книгите, Алън крещи: "Защо вече никой не говори шумерски?! Не знам, защото още не съм прочел тази книга". В друга сцена вече е награбил доста книги и продължава да крещи: "Виж, те ми се подиграват. Не съм прочел нито една от тях. Нямам достатъчно време, има твърде много книги, а нямам никакво време". Книгата влиза в ролята на утилитарна медия, която помага на човек да се разсее, да оползотвори времето си и да натрупа необходими знания. Четенето е представено като акт на ограмотяване по важни теми за всеки уважаващ себе си човек. Проблем за читателя е малкото време, с което разполага за четене, съотнесено към количеството знание, което може да се почерпи от книгите. Сцената показва читателя като безсилен пред натрупаното знание, книгата се оказва пазител на вече опознатото от човечеството, за което собствената му памет отдавна не стига.

Двама мъже и половина = Two and a Half Men: сезон 3, епизод 12: That Special Tug (9.01.2006)

615. Декстър = Dexter (ТВ сериал, 2006-2013)10

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0773262

Базиран на романа "Нощният ловец" от Джеф Линдзи: Lindsay, Jeff. Darkly dreaming Dexter: a novel. New York: Random House, Inc., 2004. 288 p.

Интерпретация на последната книга в Библията "Откровение на Св. Иоана Богослова" (книга 27. от Новия завет). Декстър Морган работи в лабораторията за кръвен анализ към полицейското управление в Маями. Но през нощта той става хладнокръвен убиец, който наказва престъпниците и издънките на правосъдието. В сезон 6 се обръща голямо внимание на религията и на вярата. Появява се престъпник, който убива хора, пресъздавайки сцени от Библията. Той отправя послание до всички: да се покаят, защото идва краят на света. Той се опитва да го предизвика, като следва завета на енесеретите (секта от началото на новата ера, които вярвали, че Откровението е не само библейско пророчество, но и код, който може да доведе края на света). Книгата като медия има голяма роля в сюжета на филма. Режисьорите показват, че Библията може да се тълкува по различни начини. Злодеят, който очевидно е психопат, използва Свещеното писание за оправдание, за да може да убива.

Декстър = Dexter (ТВ сериал, 2006-2013) - 1

Декстър = Dexter (ТВ сериал, 2006-2013) - 2

Декстър = Dexter (ТВ сериал, 2006-2013) - 3

616. Джейн Еър = Jane Eyre (ТВ сериал, 2006)11

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0780362

Базиран на: Бронте, Шарлот. Джейн Еър: роман. Прев. от англ. Христо Кънев. Пловдив: ИК Хермес, 2013. 528 с. (ориг. Jane Eyre, 1847)

Телевизионна адаптация на литературния шедьовър. Сериалът е образец за екранно присъствие на книги. Композиционен център на сюжета е книгата "Пътешествания и странствания. Илюстровано издание", която е и лайтмотив в целия екранен продукт.

Джейн Еър = Jane Eyre (ТВ сериал, 2006)

617. Доктор Кой: Зъби и нокти = Doctor Who: Tooth and Claw: сезон 2, епизод 2 (2006)12

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0563002

Цитат от сцената в библиотеката (00:30:57-00:31:08): "Искате оръжия? Ние сме в библиотека! Книги! Най-силното оръжие на света! Тази стая е най-големият арсенал, който бихме могли да имаме. Въоръжете се!".

Доктор Кой: Зъби и нокти = Doctor Who: Tooth and Claw: сезон 2, епизод 2 (2006) - 1

Доктор Кой: Зъби и нокти = Doctor Who: Tooth and Claw: сезон 2, епизод 2 (2006) - 2

618. Дяволът носи Прада = The Devil Wears Prada (2006)13

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0458352

Базиран на: Уайзбъргър, Лорън. Дяволът носи Прада. Прев. Стела Арабаджиева. София: Локус Пъблишинг: Intense, 2008. 397 с. (ориг. Weisberger, Lauren. The Devil Wears Prada: a Novel. New York: Doubleday, 2003. 360 p.)

Анди Сакс пристига в Ню Йорк с мечтата да бъде писателка или журналистка. Наета е на работа в най-известното модно списание "Runway", за която "милиони момичета биха убили". Нейна работодателка е Миранда Пристли, главен редактор. Книгата присъства в две сюжетни линии. Първата е деловата. Преди излизането на всеки брой се прави макет - т.нар. "Книга" с изрезки, работни материали, снимки, текстове, които Миранда трябва да одобри преди публикуване. На "Книгата" се гледа като на нещо свято. Тя е фундаментът на списанието - от нея започва и свършва всичко. Само една грешна стъпка в работната книга може да накара милиони момичета да носят друг цвят, а не избрания от Миранда и модните дизайнери. Отредената роля на книгата във филма внушава, че информацията, която книгата пренася, е изключително важна и значима за всичко, което се случва в списанието в света на четящите. Втората сюжетна линия, посветена на книгата и четенето, е частно-хедонистичната - изпитанието за Анди, когато трябва да изпълни прищявката на тираничната си главна редакторка да открие все още непубликувания 7-и роман от поредицата "Хари Потър", за да бъде прочетен първо от дъщерите й близначки. С двете линии на употреба на мотива за книгата се подчертава нейната най-висока позиция в пирамидата на медиите.

Дяволът носи Прада = The Devil Wears Prada (2006) - 1

Дяволът носи Прада = The Devil Wears Prada (2006) - 2

Дяволът носи Прада = The Devil Wears Prada (2006) - 3

619. Една нощ с краля = One Night with the King (2006)14

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0430431

Базиран на Tenney, Tommy. Hadassah: One Night with the King. Minneapolis, MN: Bethany House Publishers, 1984. 479 p.

В основата на книгата и филма е "Книга Естер" от Стария завет, с препратка и към "Хиляда и една нощ". Интерпретирана е библейската история на красиво еврейско сираче от Суза по пътя й да стане царица на Персия (библейската Естер), да спаси своя народ от унищожението, планирано от най-големия им враг, и същевременно да спечели сърцето на цар Ксеркс. Главната героиня Хадаса е начетена млада жена - необичайно за времето си, която под смененото си име Естер (в чест на богинята Ищар) се оказва в групата кандидатки за "една нощ с царя". За развлечение на другите кандидатки тя започва да им чете от старите книги. Евнухът, помощник на царя в избирането на царица, се впечатлява от Хадаса и тайно я съветва в своята нощ в покоите да му чете от свитъка с царските хроники. Когато тя започва да разказва приказките си и историята за Яков и Ракел впечатлява Ксеркс, той я кани следващата нощ да му чете отново. Чрез любовта си, острия ум и ясната си мисъл Хадаса се превръща в Естер - царица, достойна за епохата.

Една нощ с краля = One Night with the King (2006) - 1

Една нощ с краля = One Night with the King (2006) - 2

Една нощ с краля = One Night with the King (2006) - 3

620. Едно момиче в Аляска = Men in Trees (ТВ сериал, 2006-2008)15

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0805664

Марин Фърст е гуру по персоналните връзки и популярна авторка на серия книги за жени, в които е дала множество съвети как да намерят мъжа на мечтите си. Неуморно прави турнета за представяне на книгите си из всички американски щати, дава пресконференции, среща се на живо с читателите си, дава лични консултации, като използва личния си живот за пример. Самата тя вече има годеник и току-що е излязла новата й книга за избор на съпруг. Ненадейно, в навечерието на сватбата си, узнава за изневяра на любимия си. Сега й се налага да забрави всичко, което е писала за мъжете, и да получи нови знания за любовта и взаимоотношенията, дори само заради следващата си книга по темата.

Едно момиче в Аляска = Men in Trees (ТВ сериал, 2006-2008)

621. Животът на другите = Das Leben der Anderen = The Lives of Others (2006)16

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0405094

Филмът е посветен на писател дисидент, на неговата книга и на практиките "самиздат" през тоталитаризма. Разказва за авторите дисиденти от Източна Германия (ГДР), които, възмутени от комунистическия режим в страната си, написват статия на нелегално внесена в държавата пишеща машина, и я публикуват в авторитетното западногерманско издание "Der Spiegel". Тайната полиция ЩАЗИ разплита случая, но един от агентите помага на дисидентите да се спасят. В хода на подслушването капитан Герд Визлер също стига до истината за несъстоятелността на тоталитарния режим и преживява истинска лична метаморфоза - от хладен агент HGW XX/7 до добър човек. Именно на него след падането на Берлинската стена драматургът Георг Дрейман посвещава книгата си. Визлер вече работи като пощенски разносвач и един ден влиза в книжарница, където вижда новата книга на Дрейман - "Соната за добрия човек". Посвещението й на първа страница гласи: "На HGW XX/7 - с благодарност".

