Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ФИЛМОГРАФИЯ (1986-1988)

Милена Цветкова

web | Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност

1986

213. Зоната на здрача = The Twilight Zone: сезон 1, епизод 20: Profile in Silver / Button, Button (7.03.1986)1

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0734727

Уеб сайт: http://www.tv.com/shows/the-twilight-zone-1985/button-button-75284

Базиран на: Matheson, Richard. Button, Button: Uncanny Stories. New York: Tor, 2008. 205 p. (ориг. 1970)

След предотвратяване на убийството на президента Кенеди един историк от бъдещето е изправен пред последствията от своето действие. Една двойка получава кутия с бутон и необичайна оферта.

Може да се гледа паралено с "Кутията" (2003), "Кутията на Ковак" (2006), "Кутията" (2009).

Зоната на здрача = The Twilight Zone: сезон 1, епизод 20: Profile in Silver / Button, Button (7.03.1986)

214. Зоната на здрача = The Twilight Zone: сезон 1, епизод 22: Take My Life... Please! / Devil's Alphabet / The Library (1986)2

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0734739

Комедиантът Били Даймънд изпълнява трудна постановка в отвъдното. "Дяволска азбука": във викторианска Англия възпитаници на Кеймбридж са обвързани с младежка клетва, дори и след като умрат. "Библиотеката": млада жена отива на работа в една необичайна библиотека.

Зоната на здрача = The Twilight Zone: сезон 1, епизод 22: Take My Life... Please! / Devil's Alphabet / The Library (1986)

215. Името на Розата = The Name of the Rose = Le Nom de la Rose (1986)3

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0091605

Базиран на: Еко, Умберто. Името на розата. S. l.: Mediasat, 2005. 476 с. (ориг. Eco, Umberto. Il nome della rosa. Milano: Bompiani, 1980. 503 p.)

Философско-историческа драма за книги, манастирски книгохранилища и скрипториум през 1327 г. Францисканският монах Уилям от Баскервил търси своите истини в лабиринта на средновековна библиотека. В екип с младия послушник Адсо разследва серия смъртни случаи с монасите в бенедиктински манастир в Северна Италия. Зад всяка смърт се крие страшна тайна и Уилям бързо разбира, че ключът за разкриването на загадката е скрит в много добре охраняван древен манускрипт.

Мотивът за скрипториума и библиотеката:

Скрипториумът е добре организиран: монасите пишат с пера върху наклонени писалища, но има едно несъответствие. Показана е част от написаното (от убития) - парче пергамент в рамка, което всъщност е единична страница. Но за направата на книга са необходими две страници - бифолио. Това е пример за честа грешка във филмите. Всъщност всички монаси като че ли работят върху специални титулни страници, никой не изглежда така, като че ли просто преписва купища текстове. Режисьорът отбеляза, че страниците са били специално изработени от монасите за филма, като за направата на всяка са били необходими между 6 и 12 месеца, а освен това често са били и крадени. Библиотеката е с огромни, подобни на лабиринт стълбища (вдъхновени от Пиранези и Ешер), а стаите, до които водят, са пълни с купища неподредени книги. Входовете на библиотеката са скрити или охранявани. Схемата на сградата е лабиринт, осеян с клопки. Системата за класифициране на книги е мистерия, сигнатурите са нечетливи. Библиотеката е метафора на почти всичко, което академичните среди са избрали да бъде. Ако прочетем книгата, ще разберем какъв е светът на знанието, пътят до което е ограничаван с много препятствия (според някои изследователи тук е представена литературната интерпретация на личната неудовлетвореност на Умберто Еко от библиотеките и библиотекарите). Главният библиотекар, ревниво пазещ книгите и протагонист на Баскервил, е сляп. В знак на уважение към своя латиноамерикански съвременник Хорхе Луис Борхес, Умберто Еко го е нарекъл Хорхе де Бургос. Умберто Еко създава алюзия и със себе си - една от книгите в библиотеката е спомената като "анотираното издание на Умберто от Болоня".

Мотивът за книгата: Всички книги по онова време са изцяло във властта на духовенството. Но книгите предлагат други възможности освен християнски текстове (например хумор и философия), отбелязва Уилям Баскервил, който с помощта на Аристотеловата логика разследва поредица убийства. Книгите в един изолиран средновековен манастир се каталогизират според годината на появяването им, а библиотекарите трябва да запаметяват съдържанието на каталога. Тук сцените с книгите са показани правдиво - наредени на купчини, заглавията са отстрани, съвсем обикновени подвързии, без специална подредба. "Не търсим ли едно определено издание?" - пита младият чирак. "Всяко нещо с времето си", отговаря Уилям Баскервил. Той е безкрайно доволен, че е необезпокояван в най-голямата библиотека на християнството и няма нищо против, че са се загубили. С удоволствие би прекарал там цяла вечност. Книгата е възпроизведена с "добавена стойност" - като виновник за смъртта на хора, като вещ, която убива, попаднала в неподходящи ръце. Знанието в книгите е опасно и е заплаха за онези, които обръщат гръб на Бога. А смъртта буквално е като по книга.

