Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ФИЛМОГРАФИЯ (2002)

Милена Цветкова

web | Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност

2002

468. Адаптация = Adaptation (2002)1

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0268126

Чарли Кофман е талантлив, но изключително невротичен американски сценарист. След като жъне голям успех с написването на сценария за "Да бъдеш Джон Малкович", е поканен да направи адаптацията на книга за орхидеи. Оказва се, че "Крадецът на орхидеи" е много трудна за адаптиране, защото в нея почти няма действие, а главният й герой Джон Ларош е странен колекционер на защитени видове орхидеи. Чарли се депресира, спира да комуникира с хората, което прави работата му по сценария невъзможна. И докато крайният срок изтича, Доналд Кофман - близнакът му, пише друг сценарий с такава лекота, че влошава още повече мъчителните опити на своя брат. По време на дългите безсънни нощи Чарли започва да се обсебва от книгата и нейната авторка. На места дори се загатва идеята, че той се влюбва в нея заради начина й на писане. Няколко пъти има възможност да я срещне на живо, да се запознае с нея, за да поговорят върху писането на сценария, но той всеки път отказва, защото е прекалено срамежлив и без самочувствие. Вместо това, когато се прибере вкъщи, чете абзаци от "Крадецът на орхидеи" и си представя, че прави секс с авторката й. Когато накрая двамата се срещат, се оказва, че писателката е абсолютно различна от образа, който си е изградил. Тя е наркоманка, която изневерява на мъжа си и която става причина накрая да убият Доналд Кофман. През цялото време филмът разказва историята на книгата през очите на сценариста. Всичко, с което Чарли се сблъсква, докато се опитва да напише адаптацията, в крайна сметка се оказва част от филма. Неговата обсесия от книгата е показана по различни начини - чрез въображаемия полов акт с авторката, когато вечер се буди и първото нещо, което прави, е да прочете за пореден път част от книгата; или чрез това, че я носи навсякъде със себе си; или заради погрешния образ, който сам придава на писателката.

Книгата в този филм е медиум, в който сценаристът може да се затвори, криейки се от външния свят и всички проблеми, свързани с него. Тя е канал за комуникация между Чарли и вътрешното му его в образа на писателката. Чрез този измислен образ сценаристът подсилва самочувствието си. Чарли е не просто читател, а и съавтор на книгата, и то не само, защото има за цел да напише сценарий по нея, а заради начина, по който я изживява, заради това, че открива себе си в автора.

Адаптацията във филма също не е буквален акт на трансформация от книга в сценарий, а по-скоро служи като метафора на преобразяването на главния герой, на промяната, настъпила в него след прочитането на книгата и всичко, случило се във връзка с нея. Самата дума "адаптация" е термин от биологията със значение на трансформацията на индивида към нови условия в етапите на еволюционното му развитие. Адаптация във филма се извършва на три нива - първо при крадените орхидеи, които трябва да се приспособяват към нова среда; второ, при сценария, който трябва да бъде написан по книга; трето - при Чарли, който паралелно с адаптирането на книгата променя и себе си, за да стане адекватен на заобикалящия го свят.

Адаптация = Adaptation (2002) - 1

Адаптация = Adaptation (2002) - 2

469. Балзак и малката китайска шивачка = Balzac and the Little Chinese Seamstress (2002)2

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0291032

Базиран на: Дай Сидзие. Балзак и малката китайска шивачка: Роман. Прев. от фр. Красимир Кавалджиев. София: ИК Колибри, 2003. 143 с. (ориг. Balzac et la petite tailleuse chinoise, 2000)

Сюжет за забранените книги през 70-те г. в Китай. Двама студенти, възпитани с буржоазните романи на Дюма и Балзак, са изпратени за превъзпитание в планинско селище. Единият взема със себе си цигулка, а другият - готварска книга. Оказва се, че кулинарното изкуство е забранено, но не и музиката, защото "Моцарт винаги мисли за председателя Мао". Откритите в селцето забранени книги помагат на младежите да оцелеят и да започнат да мислят за по-вълнуващи преживявания.

Балзак и малката китайска шивачка = Balzac and the Little Chinese Seamstress (2002)

470. Брак по расчету (2002)3

КиноПоиск: http://www.kinopoisk.ru/film/497700

Базиран на разкази от сборника: Черных, Валентин. Замуж по справочнику кино: Сборник рассказов. Санкт-Петербург, Азбука-Терра, 1997

Провинциална библиотекарка вярва, че браковете се сключват "на небесата". Но когато върху нея и баща й се стоварва огромен дълг, замисля спешно да си намери богат съпруг, който би разрешил всичките им материални проблеми. След многобройни опити героинята разбира, че може да разчита само на себе си. Купува микробус за частни превози. А за шофьор наема свой съученик, който отдавна е влюбен в нея.

Брак по расчету (2002)

471. Буба Хо-теп / Елвис е жив = Bubba Ho-Tep (2002)4

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0281686

Официален сайт: http://www.bubbahotep.com

Базиран на: Lansdale, Joe R. and Don Coscarelli. Bubba Ho-Tep. 1st ed. San Francisco: Night Shade Books, 2003. 159 p.

Филмът разказва "истинската история" за това, какво наистина се е случило със световноизвестния певец и актьор Елвис Пресли. След като сменя самоличността си със свой двойник няколко години преди "смъртта си", Елвис живее в дом за възрастни хора в Източен Тексас. Неговият единствен приятел там е вятърничавият Джак, който е твърдо убеден, че той е всъщност президентът Джон Кенеди. Никой не го приема насериозно, но това не му пречи да се отдава напълно на този образ. Ежедневието на Елвис и Джак протича бавно и безинтересно, докато откриват, че сегашният им дом се е превърнал в мишена на коварно египетско същество - 3000-годишна египетска мумия на фараон от династията Аменхотеп. Когато гладният за човешки души започва да ловува в дома за възрастни, двамата приятели разбират, че само те могат да го спрат.

Образи на писменото слово: Древноегипетски йероглифни надписи по стените в тоалетната; холографски древноегипетски йероглифни текстове във въздуха; речник по древноегипетски език.

Буба Хо-теп / Елвис е жив = Bubba Ho-Tep (2002) - 1

Буба Хо-теп / Елвис е жив = Bubba Ho-Tep (2002) - 2

472. Влакът на Джоу Ю = Zhou Yu's Train (2002)5

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0354243

Художничката на порцелан Джоу Ю е безумно влюбена в библиотекаря поет Чин Чен. Решава да продаде всички свои творби и семейното сребро, за да му организира поетично четене, на което обаче никой не идва, и да издаде книгата му "Влакът на Джоу Ю". Купува си пейджър, за да бъде първата читателка на новите му стихове. Но библиотекарят е нерешителен, страхлив и неспособен да обича. Ключова фраза: "Ако изчезна, няма да чуеш нищо, освен тишина".

