Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
:. Книгомрежа  Анотации на нови книги: RSS абонамент!
Каталози
:. По дати : Февруари  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook!  Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Среавни цени с Книгосвят във Facebook!
:. Книги втора ръка  Книги за четене Варна
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРЕДИСЛОВИЕ

Нейко Нейков

Преди време на чаша мартини в клуба на актьора във Варна се роди идеята да напиша биографията на Арам Берберян-Датв. С него решихме да направя едно сериозно изследване на живота и дейността му, да се опитаме със съвместни усилия да го представя като човек, композитор, пианист-изпълнител, диригент.

Но още от първите страници обектът (т.е. - самият Арам) не се вмести в определения шаблон, защото той е многообразна, особена и трудна за обхващане личност, която не се поддава лесно на описание. Противоречиво е и отношението на хората, приближавали се до него през 75-те години от битието му. Те го боготворят, но някои не го приемат насериозно. Хвалят го, а понякога не говорят добре зад гърба му. Част от тях се разминават с него и пътищата им се. разделят, но повечето остават завинаги в сърцето му и той в техните. Защото Арам е многолик в очите на хората, но приятелите му знаят, че обикне ли някого - обича го цял живот. Плени ли го някаква идея - той й остава верен завинаги.

Разговорите с Арам Берберян-Датв и с хората, общували с него през годините, ме хвърлиха в отчаяние, защото в един момент изгубих самочувствие и увереност, че ще мога да се справя със задачата.

Изправих се пред труден въпрос: Кой всъщност е Арам Берберян-Датв? Арменец ли е или българин? А някъде го смятат за германец или дори - гражданин на света? Композитор ли е или диригент? А може би прекрасен пианист? Неудачник или успял в живота си е този дребен на ръст, но жив, пъргав и с проницателен поглед, неостаряващ човек? Попитах го за последното и той категорично отговори:

"Щастлив съм!" И добави: "Сега съм щастлив!" Подчерта думата "СЕГА", защото през последните осем години (1993 - 2001 г.) той реализира много от това, което е таил в себе си, и най-важното - получи световно признание за цялостната си многостранна творческа дейност, признание за човешките си достойнства.

За всичко, което е било преди това "СЕГА ", ще стане въпрос по-нататък в изложението.

Спомените на. Арам са пред мен, снимките и документите също, международната информация и мнението на другите за него е записано - остава само материалите да се подредят и предложат на читателите. Целта ми е благородна - да представя пред тях образа на един честен творец, кореняк варненец, отдаден на музиката в името на доброто у хората.

Home

Нотите
на
една
съдба
/Нейко
Нейков/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top