Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ФИЛМОГРАФИЯ (2005)

Милена Цветкова

web | Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност

2005

564. Аватар: Повелителят на четирите стихии (Аватар: Легенда за Ан) = Avatar: The Last Airbender (ТВ сериал, 2005-2008)1

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0417299

Сезоните на сериала са създадени под формата на "книги", а всеки епизод е отделна "глава". Действието протича във фикционален азиатски свят на бойни изкуства, специфичен с магиите за покоряване на стихиите, но който е въвлечен в "стогодишна война" от народа на Огъня. Дванайсетгодишното момче Ан е Аватар - единственият човек, който може да управлява всичките четири стихии, и единственият, който може да спре войната. Уроците за овладяване на стихиите са описани в свитъците на повелителите (например Свитъкът на повелителя на водната стихия е използван в глава 9 от Книга 1 "Вода"). Когато Зуко също иска да се научи на техниката на създаването на светкавица, не успява, макар да тренира дълго. Интересна е сцената, в която се опитва да чете от книгата-свитък. Показани са материали за писане от древната тибетска история.

Аватар: Повелителят на четирите стихии (Аватар: Легенда за Ан) = Avatar: The Last Airbender (ТВ сериал, 2005-2008) - 1

Аватар: Повелителят на четирите стихии (Аватар: Легенда за Ан) = Avatar: The Last Airbender (ТВ сериал, 2005-2008) - 2

Аватар: Повелителят на четирите стихии (Аватар: Легенда за Ан) = Avatar: The Last Airbender (ТВ сериал, 2005-2008) - 3

565. Анатомията на Грей = Grey's anatomy (ТВ сериал, 2005-)2

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0413573

Заглавието на сериала е препратка към един от най-известните английски учебници по медицина, чийто автор е съименник на главната героиня - Мередит Грей, стажантка по хирургия. В превод "Грей" означава "сив", което съвпада с основната идея на филма - че в живота няма "черно" и "бяло", а само "сиво", защото всяка постъпка може да се разглежда от минимум две страни. Мередит се опитва да се пребори с несправедливостта на живота с помощта на своята най-добра приятелка Кристина Янг и другите стажанти - Джордж О'Мали, Изабел (Изи) Стивънс и Алекс Карев. Техен наставник е д-р Миранда Бейли, наричана Нациста заради строгостта си. Книгите (главно учебниците) са основа за знанията и уменията на героите, постоянно подлагани на изпити, защото животът на пациентите зависи от тях.

Конкретни епизоди с четене, писане и книги:

Сезон 5,епизод 21 "No good at saying sorry" - за дневниците на д-р Елис Грей, майката на главната героиня Мередит.
Сезон 9, епизод 17 "Transplant Wasteland" - сцени с четене.
Сезон 9, епизод 11 "The end is the beginning is the end" - Кристина Янг чете.
Сезон 6, епизод 7 "Give peace a chance" - Дерек използва стената като медия: рисува на стената в спалнята на Мередит нервната система на човека.

Анатомията на Грей = Grey's anatomy (ТВ сериал, 2005-) - 1

Анатомията на Грей = Grey's anatomy (ТВ сериал, 2005-) - 2

Анатомията на Грей = Grey's anatomy (ТВ сериал, 2005-) - 3

566. Ах, Анди: Любов в библиотеката = What's with Andy?: сезон 2, епизод 3: The Musical Fruit (03.01.2005)3

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0918385

Ах, Анди: Любов в библиотеката = What's with Andy?: сезон 2, епизод 3: The Musical Fruit (03.01.2005) - 1

Ах, Анди: Любов в библиотеката = What's with Andy?: сезон 2, епизод 3: The Musical Fruit (03.01.2005) - 2

567. Бел Ами = Bel ami (2005)4

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0441994

Базиран на: Мопасан, Ги дьо. Бел-ами: Роман. Прев. от фр. ез. Искра Панова. [4. изд.]. София: Захарий Стоянов, 2007. 390 с. (ориг. Bel-Ami, 1885)

История за кариерата на журналист в парижки вестник, който гради своето благосъстояние и положение в обществото чрез съблазняване на влиятелни жени. Жорж Дюроа се учи много бързо на науката на шантажа и кариеризма в свят, в който думата "любов" не означава нищо.

Бел Ами = Bel ami (2005) - 1

Бел Ами = Bel ami (2005) - 2

Бел Ами = Bel ami (2005) - 3

568. Блондинка в книжарницата = Stacked! (ТВ сериал, 2005-2006)5

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0448303

Книгоцентричен сериал с участието на Памела Андерсън. Сексапилната Скайлър Дейтън е уморена от безкрайните купони и щурия си начин на живот. Водена от желание за промяна, тя постъпва на работа в семейната книжарница на братята Гевин и Стюарт. Като книжарка е решена да докаже, че разполага с достатъчно талант и действително става известна сред служителите и клиентите с добродушен чар и честност.

Блондинка в книжарницата = Stacked! (ТВ сериал, 2005-2006) - 1

Блондинка в книжарницата = Stacked! (ТВ сериал, 2005-2006) - 2

Блондинка в книжарницата = Stacked! (ТВ сериал, 2005-2006) - 3

569. Братя Грим = The Brothers Grimm (2005)6

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0355295

Филмът използва мотиви от приказките на Братя Грим, за да пренесе двамата немски автори и изследователи в приключенски фентъзи-трилър. По време на Наполеоновите войни колекционерите на фолклор и мошеници - братята Джейк и Уил Грим - пътуват от село на село с претенциите, че могат да пазят хората от магии и да извършват екзорсизъм. Но са поставени на изпитание, когато се сблъскват с истинско магическо проклятие в обитавана от духове гора и с истински магични същества. Във фабулата са включени елементи от класически приказки като "Пепеляшка", "Червената шапчица" и "Хензел и Гретел", а братята Грим ще трябва да понесат последствията за измислиците си, като попаднат в центъра на най-епичната битка между фантазия и реалност.

Мотивът за книгата във филма: През целия филм един от братята записва всичките им приключения в дневника си. Той се надява да стане нещо като "Ръководството за убиване на вещици", така разпространено, но не в полза на това да се убиват невинни хора, а за да ги спаси от опасностите, които биха били смъртоносни без така ценните знания, описани в дневника му. Книгата му е важен елемент в целия филм, тъй като тя е и ключът към всички натрупани знания, които той е събрал и които му помагат за последното предизвикателство, а именно убиването на злата вещица. Самият филм е книга медия, която е представена чрез разказа на актьорите. В екранизацията книгите помагат на братята, те ги информират как по-ефектно да направят поредната "магия" за прогонване на страшните митични създания. Отделно ставаме свидетели как те създават всички тези приказни истории, стигнали до нас.

Братя Грим = The Brothers Grimm (2005) - 1

Братя Грим = The Brothers Grimm (2005) - 2

Братя Грим = The Brothers Grimm (2005) - 3

570. Бягство от затвора = Prison Break: сезон 1 (ТВ сериал, 2005-2006)7

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0455275

Мотивът за тялото като книга. В сериала се разказва за гениалното бягство от затвора, което предприема Майкъл Скофийлд. Брат му Линкълн е замесен в световна конспирация, която държи властта на правителството. Намесват се различни лица, които помагат на братята. Тайното оръжие на Майкъл е, че той е скрил различни схеми за бягството в своите татуировки. Визуалното им съдържание не съответства напълно на вторичното семантично значение на татуировките. Чрез асоциативни мисловни връзки всяка от тях дава насоки за справяне с различни ситуации. Дешифрирането на значението е възможно само чрез знанията на Майкъл, който използва спомени, изрази, числа и други помощни средства, за да свърже визуалния и семантичния смисъл. Тялото е медиумът (книгата) на писаното слово, което се вписва в графичното изкуство на татуировката. В първия епизод това е показано много ясно (00:40:13-00:41:15).

Бягство от затвора = Prison Break: сезон 1 (ТВ сериал, 2005-2006) - 1

Бягство от затвора = Prison Break: сезон 1 (ТВ сериал, 2005-2006) - 2

Бягство от затвора = Prison Break: сезон 1 (ТВ сериал, 2005-2006) - 3

571. Гордост и предразсъдъци = Pride & Prejudice (2005)8

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0414387

Базиран на: Остин, Джейн. Гордост и предразсъдъци. Прев. от англ. Жени Божилова; [С предг. от Вирджиния Улф]. София: Народна култура, 1980. 312 с. (ориг. Austen, Jane. Pride and Prejudice: a novel. London: Collins, 1813. 439 p.)

Нова екранизация на литературния шедьовър с откроено присъствие на мотива за книгата и четенето. Началната сцена е с четящата Елизабет, което по-късно се повтаря в стаята на имението на Бингли. В края на филма, когато сестра й се сгодява за него, тя отново чете. Книгата и четенето тук са олицетворение на образованата и еманципирана за времето си жена.