Влакът на Джоу Ю = Zhou Yu's Train (2002) - 1

Влакът на Джоу Ю = Zhou Yu's Train (2002) - 2

473. Война = Война (2002)6

IMDb http://www.imdb.com/title/tt0309047

КиноПоиск: http://www.kinopoisk.ru/film/41431

Историята на войника Иван Ермаков, който попада в плен на Аслан Гугаев и става негов роб. В аула докарват Джон и неговата годеница Маргарет - английски актьори, гастролиращи в Грузия. За Маргарет е поискан огромен откуп. Джон и Иван са пуснати на свобода, за да намерят парите. Джон продава цялата си собственост в Англия, но парите не са достатъчни. Дава пресконференции, в които отправя апел за помощ към всички политици, медии и световни организации за борба с тероризма. Реакцията е нищожна. Остава само сензацията, която биха използвали телевизиите, ако той наистина успее да се върне и откупи годеницата си. И Джон се връща в Русия, където стига до най-високите етажи на властта в Кремъл, но безуспешно. Накрая открива Ермаков в безперспективния за младежта Далечен Сибир. Иван приема срещу заплащане да придружи англичанина до Чечения, за да предаде събрания, макар и недостатъчен, откуп на Гугаев. След опасности и премеждия двамата успяват да стигнат до аула. Гугаев не е изпълнил обещанието си - да остави недокосната годеницата на Джон. В завързалата се схватка чеченците почти се самоизбиват. Планът на Ермаков спасява живота на всички. Джон обаче е заснел с микрокамера цялото им смъртоносно пътешествие, продал е филма на телевизията и е разказал преживяванията им в много популярна вече книга, но по друг начин. Заради версията на Джон Ермаков попада в затвора. Затова оттам на свой ред Ермаков се принуждава да разкаже всичко отново.

Война = Война (2002) - 1

Война = Война (2002) - 2

474. Герой = Hero = Ying xiong (2002)7

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0299977

Базиран на: Li, Feng. Ying xiong. Beijing: Zhong guo xi ju chu ban she, 2002. 269 p.

Тайната на доброто владеене на меча се крие в китайската калиграфия. На екрана може да се видят мащабни калиграфски изображения върху плат, с червено мастило, както и символни текстове върху пясък и стени.

Герой = Hero = Ying xiong (2002) - 1

Герой = Hero = Ying xiong (2002) - 2

475. Загадка старого кладбища (ТВ сериал, 2002-2008)8

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1837710

КиноПоиск: http://www.kinopoisk.ru/film/423993

Базиран на: Атеев, Алексей. Загадка старого кладбища. Москва: ВиМ, 1995. 381 с.

Историята на млада библиотекарка, която неволно е въвлечена в мистични и невероятни събития, свързани със старинни руски култове и обреди. Библиотекарката Валентина Петухова е на разходка за гъби в горите около селцето Лиходеевка, което има съмнителна слава. Натъква се на старо гробище и точно тогава силен дъжд я принуждава да прекара нощта в гробищния параклис, откъдето става свидетел на ритуал за възкресение на мъртвец. На сутринта решава да огледа мястото на предполагаемия обред и с ужас вижда пресен гроб и паметник с нейните имена, датата на раждане и датата на смъртта й. Остава й да живее още 13 дни. Разговорът й с краеведа Митя Воробьов и със загадъчния професор Струмс постепенно разкрива тайната на старото гробище. Предстои й да разплита още не една мистерия. В романа Алексей Атеев е изобразил библиотекарката с ирония към често срещания тип съветски скептични дами атеистки, верни на комунистическата догма и отхвърлящи както Бога, така и Дявола. При първия сблъсък със сатанизма твърдите устои на материалистичния светоглед на Валентина Петухова рухват завинаги.

Загадка старого кладбища (ТВ сериал, 2002-2008) - 1

Загадка старого кладбища (ТВ сериал, 2002-2008) - 2

476. Изневяра = Unfaithful (2002)9

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0250797

Отчаяна от семейния живот жена се среща с млад мъж, който се представя като "букинист". Той й подарява книга, а развитието на отношенията им започват, когато тя намира телефонния му номер именно в книгата. Започват любовна афера, докато съпругът й не разбира за тайната й връзка и убива възлюбения й.

Откъс от филма, в който главният герой е намерил първо издание на "Белия зъб" при разпродажба на употребявани книги (00:24:04-00:24:24):

"- Виж това. Джек Лондон. Първо издание на "Белия зъб" с оригинална корица. И знаеш ли? Купих я за долар и 50.
- Колко струва?
- Около 4000 пъти повече".

Изневяра = Unfaithful (2002) - 1

Изневяра = Unfaithful (2002) - 2

477. Книга на сенките = Malefique (2002)10

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0309832

Мистичен трилър в традицията на филмите "Магьосник" (Warlock) и "Господарят на желанията". Тайнствената ръкописна книга има паралели с "Некрономикон". В затворническа килия лежат четирима затворници: Карер - млад директор на фирма, обвинен в мошеничество и предаден от съпругата си, 60-годишният Ласал - библиотекар, обвинен в убийството на собствената си жена, Маркус - транссексуален, мечтаещ за операция за смяна на пола, и умствено изостанал с прякора Маргаритката. Една нощ зад тухла в стената съкилийниците откриват стара книга, която се оказва дневник на затворник на име Шарл Денвър - сериен убиец на бременни жени, лежал в същата килия в началото на XX век и единственият избягал от затвора. Книгата е написана на различни езици и изпъстрена със странни символи. Оказва се, че съдържа окултни записи и заклинания с подробни инструкции, благодарение на които може да се избяга на свобода. След като Маргаритката решава да прерисува изображенията и знаците от книгата, в килията започват да се случват необясними и зловещи събития.

Книга на сенките = Malefique (2002) - 1

Книга на сенките = Malefique (2002) - 2

Книга на сенките = Malefique (2002) - 3

478. Книгата на Ева = The Book of Eve (2002)11

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0337890

Базиран на: Beresford-Howe, Constance. The Book of Eve: A Novel. Toronto: MаcМillan of Canada, 1973. 170 p.

На 65-ия си рожден ден богато и еснафски живеещата Ева разбира, че иска от живота нещо ново. Напуска неблагодарния си мъж и вече независима, в чужд град, открива нова любов - румънския емигрант Джони, двайсет години по-млад от нея.