Животът на другите = Das Leben der Anderen = The Lives of Others (2006) - 1

Животът на другите = Das Leben der Anderen = The Lives of Others (2006) - 2

Животът на другите = Das Leben der Anderen = The Lives of Others (2006) - 3

622. Записки по един скандал = Notes on a Scandal (2006)17

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0465551

Базиран на: Хелър, Зои. Записки по един скандал. София: Intense, 2007. 238 с. (ориг. Heller, Zoe?. Notes on a Scandal. New York: Holt, 2003. 258 p.)

Драматичните ситуации на приятелство и предателство между две учителки в едно занемарено държавно училище в Лондон са записвани язвително в дневника на едната - Барбара Ковет, деспотична възрастна дама, егоистична и безмилостна манипулаторка.

Записки по един скандал = Notes on a Scandal (2006) - 1

Записки по един скандал = Notes on a Scandal (2006) - 2

Записки по един скандал = Notes on a Scandal (2006) - 3

623. Изворът на живота = The Fountain (2006)18

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0414993

Филмът представя идеята за живота като книга: преодолявайки времето и пространството, един мъж се впуска в смела 1000-годишна одисея, за да победи смъртта - най-незаобиколимия враг на човека. Действието се развива в три различни епохи с преражданията на двама влюбени: съвременен учен и жена му, конкистадор и неговата кралица и пътник от космоса (астронавт) в бъдещето, търсещ своята изгубена любов. Обединяващи за трите сюжетни линии са книгата и образът на "Дървото на живота". Татуировките са множество с функция на хроника, или летопис, или календар върху ръката на пътника, но началото им е у учения - сам татуира мястото на венчалния си пръстен с помощта на писалка и обикновено мастило. Този символ полага върху тялото си като акт на изкупление; всеки следващ пръстен, който се появява по ръцете на Томас Крео в една от трите сюжетни линии, символизира годините, изминали от смъртта на жена му - години, в които той трябва да се пребори със себе си, с чувството за вина, че не е успял да я спаси, и да открие нов смисъл за живота си. Освен книгата на Изи Крео се появява и друга - тази на маите, която разказва за раждането на света, където смъртта е представена като акт на сътворение, път към нещо по-велико от земния живот. Точно както Първия баща в митологията на маите умира, за да се роди цял един свят от неговата смърт, така и Изи, умирайки, оставя света след себе си, затворен между кориците на книгата.

Може да се гледа паралелно с "Часовете" (2002).

Изворът на живота = The Fountain (2006) - 1

Изворът на живота = The Fountain (2006) - 2

Изворът на живота = The Fountain (2006) - 3

624. Измамата = The Hoax (2006)19

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0462338

Базиран на: Irving, Clifford. The Hoax. Sagaponack, N.Y.: The Permanent Press, 1981. 378 p.

Книгата и филмът са по действителен случай, станал сензация в началото на 70-те години на ХХ в., когато журналист успява да продаде на престижно издателство измислената биография на иконата на киното и авиацията Хауърд Хюз (1905-1976). Посредственият писател Клифърд Ървинг успява да заблуди целия свят, че пише официалната автобиография на Хауърд Хюз. Възползвайки се от факта, че магнатът не се е появявал в обществото от години, подправя почерка му и така успява да измами издателство "McGrow-Hill", което купува правата над книгата. На личната си интернет страница Ървинг предоставя за безплатно сваляне няколко глави от книгата. В този момент авторът обяснява кои части от филма са изцяло измислица. Филмът е показателен за необходимата прозрачност в отношенията между отделните звена в създаването на една книга, особено когато се дава информация за действителни лица и събития. В противен случай създателите и разпространителите на дадена книга могат да бъдат заведени под обща отговорност от засегнатото лице за публикуване на неверни данни, претендиращи за истинност.

Измамата = The Hoax (2006) - 1

Измамата = The Hoax (2006) - 1

Измамата = The Hoax (2006) - 3

625. Книга на желанията = Holiday Wishes (2006)20

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0906599

Рождество е време за изпълняване на най-съкровените желания. Бритъни - дъщерята на богати, но вечно заети родители, и Рейчъл - сираче, което работи в конюшнята, изричат своите пожелания, но неочаквано се оказват в чуждо тяло.

Книга на желанията = Holiday Wishes (2006)

626. Книгата на Даниел = The Book of Daniel (ТВ сериал, 2006)21

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0470642

Главният герой на сериала е свещеник - преподобният Даниел Уебстър, глава на пропаднало семейство, самият той зависим от болкоуспокояващи. Периодично и по необясним начин му се появява Исус Христос с поведение, напълно контрастиращо с библейския канон. Христос на Даниел поставя под въпрос съвременните тълкувания на църковното учение.

Книгата на Даниел = The Book of Daniel (ТВ сериал, 2006)

627. Книгата на Откровението / Примка = The Book of Revelation (2006)22

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0424863

Базиран на: Thomson, Rupert. The Book of Revelation. London: Bloomsbury, 1999. 264 p.

Интерпретация на последната книга в Библията "Откровение на Св. Иоана Богослова" (книга 27. от Новия завет). Младият танцьор с обещаваща кариера Даниел изчезва безследно по време на почивка от репетиция. Също така внезапно след 12 дни се появява у дома си, но напълно променен. Силен акцент във фабулата е поставен на писмените знаци.

Книгата на Откровението / Примка = The Book of Revelation (2006)

628. Кутията на Ковак = The Kovak Box (2006)23

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0455584

Базиран на: Matheson, Richard. Button, Button: Uncanny Stories. New York: Tor, [1970], 2008. 205 p.

Дейвид Нортън е успешен и добре продаван автор, притежаващ таланта да решава съдбата на своите герои, техния живот и тяхната смърт. Но неговият измислен свят става твърде реален. Годеницата му се самоубива, следват още самоубийства. Така авторът става герой в едно от произведенията си, но финалът за пръв път не зависи от него.

Историята е екранизирана за пръв път в епизода "Profile in Silver / Button, Button" на телевизионния сериал "Зоната на здрача" (сезон 1, епизод 20, 7.03.1986).

Може да се гледа паралелно с "Кутията" (2003), "Кутията" (2009), "Обсебване" (2012), "Не може да бъде", "Приказка без край", "Мастилено сърце", "Neverwas", "Имало едно време", "В устата на Лудостта".

Кутията на Ковак = The Kovak Box (2006) - 1

Кутията на Ковак = The Kovak Box (2006) - 2

629. Къщата на езерото = The Lake House (2006)24

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0410297

Акцентът е поставен върху четенето и писането на писма, воденето на кореспонденция, върху ролята на писменото слово като посланик на любовта в най-чист вид. Амбициозната лекарка Кейт Фостър напуска романтичната и уютна къща на езерото, защото е наета в голяма чикагска болница. Преди да замине, оставя кратко писмо в пощенската кутия, с което уведомява следващия обитател на къщата на кой адрес да препраща кореспонденцията й. Не след дълго в къщата се настанява младият архитект Алекс Уилър, за когото тя има голяма емоционална стойност. Алекс намира писмото на Кейт и решава да й пише. Двамата започват дълга и откровена кореспонденция, за да установят с изумление факта, че са разделени във времето - при Кейт годината е 2006, а при Алекс - 2004. Именно писмата им играят голяма изграждаща роля - първо им помагат да открият своите общи интереси, да ги накарат да се "вгледат" един в друг и да открият любовта, както и шокиращия факт за тяхното времево разделение. Тези писма са невидимите нишки, които ги привързват все повече един към друг. Те карат Алекс да се сдобри с баща си, с когото са скарани от години; те водят до щастливия край. Написаното се реализира във функцията на мост между разминали се във времето хора и на канал за комуникация между тях.

Къщата на езерото = The Lake House (2006) - 1

Къщата на езерото = The Lake House (2006) - 2

630. Лейди Чатърли = Lady Chatterley (2006)25

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0459880

Базиран на: Лорънс, Дейвид Хърбърт. Любовникът на лейди Чатърли. [Прев. Иван Шекерджиев]. София: Инфомедия Груп, 2012. 452 с. (ориг. Lady Chatterley's Lover, 1928)

Втора френска екранизация на класическия роман.

Лейди Чатърли = Lady Chatterley (2006)

631. Любителката на мистерии: Изкупление = Mystery Woman: Redemption (2006)26

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0453382

Стара приятелка на Саманта Кинси я кани на тържеството на своя баща и изтъкнат писател Джак Стенинг по случай предстоящото завършване на документална книга, чрез която се очаква да вкара в затвора закоравял убиец. Скоро след началото на партито Джак е открит обесен в кабинета си. Дали наистина сам е отнел живота си? Саманта обмисля всички възможности и е твърде скептична. Когато собственият й живот е застрашен, любителката на мистерии се оказва главната героиня в озадачаващо и съвсем реално криминале, но тя и не е очаквала по-малко.

