Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ФИЛМОГРАФИЯ (2004)

Милена Цветкова

web | Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност

2004

532. Анатомия на страстта / Книга на любовта = Book of Love (2004)1

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0376006

Младата двойка Илайн Уокър и преподавателят по история Дейвид Уокър срещат в магазина самотния петнайсетгодишен Чат и неочаквано стават приятели. Но изведнъж се появява проблем - Чат се влюбва в Илайн.

Анатомия на страстта / Книга на любовта = Book of Love (2004)

533. Без правила = Breakin' All the Rules (2004)2

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0349169

Комедия за пренаписването на книгата на любовта. След като е изоставен безцеремонно от годеницата си и с намерението да предпази и приятелите си от същата съдба, Куинси Уотсън написва книгата "Наръчник на раздялата" ("The breakup handbook") с правила на "скъсването". Книгата става бестселър, а Куинси - най-търсеният консултант по темата.

Без правила = Breakin' All the Rules (2004) - 1

Без правила = Breakin' All the Rules (2004) - 2

Без правила = Breakin' All the Rules (2004) - 3

534. Библиотекарят: В търсене на копието на съдбата = The Librarian: Quest for the Spear (2004)3

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0412915

Книга, базирана на филма: Tracy, Christopher. The Adventures of the Librarian: Quest for the Spear. Based on the teleplay by David Titcher. New York: iBooks, 2004. 245 p.

Флин е вечният студент, превърнал се в "най-добрият", придобил общо 22 дипломи по различни дисциплини. Когато получава покана за събеседване в Нюйоркската публична библиотека, Флин Карсън дори не подозира, че тази работа ще стане смисъл на живота му. Това, което му предлагат работодателите, се различава коренно от рутинната работа на библиотекаря. Оказва се, че библиотеката има тайна страна, скрита от очите на посетителите (по подобие на сериалите "Склад 13" и "Петък 13"). В секретни помещения се крият древни артефакти и безценни съкровища, сред които мечът на Екскалибур, Кутията на Пандора, Копието на съдбата, което притежава уникална способност - собственикът на копието може да управлява съдбата на света. Първата задача на Флин като Пазител на артефактите е да спаси Копието на съдбата. И така попада в битка, заедно с помощничката си Джейн Къртън и бившия библиотекар, който се явява в ролята на лошия, искащ безмерната власт на копието. Благодарение на находчивостта на Флин цялото знание, придобито от всички книги, които е прочел през живота си, той успява да спаси Копието на съдбата, намира липсващи артефакти и успява да предпази света от тяхната сила. Филмът показва истинската сила на книгата, която човек придобива с прочита й.

Библиотекарят: В търсене на копието на съдбата = The Librarian: Quest for the Spear (2004) - 1

Библиотекарят: В търсене на копието на съдбата = The Librarian: Quest for the Spear (2004) - 2

535. Блясъкът на чистия ум = Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)4

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0338013

Уеб сайт: http://www.universalstudiosentertainment.com/eternal-sunshine-of-the-spotless-mind

Заглавието на филма е заимствано от поемата на Александър Поуп "Елоиз към Абелард" (1717). Темата на филма са революционните методи за доброволно изтриване на човешката памет. Джоел с изумление научава, че от съзнанието на приятелката му Клементин са изтрити всички следи от любовната им връзка. В отчаянието си и като акт на реваншизъм той се свърза със създателя на метода д-р Хауърд Майерцвайк, за да се подложи на същото "лечение". Но когато процесът е в ход и спомените му за Клементин започват да избледняват, подсъзнанието на Джоел се съпротивлява и му сигнализира, че прави фатална грешка. Първият сблъсък с ефекта от технологията за изтриване на паметта се случва в книжарница (местоработата на Клементин) - сред изобилие от книги, все още най-надеждните изкуствени носители на човешката памет.

Блясъкът на чистия ум = Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) - 1

Блясъкът на чистия ум = Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) - 2

Блясъкът на чистия ум = Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) - 3

536. Вълшебни играчки = Shoebox Zoo (ТВ сериал, 2004-2005)5

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0406468

Книга, базирана на филма: Book of Knowledge: The Official Guide to the First and Second Series. London: BBC, 2005. 96 p.

В университетската библиотека Марни издирва книгата на мага Майкъл Скот, в която вероятно се намират важни знаци и послания. На 11-ия си рожден ден Марни получава подарък от загадъчен мъж в антикварна книжарница: кутия за обувки с четири издялани келтски играчки животни, на които момичето може да вдъхне живот. След празника играчките внезапно оживяват и започват да й разказват странната история как са омагьосани от зъл магьосник за това, че се опитали да откраднат вълшебна книга със заклинания. С помощта на тези луди приятели Марни потегля на епичната мисия, за която е родена - да намери могъщата "Книга на забраненото знание", изгубена преди хилядолетие някъде в границите на Шотландия. Марни има само една година, за да намери Книгата, или приятелите й от кутията за обувки ще останат безжизнени статуетки и тъмната магия ще се промъкне в нашия свят. Междувременно Марни е преследвана от зловещия върколак Толедо.

Вълшебни играчки = Shoebox Zoo (ТВ сериал, 2004-2005)

537. Гадни момичета = Mean Girls (2004)6

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0377092

Кейди Херън е тийнейджърка, която никога не е посещавала нормално училище. Семейството й винаги е живяло в Африка, но когато се завръща в Америка, момичето е принудено да оцелява в условия, по-тежки от тези в джунглата. Кейди се сблъсква с момичешка банда, която определя правилата в гимназията, и за да се справи с тях, се присъединява към групата им. Тяхното жлъчно творение, наречено "Горещата книга" ("Burn Book"), разкрива най-срамните тайни на всички момичета в училището и е причина за истинска революция, когато е "публикувана".

