Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НАШАТА РИБА
Малка приказка за едни избори (ама става и за други)

Иво Георгиев

web

1. Имало едно време едно рибно царство. Всъщност, то било бившо царство, защото нямало вече цар и затова един ден в него решили да проведат избори - за това, коя риба да го управлява...

а) ако искате времето да е друго и изборите други, минете на 2;

б) ако искате да си останат така, минете на 3.

2. Имало едно друго време, едно друго рибно царство. То също било бившо, щото поданиците си изгонили царя и в него също насрочили избори...

а) ако пак сте недоволни минете на 1;

б) ако този път ви е угодено, минете на 3.

3. Те се очертавали като едни много морсколазурни, поетични, демократични, честни, изобщо неманипулирани, абе направо вълшебни избори „по мед и рибено масло”.

а) ако искате изборите да са с други характеристики, минете на 9;

б) ако тези са ви по кефа, продължете на 4.

4. Та в това рибно царство, в тези избори по мед и рибено масло, участвали мно-о-о-ого рибки - и малки, и големи, и пъстри, и едноцветни, защото много им се искало да управляват. Повечето от тях взели да се обединяват в предизборни движения и пасажи със странни инициали като - БСП (Балъшки социалистически пасаж), ДПС (Движение за права на сьомгите), НДСВ (Национално движение Сафрид Втори), Движение „Никулден” и др., ама ай сега да не ги изреждам всичките, щото били много. Странното било, че нито едните, нито другите, нито третите и т.н., си мътели водата, щото вода всъщност нямало, но всички обещавали да докарат вода за рибните поданици.

а) може и да е имало малко вода, но в такъв случай те обещавали да повишат жизненото й равнище, за да може да се плува по-спокойно, така че минете на 5;

б) абе вода нямало - това е положението, но пак трябва да минете на 5.

5. Обещавали тези движения и пасажи, пръскали безплатни предизборни червеи и кюспе наляво и надясно, и организирали лотарии с предметни награди. Но това не стигало, ами лепели и плакати по подводните камъни и по водораслите, на които плакати имало снимани дърти бракониери с яки мрежи, и на тях пишело: „Гласувайте за нашата Риба, само тя ще ви избави от мрежата”.

а) ако искате да пише друго на плакатите, минете на 6;

б) ако ви е писнало от плакати и чакате продължението, идете на 7.

6. Имало и други плакати, на които пишело: „Ако ме изберете, кило планктон ще струва 5 стотинки”, с което искали да подмамят за тях да гласуват рибите в пенсионна възраст, или още: „За етническа толерантност с раците”, което пък явно целяло привличането на повече рачи гласове.

а) за повече плакатни лозунги се напънете и си ги измислете сами, а след това идете на 7;

б) тук така или иначе пак трябва да минете на 7, за което аз въобще не съм виновен - вие си го избрахте „б”-то.

7. „Брей-брей, си викали малките рибки-гласоподавателки. Хубави неща обещават тези тлъсти рибоци, сладки са им червеите и кюспето, ама кого да изберем, като зъбите на всички кандидати са еднакво остри, а очите им еднакво лакоми. То, и рибарите ни подлъгват с червеи, а после – хоп! - айде в тигана. Я, да дочакаме ние предизборната нощ, да си легнем, па да видим какво ще сънуваме. Каквото покаже сънят, това ще е”. Така си казали тези малки люспести създания, които дори не подозирали, че са вече електорат. И наистина, като дошла въпросната нощ, всички се натръшкали в тинята да сънуват.

а) ако искате да разберете веднага какво са сънували, минете на 8;

б) ако искате това да стане после, давайте пак на 8, но направете пауза по ваш избор.

8. В нощта преди изборите рибките сънували, че идва една огромна китайска акула със страшни жълти зъби и как налапва всичките рибки от тяхната вода. Ама, чакайте, ще викнете, нали нямаше вода и предизборните обещания на всички бяха да докарат именно вода. Като много знаете, вие си измислете приказка и не ме занимавайте повече.

а) ако ми се извините и черпите една цаца с бира, може да минете на 10;

б) ако не, стойте си на 8, да видите хубаво ли е така, по средата на приказката да спреш и да не стигнеш до края.

9. Изборите всъщност били страшно манипулирани, нечестни, нито по мед, нито по каквото и да е масло, а само по тиня и кал, и трябвало да се избира само една-единствена голяма риба.

а) щом това ви допада, минете на 11;

б) ако не, защо изобщо минахте на 9. Я, си се върнете на честните избори от точка 3, но този път продължете с „б”.

10. Та тази китайска акула излапала всички големи рибоци (и обединените в движения и пасажи) от всички вирове, реки и води и след това се уригнала малко некултурно, но добре че това било само сън, та не миришело неприятно. След това акулата, понеже се чувствала господар на целия рибен свят, се излегнала спокойно, но изведнъж - о, ужас! - оказало се, че е в някаква гигантска мрежа, която някакъв старец с бяла брада и ореол над главата вдигнал и отлетял нагоре във висините, а светът, или по-точно сънят, свършил.

а) минете направо на 12, за да видите развръзката;

б) минете на 13, ама после да не съжалявате.

11. Тъй като рибата-кандидат била една-единствена, то естествено тя била избрана, понеже избирателите нямали избор.

а) ама вече не ви ли омръзна от тоталитарни избори. Я, отивайте направо на 15.

б) минете на 12, за да разберете, че и с една и с много риби или съюзи за избиране - все е тая според Лао-Дзъ.

12. Тогава рибките разбрали, че няма значение за кой рибок ще гласуват, защото един ден те до една ще попаднат в супата на Големия Рибар, където всички риби са равни. Те си спомнили още и за един древен бракониер - Лао Дзъ, който бил казал: „този, който избира, той всъщност не избира”, а също и: „този, който плува в бира, ще остане на сухо”, но това последното защо си го спомнили, рибките така и не разбрали, защото май нямало връзка с изборите.

а) ако искате и други мисли на Лао Дзъ, скокнете на 14;

б) ако това не ви стига, си спомнете пък Бай Ганьо какво беше казал за изборите и тогава минете на 13.

13. И така, на самия изборен ден рибките-гласоподавателки гласували за... Е, ама вие сте пък много любопитни за кого гласували. То си имало РИК (Рибна избирателна комисия), имало си ЦРИК (Централно-рибна избирателна комисия), които събирали, вадели, брояли, прехвърляли, изчислявали проценти... Изчакайте да обявят изборните резултати и тогава ще разберете.

а) ако смятате, че съм ви прецакал с тази точка си се върнете на 12;

б) а ако все пак държите на резултатите, докато чакате да ги обявят, минете на 15.

14. „Да управляваш държавата е като да сготвиш малка риба”. Това е също мисъл на оня дърт хитрец Дзъ, но стига с тия глупости, ами дайте да видим какво има на 15 - и тоя път без никакви подточки.

15. А! То пък точно тука приказката за изборите внезапно свършва. Ако искате да не свършва, карайте „da capo” (сиреч „отначало”) и помнете, че една приказка винаги се вмирисва от главата.

 

 

© Иво Георгиев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 22.09.2006, № 9 (82)