Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ФИЛМОГРАФИЯ (1994-1995)

Милена Цветкова

web | Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност

1994

306. Бебето беглец = Baby’s Day Out (1994)1

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0109190

Бебето Бинк познава живота извън кошарката само по картинките от любимата си книжка. Тя действа като "добър помощник" за ранното "прохождане" и пътешествие на малкия човек в безмилостната прегръдка на големия град. Бебето е отвлечено, но буквално изпълзява от похитителите си и се скита съвсем само. Малкият пътешественик отчаяно е издирван от родителите си и полицията и бързо се превръща в медийна сензация. Той винаги е с една стъпка пред тримата нескопосани мошеници, решени да спечелят обявената от богатите родители награда. Бинк няма как да осъзнае всички неприятности, които причинява при разходката си, а това превръща преживяванията му в незабравимо съчетание от забавни случки, преплитащи се по неповторимо интересен начин със сюжета на любимата книжка, която му четат всяка вечер.

Мотивът за книгата във филма: Филмът буквално е построен върху историята, разказана в една малка книжка. Бебето, което е отвлечено и успява да избяга, се разхожда из целия град, по всеки един обект, за който детегледачката му е чела. Така от една малка книжка е направен филм за голямо пътешествие. Идеята е за книгата, която отваря очи за големия свят и спасява.

 

Бебето беглец = Baby’s Day Out (1994) - 2

Бебето беглец = Baby’s Day Out (1994) - 3

306а. Веднъж в живота = Once in a Lifetime (1994)2

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0110730

Базиран на: Стийл, Даниел. Веднъж в живота: [Роман]. Прев. [от англ.] Мария Цочева. Варна: Компас, 1993. 366 с. (ориг. Steel, Danielle. Once in a Lifetime. New York: Dell Pub. Co, 1982. 480 p.)

Най-популярната романистка в Америка остава затворена книга за света. Героинята Дафни Фийлдс започва да пише книги по съвет на трагично загиналия си съпруг и постига огромен успех. След среща с издателя си отива в Холивуд, където екранизират романа й. От този момент настъпва нов, позитивен обрат в живота й - успява да възпита и образова глухонемия си син и да открие нова любов в лицето на учителя и автор на научни книги за глухонеми.

Веднъж в живота = Once in a Lifetime (1994) - 1

Веднъж в живота = Once in a Lifetime (1994) - 2

Веднъж в живота = Once in a Lifetime (1994) - 3

307. Вестникът = The Paper (1994)3

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0110771

Описват се 24 часа от живота на Хенри Хакет, редактор в нюйоркския таблоид "New York Sun". Той е работохолик, но дългите часове труд и ниското заплащане водят до недоволство и до спад в качеството на работата. Издателят Бърни Уайт е изправен пред финансови затруднения и се налагат съкращения в бюджета. Жената на Хенри - бивша репортерка, вече в напреднала бременност, също недоволства от липсата на достатъчно внимание от негова страна и го ревнува от главната редакторка Алиса Кларк. Паралелно с това на Хенри му се налага да премисли и предложение от страна на Пол Бладен да стане редактор на "New York Sentinel" (от ранга на "Ню Йорк Таймс"), което от своя страна би означавало по-малко свободно време, повече отговорности, но и повече пари и повече уважение. Съвсем скоро обаче "гореща" журналистическа история изправя Хенри пред необходимостта да вземе важни и знаменателни решения.

Вестникът = The Paper (1994) - 1

Вестникът = The Paper (1994) - 2

308. Вълк = Wolf (1994)4

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0111742

Уил Рандъл живее двойствен живот, след като е ухапан от вълк. През деня е преуспяващ главен редактор на водещо книгоиздателство, а през нощта се превръща във върколак - рожба на преизподнята, звяр, убиващ всичко живо. Но това не го угнетява - той е безнаказан, нечовешки силен и свободен, а инстинктите на хищника само му помагат да живее по-добре от преди. Обострят му се всички сетива, а собственото му усещане е като на 20-годишен младеж. Жестоко, типично по зверски, прогонва изневеряващата му жена и разрешава в своя полза конфликта в издателството със собственото си протеже, което се опитва да го измести от високия пост.

Вълк = Wolf (1994) - 1

Вълк = Wolf (1994) - 2

309. Господарят на страниците = The Pagemaster (1994)5

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0110763

Едно момче намира убежище в стара библиотека, сблъсква се с ексцентричен библиотекар и преживява фантастични приключения по страниците на любими книги. Среща се с три "живи" книги - пирата Приключение, феята Фантазия и Ужас с вид на чудовището на Франкенщайн. Книгите са действителни герои от филма. Ето например какво казва Пиратската книга: "Това е библиотека, приятел. Не всичко тук е такова, каквото изглежда". Действието се развива в обществена библиотека, ръководена от страховития Дюи. Именно странният библиотекар превръща героя в анимационен персонаж и го изпраща да преодолява препятствия в световете на литературата. Книгите мечтаят да избягат от библиотеката. Затова г-н Дюи е господарят на страниците и по-точно "Пазач на книгите, закрилник на писменото слово". Филмът разкрива магията на книгата - как с всяка следваща прочетена човек открива и опознава нови светове. Включени са моменти и герои от известни литературни произведения като "Доктор Джекил и мистър Хайд", "Островът на съкровищата", "Моби Дик", "Пътешествията на Гъливер" и много други. Правят се непрекъснати сравнения с "Магьосникът от Оз".

Господарят на страниците = The Pagemaster (1994) - 1

Господарят на страниците = The Pagemaster (1994) - 2

Господарят на страниците = The Pagemaster (1994) - 3

310. Изкуплението Шоушенк = The Shawshank Redemption (1994)6

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0111161

Базиран на: Кинг, Стивън. Рита Хейуърт и бягството от Шошанк. Варна: Арт-Футура, 1992. 234 с. (ориг. King, Stephen. Rita Hayworth and Shawshank Redemption. In: Different Seasons. New York: Viking Press, 1982)