Книгата на Ева = The Book of Eve (2002)

479. Машината на времето = The Time Machine (2002)12

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0268695

Базиран на: Уелс, Хърбърт Джордж. Машината на времето. Варна: Г. Бакалов, 1984. 308 с. (ориг. Wells, H. G. The Time Machine. London: William Heinemann, 1895)

През 2300 година посетителите на публичната библиотека в Ню Йорк (лъвовете са все така отпред) се посрещат от плоска холограма, наречена Вокс, която провежда необичайни интервюта-справки. 800 000 години по-късно библиотеката и книгите са вече развалини, холограмата все още предоставя информация и в двуизмерната й глава е поместена библиотеката. Забележителен момент е цитирането на Том Сойер: "Ако не ти харесват отговорите, избягвай да задаваш въпроси". (В книгата има много разлики - книгите са станали на прах, не се споменават в друг контекст, няма библиотеки).

Машината на времето = The Time Machine (2002) - 1

Машината на времето = The Time Machine (2002) - 2

480. Междузвездни войни: Клонираните атакуват = Star Wars: Episode II: Attack of the Clones (2002)13

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0121765

Джедаят Оби-Уан Кеноби провежда разследване върху терористичната атака срещу кралицата на Набу - Падме Амидала. В търсенето си той посещава джедайския Архив. Мотивите за читателя и книгата са изведени на преден план, когато Оби-Уан търси определена слънчева система, изтрита от футуристичната библиотека. Тук книгата изпълнява функцията на медиатор между търсещия и истината и се разгръща проблемът за фалшификацията, целяща скриване на важна информация. Джедаят разбира за несъответствието след подробна проверка на архива с информация за географията и културата на всяка известна на Републиката планета. Това откритие засилва съмнението му за задкулисните игри на тъмния сит и по-късно му помага да разобличи страховитите планове на сепаратистите за война. Библиотеката (Архивът на джедаите) е изпълнена с гигантски сървъри, наподобяващи високи библиотеки с книги, където се пази съдържанието на всички древни текстове, свитъци, ръкописи, книги от всяка точка на галактиката. Има и забранени книги, до които имат достъп само джедаите. Притежава и артефакти от бъдещето - във вид на холокниги (holobooks) и ситски холокрони (sith holocrons) - устройства за съхраняване на знанието на ситите.

Междузвездни войни: Клонираните атакуват = Star Wars: Episode II: Attack of the Clones (2002) - 1

Междузвездни войни: Клонираните атакуват = Star Wars: Episode II: Attack of the Clones (2002) - 2

481. Механическая сюита (2002)14

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0309853

Базиран на: Чихачёв, Сергей. Механическая сюита: [Повесть]. - В: Искусство кино, 2001, № 8.

Една от героините в тази черна комедия е библиотекарката Люба от гара Ликово. Тя не е удовлетворена нито в личния си живот, нито в професията: местните железничари не идват в мазето-читалня, не искат да прочетат дори "Трима другари" от Ремарк. Няма пари дори да напусне градчето. Една ранна утрин на гарата слизат двама московчани, изпратени от ръководството на завода да приберат тялото на починал техен колега. Трамваите все още не се движат, моргата не работи, но затова пък вече е отворена библиотеката. Там героите - Маркеранец и Митягин, в компанията на библиотекарката, продължават да си спомнят за без време отишлия си колега, който имал сериозно отношение към литературата - пишел стихове. Благородният Маркеранец съчувства на жалващата се от живота библиотекарка и й дава всички пари, събрани в завода за погребението.

Механическая сюита (2002) - 1

Механическая сюита (2002) - 2

482. Миранда = Miranda (2002)15

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0280949

Франк е млад библиотекар, който се влюбва безпаметно в необикновеното момиче Миранда, без дори да е разговарял с нея. Струва му се трогателна и ранима, докато по същото време тя е част от афера с продажбата на зданието, в което е разположена неговата библиотека. Когато платоническата му възлюбена неочаквано изчезва, Франк се втурва да я издирва и установява тъмната й страна: тя е танцьорка, високоплатена садомазохистка на повикване, аферистка. Но всичко това се оказва незначително пред мечтите му и наивната му любов добива по-голяма сила.

Миранда = Miranda (2002)

482а. Наполеон = Napoleon (ТВ сериал, 2002)16

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0253839

Базиран на: Gallo, Max. La route Napole?on: Roman. Paris: R. Laffont, 1987. 405 p.

Минисериал от 4 части, в който е представен "многопластовият" Наполеон до последните дни от живота му на остров Света Елена през 1821 г. Хрониката е уплътнена с много четене, писане, книги и библиотеки. Известно е, че Наполеон бил превъзходен читател, четял бързо - с 2000 думи в минута, четял неимоверно много и съставял обширни конспекти върху прочетеното. Несериозните книги (литературни съчинения) четял в кресло пред камината - прелиствал ги и ако не му харесвали, политали към огъня. Филмът е не само образователно изследване, а и обзорна илюстрация, която би допълнила съдържателно лекцията на историка, тъй като изобилства с точно цитирани фрази (дори преки цитати) от оригиналните текстове за Бородино, за необходимостта от метричната система и за "Code Civil" ("Гражданския кодекс").

Наполеон = Napoleon (ТВ сериал, 2002) - 1

Наполеон = Napoleon (ТВ сериал, 2002) - 2

Наполеон = Napoleon (ТВ сериал, 2002) - 3

483. Обсебване / Царството на спомените = Possession (2002)17

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0256276

Базиран на: Byatt, A. S. Possession. New York: Random House, 1990. 555 p.

Медийните артефакти в тази литературно-детективска и любовна история, успоредяваща две епохи, са книги, списания, писма, архивни документи и предмети. Двама литературоведи, Роланд Мичъл и Мод Бейли, независимо един от друг изучават кореспонденцията на прочутия британски поет от XIX век Рандолф Аш. От нея те научават за извънбрачната му афера с поетесата Кристабел Ламот. Изследователите осъзнават откритието си и всеки се стреми да публикува първи тази важна научна новина за поетите. Но докато четат любовните писма и се опитват да възпроизведат пълната картина на миналото, самите литературоведи се влюбват един в друг. Първите минути от филма ни показват груб библиотекар, а до края има много сцени в библиотека, в архив, в отдел за проучване, в музей. Интересно е противопоставянето между викторианския дух и съвременната научна работа и съперничество. Ученият  Роланд Мичъл работи със стари книги и писма без ръкавици, а някои много смачкани страници, дори определени писма, "попадат" в джоба му.

Цитат: "Тази работа (проучването) не е за възрастни!".