Мотивът за четенето: Изтъкват се причините да не се чете Аристотел: 1) това е наистина трудна работа; 2) може да умрете, особено ако сте монах от XIV век.

Мотивът за изяждането на книга: Старият монах библиотекар на финала изяжда отровните страници на книгата-убиец.

Метафората за "отровната книга": Книгата, "опасна колкото хиляда скорпиона", е най-ценната в манастирската библиотека - единственият препис на втората книга от "Поетиката" на Аристотел (посветена на комедията). Опасна, защото става причина за смъртта на няколко души в скрипториума. А причината е, че слепият монах Хорхе е намазал страниците ? с отрова и всеки зрящ, който ги разлиства, умира.

Името на Розата = The Name of the Rose = Le Nom de la Rose (1986) - 1

Името на Розата = The Name of the Rose = Le Nom de la Rose (1986) - 2

Името на Розата = The Name of the Rose = Le Nom de la Rose (1986) - 3

216. Смърфовете = Smurfs: сезон 6, епизод 26: Bookworm Smurf (8.11.1986)4

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1348783

Уеб сайт: http://smurfs.wikia.com/wiki/Bookworm_Smurf

Татко Смърф съчувства на Сасета, че й е трудно да се научи да чете (тя е вторият смърф от женски пол в страната освен Смърфиета). Но й обяснява, че си струва усилието, защото всички отговори за живота могат да бъдат намерени в книгите. Тя се ядосва и си пожелава всички книги в света да изчезнат. В резултат на това светът спира да функционира.

Смърфовете = Smurfs: сезон 6, епизод 26: Bookworm Smurf (8.11.1986) - 1

Смърфовете = Smurfs: сезон 6, епизод 26: Bookworm Smurf (8.11.1986) - 2

217. Off Beat (1986)5

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0091668

Джо Гоуър работи в публичната библиотека в Ню Йорк. Той е млад, енергичен нюйоркчанин, "един 28-годишен човек, който никога не е правил нещо значително в живота си". В един от неудачните си дни отново не е предложен за повишение, приятелката му се мести да живее с един директор на библиотека (но мечтаещ да е адвокат), а Джоуи случайно се замесва в полицейска наркоакция, в която участва неговият приятел полицай Ейб. Работното място на Джоуи е складът на библиотеката, където изпълнява заявки за книги, които стигат до него по една тръба (сцена, която присъства и във филма "Вече си голямо момче"). Той се пързаля между рафтовете, слушайки записи със салса или уроци по японски. Подтекстът на този комедиен филм е сериозен, свързан със стремежа на един младеж да промени себе си, за да осъществи мечтите си. Образът не съвпада със стереотипа на безличния библиотекар; той никога не се представя като библиотекар. В една от прекрасните сцени колежката му Нормън бута количка с книги и заявява: "Има две неща на света, които обичам, Джоуи - Десетичната система на Дюи и разрушителните пиротехнически средства, искам да използвам и двете, като започна да изпращам книги на разпространителите, хубави книги, като Кен Киси, Нормън Мейлър, и когато те отворят книгите, ще намерят вътре по една малка пехотна мина, свързана към заглавната страница, която ще се взриви! Три-четири такива литературни опита и ще се научат да не отхвърлят "Семейство Фюд".

Off Beat (1986) - 1

Off Beat (1986) - 2

218. When the Wind Blows (1986)6

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0090315

Базиран на: Briggs, Raymond. When the Wind Blows. London: Hamish Hamilton, 1982. 40 p.

Възрастната британска двойка Джим и Хилда живее във времето, когато светът се подготвя за Третата световна война между САЩ и Съветския съюз. Джим изгражда убежище, като чете брошури, издадени от правителството. Заблудата на старите хора е в представата, че новата война ще се води като Втората световна война, а не с ядрени оръжия.

When the Wind Blows (1986)

1987

219. Абатството Нортангър = Screen Two: сезон 3, епизод 7: Northanger Abbey (15.02.1987)7

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0091649

Базиран на: Остин, Джейн. Абатството Нортангър: [Роман]. Прев. от англ. Надежда Караджова. София: ИК Мърлин Пъбликейшън, 1995. 254 с. (ориг. Northanger Abbey, 1817)

Катрин Морланд е погълната от четенето на истории за любов, приключения и мистерии. Когато аристократът Хенри я кани в абатството Нортангър, изглежда, че фантазиите й могат да се сбъднат.

Абатството Нортангър = Screen Two: сезон 3, епизод 7: Northanger Abbey (15.02.1987)

220. Дон Кихот де ла Манча = Don Quixote of La Mancha (1987)8

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0821766

Базиран на: Сервантес Сааведра, Мигел де. Дон Кихот. Прев. и подбор Димитър Подвързачов; Състав. Тина Велева; Предг. Богдан Богданов. 6. изд. София: Скорпио ви, 2004. 255 с. (ориг. Don Quijote de la Mancha, 1605-1615)

Нова екранизация на произведението за знаменития идалго Дон Кихот, обсебен от четенето на рицарски истории, които моделират съзнанието и поведението му. С помощта на своя оръженосец Санчо Панса той се опитва да поправи грешките по света.