Анди Дюфрейн, осъден несправедливо за две убийства вицепрезидент на банка, е изпратен в библиотеката на затвора "Шоушенк". Тя е бивш склад на пазача и предлага само адаптирани книги и сп. "Нешънъл Джиографик", "Лук" и "Луи л?Амур". Предишният библиотекар е освободен и Анди наследява жалката колекция, която става негово убежище. Впоследствие разбира, че прехвърлянето му в библиотеката е просто параван за измамите, които ще го карат да прави. Всички се възползват от знанията му на финансист. С хъс пише до държавни чиновници, моли за помощи за разрастване на затворническата библиотека и накрая усилията му се възнаграждават. През следващите 23 години Анди разширява пространството и услугите (включва се и бартер), води образователни курсове и музикални занимания. Успява да превърне библиотеката в място за отдих, образование (подтикващо затворниците да учат за диплома), слушане на музика и място, на което може да се отдадеш на любовта към четенето. Една сутрин откриват, че е избягал през дупка в стената, която е прокопал с геоложко чукче. Заминавайки, е предал коменданта на полицията и е взел парите му. Оставил му е само надписана Библия, в която 20 години е крил своето чукче. Тази книга е неговото спасение. Изолираната затворническа библиотека е станала пристан за отчаянието на невинния герой на Тим Робинс, а високоинтелектуалните му задължения "по вътрешния правилник" се превръщат в трамплин по пътя към заветната свобода. Идеята за създаване на библиотеки в затворите тогава е иновативна и общественополезна. По този начин се насърчава четенето за приобщаване към външния свят, след като осъдените излежат присъдата си. Подобни инициативи обикновено се отразяват и от различни медии. Ако дадено издателство улови нишата, включвайки се в подобна кампания и дарявайки от своите книги, може с подходяща реклама да се повиши авторитетът му. Книгата във филма невинаги изпълнява обичайните си функции. Тя става носител на инструмент, чрез който главният герой успява да избяга, а по този начин се оказва и единствената му обратна връзка към свободния свят. За носител е избрана Библията, защото е най-неподозираното скривалище на едно обикновено оръдие на труда, което в необичайна ситуация придобива необичайна значимост. Бягайки, Анди не взема със себе си свещената книга. Той я оставя като послание, което може да бъде тълкувано като намек за силата на книгата.

Изкуплението Шоушенк = The Shawshank Redemption (1994) - 1

Изкуплението Шоушенк = The Shawshank Redemption (1994) - 2

Изкуплението Шоушенк = The Shawshank Redemption (1994) - 3

311. Книга Битие: Сътворението на света= Genesi: La creazione e il diluvio (1994)7

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0109884

Базирана на Библията история на Сътворението, разказана от възрастен бедуин, скитащ се заедно с племето си из живописни местности, целебни оазиси, омайни пустини, загадъчни руини и безкрайни пътища. Словоохотливият старец, подобно на приказната Шехеразада, всяка нощ разказва космогонични истории за божествения промисъл и поучителни истории за делата на патриарсите. Архаичният номадски живот на този народ препраща зрителя към старозаветните времена, придавайки по този начин особена достоверност на древните сказания.

Книга Битие: Сътворението на света= Genesi: La creazione e il diluvio (1994)

312. Леон = Leon (1994)8

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0110413

Главният герой Леон е неграмотен наемен убиец, италианец, живеещ в Ню Йорк. Един ден се оказва своеобразен приемен родител на съседско дете - 12-годишната Матилда, след като корумпирани полицаи застрелват цялото й семейство. Съжителството на убиеца и сирачето се базира на сделка за взаимно обучение - Леон ще обучи Матилда в своята професия, за да може да отмъсти за убийството на братчето си, а в замяна Матилда ще поеме домакинството и ще ограмоти италианеца - ще го научи да чете и пише на английски.

Леон = Leon (1994) - 1

313. Любовна история = 1942: A Love Story (1994)9

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0109010

Любовна история за младите влюбени Наренда и Раджешвари по времето на антиколониалното движение в Индия през 40-те г. на ХХ в. Наренда ухажва момичето в градската библиотека. Оригинална музикална сцена с любовна песен в библиотеката.

Любовна история = 1942: A Love Story (1994) - 1

Любовна история = 1942: A Love Story (1994) - 2

314. Майстора и Маргарита = Мастер и Маргарита (1994)10

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0110476

Базиран на: Булгаков, Михаил. Майстора и Маргарита: Роман. Прев. от рус. Лиляна Минкова. София: Народна култура, 1981. 407 с. (ориг. Мастер и Маргарита, 1966-1967)

В началото на 30-те години на ХХ век в Москва се появява загадъчният чужденец Воланд (в действителност самият Сатана) със свитата си. По същото време Майстора пише своята книга за Пилат Понтийски. "Ръкописите не горят..." - казва Воланд и изважда от отвъдното ръкописа на Майстора. "В бяло наметало с кървава подплата, с провлечената походка на кавалерист, в ранната утрин на четиринадесетия ден на пролетния месец нисан в покритата колонада между двете крила на двореца на Ирод Велики излезе прокурорът на Юдея Пилат Понтийски..." - така започва ръкописът на Майстора, посветен на Пилат и Йешуа. Но както Михаил Булгаков е изгорил първия вариант на романа, и Майстора хвърля в огъня творбата си, донесла му толкова беди. Но понеже ръкописите не горят, само с едно щракване на пръстите Воланд я материализира наново. Фразата на Воланд "ръкописите не горят" и възкресяването на романа от пепелта е илюстрация на популярната сентенция "Verba volant, scripta manent" ("Думите отлитат, написаното остава"). Фактът, че името на Сатаната в "Майстора и Маргарита" на практика почти съвпада с думата "volant", едва ли е случаен. С помощта на Воланд романът на Майстора е възнаграден с безсмъртие.

Майстора и Маргарита = Мастер и Маргарита (1994) - 1

Майстора и Маргарита = Мастер и Маргарита (1994) - 2

315. Малки жени = Little Women (1994)11

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0110367

Базиран на: Олкът, Луиза Мей. Малки жени: Роман. Прев. от англ. Силвия В. Ненкова. Шумен: Славчо Николов и сие, 1992. 256 с. (ориг. Alcott, Louisa May. Little Women; or, Meg, Jo, Beth and Amy. Boston: Little, 1868. 617 p.)

Романът "Малки жени" е многократно екранизиран - първите адаптации са от 1917 и 1918 г.; игрални филми от 1933, 1949 и 1978 г.; две телевизионни адаптации за BBC от 1950 и 1958 г.; минисериал от 1970 г.; три анимационни сериала от 1980, 1981 и 1987 г.; настоящата екранизация от 1994 г. засега е последна.

Разказана е историята за живота на четири сестри тийнейджърки по време на Гражданската война в САЩ. Това са времена, когато писмата и книгите се пишат ръкописно, когато се устройват домашни театри и се четат на глас книги. Една от сестрите - Джозефина (Джо) Марч, става писателка. Голяма роля в успеха й изиграва Фридрих Баер, немски професор, преподавател по философия в Ню Йорк, човек с опит, знания, творческо и критично мислене и познанства в издателския свят.

Малки жени = Little Women (1994) - 1

Малки жени = Little Women (1994) - 2

Малки жени = Little Women (1994) - 3

316. Нострадамус = Nostradamus (1994)12

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0110689

В основата на сюжета е животът на Нострадамус. На книгата е отредено да бъде символ на пророчествата, материализирана форма на визиите за бъдещето на френския пророк. Важно е епизодичното присъствие на книгата на Нострадамус "Les Propheties" от 1555 г. Написаното е медиатор между времето на Нострадамус и бъдещето. В този смисъл е и посланието на пророка към бъдещия читател: "За този, който е в края на ХХ век. Тогава този човек, моят духовен син, [...] чете стиховете вярно и открива кода, [...] той ще разбере истинския смисъл. Моля се Богу той да не злоупотреби със знанието". А синът му го пита: "След 500 години кой ще чете това?". Интересен е кадърът със смъртта на крал Анри II, предсказана от Нострадамус. На него кралица Катерина Медичи държи в ръцете си книгата "Les Propheties" като внушение за предопределеността на човешкото време, записано в книга. Друг важен кадър е сцената, в която Инквизицията изгаря екземпляр от книгата. На финала на филма Нострадамус продължава да записва своите видения за бъдещето.