Обсебване / Царството на спомените = Possession (2002) - 1

Обсебване / Царството на спомените = Possession (2002) - 2

Обсебване / Царството на спомените = Possession (2002) - 3

484. Отмъщение за Анджело = Avenging Angelo (2002)18

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0275947

Дженифър е млада и много богата притежателка на клуб за книги. Точно в деня, в който научава, че е дъщеря на току-що убития мафиотски бос Анджело, организира представяне на новоизгряващия автор на романтичния бестселър "Пътят ни" Марчело де ла Роса. Писателят се оказва син на друг мафиот, убит преди години от баща й. Марчело използва страстта на Дженифър към книгите, за да се приближи до нея и да осъществи планираната вендета.

Сцена от представянето на романа на Марчело де ла Роса в книжния клуб (00:11:30-00:12:09):

"- Моля, аплодисменти за новоизгряващия автор... прочутия Марчело де ла Роса!
- Тук май няма мъже. Жалко. Ако ми позволите, ще оставя книгата ми да говори вместо мен. Позволих си да донеса книгата "Пътят ни", романа, който издадох миналата година. Ще ви прочета един пасаж и после ще ми задавате въпроси. Моля ви само да ме пощадите".

Диалог между Франки - телохранителя на Дженифър, и наемния убиец Бруно, промъкнал се в стаята на Франки, който по това време чете книгата "Пътят ни" (01:19:09-01:19:29):

" - Чел ли си тази книга?
- Дали съм я чел? Обиждаш не само интелекта ми, а и невежеството ми. Защо свестен човек като мен ще чете книгата на тоя лигльо?
- Защото книгата е убиец". (Застрелва го със скрития зад книгата пистолет.)

Отмъщение за Анджело = Avenging Angelo (2002) - 1

Отмъщение за Анджело = Avenging Angelo (2002) - 2

Отмъщение за Анджело = Avenging Angelo (2002) - 3

485. Планетата на съкровищата = Treasure Planet (2002)19

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0133240

Филмът започва с четенето на едно дете, влюбено в приключенията и изживяването, което му носи книгата. Може би този вариант на книгата му бързо ще излезе и на пазара. Тя сама разказва историята с картинки (под формата на холограма) и я чете на детето. Но в този филм се среща не само хартиеният й вариант, а също и електронен или, по-точно, под формата на медно кълбо, което се отваря с няколко натискания и показва на притежателя си картата към изгубената планета със съкровища. Може би след време именно това кълбо, което е по-трудно за разрушение и дава доста по-добра, голяма и в същото време 3D холограма, ще радва децата, внуците и правнуците ни.

Планетата на съкровищата = Treasure Planet (2002)

486. Променящи се времена = Time Changer (2002)20

http://www.imdb.com/title/tt0295725

През 1890 г. професорът по теология Ръсел Карлисъл, изпратен в бъдещето, за да види възможните резултати от действията си, току-що е завършил ръкописа на новата си книга "Променящите се времена". Произведението е на път да получи подкрепа за издаване от борда на директорите на Семинарията, но един от преподавателите оспорва религиозната позиция в книгата. Във филма е поставен въпросът: "Как може да се познае пътешественик във времето?". Отговорът е: по годината на посвещението в Библията, която носи. В случая - преди 100 години. Финалната сцена показва опитите на учен да изпрати в бъдещето Библията, защото там са настъпили последните времена. Настройва брояча на 2100 г., но той не се задейства; също на 2090 г., опитва с 2080 г., 2070 г. - все без резултат. В този филм се демонстрира функцията на книгата като инструмент, с който може да се промени, да се въздейства върху бъдещето и дори то да бъде спасено от заплаха.

Променящи се времена = Time Changer (2002) - 1

Променящи се времена = Time Changer (2002) - 2

Променящи се времена = Time Changer (2002) - 3

487. Равновесие = Equilibrium (2002)21

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0238380

Сюжетът е репрезентация на книгите "Прекрасният нов свят" на Олдъс Хъксли, "1984" на Джордж Оруел и "451 градуса по Фаренхайт" на Рей Бредбъри. Действието се развива след Третата световна война, довела до създаването на тоталитарната държава Либрия (Libria - Свобода). Идеологията на властимащите се състои в постулата, че главната причина за всеки вид политически и държавни конфликти са човешките чувства. Затова и в Либрия са забранени всички медийни форми, които предизвикват каквито и да е емоции. Тези медиаформи се наричат "emotion content". Притежаването им е незаконно и се наказва от специални органи на реда. В допълнение всички граждани са длъжни да си инжектират ежедневно наркотика Pozium, който притъпява емоциите. Ветото над всякакъв тип изкуство - книги, музика, картини, провокира съпротивителното движение Ъндърграунд. Книгите играят ролята на катализатори на процеса - затова като всяка друга емоционална медиаформа те подлежат на унищожение, защото носят "зараза". Показателен момент за "заразителността" на книгите е когато от мястото на проведена акция пастор Ерол Партридж взема книга със стихове на Уилям Бътлър Йейтс. Когато Престън го открива в предградията (наричани "The Nether" - "Ада"), пасторът чете именно тази книга. Секунди преди Престън да го застреля, Партридж цитира откъс от поемата "Aedh Wishes for the Cloths of Heaven". От своя страна Престън повтаря действията на Партридж, заради които го е наказал - взема от мястото на поредния сблъсък с нарушители детска книжка със заглавието "Mother Goose", което не остава незабелязано от новия му партньор. Въпреки че физическата роля на книгата е скромна, филмът изобилства от символика, заимствана от Библията - имената на героите Джон и Мери, името на съвета на Либрия - Тетраграматон, духовническите титли на върховния лидер - Отеца (Father) и на подчинените му - пасторите, разделението на Либрия на предградие, наричано "Ада", и централна част, която създава впечатление за Чистилището, и т.н. Както във всички антиутопии за тоталитарния диктат върху мисълта и емоциите, и тук книгите и четенето са първият обект на забрана. Четящата и остро изявена индивидуалност не е податлива на манипулации, което я прави неуловима за авторитарен контрол. А книгата е мощно оръжие, чрез което диктатурата може да бъде разбита. Книгата в случая е медиумът, който "събужда" отците Партридж и Престън от "съня на подчинението".

Може да се гледа паралелно с "451 градуса по Фаренхайт" (1966), "1984" (1984), "Знакът на Саламандъра" (1984), "Живот назаем" (2010), "Пазителят" (2014).

Равновесие = Equilibrium (2002) - 1

Равновесие = Equilibrium (2002) - 2

488. Рицарят Дон Кихот = El caballero Don Quijote (2002)22

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0292466

Базиран на: Сервантес Сааведра, Мигел де. Знаменитият идалго Дон Кихот де ла Манча: Роман: Ч. 1-2. Прев. от исп. Тодор Нейков; стихове прев. от исп. Стоян Бакърджиев. 2. изд. София: Народна култура, 1980. Ч. 1: 519 с., Ч. 2: 520 с. (ориг. El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha: Segunda parte, 1615)

Екранизация на втората част на романа за "рицаря на печалния образ". След като старият войник Мигел де Сервантес пише книга за техните приключения, Дон Кихот и Санчо са станали известни, но те не се интересуват от това. Въпреки превратностите на първото си странстване Дон Кихот, останал без книгите си, изгорени от съгражданите му, но в компанията на все така верния оръженосец Санчо, решава да поеме отново на път, за да намери своята дама Дулсинея.

