Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Октомври  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МИТРОПОЛИТ МЕТОДИЙ (КУСЕВ)
=============================

Митрополит Методий (Кусев)Митрополит Методий (Кусев) е роден през 1838 г. в гр. Прилеп. Той е първият български каноничен митрополит на Старозагорска епархия, избран на този пост през 1896 г. В паметта на старозагорци той е създателят на забележителния парк "Аязмото", а в националната ни история буйният митрополит ще остане като един от най-активните и непримирими борци за самостоятелна национална църква, както и за освобождението и присъединяването на населената с българи област Македония към Майка България. След погрома на Априлското въстание, като помощник на Пловдивския владика, той събира писмени доказателства за турските зверства и с риск за живота си, завързвайки документите за краката си, успява да ги занесе в Цариград и да ги направи достояние на европейските дипломатически мисии. След Освобождението, като помощник на екзарха, поставя основите на българското училищно-просветно дело в Македония. Много тежко преживява жестокия погром и разпокъсването на България през лятото на 1913 г. Своите горчиви прозрения излага подробно в книгата си "Погрома на България. Виновникът" (1914, Ст. Загора), в която посочва болезнено точно и ясно истинските виновници за националната ни катастрофа - руския император Николай ІІ и неговата имперска дипломация. Автор е и на брошурите "Погрома на България. Предсказан преди 115 дни от 16 юни 1913 год." (1913), "Македония в своите жители само сърби няма" (1913), "Двете наши илюзии" (1914), "Една пакостна легенда", "Войната спасителна за България" (1917). Умира в Стара Загора през 1922 г.

ПУБЛИЦИСТИКА

Книги
 Из "Погрома на България. Виновникът"

 

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2013
Електронно издателство LiterNet