Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВЕЛИСЛАВ БОРАНОВ
=============================

Велислав БорановВелислав (Венци) Боранов (1950-2011). Актьор в Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" - Велико Търново. Творческия си път започва в Шуменския театър "Васил Друмев", следват 5 години в Ямболския театър. От 1977 г. работи в МДТ "К. Кисимов" - Велико Търново. Изиграл е десетки роли в театрални и оперетни спектакли, партнирал си е с колеги от великотърновската театрална трупа и с редица гостуващи актьори; работил е с различни режисьори. Участвал е в постановки на "Телевизионен театър" в БНТ и във филмови продукции през 80-те и 90-те години на миналия век. През последните сезони създава едни от най-зрелите си роли. По повод 60-годишния си юбилей представя бенефисен спектакъл по "Камината" от Маргарит Минков с ролята на Хенри (Ирис - Стефка Златкова, реж. Стела Андреева). Той е един от инициаторите за дългогодишното сътрудничество между ДМТ "К. Кисимов" и театъра в гр. Ниш, Сърбия; изнасял е авторски спектакли сред българската диаспора; участвал е в международни театрални фестивали. През 2010 г. е заснет филмов очерк за актьора и твореца "Театърът е моят живот", реж. Георги Василев. През 2008 г. е удостоен с награда на Министерството на културата за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието и популяризирането на българската култура. Пише прочувствена и нежна поезия. Негови стихове са публикувани в литературни издания в родния Шумен и във Велико Търново. Част от последните му поетични творби, наред с други текстове, посветени на актьора, са отпечатани в алманаха "Света гора" (В. Търново, 2010/2011).

ПОЕЗИЯ

Стихове
  Самокритично
  Носталгия
  Отсъствие
  Усещане за твоето отсъствие
  Ръцете
  Защо са дълбоки и тъжни очите ми
  На * * * *
  Прозорци

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2012
Електронно издателство LiterNet