Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ФИЛМОГРАФИЯ (2000)

Милена Цветкова

web | Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност

2000

411. Ангелите на Чарли = Charlie's Angels (2000)1

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0160127

Сборният пункт за "раздаване на задачки" на "ангелите" е библиотека, а сред томовете ценни книги звучи отчетливо гласът на Чарли.

Ангелите на Чарли = Charlie's Angels (2000) - 1

412. Бойно поле Земя: Сагата на 3000-ата година = Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000 (2000)2

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0185183

Базиран на: Хабърд, Лафайет Роналд. Бойно поле Земя: Една сага за 3 000 г.: Ч. 1. София: Вузев, 1993. 561 с. (ориг. Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000, 1982)

Сцена в "човешка" библиотека - "Библиотека на Денвър", оцеляла след края на човечеството преди 1000 години (сцена между 00:54:23-00:55:20). Докато един от малцината оцелели човеци Джони разлиства покрита с прах книга - "Декларация на независимостта", новият господар на Земята, чуждопланетният псиклос, му обяснява: "Когато атакувахме планетата ви, всичките ви войници и най-съвременните ви технологии се съпротивляваха само 9 минути, преди да бъдат унищожени. Затова човекът е застрашен вид. Всичко, което хората са знаели, е тук. Можеш да гледаш, каквото поискаш, защото тук няма нищо, което да ти помогне".

Бойно поле Земя: Сагата на 3000-ата година = Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000 (2000)

413. В човешки облик = Life-Size (2000)3

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt020080

Скърбяща след смъртта на майка си, отчуждена и от баща си, 14-годишната Кейси се опитва да върне майка си от света на мъртвите. За целта разчита на попадналата й книга с магически заклинания. Научава заклинание, с което би могла да възкреси майка си, но допусната грешка променя резултата от магията. На сутринта вместо съживената си майка открива до себе си оживялата кукла Ева. Кейси презира тази кукла - никога не я е искала.

В човешки облик = Life-Size (2000) - 1

В човешки облик = Life-Size (2000) - 2

В човешки облик = Life-Size (2000) - 3

414. Виртуален кошмар = Virtual Nightmare (2000)4

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0244290

Редом до героя в този фентъзи филм рекламния агент Дейл Хънтър са библиотекарка и една книга. Дейл влиза в стара библиотека, където момичето му показва прашна книга с картинка, на която е изобразена лула и има надпис: "Това не е лула". И му пояснява: "Действително, това не е лула, а нейно изображение". Тази картина на Рене Магрит с оригиналното заглавие "Предателството на образите" (от 1929 г.) е не просто широко известна - тя се смята за символ на раздвоеното съзнание на съвременния човек, смесващ реалността и знака за реалност. Така че симпатичната библиотекарка видимо е наясно с темата, върху която спорят вече десетилетия художници и философи. Тя разказва на Хънтър и за зомбиращия ефект на рекламата и по принцип му помага да разбере, че без да подозират, живeят във виртуален свят, че приказният им живот е евтин трик на компютърна игра. И той започва да вижда нещата такива, каквито са.

Виртуален кошмар = Virtual Nightmare (2000) - 1

Виртуален кошмар = Virtual Nightmare (2000) - 2

Виртуален кошмар = Virtual Nightmare (2000) - 3

415. Градинари = Greenfingers (2000)5

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0203540

Базиран на истинска история за наградени затворници в Англия. Затворници са поставени в експериментална трудова програма за довършване на присъдите. Облагородяването на земята в затворническия терен надзирателят възлага на Колин Бригс и съкилийника му, мъдрия старец Фъргюс. Мъжете постепенно се пристрастяват към новата си професия. Четат много книги по градинарство и растениевъдство от библиотеката. Затворническата градина става толкова хубава, че привлича вниманието на известната специалистка по селекции Джорджина Уудхаус, която току-що е издала нова книга и им става консултант. Предстои им и подготовка за престижния конкурс по цветарство Flower Show Hampton Court.

Градинари = Greenfingers (2000) - 1

Градинари = Greenfingers (2000) - 2

Градинари = Greenfingers (2000) - 3

416. Гуфи 2 = An Extremely Goofy Movie (2000)6

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0208185

Госпожа Марпъл е главна библиотекарка на щатска колежанска библиотека. Тя е с многостранни интереси - обича диско танци и събира вещи от 70-те години. Подпечатва много книги, а каталогът с фиши е на видно място. Виждаме как прибира книги на високи рафтове, качена на стълба. Тя споменава Десетичната система на Дюи, която не се употребява често в колежанските библиотеки. Тъй като е анимация с Гуфи (пълнометражна), има задължителната сцена с падащите като плочки на домино стелажи. Пародийните преподавателски сцени са с Роки (много културологични препратки има в този филм, който съвременните младежи няма да разберат). Танцуват Буги Дък в библиотеката, преди да ги прекъсне професор Пси. Най-запомнящото се: приятелят на Гуфи, Пит, казва: "Всичкото това учене по книги няма да те подготви за нищичко. Безполезно е в реалния живот!".

417. Да откриеш Форестър = Finding Forrester (2000)7

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0181536

Писателят Уилям Форестър е безрезервен почитател на книгите. Убежището му от променящия се свят е скромен апартамент, претъпкан с книги, и именно там неговият млад цветнокож ученик открива магията, заключена в писаното слово. Двамата изграждат мост за общуване и взаимно си помагат в сложния лабиринт на човешките взаимоотношения. Тази фантастична история се ражда благодарение на любовта към книгата на странен писател, отдал се на отшелнически живот, и нахакан чернокож тийнейджър. Форестър е странен човек, написал преди 40 години класически роман, отличен с "Пулицър". Джамал Уолъс е талантлив 16-годишен баскетболист, чиято тайна страст е писането. Книгата играе водеща роля в сюжета на филма, тя е епицентърът на голяма част от събитията. Книгата е приятелство, среда на живот и мисия, в която двамата герои всеотдайно се впускат; символ на приятелството, на взаимопомощта и на силата да откриеш семейството във външни хора. Цитатите, които героите употребяват, показват въздействието на художествената книга в ежедневието им. Личните библиотеки в домовете на Джамал и Уилям говорят за разнообразието от виждания и концепции за света, които героите възприемат, четейки изписаните страници.

