Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ФИЛМОГРАФИЯ (1966-1970)

Милена Цветкова

web | Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност

1966

116. Батман = Batman: сезон 1, епизод 29: The Bookworm Turns (ТВ сериал, 20.04.1966)1

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0519509

Базиран на: Kane, Bob and Bill Finger. Detective Comics, No. 27: The Bat-Man: [first introduced Batman as a character]. New York, DC Comics Inc., May 1939. 32 p.

Книжният плъх е злодей, обсебен от книгите, с фотографска памет, способен да чете със свръхчовешка скорост и използва мозъка си, за да създаде пъзели за убийствата, които планира. Носи стегнат кожен костюм с идеята да прилича на кожените корици на редките стари книги и шапка с лампичка за четене. Употребява книжното тяло с утилитарни цели - като тайна радиостанция в издълбана книга или като книга бомба. Проектира сложни престъпления, базирани около цитати от литературата, поезията и старите книги. Автомобилът, с който Книжният плъх се придвижва из Готъм Сити, се нарича "Bookmobile". В този епизод сътрудничката му от библиотеката подхвърля екземпляр от книгата на Хемингуей "За кого бие камбаната" в автомобила на Батман (Батмобила) и го взривява. Този инцидент е улика за най-новата схема на масовия убиец.

Батман = Batman: сезон 1, епизод 29: The Bookworm Turns (ТВ сериал, 20.04.1966) - 1

Батман = Batman: сезон 1, епизод 29: The Bookworm Turns (ТВ сериал, 20.04.1966) - 2

Батман = Batman: сезон 1, епизод 29: The Bookworm Turns (ТВ сериал, 20.04.1966) - 3

117. Батман = Batman: сезон 1, епизод 30: While Gotham City Burns (ТВ сериал, 21.04.1966)2

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0519563

Базиран на: Kane, Bob and Bill Finger. Detective Comics, No. 27: The Bat-Man: [first introduced Batman as a character]. New York: DC Comics Inc, May 1939. 32 p.

Книжният червей се опитва да убие Батман и Робин в гигантска книга. Първоначално краде безценна готварска книга от имението Уейн, съдържаща рецепта от ХVІ век за супа от прилеп. След това примамва Батман и Робин в извънгабаритен макет на готварска книга, монтиран в центъра на Готъм Сити. Обръщението на Батман към гражданите е: "Прикрийте се в страничните улици! Рецептите в тази книга могат да бъдат експлозивни!". Отново виждаме утилитарни употреби на книжното тяло - като преносител на упойващ газ и като кутия за гримовете на госпожа Лидия Лимпет, сътрудничката на Книжния червей.

Батман = Batman: сезон 1, епизод 30: While Gotham City Burns (ТВ сериал, 21.04.1966) - 1

Батман = Batman: сезон 1, епизод 30: While Gotham City Burns (ТВ сериал, 21.04.1966) - 1

118. Обир в музея = How To Steal а Million (1966)3

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0060522

Действието се развива в Париж през 60-те години на ХХ в. Младата Никол, дъщеря на милионер и виртуозен фалшификатор на произведения на изкуството, трябва да открадне от изложба на изобразителното изкуство в музея един от "шедьоврите" на баща си, за да го спаси от разобличаване. Любопитна е сцената, в която Никол чете биографията на Хичкок преди заспиване.

Обир в музея = How To Steal а Million (1966) - 1

Обир в музея = How To Steal а Million (1966) - 2

Обир в музея = How To Steal а Million (1966) - 3

119. Сега си голямо момче = You're a Big Boy Now (1966)4

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0061209

Базиран на: Benedictus, David. You're a Big Boy Now: Novel. London: Blond, 1963. 187 p.

С този филм Франсис Форд Копола защитава магистърската си теза в Калифорнийския университет. 19-годишният Бърнард е помощник-библиотекар в Публичната библиотека в Ню Йорк. Виждаме го на ролкови кънки как се движи между рафтовете и вади книги, след това се качва в асансьора за книги и стига до мястото за приемане на заявките, където му се скарват. Майка му се надява да напредне в работата си в библиотеката, но е разочарована, защото "освен че си виртуоз на ролковите кънки, във всичко останало си пълен загубеняк". Баща му е куратор на редки книги от преди 1501 г. В офиса му има хранилище със значителна колекция, предимно еротични издания. В една от сцените майката плаче, а бащата посочва носната й кърпичка и казва: "Кърпичката ти е върху Библията на Гутенберг". Към края на филма напълно разочарованият помощник-библиотекар грабва същата книга от хранилището: "Върви по дяволите, Библия на Гутенберг! Мразя те, Библия на Гутенберг!" и избягва от библиотеката. Показани са великолепни библиотечни интериори.

Сега си голямо момче = You're а Big Boy Now (1966) - 1

Сега си голямо момче = You're а Big Boy Now (1966) - 2

120. [Четиристотин петдесет и един] 451 градуса по Фаренхайт = Fahrenheit 451 (1966)5

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0360556

Базиран на: Бредбъри, Рей. 451 градуса по Фаренхайт. S. l.: Mediasat, 2005. 190 с. (ориг. Bradbury, Ray. Farenheit 451. New York: Ballantine Books, 1953. 147 p.)