Гадни момичета = Mean Girls (2004)

538. Гадният Алберт = Albert est mechant = Albert is mean (2004)7

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0368566

Аптекарят Патрик Леш живее като новобогаташ в елитно предградие на Париж, ръководейки се от законите на джунглата. Един ден преуспяващият бизнесмен се изправя пред проблеми с данъчните: открита е негова банкова сметка на Каймановите острови и е обвинен в укриване на милиони евро, което го заплашва с банкрут. Точно в този момент узнава за смъртта на баща си - популярния писател Джо Леш, автор на бестселъра "Упадъкът на бъдещия свят". Патрик няма спомен за него, защото е изоставил майка му, докато бил бебе. Сега научава, че баща му е милиардер, но в завещанието си е посочил не него, а друг наследник - Алберт Мулино. Алберт е доведен брат на бащата на Патрик, безделник и смятащ парите за най-голямото зло. След запознанството си чичото и племенникът заминават за Париж, където трябва да приключат изпълнението на завещанието. Алберт обаче е решил да се откаже от наследството и да прехвърли всичко на племенника си. Нищо неразбиращият Патрик получава от адвоката ръкопис на книгата "Гадост, или общество на носните кърпички"... Оказва се, че Алберт е действителният писател - иска да пише книги, но не и да се показва пред публика, затова книгите му са подписвани от Джо Леш. А когато Леш вече го няма, Алберт е подготвил всичко така, че да отреже всички пътища за евентуалния отказ на Патрик да продължи делото и да стане "подставен писател". При това Патрик получава още една новина - син е не на покойния Джо Леш, а на самия Алберт.

Гадният Алберт = Albert est mechant = Albert is mean (2004) - 1

Гадният Алберт = Albert est mechant = Albert is mean (2004) - 2

539. [Две хиляди четиридесет и шеста] 2046 (2004)8

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0212712

През 1969 г. писател създава произведение, озаглавено "2046", в което се разказва как всеки пътник, който търси любов, отпътува към тази бъдеща година. В неговия роман загадъчен влак отпътува за бъдещето. Всеки от пътниците се качва в него с едно и също намерение - да улови изгубените си спомени. Всички вярват, че през 2046 г. нищо няма да се промени. Никой обаче не е сигурен в този факт, защото никой не се е върнал оттам. С изключение на един човек. Той е бил там, но е избрал да напусне. Искал е да се промени. Създавайки описание на бъдещето, в един момент писателят с изненада открива, че всъщност описва своите изгубени спомени. Разказът за пътуване във времето с влак в търсене на голямата любов всъщност е в спомените на писателя.

[Две хиляди четиридесет и шеста] 2046 (2004)

540. Д-р Хаус = House M.D. (ТВ сериал, 2004-2012)9

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0412142

Д-р Грегъри Хаус е блестящ нестандартен лекар, безцеремонен към колегите си, своеобразен мизантроп, любител на прекрасното. Той е полиглот: освен родния си английски, знае мандаринското наречие (няколко диалекта на севернокитайски език), хинди, португалски, испански и корейски. Чете книги и медицински списания, но обича да чете и манга, разглежда лайфстайл списания, предпочита интернет и личните дела на колегите си, гледа телевизионни сериали (предпочита медицински теленовели) и играе на компютърни игри.

Д-р Хаус = House M.D. (ТВ сериал, 2004-2012) - 1

Д-р Хаус = House M.D. (ТВ сериал, 2004-2012) - 2

541. Ефектът на пеперудата = The Butterfly Effect (2004)10

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0289879

Главният герой Ейдън е изгубил представа за времето - страда от тежка наследствена болест, свързана с моментна загуба на паметта. Лекарят му го съветва да си води дневник - единствения начин да съхрани спомените си. Години по-късно той случайно открива старите си дневници и започва да ги чете. Осъзнава, че болестта му има и своите предимства: по време на четенето на записките може да се връща в миналото и оттам да променя бъдещето, без да може да си обясни как. Но това не се оказва толкова позитивна дарба, защото всеки път, когато се прехвърля в миналото си, винаги нещо се обърква. Филмът е низ от различни ситуации, в които Ейдън се опитва да спаси своята любима и приятелите си от детството, но остава безсилен срещу "ефекта на пеперудата".

Може да се гледа паралелно с филмите "С дъх на канела" ("Dear John") и "П.П. Обичам те" ("P.S. I Love You"). Общото между трите филма е, че писменото слово е стабилен източник на надежда.

Ефектът на пеперудата = The Butterfly Effect (2004) - 1

Ефектът на пеперудата = The Butterfly Effect (2004) - 2

542. Изгубени = Lost (ТВ сериал, 2004-2010)11

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0411008

В сериала са показани много сцени с четене на книги. Един от активно четящите главни герои е Сойър. В паузите между приключенията на острова седи на плажа и чете - но не от безделие, а защото изпитва потребност от четене. Чете всичко, което му е под ръка: книги, женски и лайфстайл списания, чужди дневници и бележници, ръкопис на криминален роман и сценарий на сериала. В сезон 3 дори се появява с очила, поради влошено от четене зрение. Доколкото става известно, Сойър напуска училище в ІХ клас, впоследствие живее с измами и дори влиза в затвора. Но неговата ерудиция и познания върху медиакултурата са очевидни - на тази основа той цитира телевизионни предавания и филми, дава прякори на околните с имена на герои от "Междузвездни войни" или "Вълшебникът от Оз". В различни епизоди Сойър чете "За мишките и хората" на Джон Стайнбек, "Изобретението на Морел" на Адолфо Биой Касарес, "Ланселот" на Уокър Пърси, "A Wrinkle in Time" от Маделин Ленгъл. В епизод 12 ("Par Avion") от сезон 3 Сойър чете романа на Айн Ранд "Изворът". Друг от героите - Бен - е показан да чете "Братя Карамазови" на Ф. М. Достоевски. Самите книги в сериала са достатъчно много и често са в близък план, особено когато играят ролята на ключ към събитията, произтичащи на острова.

Изгубени = Lost (ТВ сериал, 2004-2010) - 1

Изгубени = Lost (ТВ сериал, 2004-2010) - 2

Изгубени = Lost (ТВ сериал, 2004-2010) - 3

543. Измами и измени = Mensonges et trahisons et plus si affinites (2004)12

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0383025

Темата е за известната в издателския свят (още от времето на Александър Дюма) фигура на подставения писател - "писателя под наем", "наемното перо" или "литературния роб". Рафаел има писателски умения, но си изкарва хляба като "литературен роб" - пише автобиографии на известни хора.

Измами и измени = Mensonges et trahisons et plus si affinites (2004)

544. История за Пепеляшка = A Cindеrella Story (2004)13

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0356470

Съвременна история за Пепеляшка. Като всяко малко момиченце Сам обича приказките за принцове и принцеси, но ги харесва най-вече, защото нейният баща ги чете от любимата й книга, която е толкова красива, че изглежда приказна и отвън. Баща й я учи да търси отговорите на важните въпроси в книгите. Точно тази книга я учи да вярва в мечтите си, помага й да разбере живота, да вярва в силите си и да не позволява на страха да й пречи. Тя остава скъп спомен за баща й, когато той умира. Приказките, които чете в книгите, продължават да я карат да се чувства добре, защото нейната приказка вече не е толкова розова. В най-трудния момент от живота си Сам намира вярното решение пак в тази книга.