Любителката на мистерии: Изкупление = Mystery Woman: Redemption (2006)

632. Любителката на мистерии: О, бебче = La libreria del mistero: Libri, ricatti e biberon = Mystery Woman: Oh Baby (2006)27

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0818120

Саманта Кинси колекционира мистерии и се изявява като любител детектив. Затова наследената от чичо й книжарница за такъв вид литература я изпълва с възторг, докато в един момент самата тя не се оказва замесена в действителен трилър, включващ странната смърт на един автор на криминални бестселъри, изнудване и разтърсващи семейни тайни, заплашващи и нейния живот.

Любителката на мистерии: О, бебче = La libreria del mistero: Libri, ricatti e biberon = Mystery Woman: Oh Baby (2006) - 1

Любителката на мистерии: О, бебче = La libreria del mistero: Libri, ricatti e biberon = Mystery Woman: Oh Baby (2006) - 2

633. Моя любов = Mon amour (2006)28

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0480919

Базиран на: Rizzi, Alina. Amare Leon. Milano: Club degli editori, 1998. 147 p.

През 2004 г. Дарио - издател от Милано, и неговата млада и скучаеща съпруга Марта посещават литературния фестивал (панаир на книгата) в Мантуа. Докато Дарио е зает със своя бизнес, Марта се разхожда в "Palazzo Te", където среща френския дизайнер-фотограф Леон. Двамата бързо стават интимни приятели и правят любов навсякъде, включително на изложби на книги. Марта записва в дневник всички еротични приключения от тази краткотрайна изневяра.

Моя любов = Mon amour (2006) - 1

Моя любов = Mon amour (2006) - 2

634. Не може да бъде = Stranger Than Fiction (2006)29

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0420223

История за писателка и реалния главен герой в най-новата й книга. Данъчният инспектор Харолд един ден чува женски глас, който описва всички негови действия. Разбира, че мистериозната жена е писателката Карън Айфал, която пише роман, в който главен герой е самият той. Писателката не знае за неговото съществуване. За да оцелее, Харолд трябва да промени съдбата, която авторката му е отредила. Убеден, че случващото се е реално, открива Жул Хилберт, професор по литература, който е силно фасциниран от неговата история. Дори убеждава главния герой, че трябва да умре: "Това е шедьовър. Това е сигурно най-важният роман във и без това зашеметяващата й кариера... И за нищо не става, освен ако не умреш накрая. Препрочитах го отново и отново...". Той съветва Харолд да започне да контролира съдбата си и по този начин би могъл да промени сюжета на книгата, в която е попаднал на пръв поглед случайно. Във филма е показано как действителността може да се манипулира от напечатаните думи. В случая с романа за Харолд Крик става дума за десетгодишен творчески процес, който е зациклил. Авторката е на път да изпусне крайния срок на издателката за издаване на книгата. "Може вече и да съм мъртъв... Просто не е напечатано", разсъждава героят. За разлика от други подобни произведения, в които героите "влизат" по някакъв начин в художествения свят, тук просто има преплитане и препокриване на реалностите. Всяко действие и противодействие се развиват според написаното в книгата.

Функция на книгата във филма: медиум между художествения свят и действителността.

Може да се гледа паралелно с "Приказка без край", "Мастилено сърце", "Re-Cycle", "The Kovak Box", "В устата на Лудостта", "Neverwas". Освен с подобни филми, може да се направи аналог и със сюжета на романа "Магазинчето "Сполука".

Не може да бъде = Stranger Than Fiction (2006) - 1

Не може да бъде = Stranger Than Fiction (2006) - 2

Не може да бъде = Stranger Than Fiction (2006) - 3

635. Нощта на клането = Sl8n8 / Slaughter Night (2006)30

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0493452

Бащата на студентката Кристел, загинал при катастрофа, е написал книга за сериен убиец - чернокнижник. Заедно с приятелите си тя заминава за Белгия, където в офиса на стара въгледобивна мина баща й е съхранявал книгата. С ръкописа на книгата в ръце и с някои вещи на баща си Кристел и компанията й се присъединяват към екскурзианти, спускащи се в недрата на мината. Но там е обиталището на духа на серийния убиец Андрес Мартенс, екзекутиран през ХІХ век, който чрез човешки жертвоприношения се стреми да се върне в нашия свят.

Нощта на клането = Sl8n8 / Slaughter Night (2006) - 1

Нощта на клането = Sl8n8 / Slaughter Night (2006) - 2

Нощта на клането = Sl8n8 / Slaughter Night (2006) - 3

636. Омагьосващо привличане = Yeogyosu-ui eunmilhan maeryeok = Bewitching Attraction (2006)31

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0778159

Известният автор на комикси Сок Гю (Seok-gyu) попада в любовния многоъгълник около Еюн Сук (Eun-suk), специалистка по текстил и преподавател в колеж в провинцията. Сук е привлекателна жена с развратно поведение и съблазнява всички мъже както от колежа, така и от екологичната организация, в която писателят Сок Гю току-що е постъпил.

Омагьосващо привличане = Yeogyosu-ui eunmilhan maeryeok = Bewitching Attraction (2006) - 1

Омагьосващо привличане = Yeogyosu-ui eunmilhan maeryeok = Bewitching Attraction (2006) - 2

Омагьосващо привличане = Yeogyosu-ui eunmilhan maeryeok = Bewitching Attraction (2006) - 3

637. Опозорен = Infamous (2006)32

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0420609

Базиран на: Plimpton, George. Truman Capote: In Which Various Friends, Enemies, Acquaintances, and Detractors Recall His Turbulent Career. New York: Nan A. Talese, Doubleday, 1997. xiv, 498 p.

Писателят Труман Капоти (1924-1984) се отдава изцяло на един проект, който започва на шега, а се превръща в събитие от огромно значение не само за самия Труман Капоти, но и за американската литература. През 1959 г. в малко градче в Канзас е извършено жестоко убийство на четиричленно семейство. Жителите на града изпадат в паника - никой не знае кой е хладнокръвният убиец, нито какъв е бил мотивът му. В спокойния до този момент град, в който няма непознати, внезапно всеки се превръща в потенциален заподозрян. Капоти съвсем случайно вижда във вестника известие за престъплението. Новината привлича писателското му внимание и той решава да отиде на място, лично да проучи случая и да напише статия. Със себе си взема и добрата си приятелка Нел Харпър Ли, която е негов партньор в проучването и верен съветник в писането. На практика той създава нов вид роман. Но Труман не подозира каква ще е цената, която плаща, докато чака да бъде издаден. От издателска гледна точка филмът се фокусира върху процеса на изчакване - творбата вече е завършена, като за написването й авторът е посветил четири години от живота си, но тя не може да бъде публикувана, поне не още. В случая и Капоти, и издателите чакат да бъде обявена окончателната присъда, за да може романът да получи своя финален облик. От читателска гледна точка "Опозорен" придава и завършващия щрих към цялостното усещане за всеки, който е чел "Хладнокръвно" или е гледал "Капоти" от 2005 г.

Опозорен = Infamous (2006) - 1

Опозорен = Infamous (2006) - 2

638. Отровните приятели = Poison Friends = Les amities malefiques (2006)33

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0814656

Група интелигентни и амбициозни колежани във Франция учат сравнително литературознание. Главната героиня Маргьорит работи в библиотеката на новата Сорбона, Париж ІІІ. Във филма има само една сцена в библиотеката, където тя открива любовно писмо от Дюо ("добрия" във филма), пъхнато в една книга, и така разбира какви са неговите чувства към нея. Библиотеката е претъпкана, недостатъчно осветена, с лабиринт от купчини книги - нещо типично за академична библиотека. Забележка: във финалните надписи се появява името на актрисата Сесил Буйо в ролята на librairie (на английски звученето е подобно на думата "библиотека", но значението на френски е "продавач на книги").

Отровните приятели = Poison Friends = Les amities malefiques (2006)

639. Падането = The Fall (2006)34

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0460791

Базиран на сценария на българския филм "Йо хо хо" (1981) на Валери Петров.