Да откриеш Форестър = Finding Forrester (2000) - 1

Да откриеш Форестър = Finding Forrester (2000) - 2

Да откриеш Форестър = Finding Forrester (2000) - 3

418. Дон Кихот = Don Quixote (2000)8

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0181212

Базиран на: Сервантес Сааведра, Мигел де. Дон Кихот. Прев. и подбор Димитър Подвързачов; Състав. Тина Велева; Предг. Богдан Богданов. 6. изд. София: Скорпио ви, 2004. 255 с. (ориг. Don Quijote de la Mancha, 1605-1615)

Нова екранизация на класическото произведение за средновековния идалго Дон Кихот (с истинско име Алонсо Кехана), обсебен от четенето на рицарски истории.

Дон Кихот = Don Quixote (2000)

419. Дора Изследователката = Dora the Explorer: сезон 6, епизод 18: A Ribbon for Pinto (2000)9

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2204335

"Часът на Nickelodeon" е анимация за деца в предучилищна възраст. Този епизод е посветен на четенето и книгите.

Дора Изследователката = Dora the Explorer: сезон 6, епизод 18: A Ribbon for Pinto (2000)

420. Звездочка моя ненаглядная (2000)10

КиноПоиск: http://www.kinopoisk.ru/film/432649

Двама младежи са влюбени в красивата Надя, интелигентна библиотекарка, живееща в нищета с майка си, дядо си и сестричката си. Антон е беден патриот и веднага след постъпването си в армията е отправен да воюва в Чечня. Другият младеж - подлият Гена, се е измъкнал от казармата и е станал новобогаташ. В Чечня на Антон му отрязват краката. Връща се и се пропива. Библиотекарката е изкушена да му изневери, но тогава осъзнава, че го обича и иска да се омъжи само за него. Подлият Гена прави всичко възможно да попречи на този план. Сериозно препятствие пред брака на библиотекарката и военния инвалид са скъпоструващите протези, без които Антон категорично отказва да се ожени.

Звездочка моя ненаглядная (2000) - 1

Звездочка моя ненаглядная (2000) - 2

421. Издатели = Lijmen / Het been (2000)11

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0198654

Базиран на: Елскот, Вилем. Динени кори; Кракът: Роман. Прев. от фламанд. Георги Ангелов. София: Народна култура, 1984. 256 с. (ориг. Elsschot, Willem, pseud. van Alfons De Ridder. Lijmen; Het Been. Amsterdam: Van Kampen, 1938. 237 p.)

История за двама мошеници, представящи се за издатели в Белгия през 30-те г. на ХХ в. Бурман и неговият по-млад асистент Лаарманс спекулират със суетата на бизнесмени, като им продават място за реклама в тяхното "солидно", но несъществуващо списание "World Magazine".

Издатели = Lijmen / Het been (2000)

422. Историята на маркиз дьо Сад = Quills (2000)12

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0180073

Базиран на: Wright, Doug. Quills: [screenplay]. New York: Dramatists Play Service, 1996. 82 p.

Историята на един необикновен, брутален в думите си писател - маркиз дьо Сад. Затворен в лудница, вглъбен в мръсните си мисли, той намира отдушник именно в книгата. Публикува писанията си с помощта на една от перачките, погълната от сексуалните му истории. Вземат всичко от килията му, за да спре да пише. Но как да спреш да пишеш, когато това е единственото ти спасение? Тук книгата има функция на спасител - най-силният момент от филма. Без хартия, без перо, без мастило, извратеният сладострастник пише своята нова книга със собствената си кръв върху дрехите си. После - и по други начини, довеждащи до насилия. Оковават го с вериги и изтръгват езика му, за да не причинява болка на околните. Омаломощен, той умира, заедно с всичките си грехове. След една година в същата лудница правят печатница и лудите печатат романите на дьо Сад. Най-въздействащ е фактът, че ако маркизът не бе затворен в лудницата, той никога нямаше да се превърне в една от знаковите личности в историята на литературата и да има толкова последователи и ценители до днес. Акцентира се върху силата на писаните думи, как те влияят различно на всеки, как влизат в съзнанието и подвластни на тях, някои хора губят дори разсъдъка си. Метафори - тялото като книга, дрехите като книга, стените като книга.

Филмът завършва с думите:
"Скъпи мой читателю, оставям те с историята на абат де Колмие. Човекът, който откри свободата на най-невероятното място - на дъното на мастилницата и на върха на перото".

Показателни моменти:
00:67:00-00:69:00 - Мадлен изрязва кориците на книги и разменя книжните тела.
00:70:40-00:71:40 - на кадъра: Маркиз дьо Сад е изписал дрехите си с текст и казва: "Това е моята нова книга".
00:77:30-00:78:00 - Мадлен обяснява на абата какво са за нея книгите на маркиз дьо Сад, а той изразява съжаление, че я е научил да чете.