Рицарят Дон Кихот = El caballero Don Quijote (2002) - 1

Рицарят Дон Кихот = El caballero Don Quijote (2002) - 2

489. Соларис = Solaris (2002)23

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0307479

Базиран на: Лем, Станислав. Соларис: Роман. Прев. от пол. Андреана Радева. София: Народна култура, 1965. 192 с. (ориг. Solaris, 1961)

Филм на режисьора Стивън Содърбърг (Steven Soderbergh). Поради отсъствието на философската и епистемологичната проблематика във втората екранизация на романа на Станислав Лем, на космическата станция отсъства и библиотеката с нейния фонд от многотомни "соларистични" изследвания. Крис Келвин е психолог на мрачната, минималистично футуристична Земя, който е изпратен да изследва странните случки на кораб, обикалящ планетата Соларис. Когато пристига там, му се налага да се справи не само с обърканите учени, но и с копието от плът на починалата си жена Рея, творение на загадъчния океан на Соларис.

Соларис = Solaris (2002)

490. Спайдърмен = Spider-Man (2002)24

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0145487

Базиран на: Lee, Stan and Steve Ditko. Essential Spider-Man. Vol. 1. New York: Marvel Comics, 1962-1964, 2006. 1 vol. (unpaged): ill.

Книга, базирана на филма: Спайдър-мен. Spider-man: Комикс. адапт. по филма. Прев. Христо Дерменджиев. София: Егмонт България, 2002. 48 с.

В оригинала чичо Бен оставя Питър Паркър пред библиотеката, където предполага, че ще се отдаде на учене. Вместо това Питър отива на боксов мач, преоблечен като Спайдърмен. Когато Бен спира отново пред главния вход на библиотеката, за да вземе Питър, един крадец, на когото Питър малко по-рано е помогнал да избяга, го убива при опит да го ограби. Нюйоркската публична библиотека е една от локациите във филма.

Спайдърмен = Spider-Man (2002) - 1

Спайдърмен = Spider-Man (2002) - 2

491. Тайната реликва = Das Jesus Video = Ancient relic (2002)25

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0314226

Базиран на: Ешбах, Андреас. Видео Исус. Прев. Марин Гинев. София: Атика, 2006. 528 с. (ориг. Das Jesus Video, 1998)

При разкопки край Ерусалим в неотворена от 2000 години гробница младият археолог Стефен намира древен скелет и книжка с инструкции за видеокамера. Той е убеден, че скелетът е на човек от бъдещето, който е пътувал назад във времето. Стефен и приятелите му Шарон и Йехошуа намират документ, съдържащо думата "Исус" и решават, че пътешественикът във времето е записал Христос с видеокамерата си. Но къде е тя? Така Стефен влиза в жестока надпревара с интересите на могъщи международни институции, които искат първи да се доберат до записа. Въпреки безмилостните атаки от страна на силните му конкуренти, той продължава да търси видеото, което може да разтърси основите на западния свят.

Тайната реликва = Das Jesus Video = Ancient relic (2002) - 1

Тайната реликва = Das Jesus Video = Ancient relic (2002) - 2

Тайната реликва = Das Jesus Video = Ancient relic (2002) - 3

492. Тежка дума = The Hard Word / The Australian Job (2002)26

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0280490

Малко преди да бъдат освободени от затвора, трима братя, осъдени за банкови обири, съставят план за нов голям "удар" по поръчка на адвоката им. Дейл - най-големият от братята, мислещият гангстер, е библиотекар. Библиотекарят затворник, освен че трябва да участва в разговори за "Attica Review of Books" или да изпълнява заявки за книги на Филип Рот, трябва да се справя с всички видове проблеми на братята. Използва тайници за съхраняване на непозволени за затворниците книги, както в самата библиотека, така и в килията си.

Тежка дума = The Hard Word / The Australian Job (2002) - 1

Тежка дума = The Hard Word / The Australian Job (2002) - 2

Тежка дума = The Hard Word / The Australian Job (2002) - 3

493. Убийство по учебник = Murder By Numbers (2002)27

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0264935

Базиран на истинската история от 1924 г., когато учениците Нейтън Лиополд и Ричард Лоуб убиват 14-годишно момче заради "интелектуалното предизвикателство" да извършат перфектно престъпление. В този филм първокласният детектив Кейси, чиито успехи се дължат на безпогрешна интуиция, и неопитният й партньор Сам, който стриктно спазва правилата, изграждат своеобразна теория на "идеалното" убийство, противоречаща на хипотезата върху преките улики и съдебномедицинските доказателства.

Убийство по учебник = Murder By Numbers (2002)

494. Уилбър иска да се самоубие = Wilbur Wants to Kill Himself (2002)28

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0329767

Уеб сайт: http://www.wilburthemovie.co.uk

Базиран на историята на режисьорката Лоне Шерфиг: Scherfig, Lone. Wilbur Wants to Kill Himself. 2002.

История за книжарница за употребявани книги (second-hand bookshop). Светът на братята Харбър и Уилбър изпитва неотложна нужда от подреждане - също както фамилната им прекрасна книжарница за стари и ценни издания. Тя играе важна роля във филма - сред лавиците с книги се завихрят любовта, състраданието, нежността и сърдечната грижа, за да се превърнат в лечебен еликсир за душите на героите. Уилбър има склонност към самоубийство и по-големият му брат Харбър непрекъснато го спасява, търпеливо опитвайки се да го убеди, че има причина да живее.