Екранизация на едноименния роман за дистопичното бъдеще, в което властта заповядва книгите да бъдат изгаряни. Главният герой е пожарникарят Ги Монтаг, който вместо да гаси пожари, гори книги, както го изискват законът и професията му. Правителството контролира мислите на всеки посредством издирване на притежателите на книги, подслушване на телефони, следене на пощата, с амбицията да се създаде егалитарно общество, в което няма висшестоящи, дължащи знанията си на книгите. Впечатляваща е сцената, в която пожарникарите намират една старица в къща, пълна с книги. Това за тях е екстремистко и присъдата трябва да бъде изпълнена моментално. Монтаг се замисля и се колебае, но капитанът му казва: "Един път в кариерата си пожарникарят иска да знае какво има в тези книги. Обзалагам се, че в тях няма нищо". В началото Монтаг мисли, че горенето на библиотеки му доставя удоволствие, но се оказва, че книгите са присъщи на душата му. При всеки палеж, въпреки огромния риск, започва тайно да взема по една-две книги и да ги крие в дома си. Впоследствие загубва всичко - дом, работа и съпруга, но му остават книгите. Присъединява се към партизанстващите бегълци от закона, за които четенето и книгите са всичко; всеки от тях запаметява и така запазва една книга; преди смъртта си я диктува на друг човек.

Ролята на книгата и писаното слово в сюжета: Книгите са представени като социален инструмент, но с конотацията "вредни"; еманацията на този образ е книгата като опасна за хората и властта и забранена вещ, подлежаща на унищожаване, а четенето - като престъпна и подривна за обществения ред практика.

Мотивът за хората-книги: Представено е общество на съпротивата, спасители на книги, всеки от които е наизустил и следователно въплъщава по едно произведение ("Записките на Клуб "Пикуик", "Лолита", "Принцът" на Макиавели и т.н.). В света на "Биг Брадър" един пожарникар, подпалвач на книги, тайно започва да ги чете и логично се присъединява към хората-книги, криещи се високо в планината. Оказва се, че най-ефективният начин да се съхрани съдържанието на застрашените книги е като се запамети.

Интересни факти за филма: Режисьорът Франсоа Трюфо споделял, че екранизацията на "451 по Фаренхайт" му е била мечтата, защото винаги го е привличала идеята да кара актьорите да четат книги в кадър. Изгорените книги са най-любимите заглавия на Трюфо, а продуцентът го иронизирал, че най-вероятно лично ги е хвърлил в огъня. По сведение на продуцента юристите предлагали да бъдат подпалени на екран само книги на починали автори, за да не се обидят живите, но Трюфо игнорирал съвета, тъй като бил на противоположното мнение, че всеки от авторите с изгорена книга би трябвало да се гордее, че произведението му е попаднало във филма. Пожарникарите горят в близък план книги с меки корици на издателство Penguin, книги за изкуството на Салвадор Дали и всекидневни четива като "Джиндър Мен" ("The Ginger Man") от Дж. П. Донливи (J.P. Donleavy), "Изповедите на един ирландски бунтовник" ("Confessions of an Irish Rebel") на Брендън Беан (Brendan Behan), "Черните" ("The Blacks") от Жан Жьоне (Jean Genet) и др. Когато подпалват книгите в дома на Монтаг, в близък план гори "Капитанска дъщеря" на А. С. Пушкин. Сред изгорените книги могат да се забележат произведенията и на Рей Бредбъри - "Марсиански хроники" и самата "451 градуса по Фаренхайт". Пожарникарите горят и списанието, в което е работил Франсоа Трюфо - "Les Cahiers du cinema". На корицата му се вижда снимка от филма на Жан-Люк Годар "До последен дъх" (1960), на който Трюфо е сценарист. Всички титри във филма са прочетени на глас, а не написани. Това е направено в съответствие с идеята за "новия свят", в който няма място за печатен текст.

Може да се гледа паралелно с "1984" (1984), "Знакът на Саламандъра" (1984), "Равновесие" (2002), "Живот назаем" (2010), "Пазителят" (2014).

451 градуса по Фаренхайт = Fahrenheit 451 (1966) - 1

451 градуса по Фаренхайт = Fahrenheit 451 (1966) - 2

451 градуса по Фаренхайт = Fahrenheit 451 (1966) - 3

1967

121. Вий = Viy (1967)6

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0062453

Базиран на: Гогол, Николай. Вий: Повест. Прев. Христо Радевски. София: Игнатов, 1937. 64 с. (ориг. Вий. - В: Миргород: Повести, служащие продолжением Вечеров на хуторе близ Диканьки Н. Гоголя. Ч. 2. Санкт-Петербург, типография Департамента внешней торговли, 1835. 215 с.)

Семинаристът Хома Брут, който побеждава коварна вещица, е принуден три нощи подред да чете псалтира над трупа й и да устои на натиска на силите на Ада. Екзорсизмът, по думите на Гогол, в православието се нарича "вычитка" (букв. четене с поправки, коректура). Странностите с четенето на църковната книга в близост до трупа на обладаната от зли сили красавица са добре описани в оригиналното произведение: "Философът обърна един лист, после обърна друг и забеляза, че чете съвсем не онова, което е писано в книгата. Уплашен се прекръсти и почна да пее. Това донякъде го насърчи: четенето тръгна и листите се мяркаха един след друг".