Историята на маркиз дьо Сад = Quills (2000) - 1

Историята на маркиз дьо Сад = Quills (2000) - 2

Историята на маркиз дьо Сад = Quills (2000) - 3

423. Книга от сенки: Проклятието Блеър II = Book Of Shadows: Blair Witch II (2000)13

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0229260

Заглавието е продължение на филма "Проклятието Блеър" (The Blair Witch Project, 1999), който положи началото на филмовия поджанр "found footage". Джеф Патерсън е обсебен от легендата за вещицата от Блеър и организира развлекателен тур "На лов за вещицата от Блеър". През интернет записва желаещи за екскурзии до легендарната гора в Мериленд и до печално известната къща на Ръстин Пар, извършил седем убийства по заповед на вещицата. Четирима студенти от Бостънския университет са заинтригувани от историята за други трима студенти, които са снимали документален филм в същата гора, но са изчезнали безследно, като оставили след себе си камерата, касетите и дневника си. Записват се в екскурзията на Джеф Патерсън и прекарват една нощ в къщата на Ръстин Пар. След като сутринта откриват странни знаци по телата си, младежите все повече се убеждават, че не са участвали в развлекателен туристически атракцион, а са били въвлечени в зловещ сценарий.

Книга от сенки: Проклятието Блеър II = Book Of Shadows: Blair Witch II (2000)

424. Книжарницата на Блек = Black Books (ТВ сериал, 2000-2004)14

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0262150

"Black Books" е предсказуемо губеща книжарница в Лондон, чийто собственик, ирландецът Бернард Блек, е един от най-неподходящите за тази дейност. Той е мизантроп, алкохолик, не разбира какво продава, затваря магазина в най-неочакван час на деня, гони посетителите. Помощници в бизнеса му са асистентът Мени и старата Френ, едноока алкохоличка, работеща в съседен магазин.

Книжарницата на Блек = Black Books (ТВ сериал, 2000-2004) - 1

Книжарницата на Блек = Black Books (ТВ сериал, 2000-2004) - 2

425. Мадам Бовари = Madame Bovary (2000)15

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0212318

Базиран на: Флобер, Гюстав. Мадам Бовари: Провинциални нрави. Прев. Константин Константинов. [10. изд.]. София:Вестникарска група България, 2009. 317 с. (ориг. Flaubert, Gustave, Alexandre Dumas, and H. Gourdon de Genouillac. Madame Bovary. Paris: Naumbourg, A l'expe?dition de la Bibliothe?que choisie (L. Garcke), 1857. 4 v.)

Ема Бовари поначало е твърде незабележителна. Дъщеря е на заможен фермер, възпитана в манастир, където се пристрастява към четенето на нелегално внасяни нерелигиозни книги. Но мечтателното момиче, страстна читателка на романи, от които е генерирала големи надежди за любов и страст, се омъжва за овдовял лекар в провинцията. Това събитие предопределя предстоящите нещастия.

Мадам Бовари = Madame Bovary (2000)

426. Малкълм = Malcolm in the Middle (ТВ сериал, 2000-2006)16

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0212671

Малкълм е най-умното и четящото от децата в многочленното и ексцентрично семейство на Хал и Лоис. Егоизмът му го кара да се дразни от факта, че някой знае повече от него и затова попада в конфликти с по-малкия си брат Дюи, който разбира от изкуство и има откроен музикален талант (който родителите му за жалост не забелязват). Макар да е стриктен с домашните си за училище, Малкълм е голям пакостник. Някои епизоди са посветени на хумористични ситуации с книги и четене.

Малкълм = Malcolm in the Middle (ТВ сериал, 2000-2006)

427. Мементо = Memento (2000)17

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0209144

Функция на тялото като книга - всъщност е самият Шелби, или по-точно татуировките по него, както и бележките, които си води. Книгата като памет, книгата като история - това е лайтмотивът. Книгата като живот, защото без нея Шелби е загубен, буквално. Тя е като кучето водач за слепеца. Но книгата в случая не може да замени напълно паметта, защото изкривява нещата, а и ги представя фрагментирано, дори да е написана от и за читателя, в случая главния герой. Филмът ни кара да се замислим дали татуировките, толкова голяма част от световната култура днес, са книги с функция на послания или спомени. А може би просто начин човек да изрази себе си върху видим носител, което прави и всеки автор на книга.

Мементо = Memento (2000) - 1

Мементо = Memento (2000) - 2

Мементо = Memento (2000) - 3

428. Момичетата Гилмор = Gilmore Girls (ТВ сериал, 2000-2007)18

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0238784

Сериалът проследява историята на майка и дъщеря - Лорелай и Рори Гилмор, и градчето Старс Халоу. Сюжетът съединява проблемите на поколенията, училището и книгите, знанията за културата и музиката, литературата и киното на нашето време с житейски и весели ситуации. Рори Гилмор обожава книгите и мечтае да учи в Университета в Йейл. "Когато Рори беше в 6-и клас и задържаше някоя книга, се притесняваше цялата седмица, че заради нея някой не може да прочете "Илиада" и "Одисея" - разказва Лорелай. В тази фраза е целият образ на героинята - момиче, което живее със сериозното намерение да стане журналистка и уверено върви към своята цел. Има сцени в домашната библиотека, в библиотеката на Университета. В целия сериал книгите са на фокус, героите са образци за интензивно четене. Най-четящият персонаж е Рори, като признава, че една от любимите й книги е "Ана Каренина". Другият активен читател е Джес Мариано, който употребява минимум 20 книги като тема за разговорите си с Рори. Любопитна е сцената, в която Рори предлага на Джес да вземе за четене книгата на Алън Гинсбърг "Вой и други стихове" ("Howl and Other Poems", 1956), когато заедно с Люк пристигат на вечеря. Джес отказва, но после я "открадва" и когато я връща, Рори открива няколко бележки в полетата, специално направени за нея, защото той отдавна я е чел (сезон 2, епизод 5). В интернет зрители от цял свят попълват списъци с книгите, които Рори чете в кадър (над 250 заглавия) и списъци на книгите, които Рори и приятелите й обсъждат.

