Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЛЕКА ЖЕНА

Атанас Стойчев

web

Хетерата е лека жена с тежък характер.
Алкифрон

Българските мъже много обичат онзи виц за офицерската чест. След като свършила със своите сексуални упражнения, жената заговорила за пари. Българският офицер, казал вече облеченият мъж, за едната чест живее, пари от жена не взема. Козирувал и излязъл от стаята.

Истината е, че българските мъже не обичат да правят подаръци на жените и особено да си плащат за удоволствието, което им доставят те. Познавам млад чаровен моряк, който се гордее със следната история. Бил с кораба в Одеса, където се запознал с красива млада жена. Тя го поканила вкъщи и го нагостила. Оказало се, както често се случва с руските жени, че е самотна и има дете. След като приспала детето, тя му се отдала. Преди да си тръгне, тя с голямо неудобство го помолила да остави някаква сума, защото е сама и е трудно с детето. И какво отговорил българският моряк, горе-долу същото, което казал българският офицер. Приличам ли ти на мъж, рекъл, който дава пари за това.

Ни в клин, ни в ръкав, веднъж ЕМП* каза, че лека жена не значи лекомислена жена. Да-да, той знаел онзи древен израз, че хетерата е лека жена с тежък характер. Но той познавал жена, която продавала тялото си, не страдала от това и имала лек характер. Много мило и ненатрапчиво казвала, че мъжът трябва да си плаща за удоволствието, да прави подаръци на жената и да носи цветя. Парите, според нея били един от най-силните афродизиаци. Жените винаги се чувствали използвани. Парите донякъде компенсирали това. Ако не са парите, тя едва ли щяла да бъде толкова грижовна в леглото. Във всяка жена дремела платената жена и нямало лошо това чувство да бъде събудено и да му се даде шанс да разцъфти. Никога през живота си не е била с двама мъже по едно и също време. Нещо повече, нямала нищо против продължителните връзки. Твърдяла, че ако не е изгубила мъжа си, починал нелепо, едва ли би си позволила връзка с друг мъж. Тя се привързвала към поредния мъж и рядко раздялата настъпвала по нейна инициатива. Освен на парите, държала на добрия секс. По-скоро снажна, отколкото слаба, тя била създадена за любов и изпитвала истинско удоволствие от секса. Признавала, че може да се възбуди и простене дори в ръцете на масажист. Никога не казвала на мъжа, че е единствен и неповторим. Все пак мъжете, които харесвала, били много по-малко от мъжете, които не харесвала. Като истинска лека жена, тя държала в отношенията й с мъжете да има лекота, никакъв драматизъм и усложнения. Поддържала връзки, както със свободни мъже, така и с женени. Не насилвала никого, оставяла мъжа сам да си вземе решението. Не страдала и нямала скрупули спрямо жената на женения мъж. Държала на честните отношения и ако мъжът вземел решение да си тръгне, просто трябвало да й каже навреме. Тя се уреждала със следващ мъж на минутата. Макар снажна и надарена, тя не парадирала с формите си. Обличала се скромно, по-скоро спортно, отколкото свръхелегантно, но имала много обожатели. Винаги била наясно със себе си и била сигурна, че никой не може да я омагьоса, освен ако тя не реши да бъде омагьосана. Мъжете, които се опитвали да замъглят съзнанието й с алкохол, губели още преди да са започнали.

След като си изберяла мъжа, тя не допускала никого наблизо, дори кафе не пиела с обожателите си. Повечето мъже се влюбвали в нея, но тя не държала на това. Достатъчно било да я харесват. Не обичала тежките драматични ситуации, среднощните обаждания, трагичните разговори с изнервени и наранени съпруги. Искала да бъде освободена от това обсебващо любовно чувство и препоръчвала същото на мъжете. По този начин тя се чувствала свободна и лекокрила като птичка. Никога не страдала за предишен мъж. Изненадвала мъжете с това, че нямала никакви претенции към тях и не ги ревнувала. Във всеки момент била готова да им даде пътя.

Била шокирана, но лесно се измъкнала от изненадващата кончина на мъжа си. По същия начин се справяла и с други тежки житейски ситуации. Не било лесно да оцелее самотна жена, но тя с лекота сменяла работата си, дори местоживеенето си. Накрая се установила в този крайморски град, успяла да отгледа сина си сама и вече като ученик да го уреди с прилична квартира. Синът не знаел нищо за нейните мъже. Справяла се с всяка работа и не се срамувала дори да бъде сервитьорка. Защото след смъртта на съпруга си, точно с такава работа се захванала. После станала администраторка в хотел, а по-късно и управител в същия хотел. Не се поколебала да се премести в този град с малкия си син, в началото на квартира. Изтеглила кредит и открила малък магазин за дрехи, част от които сама шиела на старата шевна машина, която пренесла от родния си край. След няколко години имала собствено жилище.

Наистина била трудолюбива и способна жена. Не ангажирала с нищо мъжете, те били само за любов. Сама си вършела всичко вкъщи, включително и мъжките работи. Апартаментът й бил скромен, но изящно обзаведен и подреден. По стените висели картини, нито една от тях еротична. Старите мебели, изшкурени и възстановени от нея, заедно с антикварните предмети по тях, старинните свещници из стаите, които тя често палела, поддържали топлата атмосфера у дома й. Имала стар грамофон, богата колекция от плочи и не признавала никакви съвремeнни стереоуредби. Обикновено поднасяла лека вечеря, придружена с бутилка вино. Нямала никакви намерения да се обвързва, не искала някой да й се мотка из подредената къща срещу удоволствието да му пере чорапите. Освен лека, тя била много удобна любовница.

МП** бил първият мъж, който я нарекъл лека жена. В началото тя се стреснала, но после се успокоила. Утешил я, като й казал, че няма предвид жена, която прехвърча от мъж на мъж. После в разговора признала, че е прав. Признала му също така, че той бил единственият мъж, който не я ревнувал.

Когато той й предложил да се разделят, усетил, че новината я жегнала. Не можело да бъде другояче, защото досега всички мъже държали да бъдат докрай с нея и си отивали с безкрайно съжаление. Причините най-често били невротични ревниви съпруги, липса на пари, работа на друго място или в чужбина. Друга жена ли, попитала. Нищо повече, дори се усмихнала и бързо възстановила обичайната си форма на лека и непринудена жена. Моят приятел ми призна, че очаквал друга реакция, мислел, че тя ще тръгне да драматизира и ще го моли да остане. Не, не станало така. Нека да не прозвучи като заплаха, усмихнала му се, но да знае, че ако реши да се връща някой ден, няма да се случи. Никога не се връщала към предишните си мъже.

Нямало друга жена.

Аз знам причината. Моят приятел обича сърцераздирателните връзки, жените да се тръшкат и бият за него, да му се обаждат посред нощ и да го ревнуват на всяка крачка. А той да седи като сфинкс и да наблюдава спокойно поредния драматичен спектакъл.

Боя се, че МП не е лек мъж.

 


* Един мой приятел (б.м., А.С.).
** Моят приятел (б.м., А.С.).

 

 

© Атанас Стойчев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 23.10.2014, № 10 (179)

Из предстоящата книга на Атанас Стойчев - "Камък по блудницата".