Гордост и предразсъдъци = Pride & Prejudice (2005) - 1

Гордост и предразсъдъци = Pride & Prejudice (2005) - 2

Гордост и предразсъдъци = Pride & Prejudice (2005) - 3

572. Господари на ужаса: Сънища в къщата на вещиците = Masters of Horror: 2 серия, 1 сезон: Dreams in the Witch House (4.11.2005)9

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0643104

Базиран на едноименния разказ на Х. Ф. Лъвкрафт: Lovecraft, H. P. The Dreams in the Witch House (1932). // Weird Tales, Vol. 22, July 1933, №1, pp. 86-111.

Студентът Уолтър пише дипломна работа върху струнната теория във физиката. Решил е да съедини неевклидовата геометрия и квантовата физика с древни предания, готически легенди и митологии. Следвайки научните си търсения, в университетската библиотека изучава множество забранени книги, сред които е и книгата на ужасите "Некрономикон". В библиотеката на малко градче в щата Масачузетс попада на книга, от която научава местната легенда за вещица, способна да преодолява четириизмерното пространство. Настанява се в старата къща от ХVІІ век, собственост на вещицата, където изследва странната й стая с неправилни ъгли. Показана е и друга функция на писмените думи. В кошмарите, в които попада под властта на вещицата и Черния човек (бог от пантеона на Лъвкрафт), Уолтър е принуден да напише текст на хартия със собствената си кръв, след което престава да разграничава реалните събития от съновиденията си.

Господари на ужаса: Сънища в къщата на вещиците = Masters of Horror: 2 серия, 1 сезон: Dreams in the Witch House (4.11.2005) - 1

Господари на ужаса: Сънища в къщата на вещиците = Masters of Horror: 2 серия, 1 сезон: Dreams in the Witch House (4.11.2005) - 2

573. Дневникът на един сериен убиец = H6: Diario de un asesino = Diary of a Serial Killer (2005)10

IMDb: http://finnish.imdb.com/title/tt0455115

След 25 години в затвора осъденият за убийството на приятелката си Антонио Фрау започва нов живот с новата си съпруга като наследник на западнал хотел от починал роднина. Оглеждайки етажите на хотела, в стая № 6 вижда "послание от Бог" и решава да превърне тази стая в Чистилище. В тайната стая "пречиства" света от всички мръсни жени наоколо, като паралелно с измъчването им чете проповеди, а в дневника си вписва датите, имената и подробности за начините на "пречистване".

Дневникът на един сериен убиец = H6: Diario de un asesino = Diary of a Serial Killer (2005) - 1

Дневникът на един сериен убиец = H6: Diario de un asesino = Diary of a Serial Killer (2005) - 2

Дневникът на един сериен убиец = H6: Diario de un asesino = Diary of a Serial Killer (2005) - 3

574. Доктор Кой = Doctor Who (ТВ сериал, 2005-)11

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0436992

Във вселената на "Доктор Кой" съществуват много библиотеки:

Публични библиотеки (11): Планета Библиотека, в която са събрани всички книги, отпечатани в цялата човешка история до 51-ви век; Планета Библиос, съхраняваща много книги и други артефакти; Планета Каталог, също съдържаща голяма колекция книги; Библиотеката на Карсус - най-богатия източник на информация във вселената; Библиотеката на Кар-Чарат - едно от чудесата на вселената, съдържащо всички вселенски знания; Библиотеката на Джорджтаун на Небето; Библиотеката на Портланд стрийт в Падингтън; Библиотеката в Хоунслоу; Библиотеката на несъществуващите неща; Библиотеката на университета Раго Раго 56 Раго; Библиотеката на Лабиринта на Керикеион.

Лични библиотеки (7): Библиотеката на ТАРДИС (машината на времето), Библиотеката на дома Торчууд, Библиотеката на Лерман, Библиотеката на Сара Джейн Смит в дома на адрес Бенарман роуд, №13, Библиотеката на Клемънс Едисон, Библиотеката на Смитууд, Библиотеката на Земята на фантастиката - съдържаща всички произведения, измислени от хората.

Секретни библиотеки (1): Библиотеката на Свети Йоан Бехидид.

Библиотекарката Зоуи участва в сезон 5, епизод 7 и сезон 6, епизоди 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Зоуи е не само красива, но има невероятен ум, включително умее да помни всичко. Когато се срещаме с нея в "Колелото в Космоса" (сезон 5, епизод 7), тя работи като библиотекарка, специализираща парапсихология, на борда на космическа станция. Умее да причинява на компютъра мозъчен пристъп само като му говори. Слоган: "Внимавайте много да не се забъркате с библиотекарка, която търси информация".

Доктор Кой = Doctor Who (ТВ сериал, 2005-) - 1

Доктор Кой = Doctor Who (ТВ сериал, 2005-) - 2

Доктор Кой = Doctor Who (ТВ сериал, 2005-) - 3

575. Заради Уин-Дикси = Because of Winn-Dixie (2005)12

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0317132

Базиран на: DiCamillo, Kate. Because of Winn-Dixie. New York: Scholastic, 2000. 182 p.

Историята на самотното момиченце Опал, чийто живот се променя от бездомното и умно куче Уин-Дикси, получило името си в чест на супермаркета, в който е намерено. Опал чете заедно с кучето книжките си, заедно с него пише в дневника си. А то я води до градската библиотека, където се сближават с ексцентричната библиотекарка, разказваща забележителни истории, една от които е за мечка, която открадва от библиотеката "Война и мир" и я чете в гората.

Заради Уин-Дикси = Because of Winn-Dixie (2005) - 1

Заради Уин-Дикси = Because of Winn-Dixie (2005) - 2

Заради Уин-Дикси = Because of Winn-Dixie (2005) - 3

576. Казанова = Casanova (2005)13

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0402894

Базиран на: Казанова, Джакомо. Спомени: Избрани страници: В 5 т. Прев. от нем. Андрей Андреев. В. Търново: Слово, 1990-1991 (ориг. Histoires de ma vie; нем. Aus den Memoiren des Venetianers Jacob Casanova de Seingalt; oder, Sein Leben, wie er es zu Dux in Bo?hmen niederschrieb, 1822-1828)

Сюжетът е по една от историите за легендарния Джакомо Казанова. Тук той се влюбва в свободолюбивата Франческа Бруни. На пръв поглед е любовна история, но се засягат и сериозни проблеми на тогавашното общество, сред които за мястото на жената и за силата на книгата. Единствените писани текстове в защита на жената са на Бернардо Гуарди. Книгите му са популярни сред жените, но привличат вниманието и на Църквата. Гуарди е обявен за еретик и издирван от Инквизицията. Както се оказва, той всъщност е неграмотен бивш слуга на семейство Бруни, а "авторът в сянка" е Франческа.

Мотивът за книгата: Книгата е представена в частния й аспект като стока, която се продава добре, а също като средство за легитимиране на идеи, които по друг начин не биха били чути и взети под внимание. Книгата е хранител на информация - филмът започва и завършва с кадри как Казанова, докато изпълнява длъжността личен библиотекар на граф Йозеф Карл фон Валдщайн, пише "Историята на моя живот" ("Histoire de ma vie"), в която разказва и увековечава своята гледна точка. Цитат: "10 000 страници, моят живот и моята любов. По около 1 жена за всяка страница". Издател в познатия ни днес облик не е показан - Гуарди отива с ръкописа директно в печатницата, където и се продават книгите.

Казанова = Casanova (2005) - 1

Казанова = Casanova (2005) - 2

Казанова = Casanova (2005) - 3

577. Казанова = Casanova (ТВ сериал, 2005)14

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0427042

Базиран на: Казанова, Джакомо. Спомени: Избрани страници: В 5 т. Прев. от нем. Андрей Андреев. В. Търново: Слово, 1990-1991 (ориг. Histoires de ma vie; нем. Aus den Memoiren des Venetianers Jacob Casanova de Seingalt; oder, Sein Leben, wie er es zu Dux in Bo?hmen niederschrieb, 1822-1828)

През 1798 г. в замък в Бохемия младата прислужница Едит научава, че необщителният стар библиотекар на граф Валдщайн е самият Казанова - легендарният авантюрист и прелъстител. Именно тя му помага да напише дневника си.