Виж повече в: Rory Gilmore's Book List Challenge. By Abielle Rose. Book Club Forum, 11.01.2010. http://www.bookclubforum.co.uk/community/index.php?/topic/5203-rory-gilmores-book-list-challenge;

The Rory Gilmore Book List. https://lessonstobelearned462.wordpress.com/the-rory-gilmore-book-list

Момичетата Гилмор = Gilmore Girls (ТВ сериал, 2000-2007) - 1

Момичетата Гилмор = Gilmore Girls (ТВ сериал, 2000-2007) - 2

Момичетата Гилмор = Gilmore Girls (ТВ сериал, 2000-2007) - 3

429. Момчета чудо = Wonder Boys (2000)19

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0185014

Базиран на: Chabon, Michael. Wonder boys. New York: Villard Books, 1995. 368 p.

Историята е за трима мъже, свързани с писането и литературата: университетски преподавател по творческо писане, най-талантливия му ученик и един издател. Тримата са (всеки посвоему) интересни, живи, интригуващи персонажи, като излезли от книга, пълнокръвни, всеки по различен начин представящ трудностите и проблемите, сред които се ражда една литературна творба - от вдъхновението на младия талант през тревогите и инсомнията на истинския труд до вечно търсещ издател, чието съзнание на четящ жадува ново откритие. Предназначението на медиатора-книга тук се проваля заради самия автор. Писането е вид самотерапия, но и заробване. "Убийството" на книгата (в края на филма листите се разпиляват и загубват) може да е нужно, защото тя е на път да "убие" създателя си психически, морално, дори физически.

Фигурата на автора във филма: Авторът е показан както в доста формална среда - срещи, четене, писане, творчески размисли, така и като веселяк и любител на удоволствията в живота. Но Трип изпада в творческа криза: пише много, романът му наброява вече 2600 страници, но така и не намира подходящ край на историята. Показано е разочарованието на пишещия човек, посветил живота си на писането, но стигнал до заключението, че може би няма смисъл да се опитва да стигне до читателите с произведенията си: "Книгите нямат значение за никого".

Ролята на литературния агент във филма: Въпреки че е приятел на автора, в определени моменти ясно личи, че гони собствения си интерес - неговият клиент и приятел да продължава да пише, докато има вдъхновение и талант.

Книгоиздателят работи "на норма". Притискат го да я изпълни, затова трябва да пришпорва писателя. По един ироничен начин професорът представя работата по една книга: "Аз с кръв и пот работя от пет години, а редакторът ми поправя правописа".

Друг представен във филма елемент от тематичната верига "писане - четене" е т.нар. WordFest (Фестивал на думите) - събитие с амбиция да вдъхновява млади автори и с потенциал да пробужда музата на пасивни писатели. Както се оказва, да живееш и да създаваш една книга, са всъщност сходни неща: лек и кратък път към успеха няма.

Момчета чудо = Wonder Boys (2000) - 1

Момчета чудо = Wonder Boys (2000) - 2

Момчета чудо = Wonder Boys (2000) - 3

430. Наръчник за убийци = Deliberate Intent / Hit Man (2000)20

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0251662

Слоган: "Могат ли думите да убиват?"

Около книгоиздателство, чиито служители вероятно са замесени в тройно убийство, се разгарят скандал и съдебно преследване. Филмът, създаден по действителен случай, описва издаването на книга със заглавие "Наемен убиец" ("Hit Man"). Авторът представя ръкописа като биография на наемен убиец, но издателството решава да промени концепцията на наръчник на наемния убиец, за да се продава по-добре изданието. Книгата детайлно описва всяка стъпка, която убиецът трябва да предприеме, за да извърши качествено работата си, да заличи следите си и да се измъкне безнаказано. И резултатът не закъснява - извършени са три убийства по указания на книгата. Стига се до съд на издателството "Паладин Прес", отговорно за пускането на "наръчника" на пазара. Адвокатът е наясно, че да се съдиш с издателство е безнадеждно начинание, доколкото книжната продукция не може да се разглежда като призив за действие. Основният проблем е сблъсъкът между Първата поправка в американската конституция, гарантираща свободата на словото, и отговорността на издателя, пуснал за масово разпространение инструкция за убийци. Друг концептуален въпрос е: възможно ли е една книга да подтикне към убийство? Отговорът е - може, ако попадне в ръцете на рисков читател.

Наръчник за убийци = Deliberate Intent / Hit Man (2000) - 1

431. Подземия и дракони = Dungeons & Dragons (2000)21

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0190374

Базиран на: Cook, Monte, Jonathan Tweet, and Skip Williams. Dungeons & Dragons. Renton, WA: Wizards of the Coast, 2000. 2 v.: il.

Главната героиня е библиотекарка (виж и "Мумията" и "Всички мъже на кралицата"), а библиотеката е сцена на битки (виж и "Шанхайски рицари" и "Лигата на необикновените"). Образът на Марина ни напомня на Иви от "Мумията". Тя изразява недоволство ("Струва ми се, че трябва да правя нещо повече от това, да редя книги"), но по-късно се впуска в приключение, в което повече не се споменава професията й. Атрибутите на библиотекарка нямат нищо общо със сюжета. Сценаристът сигурно е търсил ужасно скучна професия за героинята си.

Цитат от сцената, след като по магически начин успява да върже двама нападатели в библиотеката, а единият коментира: "Сигурно това е единственият начин, по който си осигурява мъжко присъствие".

Подземия и дракони = Dungeons & Dragons (2000) - 1

Подземия и дракони = Dungeons & Dragons (2000) - 2

Подземия и дракони = Dungeons & Dragons (2000) - 3

432. Приятели = Friends: сезон 6, епизод 14: Chandler Can't Cry (10.02.2000)22

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0583502

Моника изненадва Чандлър, докато той чете на дивана книгата "Пилешка супа за душата" ("Chicken Soup for the Soul"). Чандлър обяснява потребността си от тази self-help книга с упрека на групата, че е безсърдечен.

