Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ГОРКИЯТ ВОВА

Василий Рибников

web

Цяла седмица Русия си сменяше съюзниците, като валенки в лятна нощ. В страната настъпи епоха на преоценка на ценностите, първо това се наложи за рублата и накрая дойде време за мисълта кой сега се явява истинският приятел на Москва и кой само си дава вид, че се бои от Путин, а всъщност само чака момента, за да го удари в гръб с нещо тежко и тъпо.

Ето, изглеждаше, че е Германия - братски народ, имат общ враг - Бандера, дедите са воювали, строили са заедно Берлинската стена, и до днес тази стена има за Русия сакрално значение, защото самият Путин по време на службата си в КГБ пробил в нея дупка, за да слухти през нея за плановете на западногерманските военни, но след това в тази дупка нещо се объркало и за късмет се промъкнали майки с деца, развихрил се скандал и заради греха на младия майор се наложило да го отзоват в Съветския съюз, а след известен брой години стената се затрила от мъка.

Изглежда след такава съвместна история Русия и Германия просто били обречени на вечна дружба, особено когато Путин, широко използвайки прогресивния опит на своя немски предшественик - който до 1939 г. и по-точно до 22 юни 1941 г., както е известно, бил "политик от най-висока класа", - анексира Крим, с което повдигна авторитета на Германия до небивали високи, напомняйки отново на целия свят за миналото величие на Третия райх. Поначало канцлерът Меркел наистина се държа по отношение на Върховния владетел както подобава на жена, която знае своето скромно място пред железния мъж, на когото хич не му минават тия - в най-лошия случай сгълча Путин на думи, внимателно претегляйки ги. И така, вместо направо да каже: "На тоя маломерен плешивец нещо ботоксът му е дошъл в повече" - внимателната Ангела казва на Обама: "Путин живее в друг свят", все едно намеква, че Владимир Владимиривич просто малко се е поразвълнувал и сега му е нужна почивка и доста кубици галоперидол, а санкциите само ще го възбудят и в това състояние може да натвори какво ли не, пък и от един тъпчо колко можеш да вземеш. Такова положение напълно устройва Путин, който в това време вече всецяло се наслаждава на властта си над света и даже се заема да работи по плана си да анексира луната и накрая да разбие бунтарския флот на Юпитер. А когато някои горещи глави в несъстоялата се Украйна възнаградиха Меркел с названието "фрау Рибентроп", Владимир Владимирович го възприе като най-добрия комплимент за своята бойна дружка и най-голямо доказателство за това, че въобще не се е подлъгал във фрау Ангела.

После нещо неуловимо се промени и в един прекрасен австралийски ден Путин от властелин на света се превърна в засрамен мъник, когото дюдюкащите лидери на срещата на Големите 20 не навряха под леглото, само защото не познават този весел руски обичай. А досега верната съратница Меркел, след многочасови преговори с невменяемия "Волдемар", изведнъж става някак зла и противна, и оттогава все прави така, че не само говори за невъзможността да се отменят санкциите, а и за перспективата още да се засилят.

Стигна се даже дотам, че тази седмица немската канцлерка си спомни как през 2007 г. Путин й пусна кучката Кони, явно, за да покаже на високата гостенка какъв виден мъж е.

Ето каква злопаметна гадина се оказва тази Меркел. Всичките тия години се преструва на приятелка, уж готина, а в душата си е криела люта злоба, ненавист към руския народ и сега някой ще ми говори ли, че санкциите против Русия ги въведоха просто така, заради смехотворното присвояване на Крим и войната против някаква несъстояла се Хохлорусия?

Туй то.

Ама тогава Владимир Владимирович просто се пошегува. Разбира се, той е знаел, че фрау Ангела се бои от кучета, затова и реши да й пусне адската си кучка, за да види как невъзмутимата канцлерка ще заговори с неприятен глас и ще вирне крак от креслото. Ама какъв смях щеше да падне. Пък и той никога не би позволил на Кони да захапе Меркел, това е Владимир Владимирович - не само известен джентълмен, но също и мил мачо. Само да се беше опитала Кони да подгони изплашената жена - Путин на мига сам щеше да подгони кучето, да го хване в движение, да падне с него на килима и да се закиска като някое дяволче. Това щеше да бъде много красива мъжка постъпка. Но би ли могла да го оцени тази опърничава старица Меркел? В никакъв случай. Вместо думи на искрено възхищение и благодарност до гроб, руският народ получи от вероломните немци само мъка и страдание. Крайно разочарован от недостойното поведение на фрау Ангела, Владимир Владимирович все пак реши да й даде още един шанс в памет на миналата дружба и изпрати в Германия специални доброжелателни пратеници, които да предложат на немците да си поделят Украйна на две, като не намесват в тая работа Америка и разни други кози, които пречат на почтените хора да се изправят на крака.