Вий = Viy (1967) - 1

Вий = Viy (1967) - 2

Вий = Viy (1967) - 3

122. Quatermass and the Pit = Five Million Years to Earth (1967)7

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0062168

Базиран на: Kneale, Nigel. Quatermass and the Pit. Harmondsworth: Penguin, 1960. 188 p.

Книги помагат на професор Куотърмас да разгадае мистериозни находки в Лондон. При строителни работи на закритата при странни обстоятелства станция на метрото "Hobbs end" (името е известно на всички почитатели на творчеството на Джон Карпентър) са открити скелети на същества, вероятно неандерталци, но на 5 млн. години, и яйца със скакалци. По-късно е открит и загадъчен обект с формата на снаряд. Военните са убедени, че всичко това са резултати от научни експерименти на фашистите за създаване на супероръжие. Духовниците смятат, че самото място е обител на Дявола и се позовават на древни книги. Но професор Куотърмас провежда разследване в библиотеки и архиви и създава собствена поразителна теория - че откритите скелети и насекоми са разумни обитатели на друга планета и са причината за появата на човека.

Quatermass and the Pit = Five Million Years to Earth (1967)

1968

123. Аферата Томас Краун = The Thomas Crown Affair (1968)8

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0063688

Много от сцените са в библиотека. Снимана е вътрешността на библиотека вместо на Музея на изкуствата в Ню Йорк, защото ръководството му не е позволило снимки на място.

Аферата Томас Краун = The Thomas Crown Affair (1968) - 1

Аферата Томас Краун = The Thomas Crown Affair (1968) - 2

Аферата Томас Краун = The Thomas Crown Affair (1968) - 3

124. Бебето на Розмари = Rosemary's Baby (1968)9

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0063522

Базиран на: Левин, Айра. Бебето на Розмари. Прев. от англ. Ралица Ботева. София: Ирис, 1992. 224 с. (ориг. Rosemary's Baby, 1967)

Мотивът за книгата като медия: Преломният момент на осъзнаването на Розмари настъпва, когато прочита няколко книги за вещерството, в които намира обяснение за всички странни събития в последно време. Тя научава каква е истинската самоличност на сатаниста Роман Каставет от книгата, дадена й от приятеля й Хъч - "All of Them Witches". Разчита анаграмата, заложена в името на един от вещерите от книгата, и открива, че Роман е син на Ейдриън Маркато - един от най-прочутите, но и заклеймени вещери на своето време. Във филма книгата изиграва ключова роля за освобождаването на Розмари от невежеството. Тъй като филмът е заснет през 1968 г., е интересно да се види как в търсенето си на истината Розмари се отправя първо в книжарницата. Именно там тя получава категорични доказателства, че е жертва на ужасяваща конспирация, тъй като се е добрала до източник на информация, избран от нея, а не манипулиран от зложелателите й. Днес интернет е иззел функцията "мигновено информиране" - когато спешно се нуждае от осведомяване по даден въпрос, съвременният човек дори не излиза от дома си, а посяга към клавиатурата на компютъра си и намира необходимото само с няколко кликвания в Google. В "Бебето на Розмари" обаче книгата е водещата медия за този тип проучвания.

Бебето на Розмари = Rosemary's Baby (1968) - 1

Бебето на Розмари = Rosemary's Baby (1968) - 2

Бебето на Розмари = Rosemary's Baby (1968) - 3

125. Бялата стая = Byalata staya (1968)10

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0169618

Българска национална филмотека: http://bnf.bg/bg/odeon/movies/612

Базиран на: Райнов, Богомил. Пътища за никъде: повест. София: Български писател, 1966. 126 с.

Сюжетът свързва света на книгите със света на политиката - за неуспеха на учените да извоюват независимост от тоталитарната власт. Петър Александров е доцент, на когото предстои да защити професура в областта на психологията. Ръкописът на научния му труд "Психология на чувствата" е завършен, но издаването му е "отложено за неопределен период". Работата е обвързана с изследване на идеи на Зигмунд Фройд, а фройдизмът противоречи на марксистката доктрина. Поредното отхвърляне става, докато Александров е в болница с диагноза хепатит. Неговият колега Васил опитва да издейства отпечатването. Споделя обаче, че на фона на всички обвинения в идеализъм и метафоричност, единственият начин да се уреди издаването, е, Александров да пренапише труда и да се преклони пред властващата идеология. Моралната дилема е в това, че тогава трудът вече няма да е нито новаторски, нито чисто авторски.

Книгата във филма изразява принадлежност към определена академична прослойка - на онези изследователи, които избират да не преклонят глава пред идеологическата и административната цензура. Ръкописът е медиатор между двамата колеги и приятели, сплотява ги и унифицира целите и търсенията им. Медиатор е и между миналото и настоящето на самия автор: в борбата си за издаване Александров търси път към самия себе си (заглавието на литературния първоизточник "Пътища за никъде" е показателно за състоянието на главния герой). В тоталитарния свят се наблюдава дисторзия на книгата като медия, изпълнението на функциите й е сериозно затруднено. Книгите наглед са навсякъде около читателя - множество сцени из филма са заснети в библиотеки, на улицата пред книжарница, на фона на етажерки с книги - а всъщност достъпът до някои от тях е невъзможен. За авторите остава въпросът: струва ли си да издават труд, в който мнението им е потискано, а приносите - преиначавани.