История за Пепеляшка = A Cindеrella Story (2004)

545. Кратък път до щастието = Shortcut to Happiness / The Devil and Daniel Webster (2004)14

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0263265

Базиран на: Benét, Stephen Vincent. The Devil and Daniel Webster. New York: Holt, Rinehart and Winston, 1937. 61 p.

В основата на сюжета е разказът "Дяволът и Даниел Уебстър" на Стивън Винсънт Бенет. Темата е за издателя Даниел Уебстър и писателя Джейбз Стоун, продали душите си на Дявола. След като сделката е сключена, животът на Стоун се преобръща на 180 градуса - издават книгата му, като я превръщат в бестселър, мести се в шикозен апартамент, провървява му с жените. Макар книгата да е определяна и от критиците, и от самия него като "пълен боклук", тя не спира да оглавява класациите и да се продава в хилядни тиражи. Паралелно с това писателят се чувства все по-нещастен, губи самоуважението си. Твърдо решен да прекрати действието на договора с Дявола, прибягва до помощта на издателя Даниел Уебстър.

Кратък път до щастието = Shortcut to Happiness / The Devil and Daniel Webster (2004) - 1

Кратък път до щастието = Shortcut to Happiness / The Devil and Daniel Webster (2004) - 2

Кратък път до щастието = Shortcut to Happiness / The Devil and Daniel Webster (2004) - 3

546. Любовна песен за Боби Лонг = A Love Song for Bobby Long (2004)15

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0369672

Базиран на: Capps, Ronald Everett. Off Magazine Street: A Novel. San Francisco, Calif: MacAdam/Cage, 2004. 403 p.

В очите на професора по английска литература Боби Лонг се чете отчаяние. Неговият асистент Лоусън Пайнс, работещ над биографичната книга за професора, е напълно разбит. Зрителят веднага се досеща, че между двамата нещо не е наред. Интелектуалният им тандем е подкрепян от Пърси Уил, дъщеря на покойната им приятелка. Филмът е пример за литературна приемственост и кросмедийност между две книги и техните екранизации. Този композиционен механизъм в сюжета е разчетен в цитати, подтекстово или визуално експониран като книжни тела и включва романа на Карсън Маккълърс "Сърцето е самотен ловец" (1940), едноименната му екранизация (1968) и повлияния от него роман "Off Magazine Street" (2004), изобразен с корица със заглавието на настоящата екранизация "Любовна песен за Боби Лонг" (2004).

Любовна песен за Боби Лонг = A Love Song for Bobby Long (2004) - 1

Любовна песен за Боби Лонг = A Love Song for Bobby Long (2004) - 2

Любовна песен за Боби Лонг = A Love Song for Bobby Long (2004) - 3

547. Монк: Господин Монк се жени = Monk: сезон 2, епизод 15: Mr. Monk Gets Married (27.02.2004)16

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0650599

Златотърсач скрил откритото от него злато, като го претопил и смесил с мастило, с което е написал дневници, в които "уж разкривал" къде е скрил съкровището си (900 тома "ценен материал", педантично подредени на стелажи). Търсачите трябва да ги изчетат, за да открият златото. Парадоксът е, че през всичкото време то е пред очите на всеки от тях. Монк го открива.

Монк: Господин Монк се жени = Monk: сезон 2, епизод 15: Mr. Monk Gets Married (27.02.2004)

548. Отбивки = Sideways (2004)17

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0375063

Базиран на романа на Рекс Пикет: Pickett, Rex. Sideways. New York: St. Martin's Griffin, 2004. 354 p.

Майлс е непубликуван писател, учител по английски, неуверен, депресиран, песимист. Романът му "Денят след вчера" вече е отхвърлен от три издателства. Последният отказ е от малкото издателство "Conundrum" под предлог, че не може да осъществи маркетинга на книгата. Междувременно заминава на еноложки уикенд преди сватбата на приятеля си Джак, актьор и лице в рекламни клипове. Майлс още няма оферта от нито едно издателство, но Джак разказва на всички, че публикуването на романа е гарантирано. Единствената му цел е да повиши самочувствието на депресирания си приятел и да създаде перфектно настроение за уикенда.

Отбивки = Sideways (2004)

549. Преди залез = Before Sunset (2004)18

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0381681

От срещата на Селин и Джеси във Виена в "Преди изгрев" ("Before Sunrise", 1995) са изминали девет години. Джеси е написал бестселъра "This Time", вдъхновен от времето, прекарано със Селин. За да увеличи продажбите в Европа, прави турне там. Последната спирка е в Париж, където четенето е в книжарница "Shakespeare and Co.". Докато говори с публиката, показват в ретроспекция спомените му от нощта му със Селин преди 9 години. Трима журналисти го интервюират в книжарницата: романтик, убеден, че главните герои от книгата се срещат отново; циник, който мисли, че не се срещат; третият иска те да се срещнат, но силно се съмнява. Докато си говорят, Джеси се обръща настрани и не може да повярва на очите си: Селин му се усмихва.

Мотивът за книгата: Още в началото на филма става ясно, че причината за повторната среща на главните герои е книгата на Джеси, разказваща за тяхната първа среща. Мястото, където се срещат, отново е книжарницата. В разговора им той сравнява писането на книга с построяването на сграда - това е неговият начин да запомни всички детайли от срещата им. Джеси признава на Селин, че е написал книгата с надеждата, че ще се срещнат отново. Така тя става връзката между двамата: веднъж като разказвач на тяхната история и втори път като причина за повторна среща.

Преди залез = Before Sunset (2004)

550. Приказка за Ела = Омагьосаната Ела = Ella Enchanted (2004)19

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0327679

Базиран на романа на Гейл Карсън: Carson Levin, Gail. Ella Enchanted. New York: Harper Collins, 1977. 274 p.

Ела търси начин да свали проклятието от себе си и попада в царство, населено с персонажи от приказките - човекоядци, великани, джуджета, зли доведени сестри и злокобни планове. И с една говореща книга.