Мотивът за книгата: Показана е функцията на книгата като медия за проектиране на бъдещето, като медиатор между различни епохи и като инструмент за "анулиране" на времето.

Нострадамус = Nostradamus (1994)

317. Приказка без край ІІІ: Бягство от Фантазия = The Neverending Story III: Escape from Fantasia (1994)13

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0110647

Базиран на: Енде, Михаел. Приказка без край: Роман. Прев. от нем. Николай Краев; [С послесл. от Федя Филкова]. София: Отечество, 1990. 343 с. (ориг. Die Unendliche Geschichte, 1979)

Бившият собственик на книжарница г-н Кореандър сега е библиотекар в новото училище на Бастиян, където е прехвърлил стоката си, включително и "Приказка без край" (пазена само за справки и забранена за заемане). Когато в първия учебен ден "Гаднярите" преследват Бастиян, той се скрива в библиотеката. Там намира вълшебната книга, която се самонаписва според въображението на читателя. "Ще дойде ден, когато буквите ще започнат да се държат странно! И ще бъде трудно да се запише приказката без край! Това е знак, че злото се е завърнало! И злата сила се заселва в човеците, които първи се отказаха от книгите и четенето! За да бъде спряно, се изисква велико въображение и необикновен кураж!" Бастиян си пожелава да избяга както от групата "Гаднярите", така и от неприятностите у дома, и попада в призрачния свят Фантазия. Но "Гаднярите" поемат контрола и върху книгата. Впечатляващото доказателство за властта на читателя е фактът, че в книгата се записва всичко, което се случва: изуменият лидер на "Гаднярите" се обръща към тях: "Как може нещо, което се случва сега, да бъде в тази книга? Току-що го казах"... А в книгата вече пише: "Току-що го казах".

Приказка без край ІІІ: Бягство от Фантазия = The Neverending Story III: Escape from Fantasia (1994) - 1

Приказка без край ІІІ: Бягство от Фантазия = The Neverending Story III: Escape from Fantasia (1994) - 2

Приказка без край ІІІ: Бягство от Фантазия = The Neverending Story III: Escape from Fantasia (1994) - 3

318. Приятели = Friends (ТВ сериал, 1994-2004)14

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0108778

В десетте сезона на този подчертано книгоцентричен сериал се проследяват ежедневието на шестима приятели, техните отношения, професионалният и личният им живот. Книгата и четенето са постоянен елемент и мотив за постъпките им. Някои книги, които героите четат в сериала: "Little Women", "The Shining", "Wuthering Heights", "Jane Eyre", "A Tale of Two Cities", "Chicken Soup for the Soul", "Love You Forever", "Be Your Own Windkeeper", "What To Expect When You're Expecting" и др.

Приятели = Friends (ТВ сериал, 1994-2004) - 1

Приятели = Friends (ТВ сериал, 1994-2004) - 2

319. Ренесансов човек = Renaissance Man (1994)15

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0110971

Рекламен директор, изгубил работата си, отчаяно приема временно място, което му предлага Бюрото по труда - учител по английски език и литература в тренировъчна база на американската армия. При пристигането си в базата Бил Рего е шокиран, че повечето войници са полуграмотни и еднакво демотивирани да учат, с трудности в разбирането и използването на английския език. Първоначално ги учи да пишат, а после и да резюмират прочетените комикси, книги и списания. Но за пръв път осъществява истински контакт с учениците си, когато ги запознава с любимото си произведение на Уилям Шекспир - "Хамлет" (за което те, естествено, не са чували). Аутсайдерите неочаквано пожелават да четат "Хамлет" заедно с учителя си, покрай това научават и какво е сравнение, метафора и оксиморон и накрая създават своя рап интерпретация по Шекспир.

След провала си в опита да привлече публика като комедия, филмът се предлага втори път на пазара като драма, преиздаден под заглавието "По книга" ("By the Book"), но отново без особен зрителски успех.

Може да се гледа паралелно с "Обществото на мъртвите поети" (1989), "Майор Пейн" (1995), "Опасен ум" (1999), "Гласове на свободата" (2007), "Луди даскали" (2013), "Думи и изображения" (2013).

Ренесансов човек = Renaissance Man (1994) - 1

Ренесансов човек = Renaissance Man (1994) - 2

Ренесансов човек = Renaissance Man (1994) - 3

320. С отличие = With Honors (1994)16

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0111732

Монти е студент по право в Харвард и пише дипломна работа. Когато компютърът му се поврежда, му остава само едно хартиено копие. Уплашен да не го загуби, веднага тръгва да го копира, но се спъва и го изпуска в шахтата на библиотеката. Докато претърсва мазето на сградата, открива, че ръкописът му е намерен от самонастанилия се скитник Саймън. Саймън сключва сделка с Монти - срещу всеки ден подслон и храна, осигурени от Монти, той да му връща по една страница от дипломната му работа.

С отличие = With Honors (1994) - 1

С отличие = With Honors (1994) - 2

321. Семейство Симпсън = The Simpsons: сезон 6, епизод 8: Lisa on Ice (13.11.1994)17

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0778450

Още през 1994 г. в епизод от сериала е показано комуникационно устройство, подобно на смартфона на Apple.

Семейство Симпсън = The Simpsons: сезон 6, епизод 8: Lisa on Ice (13.11.1994) - 1

Семейство Симпсън = The Simpsons: сезон 6, епизод 8: Lisa on Ice (13.11.1994) - 2

1995

322. В устата на Лудостта = In the Mouth of Madness (1995)18

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0113409

Базиран на: Лъвкрафт, Хауърд Филипс. Некрономикон. Състав. и прев. Адриан Лазаровски. София: Enthusiast, 2012. 392 с. (ориг. Alhazred, Abdul and H. P. Lovecraft. Necronomicon. London: Heinemann, 1938; Lovecraft, H. P. A History of the Necronomicon: being a short, but complete outline of the history of this book, its author, its various translations and editions from the time of the writing (A.D. 730) of the Necronomicon to the present day (1927). Oakman, Ala.: Rebel Press, 1938. 6 p.)

Сюжетът е посветен на необикновената мощ на книгата и четенето и магията на екранизациите. Произведенията на Сатър Кейн са добили рекордна популярност, която и реалният Стивън Кинг не е достигал. Ефектите, които предизвиква писателският талант на Кейн върху някои читатели, са пълна дезориентация и загуба на памет, масови изблици на насилие, шизофрения, препълнени лудници. Самият автор на романите с ужаси, донесъл огромни приходи на издателството, е изчезнал от два месеца. Издателството наема застрахователния агент Джон Трент да го търси и следите го отвеждат в град, описан в последната книга, но отсъстващ на картата. Става ясно, че целият антураж на градчето, дори в детайлите, повтаря образа и сюжета от повечето книги на Сатър Кейн - пришествие на Земята на сили от отвъдното, носещи безумие и смърт. Договорът с автора е вече подписан, когато агентът проумява тайната причина на неговото творчество: стреми се с книгите си да отвори път към Земята на тези отвъдни същества. Колкото повече хора повярват на книгите му, толкова по-лесно силите на безумието ще ги завладеят. След дълги съмнения Джон започва да вярва в опасността, произтичаща от книгите, но е твърде късно - огромният успех на тази литература му пречи да убеди издателя да забрани разпространението й. Филмът е демонстрация на технологията как масовото четене от страна на милиони читатели въздейства върху промяната на реалността в сегашно и бъдеще време. Квинтесенцията е в репликите между автора на хоръри и неговия издател:

"- Искам да залея целия свят с книгите си.
- А онези, които не четат книги?
- За тях ще са филмите".