Бялата стая = Byalata staya (1968) - 1

Бялата стая = Byalata staya (1968) - 2

Бялата стая = Byalata staya (1968) - 3

126. [Две хиляди и първа] 2001: Космическа одисея = 2001: A Space Odyssey (1968)11

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0062622

Базиран на: Кларк, Артър. Една одисея в Космоса през 2001-ата година: Научнофантаст. повест. Прев. от англ. Владимир Джейков. София: Наука и изкуство, 1974. 223 с. (ориг. 2001: A Space Odyssey, 1968)

Като основа за сценария Артър Кларк избира разказа си "Sentinel" ("Стражът").

Важен артефакт:  "Монолитът" от екранизацията на Стенли Кубрик е артефакт, който носи идеята за протокнига и за книга на бъдещето. Първата част, ситуирана преди 3 милиона години, и озаглавена "Зората на човека", показва трансформацията на праисторически маймуночовеци в хора в близост до мистериозно изправена плоча, наречена "Монолитът". В следващата част космическа експедиция открива на Луната странен предмет, отново Монолитът, който при доближаването на астронавтите внезапно излъчва силен сигнал към звездите. Оказва се, че той е оставен много отдавна там от древна космическа свръхцивилизация, за да извести, когато новата космическа цивилизация се роди и направи първата си крачка извън планетата си. Кларк пренася мястото на Монолита в орбита около Юпитер, въвежда в повествованието компютърния интелект ХАЛ 9000, и по внушение на Кубрик и идеи, започнати в "Краят на детството", разработва края на сюжета като изследване на превръщането на човека в свръхсъщество.

Друг медиен обект: астронавтите на борда, докато се хранят, гледат ТВ шоу на персонален, миниразмерен, плосък компютърен екран "нюзпад" ("newspad") - предшественик на таблетите.

2001: Космическа одисея = 2001: A Space Odyssey (1968) - 1

2001: Космическа одисея = 2001: A Space Odyssey (1968) - 2

2001: Космическа одисея = 2001: A Space Odyssey (1968) - 3

127. Пратеникът на смъртта = Im Banne des Unheimlichen = The Zombie Walks (1968)12

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0061805

Базиран на: Wallace, Edgar. Im Banne des Unheimlichen: Kriminalroman. München: Wilhelm Goldmann, 1927. 247 s.; Уолъс, Едгар. Пратеникът на смъртта. Прев. от англ. Владимир Бисеров, Кина Дечева. София: М. Смрикаров, 1938. 103 с. (Библиотека Скотланд ярд, №38)

Сериен убиец, наричащ себе си "Смеещия се труп", носи костюм на скелет и убива хора с отровен пръстен във формата на скорпион. Местната библиотека притежава единствения екземпляр от книгата на професор Баунд за непроследимата отрова.

Пратеникът на смъртта = Im Banne des Unheimlichen = The Zombie Walks (1968) - 1

Пратеникът на смъртта = Im Banne des Unheimlichen = The Zombie Walks (1968) - 2

Пратеникът на смъртта = Im Banne des Unheimlichen = The Zombie Walks (1968) - 3

128. Сукубус = Succubus = Necronomicon - Getraumte Sunden = Necronomicon - Dreamt Sin (1968)13

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0062032

Базиран на: Colette, and Hans Beppo Wagenseil. Getra?umte Su?nden: Roman. Hamburg: Zsolnay, 1956. 269 S.

Сюрреалистичен немски филм на ужасите с мотива за опасната книга "Некрономикон", чрез която се събуждат за живот мъртвите.

Сукубус = Succubus = Necronomicon - Getraumte Sunden = Necronomicon - Dreamt Sin (1968)

129. Усукан нерв = Twisted Nerve (1968)14

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0063729

Сюзън Харпър работи в обществената библиотека и същевременно учи за учителка. Отнася се добре с 21-годишния Мартин, когото смята за умствено изостанал. Филмът не се приема добре в САЩ, защото представя човек със синдрома на Даун като жесток насилник.

Усукан нерв = Twisted Nerve (1968) - 1

Усукан нерв = Twisted Nerve (1968) - 2

130. Цветът на нара = Цвет граната / Саят-Нова = The Color of Pomegranates (1968)15

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0063555

Базиран на: Sayat-Nova. Sayat-Nova: kaŗatogher. Erevan: Haypethrat, 1963

Кинобиография на духовния свят на арменския поет Саят Нова (от ХVІІІ в.), творил на арменски, грузински и азърбайджански език. Филмът е наречен аудио-визуална икона, тъй като е създаден като художествена провокация - с идиосинкретичен език, чрез средствата на алегорията, метафората, арабеска, в стила на арменските илюстровани ръкописи и с цитати от поезията му.