Приказка за Ела = Омагьосаната Ела = Ella Enchanted (2004) - 1

Приказка за Ела = Омагьосаната Ела = Ella Enchanted (2004) - 2

Приказка за Ела = Омагьосаната Ела = Ella Enchanted (2004) - 3

551. Пътят към Невърленд = Finding Neverland (2004)20

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0308644

Адаптацията по пиесата на Алън Ний "Мъжът, който беше Питър Пан" е за раждането на историята за Питър Пан и за изключителното въображение на автора, за пренасянето на действителността и създаването на нов свят чрез писаното слово в измислената от него страна Невърленд. Цялата идея на филма се изразява в последния диалог между малкия Питър и Бари след смъртта на майката на момчетата. Отчаян от смъртта на майка си, Питър не знае как да запази образа й при себе си. Подавайки му това, което самият Питър е написал за нея, а именно разкъсаната пиеса, писателят му показва как тя може да бъде безсмъртна в представите им.

Мотивът за книгата и писаното слово: Медиум между хората, контакт, който по друг начин не би бил осъществен. Книгата обединява хората, но е и вдъхновена от тях. Никой не може да напише книга, ако седи в изолация. Тук писаното слово се превръща в медия на въображението и трайните спомени. То свързва два свята - реалния, в който живеем, и мечтания; то е и инструментът, чрез който светът на Невърленд може да бъде докоснат от повече от една човешка мисъл или копнеж.

Разговор в парка между Джеймс и Питър (00:14:40-00:14:48):

"- За какво пишеш?
- О, нищо с много важни последици."

Пътят към Невърленд = Finding Neverland (2004) - 1

Пътят към Невърленд = Finding Neverland (2004) - 2

Пътят към Невърленд = Finding Neverland (2004) - 3

552. Сали Резачката = Chainsaw Sally (2004)21

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0385592

В едно американско градче скромната млада библиотекарка Сали с времето се превръща в маниачка с бензинова резачка, убиваща местни жители. На 10-годишна възраст Сали става свидетел на жестокото убийство на родителите й. Впоследствие преживеният шок се проявява в раздвоение на личността: когато е на работа в градската библиотека, е образцова и добра, но нощем става плашеща и отмъстителна, убиваща с подръчни средства всеки, който, по нейното мнение, заслужава. Виждаме я как помага на редовен читател да проучи местната история, но също и как полудява, когато една продавачка на сладолед прави правописна грешка в заемната бележка - грешка, която Сали по-късно "поправя" върху тялото й. Очевидно библиотеката е бутафорна, интериорът е само от няколко лавици с неидентифицирани книги. Библиотечният асистент е незрящ. Филмът е с много сцени на насилие, нискобюджетен.

Сали Резачката = Chainsaw Sally (2004) - 1

Сали Резачката = Chainsaw Sally (2004) - 2

553. Скъпи Франки = Dear Frankie (2004)22

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0377752

Малкият Франки посещава библиотеката. Когато библиотекарката забелязва, че е със слухов апарат, казва: "Вземи си книга. Вземи всяка книга, която искаш, и ако я няма тук, ще преместя планини, за да я доставя за теб".

Скъпи Франки = Dear Frankie (2004) - 1

Скъпи Франки = Dear Frankie (2004) - 2

554. След утрешния ден = The Day After Tomorrow (2004)23

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0319262

В апокалиптичния филм "След утрешния ден" група оцелели от стихийно бедствие са принудени да палят огньове от книги в библиотеката, за да се стоплят. Не са случайни кадрите с томовете на данъчните закони и с дебелия пожълтял фолиант - екземпляр от Гутенберговата Библия. Едно от момичетата е ранено, губи съзнание и това е моментът, в който книгите "доказват", че стават не само за горене - в една от тях откриват лечението. Макар че по-голямата част от действието се развива в Нюйоркската публична библиотека, нищо не е снимано там. Продуцентите са построили макет на вътрешността на сградата в студио, който впоследствие разрушават по време на снимане на сцените с огромните наводнения. Дизайнерите на декори са работили седмици наред, измервайки интериора на библиотеката, за да осигурят за филма точно копие.

След утрешния ден = The Day After Tomorrow (2004) - 1

След утрешния ден = The Day After Tomorrow (2004) - 2

След утрешния ден = The Day After Tomorrow (2004) - 3

555. Степфордските съпруги = The Stepford Wives (2004)24

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0327162

Базиран на: Левин, Айра. Степфордските съпруги. Прев. от англ. Ивайла Божанова. София: Унискорп ООД, 2004. 192 с. (ориг. The Stepford Wives, 1972)

Младо семейство от Ню Йорк след поредица от неприятни професионални и емоционални проблеми се премества в китното градче Степфорд. Скоро обаче младата жена започва да изпитва трудности да се приспособи към новия начин на живот, защото нравите на хората там са замръзнали някъде в 50-те години. За Джоана, която доскоро е заемала водеща позиция в телевизия, подобно държание е остаряло и странно. Тя намира подкрепа в новите си приятели, също преместили се наскоро - писателката Боби и хомосексуалният Роджър. Макар че филмът рязко се разграничава от книгата в своето начало и края, основната идея е запазена. Написана през 1972 г., книгата определено изпреварва своето време, показвайки опасностите от роботизирането. Въпреки че в книгата присъстват далеч повече моменти, в които главната героиня Джоана чете книги и ходи до библиотеката, и във филма те не са малко. За да бъде подчертана разликата между роботизираните и нормалните жени, има сцени, в които всички те се събират в читателски клуб да обсъждат прочетените от тях книги. Главната героиня желае да обсъжда художествена литература, която я е трогнала и развълнувала, но останалите се интересуват само от книги, свързани с домакинството. Колкото и да са ограничени интересите на променените жени, те все пак се обръщат към книгата. Макар тази, която разгръщат, да не е дълбоко интелектуална, тя все пак присъства като източник на информация. В края на филма Джоана, Боби и Роджър са на гости в култовото реалити шоу на Лари Кинг и разказват за постиженията си след преживяното. Джоана е спечелила няколко награди "Еми", Боби е написала нова успешна книга, Роджър вече е политик. Сякаш са изредени сферите, които контролират и манипулират обществото - журналистиката, политиката и, разбира се, книгата. Книгата, от която всичко започва.