Двигател на хибридната действителност е съвместното въображение на разказвач и рисуващо момиче. В американска болница през 20-те г. на ХХ в. обездвижен каскадьор започва да разказва на пациент - малко момиченце със счупена ръка, една фантастична история. Благодарение на тандема между ума и въображението на двамата, границата между измислицата и реалността се размива като в сценарий за приказка. Във филма постоянно се пресичат два свята: светът на сивата действителност и светът на цветните фантазии. Реалният свят: по време на развитието на "реалния" сюжет (20-те г.) холивудският каскадьор Рой и момиченцето Александрия се сближават в болницата. Измисленият свят: Рой разказва на Александрия вълшебен епос за петима герои - Черния бандит, избягалия африкански роб Ото Бенг, индийския мъдрец, италианския революционер Луиджи и учения Чарлз Дарвин. Прототипи на приказните персонажи стават реални хора от болницата, а незначителни детайли от ежедневието им като салфетките или кръстосването на палците се разрастват във въображението на Рой до невероятни мащаби. По време на разказа безграничната фантазия на петгодишното момиченце рисува своите картини, давайки живот на словата на Рой. И се ражда истинската приказка.

Падането = The Fall (2006) - 1

Падането = The Fall (2006) - 2

Падането = The Fall (2006) - 3

640. Писма от Иво Джима = Letters from Iwo Jima (2006)35

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0498380

Базиран на: Kuribayashi, Tadamichi and Tsuyuko Yoshida. Letters from Iwo Jima: Picture Letters from the Commander in Chief. San Francisco: VIZ Media, 2007. 254 p.

В основата на сюжета е книгата "Писмата на военнокомандващия", написана по писмата на генерал Тадамичи Курибаяши, командващ японска войска по време на Втората световна война. Стотици писма са открити няколко десетилетия след трагичната битка между японската и американската армия на японския остров Иво Джима. Тези писма стават мост между съвременните представи за случилото се и действителните събития.

Писма от Иво Джима = Letters from Iwo Jima (2006)

641. Проклятието на Тутанкамон = The Curse of King Tut's Tomb (2006)36

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0464799

През 1922 г. археолозите търсят гробницата на знаменития фараон Тутанкамон. Археологът Дани Фриймонт от Университета на Кайро е известен с лекциите си, в които развива ексцентричните си теории за пирамидите, Атлантида и особено за древноегипетската Книга на мъртвите. Фриймонт е сигурен, че е открил Изумрудената плоча на Тутанкамон - своеобразна каменна книга, за която митологията твърди, че дава върховна власт за контрол над света.

Проклятието на Тутанкамон = The Curse of King Tut's Tomb (2006) - 1

Проклятието на Тутанкамон = The Curse of King Tut's Tomb (2006) - 2

Проклятието на Тутанкамон = The Curse of King Tut's Tomb (2006) - 3

642. Страхотен ден/ Прекрасен ден = А Perfect Day (2006)37

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0839949

Базиран на: Evans, Richard Paul. A Perfect Day. Waterville, ME: Wheeler, 2003. 374 p.

Филмът разказва за писател, чийто роман става бестселър, и за последствията от това върху живота му. Една история на творец, чийто първи шеметен успех започва да го унищожава до момента, в който отрезвително пророчество на мистериозен непознат го разтърсва из основи. На Робърт не му върви - всичките му опити да си намери работа се провалят, докато с моралната поддръжка на жена си не решава да напише книга. Книгата се превръща в грандиозен успех, литературната му кариера върви нагоре, носейки му слава и пари. Но колкото повече се потапя в своя нов образ, толкова по-нещастен се чувства. Превръща се в самодоволен егоцентрик. Загърбва не само семейството си, а и литературния си агент, посветил дните си на растящата му слава. Изведнъж в навечерието на Коледа се появява тайнствен субект, който го кара да погледне на живота си по нов начин.

Засягат се много теми от издателския свят: за рекламата на книгите, за отношенията агент - автор, споменават се имена на реални автори на бестселъри.

Страхотен ден/ Прекрасен ден = А Perfect Day (2006) - 1

Страхотен ден/ Прекрасен ден = А Perfect Day (2006) - 2

643. Престиж = The Prestige (2006)38

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0482571

Базиран на: Прийст, Кристофър. Престиж. Прев. Петър Тушков. София: Август, 2013. 422 с. (ориг. Priest, Christopher. The Prestige: [roman]. London: Touchstone, 1995. 404 p.)

Историята на двама илюзионисти, отначало приятели, после - врагове. Между тях се разпалва надпревара, която прераства в неутолима жажда за разкриване на чуждите тайни. Няколко ръкописни страници на дневник се превръщат в изконната истина и единствена причина за съществуване, за живот. Написаното слово натежава. Всеки чете дневника на другия, за да разучи техниките му. Писаното слово се оказва основен комуникатор, двигател и манипулатор на героите.

Мотивът за книгата като медия: чрез нея се осъществява комуникация в отдалечено време-пространство, в случая надминаващо живота и смъртта. Чрез силата на една книга се управляват съдбите и животът на героите, действията и мислите им. Тя играе ролята на сейф, пазител на тайни. Книгата е преносител на изключително ценна информация, предназначена само за посветени хора, но се превръща и в канал за асинхронна комуникация - буквално осъществява връзката между живота и смъртта.

Престиж = The Prestige (2006) - 1

Престиж = The Prestige (2006) - 2

Престиж = The Prestige (2006) - 3

644. Първичен инстинкт 2 = Basic Instinct 2: Risk Addiction (2006)39

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0430912

Катрин Трамел, преуспяваща писателка на криминални романи, известни с учудващите си съвпадения с последващи реални убийства, този път е решила да отклони от себе си съмненията за убийство на чернокож спортист, като напише роман за психиатър. Спира се на фигурата на истинския психиатър д-р Майкъл Глас. Д-р Глас е учен с висок престиж, а научните му трудове печелят световно признание. Професионализмът му е подложен на изпитание, когато е поканен от Скотланд Ярд да направи психологически портрет на пленителна жена, заподозряна в убийството на известен спортист. Жената е самата романистка Катрин Трамел.

Първичен инстинкт 2 = Basic Instinct 2: Risk Addiction (2006) - 1

Първичен инстинкт 2 = Basic Instinct 2: Risk Addiction (2006) - 2

Първичен инстинкт 2 = Basic Instinct 2: Risk Addiction (2006) - 3

645. Разговори с Бога = Conversations With God (2006)40

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0489682

Базиран на: Уолш, Нийл Доналд. Разговори с Бога: Един необикновен диалог. Пловдив: Хермес, 2012. 648 с. (ориг. Conversations with God: Book 1: An Uncommon Dialogue, 1995)

Филмът е по действителната история за бестселъра на Уолш (Neale Donald Walsch). Ключова е сцената в книжарницата, където е премиерата на книгата на героя.

Разговори с Бога = Conversations With God (2006) - 1

Разговори с Бога = Conversations With God (2006) - 2

Разговори с Бога = Conversations With God (2006) - 3

646. Ре-циклиране = Re-Cycle = Gwai wik (2006)41

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0498311

Авторка на азиатски бестселър унищожава файловете на новата си недовършена книга, но замисленият свят на призраци се превръща в реалност.

Може да се гледа паралелно с филмите "Не може да бъде", "Приказка без край", "Мастилено сърце", "Neverwas", "The Kovak Box", "В устата на Лудостта".

Ре-циклиране = Re-Cycle = Gwai wik (2006)

647. Романът / Любовен роман = Novel Romance (2006)42

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0418676

Влиятелната и преуспяваща редакторка на литературно списание Макс Норман копнее да стане майка, но решава това да се случи без обвързване с мъж. За плана си се спира на Джейк Бенджамин - неуспяващ, но талантлив и харизматичен писател. Предлага му взаимноизгодно решение във фаустовски дух - потомство в замяна на публикуване и слава. С други думи - тя ще даде подкрепа на творбите му и възходяща кариера, ако той даде живот на нейно дете и гаранция, че ще остане извън живота й.

Романът / Любовен роман = Novel Romance (2006) - 1

Романът / Любовен роман = Novel Romance (2006) - 2

Романът / Любовен роман = Novel Romance (2006) - 3

648. Смъртна бележка / Тетрадката на смъртта = Desu Noto = Death Note (ТВ сериал, 2006-2007)43

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0877057

Базиран на: Ōba, Tsugumi and Takeshi Obata. Death note = Desu nōto. Translation & adaptation Pookie Rolf. San Francisco, Calif: Viz Media, LLC, 2003-2006. 13 v.: chiefly ill.

Един интелигентен гимназист тръгва на таен кръстоносен поход, за да премахне престъпниците от света след откриването на идеалното оръжие - черната тетрадка, която убива всеки, чието име е записано в нея, след 40 секунди. Сюжетът отново е фокусиран върху японския ученик Лайт Ягами, в чиито ръце попада черната ръкописна книга с правилата за убиване на японския Бог на смъртта.