Може да се гледа паралелно с "Re-Cycle", "Не може да бъде", "Приказка без край", "Мастилено сърце", "Neverwas", "The Kovak Box".

В устата на Лудостта = In the Mouth of Madness (1995) - 1

В устата на Лудостта = In the Mouth of Madness (1995) - 2

В устата на Лудостта = In the Mouth of Madness (1995) - 3

323. Гордост и предразсъдъци = Jane Austen's Pride and prejudice / Pride and Prejudice (ТВ сериал, 1995)19

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0112130

Базиран на: Остин, Джейн. Гордост и предразсъдъци. Прев. от англ. Жени Божилова; [С предг. от Вирджиния Улф]. София: Народна култура, 1980. 312 с. (ориг. Austen, Jane. Pride and Prejudice: A novel. London: Collins, 1813. 439 p.)

Телевизионна адаптация на литературния шедьовър с откроено присъствие на мотивите за четенето, книгите и аристократичните библиотеки.

Гордост и предразсъдъци = Jane Austen's Pride and prejudice / Pride and Prejudice (ТВ сериал, 1995)

324. Делтата на Венера = Delta of Venus (1995)20

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0109593

Базиран на: Нин, Анаис. Делтата на Венера. Прев. от англ. Юлия Чернева. София: Хемус, 1995. 269 с. (ориг. Nin, Anäis. Delta of Venus. Camberwell, Vic: Penguin, 1969. 268 p.)

В предвоенна Франция пристига младата и амбициозна американска писателка Елена. Тя търси в Париж ново вдъхновение за еротичните си разкази. Не след дълго го намира в лицето на Лорънс - също млад писател, избрал за сцена на своето творчество Париж. Те преживяват кратка и страстна романтична връзка, за която тя след време забравя. Не пише, работи като модел. Но се появява благодетел, който й предлага да бъде "писател под наем". Заинтригуван от еротичните й разкази, е готов да заплати изключително добре всеки нов разказ на писателката при условие да остане анонимен. Той провокира Елена да бъде все по-дръзка и разкрепостена в писането си. Тази загадъчност кара младата жена да се чувства като слепец, продал зрението си за пари. Един ден Елена ще разбере, че зад този колекционер всъщност стои писателят от страстната й парижка връзка.

Делтата на Венера = Delta of Venus (1995)

325. Десперадо = Desperado (1995)21

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0112851

Каролина (в изпълнението на Салма Хайек) е собственичка на непосещавана от никого книжарница в гранично градче в Мексико. Книгите са прикритие за търговия с наркотици, макар и не по нейно желание.

Десперадо = Desperado (1995) - 1

Десперадо = Desperado (1995) - 2

326. Джуманджи = Jumanji (1995)22

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0113497

Базиран на: Van Allsburg, Chris. Jumanji. Boston: Houghton Mifflin Co, 1981. 31 p.

Филм за старинна, свръхестествена и безумна настолна игра с функции на "суперкнига" или "жива" книга - платформа за преместване във времето и пространството и за смесване на време и пространство. Историята е за две скучаещи деца, започнали да играят на една непозната игра, без да прочетат правилата, в резултат на което зверове от друг свят се материализират директно в стаята им. Злокобната дървена кутия с играта със зарове и самопишещ екран отваря пространствено-времеви портал чрез експлозия през домашната библиотека (аналогичен мотив във филма "Интерстелар" (2014). От играта децата извличат важен урок: преди да започнеш каквото и да е, внимателно прочети инструкциите.
Римуваните инструкции, които се появяват върху "умния" екран в центъра на таблата и приканват играещите да ги прочетат:

"Every month at the quarter moon / There'll be a monsoon in your lagoon."
"Need a hand? Well, you just wait / We'll help you out... we each have eight."
"A law of Jumanji having been broken / You will slip back even more than your token."
"There is a lesson you will learn / Sometimes you must go back a turn."
"In the jungle, you must wait / until the dice read five or eight."

Може да се гледа паралелно със "Суперкнига" (1981-1982), "Суперкнига" (2011), "Не може да бъде" (2006), "Ефектът на пеперудата", "Мастилено сърце" (2009), "Интерстелар" (2014).

Джуманджи = Jumanji (1995) - 1

Джуманджи = Jumanji (1995) - 2

Джуманджи = Jumanji (1995) - 3

327. Дим = Smoke (1995)23

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0114478

Базиран на: Остър, Пол. Коледната приказка на Оги Рен: [Разказ]. Прев. от англ. Антони Георгиев. - В: Култура, XLI, №50, 19 дек. 1997, с. 9. (ориг. Auster, Paul. Auggie Wren's Christmas Story. New York: H. Holt, 1990)

Във филма се надграждат житейските истории на петима герои - своеобразни философи, а отделните сюжетни нишки са разкрити постепенно като в рубрики на енциклопедия, в която връзката между персонажите става ясна към края. Свързващо звено между персонажите е магазинът за тютюн "Brooklyn Cigar Store", където са си оформили интелектуален ритуал - разказват истории и пушат много. Един от петимата е Пол Бенджамин - някога популярен писател, но в момента обезсърчен и изпаднал в депресия заради загубата на жена си. Когато разсеяният романист спасява от колелата на автомобил тъмнокожо момче, бягащо от банда, чиито пари е откраднало, животът му започва да се променя. Обединителната линия във филма се поддържа от Оги Рен, собственика на магазина, който има странна фотографска мания - в течение на 14 години всеки ден в 8 часа сутринта и от един и същ ракурс прави снимка на кръстовището на 3-та улица и 7-о авеню в Бруклин. След това залепва кадъра съобразно датата в огромен албум. Това му помага да се бори с рутината и да следи течението на реката, наричана "време". На финала е запомнящата се коледна история, разказана от Оги на писателя Пол.

Дим = Smoke (1995) - 1

Дим = Smoke (1995) - 2

Дим = Smoke (1995) - 3

328. Имитаторът = Copycat (1995)24

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0112722

Сан Франциско е потресен от поредица жестоки убийства, всяко от които копира аналогични престъпления, извършени в миналото от различни маниаци. Настоящият сериен убиец нарича себе си "Имитатора" и е неуловим за полицията. В разследването е привлечена криминалната психоложка д-р Хелън Хъдсън, която установява, че убиецът имитира престъпленията точно в реда, в който тя ги е описвала в своите лекции.