Дон Кихот де ла Манча = Don Quixote of La Mancha (1987) - 1

Дон Кихот де ла Манча = Don Quixote of La Mancha (1987) - 2

220а. Заподозреният = Suspect (1987)9

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0094082

Служебният защитник Катлийн Рили и съдебният заседател Еди Сангър се срещат тайно в юридическата библиотека, тъй като си сътрудничат незаконно в разследването на инкриминиращ държавни органи случай. Снимките са правени в юридическата библиотека във Вашингтон.

Заподозреният = Suspect (1987) - 1

Заподозреният = Suspect (1987) - 2

221. Злите мъртви 2: Мъртви до зори = Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)10

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0092991

Базиран на: Лъвкрафт, Хауърд Филипс. Некрономикон. Състав. и прев. Адриан Лазаровски. София: Enthusiast, 2012. 392 с. (ориг. Alhazred, Abdul and H. P. Lovecraft. Necronomicon. London: Heinemann, 1938; Lovecraft, H. P. A History of the Necronomicon: being a short, but complete outline of the history of this book, its author, its various translations and editions from the time of the writing (A.D. 730) of the Necronomicon to the present day (1927). Oakman, Ala.: Rebel Press, 1938. 6 p.)

До прокълнатата хижа се добират закъсали пътници и попадат на Аш и неговата лудост. В началото никой от гостите не иска да му повярва за случилото се и си мислят, че той е избил всички. След време обаче смъртоносното зло се завръща, появяват се демони. От тайнствената книга "Некрономикон" (Книга на мъртвите) се разбират още много неща за това зло и как то е било победено от мистериозен воин в историческите средни векове или в някаква фентъзи вселена.

Злите мъртви 2: Мъртви до зори = Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987) - 1

Злите мъртви 2: Мъртви до зори = Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987) - 2

222. Красавицата и Звяра = Beauty and the Beast (ТВ сериал, 1987-1990)11

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0092319

Базиран на: Бомон, Жан-Мари Льопренс дьо. Красавицата и Звярът / Мадам дьо Бомон. Адапт. Десислава Брендьорфер; Парал. текст на фр. ез. Прев. Д. Брендьорфер. = La Belle et la Bete / Madame de Beaumont. София: Брен, 1999. 20 с. (ориг. La Belle et la Bete, 1757).

Книгите присъстват във всеки от епизодите на сериала. Катрин, юрист в компанията на баща си в Ню Йорк, е нападната от бандити, обезобразена и захвърлена в парка. Открива я Винсент - гигант, получовек-полулъв, който я отнася в своето скривалище под града. Винсент - "Чудовището", Звяра, живее в удивително помещение, повече приличащо на библиотека, с нереално голямо количество книги. То е част от особен таен свят от подземия и лабиринти, със сложни преходи, с внушително спираловидно стълбище, със система за съобщения чрез морзовата азбука по тръбите. "Чудовището" е не само страстен поклонник на класическата музика, а и много образован и начетен. Докато страдащата Катрин се възстановява, Винсент й чете много книги от личната си библиотека. Акцент е поставен и на гласа на Винсент - вълшебен, леко хрипкав, успокояващ - особено докато чете на глас 29-ия сонет на Шекспир.

Красавицата и Звяра = Beauty and the Beast (ТВ сериал, 1987-1990) - 1

Красавицата и Звяра = Beauty and the Beast (ТВ сериал, 1987-1990) - 2

Красавицата и Звяра = Beauty and the Beast (ТВ сериал, 1987-1990) - 3

223. Криле на желанието = Der Himmel uber Berlin = Wings of Desire = Небето над Берлин (1987)12

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0093191

Много от небесните ангели, невидими за човека, докато са на земята предпочитат да отдъхват в библиотеката. Римейк на "Криле на желанието" е филмът "Град на ангели" ("City of Angelеs", 1998), в който също присъстват сцените с ангели в библиотека.

Може да се гледа паралелно с "Далечна близост" (1993).

Криле на желанието = Der Himmel uber Berlin = Wings of Desire = Небето над Берлин (1987) - 1

Криле на желанието = Der Himmel uber Berlin = Wings of Desire = Небето над Берлин (1987) - 2

Криле на желанието = Der Himmel uber Berlin = Wings of Desire = Небето над Берлин (1987) - 3

224. Лудите Чикитас = The Pink Chiquitas (1987)13

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0093741

Библиотекарката Мери Ан Ковалски е в колата на приятеля си на открито кино. Облечена е в стила на 50-те, с очила с черни рамки. Приятелят й метеоролог Клип Баркарди е потресен, когато тя му съобщава, че ще се кандидатира за кмет. Паднал наблизо метеорит обаче фокусира мислите му в друга посока. Парче от метеорита въздейства върху психиката на всички жени, превръщайки ги в нимфоманки, обзети от целта да вземат властта в света в свои ръце. Мери Ан става тяхна водачка (настъпва и съответна промяна в облеклото и имиджа й) - с рошава грива, слаба, полугола. Клип отива в библиотеката да търси книги за метеорити. "Библиотеката" прилича на гараж: само едно бюро и няколко стелажа със стари енциклопедии и книги втора ръка.