Смъртна бележка / Тетрадката на смъртта = Desu Noto = Death Note (ТВ сериал, 2006-2007) - 1

Смъртна бележка / Тетрадката на смъртта = Desu Noto = Death Note (ТВ сериал, 2006-2007) - 2

Смъртна бележка / Тетрадката на смъртта = Desu Noto = Death Note (ТВ сериал, 2006-2007) - 3

649. Смъртна бележка / Тетрадката на смъртта = Desu noto = Death Note (2006)44

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0758742

Базиран на: Ōba, Tsugumi and Takeshi Obata. Death note = Desu nōto. Translation & adaptation Pookie Rolf. San Francisco, Calif: Viz Media, LLC, 2003-2006. 13 v.: chiefly ill.

Битката между двамата най-велики умове в света започва, когато гениалният ученик Лайт Ягами намира "Death Note" - тетрадка със силата да убива, и решава да се отърве света от престъпниците. "Човекът, чието име е написано на този лист, трябва да умре" - така е записано в бележника, в който отегченият и скучаещ Бог на смъртта (Шинигами) - Риук, решава да напише правилата за убиване и да ги изпусне "случайно" на Земята. Ако този бележник попадне в ръцете на човек, той ще може да убива когото и когато си поиска, стига да знае как изглежда и да запише името му в него. Притежател става Лайт Ягами, който смята, че светът е загнил и решава да унищожи криминалните елементи на планетата. Властите са в недоумение, когато по цял свят един след друг масови убийци и рецидивисти започват да умират от сърдечни пристъпи. За да разкрие тази мистерия, тайните служби наемат един нестандартен детектив с псевдоним "L", който да залови причинителя на геноцида. Важна е дилемата във филма: писането отговорност ли е, или развлечение, какъв избор ще направи човек, който притежава божествена книга във вид на инструмент за смърт. Метафора за влиянието на книгите: някои книги могат да ни "убият"; други ни изграждат като личности и имат информативна стойност и функция.

Смъртна бележка / Тетрадката на смъртта = Desu noto = Death Note (2006) - 1

Смъртна бележка / Тетрадката на смъртта = Desu noto = Death Note (2006) - 2

Смъртна бележка / Тетрадката на смъртта = Desu noto = Death Note (2006) - 3

650. Смъртна бележка / Тетрадката на смъртта: Фамилно име = Desu noto: The last name = Death Note: The Last Name (2006)45

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0810827

Базиран на: Ōba, Tsugumi and Takeshi Obata. Death note = Desu nōto. Translation & adaptation Pookie Rolf. San Francisco, Calif: Viz Media, LLC, 2003-2006. 13 v.: chiefly ill.

Сюжетът отново е фокусиран върху Лайт Ягами - японски гимназист, който намира свръхестествена находка - магична тетрадка (ръкописна книга), която идва от Отвъдното и същевременно е смъртоносен инструмент, с който той може да се заличава човешки живот само като се запише в нея името на лицето. С особен цинизъм Лайт решава да използва тетрадката, за да прочисти света от злото. Международни органи наемат легендарния детектив "L", за да осуети усилията му.

Смъртна бележка / Тетрадката на смъртта: Фамилно име = Desu noto: The last name = Death Note: The Last Name (2006) - 1

Смъртна бележка / Тетрадката на смъртта: Фамилно име = Desu noto: The last name = Death Note: The Last Name (2006) - 2

Смъртна бележка / Тетрадката на смъртта: Фамилно име = Desu noto: The last name = Death Note: The Last Name (2006) - 3

651. Тайната Книга = The Secret Book (2006)46

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0350183

Официален сайт: http://www.tajnatakniga.com.mk

Търсенето на Тайната книга на богомилите отвежда Ги Шевалие в Македония. Тук той е преследван от духа на пазителя на книгата и е преследван от тайни сили. Малко по малко той започва да губи ума си и идентичността си. Участва и киносценаристът Жан-Клод Кариер. Филмът е сниман и в Балчик, България.

Тайната Книга = The Secret Book (2006)

652. Тамара = Tamara (2006)47

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0401815

Мотивът за книгата в този филм е основен. Въпреки че образ на книга се появява само на няколко места, всички действия са обвързани с написаното в нея. Още в самото начало случайно Тамара я изпуска на земята и един от съучениците й я взeма. Прочита заглавието пред всички и пред учителя: "Пътуване във вещерството". Става ясно, че Тамара се занимава със заклинания - цялата й стая е с различни странни символи и предмети. Книгата обаче не се губи и не е унищожена - в края на филма една от героините я открадва и скрива тайно от останалите. Независимо, че в този филм книгата причинява нещастия, тя до последно остава единственият начин за спасение - г-н Натоли и Клои прочитат, че според заклинанието неговата съдба и тази на Тамара са обвързани завинаги.

Тамара = Tamara (2006)

653. Тристан и Изолда = Tristan and Isolde (2006)48

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0375154

Базиран на: Томас, англо-нормански трубадур. Тристан и Изолда: Поема. Прев. от фр. Райна Анастасова. София: Хемус, [1919]. 150 с.

Филмът интерпретира средновековната легенда за трагичната любов между Тристан и Изолда, деца на враждуващи племена.

Сцената, в която Изолда чете на Тристан (00:38:34 - 00:38:46).

Тристан и Изолда = Tristan and Isolde (2006)

654. Ултравайълет = UltraViolet (2006)49

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0370032

Човечеството е опустошено от биологични изследвания, а вирус от генетичното инженерство е превърнал заразените хора в хемофаги - нов вид с повишена физическа сила и интелигентност. Представени са сцени в холографска библиотека.

Ултравайълет = UltraViolet (2006) - 1

Ултравайълет = UltraViolet (2006) - 2

Ултравайълет = UltraViolet (2006) - 3

655. Хелбой: Буреносният меч = Hellboy Animated: Sword of Storms (2006)50

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0810895

Университетски професор по фолклор прочита забранен свитък и е обладан от древните японски демони на гръмотевицата и светкавицата, които се опитват да се върнат и да доминират в нашия свят.

Хелбой: Буреносният меч = Hellboy Animated: Sword of Storms (2006) - 1

Хелбой: Буреносният меч = Hellboy Animated: Sword of Storms (2006) - 2

656. Черната книга = Black Book = Zwartboek (2006)51

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0389557

Филмът е семантично построен като кръг, чието начало и край се събират в символиката на черна книга, която е в началото и в края на сюжета. В началото на спомените на немската еврейка Рахил зрителят я вижда с черна книга в ръце - Библията. По време на окупацията тя се е крила в Холандия в дома на набожен селянин, заставил я да учи наизуст Библията. В края на филма, когато след войната Рахил отива при Кайперс, за да му разкаже истината за заговора, като доказателство му показва отново черна книга - намерения у нотариуса Смаал - черен бележник с имената на убити евреи. Това е важен предмет за развитието на сюжета - предмет, определял и определящ и занапред немалко съдби. Черната книга с такива ключови функции е асоциирана както с книгите на мистицизма, сатанизма, чернокнижниците и алхимиците, така и с черната тетрадка от японския анимационен филм "Death note" (2006). Японската "черна книга" е собственост на бога на смъртта Шинигами - човекът със записано в нея име веднага умира, а остатъкът от живота му преминава в този на бога.

Черната книга = Black Book = Zwartboek (2006) - 1

Черната книга = Black Book = Zwartboek (2006) - 2

Черната книга = Black Book = Zwartboek (2006) - 3

657. Чукът на вещиците = The Witches Hammer (2006)52

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0400944

Ребека, обучена за смъртоносен убиец, търси древна книга, достатъчно мощна да възкресява мъртвите. По пътя си се изправя срещу вампири, демони и вещици, всички желаещи книгата и нейната завладяваща сила.

658. Шифърът на Леонардо = The Da Vinci Code (2006)53

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0382625

Базиран на: Браун, Дан. Шифърът на Леонардо: Тайните на Ордена на Сион. Прев. Крум Бъчваров. София: Бард, 2003. 462 с. (ориг. The DaVinci Code, 2003)

Сюжетът дава силни аргументи за качествата на писмения документ като медия и безалтернативен пазител на ценна информация. В лицето на харвардския криптолог и преподавател по история на религиозните символи Робърт Лангдън е показан маниерът на алтернативното четене на исторически теории като тези за свещения Граал, за отношенията между Исус и Мария Магдалена, за нейната роля в християнството. Посявайки семена на съмнение в ума на читателя, филмираното произведение онагледява начините и методите за съпротива срещу злото, срещу тайните и манипулациите чрез критично мислене, чрез проучвания в архиви и библиотеки и четене между редовете.