Приятели = Friends: сезон 6, епизод 14: Chandler Can't Cry (10.02.2000) - 1

433. Приятели = Friends: сезон 7, епизод 2: Rachel's Book (12.10.2000)23

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0583546

Джоуи намира еротичната книга, която Рейчъл чете тайно в спалнята, и започва да се шегува с нея. Тя обаче се защитава, че на всяка жена й е нужна малко еротика. Въпреки това мястото и на срамната книга е във фризера.

Приятели = Friends: сезон 7, епизод 2: Rachel's Book (12.10.2000)

434. Приятели = Friends: сезон 7, епизод 7: Ross Library Book (16.11.2000)24

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0583558

Рос Гелър, преподавател, разбира, че в Библиотеката на Нюйоркския университет пазят докторската му дисертация. Завежда там Чандлър, за да му я покаже. Остава неприятно изненадан, че студентите използват крайните редове на библиотеката за други занимания, различни от четене. Натъква се на двойка, която консумира връзката си между рафтовете с книги. Възмутен от видяното, Рос пита Рейчъл къде в нейното училище учениците са ходили да правят секс. Нейният отговор го ядосва още повече: "В ъгъла на библиотеката, при онези прашни книги, които никой не четеше". Излиза, че хората вършат "мръсни" работи пред неговия труд и Рос е решен лично да брани книгите от похотливите и невъзпитани студенти, като сам охранява секция "Палеонтология". Само че съдбата е подготвила изненада за него. Появява се красива млада дама, която той напада с подозрението, че чака някого за интимна среща. Но се оказва, че сексапилната жена всъщност е заинтересована от научните разработки в тази секция и е фен на дисертацията на Рос. Двамата намират бързо общ език и видимо си допадат. Рос проявява двоен стандрат и изневерява на тезата, че не трябва да се интимничи в библиотеката.

Образът на библиотеката на университета е противоречив, тъй като преплита морала и компромиса с него. Книгата е представена като символ на успеха на Рос и като обект, нуждаещ се от физическа защита.

Приятели = Friends: сезон 7, епизод 7: Ross Library Book (16.11.2000) - 1

Приятели = Friends: сезон 7, епизод 7: Ross Library Book (16.11.2000) - 2

Приятели = Friends: сезон 7, епизод 7: Ross Library Book (16.11.2000) - 3

435. Пурпурните реки = Les rivieres pourpres = The Crimson Rivers (2000)25

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0228786

Базиран на: Гранже, Жан-Кристоф. Пурпурните реки. Прев. от фр. Росица Ташева. София: ИК Колибри, 2001. 255 с. (ориг. Grange?, Jean-Christophe. Les rivie?res pourpres: roman. Paris: le Grand livre du mois, 1997. 404 p.)

Реми, потомствен библиотекар в престижен колеж в Алпите, не участва непосредствено във филма - убиват го още преди началото на трилъра. Но когато следователят от Париж и местният полицай започват разследването на това престъпление и на още няколко страшни убийства, става ясно, че младият човек е бил съпричастен към генетични експерименти в колежа. В течение на десетилетия преподавателите тайно се занимавали с евгеника и в желанието си да създадат нова порода свръхчовеци са прилагали престъпни методи. Библиотекарят изпълнявал ролята на сводник, като събирал читателите по двойки, съгласно съставената в ректората схема.

Пурпурните реки = Les rivieres pourpres = The Crimson Rivers (2000) - 1

Пурпурните реки = Les rivieres pourpres = The Crimson Rivers (2000) - 2

436. Ръкописът на принца = Il manoscritto del principe (2000)26

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0202464

Действието се развива през 50-те години на ХХ в. в Палермо. Принц Джузепе Томази ди Лампедуза започва да пише романа си "Гепардът". В центъра на сюжета е забележителното познанство на принца с младежите Марко и Гуидо. Марко е от буржоазен произход, амбициозен писател с талант. Гуидо е сред последните изтънчени представители на аристокрацията, уверен в себе си и изпълнен с виталност. По време на уроците по литература, които принцът дава на единствения си ученик Марко, отношенията между учителя и ученика се обострят в резултат на класов конфликт, сблъсък между различни епохи и различни чувствителности. Ди Лампедуза ще повери работата си за публикуване не на Марко, а на Гуидо, когото чувства като син.

Ръкописът на принца = Il manoscritto del principe (2000) - 1

Ръкописът на принца = Il manoscritto del principe (2000) - 2

Ръкописът на принца = Il manoscritto del principe (2000) - 3

437. Спонджбоб = SpongeBob SquarePants: сезон 1, епизод 15a: Sleepy Time (2000)27

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0769437

Галерия: http://spongebob.wikia.com/wiki/Sleepy_Time_%28gallery%29

В този епизод главният герой Спонджбоб влиза в сънищата на останалите. Решава да се вмъкне в съня на котката си (морски охлюв), където влиза в гигантска библиотека с много книги. Котката в човешка форма го развежда из невероятната библиотека и му прочита цитати относно сънищата, включително от поезията на Емили Дикинсън.

Функцията на книгата в сюжета: съхранител на знанието и медия между различните комуникатори. В случая тя става инструмент и предмет на комуникация. Присъствието й е осезаемо чрез кодексовата форма - за това свидетелства огромната библиотека на Гари, от която той черпи знанията си. В случая книгата става символ на знанието, на духовна опора и упование - той я използва, за да цитира мисли на различни хора и така да докаже тезата си за сънищата.