Лудите Чикитас = The Pink Chiquitas (1987)

224а. Малки жени = Ai no wakakusa monogatari = Little Women (анимационен сериал, 1987-)14

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0168283

AniDB: http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=2290

Базиран на: Олкът, Луиза Мей. Малки жени: Роман. Прев. от англ. Силвия В. Ненкова. Шумен: Славчо Николов и сие, 1992. 256 с. (ориг. Alcott, Louisa May. Little Women; or, Meg, Jo, Beth and Amy. Boston: Little, 1868. 617 p.).

Анимационна адаптация на романа от ХIХ в. на американската писателка Луиза Мей Олкът, който разказва историята на бъдещата писателка Джо и трите й сестри и за периода на израстването им по време на суровата Гражданска война, описван от талантливата Джо.

Малки жени = Ai no wakakusa monogatari = Little Women (анимационен сериал, 1987-)

225. Принцесата булка = The Princess Bride (1987)15

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0093779

Базиран на: Goldman, William. The Princess Bride: S. Morgenstern's Classic Tale of True Love and High Adventure. New York: Harcourt Brace Jovanovich, 1973. 308 p.

Композиционна рамка на сюжета е сцената, в която един дядо чете приказка преди лягане на своя болен внук. Историята е предавана от баща на син, от дядо на внук през поколенията. Докато разказът тече, действието оживява. Основната история е прекъсвана от време на време от сцени на четене.

Мотивът за книгата: Книгата е с функцията на подарък. Болното момче в началото не изглежда очаровано, но постепенно се заинтригува от историята и нейния завършек. По време на четенето често прекъсва дядо си с всевъзможни въпроси и мнения. Веднъж дядото дори е готов да си тръгне. Тук книгата отново е връзка между двамата. Става ясно, че те нямат особено топли отношения помежду си, но това е поправимо. Само една история, само една книга прави дядото и внука по-близки, отколкото някога са били. Накрая дори се уговарят на следващия ден да се видят и естествено да прочетат приказката отново. Книгата е най-здравата връзка между поколенията.

Принцесата булка = The Princess Bride (1987) - 1

Принцесата булка = The Princess Bride (1987) - 2

226. Чаринг Кросс Роуд 84 = 84 Charing Cross Road (1987)16

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0090570

Базиран на: Hanff, Helene. 84, Charing Cross Road. New York: Penguin Bks, 1970. 97 p.

Филмът показва как любовта към книгите свързва хората през континентите. Една рядка книга е в основата на зараждането на презокеанско приятелство. Действието започва през 1949 г. и протича в Лондон и Ню Йорк. Елен Ханф е американска писателка, колекционер на стари книги. Разглежда обяви за продажба на антикварни издания и веднъж откликва на обява за продажба на рядка книга в книжарница зад океана, в Лондон. Така започва 20-годишният роман в писма между американката и британеца, управител на книжарницата.

Чаринг Кросс Роуд 84 = 84 Charing Cross Road (1987) - 1

Чаринг Кросс Роуд 84 = 84 Charing Cross Road (1987) - 2

Чаринг Кросс Роуд 84 = 84 Charing Cross Road (1987) - 3

227. Човекът от булеварда на Капуцините = Человек с бульвара Капуцинов (1987)17

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0092745

В един от каубойските градове на Дивия Запад с традиционните за тях ругатни, побои и стрелби се появява мистър Фест - тих мисионер на киното. Киното променя до неузнаваемост живота, нравите и навиците на каубоите. Променят отношението си и към библиотеката:

- Живеят си хората! Влюбват се, ходят на театър, в библя... библи...

- Не ругай, Били!

- В библи-о-теееее-ки...

Човекът от булеварда на Капуцините = Человек с бульвара Капуцинов (1987) - 1

Човекът от булеварда на Капуцините = Человек с бульвара Капуцинов (1987) - 2

Човекът от булеварда на Капуцините = Человек с бульвара Капуцинов (1987) - 3

228. Шестима срещу Скалата = Six Against the Rock (1987)18

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0093981

Базиран на: Howard, Clark. Six against the Rock. New York: Dial Press, 1977. x, 358 p.

Истинската история на шестима затворници, които през май 1946 г. се опитали да избягат от скандалния федерален затвор Алкатраз (наричан "Скалата"). Идеологът на плана за бягство е затворникът Бърни, излежаващ присъда за въоръжен грабеж. Той е дисциплиниран, работи в затворническата библиотека и разнася библиотечни книги по килиите - позиция, от която има достатъчно време да наблюдава навиците на пазачите.