Може да се гледа паралелно с "Първичен инстинкт" (1992), "Касъл" (2009), "Гарванът" (2012).

Имитаторът = Copycat (1995) - 1

Имитаторът = Copycat (1995) - 2

329. Книгата с приказки: Омагьосаният таван = Storybook: The Enchanted Attic (1995)25

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0114556

Фантастична история за едно момче, което научава какво означава смелост и сила да променяш всичко с подкрепата на нови верни приятели и с безценната помощ на книгата с приказки. Когато осемгодишният Брендън попада на вълшебната "Книга с приказки", той и кучето му Лео по мистериозен начин, през тавана на къщата, се озовават във вълшебното Царство на приказките. Но за да намерят обратния път към дома, двамата трябва да спасят царството от злата кралица Евилия.

Книгата с приказки: Омагьосаният таван = Storybook: The Enchanted Attic (1995)

330. Купонджийката = Party Girl (1995)26

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0114095

Сюжетът много силно защитава библиотекарството, но същевременно поддържа стереотипния негативен образ, известен от повече от 100 години. Мери използва добрите си умения за организиране на пищни (и незаконни) партита/купони. Нейната кръстница Джуди - библиотекарка, й помага с неохота да пренасочи енергията си в библиотекарството. Мери преодолява неприязънта си към чиновническата част на библиотекарската работа, като решава да се запише в библиотекарско училище. Естествено, в пътуването към себе си тя се отказва от шикозните си дрехи, които заменя с костюм на опечалена библиотекарка, прибира косата си на кок, слага очила, черни чорапи и ниски обувки. Виждаме филиал на библиотека, който сякаш е на публичната библиотека в Ню Йорк; много книги се подпечатват пред погледа на зрителя; появяват се някои необикновени редовни читатели (арогантен младеж); показани са финансовите проблеми при оформяне на бюджета, йерархията на служителите в библиотеката, недостигът на библиотечни помощници. Първоначално Мери не казва какво работи пред приятелите купонджии, но с времето започва да се гордее с работата си (класифицира колекция от 2000 диска на съквартирантката си, която е диджей, като използва цветни кодове и кросрефериране).

Любопитен факт: Според международната филмова база данни това е първият пълнометражен игрален филм, изцяло излъчен в интернет (June 3, 1995 by POPCO).

Купонджийката = Party Girl (1995) - 1

Купонджийката = Party Girl (1995) - 2

Купонджийката = Party Girl (1995) - 3

331. Майор Пейн = Major Payne (1995)27

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0110443

Комедия за взвод новобранци, които успяват да се превърнат в елитен отряд от дисциплинирани кадети, и за конфронтацията между методите на преподаване на суров инструктор по военно обучение и привлекателна учителка. Емили Уолбърн решава да промени жестоките и цинични методи на майор Пейн и му дава да чете книгата "АБВ на любящия мъж, достоен за подражание" ("The ABC's of the Loving Male Role Model"). В методите на майор Пейн четене, учебник или книга отсъстват, споменава думата речник само в ироничен контекст: "Не очаквайте да получите симпатия от мен! Ако искате симпатия (sympathy), погледнете в речника между лайно (shit) и сифилис (syphilis). Там ще намерите симпатия!" (цитат 00:25:11 - 00:25:20).

Може да се гледа паралелно с "Обществото на мъртвите поети" (1989), "Ренесансов човек" (1994), "Опасен ум" (1999), "Гласове на свободата" (2007), "Луди даскали" (2013), "Думи и изображения" (2013).

Майор Пейн = Major Payne (1995) - 1

Майор Пейн = Major Payne (1995) - 2

Майор Пейн = Major Payne (1995) - 3

332. Мрежата = The Net (1995)28

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0113957

Филмът дава типичен пример как съхраняването на цялата информация онлайн и достъпността й могат да съсипят един човешки живот - на Анжела Бенет. Ясно се вижда как компютрите контролират всичко. Представя се идеята, че в днешно време информацията за всеки човек е качена в една огромна система, която може да бъде манипулирана. Хората с достъп до нея могат да извършват киберпрестъпления, които да променят живота ни. А книгата дава по-достоверно знание от това от електронните източници, чиято информация може да бъде променяна и манипулирана постоянно. Книгата стои на здрави позиции като по-сигурен източник на информация, отколкото новите медии. Всеки трябва да има правото да вземе решение доколко да позволи технологиите и компютрите да контролират и манипулират живота му.

Мрежата = The Net (1995) - 1

Мрежата = The Net (1995) - 2

Мрежата = The Net (1995) - 3

333. Надзирателят = The Keeper (1995)29

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0113535

Пол Ламонт е педантичен надзирател. Учи право във вечерно училище и работи в правната библиотека на ареста в Бруклин (Brooklyn's Kings County House of Detention). Но в библиотеката лишените от свобода не са оставени спокойно да четат, а са подлагани на насилие и унижения.

Надзирателят = The Keeper (1995) - 1

Надзирателят = The Keeper (1995) - 2

Надзирателят = The Keeper (1995) - 3

334. Наръчник на младия отровител = The Young Poisoner's Handbook (1995)30

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0115033

Филмът е базиран на реалния живот на британския тийнейджър Греъм Йънг, известен като "Чаения отровител" от Бовингтън. Черна комедия за гениално и социално неприспособимо момче, което се обръща към книгите, научните наблюдения и приложението им чрез отравяне на най-близките си хора. Ученикът Греъм е силно интелигентен, но напълно аморален. Запалва се по химията и алхимията и чете жадно специализираните книги от библиотеката. Мечтата му е да стане най-знаменитият отравител, а в плановете му влиза изобретяване на мощна и непроследима отрова, способна да отрови целия човешки род. Манията му по токсичните вещества го кара да се забърка в експериментални убийства. Заловен, признат за психопат и осъден на "рехабилитация" в психиатрична клиника за опасни престъпници, Греъм не спира да чете книги и от затворническата библиотека. Преди да умъртви и себе си с най-новото си изобретение, затворникът завещава на своите "последователи" дневник с придобитите си знания.

Цитат от разказа на Греъм в затворническата библиотека (00:37:57 - 00:38:16):

"Кариерата ми на отровител бе временно прекъсната... Но аз прекарах последните две години с ум и мисъл. Преминавайки от групата на изолираните в групата на ангажираните, се озовах във втори блок. В него имаше голяма библиотека. За времето на пребиваването ми там успях да се поразровя по рафтовете й".

Наръчник на младия отровител = The Young Poisoner's Handbook (1995) - 1

Наръчник на младия отровител = The Young Poisoner's Handbook (1995) - 2

Наръчник на младия отровител = The Young Poisoner's Handbook (1995) - 3

335. Новият Дон Жуан = Don Juan DeMarco (1995)31

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0112883

Млад мъж, който твърди, че е легендарният любовник Дон Жуан от произведенията на Джордж Байрон и Жан-Батист Молиер, е пациент на психиатър, който се опитва да го "излекува" от това убеждение. Но по-късно сам се оплита във фантазиите на младежа. Чувствеността от книгите за Дон Жуан се материализира в живота на героите и го обогатява. Присъстват сцени с четене на книги и в библиотека.

