Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРИКАЗКА

Юлия Момчилова

web

Някога, в древните времена, приказките започвали с "Имало едно време...", обаче на мене ми се иска да ви разкажа една история, която започва "Ще има едно време..."...?... Защото тази история все още не се е случила, но непременно ще се случи някой ден. Кога? Когато щъркелите отдавна вече ще са престанали да носят бебетата, нито ще ги дава родилният дом, а те изведнъж ще се появяват в бебешките си креватчета, които ще изглеждат нещо средно между люлки, креватчета и сини или розови езерца. И така: някой ден в един светъл, слънчев дом, люшкащ се между небето и земята като голям балон, ще се появят две бебета - братче и сестриче. Момиченцето ще се казва Светла, а момченцето ще се нарича Звездин. В деня на появяването им около тях ще бъде направено голямо тържествено посрещане, на което ще се съберат Вълшебниците-кръстници, известни от древни времена ту като приказните герои Хелиос, Меркурий, Венера, Гея, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон, ту като девет планети, които кръжат около Слънцето и пеят в хор красивата, космическа песен на Слънчевата система.

ПЕСЕН НА ПЛАНЕТИТЕ ОТ СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА

  Всяко детенце, което пристига
сам-самó целия Космос повдига.
Чаках те... Чакам те, мило дете!
Светла надеждата в мене расте,
че появил се е славен юнак,
или момиче със звездния знак!

Вълшебниците-кръстници ще се появят пред бебетата в човешки образ. Един след друг ще им поднасят подаръците си, които няма да са предмети, а вълшебни обещания. От момента, в който бъдат изречени, те ще започнат да се случват.

Най-напред ще пристигне бързоходецът Меркурий, който от Древни времена ходи обут с крилати сандали. Той ще продължава да прехвърча от планета на планета, от слънце на слънце, от Вселена на Вселена и да разнася из целия Космос важни новини. Меркурий тържествено ще обяви: Ето, нося най-прекрасната вест: вие, чудесни малки бебенца, се появихте в най-Най-НАЙ-ГОЛЯМОТО ЧУДО на света, което се казва ЖИВОТ! Обещавам винаги да ви подкрепям и всеки път, когато имате нужда от мен, да идвам на помощ. Но да се разберем: ще ви помагам само ако вие се отзовавате на всеки вик за помощ, отправен към вас!

След Меркурий напред, към бебетата ще пристъпи красавицата Венера, ще ги целуне и ще им пошепне в ушичките: Знайте, че Вселената ви обича! Но... все пак постарайте се да заслужите нейната обич. Подарявам ви Сияйната красота на Добротата! По нея се разпознават всички, които обичат Вселената и жителите й. Послушайте ме - не погрознявайте!

След Венера ще дойде ред на Гея. Нейното име на български език означава Земя. Тя е нашата планета, на която живеем. Земята ще гушне бебенцата и ще им прошепне: Бъдете спокойни и щастливи! Аз съм вашата майка. Ще ви храня и ще ви пазя от беди. Но... Моля ви, когато пораснете, а аз остарея, грижете се за моята природа, моите зелени деца-растения, моите малки и големи животни, пръстта, камъните, кристалите, планините, моретата и океаните, защото всички те, заедно с вас, са моите деца-съкровища. Ако някое от тях загине, аз ще умра от мъка!

Вечният генерал Марс ще пристигне тържествено, а войнишките тръби ще затръбят празнично. С победоносна осанка той ще вдигне острия си меч към звездите и ще се закълне тържествено: Разчитайте на мен всеки път, когато ви потрябва помощ, за да разсечете с Меча на Победата възлите на всички конфликти, в които сте се забъркали. Знайте, че в Живота ви предстоят безброй открития, приключения, борби, битки и победи. Опитвайте се да защитавате не само своите желания, но да разбирате и другите хора. Избирайте за постъпките си Истината и Справедливостта!

След Марс ще се появи великанът Юпитер. Той ще впери погледа си в малките бебенца и ще изрече гръмогласно: Аз ще ви даря с буден ум, вярна преценка, много знания и мъдрост, защото Големият човек, истинският победител в живота е мъдрият човек!

Сатурн - суров небесен съдия, ще вдигне жезъла си и ще се закани: Ще ви обсипвам с целебни трудности и пречки, докато заякнете и станете по-отговорни, по-работливи, по-старателни, по-упорити и по-добри. Само когато промените себе си, ще започнете да разбирате всички останали хора и ще устоявате на всякакви житейски бури.

Уран ще протегне вълшебната си ръка, ще погали бебешките главици и ще каже: Ще разпръсна мъглата, която се стеле пред очите ви и ви пречи да виждате ясно пътя, по който трябва да вървите. Така ще ви водя и вие никога няма да загубите вярната посока в житейския си Път.

Нептун, владетелят на моретата и океаните, ще изплува от дълбините на водите, сънищата и потайните замисли, за да обещае: Ще ви науча как да живеете с другите хора, без кавги, подлости и обиди. Колко е хубаво да държиш топлата нежна ръчичка на сестричката си, да я цениш, обичаш и пазиш! Колко е приятно да се грижиш за братчето си, да му помагаш да порасте, да поумнее и да победи всички трудности! Да приемаш успехите на другите хора като свои успехи - това е лесно, ако живееш в мир и хармония с тях.

Плутон, куцият властелин на подземния свят, уж планета джудже, а ще се изпъчи важно, ще вирне нос и ще рече: Подарявам ви тъмния свят на провала и загубата!

Всички вълшебници ще се ужасят и възмутят от неговото обещание, но Плутон ще продължи: Ще ви даря с падения и възходи, защото хубавото се оценява само след като сте преживели лошото. Така се поумнява. А когато сте умни, винаги ще се издигате до светлата повърхност, огряна от Слънцето на радостта и щастието!

