Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Октомври  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЕЛЕНА МУТЕВА
=============================

Елена Мутева е родена през 1829 г. в гр. Калофер. Първа българска поетеса, авторка на "Басня" и на одата "Бог", публикувани в "Български книжици" 4 години след смъртта й, през 1858 г. На нея се приписва и творбата "Рождество Христово", която българските студенти в Одеса пеели по онова време. Тя е в основата и на написването на поемата "Стоян и Рада" (1845) от първия новобългарски поет Найден Геров, който й я посвещава. Първа българска фолклористка и преводачка - печели четящата публика с превода си от руски език на романа на Александър Велтман "Райна, блъгарска царкиня" и "Турски приказки", публикувани също след смъртта й в сп. "Български книжици". Нейният брат, д-р Димитър Мутев, успява да публикува в списание "Български книжици", на което е основател и редактор, малка част от литературното й наследство, поради ранната си кончина. Поетесата умира през 1854 г. в гр. Одеса, покосена от тежка болест.

ПОЕЗИЯ

Стихове
  Бог
  Рождество Христово

 

* * *
Критика за Елена Мутева

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2013
Електронно издателство LiterNet