Казанова = Casanova (ТВ сериал, 2005) - 1

Казанова = Casanova (ТВ сериал, 2005) - 2

Казанова = Casanova (ТВ сериал, 2005) - 3

578. Как се запознах с майка ви = How I met your mother (ТВ сериал, 2005-2014)15

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0460649

Книга, инспирирана от филма: Stinson, Barney and Matt Kuhn. The Bro Code. New York: Simon & Schuster, 2008. xi, 195 p.

http://www.brocode.com/code

Барни Стинсън, един от главните герои, е обвързан силно с мотива за книгата в сериала. В началото е заклет ерген, който живее живота си по правила от книгата "The Bro Code". Барни твърди, че тази прословута "Братска Библия" е написана през 1776 г. Една вечер Бенджамин Франклин и Джордж Вашингтон, докато пийвали в забутан вертеп във Филаделфия, се скарали заради жена. Вашингтон казал, че досега няма писани правила за "братската дружба", а би трябвало да има. И тогава се появил Стинсън, който се заел с отговорната задача да напише "Братска Библия". Барни почти във всеки епизод цитира по някой закон от нея, като според него тези правила са по-силни и от Конституцията. Самата книга "The Bro Code" съществува не само в сериала, а и в реалността, като се е превърнала в бестселър и е в Топ 100 на най-продаваните книги на Amazon. Това е пример за трансмедийна реализация, тъй като в сериала са споменати само някои от т.нар. закони, а в реалната книга са достъпни всички правила.

Как се запознах с майка ви = How I met your mother (ТВ сериал, 2005-2014) - 1

Как се запознах с майка ви = How I met your mother (ТВ сериал, 2005-2014) - 2

Как се запознах с майка ви = How I met your mother (ТВ сериал, 2005-2014) - 3

579. Капоти = Capote (2005)16

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0379725

Базиран на биографичната книга на Джералд Кларк: Clarke, Gerald. Capote: A Biography. London: Hamilton, 1988. 631 p.

Сюжетът се концентрира върху един особен период от живота на известния писател - в годините между 1959 и 1966 г., когато провежда разследване и пише книгата "Хладнокръвно". Когато разбира за брутално убийство в Канзас, Труман Капоти решава, че ще напише статия в "The New Yorker" по случая. Заминава за Канзас със своята дългогодишна приятелка Харпър Лий (авторката на "Да убиеш присмехулник"), където се среща с детектива, разследващ убийството, и с други хора, свързани с трагедията. Скоро след пристигането му убийците са заловени и осъдени на смърт. Срещата му с единия от тях подтиква Капоти да се задълбочи в случая и да напише не статия, а цяла "документална" книга. Подкупвайки директора на затвора, писателят си осигурява постоянни лични срещи със затворниците и така започва да се привързва към Пери Смит, един от убийците. Особената привързаност на Труман Капоти към убиеца Пери всъщност се проектира в написаното и така се създава една съвсем нова, тристранна връзка, т.е. не само между читателя и автора, а между читателя, автора и героя, който в този случай е и реален човек. Във филма тази зависимост е буквализирана и показана на визуално ниво (когато Труман Капоти чете откъс от книгата си "Хладнокръвно" пред публика), така че само да се намекне, а зрителят/читателят сам да стигне до тази идея. Така се оформя и друг диалог - този на гледащия филма с читателя в себе си, защото прочел (или не) точно тази книга, той може да отсъди за влиянието й върху себе си преди и след гледането на лентата. За да завърши книгата, за Капоти е важно не само да разбере какво се е случило в онази нощ, а и смъртната присъда на Пери да бъде изпълнена, тъй като авторът прекалено много се привързва към убиеца и не иска да го разочарова с публикуването на истината. Ако за Пери тази книга означава оправдаване на присъдата (защото според него Труман я пише с тази цел), то за автора тя означава точно обратното и още - голям скок в професионалната му кариера: "най-добрата книга на десетилетието" и създаването на нов литературен жанр - "non-fiction novel" или "faction". Филмът разкрива ефекта от една "документална" книга върху хората. Създава се съвсем нова, тристранна връзка - между читателя, автора и героя, който тук не е фикционален.

Капоти = Capote (2005) - 1

Капоти = Capote (2005) - 2

Капоти = Capote (2005) - 3

580. Ким Суперплюс: Просрочена книга = Kim Possible: сезон 3, епизод 7: Overdue (15.04.2005)17

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0619802

Училищната библиотекарка установява, че Ким Суперплюс има просрочена книга за връщане, заради което я заплашва наказание с общественополезен труд в библиотеката. Рон Стойситук се опитва да намери книгата, която е взел за четене от Ким. Ким поема вината и докато изтърпява наказанието, разбира колко сложна е библиотечната система.

Ким Суперплюс: Просрочена книга = Kim Possible: сезон 3, епизод 7: Overdue (15.04.2005) - 1

Ким Суперплюс: Просрочена книга = Kim Possible: сезон 3, епизод 7: Overdue (15.04.2005) - 2

Ким Суперплюс: Просрочена книга = Kim Possible: сезон 3, епизод 7: Overdue (15.04.2005) - 3

581. Кинокритик = Film Geek (2005)18

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0443506

Историята на Скоти, социално неприспособен киноманиак, който работи като продавач във видео магазин и притежава енциклопедични знания за филмите. Уволнен е, защото е непремерен в разговорите и досажда на клиентите. Благодарение на уеб сайта си (www.scottysfilmpage.com) се превръща в популярен онлайн кинокритик. Влюбва се в Нико, случайно срещнато момиче, което го впечатлява с факта, че чете книгата "Филмите на Дейвид Кроненбърг".

Кинокритик = Film Geek (2005)

582. Константин = Constantine (2005)19

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0360486

Базиран на комикса: John Constantine, Hellblazer. By Jamie Delano и Garth Ennis. New York: DC Comics, 1992. v.: chiefly col. ill.

Детективът Джон Константин използва книги както за екзорсистки ритуал, така и за проучване на мистерия и установяване на истината. В сюжета ангелите и демоните не са само част от митологията и Библията, а са реално съществуващи (той има свръхестествената способност да ги вижда) и могат да имат власт върху хората. Независимо че той и скептичната полицайка Анджела Додсън се борят със свръхестествени същества, те получават информация за това, как да се справят със сина на дявола и с всички демони не по някакви паранормални канали, а именно от книга, която се превръща в медиатор между двата свята.

Константин = Constantine (2005) - 1

Константин = Constantine (2005) - 2

Константин = Constantine (2005) - 3

583. Кости = Bones (ТВ сериал, 2005-)20

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0460627

Сериал за приложна наука, използващ мотива за книгата и нейните проявления като най-старата и устойчива медия - като интелигентен и креативен медиум за записи. Медийни носители са както традиционни печатни и ръкописни формати, така и кости или стена. Във фокуса на сюжета е тандемът между съдебния антрополог д-р Темперънс Бренан и агента на ФБР Сийли Бут. Д-р Бренан е способна да разкрие убийство, изследвайки костите на жертвата. Същевременно е много успешен автор на поредица криминални романи, в които главно действащо "лице" са именно костите.

Кости = Bones (ТВ сериал, 2005-) - 1

Кости = Bones (ТВ сериал, 2005-) - 2

584. Любителката на мистерии: Видение за убийство = Mystery Woman: Vision of a Murder (2005)21

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0439719

По време на благотворително събитие, на което е домакин книжарницата на Саманта Кинси, любителка на мистерии, е извършено убийство.

Любителката на мистерии: Видение за убийство = Mystery Woman: Vision of a Murder (2005)

585. Любителката на мистерии: Играта започва = Mystery Woman: Game Time (2005)22

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0466388

Този път в центъра на вниманието на любителката на мистерии попадат откраднати права за компютърна игра. Появата на саможив и тайнствен писател на криминални романи и автор на компютърна игра в книжарницата на Саманта Кинси води до убийството му. Това на свой ред отвежда Саманта до поредица от открития, които за малко не я вкарват в багажника на кола. Бурният брак на автора, неуравновесеният му подрастващ син, хитри крадци на харддискове, химически оръжия и руската мафия - всички тези фактори изиграват своята роля. Някой може да спечели цяло състояние от играта, но не и зад решетките.

Любителката на мистерии: Играта започва = Mystery Woman: Game Time (2005)

586. Любителката на мистерии: Уикенд на загадките = Mystery Woman: Mystery Weekend (2005)23

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0427576

Саманта Кинси е запалена любителка на мистерии и собственичка на книжарница, за която престъпленията са удобно затворени между страниците от романите на Агата Кристи и Дашиъл Хамет, докато убийство в реалния живот не превръща уикенд на забавления и игри в смразяващо кръвта разследване.

Любителката на мистерии: Уикенд на загадките = Mystery Woman: Mystery Weekend (2005)

587. Магията на обикновените дни = The Magic of Ordinary Days (2005)24

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0406046

Базиран на: Creel, Ann Howard. The Magic of Ordinary Days. New York: Penguin, 2001. 274 p.