Спонджбоб = SpongeBob SquarePants: сезон 1, епизод 15a: Sleepy Time (2000) - 1

Спонджбоб = SpongeBob SquarePants: сезон 1, епизод 15a: Sleepy Time (2000) - 2

Спонджбоб = SpongeBob SquarePants: сезон 1, епизод 15a: Sleepy Time (2000) - 3

438. Страх ли те е от тъмното? = Are You Afraid of the Dark?: сезон 7, епизод 12: The Tale of Many Faces (4.06.2000)28

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0514463

Базиран на: Шелдън, Сидни. Кой се страхува от мрака. Прев. Крум Бъчваров. София: ИК Бард, 2005. 318 с. (ориг. Sheldon, Sidney. Are You Afraid Of The Dark. New York, New York: HarperCollins, 2004. 464 p.)

За празна книга и за Книгата на наказанията (Book of Punishment). Тийнейджърка модел намира работа при сценична актриса, която използва магическа книга, за да открадне лицата на младите си работници и ги принуждава да бъдат безлични роби. Мадам Визаж поглежда в една магическа празна книга и изведнъж лицето й се показва на страницата, докато главата й става гола и не показва никакви признаци на живот. След това тя докосва лицето на Ема и краде външния й вид. Тя прави това в продължение на години, за да остане млада.

Страх ли те е от тъмното? = Are You Afraid of the Dark?: сезон 7, епизод 12: The Tale of Many Faces (4.06.2000) - 1

Страх ли те е от тъмното? = Are You Afraid of the Dark?: сезон 7, епизод 12: The Tale of Many Faces (4.06.2000) - 2

Страх ли те е от тъмното? = Are You Afraid of the Dark?: сезон 7, епизод 12: The Tale of Many Faces (4.06.2000) - 3

439. Там, където е сърцето = Where The Heart Is (2000)29

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0198021

Базиран на: Летс, Били. Аз и дъщеря ми: Там, където е сърцето: [Роман]. Прев. от англ. Людмила Верих. София: Бард, 1996. 236 с. (ориг. Letts, Billie. Where the Heart Is. New York: Ballantine Books, 1992. 376 p.)

Умиляваща история за "Уол-Март бебе", в която нещастната майка се сприятелява с библиотекар, който изражда бебето й. Девойката Новали е бременна и изоставена от своя годеник. Ражда в мазето на супермаркета Уол Март в непознат град. По-късно стар фотограф я обучава в своето изкуство и тя печели наградата на фотоконкурс. Бивша алкохоличка й оставя в наследство огромно състояние. А с местния библиотекар започва щастлив любовен роман.

Напуснал гимназия по собствено желание, Форни Хъл работи като библиотекар вместо вечно пияната библиотекарка - негова сестра. Реплики на Форни към детето: "Ако завъртиш една крава за опашката много бързо, ще получиш бита сметана. - Еха, колко много знаеш. - Нали работя в библиотеката".

Там, където е сърцето = Where The Heart Is (2000)

440. Х-Мен = X-Men (филмова поредица, 2000-2013)30

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0120903

Звярът - д-р Ханк Маккой, е синьокож мутант гений и политик, чието тяло е трансформирано в полуживотинска форма. Неговите неестествени способности му придават суперсила, неуязвимост, както и възможност да се придържа към тавана с краката си. Когато е бил в училището, извършва експеримент върху себе си, което е причина да има синя кожа. Той е много интелигентен и образован, бори се с престъпността като член на Х-Мен. Там той често действа като мозък на отбора, като най-умният от всички.

Х-Мен = X-Men (филмова поредица, 2000-2013) - 1

Х-Мен = X-Men (филмова поредица, 2000-2013) - 2

Х-Мен = X-Men (филмова поредица, 2000-2013) - 3

441. Чародейките = Charmed: сезон 2, епизод 19: Ex Libris (27.04.2000)31

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0539358

Чародейките = Charmed: сезон 2, епизод 19: Ex Libris (27.04.2000)

442. Черепите = The Skulls (2000)32

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0192614

Сюжетът е базиран на разпространените "теории на заговора", визиращи елитния студентски клуб "Череп и кости" в Йейлския университет. Талантливият, но беден студент Лукас Макнамара получава право на членство в тайното университетско братство "Черепите", а с това и шанс да учи в Правния колеж на Харвард. За ритуала на инициацията на новоприетите са им раздадени книги с правилата на братството и вграден зад кориците ключ от щаба. По-късно, за да спаси живота си от вътрешна интрига, Лукас се позовава на правилата от същата книга.

Мотивът за книгата във филма: обвързан е с идеята за неоспоримостта на писаните правила, които за братството са над общоприетите. Книгата на тайното общество е тяхна Конституция. Същевременно книгата е инсигния на членовете на най-елитното тайно общество за младежи. В нея е скрит ключ за техния щаб - пътят към властта минава през книгата.

Черепите = The Skulls (2000) - 1

Черепите = The Skulls (2000) - 2

 

 

БЕЛЕЖКИ

1. Charlie's angels. Directed by McG; written by Ryan Rowe, Ed Solomon and John August; produced by Leonard Goldberg, Drew Barrymore, Nancy Juvonen; Cameron Diaz, Drew Barrymore, Lucy Liu, Bill Murray, Sam Rockwell, Tim Curry, Kelly Lynch, Crispin Glover. Culver City, Calif.: Columbia Pictures, 2000, [2009]. 1 videodisc (ca. 99 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

2. Battlefield Earth: a saga of the year 3000. Directed by Roger Christian; screenplay by Corey Mandell and J.D. Shapiro; based on the novel Battlefield Earth by L. Ron Hubbard; produced by Elie Samaha, Jonathan D. Krane, John Travolta; John Travolta, Barry Pepper, Forest Whitaker, Kim Coates, Richard Tyson, Sabine Karsenti. Burbank, CA: Warner Home Video, 2000. 1 videodisc (119 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

3. Life-size. Directed by Mark Rosman; story by Stephanie Moore; teleplay by Mark Rosman, Stephanie Moore; produced by Fitch Cady. Burbank, CA: Walt Disney Studios Home Entertainment, [2006]. 1 videodisc (ca. 89 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