Шестима срещу Скалата = Six Against the Rock (1987) - 1

Шестима срещу Скалата = Six Against the Rock (1987) - 2

229. [Шестнайсет и петдесет] 16.50 от гара Падингтън = Agatha Christie's Miss Marple: 4.50 from Paddington (1987)19

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0092497

Базиран на: Кристи, Агата. 16.50 от Падингтън: [Кримин. роман]. Прев. от англ. Денка Момкова. София: Абагар Холдинг, 1993. 224 с. (ориг. 4.50 from Paddington, 1957)

Възрастна жена неволно става свидетел на удушаване в купе на преминаващ влак. Обръща се към приятелката си госпожица Марпъл, която се заема сама да разследва необикновения случай.

16.50 от гара Падингтън = Agatha Christie's Miss Marple: 4.50 from Paddington (1987) - 1

16.50 от гара Падингтън = Agatha Christie's Miss Marple: 4.50 from Paddington (1987) - 2

230. Mindkiller (1987)20

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0158785

Уорън и Лари са библиотекари в подземен архив и винаги са пренебрегвани от жените в нощните клубове. Уорън страда много от този факт. Въпреки че в апартамента си има два рафта с книги "Как да...", той остава непривлекателен за жените. Всичко се променя, когато намира в архивите древен ръкопис, от който може да научи как с ума си да контролира предмети и човешко поведение. (Лари също се учи от ръкописа, но използва и силата за редене на кубчето на Рубик, за да помага на приятеля си). Овладял новата сила, Уорън иска да я приложи върху сексапилната консултантка в библиотеката Санди. Постепенно поведението на Уорън става чудовищно, а тялото му търпи физически деформации. Приятелите му трябва да го убият. В този филм са представени два стереотипа на библиотекари - Уорън загубеняка и Лари особняка. Накрая обаче оцелява особнякът библиотекар, който дори става привлекателен за жените.

Mindkiller (1987)

1988

231. Къщата на Карол Стрийт = The House on Carroll Street (1988)21

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0095333

Главен герой е редакторката в списание "Life" Емили Крейн. Длъжността й е свързана с подбора на снимки. След като я уволняват поради отказа й да съобщи имената на своите сътрудници, започва работа като четец. В един работен ден чува в съседство немска реч и с журналистическа упоритост започва разследване. Установява, че високопоставени чиновници тайно раздават паспорти на умрели американски евреи на военни престъпници - немски лекари, подходящи за секретни операции, и ги превозват в Америка. Филмът включва и сцена в книжарница. Емили предлага книжарницата като място за среща със заподозрян шпионин, мислейки, че това би било безопасно. Но агентите ги откриват и следват сцени с преследване в книжарницата, със събаряне на рафтове с книги и каталози.

Въведен е и образът на библиотекаря на ФБР. Виждаме го мрачен, в сив костюм, работещ с модерна за времето си техника като проектор и поддържащ телефонната комуникация. Функцията му е на типичен информационен доставчик.

Къщата на Карол Стрийт = The House on Carroll Street (1988) - 1

Къщата на Карол Стрийт = The House on Carroll Street (1988) - 2

Къщата на Карол Стрийт = The House on Carroll Street (1988) - 3

232. Моята мащеха е извънземно = My Stepmother is an Alien (1988)22

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0095687

Ким Бейсинджър е в ролята на извънземна жена, която прочита книга на Шекспир, Стивън Кинг и Емили Бронте само с докосване на страниците с лакъта на ръката си.

Моята мащеха е извънземно = My Stepmother is an Alien (1988) - 1

Моята мащеха е извънземно = My Stepmother is an Alien (1988) - 2

233. Неназовимото / Безименният = The Unnamable / H. P. Lovecraft's The Unnamable (1988)23

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0096344

Базиран на едноименния разказ на Хауърд Филипс Лъвкрафт: Lovecraft, H. P. The Unnamable (1923). // Weird Tales, Vol. 6, July 1925, №1, pp. 78-82.

Рандолф Картър разследва поредица от странни убийства в местния университет. Доказателствата го отвеждат към магьосник от ХVІІ век, чиито експерименти в областта на квантовата физика са регистрирали енергия от друго измерение. Дълбоко в земните недра живее полужена-полудемон, която иска да излезе на повърхността. Способна да изменя времето и пространството, тя взема жертви всеки път. С помощта на един ексцентричен професор Картър използва съвременната наука и древните ритуали, за да се пребори със свръхестественото чудовище Безименния.