Цветът на нара = Цвет граната / Саят-Нова = The Color of Pomegranates (1968) - 1

Цветът на нара = Цвет граната / Саят-Нова = The Color of Pomegranates (1968) - 2

Цветът на нара = Цвет граната / Саят-Нова = The Color of Pomegranates (1968) - 3

1969

131. Летящият цирк на Монти Пайтън = Monty Python's Flying Circus: сезон 1, епизод 10: Untitled (1969)16

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0650966

При подбора на кандидати за мястото на библиотекар директорът предпочита изключително животни. Преоблеченият като горила човек е позорно изгонен.

Видеосцена с горилата библиотекар:

Monty Python - Gorila Bibliotecario (episodio 10 - "Untitled")

http://www.youtube.com/watch?v=f756rS4gFbo&feature=related

Летящият цирк на Монти Пайтън = Monty Python's Flying Circus: сезон 1, епизод 10: Untitled (1969)

132. От тази страна на планината = My Side of the Mountain (1969)17

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0064708

Базиран на: George, John Craighead. My Side of the Mountain. New York: Dutton, 1959

Като младеж Сам бяга от къщи, за да живее сам в природата в продължение на година. Той е отшелник, докато не му потрябва информация как да хване и отгледа сокол. Г-ца Търнър, библиотекарка на около 40 години в малка обществена библиотека в Нолтън (Квебек), прикрепя дългата си коса с лента. Слага големи очила с дебели стъкла само докато е вътре. Дава книги на Сам и го предупреждава да си слага ръкавици. Добра и грижовна е, двамата се сприятеляват, дори са заедно на Коледа. Библиотекарката в книгата има по-незначителна роля (във филма са събрани няколко образа в този на г-ца Търнър).

От тази страна на планината = My Side of the Mountain (1969)

133. Сбогом, Колумб = Goodbye, Columbus (1969)18

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0064381

Базиран на: Roth, Philip. Goodbye, Columbus and Five Short Stories. Boston: Houghton Mifflin, 1959. 298 p.

Нийл Клугман прекъсва следването на английска литература заради служба в армията, след което започва работа в обществена библиотека. Майката на приятелката му казва: "Сигурно е много интересно в библиотечния бизнес". Той отговаря: "Не знам... Не, не много". Г-жа Патимкин пита дъщеря си: "Какво прави приятелят ти в библиотеката?". Тя отговаря: "Нямам никаква представа". Но от няколкото сцени в библиотеката проличава, че Нийл си разбира от работата и се грижи за читателите. Нийл не е отдаден на професията си, приема я само като временно занимание, но спокойно може да се превърне в доживотен библиотекар. В книгата има повече сцени в библиотеката.

Сбогом, Колумб = Goodbye, Columbus (1969) - 1

Сбогом, Колумб = Goodbye, Columbus (1969) - 2

1970

134. Джейн Еър = Jane Eyre (1970)19

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0065911

Базиран на: Бронте, Шарлот. Джейн Еър: роман. Прев. от англ. Христо Кънев. Пловдив: ИК Хермес, 2013. 528 с. (ориг. Jane Eyre, 1847)

Нова екранизация на литературния шедьовър с подчертано присъствие на мотива за четенето и книгите.

135. Край езерото = У озера (1970)20

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0065140

Лена Бармина работи в библиотеката, където всичко е чисто и светло, а наоколо започва строителството на целулозно-хартиен комбинат край езерото Байкал. Лена показва библиотеката на началника на строежа Василий Чорни, който очевидно рядко е влизал в подобно място. Тя познава отлично литературата, притежава талант на психолог и актьорски способности. Дъщеря е на сибирски учен, посветил се на изучаването и спасяването на езерото. Тя е романтична, с възвишени идеали и преживява урбанизирането на езерото като своя трагедия, но постепенно се влюбва в Чорни. Една от централните сцени във филма е в библиотеката. Лена чете стихотворението на Блок "Скити":

О, старый мир, пока ты не погиб,
ока томишься мукой сладкою,
остановись, премудрый, как Эдип,
пред сфинксом с древнею загадкой.

С тях изпраща признание за любов към Василий, който не смее да повярва на чутото. Пътищата им обаче се разделят.

Мотивът за ролята на литературата: Възможно е да се намери баланс между вечните ценности и индустриализацията, за да се опази екологичното многообразие.

Край езерото = У озера (1970) - 1

Край езерото = У озера (1970) - 2

136. Кошмарът в Дънуич = The Dunwich Horror (1970)21

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0065669

Базиран на: Лъвкрафт, Хауърд. Кошмарът в Дънуич. - В: Двойната сянка: сборник разкази. Прев. от англ. Адриан Лазаровски. София: Яспис, 2004, с. 221-288 (ориг. H. P. Lovecraft. The Dunwich Horror, 1928)

В библиотеката на Университета Мискатоник в измисленото градче Аркхам влиза Уилбър Уейтли, който търси съхраняваната тук знаменита книга "Некрономикон" - рядко издание от ХVІІ век, съдържащо злокобни заклинания. Обръща се към младата библиотекарка Нанси Вагнер и тя, очарована, му позволява да поработи с фолианта, който се пази във витрина с катинар. Това предизвиква недоволството на главния библиотекар - проф. Хенри Ермитидж, водещия специалист по старинния ръкопис, който отказва да му даде книгата. Нанси, която Уилбър кани у дома си, все още не знае защо той се интересува от "Некрономикон". С нейна помощ обаче той планира да изнесе магическата книга от библиотеката, а нея самата да използва в ритуал с жертвоприношение, който ще му позволи да пусне в нашия свят Древните. Уилбър форсира събитията - открадва "Некрономикон", отвежда Нанси на дяволския хребет, където подготвя ритуала. Той е потомък на Древните и само чрез "Некрономикон" може да възстанови правото на своето семейство да бъде властелин на Вселената.

