Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЧОВЕШКОТО ДЪРВО НА ДЖИМ

Мария Петрова

web

Имало човек на име Джим, който посадил дърво в една гора. Не щеш ли, се разболял от страшна болест, която щяла да го убие. Отчаяна, жена му седнала под дървото и извадила негова снимка. Заплакала над нея. Вятърът я грабнал от ръцете й и я закачил на един от клоните. Тя се опитала да я стигне, но не успяла. Щом се прибрала, видяла, че Джим е оздравял. Разчуло се за чудото и други хора започнали да закачат снимки на болните си роднини. Нарекли го "Човешкото дърво на Джим". Една зима негов съсед го отрязал, за да си накладе огън. Когато Джим видял, че дървото му е отсечено, се натъжил. Изведнъж чул глас:

- Ти знаеш ли, че в Америка има вълшебно дърво. Когато откъснеш едно от цветчетата му и го сложиш на мъртвото нещо, то се съживява.

Джим се ослушал, огледал и видял как една от падналите снимки му говори. Тогава той попитал:

- Кой си ти?

- Аз съм снимка на едно момче, оздравяло от Човешкото дърво на Джим.

- И искаш да кажеш, че трябва да отида чак до Америка, за да го спася?

- Това решаваш ти - отвърнала снимката, а вятърът мигом я издухал.

Джим решил да потегли към непознатата страна, макар да нямал достатъчно пари, за да пътува със самолет. Той щял да иде до летището на кон. Оседлал го и тръгнал на път. Докато яздел, си мислел: "Ами сега, как ще стигна до дървото, как ще откъсна цветчето..."

Тогава му хрумнало, че докато пътува с коня си, може да завежда хората до различни места и така да събере пари, за да отиде до Америка със самолет.

Когато пристигнал, той се сетил, че не знае къде е това дърво. Дни наред питал хората, но никой също не знаел. Един ден срещнал стар магьосник с дълга бяла брада. Преведеният старец го спрял:

- Ще ти кажа къде е дървото, но само ако ми дадеш шепа от пръстта под него.

- Добре - съгласил се Джим.

- През девет планини в десета. На върха на десетата планина има гора. Първото дърво със синя пръст в корените си е това, което търсиш.

Джим пътувал два дена. Най-накрая стигнал до дървото. Взел цветчето и една шепа пръст. Върнал се при магьосника и му дал пръстта. След това се прибрал у дома. Сложил цветчето на дървото. То оживяло и отново хората започнали да закачат снимките си на него. Но снимката, която му проговорила, не се появила никога вече.

 

 

© Мария Петрова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 25.12.2012, № 12 (157)