Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
:. Книгомрежа  Анотации на нови книги: RSS абонамент!
Каталози
:. По дати : Декември  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook!  Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Среавни цени с Книгосвят във Facebook!
:. Книги втора ръка  Книги за четене Варна
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЮРИЙ АНДРУХОВИЧ
=============================

Юрий АндруховичЮрий Андрухович е роден на 13.03.1960 г. в гр. Ивано-Франковск, Украйна. Започва кариерата си през 1985, когато заедно с други двама млади поети - Виктор Неборак и Олександър Ирванец, създават концептуалната група за литература и музика "Бу-Ба-Бу". Тази литературно-музикална карнавалност се оказва особено адекватна в условията на рушащата се Съветска империя. От 1989 до 1991 живее в Москва и учи в Литературния институт "Максим Горки". Вече е публикувал стихосбирките си "Небе и градски площади" (1985), "Центърът на града" (1989) и сборника с разкази "Вляво, където е сърцето" (1989). Следват "Екзотични птици и растения" (1991) и "Екзотични птици и растения" с приложение "Индия" (1997). От 1991 Андрухович е един от редакторите на литературно-културологичното списание "Четвер", редовно сътрудничи и на други големи литературни списания на Украйна. Големият пробив на Андрухович идва през 1993 с романа "Московиада" (2009, на бълг.), който превръща автора си не само в институция в родната му Украйна, но и в лицето на новата украинска литература пред света и вече в истински литературен Патриарх. В "Московиада" авторът изтъкава гротескно пано от реалност и илюзия, от автобиографични мотиви за студентския му период през 1989-1991 и иронични откровения за духа на времето. Автор е и на още няколко романа, последният от които е литературната мистификация "Тайна", съставена от (вероятно фиктивни) интервюта. Той е редактор на Енциклопедия на съвременната украинска литература, съавтор заедно с полския писател Анджей Сташук на сборника с есета "Моята Европа" (2000; 2001), преводач на украински на Шекспир, Керуак и американските поети от бийт-поколението, както и на Рилке, Б. Пастернак и О. Манделщам. Автор на един музикален албум ("Андрухоид") и на множество текстове на песни. Негови произведения са превеждани на всички европейски езици. Носител е на престижните: Хердерова награда за литература, Австрия (2001); Награда за мир "Ерих Мария Ремарк" (2005); Литературна награда на Лайпцигския панаир на книгата за европейско разбирателство (2006); Литературна награда на Централна Европа "Ангелус" за романа му "Дванайсетте обръча" (2006) и наградата "Антонович" за изключителен принос към украинската литература.

ПУБЛИЦИСТИКА

В превод от украински - Яна Камберова, Остап Сливински

Обръщения
  Обръщение на украинския писател Юрий Андрухович

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2014
Електронно издателство LiterNet