Шифърът на Леонардо = The Da Vinci Code (2006) - 1

Шифърът на Леонардо = The Da Vinci Code (2006) - 2

Шифърът на Леонардо = The Da Vinci Code (2006) - 3

659. Южен парк / Саут Парк = South Park: сезон 10, епизод 5: A Million Little Fibers (19.04.2006)54

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0793257

В този епизод става дума за една кърпа, която след поредното уволнение няма пари за наема и е в безизходица, но ражда супер идея. "Кърпичко", както е името на героя, решава да напише мемоари. Не се съмнява, че това ще е новият бестселър. Но от издателя разбира, че хората искат да четат не за кърпи, а за хора, дори за дракони. И тъкмо когато е готов да се откаже от "гениалната" си идея, решава да замени думата "кърпа" в книгата си с думата "човек". Когато вторият издател прочита невероятните мемоари на синята кърпа, нещата се нареждат. Дори самата Опра Уинфри я обявява за своята "Книга на месеца" и кани новоизлюпилия се писател Стивън Маккърпа да разкаже за невероятния си живот. Книгата става хит. А мотивът на писателя е красноречив: "Сега ще стана супербогат". Но когато Кърпичко е разобличен в лъжа от стари познайници на Опра, и двамата изпадат в тежко положение. Хората се обръщат и срещу автора, и срещу издигналата го в култ Опра. А когато водещата кани Стивън отново в шоуто да изкаже своята гледна точка, се обръща срещу него и отново си връща феновете. Заедно с тях тя тръгва да гони автора на "Милиони малки влакна" из града, но за щастие всичко се разминава без тежки инциденти. Поуката от епизода е, че не всяка книга и писател казват истината. Те могат да подведат хората и да им дадат надежда, че най-трудното винаги отминава, а всъщност авторът може дори да не знае какво е да си човек. Публиката лесно може да бъде излъгана от корицата и съдържанието, ако просто чете, а не се опитва да вникне в мислите на писателя. Критиците на книгата също са описани като наивници, които, въпреки добрата дегизировка, не могат да различат кърпа от човек. Защо тогава да им се доверяваме за това, кое е добро четиво и кое не?

Южен парк / Саут Парк = South Park: сезон 10, епизод 5: A Million Little Fibers (19.04.2006)

660. Jacob Two-Two: сезон 3, епизод 12: Jacob Two-Two and the Bookworm Brouhaha (2006)55

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1111595

Джейкъб се превръща в "библиотечен нинджа" и се заклева да помогне за залавянето на "книжния плъх" - най-издирвания от библиотеката злодей и притежател на световния рекорд за глоби за просрочени книги. За ужас на Джейкъб всички улики водят към неговия татко, влюбен в собствената си библиотека.

Jacob Two-Two: сезон 3, епизод 12: Jacob Two-Two and the Bookworm Brouhaha (2006) - 1

Jacob Two-Two: сезон 3, епизод 12: Jacob Two-Two and the Bookworm Brouhaha (2006) - 2

Jacob Two-Two: сезон 3, епизод 12: Jacob Two-Two and the Bookworm Brouhaha (2006) - 3

661. Nanna's Cottage: сезон 1, епизод 8: Bookworms (16.09.2006)56

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0870529

Бавачката учи децата на значението на четенето и защо да не съдят за книгите, както и за хората, само по кориците.

Nanna's Cottage: сезон 1, епизод 8: Bookworms (16.09.2006)

 

 

БЕЛЕЖКИ

1. N (io e Napoleone). Directed by Paolo Virzi; screenplay by Furio Scarpelli, Giacomo Scarpelli, Francesco Bruni, Paolo Virzi; based on the book "N" by Ernesto Ferrero; produced by Gianni Nunnari, Marco Chimenz; Daniel Auteuil, Monica Bellucci, Elio Germano, Francesca Inaudi, Sabrina Impacciatore, Valerio Mastandrea, Massimo Ceccherini, Omero Antonutti. Milano: Medusa, [2006]. 1 videodisc (ca. 104 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

2. The Chatterley affair. Directed by James Hawes; written by Andrew Davies; produced by Karen Lewis; Louise Delamere, Rafe Spall, David Tennant, Claire Bloom, Pip Torrens, Donald Sumpter. Silver Spring, MD: BBC; Distributed by Acorn Media, [2007]. 1 videodisc (ca. 90 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

3. The Librarian 2: Return to King Solomon's Mines. Directed by Johnathan Frakes; written by Mario Schnabel; based on characters created by David Titcher; produced by Noah Wyle, Michael S. Murphey; Noah Wyle, Gabrielle Anwar, Jane Curtin, Erick Avari, Olympia Dukakis, Bob Newhart. Burbank, CA: Warner Home Video, 2006. 1 videodisc (92 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

4. Блюз опадающих листьев. Режиссер А. Михайлов, Э. Реджепов; сценаристы Александр Агашин, Ольга Нагдасева; продюсеры Александр Михайлов, Виталий Васильченко; в ролях Евгения Добровольская, Игорь Черневич, Светлана Немоляева, Илья Шакунов, Александр Яцко, Юлия Рутберг, Сос Саркисян. Русия, Москва: 12-А; Телефильм, 2006. (105 мин.): зв.; цв. [обратно]

5. Borat. Directed by Larry Charles; screenplay and story by Sacha Baron Cohen et al.; produced by Sacha Baron Cohen, Jay Roach; Sacha Baron Cohen, Ken Davitian, Luenell, Pamela Anderson. Beverly Hills, Calif.: Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2006. 1 videodisc (80 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

6. Idiocracy. Directed by Mike Judge; written by Mike Judge, Etan Cohen; produced by Elysa Koplovitz, Michael Nelson; Luke Wilson, Maya Rudolph, Dax Shepard, Terry Alan Crews, David Herman. Beverly Hills, Calif.: Production company Judgment Films, 20th Century Fox, 2006. 1 videodisc (87 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

7. Miss Potter. Directed by Chris Noonan; written by Richard Maltby, Jr.; produced by David Kirschner et al.; Rene?e Zellweger, Ewan McGregor, Bill Paterson, Barbara Flynn, Lloyd Owen, Emily Watson, Matyelok Gibbs, Anton Lesser, David Bamber. Santa Monica, CA: Genius Products, Weinstein Company, Phoenix Pictures, [2006]. 1 videodisc (93 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

8. Read you like a book. Directed by Robert N. Zagone; produced by Larry Lauter; written by Jim Vaccaro; Tony Amendola, Barbara Crampton, Catalina Larran?aga, Lorenzo Pisoni, Karen Black, Danny Glover. [Buena Park, Calif.]: Vanguard Cinema, [2007]. Downloadable video file: OverDrive Media Console 2.0 (file size: 532541 KB). [обратно]

9. Two and a half men: The complete third season. Created by Chuck Lorre & Lee Aronsohn; directed by Gary Halvorson, Rob Schiller et al.; Charlie Sheen, Jon Cryer, Angus T. Jones, Marin Hinkle, Conchata Ferrell, Melanie Lynskey, Holland Taylor. Burbank, CA: Distributed by Warner Home Video, 2007-2008. 4 videodisc (527 min.) sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

10. Dexter: The first season. Developed for television by James Manos, Jr.; based on the novel Darkly dreaming Dexter by Jeff Lindsay; Michael C. Hall, Julie Benz, Jennifer Carpenter, Erik King, Lauren Velez, David Zayas, James Remar. Los Angeles: Showtime Entertainment: CBS DVD, 2006. 4 videodiscs (10 hr., 50 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

11. Jane Eyre. Directed by Susanna White; screenplay by Sandy Welch; based on the novel by Charlotte Bronte?; produced by Diederick Santer; Toby Stephens, Ruth Wilson, Francesca Annis, Lorraine Ashbourne, Christina Cole. [Boston]: BBC, WGBH Boston Video, [2007]. 2 videodiscs (240 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

12. Doctor Who: The complete second series. Directed by James Hawes, Euros Lyn, Graeme Harper, James Strong, Dan Zeff; written by Russell T. Davies, Toby Whithouse, Steven Moffat, Mark Gatiss et al.; produced by Phil Collinson; executive producers Russel T. Davies, Julie Gardner; David Tennant, Billie Piper. Burbank, CA: Distributed in the USA and Canada by Warner Home Video; [England]: BBC Video, 2 Entertain, [2007]. 6 videodiscs (646 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

13. The devil wears Prada. Directed by David Frankel; screenplay by Aline Brosh McKenna; based on the novel by Lauren Weisberger; produced by Wendy Finerman; Meryl Streep, Anne Hathaway, Stanley Tucci, Simon Baker, Emily Blunt, Adrian Grenier. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, 2006.1 videodisc (109 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