Уви, призракът на кучката Кони застава между братските народи: германските власти не само отговарят с категоричен отказ, но и разкриват секретните предложения на путинския пакт в пресата. Толкова непорядъчна, вероломна постъпка Владимир Владимирович никога не е очаквал от немците. До този момент всичко това малко уж напомня за казуса с Янукович отпреди година, когато Виктор Фьодорович в кулоарите на Вилнюската среща на високо равнище размахваше юмруци пред лицето на Меркел, разказвайки й как той се бие в ръкопашен смъртен бой с Путин и затова му се полага скромна парична помощ в размер на 160 милиарда. Извън всякакво съмнение, това е бил най-тъпият опит за раздаване на трофеи през живота им, който се налага да видят Меркел и присъстващата на разговора домакиня на срещата Дале Грибаускайте. Разбира се, в резултат на преговорите Виктор Фьодорович недвусмислено е пратен за зелен хайвер, а събеседниците му се възмущават до такава степен, че решават да направят от смотания донецки бик международно посмешище, като предоставят за открит достъп служебните видеозаписи от разговора.

По този начин на Янукович прозрачно му се дава да разбере, че няма право на поверителни преговори със световната буржоазия отсега нататък. И сега на същата тази Меркел самият Путин смее да намеква! Ама не, на такива другари като Владимир Владимирович подаръци не са нужни. В това трудно време на Русия са й необходими истински верни съюзници, мощни страни, които няма да се изплашат открито да заявят своята поддръжка за курса на Владимир Путин, да застанат рамо до рамо, а ако се наложи и гръб да ударят. И Путин намира такъв съюзник - република Хаити.

Както съобщава авторитетната агенция Life News, миналата събота в Хаити се състоя многохилядна демонстрация на окуражени негри, които излезли на протестна акция с портретите на Владимир Владимирович Путин и призиви: "Путин, моля те, помогни!". Негрите палят гуми, викат оскърбителни лозунги и смятат, че многомилиардната помощ от страна на САЩ отива само в полза на властващата върхушка в републиката, а всъщност те хранят цяла Америка. Нищо чудно че страната в момента се управлява от продажен президент на име Мишел Мартели, който по-рано, както елегантно припомня Life News, е бил естраден певец и се е подвизавал по сцените под псевдонима Сладкия Мики. Как да не направи човек очевиден паралел с несъстоялата се Украйна, където властта се взе от сладкаря Порошенко!

Струва ли си да се удивляваме, че прогресивните негри в Хаити се бунтуват против хунтата, призовавайки на помощ Владимир Владимирович Путин - известен покровител на всевъзможни народни републики? Всички знаят колко струва само да се излезе на улицата и да се извика "Путин, помогни!" и той тутакси ще се отзове и ще помогне. Най-добрите вуду магьосници на острова цяла седмица майсторят куклата на руския президент, за да помогне на нуждаещата се от приходи Хаитиянска народна република. Не без основание, според слуховете, Владимир Владимирович станал посред нощ, отишъл до хладилника, събрал в него хуманитарна помощ и се отправил към Хаити, но Алина го настигнала на прага и му показала възглавницата...

Така или иначе, изпращането на конвой с хуманитарна помощ за черните опълченци в Карибско море може да се смята за практически решена работа. Опълченците повече не желаят Сладкия Мики - трябва им Тъжния Вова и никой не може да ги лиши от правото да опознаят всички прелести на сития, обезпечен и безопасен живот под покровителството на великия Путин, който вече се наслаждава на Новорусия от фантазиите.

А за американски пенсии, какво, може да се наложи да се ходи в съседна Доминикана.

 

 

© Василий Рибников
© Юлияна Тодорова, превод от руски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 17.12.2014, № 12 (181)