Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Юни  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОСТАНА ПОЕТЪТ

Христо Трендафилов

web

Той беше роден поет. Носеше в себе си онова, което други се мъчат да постигнат сизифовски десетилетия. Фин импровизатор, който би могъл да си играе със стиха, но не си позволяваше да го прави. Ерудиран, с рядко срещани за нашите поети интереси към литературата и езиковата теория.

...Дойде за първи път в литературния клуб "Боян Пенев" при Шуменския университет още като войник. Лина Борджиева говореше с месианско очакване за него. Орлин Дянков прочете две стихотворения в опушената дискотека. Сякаш някой отвори прозорците.

Съчетаваше аналитичния скепсис с ефирната лекота на езика. Сега, когато четем всичко между редовете на бързо сменящите се събития, долавяме в стиховете му глухия тътен на едно поколение, което добре знаеше кода на своята орисия, но не искаше да губи надеждата си за полет:

Ала бърка в сметките заровен
този непознат "математик".
Щом с криле отдавна прошнуровани
още можем с тебе да летим.

В най-ранните му творби често се срещат думи като "плач", "болка", "есен", "залез". Оттам той тръгна към безкрайността на морето и една нова семантика.

...В клуба недоволстваше, че има пост секретар. До такава степен ненавиждаше рецедивите на административната машина, че тя го дразнеше дори само като понятие.

Пишеше и четеше често свои стихове. Гласът му се чуваше на всички поетични четения и обсъждания. Съдбата на поколението му го вълнуваше, вълнуваха го младежките движения, но България бе още тясна за тях.

Не дочака своята стихосбирка, животът бързо прекъсна книгата на дните му.

Остана Поетът.

ноември 1990

 

 

© Христо Трендафилов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 08.08.2001, № 8 (21)