Уилбър иска да се самоубие = Wilbur Wants to Kill Himself (2002) - 1

Уилбър иска да се самоубие = Wilbur Wants to Kill Himself (2002) - 2

Уилбър иска да се самоубие = Wilbur Wants to Kill Himself (2002) - 3

495. Хари Потър и стаята на тайните = Harry Potter and the Сhamber of Secrets (2002)29

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0295297

Базиран на: Роулинг, Дж. К. Хари Потър и стаята на тайните. Прев. [от англ.] Мариана Мелнишка. София: Егмонт България, 2001. 295 с. (ориг. Rowling, J. K. Harry Potter and the Chamber of Secrets, 1998)

Във втория филм за Хари Потър от огромно значение за героите са книгите. Те са определящи за случващото се, именно защото те са ученици и всичко е казано в техните учебници - позволени и непозволени. В "Стаята на тайните" се появява нова книга - празният дневник на Том Ридъл, който сам избира кой може да прочете съдържанието му. Подведена от любопитството си и изпаднала в транс, Джини Уйзли отваря Стаята на тайните именно защото успява да прочете написаното с невидими букви на празните страници. Споменът за Том Ридъл оживява, докато Хари не намира точното решение за унищожаването му - унищожен ли е дневникът, споменът си остава спомен. Интересното е, че Хари вижда книжното тяло като живо тяло, с душа, със сърце. Това му помага да вземе решението да забие зъб от базилиск в страниците и в корицата на дневника, като така разрушава една запазена част от душата на Ридъл в него (книгата е превърната в т.нар. хоркрукс - предмет, в който някой е вградил част от душата си, за да избегне смъртта).

Интересно е какво място, предназначение и какви причудливи форми имат книгите в богатото въображение на хората. То е алтернативен свят, в който всичко е възможно и там книгите са живи и още по-опасни. Някои от тях са невидими, други кореспондират с читателя си по доста странни начини. Местата, на които се намират библиотеките, са също толкова магически и мистични. Каквa е библиотеката в мечтите на хората? Тя е с размерите на вселената. Безкраен лабиринт, от който няма излизане. В света на Хари Потър вестниците и книгите си остават хартиени, но вътре в тях изображенията и текстовете се променят, всичко се движи. Това поразително напомня на мултимедия, дигиталните медии. В света на вълшебниците обаче магията без проблем осъществява фантазиите ни, в които книгите си остават същите и същевременно са като видео стена. Нали към това се стремят и се опитват да постигнат всички четци, таблети и бъдещи иновации в четенето - близостта до оригинала.

Хари Потър и стаята на тайните = Harry Potter and the Сhamber of Secrets (2002) - 1

Хари Потър и стаята на тайните = Harry Potter and the Сhamber of Secrets (2002) - 2

Хари Потър и стаята на тайните = Harry Potter and the Сhamber of Secrets (2002) - 3

496. Чародейките = Charmed: сезон 4, епизод 19: We're Off to See the Wizard (25.04.2002)30

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0539474

Последният Магьосник иска да открадне от подземния свят злата книга Гримоар или Книгата на демоните (подобна на Книгата на сенките, но защитена от Доброто) с помощта на трите сестри. Книгата Гримоар е основен елемент в церемонията по короноване на демон за крал на подземния свят.

Чародейките = Charmed: сезон 4, епизод 19: We're Off to See the Wizard (25.04.2002) - 1

Чародейките = Charmed: сезон 4, епизод 19: We're Off to See the Wizard (25.04.2002) - 2

Чародейките = Charmed: сезон 4, епизод 19: We're Off to See the Wizard (25.04.2002) - 3

497. Часовете = The Hours (2002)31

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0274558

Базиран на: Кънингам, Майкъл. Часовете: Роман. Плевен: ЕА, 2000. 152 с. (ориг. The Hours, 1999)

Книгата на Вирджиния Улф "Мисис Далауей" свързва живота на три жени в рамките на един ден, но в различни епохи. Едната героиня живее в днешни дни и през 2001 г. подготвя коледно събиране по случай награждаването на неин приятел артист, болен от СПИН. Втората героиня е бременната, нещастно омъжена домакиня от Калифорния през 50-те г. на ХХ век. Третата жена е самата Вирджиния Улф през 1920 г. в Англия, бореща се с ментални отклонения, нервни кризи и депресия, докато пише романа си "Мисис Далауей".

Функция на книгата във филма: медиум (посредник) между различни светове, различни времена и различни поколения. Филмът, както и книгата, играе важна роля в интелектуалните среди. Главните мотиви са менталните заболявания, феминизмът, хомосексуалността, психичната нестабилност, самоубийството. Тази свързваща роля на книгата като медиатор през поколенията е единствена по рода си. Илюстрират се успешно силата, непреходността, вечността на писаното слово и способността му да превъзмогва време и пространство във форма на книга.

Може да се гледа паралелно с "Изворът на живота" (The Fountain, 2006).

Часовете = The Hours (2002) - 1

Часовете = The Hours (2002) - 2

Часовете = The Hours (2002) - 3

498. Червеният дракон = Red Dragon (2002)32

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0289765

Базиран на: Харис, Томас. Червения Дракон. Прев. Веселин Лаптев. София: Medium 999, Colibri Publishing Group, 1992. 352 с.

ФБР агентът Уил Греъм посещава книжарница, за да открие цитат от Уилям Блейк, важен за разкриването на убиеца с прозвището Червения Дракон.

Червеният дракон = Red Dragon (2002) - 1

Червеният дракон = Red Dragon (2002) - 2

Червеният дракон = Red Dragon (2002) - 3

499. Book of Love: The Definitive Reason Why Men Are Dogs (2002)33

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0156376

Книгата на любовта доставя хумор заедно с тайните на несподелена любов и развалени взаимоотношения. Сюжетът на филма се фокусира върху трима мъже, които живеят в Лос Анджелис през 90-те и се борят с мъката и несигурността в резултат на неуспешни връзки. Трите истории на героите са разгърнати чрез сесии с терапевта им доста комедийно, но и проницателно.

 

 

БЕЛЕЖКИ

1. Adaptation. Directed by Spike Jonze; screenplay by Charlie Kaufman and Donald Kaufman; produced by Jonathan Demme, Charlie Kaufman, Vincent Landay, Peter Saraf, Edward Saxon; editing by Eric Zumbrunnen. Based on Susan Orlean’s non-fiction book The Orchid Thief. Columbia Pictures, Intermedia Films, Magnet/Clinica Estetico, California, USA, 2002. DVD: (114 min.): dolby digital, col., 1.85:1. [обратно]

2. Ba'erzhake yu xiao cai feng = Balzac and the little Chinese seamstress. Directed by Dai Sijie; screenplay by Dai Sijie; produced by Lise Fayolle; Xun Zhou, Kun Chen, Ye Liu, Shuangbao Wang, Zhijun Cong. [Changchun]: Changchun dian ying zhi pian chang yin sheng yin xiang chu ban she, 2003. 1 videodisc (110 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

3. Брак по расчету. Режиссер Юрий Павлов; сценарий Валентин Черных; продюсер Сергей Мелькумов; в ролях Евгений Стычкин, Наталия Курдюбова, Лидия Федосеева-Шукшина, Энвер Измайлов, Игорь Бутман. Россия: Студио Слово, Сан-фильм продакшн, по заказу правительства г. Москвы, 2002. (96 мин.): зв.; цв. [обратно]