4. Virtual Nightmare. Directed by Michael Pattinson; screenplay by David Mazur, David Tausik; produced by Darryl Sheen; David Tausik; Ben Nott. Warszawa: ITI Home Video, [2000]. 1 videodisc (85 min.): sd., col.; 12,5 mm. [обратно]

5. Greenfingers. Written and directed by Joel Hershman; produced by Travis Swords, Daniel J. Victor, Trudie Styler; Clive Owen, Helen Mirren, David Kelly, Warren Clarke, Danny Dyer, Adam Fogerty, Paterson Joseph, Natasha Little. [S.l.]: Channel 5, Fireworks Pictures, Samuel Goldwyn Films, 2000. 1 videodisc (91 min.): sd, col. [обратно]

6. An extremely Goofy movie. Directed by Douglas McCarthy; screenplay by Scott Gorden; produced by Lynne Southerland; voices of Bill Farmer, Jason Marsden, Pauly Shore. [United States]: Walt Disney Home Video; Pyrmont, N.S.W.: Warner Home Video [ 2000]. 1 videodisc (videodisc) (ca. 76 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

7. Finding Forrester. Directed by Gus Van Sant; written by Mike Rich; executive producers Jonathan King and Dany Wolf; produced by Sean Connery, Laurence Mark and Rhonda Tollefson; F Murray Abraham; Anna Paquin; Busta Rhymes (Musician); April Grace; Rob Brown; Harris Savides; Valdi?s O?skarsdo?tti. Culver City, CA: Columbia TriStar Home Video, 2000. 1 videocassette (136 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

8. Don Quixote. Directed by Peter Yates; written for television by John Mortimer; based on the novel by Miguel de Cervantes; produced by Dyson Lovell;    John Lithgow, Bob Hoskins, Isabella Rossellini, Vanessa Williams, Lambert Wilson, Amelia Warner, Peter Eyre, Trevor Peacock. [Burbank, CA]: Warner Home Video, Hallmark Entertainment, 2000. 1 videocassette (120 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

9. Dora the Explorer: Dora's fantastic gymnastics adventure. Created by Eric Weiner, Chris Gifford, Valerie Walsh; produced by Dana Chan; voices of Kathleen Herles, Harrison Chad, Marc Weiner, Jake Burbage, Sasha Toro. Hollywood, CA: Paramount Home Entertainment, 2000, 2012. 1 videodisc (69 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

10. Звездочка моя ненаглядная. Режиссер Сергей Микаэлян; сценарий Сергей Микаэлян; композитор Андрей Андерсен; художник Виктор Желобинский; продюсер Виктор Сергеев; Антон Баранов, Мария Костина, Галина Бокашевская, Валентин Букин, Святослав Суворов. Москва: Ленфильм; киностудия Петрополь, 2000. (93 мин.): зв., цв. [обратно]

11. Lijmen & Het been. Directed by Robbe De Hert; written by Fernand Auwera, Robbe De Hert; based on the novel by Willem Elsschot; produced by Ruud Den Dryver, Michel Houdmont; Koen De Bouw, Mike Verdrengh, Willeke van Ammelrooy. Antwerpen, Belgium: A-Video Home Entertainment, Paradiso, Cineventura, Signature Films, 2000. 1 videocassette (107 min.): sd., col. [обратно]

12. Quills. Directed by Philip Kaufman; screenplay by Doug Wright; based on the play by Doug Wright; produced by Nick Wechsler, Julia Chasman, Peter Kaufman; Geoffrey Rush; Kate Winslet; Joaquin Phoenix; Michael Caine; Stephen Warbeck. Beverly Hills, Calif.: Twentieth Century Fox, 2000. 1 videocassette (119 min.): sd., col. [обратно]

13. Book of shadows: Blair Witch 2. Directed by Joe Berlinger; written by Dick Beebe and Joe Berlinger; produced by Bill Carraro; Kim Director, Jeffrey Donovan, Erica Leerhsen, Tristen Skyler, Stephen Barker Turner. Santa Monica, CA: Artisan Entertainment, 2000. 1 videocassette (90 min.): sd., col. [обратно]

14. Black Books: The complete 1st series. Directed by Nick Wood and Graham Linehan; written by Dylan Moran and Graham Linehan; produced by Nira Park and Julian Meers; Dylan Moran, Billy Bailey, Tamsin Greig. Clinton, Iowa: BBC Video; Burbank, CA: Distributed in the USA and Canada by Warner Home Video, 2000, [2002]. 1 videodisc (ca. 142 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

15. Madame Bovary. Directed by Tim Fywell; screenplay by Heidi Thomas; produced by Tony Redston and Bernard Krichefski; Frances O'Connor, Hugh Bonneville, Greg Wise, Keith Barron, Hugh Dancy, Barbara Jefford, David Troughton, Eileen Atkins. [London]: BBC Video; Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment: CBS Fox Video, 2000. 1 videocassette (ca. 159 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

16. Malcolm in the middle: The complete first season. Created by Linwood Boomer; Jane Kaczmarek, Bryan Cranston, Christopher Kennedy Masterson, Justin Berfield, Erik Per Sullivan, Frankie Muniz. Beverly Hills, Calif.: Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2002. 3 videodiscs (ca. 360 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

17. Memento. Screenplay and directed by Christopher Nolan; produced by Suzanne Todd and Jennifer Todd; Wally Pfister; David Julyan; Guy Pearce; Carrie-Anne Moss; Joe Pantoliano. [London]: Pathe; Newmarket; Summit Entertainment, 2000. 1 DVD (109 min.): sd., col.; 4 ? in. [обратно]