Историята на Ливи от щата Колорадо по време на Втората световна война. Момичето живее с баща си проповедник и се подготвя да получи научна степен по история. Но след като е забременяла от изпратен на фронта войник, Ливи е принудена да сключи фиктивен брак с местен фермер. Междувременно продължава да изпраща писма на "своя войник" и очаква завръщането му. Посещава и местната библиотека, общува с отзивчивата библиотекарка, която й предлага книги за готварство и за отглеждане на бебето. Като цяло е представен много положителен образ на библиотекарите и библиотеките.

Магията на обикновените дни = The Magic of Ordinary Days (2005)

588. Майстора и Маргарита = The Master and Margarita (2005)25

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0403783

Базиран на: Булгаков, Михаил. Майстора и Маргарита: Роман. Прев. от рус. Лиляна Минкова. София: Народна култура, 1981. 407 с.

Майстора пише своята книга за Пилат Понтийски. Съдбата й е "да не гори".

Майстора и Маргарита = The Master and Margarita (2005) - 1

Майстора и Маргарита = The Master and Margarita (2005) - 2

589. Мемоарите на една гейша = Memoirs of a Geisha (2005)26

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0397535

Базиран на: Голдън, Артър. Мемоарите на една гейша: Роман. Прев. от англ. Дора Барова. София: Обсидиан, 1999. 480 с. (ориг. Memoirs of a geisha, 1997)

Филмът се придържа към фактите от разказа на действителната гейша Минеко Ивазаки. В писмения оригинал Саюри, още като чиракуваща гейша, си купува от книжарницата тетрадка с цел да си води дневник. Само на него доверява и бляновете си по непознатия мъж, единствен неподдал се на магнетизма й. По-късно, когато Хацумомо открива дневника, последва скандал, който отключва следващи завръзки и колизии в сюжета. Във филма този ключов за произведението епизод отсъства.

Мемоарите на една гейша = Memoirs of a Geisha (2005) - 1

Мемоарите на една гейша = Memoirs of a Geisha (2005) - 2

590. Минало незапочнато = Neverwas (2005)27

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0418004

Сюжетът е посветен на автор на детска книга със заглавие "Минало незапочнато" и неговия реален герой. Илюзорният свят се оказва реалност: "Приказката намира своя разказвач, а не обратното". Психиатърът Зак Райли гради кариера като престижен университетски преподавател, но решава да се върне в родния си град. Покойният му баща е автор на популярната детска книжка "Минало незапочнато". В местната клиника, където започва работа, Зак се запознава със странния пациент Гейбриъл Финч, който му "отваря" очите за него самия през погледа на героите в детската книжка. 25 години след смъртта на баща му именно неговата книга безвъзвратно ще промени живота на психиатъра Зак Райли.

Може да се гледа паралелно с филмите "Не може да бъде", "Приказка без край", "Мастилено сърце", "The Kovak Box", "В устата на Лудостта".

Минало незапочнато = Neverwas (2005)

591. Нищо общо = In Her Shoes (2005)28

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0388125

Базиран на: Уайнър, Дженифър. Нищо общо. Прев. Теодора Давидова. София: Санома Блясък България, 2011. 304 с. (ориг. Weiner, Jennifer. In Her Shoes: A Novel. New York: Atria Books, 2002. 424 p.)

Двете сестри Гелър, абсолютно противоположни като характери, са принудени да живеят заедно. Роуз е сериозен адвокат и невзрачна жена, която се стреми към безупречен ред и сигурност в живота си. Маги притежава атрактивна външност, но е безотговорна, безработна и разглезена авантюристка. Книгата присъства в сюжета като средство, чрез което Маги започва своята промяна. Томчето с поезия на Елизабет Бишъп, от което чете на слепия си пациент, постепенно я излекува от дислексията, дава й самочувствието, че не е толкова глупава, колкото са я смятали през целия й живот. На сватбата на сестра си тя рецитира стихотворение от поета Е. Е. Къмингс, което чудесно описва силната сърдечна връзка с Роуз.

Нищо общо = In Her Shoes (2005)

592. Огледалната маска = MirrorMask (2005)29

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0366780

Великолепна идея за библиотека, библиотекари, летящи книги. По сценарий на Нийл Геймън.

Огледалната маска = MirrorMask (2005) - 1

Огледалната маска = MirrorMask (2005) - 2

593. Омагьосване = Bewitched (2005)30

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0374536

Чаровната Изабел е истинска вещица, но решава да се откаже от свръхестествените си способности и да се превърне в нормална жена. Като за начало посещава книжарницата и търси книги за самопомощ и практическа психология. Точно в книжарницата среща за пръв път телевизионната звезда Джак Уаят, който я преценява за най-подходяща за главната роля в римейк на стар сериал, посветен на собствената й съдба на вещица. По-късно на кастинга за ролята вещицата демонстрира различните разбирания на думата "четене". Когато от екипа й дават задача да "чете" от сценария, тя съсредоточено започва да чете наум.

Цитат:

"- Искаме да почетеш от сценария. Започни от страница 13.
- Да чета? (започва да чете наум)
- Ако може, на глас. Искаме да чуем как ще звучи.
- Младоженски апартамент, тире, нощ. Дарин и Саманта седят на леглото и...
- Май не сме от досетливите?! Чети само репликите, пред които пише "Саманта:"

Омагьосване = Bewitched (2005) - 1

Омагьосване = Bewitched (2005) - 2

Омагьосване = Bewitched (2005) - 3

594. Пазителят: Легендата за Омар Хаям = The Keeper: The Legend of Omar Khayyam (2005)31

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0294806

Камран е 12-годишно момче от семейство на ирански имигранти в САЩ, което узнава от умиращия си брат Надер, че е пряк потомък на великия математик, астроном и поет на Персия от ХІ век - Омар Хаям. Сега Камран трябва да стане пазител на родовата история и да я предаде на следващото поколение. Учителката на Камран му дава плакат на знаменития том "Рубаят от Омар Хаям", погубено заедно с кораба "Титаник". Тази световноизвестна книга в единствен екземпляр се е появила в Англия през 1912 г. със заглавието "Великият Омар", с изящна подвързия, украсена с повече от хиляда полускъпоценни камъка. След смъртта на брат си Камран отпътува за Англия в търсене на издателя на "Великия Омар" и открива неговата наследница. От нея получава копие на книгата, за да го занесе на дядо си в Иран. Постепенно Камран осъзнава, че стиховете, написани преди хиляда години, са безценно наследство на човечеството, което трябва да се пази вечно.

Пазителят: Легендата за Омар Хаям = The Keeper: The Legend of Omar Khayyam (2005) - 1

Пазителят: Легендата за Омар Хаям = The Keeper: The Legend of Omar Khayyam (2005) - 2

Пазителят: Легендата за Омар Хаям = The Keeper: The Legend of Omar Khayyam (2005) - 3

595. Подземия и дракони 2: Мощта на стихиите = Dungeons & Dragons: Wrath of the Dragon God (2005)32

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0406728

Базиран на: Dungeons & Dragons Fantasy Adventure Game, Basic Set. Lake Geneva, WI: TSR Hobbies, 1981. 1 game (2 manuals, 6 dice, 1 crayon)

Злобният магьосник Дамодар жадува за власт над целия свят. Превръща се в черен вихър, открадва мистичната Черна сфера - източник на могъщество, и обръща силата й срещу кралството Измир. Срещу силите на Злото се изправят славният воин лорд Берек, съпругата му - вълшебницата Мелора, и четирима герои, олицетворяващи Интелект, Мъдрост, Чест и Сила. В библиотеката на Измир Мелора извършва своите проучвания; в библиотеката се събира и Съветът на маговете, за да разчита томовете на урало-алтайската магия, с която да защити кралството.

Подземия и дракони 2: Мощта на стихиите = Dungeons & Dragons: Wrath of the Dragon God (2005) - 1

Подземия и дракони 2: Мощта на стихиите = Dungeons & Dragons: Wrath of the Dragon God (2005) - 2

Подземия и дракони 2: Мощта на стихиите = Dungeons & Dragons: Wrath of the Dragon God (2005) - 3

596. Принцът и просякът = Printzat i prosyakat (2005)33

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0461829

BGMovies.info: http://bgmovies.info/movies/Princyt+i+prosqkyt_2005

Целият филм: http://www.youtube.com/watch?v=WMVljyF1T9U

Базиран на: Твен, Марк. Принцът и просякът. Прев. и преразк. Стамен Калчев. София: Книго-Лотос, 1946. 168 с. (ориг. The Рrince and the Рauper, 1881)

Действието се развива в България през 2004 г. Две нещастни посвоему момчета се докосват до странния, интересен и духовно богат свят на самотен стар клошар, живеещ в барака на брега на морето. Бивш учител, останал сам, намира утеха единствено в събирането на изхвърлени в контейнерите книги. Край къщата му често играят местните деца, които му се подиграват и тормозят. Двете момчета уговарят своите срещи при Стареца, който им чете "Принцът и просякът", дава им успокоение и сила. Богатият баща на по-малкото момче изпраща мутри, които пребиват Стареца и подпалват къщата му. Ако палавниците от началото на филма изнасяха книгите от бараката, за да ги късат и хвърлят в морето, на финала отново изнасят книги, но за да ги спасят от огъня.