Степфордските съпруги = The Stepford Wives (2004) - 1

Степфордските съпруги = The Stepford Wives (2004) - 2

556. Таен прозорец = Secret Window (2004)25

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0363988

Базиран на: Кинг, Стивън. Четири след полунощ. Кн. 1: Ланголиерите. Таен прозорец, тайна градина. София: Бард, 2010. 478 с. (ориг. Secret Window, Secret Garden, 1990)

Историята на талантливия и успешен писател Морт Рейни, който преживява творческа криза. Една нощ в дома му нахлува непознат, който го обвинява в плагиатство. Психопатът с името Джон Шутър иска Морт да му покаже ръкописа на книгата си, но неочаквано ръкописът безследно изчезва. Джон Шутър се оказва втората самоличност на Морт като убиец, точно както е в ръкописа на Шутър.

Мотивът за книгата: Книгата играе ролята на медиатор между Рейни и Шутър - двете самоличности на един писател. Нейното съдържание се превръща в границата между две реалности и две самоличности, показани като раздвоение на личността. Ръкописът връща автора към реалните им самоличности или ги запраща в миналото или в друга реалност. Написаното има огромно значение, то определя действията - краят на разказа се превръща в съдба на двама души. Хартиеният носител също е много важен - ръкописът на Джон Шутър, списанието с първата публикация на "Тайният прозорец", книгата, която съдържа разказа. На Шутър не му стига да бъде променен краят, той трябва да бъде и публикуван - това ще бъде свидетелството за истинност, паметта, която ще надживее съвременниците му и ще остане за идните поколения. Книгата е медиатор на негативната енергия на автора, причина и поле за изявяването на неговата шизофрения. Тук се вижда и читателят в лицето на самия автор, който не е доволен от финала. Авторът-читател иска да промени края на книгата, защото иска да промени и собствения си финал.

Може да се гледа паралелно с "Преследвачката" ("Stalker", 2010).

Таен прозорец = Secret Window (2004)

557. Тетрадката = The Notebook (2004)26

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0332280

Базиран на: Спаркс, Никълъс. Тетрадката: Роман. Прев. Станимир Йотов. София: Пергамент прес, 2009. 197 с. (ориг. The Notebook, 1996)

Възрастен мъж всеки ден чете на възрастна жена в старчески дом по една страница от старателно подвързана тетрадка. Топлият му глас задържа вниманието й, но думите не стигат до нейното съзнание. Жената е болна от Алцхаймер. Действията се развиват в два времеви периода - единият е 40-те години на ХХ век, а другият - в наши дни. Възрастният мъж Ной Калхун и Ели Нелсън, болна от Алцхаймер, се срещат в старчески дом. За да разсее Ели, Ной започва да чете откъси от стара тетрадка. Точно те са за собствената им предистория. Акцентът във филма е върху четенето, което индиректно активира мозъчната дейност на болната. То е агент и в интимността между двамата. Макар и Ели да не си спомня миналото, записаното в тетрадката е единственият спомен, който ги свързва. Книгата има едновременно косвено и основно присъствие. Тя е медиатор между двама влюбени, разделени във времето и после от една болест. Писаното слово преодолява границите и те отново се превръщат в младите Ноа и Ели. Поставя се и проблемът за непрекъснатото припомняне на безвъзвратно загубеното. Ролята на писаното слово е да припомни една неизгаснала във времето любов на болната от Алцхаймер Ели.

Тетрадката = The Notebook (2004)

558. Трупът в библиотеката = Agatha Christie's Marple: сезон 1, епизод 1: The Body in the Library (12.12.2004)27

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0414752

Базиран на: Кристи, Агата. Трупът в библиотеката: [Роман]. Прев. [от англ.] Камен Димитров. [2. изд.]. Бургас: Селекта, 1998. 202 с. (ориг. The body in the library, 1942)

Когато намира трупа на неизвестно русо момиче в библиотеката на дома си, Доли се обръща за помощ към старата си приятелка (любител детектив) госпожица Марпъл. Финалът на екранизацията е кардинално променен: престъпниците са Джози и Аделаида, които се оказват влюбени една в друга лесбийки.

Трупът в библиотеката = Agatha Christie's Marple: сезон 1, епизод 1: The Body in the Library (12.12.2004) - 1

Трупът в библиотеката = Agatha Christie's Marple: сезон 1, епизод 1: The Body in the Library (12.12.2004) - 2

558а. Убийства в Мидсъмър: Грехове на перото = Midsomer Murders: сезон 7, епизод 4: Sins of Commission (18.01.2004)28

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0647502

Базиран на: Греъм, Керълайн. Убийства в Мидсъмър: Кн. 1-3. София: Унискорп, 2004-2006. (ориг. Chief Inspector Barnaby series, 1987-2004)

Няколко писатели умират в навечерието на 12-ия конкурс за Годишни литературни награди в Мидсъмър. Камила Крофтън, възрастна писателка на "немодерна" литература, която е отхвърлена заради старостта си от измамника издател Сам Калахън, написва нов бестселър в стил чиклит, който, за да бъде издаден, е представен на Калахън с подставен "писател за лице" - младата актриса Джезабел Трип. Но на тържеството за годишните литературни награди Камила възнамерява да разкрие истината за авторството си. Всички, които искат да й попречат, са убити. Тази талантлива писателка се оказва преименувана рускиня, елитен офицер от войната, бивша затворничка в Гулаг, която знае как да убива. В речта си при получването на специалната награда за цялостно творчество все пак съобщава на публиката за подставеното лице на корицата на бестселъра си - мъртвата Джезабел Трип и отправя остри упреци към "капризния и вероломен свят на издателите" като Калахън. Арестувана е като заподозряна за убийствата, но с очакването да бъде оневинена, тъй като всяко от тях е извършила при самозащита.

Цитат от инспектор Том Барнаби: "Този случай ми разкри издателите в противоречива светлина."

Убийства в Мидсъмър: Грехове на перото = Midsomer Murders: сезон 7, епизод 4: Sins of Commission (18.01.2004) - 1

Убийства в Мидсъмър: Грехове на перото = Midsomer Murders: сезон 7, епизод 4: Sins of Commission (18.01.2004) - 2

Убийства в Мидсъмър: Грехове на перото = Midsomer Murders: сезон 7, епизод 4: Sins of Commission (18.01.2004) - 3

559. Хари Потър и затворникът от Азкабан = Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)29

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0304141

Базиран на: Роулинг, Дж. К. Хари Потър и затворникът от Азкабан. Прев. [от англ.] Мариана Мелнишка. София: Егмонт България, 2001. 367 с. (ориг. Rowling, J. K. Harry Potter and Prisoner of Azkaban, 1999)

В третия филм Хари Потър получава като подарък за рождения си ден "Чудовищната книга на чудовищата" (англ. "The Monster Book of Monsters"), която е трудноуправляема, защото живее свой живот. През лятната ваканция чете дебелия кожен том на "История на магията" от Батилда Багшот, докато си пише задължителното съчинение. Важна медия отново е "живият" вестник "Ежедневен пророк" (англ. "The Daily Prophet") или интерактивният вестник с живи илюстрации. Интересна е сцената, в която един от магьосниците в лондонски пъб (англ. Man in the Leaky Cauldron Reading Book) чете мъгълската книга "Кратка история на времето" на Стивън Хокинг и си разбърква кафето, без да докосва лъжичката.