Новият Дон Жуан = Don Juan DeMarco (1995) - 1

Новият Дон Жуан = Don Juan DeMarco (1995) - 2

Новият Дон Жуан = Don Juan DeMarco (1995) - 3

336. Особености на националния лов = Особенности национальной охоты (1995)32

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0114055

КиноПоиск: http://www.kinopoisk.ru/film/7653

В Русия пристига младият финландец Райве, който пише книга за особеностите на лова в различните страни. Пъстрата мъжка компания отива в отдалечен горски район. Ловът на едър дивеч се превръща в традиционен руски запой, а заедно с руските ловци писателят финландец попада във всевъзможни комични ситуации.

Особености на националния лов = Особенности национальной охоты (1995)

337. Приказка без край = The Neverеnding Story (1995-1996)33

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0115406

Базиран на: Енде, Михаел. Приказка без край: Роман. Прев. от нем. Николай Краев. София: Отечество, 1990. 343 с. (ориг. Die Unendliche Geschichte, 1979)

Десетгодишният Бастиян помага за пореден път на Детската царица и на народа й от Фантазия - въображаемите земи, които могат да бъдат достъпни и повлияни чрез магията на четенето в никога незавършващата книга със заглавие "Приказка без край", защото ужасяващото Нищо, Празнотата и други злодеи все още са заплаха. При пребиваването си в света на приказката Бастиян научава ценни уроци и печели много магически приятели.

Приказка без край = The Neverеnding Story (1995-1996) - 1

Приказка без край = The Neverеnding Story (1995-1996) - 2

Приказка без край = The Neverеnding Story (1995-1996) - 3

338. Седем = Seven (1995)34

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0114369

Действието се развива около книги, а ключов момент е епизодът с проучванията в тиха библиотека, под светлината от зелените лампи и музиката на Бах. Първата истинска следа, насочваща детектива Уилям Съмърсет към убиеца, идва от карта за членство в библиотеката. Именно в библиотеката, чрез читателската карта и избраните от притежателя й заглавия двамата детективи хващат дирята на Джон Доу - сериен убиец, който използва седемте смъртни грехове като свой мотив. Съмърсет се уединява в библиотеката и започва да проучва поръчваните от потенциалния убиец книги - "Кентърберийски разкази" на Джефри Чосър, "Божествена комедия" на Данте, "Изгубеният рай" на Джон Милтън; споменава се и "Венецианският търговец" на Уилям Шекспир. Детективът принуждава и по-младия си сътрудник Дейвид Милс да прочете изброените книги, който от своя страна си ги поръчва в съкратените ученически версии на американското издателство "Cliffs Notes".

Книгите имат силна роля в сюжета. Те създават конкретния мотив у Доу. Любими на убиеца са текстовете на Тома Аквински. Историята потвърждава колко важно е да се следи какво чете престъпникът - именно чрез информацията в тези книги детективите успяват да предвидят стъпките му и стигат до него. При обиска на дома му властите намират над 300 изписани тетрадки, авторските книги на Доу, за които пише още в началните титри. Специално за филма изцяло били написани всички книги на Джон Доу, като за създаването им отишли 2 месеца и сумата от 15 000 долара. Във филма детектив Съмърсет казва, че именно 2 месеца са нужни за прочитането на всичко, което Доу е написал. Писаното слово играе ролята на пътеводител и на отдушник. Убиецът води дневници, но записва и част от плановете, които реализира.

Седем = Seven (1995) - 1

Седем = Seven (1995) - 2

Седем = Seven (1995) - 3

339. Семейство Симпсън: Сватбата на Лиса = The Simpsons: сезон 6, епизод 19: Lisa's Wedding (19.03.1995)35

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0701165

В епизода "Сватбата на Лиса", излъчен през март 1995 г., се съдържа предсказание за видеоразговорите, за говоренето с часовници, за библиотекар робот. Телефоните имат екрани, чрез които комуникиращите могат да се виждат, докато разговарят. Бъдещият годеник на Лиса може да комуникира гласово с часовника си и го ползва като органайзер. В наши дни подобни устройства вече са често срещани. През 1995 г. бъдещият колежански библиотекар на Лиса е робот.

Семейство Симпсън: Сватбата на Лиса = The Simpsons: сезон 6, епизод 19: Lisa's Wedding (19.03.1995) - 1

Семейство Симпсън: Сватбата на Лиса = The Simpsons: сезон 6, епизод 19: Lisa's Wedding (19.03.1995) - 2

Семейство Симпсън: Сватбата на Лиса = The Simpsons: сезон 6, епизод 19: Lisa's Wedding (19.03.1995) - 3

340. Шепот на сърцето = Mimi o sumaseba = Whisper of the Heart (1995)36

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0113824

Базиран на: Hiiragi, Aoi. Mimi o sumaseba. To?kyo?: Sho?gakukan, 1995. 49 p.

Сидзуку Цукисима е ученичка в средните класове и обожава да запълва свободното си време с четене на книги. Когато заема поредната книга от библиотеката, случайно забелязва, че преди нея я е чело момче с името Сейдзи Амасава. И това не й се случва за пръв път - той е чел и другите книги, които са й харесали. Заинтригувана, Сидзуку решава да разбере кой е този четящ принц. През книгите е развита идеята за първата любов и еволюцията на чувствата на тийнейджърите.

Шепот на сърцето = Mimi o sumaseba = Whisper of the Heart (1995) - 1

Шепот на сърцето = Mimi o sumaseba = Whisper of the Heart (1995) - 2

Шепот на сърцето = Mimi o sumaseba = Whisper of the Heart (1995) - 3

 

 

БЕЛЕЖКИ

1. Baby's day out. Directed by Patrick Read Johnson; written by John Hughes; produced by John Hughes, Richard Vane; Joe Mantegna, Joe Pantoliano, Brian Haley, Adam Robert Worton, Jacob Joseph Worton, Lara Flynn Boyle, Matthew Glave, Cynthia Nixon. [Beverly Hills, Calif.]: FoxVideo, Twentieth Century-Fox Film Corporation, 1994. 1 videodisc (99 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

2. Once in a lifetime. Directed by Michael Miller; teleplay by Surie Astrahan James; based on the novel Once in a lifetime by Danielle Steel; supervising producer Dennis Hammer; Lindsay Wagner, Barry Bostwick, Duncan Regehr, Amy Aquino, Rex Smith. New York: National Broadcasting Co.; South Yarra: Visual Entertainment Group, 1994. 1 videocassette (VHS) (110 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

3. The Рaper. Directed by Ron Howard; written by David Koepp, Stephen Koepp; produced by Brian Grazer, Frederick Zollo; Michael Keaton, Glenn Close, Marisa Tomei, Randy Quaid, Robert Duvall. Universal City, CA.: MCA Universal Home Video, 1994, [1997]. 1 videodisc (112 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

4. Wolf. Directed by Mike Nichols; written by Jim Harrison, Wesley Strick; produced by Douglas Wick; executive producers Neil Machlis, Robert Greenhut; Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer, James Spader. Culver City, Calif.: Columbia Tristar Home Video, 1994, 2009. 1 videodisc (ca. 125 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