"Решихме да преразкажем романа на Марк Твен по нов, съвременен начин, тъй като днес разликата между бедното и богатото дете е много осезаема. Ето защо ми се иска филмът да бъде повик към духовността, да се върнат непринудеността и чистотата, които липсват на днешните информирани и компютъризирани деца" (реж. Мариана Евстатиева-Биолчева).

Принцът и просякът = Printzat i prosyakat (2005) - 1

Принцът и просякът = Printzat i prosyakat (2005) - 2

Принцът и просякът = Printzat i prosyakat (2005) - 3

597. Прокуденият воин (Тайнствен воин) = Forbidden Warrior (2005)34

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0371675

Филмът е базиран на азиатска героична легенда. Още преди началото на писмената цивилизация е съществувал таен клан, съхраняващ книга с най-мощните заклинания на света - Гайа За. Членовете на клана очаквали появата на Избрания, способен да чете книгата и да използва властта й за мира и хармонията на земята. Избраният се оказва Секи - момиче, родено в едно от семействата. Секи разбира, че е единственият жив човек със силата да контролира всемогъщата книга с магии и започва да се учи как да я преведе и използва, за да спаси света от кръвожадните съперници, които са я откраднали.

Прокуденият воин (Тайнствен воин) = Forbidden Warrior (2005) - 1

Прокуденият воин (Тайнствен воин) = Forbidden Warrior (2005) - 2

Прокуденият воин (Тайнствен воин) = Forbidden Warrior (2005) - 3

598. Пътеводител на галактическия стопаджия = The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (2005)35

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0371724

Базиран на: Адамс, Дъглас. Пътеводител на галактическия стопаджия. София: Хемус, 1998. 165 с. (ориг. Adams, Douglas. The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy 1. London: Pan Books, 1979. 158 p.)

Земята ще бъде унищожена след 12 минути. След тази новина британецът Артър Дент и приятелят му Форд Пърфект напускат планетата и стават космически стопаджии. В сюжета са представени две технологични иновации. На електронния калкулатор, който Форд Пърфект носи в кожената си чанта, с големи приветливи букви са изписани думите: БЕЗ ПАНИКА. Това е самият "Пътеводител на галактическия стопаджия" - една от най-пълните книги за Вселената, пазител на цялото знание в познатия ни свят. Артър демонстрира интелекта на Пътеводителя, като търси дефиниция за вогоните, които се оказват неприятни извънземни с отвратителна поезия. Действително, когато вогоните хващат космическите стопаджии, им четат поезия - третата най-ужасна във Вселената, и искат мнение за нея. Друг оригинален образ е на т.нар. Вавилонска рибка "преводач", която превръща неразбираемите езици в разбираеми. Артър слага в ухото си "рибката" и тя ефективно му превежда езика на вогоните.

Пътеводител на галактическия стопаджия = The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (2005) - 1

Пътеводител на галактическия стопаджия = The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (2005) - 2

599. Свръхестествено = Supernatural (ТВ-сериал, 2005-)36

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0460681

Книга, базирана на филма: Dessertine, Rebecca, and David Reed. Supernatural. London: Titan Books Ltd, 2010. 320 p.

Сериалът проследява живота на двамата братя Дийн и Сам Уинчестър, които пътуват из Америка с мисията на "ловци" - да намират и унищожават свръхестествени същества и да разрешават мистериозни явления. В търсенето на методи за победа над злите сили двамата братя много често се допитват до различни книги или използват книгите като пряк инструмент в действията си. В основата на сюжета е едноименна книга "Supernatural" в 33 тома, която "програмира" развитието на целия сериал. Книгите са написани от Чък Шърли (Chuck Shurley) под псевдонима Карвър Едлънд (Carver Edlund). За пръв път пълната поредица книги "Supernatural" е показана в книжарницата в епизода "Чудовището в края на книгата" ("The Monster At the End of This Book", сезон 4, епизод 18). Писателят Чък Шърли е действащо лице от сезон 4 в епизода от 2 април 2009 г. (сезон 4, епизоди 18, 22; сезон 5, епизоди 1, 4, 9, 22; сезон 7, епизод 8; сезон 8, епизоди 7, 20; сезон 10, епизод 5). Книгата в целия сериал се появява като необходимото могъщо средство за придобиване на свръхестествена сила или като канал за получаване на информация от други светове.

Основна функция в отделни епизоди имат:

Пророческите книги в поредицата "Supernatural" на Чък Шърли (сезон 4, епизод 18; сезон 5, епизод 1; сезон 8, епизод 22; сезон 9, епизод 18);
Каменната книга със Словото на Бог или The Word of God (сезон 7, епизоди 20, 21, 22; сезон 8, епизоди 1, 2, 7, 10, 14, 17, 19, 21, 23; сезон 9, епизоди 6, 9, 10, 18, 23; сезон 10, епизоди 10, 17, 18);
Дневникът на Джон Уинчестър или John Winchester's Journal (сезони 1-9);
Sue Ann's Book (сезон 1, епизод 12);
Книгата за лов на вещици "Malleus Maleficarum" или Amanda Burns' Grimoire (сезон 3, епизод 9);
Книга на сенките или Book of Shadows (сезон 3, епизод 9);
Книгата на доктор Бентън или Doc Benton's Lab Book (сезон 3, епизод 15);
Библията или Книгата на Откровението (сезон 4, епизоди 2 и 6; сезон 5, епизоди 2 и 6);
Gary's Witchcraft Book (сезон 5, епизод 12);
Дневникът на Кембъл или Jebediah Campbell's Journal (сезон 6, епизод 5);
Книгата от човешка кожа или Dragons' Purgatory Book (сезон 6, епизод 12);
Moishe Campbell's Journal (сезон 6, епизод 21);
Дневникът на Колт или Samuel Colt's Journal (сезон 6, епизод 18);
Дневникът на Леонардо да Винчи (сезон 8, епизод 2);
Книга със заклинания или Book of Spells (сезон 8, епизод 11);
Ledger of the Thules (сезон 8, епизод 13);
Drakopoulos' Journal (сезон 8, епизод 16);
Книгата "Вълшебникът от Оз" на Лиман Франк Баум или "The Wonderful Wizard of Oz" (сезон 9, епизоди 4 и 7);
Шаманистка книга за заклинания или Shamanism spellbook (сезон 9, епизод 5);
Книгата "Енциклопедия на изчезналите езици" на Цимерман в 24 тома или Zimmerman's "Encyclopedia of Extinct Languages", volume 1 "Adai to Atakapa" (сезон 9, епизод 6);
Книгата "От вътрешните дела на ангелите" или On the Inner Workings of Angels (сезон 9, епизод 11);
Tara's Notes (сезон 9, епизод 11);
Book of Fenris (сезон 9, епизод 12);
Книгата "Обсебване от демони" (сезон 10, епизоди 1, 3);
Книгата "Ритуали при човешко обсебване" (сезон 10, епизод 1);
Книгата ""Ръководство за екзорсизъм" (сезон 10, епизод 3);
Nadia's Codex (сезон 10, епизод 19);
Книгата на прокълнатите или Book of the Damned (сезон 10, епизоди 18, 19).

Свръхестествено = Supernatural (ТВ-сериал, 2005-) - 1

Свръхестествено = Supernatural (ТВ-сериал, 2005-) - 2

Свръхестествено = Supernatural (ТВ-сериал, 2005-) - 3

600. Сезонът на буквите = Bee Season (2005)37

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0387059

Базиран на: Goldberg, Myla. Bee Season. New York: Doubleday, 2000. 432 p.

Ученичката Илайза Нюман притежава рядко умение да произнася безгрешно по букви дори най-сложните и дълги думи. Предстои й участие в Националния конкурс по правопис във Вашингтон. Точно тогава баща й Сол, професор по религия в Калифорнийския университет в Бъркли, вижда нещо трансцендентално в необичайния й дар. Решава да я посвети в тайните на Кабала и в начина, по който там се конструират думите.