Хари Потър и затворникът от Азкабан = Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004) - 1

Хари Потър и затворникът от Азкабан = Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004) - 2

Хари Потър и затворникът от Азкабан = Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004) - 3

560. Черното тефтерче = Le Petit Carnet Noir = Little Black Book (2004)30

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0361841

Главната героиня Стейси иска да стане журналистка като идола си Даян Сойър и разказва живота си (с позоваване на "Алиса в Страната на чудесата"). След колежа става заместник-продуцент в дневното телевизионно токшоу на Кипи Кан и узнава похватите за манипулиране на публиката в залата и на зрителите. Сензацията и рейтингът са приоритет. Стейси използва идеята за "черно тефтерче" (личен дневник за компромати), за да разкрие тайните на приятеля си Дерек. Намереното в паметта на органайзера и джиесема му го показва в шокиращи аспекти. Той е живял сякаш в друга реалност - "бившите" му приятелки дефакто са авторки на книги в своята област. За Стейси "тайната е предателство", но търсенето на истината става чрез лъжи. Тя плаща висока цена за пировата си победа, защото предател манипулатор накрая се оказва колежката й Барб - заради пост, без угризения на съвестта. На свой ред и тя е жертва на Кипи Кан и екипа на токшоуто. Но "всеки сам пише своята история" и така Стейси постига мечтата си да работи с Даян Сойър.

Черното тефтерче = Le Petit Carnet Noir = Little Black Book (2004) - 1

Черното тефтерче = Le Petit Carnet Noir = Little Black Book (2004) - 2

Черното тефтерче = Le Petit Carnet Noir = Little Black Book (2004) - 3

561. Шестица означава смърт = Six. The Mark Unleashed (2004)31

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0344777

В последните дни преди Армагедон светът е подложен на терор от всесилен диктатор. Забранени са всички религии и партии, телевизията, филмите, музиката и книгите. Хората са с изтрита памет, с ампутирани "примитивни" емоции и идеи. Имплантирани чипове ги обединяват в колективно цяло. Посредством високотехнологично средство за наблюдение от сателити, могъща полиция проследява всяка оставена дигитална или физическа следа.

Шестица означава смърт = Six. The Mark Unleashed (2004)

562. My Family: сезон 5, епизод 13: The Book of Love (ТВ сериал, 2004)32

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0654467

Сюзън решава да посещава читателски клуб близо до жилището си, но той се оказва капан, заложен от съсед ухажор.

My Family: сезон 5, епизод 13: The Book of Love (ТВ сериал, 2004)

563. The Off Season (2004)33

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0387460

В този хорър филм има трима библиотекари. Катрин си намира работа като помощник-библиотекар в обществената библиотека на морско градче, за да издържа себе си и живеещия с нея приятел, нереализирал се все още драматург. Тя има бакалавърска степен, с която той се подиграва: "Виж докъде стигна с тази диплома - помощник-библиотекар в средата на нищото". В библиотеката Катрин помага на една безлична библиотекарка - Клодет, която е от Мейн и носи една и съща ужасна рокля през цялото време. Клодет я хвали за добре свършената работа ("Щe ми се да имахме още 10 като теб"), но когато Катрин се разболява и не успява да отиде на работа, директорката (невидима във филма) я освобождава. Главното в този филм са книгите и свързаните с тях писане, четене, продажба, заемане, надписване. Дори в съня й един злобен призрак удря Катрин с книга, която й насинява окото. Една от малкото похвали по адрес на филма е, че създателят му е добре запознат с библиотеките. Наистина, виждаме само двама редовни посетители, които ровят в купчини книги на заден план, никой не прави нещо друго, освен да прибере една-две книги на лавиците. Катрин помага с баркодовете в аудио-визуалния отдел, а по-късно Клодет предлага да й помогне да обработят новопостъпилите книги: "Наистина е чудесно да слагаш печати на новите материали". (Използването на думата "материали" предполага библиотечни познания.)

 

 

БЕЛЕЖКИ

1. Book of love. Written & directed by Alan Brown; produced by Robert Ahrens; Frances O'Connor, Simon Baker, Gregory Smith, Bryce Dallas Howard, Joanna P. Adler, Sabrina Grdevich, Ari Graynor. [S.l.]: Sundance Channel Home Entertainment; New York: Manufactured and marketed by Hart Sharp Video, [2005]. 1 videodisc (83 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

2. Breakin' all the rules. Written and directed by Daniel Taplitz; produced by Lisa Tornell; Jamie Foxx, Morris Chestnut, Jennifer Esposito, Patrick Cranshaw, Gabrielle Union, Bianca Lawson, Jill Ritchie, Octavia L. Spencer. Culver City, Calif.: Columbia TriStar Home Entertainment, 2004. 1 videodisc (85 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

3. The librarian: Quest for the spear. Directed by Peter Winther; written by David Titcher; produced by Phillip M. Goldfarb, Jörg Westercamp, Kai Schürmann; Noah Wyle, Kyle MacLachlan, Sonya Walger, Jane Curtin, Kelly Hu, Olympia Dukakis, Bob Newhart. [United States]: Warner Home Video, 2005. 1 videodisc (106 min.): sd., col.; 12 cm. [обратно]

4. Eternal sunshine of the spotless mind. Directed by Michel Gondry; screenplay by Charlie Kaufman; produced by Steve Golin and Anthony Bregman; Pierre Bismuth; Jim Carrey; Kate Winslet; Kirsten Dunst; Mark Ruffalo; Elijah Wood; Tom Wilkinson; Ellen Kuras; Valdi?s O?skarsdo?ttir; Jon Brion. Universal City, CA: Universal Home Entertainment, 2004. 1 videodisc (108 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

5. Shoebox Zoo: series 1. Created by CBBC Scotland, Brian Ward, Claire Mundell and Justin Molotnikov; Featuring the voices of of Simon Callow, Rik Mayall, Alan Cumming, Siobhan Redmond and Bill Paterson. London: BBC Worlwide, 2005. 2 videodiscs (DVD) (385 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