Кошмарът в Дънуич = The Dunwich Horror (1970) - 1

Кошмарът в Дънуич = The Dunwich Horror (1970) - 2

Кошмарът в Дънуич = The Dunwich Horror (1970) - 3

137. Любовна история = Love Story (1970)22

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0066011

Базиран на: Сигъл, Ерик. Любовна история: Роман. Прев. от англ. Олга Стоичкова. София: Абагар Холдинг, 1992. 124 с. (ориг. Segal, Erich. Love Story. New York: Harper & Row, 1970. 131 p.)

Първоначално Ерик Сигъл пише киносценарий, а едва след това го преработва в роман, който става бестселър. Студентът в Кеймбридж Оливър, произхождащ от богато семейство, се влюбва в студентка от беден произход. По правило такава двойка няма бъдеще. Но младежът е настроен решително да отстоява любовта си, прекъсва отношенията с баща си (категоричен противник на подобна връзка) и се жени за Дженифър. Младите хора преодоляват всякакви препятствия, появяващи се по пътя им. Не могат да преодолеят само едно - Дженифър е болна от левкемия.

Мотивът за книгата: Оливър и Дженифър често са показвани да четат заедно и особено, когато научават диагнозата.

Любовна история = Love Story (1970) - 1

Любовна история = Love Story (1970) - 2

Любовна история = Love Story (1970) - 3

138. Магарешка кожа = Peau d'Ane = Donkey Skin (1970)23

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0066207

Базиран на: Перо, Шарл. Магарешката кожа. [Прев. Веска Маринова]. София: New Media Group, 2013. 32 с. (ориг. Peau d'Ane, 1694)

Образованието на принцесата е преплетено с любовна история. Междувременно добрата фея й помага да се маскира, за да не бъде омъжена за мъж, когото не обича.

Магарешка кожа = Peau d'Ane = Donkey Skin (1970) - 1

Магарешка кожа = Peau d'Ane = Donkey Skin (1970) - 2

Магарешка кожа = Peau d'Ane = Donkey Skin (1970) - 3

138а. Малки жени = Little Women (ТВ сериал, 1970)24

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0168962

Базиран на: Олкът, Луиза Мей. Малки жени: Роман. Прев. от англ. Силвия В. Ненкова. Шумен: Славчо Николов и сие, 1992. 256 с. (ориг. Alcott, Louisa May. Little Women; or, Meg, Jo, Beth and Amy. Boston: Little, 1868. 617 p.)

Адаптация на романа от ХIХ в. на американската писателка Луиза Мей Олкът, който разказва историята на бъдещата писателка Джо и трите й сестри и за периода на израстването им по време на суровата Гражданска война, старателно описван от талантливата Джо.

Малки жени = Little Women (ТВ сериал, 1970) - 1

Малки жени = Little Women (ТВ сериал, 1970) - 2

139. Съвместно съжителство = Domicile conjugal = Bed & Board (1970)25

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0065651

В началото на историята за младото семейство, което трябва да преодолее много изпитания, Антоан оцветява карамфили и ги продава през прозореца; бременната Кристин учи децата на музика, а вечер заедно четат книги, вестници и списания. Поредният филм, в който режисьорът Франсоа Трюфо реализира идеята си винаги да принуждава актьорите в своите филми да четат книги в близък план.

Съвместно съжителство = Domicile conjugal = Bed & Board (1970) - 1

Съвместно съжителство = Domicile conjugal = Bed & Board (1970) - 2

Съвместно съжителство = Domicile conjugal = Bed & Board (1970) - 3

140. Чук за вещици = Kladivo na carodejnice = Witches' Hammer / Witchhammer (1970)26

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0064546

Базиран на: Kaplický, Václav. Kladivo na čarodějnice. Praha: Československý spisovatel, 1963. 343 S.

Филмът е посветен на средновековната книга, издадена през 1486 г. и служила като ръководство за "лов на вещици". "Чукът за вещици" (лат. Malleus Maleficarum, нем. Hexenhammer, англ. Hammer of Witches) е най-известният трактат по демонология, написан от двама германски монаси - доминиканските инквизитори Хенрих Крамер (Heinrich Kramer) и Якоб Шпренгер (James Sprenger).