Неназовимото / Безименният = The Unnamable / H. P. Lovecraft's The Unnamable (1988)

234. Опасни връзки = Dangerous Liaisons (1988)24

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0094947

Българска национална филмотека:

http://bnf.bg/bg/odeon/movies/1922

Базиран на: Лакло, Шодерло дьо. Опасни връзки: Роман. Прев. от фр. Пенка Пройкова. София: Народна култура, 1982. 392 с. (ориг. Les liaisons dangereuses, 1782)

Филмът следва сюжетната интрига на знаменития епистоларен роман от ХVІІІ в. Манипулативната игра "Прелъсти, компрометирай и унищожи!" е документирана в писма между гениалната коварна маркиза Дьо Мертьой и развратния, но очарователен виконт Дьо Валмон. Персонажите пишат, четат и си изпращат писма. Коварният съюз между маркизата и виконта добива характер на летопис от неспирна, неморална, лицемерна, откровена до лудост кореспонденция. Валмон измерва светския си успех по броя на завоеванията си, отчитан в писмен вид. Мертьой го предизвиква да съблазни наскоро омъжената Сесил Воланж и да представи доказателства за успеха на мисията именно в писмена форма. Отмъстителната и ревнива маркиза Дьо Мертьой заплита фаталната интрига, довела до смъртта на съзаклятника й Валмон, отново под формата на писма. Писменото слово в тази екранизация е представено като мощен медиатор: от една страна, като средство за манипулация, за създаване и поддържане на заблуди, а от друга - за разпалване и поддържане на горещи страсти. На писмената медия е възложена ролята на третото действащо лице - съучастник и разобличител.

Опасни връзки = Dangerous Liaisons (1988) - 1

Опасни връзки = Dangerous Liaisons (1988) - 2

Опасни връзки = Dangerous Liaisons (1988) - 3

235. Работещо момиче = Working Girl (1988)25

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0096463

Умната и амбициозната секретарка в Манхатън Тес Макгил е момиче, което непрекъснато учи, посещава бизнес лекции и семинари по пазарна икономика и реторика. Докато преглежда различни списания и бизнес вестници, открива ключовата за сюжета възможност за сделка за радиостанция. Успява да си изгради нова суперкариера, защото, четейки пресата, умее да свързва фактите.

Работещо момиче = Working Girl (1988) - 1

Работещо момиче = Working Girl (1988) - 2

236. Читателката = La Lectrice (1988)26

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0095511

Базиран на: Boulay, François. La lectrice. Lyon: Editions Michel Chomarat, 1995. Non paginé [3] p.: couv. ill.

Млада жена чете роман на глас в леглото с любовника си. Вдъхновена от историята на Мари от романа "Читателката" - жена, която рекламира услугите си като читател на литература, Жан Констанс решава да направи същото. Останала без работа, Констанс се самопредлага като четец при различни хора, като приема особените условия на четене-игра в зависимост от случая. При това тези условия се диктуват не само от желанията на слушателите, а и от произведенията, избрани за четенето - книгите на Луис Карол, Ги дьо Мопасан, Владимир Ленин, Карл Маркс, Маргьорит Дюрас, накрая и маркиз дьо Сад. Тук филмът приема калейдоскопичен ефект, тъй като животът на Констанс се слива с този на Мари - трудно е да се разграничи кое е реално и кое е фантазия. Структурата се усложнява още повече, когато животът на клиентите на Констанс става зависим и заплетен с историите, които тя чете. Тази естетска язвителна комедия за нравите на съвременното общество е построена на принципа на "китайската кошница" или подобно на руската матрьошка. Идеята на филма може да се търси в обстоятелството, че четенето е вписано в живота на една жена, помага й, обогатява я, променя я завинаги.

Читателката = La Lectrice (1988) - 1

Читателката = La Lectrice (1988) - 2

Читателката = La Lectrice (1988) - 3

237. Шоуто на Козби: Книжен хлъх = The Cosby Show: сезон 4, епизод 13: Bookworm (7.01.1988)27

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0546959

Книжният клуб на Клер кани съпрузите на поредната сбирка, но единственият, който се появява, е нейният съпруг - Клиф Хъкстейбъл. Въпреки съмненията на Клер, Клиф е прочел книгата и се присъединява към дискусията.

Шоуто на Козби: Книжен хлъх = The Cosby Show: сезон 4, епизод 13: Bookworm (7.01.1988) - 1

Шоуто на Козби: Книжен хлъх = The Cosby Show: сезон 4, епизод 13: Bookworm (7.01.1988) - 2

 

 

БЕЛЕЖКИ

1. The Twilight Zone: Button, button [and] Profile in silver. Created by Rod Serling; directed by Peter Medak; teleplay Richard Matheson (as Logan Swanson); based on the short story "Button, Button" by Richard Matheson; produced by Harvey Frand; Lane Smith, Andrew Robinson, Louis Giambalvo. United States: CBS-TV, 1986. 1 videocassette of 1 (60 min.): sd., col.; 3/4 in. [обратно]

2. The Twilight Zone: disc 6: Take my life... please!; Devil's alphabet; The library. Created by Rod Serling; directed by Wes Craven, William Friedkin, Robert Downey; Bruce Willis, Morgan Freeman et al. Chatsworth, CA: Distributed by Image Entertainment, [2004]. 6 videodiscs (ca. 1440 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