Сезонът на буквите = Bee Season (2005)

600а. Странният случай на Шерлок Холмс и Артър Конан Дойл = The Strange Case of Sherlock Holmes and Arthur Conan Doyle (2005)38

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0470929

Артър Конан Дойл, авторът на легендарните книги за Шерлок Холмс, е в тежък емоционален период след смъртта на баща си и с объркан личен живот. Обсебва го идеята, че тежката му съдба е програмирана от "супергероя" му и решава да се отърве от литературния персонаж, като описва смъртта му в поредната книга. Но и с това не успява да го игнорира от общественото съзнание. Лайтмотив: героят е призма, през която читателят възприема и писателя.

Странният случай на Шерлок Холмс и Артър Конан Дойл = The Strange Case of Sherlock Holmes and Arthur Conan Doyle (2005)

601. Танцуващият в сянка = Vengo a prenderti = The Shadow dancer (2005)39

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1770734

Младият амбициозен автор и редактор на известно лондонско издателство Джереми Тейлър поема нелеката задача да открие своенравния, но изключително успешен писател Уелдън Периш, за да го убеди да напише нова книга. Пътуването му го отвежда в живописно село до Тоскана, където заварва талантливия Уелдън блокиран от творческа криза. Той не е писал от 20 години и няма желание да погледне нито пишеща машина, нито договор с издателство. Предаността на Джереми да следва своя ментор навсякъде е съчетана с личната му амбиция да научи повече за живота и изкуството от сприхавия гений. Когато трябва да убедиш някого да прави нещо, което не е правил от 20 години, трябва да стигнеш до крайност. Трябва да го накараш да се удави в мъката си и да се роди като нов човек - пречистен от страха и упреците в себе си.

Танцуващият в сянка = Vengo a prenderti = The Shadow dancer (2005)

602. Треньорът Картър = Coach Carter (2005)40

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0393162

Книга, базирана на филма: Jones, Jasmine, Mark Schwann and John Gatins. Coach Carter. New York: HarperEntertainment, 2004. 143 p., [8] p. of plates.

Филмът е създаден по истинска история. Митът, че на спортистите не са им нужни книги и четене, е абсолютно разбит от треньора Кен Картър. Новият баскетболен треньор настоява неговият отбор да поддържа висок среден успех (2,5) в училище, но след академична справка установява, че момчетата не спазват това условие. Решава да спре тренировките точно преди големия финал, премествайки заниманията от баскетболната зала в библиотеката, за да им покаже, че спортът и знанието са свързани. С това свое решение треньорът попада във всички национални новини.

Треньорът Картър = Coach Carter (2005) - 1

Треньорът Картър = Coach Carter (2005) - 2

603. Трио за изкривяване на времето = Time Warp Trio (анимационен сериал, 2005-2006)41

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0813910

Базиран на: Scieszka, Jon. The Time Warp Trio. V. 1-4. Illustrated by Lane Smith. New York: Puffin, 1991.

Анимационен сериал за приключенията на Джо, Сам и Фред, които пътуват през времето и пространството с помощта на мистериозна книга. За десетия си рожден ден Джо получава тайнствена синя книга (известна като Книгата) от чичо си магьосник и съименник Джо Великолепни. Посредством гласови и печатни съобщения Книгата пренася Джо и приятелите му в различни времена и места - от средновековния дворец на Камелот с рицари и дракони към 2095 г., когато се срещат със собствените си правнучки. Магическата книга се използва като средство за манипулиране на времето и като платформа за проектиране на нови реалности от читателя. Тъй като подхранва детското въображение, тя генерира субективни представи за минало и бъдеще у децата. Демонстрирани са силата на словото и ролята на книгата като медуим между различни епохи. Внушава се и поуката, че употребата на Книгата изисква обучение.

Трио за изкривяване на времето = Time Warp Trio (анимационен сериал, 2005-2006) - 1

Трио за изкривяване на времето = Time Warp Trio (анимационен сериал, 2005-2006) - 2

Трио за изкривяване на времето = Time Warp Trio (анимационен сериал, 2005-2006) - 3

604. Хари Потър и Огнения бокал = Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)42

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0330373

Базиран на: Роулинг, Дж. К. Хари Потър и Огнения бокал. Прев. Мариана Мелнишка. София: Егмонт България, 2002. 600 с. (ориг. Rowling, J. K. Harry Potter and the Goblet of Fire, 2000)

В четвъртия филм за малките магьосници, когато Хари Потър има много проблеми, Хърмаяни отива да търси решение в училищната библиотека. Тийнейджърите цяла нощ търсят магия, с помощта на която да могат да дишат под вода. Всъщност Невил казва на Хари Потър как може да стане това, но Хари не би усвоил магията, ако не беше библиотеката.

Хари Потър и Огнения бокал = Harry Potter and the Goblet of Fire (2005) - 1

Хари Потър и Огнения бокал = Harry Potter and the Goblet of Fire (2005) - 2

605. Хиромант = Хиромант (2005)43

КиноПоиск: http://www.kinopoisk.ru/film/260243

Базиран на: Кириенко, Сергей. Хиромант: Роман (непубл.)

Студентът от Ярославлския институт Сергей Рябинин израства само с майка си. Баща му - изследовател на хиромантията, прочел знаци за неминуема трагедия върху дланите на новороденото си бебе и съпругата си и осъзнал, че трябва да напусне семейството си, за да предотврати нещастието. След години на погребението на баща си Сергей получава от неизвестен приятел на покойника дневника му и древна книга по хиромантия. Последното желание на умиращия било тези вещи непременно да бъдат предадени на сина му. Сергей започва да изучава книгата и дневника. Станал притежател на такова странно наследство, той дори не подозира, че то коренно ще промени живота му и ще му донесе много беди и страдания.

Хиромант = Хиромант (2005) - 1

Хиромант = Хиромант (2005) - 2

606. Читалнята = The reading room (2005)44

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0446769

Историята на един любящ съпруг, който изпълнява предсмъртното желание на жена си - да създаде място, в което хората да се учат да четат. Вдовецът Джоунс възстановява изоставена сграда и я превръща в читалня за своята депресирана квартална общност, известна с необразованост и улични банди. Той е твърдо решен да даде на хората си чувство за самоуважение. Книгите и четенето тук изпълняват двойна трансформираща функция - даряват утеха и даряват очи. Утехата е за вдовеца, а очите - за неграмотните от квартала. Да научиш някого да чете е като да дариш зрение на слепеца. Силата на книгите е с неподозиран потенциал и рицарството в нейно име си заслужава саможертвата.

Читалнята = The reading room (2005) - 1

Читалнята = The reading room (2005) - 2

607. Main, Meri Patni ... Aur Woh (2005)45

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0485513

Митхилеш Шукла е на 34 години, ерген, доволен от живота, перфекционист, подходящ за работата си - управител на библиотека "Тагор" в Университета в Лукноу. Напълно се преобразява, след като роднини го запознават с младата и красива Виина, която е малко по-висока от него. Започва да ревнува, слага си допълнителни токове на обувките, купува си прах за растеж, започва да чете купища книги от поредицата "Как да...". Типичен образ на библиотекар, подробен до крайност, уважаван, но не умеещ да общува с жени, поради което лесно става обект на унижение.

Main, Meri Patni ... Aur Woh (2005)

 

 

БЕЛЕЖКИ

1. Avatar, the last airbender. The complete book 1 collection. Art director Bryan Konietzo; animation directors Yu Jae Myeong, Hong Kyungpo; picture editor Jeff Adams; music Ben Wynn, Jeremy Zuckerman. Hollywood, Calif.: Paramount, 2006. 6 videodiscs (489 min.): sd., col.; 12 cm. [обратно]

2. Grey's anatomy: Season one. Created by Shonda Rhimes; Patrick Dempsey; Isaiah Washington; T R Knight; Ellen Pompeo; Sandra Oh; Katherine Heigl. Burbank, CA: Touchstone Home Entertainment; Buena Vista Home Entertainment, 2006. 2 videodiscs (ca. 387 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

3. What's with Andy? Production management Goga Vrbanc Duquet; animation department Robert Anderson, Jean Banville; voice Jessica Kardos. USA: CineGroupe, Chile Animacion, Studio M-7 , 2003. 1 videodisc (runtime 30 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

4. Bel ami. Un film de Philippe Triboit; scénario Michel Martens, Philippe Triboit; adaptation et dialogues Philippe Triboit; d'aprés l'oeuvre de Guy de Maupassant; produit par Nora Melhli et Jérôme Minet; Sagamore Stevenin; Claire Borotra; Florence Pernel; Laurent Bateau; Milan Kňažko; Caroline Baehr. [Paris]: France 2 éditions: France télévisions distribution: Warner Home Video France, [2005]. 1 vidéodisque (105 min.): son., coul.; 12 cm. [обратно]

