Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

АЛБЕР ЛОНДР
=============================

Албер Лондр (1884–1932) е известен френски журналист. Непоправим пътешественик, той неуморно кръстосва планетата от Дарданелите до Русия, от Япония до Индия и Близкия изток. Отстоявайки журналистическите си и граждански принципи, сменя неведнъж изданията ("Пти Журнал", "Екселсиор", "Котидиен", "Пти Паризиен"), на които сътрудничи, но запазва творческата си свобода. С репортажите си - своеобразна революция в жанра - допринася за премахването на гражданските и военните каторги ("В каторгата" и "Данте нищо не е видял"), бори се за хуманизиране на психиатричните приюти ("При лудите"), разобличава грешките на колониалната политика в Сирия, възмущава се от търговията с роби и от жестокото отношение към черната работна ръка ("Абаносова земя"), защитава еврейските общности в Централна Европа ("Скитникът евреин пристигна"). За него репортажът трябва не да развлича читателите, а да подпомага избора им на позиция. "Нашият занаят е не да доставяме удоволствие, нито да напакостяваме. А да потопим перото в раната". През 1931 г. посещава България, за да проучи на място "македонските убийства", пред които българските власти се оказват безсилни, и които отекват силно в Европа. С намерение да "освети" нелегалната ВМРО и водача й Иван Михайлов, французинът странства из България, впечатленията си описва в 24 епизода на репортажа. "Комитаджии" е публикувана няколко месеца по-късно и отзивите за автора й са ласкави. Не липсват обаче и упреци в прекален песимизъм, а българите са раздразнени от създадения образ на страната им. На 16.05.1932 г. загадъчно загива в пожар на кораба, с който се връща от Китай, след като разследва намесата на съветските болшевики в китайско-японските отношения.

ПУБЛИЦИСТИКА

В превод от от френски език - Нина Венова

Репортажи
  Из "Комитаджии или тероризмът на Балканите"

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2013
Електронно издателство LiterNet