Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

АМЕРИКАНСКА ТРАГЕДИЯ, ИЛИ ФРЕНСКАТА КОМЕДИЯ

Мирослав Ангелов

web

Котаракът с важното име Стивън Едуин II, живеещ като аристократ из просторното имение Шлайцхер, покрайнините на Малъкградец, щат Мейн, скокна без причина в пикапа на Джим Фитцпатрик - смотан пощальон, приютил в бунгалото си и около него общото усещане за миризма от над петдесет бездомни котки; Стиви не пропусна уникалния шанс да се ступа с трима от своите низши събратя - накрая го спаси единствено бягството с "втория стоп", този път към Ери. Пристигнал до езерото, макар и с наднормено тегло, самецът бързо изкатери първото въже и се спотаи свит в мрачно кълбо на борда на контейнеровоза "Покахонтас", с капитан Фридрих Свенсон, плаващ от Бъфало до Марсилия, щата Европа. Ст. Ед. изкара горд двете ужасяващи океански бури на лапи, а на пристана, уморен и гладен - добре, че бяха мишките и задигнатото - примря като болен на задната седалка на малкото "Рено" на г-ца Шапюиза, която го надуши в покрайнините на столицата и постави огромните си диоптри за късогледство. Милата пенсионирана учителка по английски, мразеща папагалите, кучетата и котките след забавния (в очите на другите деца) инцидент в детската градина – спомен, плуващ и до ден-днешен като затапена бутилка с листче в съзнанието й, побърза да набере избродирания в шрифт "Ариал" телефонен номер от каишката. Стан Шлайцхер сънено изръмжа в слушалката след "Ало, обаждаме се от Париж", после попита, дали иде реч за Париж, щата Тексас, или е поредната грешка на индийските колцентрове, но след добрият британски акцент на "В истинския Париж сме!!", той успя да смотулеви скритото след войната в джунглата от "специалните мисии" - "Мерси, мадам".

Всъщност, освен зеленоокият дърт сухар, никой друг от петдесет и шестчленният роднински клан не бе напускал пределите на свещената и неприкосновена земя на незначителния Мейн. Шлайцхер не долюбваха приключенията, изненадите и гостуванията.

А Стивън Едуин II, който възвърнаха в Америка с частен полет в самолет, пилотиран от някой си Алекзандър Кинг, прекара цялата последвала седмица на любимия си стол в спомени по френската глезана Шантал Дебюси.

 

 

© Мирослав Ангелов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 08.1.2015, № 1 (182)