5. Stacked: The complete series. Directed by Lee Shallat Chemel, Scott Ellis; creator Steven Levitan; Pamela Anderson; Elon Gold; Brian Scolaro; Marissa Jaret Winokur; Christopher Lloyd. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, [2006]. 3 videodiscs (416 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

6. The Brothers Grimm. Directed by Terry Gilliam; written by Ehren Kruger; produced by Charles Roven, Daniel Bobker; Matt Damon, Heath Ledger, Peter Stormare, Lena Headey, Monica Bellucci. [Burbank, CA]: Dimension Home Video: Distributed by Buena Vista Home Entertainment, 2005. 1 videodisc (118 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

7. Prison break. Directed by Kevin Hooks [et al.]; produced and created by Garry A. Brown, Paul Scheuring; writers Zack Estrin [et al.]; Wentworth Miller, Amaury Nolasco, Dominic Purcell, Sarah Wayne Callied, William Fichtner, Peter Stormare. [Beverly Hills, Calif.]: Twentieth Century-Fox Home Entertainment, 2006. 6 videodiscs (960 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

8. Pride & prejudice. Directed by Joe Wright; screenplay Deborah Moggach; produced by Tim Bevan, Eric Fellner, Paul Webster; Paul Webster; Debra Hayward; Liza Chasin; Roman Osin; Keira Knightley; Matthew Macfadyen; Brenda Blethyn; Donald Sutherland; Tom Hollander; Rosamund Pike; Jena Malone; Judi Dench; Kelly Reilly; Claudie Blakley; Peter Wight; Penelope Wilton; Simon Woods; Rupert Friend; Carey Mulligan; Talulah Riley; Sarah Greenwood; Paul Tothill; Jacqueline Durran; Dario Marianelli; Jane Austen. Universal City, Calif.: Universal Studios, 2005. 1 videodisc (DVD) (ca. 121 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

9. H.P. Lovecraft's Dreams in the witch house. Directed by Stuart Gordon; teleplay by Dennis Paoli & Stuart Gordon; produced by Lisa Richardson, Tom Rowe; Dennis Paoli, Ezra Godden, Jay Brazeau, Campbell Lane, Chelah Horsdal. Troy, MI: Anchor Bay Entertainment, [2006]. 1 videodisc (ca. 54 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

10. H6: diario de un asesino = H6: diary of a serial killer. Written and directed by Marti?n Garrido Baro?n; Fernando Acaso, Angel Alarcon, Raquel Arenas. [England]: Tartan Video, 2006. 1 videodisc (84 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

11. Doctor Who: The complete first series. Directed by Keith Boak, Euros Lyn, Joe Ahearne et al.; written by Russell T. Davies,Steven Moffat, Mark Gatiss et al.; produced by Phil Collinson; executive producers Russel T. Davies, Julie Gardner, Mal Young; Christopher Eccleston, Billie Piper, Camille Coduri, Noel Clarke, John Barrowman, Nicholas Briggs. Burbank, CA: Distributed by Warner Home Video; [England]: BBC Video: 2 Entertain, [2006]. 5 videodiscs (ca. 585 min.): sd., col.; 4 3/4 in. + 1 guide (15 p.: col. ill.; 18 cm.). [обратно]

12. Because of Winn-Dixie. Directed by Wayne Wang; screenplay by Joan Singleton; produced by Trevor Albert, Joan Singleton; based on the novel by Kate DiCamillo; Jeff Daniels, Cicely Tyson, Dave Matthews, Eva Marie Saint, AnnaSophia Robb, Elle Fanning, Courtney Jines, Nick Price, Luke Benward, Marca Price. [Beverly Hills, Calif.]: 20th Century Fox Home Entertainment, 2005. 1 videocassette (106 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

13. Casanova. Directed by Lasse Hallstro?m; story by Kimberly Simi and Michael Cristofer; screenplay by Jeffrey Hatcher and Kimberly Simi; produced by Betsy Beers, Mark Gordon, Leslie Holleran; Heath Ledger, Sienna Miller, Jeremy Irons, Oliver Platt, Lena Olin. Burbank, CA: Touchstone Home Entertainment: Distributed by Buena Vista Home Entertainment, 2005. 1 videodisc (ca. 111 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

14. Casanova. Directed by Sheree Folkson; written by Russell T. Davies; produced by Gill McNeill; David Tennant; Peter O'Toole; Laura Fraser; Simon Callow. [Boston, MA]: BBC Wales in association with Granada Television, WGBH Home Video, [2006]. 1 videodisc (172 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

15. How I met your mother: The complete series. Created by Carter Bays and Craig Thomas; Josh Radnor, Jason Segel, Alyson Hannigan, Neil Patrick Harris, Cobie Smulders. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, 2005-2006. 3 videodiscs (482 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

16. Capote. Based on Gerald Clarke’s biography Capote. Directed by Bennett Miller; screenplay by Dan Futterman; produced by Caroline Baron, William Vince and Michael Ohoven; editing by Christopher Tellefsen. Canada, USA: United Artists, Sony Pictures Classics, 2005. DVD: 114 min.: dolby digital, color, 2.35:1. [обратно]

17. Kim Possible. The complete season. Creators Mark McCorkle, Robert Schooley; directed by David Block, Steve Loter; produced by Mark McCorkle, Robert Schooley; Christy Carlson Romano, Will Friedle, Nancy Cartwright. Burbank, Calif.: Walt Disney Television Animation, American Broadcasting Company, The Disney Channel, Buena Vista Home Entertainment, Inc., [2010]. 1 videodisc (ca. 220 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

18. Film geek. Directed, written, edited by James Westby; produced by Byrd McDonald; Melik Malkasian, Tyler Gannon, Matt Morris, John Breen. [United States]: First Run Features, 2005. 1 videodisc (ca. 72 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

19. Constantine. Directed by Francis Lawrence; screenplay by Kevin Brodbin and Frank Cappello; based on the characters from the DC/Vertigo comic book Hellblazer; produced by Lauren Shuler Donner et al.; Keanu Reeves, Rachel Weisz, Shia LaBeouf, Tilda Swinton, Pruitt Taylor Vince, Djimon Hounsou, Gavin Rossdale. United States, Burbank, CA: Warner Home Video, Village Roadshow Pictures, 2005. 1 videodisc (121 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

20. Bones. Created by Hart Hanson; executive producers Hart Hanson, Barry Josephson, Stephen Nathan, Ian Toynton, Carla Kettner, Jonathan Collier. USA: Fox, Josephson Entertainment, Far Field Productions, 20th Century Fox Televisionq 2005-. (running time 43 min.): sd., col. [обратно]

21. Mystery Woman: Sing me a murder, Mystery weekend, Snapshot. By Stephen W Bridgewater; Randy Pope; Lincoln Lageson; Joyce Rebeta-Burditt; Michael Sloan; Kellie Martin; Clarence Williams; Nina Siemaszko; Casey Sanders; Brad Rowe; David Naughton; John Getz; Ellen Greene; Tina Lifford. LaCrosse, Wis.]: Echo Bridge Home Entertainment, 2006, 2011. 2 videodiscs (ca. 258 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

22. Mystery Woman. By Kellie Martin; Clarence Williams; Nina Siemaszko; Randy Pope; Lincoln Lageson; Mark Griffiths; Joyce Rebeta-Burditt. LaCrosse, WI: Echo Bridge Home Entertainment, 2005. 1 videodisc (ca. 87 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

23. Mystery woman: Mystery weekend. By Kellie Martin; Clarence Williams; Nina Siemaszko; Randy Pope; Lincoln Lageson; Mark Griffiths; Joyce Rebeta-Burditt. LaCrosse, WI: Echo Bridge Home Entertainment, 2005. 1 videodisc (ca. 87 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

24. The magic of ordinary days. Directed by Brent Shields; produced by Andrew Gottlieb; executive producer Richard Welsh; teleplay by Camille Thomasson; Keri Russell, Skeet Ulrich, Mare Winningham, Ann Howard Creel. [United States]: Hallmark Home Entertainment, 2005. 1 dvd (98 min.): sd., col.; 12 cm. [обратно]

25. Мастер и Маргарита = Master i Margarita. Автор сценария и режиссер-постановщик Владимир Бортко; продюсер Владимир Бортко; в ролях Владислав Галкин, Ксения Назарова, Валентин Гафт, Сергей Безруков, Александр Филиппенко, А. Абдулов, Александр Баширов, Кирилл Лавров, Михаил Афанасьевич Булгаков, О. В. Басилашвили, Анна Ковальчук, Александр Галибин, Владимир Борткол. Москва: Central Partnership; телеканал Россия; фильм производства Студии 2-B-2 интертэйнмент. 3 videodiscs (450 min.): sd., col. with b&w sequences; 4 3/4 in. [обратно]