4. Bubba Ho-tep. Directed by Don Coscarelli; screenplay by Don Coscarelli; produced by Jason R. Savage & Don Coscarelli; Bruce Campbell, Ossie Davis, Ella Joyce, Heidi Marnhout, Edith Jefferson, Larry Pennell, Reggie Bannister, Bob Ivy. [United States]: MGM Home Entertainment, 2002. 1 videodisc (1 hr., 32 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

5. Zhou Yu de huo che = Zhou Yu's train. Directed by Sun Zhou; screenplay by Sun Zhou, Bei Cun, Zhang Mei; produced by Huang Jianxin, Sun Zhou, Bill Kong; Gong Li, Tony Leung Ka-Fai, Sun Honglei. [Guangzhou Shi]: Jiu zhou yin xiang chu ban she; Guangzhou Shi: Zhong kai wen hua fa zhan you xian gong si, Sony Pictures Classics, China Film Group Corporation, [2002]. 1 videodisc (100 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

6. Война. Режиссёр Алексей Балабанов; автор сценария Алексей Балабанов; продюсер Сергей Сельянов; в ролях Алексей Чадов, Иан Келли, Ингеборга Дапкунайте, Сергей Бодров-мл. Россия: Кинокомпания СТВ, 2002. (120 мин.): цв., Dolby Digital, 35 мм. [обратно]

7. Ying xiong = Hero. Directed by Zhang Yimou; screenplay by Li Feng, Zhang Yimou, Wang Bin; based on the novel by Li Feng; produced by Bill Kong, Zhang Yimou; Jet Li, Tony Leung Chiu-Wai, Maggie Cheung Man-Yuk, Zhang Ziyi, Donnie Yen. [Burbank, CA]: Quentin Tarantino presents, Miramax Home Entertainment: Buena Vista Home Entertainment, [2002]. 1 videodisc (ca. 99 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

8. Загадка старого кладбища. Режиссер Станислав Грачев; сценаристы Олег Верещагин, Алексей Атеев; продюсеры Евгений Грачев, Станислав Грачев; в ролях Татьяна Вихлянцева, Родион Мартенс, Сергей Петров, Юрий Беркун, Александр Серов-Останкинский, Валерий Долженков, Оксана Штыкова, Вадим Красилев, Владимир Надеин, Дмитрий Гусев. Россия, Москва: Кинокомпания STGCinema, 2002-2008. (125 мин.): 35 мм. [обратно]

9. Unfaithful. Directed by Adran Lyne; written by Claude Chabrol, Alvin Sargent, William Broyles Jr.; produced by G. Mac Brown, Adrian Lyne. USA: Fox 2000 Pcture, Regency Enterprises, Epsilon Motion Picture, 2002. (124 min.). [обратно]

10. Male?fique. By Eric Valette, re?alisateur; Franc?ois Cognard; Alexandre Charlot, sce?nariste; Franck Magnier, Eric Sampieri, Gerald Laroche, Philippe Laudenbach, Clovis Cornillac. [Neuilly-sur-Seine]: Socie?te? nouvelle de distribution [e?d.]: Warner bros [distrib.], [DL 2004]. 1 DVD (1 h 30 min.): 16/9, coul. (PAL), son., ste?re?o. [обратно]

11. Book of Eve. Filmed and directed by Claude Fournier; screenplay by Terri Hawkes, Claude Fournier; based on the novel by Constance Beresford-Howe; produced by Marie-Jose Raymond; Claire Bloom, Daniel Lavoie, Susannah York. [United States]: Book of Eve Productions Inc.; Lions Gate Home Entertainment, 2002. 1 videodisc (100 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

12. The time machine. Directed by Simon Wells; screenplay by John Logan; based on the novel by H.G. Wells; produced by Walter F. Parkes, David Valdes; Guy Pearce, Samantha Mumba, Orlando Jones, Mark Addy and Jeremy Irons. [United States]: DreamWorks, 2002. 1 videodisc (96 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

13. Star Wars II: Attack of the clones. Directed by George Lucas; screenplay by George Lucas and Jonathan Hales; story by George Lucas; produced by Rick McCallum; Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Ian McDiarmid, Samuel L Jackson, Christopher Lee. [United States]: Lucasfilm, Ltd., 2003.. 2 videodiscs (142 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

14. Механическая сюита. Режиссер Дмитрий Месхиев; сценарий Геннадий Островский, Сергей Чихачев; продюсер Ольга Васильева, Светлана Слитюк; в ролях Сергей Гармаш, Михаил Пореченков, Константин Хабенский, Сергей Маковецкий. Россия: Кинофорум 2000, 2002. (100 мин.): цв., Dolby Digital, 35 мм. [обратно]

15. Miranda. Directed by Marc Munden; written by Rob Young; produced by Laurence Bowen; Christina Ricci, John Simm, Kyle MacLachlan, John Hurt, Julian Rhind-Tutt, Cavan Clerkin, Matthew Marsh, Ben Davis, William Diver, Murray Gold, Michele Clapton, Alice Normington. [United States]: First Look Home Entertainment, FilmFour; Film Council; Senator Film; Feelgood Films, [2003], 2002. 1 videodisc (92 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

16. Napoleon. Directed by Yves Simoneau; screenplay by Didier Decoin; based on the book Napoleon by Max Gallo; produced by Jean Pierre Guerin, Gerard Depardieu; Christian Clavier, Isabella Rossellini, Gerard Depardieu, John Malkovich. [New York]: A & E Network, 2002. 3 videodiscs (480 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

17. Possession. Directed by Neil LaBute; screenplay by David Henry Hwang, Laura Jones, Neil LaBute; based on the novel by A.S. Byatt; produced by Paul Weinstein, Barry Levinson; Gwyneth Paltrow, Aaron Eckhart, Jeremy Northam, Jennifer Ehle, Lena Headey, Toby Stephens, Tom Hollander. Universal City, CA: USA Films; Warner Bros. Pictures; Baltimore Pictures; Spring Creek Productions; Contagious Films; Universal Pictures, 2003. 1 videodisc (102 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

18. Avenging Angelo. Directed by Martyn Burke; screenplay by Will Aldis & Steve Mackall; story by Will Aldis; produced by Tarak Ben Ammar, Stanley Wilson, Elie Samaha; Sylvester Stallone, Madeleine Stowe, Raoul Bova, Harry Van Gorkum, Billy Gardell, Anthony Quinn. Culver City, Calif.: Columbia TriStar Home Entertainment, 2002. 1 videodisc (97 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

19. Treasure planet. Directed by John Musker, Ron Clements; screenplay by Ron Clements, John Musker, Rob Edwards; produced by Roy Conli, John Musker, Ron Clements; voices of Joseph Gordon-Levitt, Brian Murray, Emma Thompson, David Hyde Pierce, Martin Short, Dane A. Davis, Michael Wincott, Laurie Metcalf, Roscoe Lee Browne. [United States]: Walt Disney Home Entertainment; Burbank, Calif.: Buena Vista Home Entertainment, 2002. 1 videodisc (95 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