Накрая Слънцето ще се засмее и ще каже: Мили мои, подаръците ви са чудесни, но сякаш ги оставихте на празна поляна. За да има смисъл от тях, аз ще подаря на тези бебенца най-важното - Живот! Нали първо него трябва да го има, а после ще се случват разни случки и събития? Когато Слънцето изречé това, бебетата веднага ще отворят очички, ще се засмеят и... всички обещания автоматически ще започнат да се случват. Слънцето ще каже на бебенцата: Внимавайте да не изгубите ключовете към живота! Те никога не трябва да паднат в дълбокия кладенец на забравата, защото е много, много трудно да се извадят оттам! Дори за мен! Но аз ви подарявам ГРАВИТРОН - най-бързия космически кораб, който ще изобретите някой ден. С него ще преминавате за миг отвъд пространството и Времето и ще навлизате в Многоизмерните светове. Моля ви, не забравяйте да потърсите Древното Зло, за да избавите Безкрайния Космос от него.

По време на тържественото посрещане на бебетата Древното Зло ще се крие зад завесата на петия тайнствен свят, наречен петото измерение. То ще подслушва внимателно какви обещания дават Вълшебните кръстници на бебетата Светла и Звездин и ще се киска подигравателно: Ау-у! Колко много подаръци дадоха на тези човешки червейчета! Ще се пръсна от смях! Коскоджамити (което на злобарски език означава "Уж големи и умни") планетарни вълшебници, а на кого тръгнали да се надяват!? Как смеят да си помислят, че някакви си сополанковци ще ме победят? Ще разбия на пух и прах всичките им надежди!

Ще минат години, бебетата ще пораснат, а сърцата им ще помнят обещанията на чудните Кръстници. Не само ще помнят заръките им, но и ще се опитват да ги изпълняват. Светла и Звездин ще построят чуден космически кораб и разбира се, ще го нарекат ГРАВИТРОН, както каза Слънцето. След това ще пребродят с него няколко Вселени и точно когато ще изследват Тайнствения свят с шест измерения, ще се срещнат с Древното Зло. Това Грозилище-Страшилище със смразяващ поглед на ужасна Горгона, ще е наблюдавало внимателно с телескопа на злобното си сърце всичко, което правят двете деца и ще е решило да ги надхитри. Първо ще реши да си послужи с обещанието на Меркурий и ще започне да вика: Хей, Светло и Звездине, елате ми на помощ! Умирам от глад! Искам да ви изям!" А в сърцето си ще мисли: "Те няма да дойдат и Меркурий няма да им помогне, понеже не са помогнали на мен!"

В този миг гравитронът на брата и сестричката ще настигне Злото и ще го подмине, а то ще полети след тях, смеейки се лудо: "Край! Ликвидирах опастността от Меркурий! Ехе-е-й! Накъде сте полетяли така бързо? Не мога да ви стигна! Почакайте малко, че сега трябва да се справя със Сияйната красота на Добротата! Светло и Звездине, Вселената ми разрешава да ви изям, понеже я обичам! Хайде, подчинявайте се! Ако не дойдете, ще станете грозни като мен! Ха-ха-ха-ха... Намалете малко скоростта де!... Вие защо не слушате майка си? Изоставили сте Земята, нейната природа, растенията и животните ѝ, пръстта, камъните, моретата и океаните и тя умира, а вие сте хукнали из тайнствените светове да търсите мен! Ето ме! Намерихте ме! Помните ли обещанието на генерала Марс: "Да не мислите само за вашите желания, но да разбирате и другите хора". Е, разберете ме, де! Умирам от глад! Справедливо ли е аз да се чувствам зле, а на вас да не ви пука?... Спрете, защото никакъв Марс няма да ви дойде на помощ... когато започна да ви ям! Ха-ха-ха-ха-а-а-а! Свърши се вашата победа! Къде ви е мъдростта на Юпитер, юнаци? Ето вече пристигнахме в десетото измерение, а вие все още не ми обръщате внимание! Но аз ще ви настигна и... край! Сатурн няма да ви спаси нито от бурята на моя огън, нито от шиша, на който ще ви изпека! Стига де, накъде летите сега? Аз не съм идвала тук никога!... Вие ли ще сте първите откриватели? Тая няма да я бъде! Божичко, дали пък Уран още не е премахнал мъглата отпред очите ви? Хей, внимавайте!... Намалете скоростта! Ще катастрофираме най-накрая! Помните ли какво ви говореше кръстника Нептун? "Колко е хубаво да държиш топлата нежна ръчичка на сестричката си, да я цениш, обичаш и пазиш! Колко е приятно да се грижиш за братчето си, да му помагаш да порасте, да поумнее и да победи всички трудности!" Ако не спазвате пътните космически правила, ще катастрофираме и край с победата ви на всички трудности!... Тия тъмни пътища са съвсем неизвестни! Ще се изгубим накрая, ще видите! Трудностите ще ни..., ще ви... победят! Къде сме дошли, бе? Май вече сме в 20-тото измерение! Ами сега? Како-во ще правим чак тук? Ей го "тъмния свят на прова-Ла и За-губ..ата"... както ка-за П-лута-плуто-н! А пос-ле... хубавото... се оценява: Ох, каква радост! О, какво щастие!... Обичам ви!...

Звездин и Светла ще измъкнат Древното Зло от летателния му скафандър и ще го положат върху сияйната трева на Незнайното царство, а то ще продължава да им се усмихва и да им шепне: Обичам ви! Обичам ви!... Обичам ви!

- Успяхме! - ще каже Светла. - Спасихме ключовете на Живота! Двадесетото измерение превръща и най-голямото Зло в Обич!

 

 

© Юлия Момчилова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 07.07.2020, № 7 (248)