26. Memoirs of a geisha. Directed by Rob Marshall; screenplay by Robin Swicord; produced by Lucy Fisher & Douglas Wick, Steven Spielberg; Ziyi Zhang, Ken Watanabe, Michelle Yeoh, Koji Yakusho, Youki Kudoh, Kaori Momoi, Gong Li. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, [2005]. 1 videodisc (145 mins): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

27. Neverwas. Written and directed by Joshua Michael Stern; produced by Greg Shapiro and Sidney Kimmel; Aaron Eckhart, Ian McKellen, Brittany Murphy, William Hurt, Nick Nolte, Alan Cumming, Jessica Lange. Burbank, Calif.: Miramax Films, 2005. 1 video disc (ca. 108 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

28. In her shoes. Directed by Curtis Hanson; screenplay by Susannah Grant; based on the novel by Jennifer Weiner; produced by Lisa Ellzey, Carol Fenelon, Curtis Hanson, Ridley Scott. [Beverly Hills, CA]: 20th Century Fox Home Entertainment, [2005]. 1 videodisc (ca. 130 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

29. MirrorMask. Directed by Dave McKean; screenplay by Neil Gaiman; story by Neil Gaiman, David McKean; produced by Simon Moorhead; Stephanie Leonidas, Jason Barry, Rob Brydon, Gina McKee. Culver City, CA: Sony Pictures Home Entertainment, 2005. 1 videodisc (101 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

30. Bewitched. Created by Sol Saks; directed by Nora Ephron; written by Nora Ephron, Delia Ephron; based on the television program Bewitched; produced by Douglas Wick et al.; Nicole Kidman, Will Ferrell, Shirley MacLaine, Michael Caine, Jason Schwartzman, Kristin Chenoweth, Heather Burns, Jim Turner, Stephen Colbert, David Alan Grier, Michael Badalucco, Carole Shelley, Steve Carell. Culver City, Calif.: Sony Pictures Home Entertainment, 2005. 1 videodisc (102 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

31. The keeper: the legend of Omar Khayyam. Written and directed by Kayvan Mashayekh; screenwriter and producer Belle Avery; produced by Sep Riahi, Kayvan Mashayekh; Adam Echahly, Bruno Lastra, Moritz Bleibtreu, Rade Sherbedgia, Vanessa Redgrave, Christopher Simpson, C. Thomas Howell. United States: Guide Company Films, Inc and The Keeper, LLC, Arrival Pictures, 2005. 1 videodisc (95 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

32. Dungeons & dragons: Wrath of the dragon god. Directed by Gerry Lively; written by Brian Rudnick & Robert Kimmel; based on the widely popular role-playing game; produced by Steve Richards, Steve Clark-Hall, Wolfgang Esenwein; Mark Dymond, Clemency Burton-Hill, Roy Marsden, Ellie Chidzley, Steven Elder, Lucy Gaskell, Tim Stern, Geoffrey Bersey, David Merheb, Bruce Payne. Burbank, CA: Distributed by Warner Home Video, [2005]. 1 videodisc (105 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

33. Принцът и просякът. Режисьор Мариана Евстатиева-Биолчева; сценарист Мая Даскалова; оператор Людмил Христов; музика Митко Щерев; в ролите Иван Ранков, Анета Сотирова, Ивайло Герасков, Васил Михайлов, Пламена Гетова, Веселин Ранков и др. България. (86 мин.): зв.; цв. [обратно]

34. Forbidden warrior. Directed by Jimmy Nickerson; written by Glen Hartford and Rod Hewitt; produced by Glen Hartford and Daniel Toll; Marie Matiko, Sung Kang, Karl Yune, Tony Amendola, Chris Coppola, Andrew Divoff, Musetta Vander, Ron Yuan, James Hong. [United States]: MTI Home Video, 2005. 1 videodisc (ca. 91 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

35. The hitchhiker's guide to the galaxy. Directed by Garth Jennings; screenplay by Douglas Adams and Karey Kirkpatrick; produced by Gary Barber et al.; Sam Rockwell, Mos Def, Zooey Deschanel, Martin Freeman, Bill Nighy, Warwick Davis, Anna Chancellor, Alan Rickman, Helen Mirren, Stephen Fry. Burbank, CA: Touchstone Home Entertainment: Distributed by Buena Vista Home Entertainment, 2005. 1 videodisc (ca. 109 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

36. Supernatural: The complete first season. Created by Erik Kripke; David Nutter; Ron Milbauer; Terri Hughes; Sera Gamble; Raelle Tucker; Kim Manners; Richard Hatem; Robert Singer; Peter Ellis; John Shiban; Robert Duncan McNeill; David Jackson; Rachel Nave; Bill Coakley; Ken Girotti; Guy Bee; Allan Kroeker; Eugenie Ross-Leming; Brad Buckner; Paul Shapiro; Philip J Sgriccia; Trey Callaway; Chris Long; Daniel Knauf; Whitney Ransick; David Ehrman; Cathryn Humphris; Tony Wharmby; Jared Padalecki; Jensen Ackles. Burbank, CA: Warner Bros. Entertainment, 2005-2006. 6 videodiscs (936 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

37. Bee season. Directed by Scott McGehee, David Siegel; screenplay by Naomi Foner Gyllenhaal; based on the novel by Myla Goldenberg; produced by Albert Berger, Ron Yerxa; Richard Gere, Juliette Binoche, Kate Bosworth, Flora Cross, Max Minghella, Robyn Blair, Justin Alioto. Beverly Hills, CA: 20th Century Fox Home Entertainment, [2005]. 1 videodisc (ca. 104 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно}

38. The strange case of Sherlock Holmes and Arthur Conan Doyle. Directed by Cilla Ware; written by David Pirie; produced by Richard Downes; Tim McInnerny, John Bett, Emily Blunt. London: BBC Worldwide, 2 Entertain, 2006. 1 videodisc (ca. 89 min.): sd., col.; 12 cm. [обратно]

39. Vengo a prenderti = The shadow dancer. Scritto e diretto da Brad Mirman; prodotto da Massimo Pacilio; Harvey Keitel, Joshua Jackson, Claire Forlani et al. [S.l.]: Flamingo Video; [Campi Bisenzio]: Cecchi Gori Home Video, [2005]. 1 video (DVD) (95' min.): sd., col.; 19 cm. [обратно]

40. Coach Carter. Directed by Thomas Carter; written by Mark Schwahn, John Gatins; produced by Brian Robbins, Mike Tollin, David Gale; Samuel L. Jackson, Robert Ri'chard, Rob Brown, Ashanti, Debbi Morgan, Vincent Laresca, Rick Gonzalez, Antwon Tanner, Nana Gbewonyo, Channing Tatum. Hollywood, Calif.: Paramount Pictures, MTV Films, 2005. 1 videodisc (136 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

41. Time warp trio. Produced by WGBH in association with Soup2Nuts for Discovery Kids; based on the Time warp trio books written by Jon Scieszka; [United States]: WGBH: Our Time Family Entertainment, [2006]. 1 videodisc (ca. 75 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

42. Harry Potter and the goblet of fire. Directed by Mike Newell; screenplay by Steve Kloves; based on the novel by J.K. Rowling; produced by David Heyman; Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Brendan Gleeson, Jason Isaacs, Gary Oldman, Miranda Richardson, Alan Rickman. Burbank, CA: Warner Home Video, 2005. 2 videodiscs (ca. 157 min.): sd., col.; 12 cm. [обратно]

43. Хиромант = Khiromant. By Anton Bormatov; Aleksandr Robak; Dmitrii Sidorov; Iurii Chursin; Kseniia Buravskaiia; Sergei Astakhov; Sergei Kirienko. Москва: Первая видеокомпания, Moskva: Pervaiia videokompaniia, 2005. 3 videodiscs (470 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

44. The reading room. Directed by Georg Stanford Brown; written by Randy Feldman; produced by Albert T. Dickerson III, Jeff Kloss; James Earl Jones, Joanna Cassidy, George Stanford Brown, Tim Reid, Monique Coleman, Douglas Spain, Idris Muhammad, Gabby Soleil. Eugene, OR: Timeless Media Group; Miami, FL: Distributed by MTI Home Video, 2006. 1 videodisc (ca. 87 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

45. Main, meri patni - aur woh! Directed by Chandan Arora; story by Gunjan Joshi, Rajpal Yadav; screenplay by Ashok Khanna, Pankaj Saraswat; dialogues Pankay Saraswat; produced by Ronnie Screwvala; Rajpal Yadav, Rituparna Sengupta, Kay Kay Menon, Varun Badola, Vinod Nagpal. New York, NY: UTV Home Entertainment, 2005. 1 videodisc (135 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

 

 

© Милена Цветкова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 20.05.2018
Милена Цветкова. Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност. Варна: LiterNet, 2018