14. One Night with the King. Directed by Michael O. Sajbel; screenplay by Stephan Blinn; based on the novel "Hadassah" by Mark Andrew Olsen & Tommy Tenney; produced by Stephan Blinn, Richard J. Cook, Lawrence Mortorff, Matthew & Laurie Crouch; Tiffany Dupont, Luke Goss, John Noble, Omar Sharif, John Rhys-Davies, Tommy Lister, James Callis, Peter O'Toole, Javen Campbell, Jyoti Dogra. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, [2006]. 1 videodisc (124 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

15. Men in trees. The complete 1-2 season. Created by Jenny Bicks; Anne Heche, Derek Richardson, Sarah Strange. Beverly Hills, CA: Lucas Film Ltd., 2006-2008. 4 videodiscs (45 min. each): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

16. Das Leben der Anderen = The lives of others. Buch und regie Florian Henckel von Donnersmarck; produzenten Quirin Berg, Max Wiedemann; Martina Gedeck, Ulrich Mu?he, Sebastian Koch, Ulrich Tukur, Herbert Knaup, Gabriel Yared, Ste?phane Moucha. Mu?nchen: Wiedemann & Berg Filmproduktion; Culver City, CA: Sony Pictures Home Entertainment, 2006. 1 videodisc (138 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

17. Notes on a scandal. Directed by Richard Eyre; screenplay by Patrick Marber; based on the book by Zoe Heller; produced by Scott Rudin and Robert Fox; Judi Dench, Cate Blanchett, Bill Nighy, Zoe Heller, Philip Glass. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, 2006. 1 videodisc (ca. 92 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

18. The fountain. Directed by Darren Aronofsky; story by Darren Aronofsky, Ari Handel; screenplay by Darren Aronofsky; produced by Arnon Milchan, Iain Smith, Eric Watson; Arnon Milchan, Hugh Jackman, Rachel Weisz, Ellen Burstyn, Mark Margolis, Donna Murphy, Matthew Libatique, Jay Rabinowitz, Clint Mansell, Ari Handel. Burbank, CA: Warner Home Video, 2006. 1 videodisc (ca. 96 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

19. The hoax. Directed by Lasse Hallstro?m; screenplay by William Wheeler; based upon the book by Clifford Irving; produced by Mark Gordon, Leslie Holleran, Joshua D. Maurer, Betsy Beers, Bob Yari; Richard Gere, Alfred Molina, Marcia Gay Harden, Hope Davis, Julie Delpy, Stanley Tucci. Burbank, CA: Miramax Home Entertainment, Buena Vista Home Entertainment, 2006. 1 videodisc (115 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

20. Holiday wishes. Directed by David Weaver; written by Peter Mohan; produced by Kirk Shaw; Amber Benson, Tygh Runyan, Britt McKillip, Katie Keating, Gwynyth Walsh. [United States]: Lifetime: Distributed by New Video, [2006]. 1 videodisc (ca. 90 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

21. The book of Daniel: the complete series. Created by Jack Kenny; Aidan Quinn, Susanna Thompson, Christian Campbell, Ivan Shaw, Alison Pill, Garret Dillahunt, Dylan Baker, Ellen Burstyn. Universal City, CA: NBC, Universal Studios Home Entertainment, 2006.2 videodiscs (ca. 345 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

22. The book of revelation. Directed by Ana Kokkinos; screenplay by Ana Kokkings, Andrew Bovell; Based on the novel by Rupert Thomson; produced by Al Clark, Wildheart Zizani; Tom Long; Greta Scacchi; Colin Friels; Anna Torv; Deborah Mailman. [Sydney, NSW]: Film Finance Corporation Australia, 2007. 1 videocassette (VHS) (113 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

23. The Kovak box. By Daniel Monzon; Julio Ferna?ndez; Timothy Hutton; Lucia Jimenez; David Kelly; Georgia Mackenzie; Gary Piquer; Annette Badland. Century City, CA: First Look Entertainment; Toronto, ON: Peace Arch Home Entertainment, 2006. 1 videodisc (102 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

24. The lake house. Directed by Alejandro Agresti; screenplay by David Auburn; produced by Doug Davison, Roy Lee; Keanu Reeves, Sandra Bullock, Dylan Walsh, Shohreh Aghdashloo, Christopher Plummer. Burbank, CA: Warner Home Video, 2006. 1 videodisc (ca. 98 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

25. Lady Chatterley. Un film de Pascale Ferran; d'aprés Lady Chatterley et l'homme des bois de D.H. Lawrence, ed. Gallimard; scénario Pascale Ferran, Roger Bohbot; producteur délégué Gilles Sandoz; Marina Hands, Jean-Louis Coulloc'h, Hippolyte Girardot; David Herbert Lawrence; Roger Bohbot; Pierre Trividic; Béatrice Thiriet; Marina Hands; Jean-Louis Coulloc'h; Hippolyte Girardot. [Paris]: MK2: Ad Vitam, 2006. 1 DVD (161 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

26. Mystery Woman. By Stephen W Bridgewater; Randy Pope; Lincoln Lageson; Joyce Rebeta-Burditt; Michael Sloan; Kellie Martin; Clarence Williams; Nina Siemaszko; Casey Sanders; Brad Rowe; David Naughton; John Getz; Ellen Greene; Tina Lifford. LaCrosse, Wis.]: Echo Bridge Home Entertainment, 2006, 2011. videodiscs (ca. 258 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

27. Mystery Woman. By Stephen W Bridgewater; Randy Pope; Lincoln Lageson; Joyce Rebeta-Burditt; Michael Sloan; Kellie Martin; Clarence Williams; Nina Siemaszko; Casey Sanders; Brad Rowe; David Naughton; John Getz; Ellen Greene; Tina Lifford. LaCrosse, Wis.]: Echo Bridge Home Entertainment, 2006, 2011. videodiscs (ca. 258 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

28. Monamour. Directed by Tinto Brass; Carla Cipriani; written by Alina Rizzi (novel); Anna Jimskaya, Ricardo Marino, Max Parodi. Italy: Pino Gargiulo; [Kew, Victoria]: Umbrella Entertainment [distributor], [2014], 2006. 1 DVD-video (94 min.): sound, colour; 12 cm. Censorship classification R18+ [обратно]

29. Stranger than Fiction. Directed by Marc Forster; written by Zach Helm; produced by Aubrey Henderson, Jim Miller; Will Ferrell, Maggie Gyllenhaal, Dustin Hoffman, Queen Latifah, Emma Thompson. United States: Three Strange Angles Production, Columbia Pictures and Mandate Pictures, 2006. 1 videodisc (113 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

30. SL8N8 = Slaughter night. By Victoria Koblenko; Kurt Rogiers; Jop Juris; Linda van der Steen; Steve Hooi; Carolina Dijkhuizen; Lara Toorop; Emiel Sandtke; Serge-Henri Valcke; Martijn Oversteegen; Theu Boermans; Liz Snoyink; Frank van Geloven; Edwin Visser; Habbo Beem; Martin Lagestee. [S.l.]: Paramount Pictures, 2006. 1 videodisc (90 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

31. Yŏ Kyosu ŭi ŭnmirhan maeryŏk = Bewitching Attraction. Chejak Enjel Ŏndŏgŭraundŭ, MK P'ikch'ŏsŭ; kamdok Yi Ha; Mun So-ri, Chi Chin-hŭi, Pak Wŏn-sang. Sŏul: K'eidi Midiŏ, 2006. 1 videodisc (105 min.): sd., col.; 4 3/4 in. + 1 supplement DVD. [обратно]

32. Infamous. Directed by Douglas McGrath; screenplay by Douglas McGrath; Based on the novel "Truman Capote: in which various friends, enemies, acquaintances and detractors recall his turbulent career" by George Plimpton; produced by Jocelyn Hayes, Christine Vachon, Anne Walker-McBay; Sigourney Weaver, Toby Jones, Gwyneth Paltrow, Lee Pace, Daniel Craig, Juliet Stevenson, Michael Panes, Hope Davis, Sandra Bullock, Isabella Rossellini, John Benjamin Hickey, Peter Bogdanovich, Jeff Daniels. Burbank, CA: Warner Home Video, [2007]. 1 videodisc (118 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

33. Les amitiés maléfiques = Poison friends. By Emmanuel Bourdieu; Marcia Romano; Malik Zidi; Thibault Vinçon; Alexandre Steiger; Thomas Blanchard; Natacha Régnier; Dominique Blanc; Jacques Bonnaffé. France: Les Films du losange, 2006. 1 videodisc of 1 (99 min.) (videodisc PAL): sd., col.; 4 3/4 in. + booklet. [обратно]

