Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ИЗНЕВЯРА

Коста Радев

web | Речник на глупавите думи

През кратките периоди на моя брачен живот съм се старал усърдно да остана верен на жена си. Затова няма да изследвам изневярата според мижавия си личен опит; достатъчно е да се огледам наоколо. Ние плуваме в океан от изневеряващи - или изневерители, ако предпочитате този термин - а като мачти в пренаселено пристанище отгоре се люшка безкрайна гора от рога. Изобщо семейната вярност не е на почит сред обществото. Някога може да е била първа добродетел, но сега на нея се гледа като на стара шевна машина - странна и безсмислена. А от този възглед до практическите изневери няма и косъм разстояние.

Не мога да упрекна изневеряващите мъже - най-малко аз, - но не храня и симпатия към тях. Повечето са комплексирани, глуповати и наплашени. Някои направо се подмокрят от страх; чудя се каква ли наслада ще изпитат в сюблимния миг на изневярата. Вероятно си представят всевиждащото око на съпругата да ги пронизва с погнусен поглед иззад гардероба. За тях голямото наказание за изневярата е самата изневяра; затова сетне горчиво се разкайват и молят времето да се върне назад. Разбира се, смаяните им съпруги набързо им го връщат тъпкано и с чиста съвест - а чистата съвест многократно увеличава удоволствието - все още чудейки се откъде техният мухльо се е престрашил на подобна забежка.

Другите мъже, смятащи себе си за печени донжуани, са ней-лесната плячка на дамите, спортуващи в областта на чаршафното изкуство. Там въпросът кой кого не се разглежда. Пито-платено от двете страни и толкоз. Дори не го бих броил като истинска изневяра, но технически си е такава. Чувствата са епидермални, само в областта на осезанието и обонянието, но изневерите на това ниво са много повече от причинените поради неустоима внезапна любов.

В повечето случаи изневярата е плод на случайността, катализирана от алкохола. Тя е случаен акт, различен от дългия процес на влюбване и вричане във вярност; повече е бягство от рутината на доскучалия брачен живот. Случайно напиване; след него горкият махмурлия е преценил, че тази работа не е за него и се пази, вкопчен за полата на съпругата. Една изневяра често има оздравителен ефект - стига другият член на семейството да не подозира нищо. Не подучвам никого на лицемерие, само констатирам факта; пък всеки сам да си преценява.

Вероятно за изневяра трябва да се брои само случаят, когато наистина обичаш човека, комуто изневеряваш. Няма любов - няма изневяра. А със сигурност никаква любов не те приспива дотам, че да проспиш зовът на изневярата. Дочуеш ли да вие оня планински рог, заблъскат ли светкавици в главата ти, падне ли ти пердето - всякаква любов остава отвъд завесата. А на другия ден пак си е жива е здрава, и е най-важната в живота ти; но двамата вече си имате една малка тайна и бързате да я забравите.

Забравата е велико човешко достояние.

Аз имам цел - да бъда щастлив. Просто се съобразявам с нея и следвам интуицията, като внимавам да не преча на останалото човечество. Пък докъде ще стигна - само Бог знае. Или онзи другият, дето се подхилва, скрит зад Божия гръб.

 

 

© Коста Радев
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 03.10.2015
Коста Радев. Речник на глупавите думи.. Варна: LiterNet, 2015-2016.