3. Il nome della rosa. Diretto da Jean-Jacques Annaud; sul palinsesto del romanzo di Umberto Eco; prodotto da Franco Cristaldi e Bernd Eichinger; Sean Connery, Christian Slater, Fahrid Murray Abraham. Italia: Germania: Francia: Italia: FC, Neue Constantin Film, Les films Ariane, RAI radiotelevisione italiana, 1986. 1 videocassetta VHS (125 min.): color. (PAL), son. 1/2 in. [обратно]

4. The Smurfs: Complete season 6. Directed by Don Lusk, Jay Sarbry, Carl Urbano, Rudy Zamora; based on the original stories and ideas of Peyo and Yvan Delporte; writing segment "Bookworm Smurf" Therese Naugle; Lucille Bliss, Hamilton Camp, Danny Goldman. [Ernest, Qld.]: Distributed by Magna Home Entertainment, 2011. 5 videodiscs (DVD) (ca. 909 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

5. Off beat. Directed by Michael Dinner; screenplay by Mark Medoff; produced by Joe Roth and Harry Ufland; Cleavant Derricks; Meg Tilly; Judge Reinhold; Harry J Ufland. [United States]: Touchstone Pictures; South Yarra, Vic.: Buena Vista Home Entertainment, [1986]. 1 videodisc (DVD)(ca. 88 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

6. When the wind blows. Directed by Jimmy T. Murakami; animation based on the book by Raymond Briggs; film score Roger Waters; produced by John Coates; title song David Bowie; voices of Peggy Ashcroft and John Mills. New York: IVE, Meltdown Limited, MCA Distributing Corp., 1986. 1 videocassette (85 min.): sd., col. [обратно]

7. Northanger Abbey. Directed by Giles Foster; screenplay by Maggie Wadey; produced by Louis Marks; Peter Firth; Googie Withers; Robert Hardy, Katharine Schlesinger, Cassie Stuart, Ingrid Lacey, Jonathan Coy, Geoffrey Chater, Ilona Sekacz. United Kingdom: BBC, United States: PBS, [1986]; [1987-12-05]. 1 cassette VHS (ca. 90 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

8. Don Quixote of La Mancha. Screenplay by M.J. Kane; based on the novel by Miguel de Cervantes; animators Jamil Ahmad et al.; music by Mark Isaacs; co-producers Roz Phillips, Tim Brooke-Hunt; voices of Sir Robert Helpmann, Chris Haywood, Phillip Hinton, Peter Kay, Jill McKay, Keith Robinson, Pure Magic, Burbank Films Australia, 1987; Digital Versital Disc, [1999]. 1 videodisc (50 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

9. Suspect. Directed by Peter Yates; written by Eric Roth; produced by Daniel A. Sherkow; Cher, Dennis Quaid, Liam Neeson, John Mahoney, Philip Bosco. United States: Tri-Star Pictures, 1987. 14 film reels of 14 on 7 (122 min.): sd., col.; 35 mm. [обратно]

10. Evil dead II. Produced by Robert G. Tapert; written by Sam Raimi, Scott Spiegel; directed by Sam Raimi; Bruce Campbell; Sarah Berry; Dan Hicks; Kassie Wesley; Richard Domeier; Robert Tapert; Peter Deming; Kaye Davis; Joseph LoDuca. New York: Vestron Video, 1987. 1 videocassette (84 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

11. Beauty and the beast. Director Richard Franklin; written by Ron Koslow; executive producers Paul Junger; Ron Perlman, Linda Hamilton, Roy Dotrice, Jay Acovone, Ren Woods. Hollywood, Calif.: Paramount Home Entertainment, CBS Paramount Network Television, 1987-1988, [2007]. 6 videodiscs (1066 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

12. Der Himmel über Berlin = Wings of desire. Directed by Wim Wenders; written by Wim Wenders together with Peter Handke; produced by Wim Wenders and Anatole Dauman; Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander. Berlin: Road Movies, cop. 1987. 1 videocassette (120 min.): sd., b&w and col.; 1/2 in. [обратно]

13. The pink chiquitas = L'invasion des amazones roses. Written and directed by Anthony Currie; executive producer Syd Cappe; produced by Nicolas Stiliadis. Montre?al: Alliance Atlantis, 1987, [2005]. 1 DVD-vide?o (99 min.): son., coul.; 12 cm. [обратно]

14. Ai no wakakusa monogatari = Little Women. Directed by Fumio Kurokawa, Nobushiki Yamazaki; written by Akira Miyazaki; based on the novel by Louisa May Alcott; produced by Koichi Motohashi, Junzo Nakajima; Keiko Han, Eiko Yamada, Mayumi Sho. Japan: Nippon Animation Co., Fuji TV, 1987. (29 min.): sd., col. [обратно]

15. The Princess Bride. Directed by Rob Reiner; written by William Goldman; based on the novel by William Goldman; produced by Rob Reiner and Andrew Scheinman; Cary Elwes, Mandy Patinkin, Chris Sarandon, Christopher Guest, Wallace Shawn, Andre? the Giant, Robin Wright, Peter Falk, Carol Kane, Billy Crystal. Santa Monica, Calif.: Act III Communications; Buttercup Films Ltd., MGM Home Entertainment, 2001. 1 videodisc (1 hr., 38 min.): sd., col.; 4 3/4 in. + guide (8 p.). [обратно]