20. Time changer. Written and directed by Rich Christiano; produced by Rich Christiano and Kevin Downes; D David Morin, Gavin MacLeod, Hal Linden, Richard Riehle, Jennifer O'Neill, Paul Rodriguez, Philip Hurn, Jeffrey Lee Hollis, Jasper Randall. [S.l.]: Five & Two Pictures: TBN, 2002. 1 videodisc (ca. 95 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

21. Equilibrium. Written & directed by Kurt Wimmer; produced by Jan De Bont, Lucas Foster; Christian Bale, Emily Watson, Taye Diggs, Angus MacFadyen, Sean Bean, Sean Pertwee, Matthew Harbour, William Fichtner. [United States]: Dimension Home Video, Blue Tulip production; Burbank, Calif.: Buena Vista Home Entertainment, 2002. 1 videodisc (107 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

22. El caballero Don Quijote = The knight Don Quixote. Directed by Manuel Gutiérrez Aragón; written by Manuel Gutiérrez Aragón; based on the book "El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha" by Miguel de Cervantes Saavedra; produced by Juan Gona; Juan Luis Galiardo, Carlos Iglesias, Santiago Ramos, Fernando Guillén Cuervo, Manuel Manquiña, Kiti Manver, Juan Diego Botto, Emma Suarez, Manuel Alexandre. Madrid: Gonafilm, Televisión Española, CANAL+, Warner Home Video Española, 2002. 1 videodisc (ca. 130 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

23. Solaris. Written for the screen and directed by Steven Soderbergh; based on the novel Solaris by Stanislaw Lem; produced by James Cameron, Rae Sanchini, Jon Landau; George Clooney, Natascha McElhone, Jeremy Davies, Viola Davis, Ulrich Tukur. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, [2003]. 1 videodisc (99 min.): sd., col.; 4 3/4 in. + 1 sheet. [обратно]

24. Spider-Man. Directed by Sam Raimi; screenplay by David Koepp; based on the Marvel comic book by Stan Lee and Steve Ditko; produced by Laura Ziskin, Ian Bryce; Tobey Maguire, Willem Dafoe, Kirsten Dunst, James Franco, Cliff Robertson, Rosemary Harris, J.K. Simmons, Gerry Becker, Bill Nunn, Jack Betts, Stanley Anderson, Ron Perkins. Culver City, Calif.: Columbia TriStar Home Entertainment, [2002]. 2 videodiscs (121 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

25. Ancient relic. Directed by Sebastian Niemann; screenplay by Martin Ritzenhoff; produced by Simon Happ, Christian Becker, David Groenewold, Anita Schneider; Matthias Koeberlin, Naike Rivelli, Manou Lubowski, Hans Diehl, Dietrich Hollinderbaumer, Heinrich Gieskes, Klaus Grunberg, Robinson Reichel, Pierre Semmler, Mario Holetzeck, Frank Scharl. Santa Monica, CA: Genius Entertainment, 2004. 1 videodisc (188 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

26. The hard word. Written & directed by Scott Roberts; produced by Al Clark; Guy Pearce, Rachel Griffiths, Robert Taylor, Joel Edgerton, Damien Richardson, Rhondda Findleton. [United States]: Studio Home Entertainment; Marina Del Rey, CA: Distributed by Lions Gate Home Entertainment, 2002. 1 videodisc (103 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

27. Murder by numbers. Directed by Barbet Schroeder; written by Tony Gayton; produced by Richard Crystal, Barbet Schraeder, Susan Hoffman; Sandra Bullock, Ryan Gosling, Michael Pitt, Agnes Bruckner, Chris Penn, R.D. Call, Ben Chaplin. Burbank, CA: Warner Home Video, 2002. 1videodisc (120 min.): digital; 4 3/4 in. [обратно]

28. Wilbur - das Leben ist eins der schwersten = Wilbur wants to kill himself. Directed by Lone Scherfig; written by Lone Scherfig & Anders Thomas Jensen; produced by Sisse Graum Olsen; Jamie Sives, Adrian Rawlins, Shirley Henderson, Lisa McKinlay, Mads Mikkelsen, Julia Davis, Susan Vidle. [United States]: Sundance Channel Home Entertainment; Los Angeles, CA: Showtime Entertainment, 2002, 2004. 1 videodisc (105 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

29. Harry Potter and the chamber of secrets. Directed by Chris Columbus; screenplay by Steven Kloves; based on the novel by J.K. Rowling; produced by David Heyman; Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Kenneth Branagh, John Cleese, Robbie Coltrane, Warwick Davis, Richard Griffiths, Richard Harris, Jason Isaacs, Alan Rickman, Fiona Shaw. Burbank, CA: Warner Home Video, 2002. 2 videodiscs (161 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

30. Charmed: The complete fourth season: Disc 5. We're off to see the wizard. Series created by Constance M. Burge; Holly Marie Combs, Alyssa Milano, Rose McGowan, Brian Krause, Dorian Gregory, Julian McMahon. Hollywood, CA: Paramount Pictures, 2006. 6 videodiscs (ca. 958 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

31. The hours. Directed by Stephen Daldry; screenplay by David Hare; based upon the novel by Michael Cunningham; produced by Scott Rudin and Robert Fox; Meryl Streep, Julianne Moore, Nicole Kidman. [U.K.]: Buena Vista Home Entertainment, Inc., 2002. 1 videodisc (110 min.): sd., col. [обратно]

32. Red dragon. Directed by Brett Ratner; screenplay writer Ted Tally; produced by Dino De Laurentiis, Martha De Laurentiis; Anthony Hopkins, Edward Norton, Ralph Fiennes, Harvey Keitel, Emily Watson, Philip Seymour Hoffman, Mary-Louise Parker. Universal City, CA: Universal, Metro-Goldwyn-Mayer Pictures, Brett Ratner film, 2002, [2003]. 1 videodisc (124 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

33. Book of love: the definitive reason why men are dogs. Directed by Jeffrey W. Byrd; screenplay by Jeffrey W. Byrd & Eric K. George; produced by Tracey Y. Baker, D'Angela Steed, Nia Hill, Carl Craig; Robin Givens, Richard T. Jones, Mari Morrow, Anthony "Treach" Criss. University City, CA: Clanagan Media Group, Visual Entertainment, [2005], 2002. 1 videodisc (ca. 91 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

 

 

© Милена Цветкова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 20.05.2018
Милена Цветкова. Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност. Варна: LiterNet, 2018