Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СЪБУЖДАНЕ

Виктор Бочев

web

Беше по времето, когато светът изглеждаше лишен от цветовете си и мръсно-сивата реалност заплашваше да залее всичко наоколо, дори и самия него. Точно тогава, малко преди и последната част от мислите му и съществото му да загубят онази искрица, придаваща цвят на нещата, той се събуди.

Колкото и неприятен да беше сънят, събуждането се оказа още по-мъчително. То не стана изведнъж, а приличаше дълго време по-скоро на полусънното трескаво състояние на тежко болен с висока температура. Реалността се размаза напълно, все едно някой беше изстискал върху лист хартия темперните си боички, а после, без да иска, беше седнал върху това произведение на изкуството, преди да е застинало в своя монументален вид.

В това размазано петно се появяваха форми, които имаха свойството бързо да се променят или даже да изчезват. От бързата смяна му се виеше свят. Повърна. Петното от размазаните боички бавно застина. Той се вгледа в него и тогава разбра, че всъщност не в петното са се променяли несъществуващи фигури, а той самият трескаво е търсил позната структура в хаоса, за да запази себе си или поне това, което преди мислеше, че е.

Сега вече нямаше какво да се пази. От всичките обвивки на предишното АЗ не беше останало нищо. И въпреки това той откри същността си. Тя бе толкова изначална, че никой и нищо не можеше да му я отнеме. Той беше този, който подреждаше хаоса и по този начин създаваше себе си!

Съсредоточи се отново върху петното и то се раздвижи, само че е трудно да опиша какво се появи, защото новите правила още нямаха собствени имена...

 

 

© Виктор Бочев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 22.09.2011, № 9 (142)