18. Gilmore girls: The complete 1st season. Directed by Jamie Babbit, Amy Sherman-Palladino, Chris Long; written by Amy Sherman-Palladino et al.; produced by Mel Efros; Lauren Graham, Alexis Bledel, Melissa McCarthy, Keiko Agena, Yanic Truesdale. Burbank, CA: Distributed by Warner Home Video, 2000-2001, [2004]. 6 videodiscs (922 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

19. Wonder boys. Directed by Curtis Hanson; screenplay by Steve Kloves; produced by Scott Rudin, Curtis Hanson; Michael Douglas, Tobey Maguire, Frances McDormand, Katie Holmes, Rip Torn, Robert Downey, Jr., Jane Adams. Hollywood, Calif.: Paramount Pictures, 2000. 1 videodisc (112 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

20. Deliberate intent: based on a true story. Directed by Andy Wolk; written by Andy Wolk and Lisa Mohan; produced by Randi Richmond; Timothy Hutton, Ron Rifkin, Clark Johnson, Penny Johnson, Cliff DeYoung, Kenneth Walsh, James McDaniel. [Los Angeles, Calif.]: FX Original Movies: Fox Television Studios, 2000. 1 videodisc (75 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

21. Dungeons and dragons. Directed by Courtney Solomon; written by Topper Lilien, Carroll Cartwright; based on the book published by Wizards of the Coast by Monte Cook and Robert J. Schwalb; produced by Courtney Solomon, Kia Jam, Tom Hammel; Justin Whalin, Marlon Wayans, Zoe McLellan, Thora Birch, Kristen Wilson, Bruce Payne, Jeremy Irons. [United States]: New Line Home Entertainment: Warner Home Video, 2000. 1 videocassette (ca. 107 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

22. Friends. Created by David Crane, Marta Kauffman; executive producers Kevin S. Bright, Marta Kauffman, David Crane; Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer. [Amsterdam]: marketed and distributed by Warner Home Video Benelux, a division of Warner Bros. Entertainment Nederland B.V., 2009. 4 dvd-video's (25 x ca. 23 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

23. Friends. Created by David Crane, Marta Kauffman; executive producers Kevin S. Bright, Marta Kauffman, David Crane; Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer. [Amsterdam]: marketed and distributed by Warner Home Video Benelux, a division of Warner Bros. Entertainment Nederland B.V., 2009. 4 dvd-video's (25 x ca. 23 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

24. Friends. Created by David Crane, Marta Kauffman; executive producers Kevin S. Bright, Marta Kauffman, David Crane; Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer. [Amsterdam]: marketed and distributed by Warner Home Video Benelux, a division of Warner Bros. Entertainment Nederland B.V., 2009. 4 dvd-video's (25 x ca. 23 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

25. Les rivie?res pourpres. Un film de Mathieu Kassovitz; d'aprés le roman de Jean-Christophe Grangé; prod. par Alain Goldman; musique de Bruno Coulais; Jean Reno; Vincent Cassel; Nadia Fares; Jean-Christophe Grangé. [Paris]: Gaumont, cop.,1 DVD vide?o: couleur PAL + 1 fasc. 2000. [обратно]

26. Il manoscritto del principe. Directed by Roberto Andò; produced by Sciarlo Productions; screenplay by Salvatore Marcarelli and Roberto Andò; produced by Giuseppe Tornatore; Michel Bouquet; Jeanne Moreau; Paolo Briguglia; Laurent Terzieff. Beverly Hills, CA: Warner Home Video; [Italy]: Univideo: Film Per Tutti, 2000. 1 videocassette (90 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

27. SpongeBob SquarePants: The complete 1st season. Created by Stephen Hillenburg; written by Ennio Torresan, Nick Jennings, Mr. Lawrence, Paul Tibbitt; produced by Donna Castricone; voices of Tom Kenny, Bill Fagerbakke, Rodger Bumpass, Clancy Brown. Hollywood, Calif.: Paramount, 2000, 2003. 3 videodiscs (474 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

28. Are You Afraid of the Dark?: the complete seventh season. Directed by Lorette Leblanc; written by Alan Kingsberg, D.J. MacHale; produced by Ronald A. Weinberg; Elisha Cuthbert, Daniel DeSanto, Vanessa Lengies, David Deveau, Kareem Blackwell. Plattsburgh, N.Y.: Direct Source Special Products, Inc., 2000, 2008. 3 videodiscs (325 min.): sd., col.; 4 3/4 in. in slipcase. [обратно]

29. Where the heart is. Directed and produced by Matt Williams; screenplay by Lowell Ganz, Babaloo Mandel; based upon the novel by Billie Letts; Natalie Portman, Ashley Judd, Stockard Channing, Joan Cusack, James Frain, Dylan Bruno, Sally Field. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, 2000. 1 videodisc (120 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

30. X-Men. Directed by Bryan Singer; screenplay by David Hayter; story by Tom DeSanto and Bryan Singer; based on the comic book series of the same name; produced by Lauren Shuler Donner, Ralph Winter; Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Halle Berry, Famke Janssen, James Marsden, Bruce Davison, Rebecca Romijn-Stamos, Ray Park and Anna Paquin. Beverly Hills, CA: Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2000, 2005. 1 videodisc (ca. 104 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

31. Charmed: The second season: Disc 5. Ex libris. Created by Constance M. Burge; Shannen Doherty; Holly Marie Combs; Alyssa Milano. Hollywood, Calif.: Paramount, Spelling Television, Inc., 2005, [1999-2000]. 6 videodiscs (954 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

32. The Skulls. Directed by Rob Cohen; written by John Pogue; produced by Neal H. Moritz, John Pogue; Joshua Jackson, Paul Walker, Hill Harper, Leslie Bibb, Christopher McDonald. CA: Universal Studios, 2000. 1 videodisc (107 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

 

 

© Милена Цветкова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 20.05.2018
Милена Цветкова. Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност. Варна: LiterNet, 2018