5. The Pagemaster. Story by David Kirschner, David Casci; screenplay by David Casci, David Kirschner, Ernie Contreras; live-action directed by Joe Johnston; animation directed by Maurice Hunt; produced by David Kirschner and Paul Gertz; live-action scenes produced by Michael R. Joyce; Macaulay Culkin, Christopher Lloyd, Ed Begley, Jr., Mel Harris; voices of Whoopi Goldberg, Patrick Stewart, Leonard Nimoy, Frank Welker. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Home Entertainment, 1995. 1 videocassette (76 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

6. The Shawshank redemption. Directed by Frank Darabont; screenplay by Frank Darabont; based on the novel "Rita Hayworth and Shawshank Redemption" by Stephen King;produced by Niki Marvin; Morgan Freeman, Tim Robbins, Gil Bellows, James Whitmore. Burbank, CA: Warner Home Video, 1994, [2007]. 1 videodisc (142 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

7. Genesi: la Creazione e il Diluvio. Soggetto, sceneggiatura e regia di Ermanno Olmi; based upon stories from the Bible; musica Ennio Morricone; produttore esecutivo Franco Bollati; Omero Antonutti, Sabir Aziz, Haddou Zoubida et al. Rome, Italy: Sirio Vide, Twentieth Century Fox Home Entertainment, 1994, 2004. 1 video (DVD) (94' min.): sonor., color.; 19 cm. [обратно]

8. Leon. Written and directed by Luc Besson; Jean Reno, Gary Oldman, Natalie Portman, Danny Aiello, Thierry Arbogast, Sylvie Landra, Eric Serra. Culver City, Calif.: Columbia TriStar Home Video, 1994. 1 videocassette [VHS] (108 min.): coul., Secam. [обратно]

9. 1942, a love story = 1942, eka lava stori. Directed and produced by Vidhu Vinod Chopra; story by Kamna Chandra, Shiv Subrahmanyam, Vidhu Vinod Chopra; screenplay by Shiv Subrahmanyam, Sanjay Leela Bhansali, Vidhu Vinod Chopra; Anil Kapoor, Manisha Koirala, Danny Dengzongpa, Jackie Shroff, Anupam Kher. London: Eros International, Englewood Cliffs; N.J.: Eros Entertainment; Sacramento, CA: Marketed by Digital Entertainment Inc., 1994. 1 videocassette (169 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

10. Мастер и Маргарита = Master i Margarita. Режиссер-постановщик Юрий Кара; Михаил Ульянов, Юрий Кара, Валентин Гафт, Анастасия Вертинская, Виктор Раков; Альфред Шнитке; Михаил Булгаков. [United States]: Central Partnership; Mega Video Records, 2011, 1994. 1 videodisc (113 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

11. Little women. Directed by Gillian Armstrong; screenplay by Robin Swicord; based on the novel by Louisa May Alcott; produced by Denise DiNovi; Winona Ryder, Gabriel Byrne, Trini Alvarado, Samantha Mathis, Kirsten Dunst, Claire Danes, Christian Bale, Eric Stoltz, John Neville, Mary Wickes, Susan Sarandon. Studio City, CA: Columbia TriStar Home Video; Columbia Pictures; Columbia TriStar Home Video, 1994. 1 videocassette (119 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

12. Nostradamus. Directed by Roger Christian; screenplay by Kurt Boeser and Piers Ashworth; based on a story by Kurt Boeser, Piers Ashworth and Roger Christian; produced by Edward Simons, Harald Reichebner; Tcheky Karyo, Amanda Plummer, Julia Ormond, Assumpta Serna, Rutger Hauer, F. Murray Abraham, Anthony Higgins, Diana Quick, Michael Gough, Maja Morgenstern. Santa Monica, Calif.: Metro-Goldwyn-Mayer Home Entertainment, 1994. 1 videocassette (102 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

13. The neverending story III: Escape from Fantasia. Directed by Peter Macdonald; story by Karin Howard; based on characters from the novel "The neverending story" by Michael Ende; screenplay Jeff Liebermann; produced by Dieter Geissler, Tim Hampton; Jason James Richter, Melody Kay, Jack Black, Freddie Jones, Tony Robinson. [S.l.]: CineVox Entertainment, 1994. 1 videodisc (90 min.): sd., col.; 12 in. [обратно]

14. Friends. Created by David Crane and Marta Kauffman; executive producers Kevin S. Bright, Marta Kauffman, David Crane; Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer. [Amsterdam]: Warner Home Video Benelux, Warner Bros. Entertainment Nederland B.V., 2009. 4 dvd-video's (25 x ca. 23 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

15. Renaissance man. Directed by Penny Marshall; written by Jim Burnstein; produced by Sara Collerton, Elliot Abbott, Robert Greenhut; Danny DeVito, Gregory Hines, James Remar, Cliff Robertson. United States: Touchstone Home Entertainment, Cinergi-Parkway Production, 1994. 1 videodisc (ca. 128 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

16. With honors. Directed by Alek Keshishian; written by William Mastrosimone; produced by Paula Weinstein, Amy Robinson; Joe Pesci, Brendan Fraser, Moira Kelly, Patrick Dempsey, Josh Hamilton, Gore Vidal. Burbank, CA: Warner Home Video, 1994. 1 laserdisc (101 min.): sd., col.; 12 in. [обратно]

17. The Simpsons: season 6, episode 8: Lisa on Ice. Created by Matt Groening; directed by Bob Anderson; written by Matt Selman; developed by James L. Brooks; produced by Joseph A. Boucher, James L. Brooks; Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Television, Gracie Films, 1994. (runtime 30 min.): sd., col. [обратно]

18. In the mouth of madness. Directed by John Carpenter; written by Michael De Luca; based on tales of H.P. Lovecraft; produced by Sandy King; Sam Neill, Julie Carmen, Jurgen Prochnow, John Glover, Charlton Heston. London: BBC 1, New Line, 1995, 2000. 1 videocassette (VHS) (90 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

19. Jane Austen's Pride and prejudice. Directed by Simon Langton; screenplay by Andrew Davies; music by Carl Davis; produced by Sue Birtwistle; Colin Firth; Jennifer Ehle; David Bamber; Crispin Bonham-Carter; Anna Chancellor; Susannah Harker; Jane Austen. London: BBC - A&E Network [prod.], BBC Videos for Education and Training [distrib.], cop. 1995. 6 vidéocassette [VHS] (6 x 50 min.): couleur PAL. [обратно]

20. Delta of Venus. Directed by Zalmon King; screenplay by Elisa M. Rothstein, Patricia Louisianna Knopp; based on the novel by Anäis Nin; produced by Evzen Kolar; Audie England, Costas Mandylor, Eric Da Silva, Raven Snow, Rory Campbell, Emma Louise Moore, Zette, Marek Vasut, Markéta Hrubesová. [United States]: New Line Home Entertainment, 1995, [2003]. 1 videodisc (ca. 95 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