Чук за вещици = Kladivo na carodejnice = Witches' Hammer / Witchhammer (1970) - 1

Чук за вещици = Kladivo na carodejnice = Witches' Hammer / Witchhammer (1970) - 2

 

 

БЕЛЕЖКИ

1. Batman: the television series. The complete first season: Disc 4. The bookworm turns. Directed by Larry Peerce; written by Rik Vollaerts; produced by Howie Horwitz; Adam West, Burt Ward, Alan Napier, Neil Hamilton, Stafford Repp, Madge Blake. Based upon the characters created by Bob Kane appearing in Batman and detective comics magazines. Burbank, CA: Warner Bros. Entertainment Inc., 1966, 2014. 5 videodiscs (856 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

2. Batman: the television series. The complete first season: Disc 4. While Gotham city burns. Directed by Larry Peerce; written by Rik Vollaerts; produced by Howie Horwitz; Adam West, Burt Ward, Alan Napier, Neil Hamilton, Stafford Repp, Madge Blake. Based upon the characters created by Bob Kane appearing in Batman and detective comics magazines. Burbank, CA: Warner Bros. Entertainment Inc., 1966, 2014. 5 videodiscs (856 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

3. How to steal a million. Directed by William Wyler; script Harry Kurnitz; produced by Harry Kurnitz; Audrey Hepburn, Peter O'Toole, Eli Wallach, Hugh Griffith, Charles Boyer. United States: Twentieth Century-Fox, 1966. 1 videocassette (VHS) (121 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

4. You're a big boy now. Written for the screen and directed by Francis Ford Coppola; based on a novel by David Benedictus; produced by Phil Feldman; Elizabeth Hartman, Geraldine Page, Peter Kastner, Rip Torn. Burbank, Calif.: Warner Home Video, 1992. 1 videocassette (96 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

5. Fahrenheit 451. Directed by François Truffaut; screenplay by François Truffaut and Jean-Louis Richard; based on the novel by Ray Bradbury; produced by Lewis M. Allen; Julie Christie, Oskar Werner, Cyril Cusack, Anton Diffring, Jeremy Spenser, Alex Scott. Markham, Ont.: Universal,Jeflyn Video Consultants, 1966, 1985. 1 cassette VHS (ca. 112 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

6. Вий. Режиссеры Константин Ершов, Георгий Кропачев, Александр Птушко; сценаристы Георгий Кропачев, Константин Ершов, Александр Птушко; в ролях Леонид Куравлев, Наталья Варлей, Алексей Глазырин, Вадим Захарченко, Дмитрий Капка. СССР: Мосфильм, 1967. (78 мин.): цв. [обратно]

7. Quartermass and the pit. Directed by Roy Ward Baker; screenplay and story by Nigel Kneale; produced by Anthony Nelson-Keys; James Donald, Andrew Keir, Barbara Shelley, Julian Glover. [S.l.]: Twentieth Century-Fox, 1968. 3 film reels (98 min.): sd., col.; 16 mm. [обратно]

8. The Thomas Crown affair. Directed and produced by Norman Jewison; Steve McQueen; Faye Dunaway; Paul Burke; Jack Weston. Farmington Hills, MI: CBS/Fox Video, 1968. 1 videocassette (102 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

9. Rosemary's baby. Written for the screen and directed by Roman Polanski; produced by William Castle; Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon, Sidney Blackmer, Maurice Evans, Ralph Bellamy. New York: Paramount, 1968. 1 videocassette (VHS-PAL) (137 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

10. Бялата стая. Режисьор Методи Андонов; сценарий Богомил Райнов; музика Димитър Вълчев; оператор Димо Коларов; в ролите Апостол Карамитев, Елена Райнова, Доротея Тончева, Константин Коцев, Георги Черкелов, Григор Вачков, Георги Калоянчев, Илка Зафирова, Нейчо Попов, Георги Попов, Стоянка Мутафова. България: Българска кинематография, Студия за игрални филми София, 1968. (79 мин.); 35-мм лента. [обратно]

11. [Two thousand-one] 2001, a space odyssey. Directed and produced by Stanley Kubrick; screenplay by Stanley Kubrick and Arthur C. Clarke; Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Daniel Richter. Burbank, CA: Metro-Goldwyn-Mayer, Warner Home Video, 1968, 2001. 1 videodisc (148 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

12. Im Banne des Unheimlichen. Regie Alfred Vohrer; drehbuch Ladislas Fodor; produziert von Horst Wendlandt; Preben Philipsen. Based on the novel by Edgar Wallace. Ladislaus Fodor; Horst Wendlandt; Alfred Vohrer; Joachim Fuchsberger; Siw Mattson, Wolfgang Kieling, Pinkas Braun, Hubert von Meyerinck. [Mu?nchen]: Kinowelt Home Entertainment, 1968, 1999. 1 videocassette (ca. 85 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

13. Succubus. Directed by Jess Franco; screenplay by Pier A. Caminneci; produced by Adrian Hoven; Janine Reynaud, Jack Taylor, Howard Varnon [i.e. Vernon], Nathalie Nort, Michel Lemoine, Pier A. Caminneci, Adrian Hoven. [S.l.]: Trans American Films, 1969. (originally released in 1967 as a motion picture in Germany). 3 film reels (80 min.): sd., col.; 16 mm. [обратно]

14. Twisted nerve. Directed by Roy Boulting; screenplay by Leo Marks and Roy Boulting; produced by George W. George and Frank Granat; Hayley Mills, Hywel Bennett, Billie Whitelaw, Phillis Calvert, Barry Foster, Salmaan Peer, Frank Finlay. [London]: Boulting Brothers, Charter Films, Optimum Releasing Ltd., 1968, 2007. 1 videodisc (113 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