6. Mean girls. Directed by Mark Waters; screenplay by Tina Fey; produced by Lorne Michaels; Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Tim Meadows, Amy Poehler, Ana Gasteyer, Lacey Chabert, Lizzy Caplan, Daniel Franzese, Neil Flynn, Jonathan Bennett, Amanda Seyfried, Daryn Okada, Wendy Greene Bricmont, Rolfe Kent, Mary Jane Fort, Cary White, Rosalind Wiseman. Hollywood, Calif.: Paramount, 2004. 1 videodisc (ca. 96 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

7. Albert est méchant. Un film de Hervé Palud; scenario Hervé Palud et Igor Aptekman; dialogues de Hervé Palud; produit par Patrice Ledoux; Christian Clavier, Michel Serrault, Arielle Dombasle, Patrick Mille, Priscilla, Bernard Farcy, Jackie Berroyer, Ged Marlon, Hans Meyer. [France]: Gaumont, 2004. 1 videodisc (85 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

8. [Twenty forty-six] 2046. Written, directed and produced by Wong Kar Wai; produced by Eric Heumann, Ren Zhonglun, Zhu Yongde; Liang Chaowei, Gong Li, Wang Fei, Kimura Takuya, Zhang Ziyi, Liu Jialing, Dong Jie, Zhang Manyu. Culver City, CA: Sony Pictures Home Entertainment, [2004]. 1 videodisc (128 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

9. House M. D.: seasons 1-5 collection. Created by David Shore; Hugh Laurie, Lisa Edelstein, Robert Sean Leonard, Jennifer Morrison, Omar Epps, Jesse Spencer et al. Universal City, CA: Universal Pictures, Heel & Toe Films, NBC Universal Television, Bad Hat Harry Productions, Shore Z Productions, 2004-2009. 26 videodiscs (ca. 78 hrs.; Runtime 44 min ): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

10. The butterfly effect. Written and directed by J. Mackye Gruber, Eric Bress; produced by Chris Bender, A.J. Dix, Anthony Rhulen, J.C. Spink; Ashton Kutcher, Melora Walters, Amy Smart, Elden Henson, William Lee Scott, Eric Stoltz, Callum Keith Rennie, Ethan Suplee. [United States]: New Line Home Entertainment, [2004]. 1 videodisc (ca. 120 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

11. Lost: The complete first season. Created by Jeffrey Lieber and J.J. Abrams & Damon Lindelof; executive producer J.J. Abrams, Bryan Burk, Jack Bender, Carlton Cuse; Naveen Andrews, Emilie de Ravin, Matthew Fox, Jorge Garcia, Maggie Grace, Josh Holloway, Malcolm David Kelley, Daniel Dae Kim, Yunjin Kim, Evangeline Lilly, Dominic Monaghan, Terry O'Quinn, Harold Perrineau, Ian Somerhalder, Mira Furlan. Burbank, Calif.: Buena Vista Home Entertainment, 2004. 7 videodiscs (1068 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

12. Mensonges et trahisons: et plus si affinités. Laurent Tirard, réal., scénario, dial., adapt.; Grégorie Vigneron, dial., adapt.; Philippe Rombi, comp.; Edouard Baer, Marie-José Croze, Clovis Cornillac [et al.]; Olivier Delbosc; Marc Missonnier; Alice Taglioni; Eric Berger; Jean-Michel Lahmi. Paris: Europa corp diffusion, 2004. 1 DVD vide?o monoface double couche zone 2 (1 h 30 min.): 16/9, coul. (PAL), son., surround (DTS). [обратно]

13. A Cinderella Story. Directed by Mark Rosman; written by Leigh Dunlap; produced by Clifford Werber, Ilyssa Goodman, Hunt Lowry, Dylan Sellers; Hilary Duff, Chad Michel Murry, Jennifer Coolidge, Whip Hubley, Regina King. United States: Distributed by Warner Bros, 2004. (95 min.). [обратно]

14. Shortcut to happiness. Directed by Harry Kirkpartick, aka, Alec Baldwin; based on the short story The devil and Daniel Webster by Stephen Vincent Benet; produced by Randall Emmett, George Furla, Bob Yari, David Glasser; Anthony Hopkins, Alec Baldwin, Jennifer Love Hewitt, Kim Cattrall, Dan Aykroyd. [Australia]: Third Millenium: Ovation Entertainment [distributor], 2004, 2011. 1 videodisc DVD (106 min.): sd., color; 4 3/4 in. [обратно]

15. A love song for Bobby Long. Written for the screen and directed by Shainee Gabel; based on the novel Off Magazine Street by Ronald Everett Capps; produced by Bob Yari, R. Paul Miller, David Lancaster; John Travolta, Scarlett Johansson, Gabriel Macht, Deborah Kara Unger, Dane Rhodes, David Jensen, Clayne Crawford, Sonny Shroyer, Walter Breaux, Carol Sutton. Culver City, Calif.: Lions Gate Films; Sony Pictures Home Entertainmen, 2005. 1 videodisc (120 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

16. Monk: Season two: disc 4. Mr. Monk gets married. Creator Andy Breckman; Tony Shalhoub, Bitty Schram, Ted Levine, Jason Gray-Stanford, Stanley Kamel. Universal City, CA: Universal, [2004]. 4 videodiscs (ca. 690 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

17. Sideways. Directed by Alexander Payne; screenplay by Alexander Payne & Jim Taylor; based on the novel by Rex Pickett; produced by Michael London; Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen, Sandra Oh. Los Angeles, CA: Twentieth Century Fox Film Corp.: Distributed by Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2005. 1 videodisc (127 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

18. Before sunset. Directed by Richard Linklater; screenplay by Richard Linklater, Julie Delpy, Ethan Hawke; story by Richard Linklater, Kim Krizan; produced by Anne Walker-McBay; Ethan Hawke, Julie Delpy, Vernon Dobtcheff, Louise Lemoine Torres, Rodolphe Pauly, Mariane Plasteig, Diabolo, Denis Evrard, Albert Delpy, Marie Pilley. Burbank, CA: Warner Independent Pictures: Distributed by Warner Home Video, 2004. 1 videodisc (80 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