34. The fall. A film by Tarsem; based on the 1981 screenplay "Yo ho ho" by Valery Petrov; screenplay by Dan Gilroy and Nico Soultanakis & Tarsem; produced and directed by Tarsem; Lee Pace, Justine Waddell, Daniel Caltagirone, Catinca Untaru, Marcus Wesley, Julian Bleach, Robin Smith, Leo Bill. [United States]: Sony Pictures Home Entertainment. 1 videodisc (ca. 118 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

35. Letters from Iwo Jima. Directed by Clint Eastwood; screenplay by Iris Yamashita; story by Iris Yamashita & Paul Haggis; based on the book Picture letters from Commander in Chief" by Tadamichi Kuribayashi and book editor Tsuyoko Yoshido; produced by Clint Eastwood, Robert Lorenz, Steven Spielberg; Starring Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara, Ryo Kase, Shido Nakamura, Hiroshi Watanabe, Takumi Bando, Yuki Matsuzaki, Takashi Yamaguchi, Eijiro Ozaki. Burbank, Calif.: Warner Home Video, Warner Bros. Entertainment, 2007. 2 videodiscs (ca. 140 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

36. The Curse of King Tut's Tomb. Directed by Russell Mulcahy; written by David Titcher; produced by Mitch Engel; Casper Van Dien, Jonathan Hyde, Malcom McDowell. LaCrosse, WI: Echo Bridge Home Entertainment, 2006. 1 videodisc (ca. 170 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

37. A Perfect Day. Directed by Peter Levin; writing Joyce Eliason, Richard Paul Evans; based on a novel by Richard Paul Evans; produced by Kimberly C. Anderson; Rob Lowe, Frances Conroy, Paget Brewster. [United States]: Magna Global Entertainment, Stephanie Germain Productions, 2006. 1 videodisc (87 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

38. The prestige. Directed by Christopher Nolan; screenplay by Jonathan Nolan and Christopher Nolan; produced by Emma Thomas, Aaron Ryder, Christopher Nolan; Hugh Jackman; Christian Bale; Michael Caine; Scarlett Johansson; David Bowie; Christopher E Nolan. Burbank, Ca.: Warner Bros., 2006. 1 videodisc (125 min.): sd., color; 4 3/4 in. [обратно]

39. Basic instinct 2. Directed by Michael Caton-Jones; written by Leora Barish & Henry Bean; produced by Mario Kassar, Joel B. Michaels, Andrew G. Vajna; Based on the characters by Joe Eszterhas; Sharon Stone; David Morrissey; Charlotte Rampling; David Thewlis. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, 2006. 1 videodisc (ca. 114 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

40. Conversations with God. Written by Eric Delabarre; produced and directed by Stephen Simon; Henry Czerny, Vilma Silva, Bruce Page, Abdul Salaam El Razzac, Zillah Glory, Ingrid Boulting, Neale Donald Walsch. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, 2006. 1 DVD-video (105 min.): sound, colour; 12 cm. [обратно]

41. Re-cycle = Gui yu. Directed by Pang Brothers; screenplay Peng shi xiong di [et al.]; produced by Alvin Lam, Sangar Chatchairungruang, Pang Brothers. Xianggang: Huan yu lei she lu ying you xian gong si, [2006]. 2 videodiscs (109 min.): sd., col.; 4 3/4 in. + 2 booklets. [обратно]

42. Novel romance. Directed by Emily Skopov; written by Emily Skopov; produced by John Scherer and Greg Spence; Traci Lords, Paul Johansson, Sherilyn Fenn, Mariette Hartley. [United States]: Monarch Home Video, 2006. 1 videodisc (ca. 92 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

43. Desu nôto. Directed by Tetsuro Araki, Naoyasu Hanyu, Tomohiko Ito, Hiroyuki Tsuchiya, Ryosuke Nakamura; written by Gracie P. Aylward, Toshiki Inoue, based on Japanese manga written by Tsugumi Õba and illustrated by Takeshi Obata. San Francisco, CA: Nippon Television Network, Viz Media, [2006-2007]. 10 videodiscs (850 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

44. Desu nô?to = Death note. directed by Shusuke Kaneko; based on Japanese manga written by Tsugumi Õba and illustrated by Takeshi Obata; Tatsuya Fujiwara, Kenichi Matsuyama. Hong Kong: Kam & Ronson Enterprises Co. Ltd: Panasia Films Limited, [2007]. 1 videodisc (126 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

45. Desu nôto 2 = Death note II: the last name. Directed by Shusuke Kaneko; screenplay Oishi Tetsuya; based on a manga by Tsugumi Õba and Takeshi Obata; production Nikkatsu Studio; Fujiwara Tatsuya, Matsuyama Kenichi, Toda Erika, Katase Nana, Magī, Uehara Sakura. San Francisco: VIZ Pictures, NTV Production, 2006. 1 videodisc (ca. 140 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

46. Tajnata kniga. Directed by Vlado Cvetanovski; writers Ljube Cvetanovski, Jordan Plevnes; Jean-Claude Carriere, Thierry Fremont, Labina Mitevska. Republic of Macedonia: Studios, 2006. Synchro film & video; 1 hr 34 min (94 min.). [обратно]

47. Tamara. Directed by Jeremy Haft; written by Jeffrey Reddick; produced by Danny Fisher, Matt Milich, Chris Sievernich and Martin Wiley; Jenna Dewan, Katie Stuart, Chad Faust, Bryan Clark, Melissa Elias, Matthew Marsden. City Lights Picture Releasing, 2006. 1 DVD: (98 min.). [обратно]

48. Tristan + Isolde. Directed by Kevin Reynolds; written by Dean Georgaris; produced by Moshe Diamant et al.; James Franco, Sophia Myles, Rufus Sewell, David Patrick O'Hara, Mark Strong, Henry Cavill, Bronagh Gallagher. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, 2006. 1 videodisc (125 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

49. Ultraviolet. Written and directed by Kurt Wimmer; produced by John Baldecchi; Milla Jovovich, Cameron Bright, Nick Chinlund, William Fichtner. Culver City, CA: Sony Pictures Home Entertainment, Screen Gems, 2006. 1 videodisc (87 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

50. Hellboy animated: Sword of storms. Directed by Tad Stones; Michael Mignola, Matt Wayne, Phil Weinstein, Ron Perlman. Troy, Mich.: Starz Home Entertainment, 2006. 1 videodisc (77 min.): sd., col.; 12 cm. + booklet. [обратно]

51. Zwartboek = Black book. Directed by Paul Verhoeven; screenplay by Gerard Soeteman, Paul Verhoeven; original story by Gerard Soeteman; produced by San Fu Maltha; Carice van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman, Halina Reijn, Waldemar Kobus, Derek de Lint, Christian Berkel, Michiel Huisman, Karl Walter Lindenlaub, Anne Dudley. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment; Fu Works; VIP 4; Sony Pictures Classics; Egoli Tossell Film AG, 2007. 1 videodisc (146 min.): sd., color; 4 3/4 in. [обратно]

52.The witches hammer. Written, produced & directed by James Eaves; produced by Laura Tennant; Claudia Coulter, Jonathan Sidgwick, Sally Reeve, Jason Tompkins. [United States]: MTI Home Video, 2006, 2009. 1 videodisc (91 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

53.The Da Vinci Code. Directed by Ron Howard; screenplay by Akiva Goldsman; based on the novel by Dan Brown; produced by Brian Grazer, Ron Howard, John Calley; Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKellen, Alfred Molina, Ju?rgen Prochnow, Jean Reno, Paul Bettany, Jean-Yves Berteloot, Etienne Chicot, Jean-Pierre Marielle, Marie-Franc?oise Audollent. Culver City, CA: Sony Pictures Home Entertainment, 2006. 2 videodiscs (approximately 149 min.): sd., color; 4 3/4 in. [обратно]

54. South Park: The complete tenth season. Created by Trey Parker, Matt Stone; voices of Trey Parker, Matt Stone, Isaac Hayes, Mona Marshall, Eliza Schnieder. Hollywood, Calif.: Paramount Home Entertainment; Comedy Central, 2007. 3 videodiscs (308 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

55. Jacob two two: season 3. Editing by Jamie Ebata; Dwayne Hill (voice). [United States], Nelvana: 9 Story Media Group; Made available through hoopla, 2004-2006. 1 online resource (13 video files (ca. 299 min.): sd., col. [обратно]

56. Nanna's cottage. Created by Karen and Davey Porter; directed by Davey Porter; Rachael Rizzo, Greg Izay, Jason Booth. Eugene, Oregon: Polara Productions; [Dunellen, New Jersey]: Digiview Entertainment, 2007. 3 videodiscs: sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

 

 

© Милена Цветкова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 20.05.2018
Милена Цветкова. Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност. Варна: LiterNet, 2018