Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РАЗОТИВАМЕ СЕ

Коста Радев

web

Разотиваме се, писа ми един приятел по повод смъртта на Васко Колев.

Разотиваме се. Като след дълга разпивка, на която вече не помним повода и началото, голямата й част се губи в мъгла, останали са само празни бутилки, замътени чаши и петна по покривката. А ние - набързо, кой накъдето хване в мрака.

И като се озърнеш - какво е останало? Несбъднати мечти, забравени амбиции, разочаровани деца, обидени съпруги. И тук-там някой текст, от който малцина се интересуват.

Но малцина от нас ще оставят спомен за светъл, ведър, честен - това беше Васил Колев. Боже, колко рядко използваме вече думата Честен! И талантлив при това. И то талант, какъвто рядко бива в нашата литература. Зашото Васко пишеше бавно, мъдро, спокойно и без да мисли много-много за издаване. Дебела, умна, мъдра, весела книга - "Историята на Глум". Кошмарът на издателите - умна и обемиста книга от българин. Затова Васко не бързаше - известна му бе предварително реакцията на издателите. Един вариант на книгата бе публикуван във вездесъщата и безкрайно полезна "Света Гора". Намерете я. Прочетете я. Има я в електронен вариант пак там. Аз не се съмнявам в бъдещето на тази книга. Просто времето не беше подходящо за Васил Колев. Или той - за това противно време. Преди години тази книга-сатира никога не би излязла ясно защо. Сега все още чакаме издателската гилдия да престане с опростачването на нацията и да се поразрови за истинските ценности. Васко не дочака. Както и мнозина други. Всъщност големите български писатели много често са се разминавали с времето, в което живеят. Понякога с десетилетия. А разхвалваните, търсените, награждаваните техни съвременници набързо са потънали в литературното небитие.

Васко знаеше съдбата си и я посрещаше с тъжна насмешка. И дори когато черната болест го сграбчи, намери сили да се бори. Той я победи; тя обаче го надхитри. Срещу подлостта и хитростта той беше безсилен.

Разотидохме се, Васко. За известно време. Там, където ни чакаш, времето е без значение. Тъй че, полека-лека приготвяй чашите.

А ние тук ще продължим да говорим за книгата ти. Дължим го не само на тебе, но и на литературата.

 

 

© Коста Радев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 11.02.2015, № 2 (163)