15. The color of pomegranates. Written and directed by Sergei Parajanov; based on the poems by Sayat Nova; Sofiko Chiaureli, M. Aleksanian, V. Galstian. [Santa Monica, Calif.]: Armenfilm Studios, Connoisseur Video Collection, 1993, 1969. 1 videocassette (80 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

16. Monty Python's flying circus: Season 1, Episodes 10-13. Directed and produced by Ian MacNaughton; written by Graham Chapman; Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin. New York: BBC, A and E Home Video, New Video Group, 1969-1970, 1999. 1 videodisc (ca. 135 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

17. My side of the mountain. Directed by James B. Clark; screenplay by Ted Sherdeman and Jane Klove and Joanna Crawford; produced by Robert B. Radnitz; based on the novel by Jean George; Teddy Eccles, Theodore Bikel, Tudi Wiggins, Paul He?bert, Cosette Lee, Ralph Endersby, George Allan. Hollywood, Calif.: Paramount, 1969, [2004]. 1 videodisc (100 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

18. Goodbye, Columbus. Directed by Larry Peerce; screenplay by Arnold Schulman; based on the novella by Philip Roth; produced by Stanley R. Jaffe; introducing Ali MacGraw; Richard Benjamin, Jack Klugman; co-starring Nan Martin, Michelle Meyers, Lori Shelle. Hollywood, CA: Paramount Pictures Corp., 1969. 1 videocassette (105 min.): sd., col.; 1/2 in. [обратно]

19. Jane Eyre. Directed by Delbert Mann; screenplay by Jack Pulman; based on the novel by Charlotte Bronte; produced by Frederick Brogger; George C. Scott, Susannah York, Ian Bannen, Rachel Kempson, Nyree Dawn Porter, Jack Hawkins. Solana Beach: Omnibus Sagittarius, Movie Classics, 1970. 1 disc (60 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

20. У озера. Режиссер Сергей Герасимов; сценарий Сергей Герасимов; в ролях Олег Жаков, Василий Шукшин, Наталья Белохвостикова, Николай Еременко-мл., Валентина Теличкина, Сергей Герасимов.СССР, Москва: Киностудия им. М. Горького, 1969. (155 мин.); 35 mm. [обратно]

21. The Dunwich horror. Directed by Daniel Haller; screenplay by Curtis Lee Hanson, Henry Rosebaum and Ronald Silkosk; based on a story by H.P. Lovecraft; produced by James H. Nicholson and Samuel Z. Arkoff; Sandra Dee, Dean Stockwell, Lloyd Bochner, Ed Begley. Santa Monica, CA: MGM Home Entertainment, 1970. 1 videodisc (88 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

22. Love Story. Directed by Arthur Hiller; written by Erich Segal; produced by Howard G. Minsky; Ali MacGraw, Ryan O"Neal, John Marley, Ray Milland, Katherine Balfour, Russell Nype, Sydney Walker. Hollywood, Calif.: Howard G. Minsky, Paramount, 1970. 1 videodisc (100 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

23. Peau d'Ane. Un film écrit et réalisé par Jacques Demy; basat en l'obra de Charles Perrault; producció Mag Bodard; música Michel Legrand; fotografia Ghislain Cloquet; Catherine Deneuve; Jean Marais; Jacques Perrin. [France]: Parc Film, 1970. 2 videodiscs (DVD) (100 min.): col. (Pal). [обратно]

24. Little women. Directed by Paddy Russell; based on the novel by Louisa May Alcott; produced by John McRae; Angela Down, Jo Rowbottom, Janina Faye. London: BBC, 1970. 2 videocassette ( 225 min.): sd., col. [обратно]

25. Domicile conjugal = Bed and board. Scénario et dialogue Franc?ois Truffaut, Claude de Givray, Bernard Revon; mise en scéne François Truffaut; producteur délégué Marcel Berbert; Jean-Pierre Léaud; Claude Jade; Hiroko Berghauer; Barbara Laage. New York: Fox Lorber Home Video: Distributed by WinStar TV and Video, 1999. 1 videodisc (100 min.): sd., col.; 4 3/4 in. [обратно]

26. Kladivo na čarodĕjnice = Witches' hammer. By Jiŕi Šebor; Vladimir Bor; Otakar Vávra; Ester Krumbachová; Vladimir Šmeral; Elo Romančik; Josef Kemr; Soňa Valentová; Blanka Waleská; Lola Skrbková; Jiŕina Štĕpničková; Marie Nademlejnská; Miriam Katorková; Josef Illik; Karel Škvor; Antonin Zelenka; Jiŕi Srnka; Jarmila Konečná; Václav Kaplický. Chicago: Facets Video: Distributed by Factes Multimedia, 2003. 1 videodisc (103 min.): sd., b&w; 4 3/4 in + 1 booklet (19 p.: ill.; 18 cm.). [обратно]

 

 

© Милена Цветкова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 20.05.2018
Милена Цветкова. Книги и четене в аудиовизуална трансмедийност. Варна: LiterNet, 2018