Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЛИНИЯ И ТОЧКА
(Не по Кандински)

Дилян Еленков

web

Отново е сутрин. Петров се събуди с ясна и достоверна мисъл. Достоверна само за него. След почесване по тила, някъде и по врата, с лявата ръка, нахлузи едно нощно таке (студено бе в стаичката му) и се загледа в една точка. Дълго гледаше точката. Точката играеше в различни форми. Това е, каза си Петров. Това е безкрайността. Безкрайност, изразена в права, без начало, без край. Точката е напречното сечение на безкрайна права. Тук дойде първият въпрос, който Петров си зададе: безкрайната права кръгла ли е? Не самата тя, бивайки безкрайна, а напречното ѝ сечение. Може пък да е плоска. Като китайските спагети. Но Петров предпочете да е кръгла и затова си каза така, точка, кръгла е, значи безкрайна. Да го докажат онези с микроскопите. Тогава се сети и втори въпрос (като остави точката на мира): линията, ако е безкрайна, и следвайки функция на безкрайна повторяемост (сингулярност някаква), дали в себе си не повтаря безкрайния, единствено възможен, край на безкрайността, тоест кръгът. Развълнуван от съжденията си, Петров отдели поглед от точката, стана да си свие цигара, при което стъпи накриво и си изкълчи глезена на десния крак.

 

 

© Дилян Еленков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 02.09.2020, № 9 (250)