19. Ella enchanted. Directed by Tommy O'Haver; screenplay Laurie Craig [et al.]; produced by Jane Startz; Anne Hathaway; Hugh Dancy; Cary Elwes; Vivica A Fox; Joanna Lumley; Gail Carson Levine. United States: Miramax Home Entertainment; Burbank, CA Distributed by Buena Vista Home Entertainment, 2004. 1 videodisc (96 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

20. Finding Neverland. Directed by Marc Forster; screenplay by David Magee; based upon the play The man who was Peter Pan by Allan Knee; produced by Richard N. Gladstein, Nellie Bellflower; Johnny Depp, Kate Winslet, Julie Christie, Radha Mitchell, Dustin Hoffman, Kelly MacDonald, Ian Hart, Eileen Essell et al. Burbank, CA: Miramax Home Entertainment, Buena Vista Home Entertainment, 2004. 1 videodisc (101 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

21. Chainsaw Sally. Written and directed by Jimmy O.; produced by Stuart Voytilla and Mark Redfield; April Monique Burril, Mark Redfield, Alec Joseph, David Calhoun, Kristen Hudson, Gunnar Hansen, Herschell Gordon Lewis. [Butler, N.J.]: Pop Cinema: Shock-O-Rama Cinema, 2007. 1 videodisc (90 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

22. Dear Frankie. Directed by Shona Auerbach; screenplay Andrea Gibb; produced by Caroline Wood; Emily Mortimer, Gerard Butler, Sharon Small, Jack McElhone, Mary Riggans. [United States]: Miramax Home Entertainment, Pathe? Pictures, Scorpio Films; Burbank, Calif.: Buena Vista Home Entertainment, [2005]. 1 videodisc (ca. 105 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

23. The day after tomorrow. Directed by Roland Emmerich; screenplay by Roland Emmerich & Jeffrey Nachmanoff; produced by Roland Emmerich, Mark Gordon; Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal, Emmy Rossum, Dash Mihok, Jay O. Sanders, Sela Ward, Austin Nichols, Arjay Smith, Tamlyn Tomita. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, 2004.1 videodisc (ca. 123 min.): sd., col.; 4 3/4 in. + 1 DVD-ROM (digital; 4 3/4 in.). [обратно]

24. The Stepford wives. Directed by Frank Oz; screenplay by Paul Rudnick; based upon the book by Ira Levin; produced by Scott Rudin, Donald De Line, Edgar J. Scherick, Gabriel Grunfeld; Nicole Kidman, Matthew Broderick, Bette Midler, Christopher Walken, Roger Bart, Faith Hill, Jon Lovitz, Glenn Close. Hollywood, Calif.: Paramount, 2004. 1 videodisc (92 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

25. Secret window. Directed by David Koepp; screenplay by David Koepp; based on the short story Secret window, secret garden by Stephen King; produced by Gavin Polone; Johnny Depp, John Turturro, Maria Bello. Culver City, Calif.: Columbia TriStar Home Entertainment, 2004. 1 videodisc (96 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

26. The notebook. Directed by Nick Cassavetes; screenplay by Jeremy Leven; based on the novel The notebook by Nichols Sparks; adaptation by Jan Sardi; produced by Mark Johnson, Lynn Harris; Ryan Gosling, Rachel McAdams, James Garner, Gena Rowlands, James Marsden, Kevin Connolly, David Thornton, Jamie Anne Brown, Heather Wahlquist, Sam Shepard, Joan Allen. Burbank, Calif.: New Line Home Entertainment, 2005. 1 videodisc (124 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

27. Agatha Christie's Marple: v. 2. The body in the library. Directed by Andy Wilson; written by Kevin Elyot; produced by Matthew Read; Geraldine McEwan, Derek Jacobi, Janet McTeer, Joanna Lumley, Simon Callow, Zoe? Wanamaker, Keeley Hawes, Niamh Cusack, John Hannah. Silver Spring, MD: co-production of Granada and WGBH Boston in association with Agatha Christie Ltd., Acorn Media, [2005]. 1 videodisc (ca. 94 min.): Set: 4 videodiscs (ca. 376 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

28. Midsomer murders: Season seven: Sins of commission. Directed by Peter Smith; screenplay by  Elizabeth-Anne Wheal; inspired by the novels of Caroline Graham; produced by Brian True-May; John Nettles, John Hopkins, Jane Wymark, Laura Howard. Silver Spring, MD: Distributed by Acorn Media, 2004, 2006. 1 videodisc (95 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

29. Harry Potter and the prisoner of Azkaban. Directed by Alfonso Cuaro?n; screenplay by Steve Kloves; based on the novel by J.K. Rowling; produced by Chris Columbus, David Heyman, Mark Radcliffe; Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Julie Christie, Robbie Coltrane, Michael Gambon, Richard Griffiths, Gary Oldman, Alan Rickman, Fiona Shaw, Maggie Smith, Timothy Spall, David Thewlis, Emma Thompson. Burbank, Calif.: Warner Home Video, [2004]. 2 videodiscs (ca. 142 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

30. Little black book = Le petit carnet noir. Directed by Nick Hurran; screenplay by Melissa Carter, Elisa Bell; produced by Elaine Goldsmith-Thomas et al.; Brittany Murphy, Holly Hunter, Ron Livingston, Julianne Nicholson; Kathy Bates. [S.l.]: Blue Star Pictures, Sony Pictures Home Entertainment, 2007, 2004. 1 video disc (ca. 107 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

31. Six: the mark unleashed. Written by Fletcher Grayson, Chipper Lowell; produced by Kevin Downes et al.; Stephen Baldwin, Eric Roberts, David White, Kevin Downes, Jeffrey Dean Morgan. Visalia, Calif.: Trinity Broadcasting Network, Signal Hill Pictures, Christiancinema.com, 2004. 1 videodisc (106 min. + extras): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

32. My family. The complete fifth series. Directed by Dewi Humphreys; written by Steve Armogida, Jim Armogida; Robert Lindsay, Zoe? Wanamaker, Kris Marshall, Daniela Denby-Ashe. [London]: BBC Worldwide; [Pyrmont, N.S.W.]: Roadshow Entertainment [distributor], 2009. 2 videodiscs (DVD) (ca. 375 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

33. The off season: a ghost story. Written, directed and produced by James Felix McKenney; Christina Campanella, Don Wood, Ruth Kulerman, Jamie Sneider, Francine Pado. Santa Monica, Calif.: Lions Gate Home Entertainment, [2005]. 1 videodisc (ca. 85 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

 

 

© Милена Цветкова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 20.05.2018
Милена Цветкова. Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност. Варна: LiterNet, 2018