Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КРАСИВО И МИСТИЧНО ЗА ЛЮБОВТА

Жоржета Чолакова

web

Гален Ганев. Красива и мистичнаГален Ганев е безспорен поетически талант, който неведнъж е бил забелязван и високо оценяван от литературната критика. „Красива и мистична” е поредната успешна изява на поета, която озвучава най-интимните, най-деликатните полета на човешката духовност.

Представените стихотворения са организирани в четири цикъла, които са не само композиционно симетрични, но са положени в една обща лирическа тоналност, което ги прави единни и вътрешно съзвучни. Гален Ганев изгражда един изтънчен свят на любовно медитативните настроения, чрез които се разкрива образното богатство и лирическият финес на една интелигентна чувствителност. Любовта е пресъздадена като сила, която създава красота и смисъл - а това е послание, което в съвременната ни поезия сякаш отдавна не е прозвучавало с такава естественост и образно въздействие. Метафоричната асоциативност се изгражда на основата на сензуалния регистър от докосвания, звуци и цветове, които преживяват чудото на любовната метаморфоза. И тук не става въпрос за игра на въображението, а за изграждането на една имагинативна реалност, в която нежността и еротичният трепет разгръщат вътрешната семантична перспектива и придават на обикновените неща неочаквано сияние. Всичко, до което се докосва поетовата мисъл, се разтваря в едно упоително съзерцание и движенията на образите са забавени, за да се долови всяка тяхна извивка - реална или въображаема. Лирическият субект проектира своята нежна и деликатна чувствителност върху света около себе си, за да му придаде своето любовно очарование и по този начин да го изпълни с особена виталност.

Поетичният език на Гален Ганев е пластичен и с лекота пресъздава мелодиката и ритмиката на образните импулси във формата на класическия стих, който сякаш е най-подходящ да пресъздаде естетическия идеал за възвишената красота и одухотвореното проникновение на любовното изживяване.

 


Гален Ганев. Красива и мистична. Пловдив: Университетско издателство „Паисий Хилендарски”, 2012.

 

 

© Жоржета Чолакова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 08.08.2012, № 8 (153)