16. [Eighty-four] 84 Charing Cross Road. Directed by David Jones; screenplay by Hugh Whitemore; based on the book by Helene Hanff; originally adapted for the stage by James Roose-Evans; produced by Geoffrey Helman; Anne Bancroft, Anthony Hopkins, Judi Dench, Jean De Baer, Maurice Denham. Culver City, CA: Columbia Pictures: Distributed by Columbia TriStar Home Entertainment, 1986, 2002. 1 videodisc (100 min.): sd., col. with b&w sequences; 4 3/4 in. [обратно]

17. Человек с бульвара Капуцинов. Режиссёр Алла Сурикова; автор сценария Эдуард Акопов; в главных ролях Андрей Миронов, Александра Яковлева, Михаил Боярский, Олег Табаков, Николай Караченцов, Игорь Кваша. Москва: Мосфильм, 1987. (94 мин.): цв., зв. [обратно]

18. Six against the rock. Directed by Paul Wendkos; screenplay John Gay; David Carradine, Richard Dysart, Dennis Farina, Charles Haid, Howard Hesseman, David Morse, Jan Michael Vincent. Port Washington, NY: Koch Vision.; [S.l.]: Schaefer, Karpf, Eckstein Productions, 1987, 2005. 1 videodisc (96 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

19. Miss Marple: 4:50 from Paddington. Director Martyn Friend; screenplay by Trevor Bowen; based on a story by Agatha Christie; produced by George Gallaccio; Joan Hickson. New York: Arts and Entertainment Network, New Video Group, 1987. 1 videocassette (100 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

20. Mind killer. Directed by Michael Krueger; screenplay by e Sipos, Curtis Hannum, Michael Krueger; produced by Sarah Liles; Joe McDonald, Christopher Wade, Shirley Ross, Kevin Hart. Los Angeles, CA: Prism Entertainment, Flash Features Corp., 1987. 1 videocassette (84 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

21. The house on Carroll Street. Directed and produced by Peter Yates; written by Walter Bernstein; produced by Robert F. Colesberry; Kelly McGillis, Jeff Daniels, Jessica Tandy, Ken Welsh, Christopher Rhode, Remak Ramsay, Trey Wilson, Mandy Patinkin. New York: HBO Video, [1988]. 1 videocassette (111 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

22. My stepmother is an alien. Directed by Richard Benjamin; written by Jerico and Herschel Weingrod, Timothy Harris and Jonathan Reynolds; produced by Ronald Parker and Franklin R. Levy; Dan Aykroyd, Kim Basinger, Jon Lovitz. Culver City, Calif.: Columbia TriStar Home Video, 1988. 1 videodisc (108 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

23. The Unnamable = H.P. Lovecraft's the Unnamable. Directed by Jean-Paul Ouellette; screenplay by Jean-Paul Ouellette; based on H.P. Lovecraft's short story with the same title, originally written in 1923 and published in 1925; produced by Dean Ramser and Jean-Paul Ouellette; Charles King, Mark Kinsey Stephenson, Alexandra Durrell. Eatontown, NJ: K.P. Productions.; StarMaker Entertainment Inc., 1991. 1 videocassette (89 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

24. Dangerous liaisons. Directed by Stephen Frears; screenplay by Christopher Hampton; based on the play by Christopher Hampton; adapted from the novel Les liaisons dangereuses by Choderlos De Laclos; produced by Norma Heyman and Hank Moonjean; Glenn Close, John Malkovich, Michelle Pfeiffer, Swoosie Kurtz, Keanu Reeves, Mildred Natwick, Uma Thurman. Burbank, Calif.: Warner Home Video, 1988. 1 videocassette (120 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

25. Working girl. Directed by Mike Nichols; written by Kevin Wade; produced by Douglas Wick; Harrison Ford; Sigourney Weaver; Melanie Griffith; Alec Baldwin; Joan Cusack. Beverly Hills, CA: Twentieth Century Fox Home Entertainment, [1989], 1988. 1 videocassette (115 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

26. La lectrice = The reader. re?alise? par Michel Deville; dialogues Rosalinde et Michel Deville; production Rosalinde Deville; Miou-Miou, Christian Ruche?, Sylvie Laporte, Michel Raskine. [France]: Gaumont Vide?o: Ele?film, 1988, 2008. 1 videodisc (ca. 95 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

27. The Cosby show: Season 4. Created by Bill Cosby, Ed Weinberger and Michael Leeson; directed by Jay Sandrich; Bill Cosby; Phylicia Rashad, Sabrina Le Beauf, Geoffrey Owens, Malcolm-Jamal Warner. [Los Angeles, Calif.]: First Look Home Entertainment, [2007], 1987-1988. 3 videodiscs (ca. 528 min., runtime 30 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

 

 

© Милена Цветкова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 20.05.2018
Милена Цветкова. Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност. Варна: LiterNet, 2018