21. Desperado. Written and directed by Robert Rodriguez; produced by Robert Rodriguez, Bill Borden; Antonio Banderas, Joaquim de Almeida, Salma Hayek, Steve Buscemi, Cheech Marin, Quentin Tarantino. Culver City, Calif.: Columbia TriStar Home Entertainment, 1995, 2003. 1 videodisc (ca. 103 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

22. Jumanji. Directed by Joe Johnston; screenplay by Jonathan Hensleigh and Greg Taylor and Jim Strain; screen story by Greg Taylor and Jim Strain and Chris Van Allsburg; based on the book by Chris Van Allsburg; produced by Scott Kroopf and William Teitler; Robin Williams, Kirsten Dunst, David Alan Grier, Adam Hann-Byrd, Bonnie Hunt, Jonathan Hyde, Bebe Neuwirth, Bradley Pierce, James Handy, Patricia Clarkson, Laura Bell Bundy. Culver City, Calif.: TriStar Pictures, Culver City, Calif.: Columbia TriStar Home Video, [1995]. 1 videodisc DVD (104 min.): sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

23. Smoke. Directed by Wayne Wang; screenplay by Paul Auster; based on the short story "Auggie Wren's Christmas Story" by Paul Auster, originally published in the New York Times; produced by Kenzo Hirikoshi, Greg Johnson, Hisami Kuroiwa, Peter Newman; executive producers Satoru Iseki, Bob Weinstein, Harvey Weinstein; William Hurt, Harvey Keitel, Stockard Channing, Harold Perrineau, Jr. United States: Miramax Films presents, [1995]. 12 reels of 12 on 6 (ca. 10080 ft.): sd., col.; 35 mm. [обратно]

24. Copycat. Directed by Jon Amiel; written by Ann Biderman and David Madsen; produced by Arnon Milchan, Mark Tarlov; Sigourney Weaver, Holly Hunter, Dermot Mulroney, William McNamara, Will Patton, John Rothman, J.E. Freeman, Harry Connick, Jr. Burbank, CA: Warner Home Video, 1995. 1 DVD (120 min.): sd., col. [обратно]

25. Storybook: The enchanted attic. Directed and produced by Lorenzo Doumani; written by Lorenzo Doumani, Susan Bowen; voices of Swoosie Kurtz, William McNamara, Richard Moll, James Doohan, Milton Berle. Beverly Hills, CA: Entertainment Studios Home Entertainment, Magestic Entertainment, 1995, [2007]. 1 videodisc (85 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

26. Party girl. Directed by Daiy Von Scherler Mayer; screenplay by Harry Birckmayer, Daisy Von Scherler Mayer; produced by Harry Birckmayer, Stephanie Koules; Parker Posey, Anthony DeSando, Guillermo Diaz, Donna Mitchell, Liev Schreiber, Omar Townsend, Sasha Von Scherler. Culver City, Calif.: Columbia TriStar, 1994, [2003]. 1 videodisc (94 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

27. Major Payne. Directed by Nick Castle; screenplay by Dean Lorey and Damon Wayans and Gary Rosen; produced by Eric L. Gold, Michael Rachmil. Damon Wayans, Karyn Parsons, William Hickey, Michael Ironside, Albert Hall. Universal City, CA: MCA Universal Home Video, 1995. 1 videodisc (98 min.) sound, color; 4 3/4 in. [обратно]

28. The Net. Directed by Irwin Winkler; written by John Brancato, Michael Ferris; produced by Irwin Winkler, Rob Cowan; Sandra Bullock, Jeremy Northam. Columbia Pictures, United States: Columbia Tristar Home Video, 1995. 1 videodisc of 1 (laser) (ca. 114 min.): sd., col., widescreen; 12 in. [обратно]

29. The keeper. Written and directed by Joe Brewster; produced by Jordi Torrent, Joe Brewster; Giancarlo Esposito, Regina Taylor, Isaach De Bankole. New York, NY: Kino On Video, Duende Pictures, Rada Films, 1995, 1998. 1 videocassette (90 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

30. The young poisoner's handbook. Directed by Benjamin Ross; written by Jeff Rawle, Benjamin Ross; music by Rob Lane, Frank Strobel; produced by Sam Taylor; Hugh O'Conor, Roger Lloyd Pack, Charlotte Coleman. New York: Cabin Fever Entertainment; Chatsworth, Calif.; Polygram Video, 1995. 1 videocassette (95 min.): sd., col. [обратно]

31. Don Juan DeMarco. Written and directed by Jeremy Leven; produced by Francis Ford Coppola, Fred Fuchs, Patrick Palmer; Marlon Brando, Faye Dunaway, Johnny Depp, Rachel Ticotin, Bob Dishy, Talisa Soto, Marita Geraghty. [S.l.]: New Line Home Video, [1998], 1995. 1 videodisc (92 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

32. Особенности национальной охоты = Osobennosti natsionalnoĭ okhoty. By Aleksandr Rogozhkin; Ville Haapasalo; Alekseĭ Buldakov; Viktor Bychkov; Semën Strugachev; Sergeĭ Kupriĭanov; Sergeĭ Russkin; Sergeĭ Gusinskiĭ; A Zhegalov; Vladislav Panchenko. Ленфильм-Видео: Классик-Фильм, [Russia]: Lenfilm-Video: Klassik-Fil?m, 2002. 1 videodisc (93 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

33. Neverending story. Animation supervisor John De Klein; art director Per Lygum; editors Richard Bond, Algis Maciulis, Ed Ham; music supervisor Stephen Hudecki; music score Milan Kymlicka; designers Goran Delic [et al.]. [United States]: Our Time Family Entertainment; Fort Worth, TX: Distributed by FUNimation Productions, [2005]. 1 videodisc (71 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

34. Seven = Se7en. Directed by David Fincher; written by Andrew Kevin Walker; produced by Arnold Kopelson, Phyllis Carlyle; Brad Pitt, Morgan Freeman, Gwyneth Paltrow, Richard Roundtree, R. Lee Ermey, John C. McGinley, Kevin Spacey. United States: New Line Video, 1995. 2 videodisc (ca. 127 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

35. The Simpsons: season 6, episode 19: Lisa's Wedding. Created by Matt Groening; directed by Jim Reardon; written by Greg Daniels; developed by James L. Brooks; produced by James L. Brooks, Jonathan Collier, Greg Daniels; Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright. Beverly Hills, Calif.: 20th Century Fox Television, Gracie Films, Film Roman Productions, 1995. (runtime 30 min.): sd., col. [обратно]

36. Whisper of the heart = Mimi o sumaseba. Directed by Yoshifumi Kondo; screenplay and storyboard by Hayao Miyazaki; based on the manga Mimi o sumaseba by Hiiragi Aoi; produced by Toshio Suzuki; voices of Brittany Snow, Courtney Thorne-Smith, David Gallagher, Cary Elwes, James B. Sikking, Jean Smart, Harold Gould. Burbank, CA: Walt Disney Home Entertainment, Buena Vista Home Entertainment, 1995, [2006]. 2 videodiscs (111 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

 

 

© Милена Цветкова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 20.05.2018
Милена Цветкова. Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност. Варна: LiterNet, 2018