Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МЕТАМОРФОЗА

Виктор Бочев

web

Винаги съм вярвал, че ние, хората, сме част от едно цяло, че колкото и да се различаваме на външен вид, по вяра и по разбирания, сме като пръстите на една ръка. Ето защо човек трябва да проявява разбиране към всеки, в края на краищата нали сме едно и също.

Да, обаче така беше до днес. Докато не срещнах това подобие на човек, гледащо ме с пронизващите си очи, сякаш вече ме е набелязало като поредната си жертва. Още виждам в очите му часовника, отброяващ минутите и секундите, които ми остават, преди да ме погълне. Познавате ли чувството на предстояща метаморфоза? Разбира се, че не. Откъде накъде, да не сте пеперуда. Вие можете обаче да си представите какво чувство изпитва гъсеницата, разбирайки, че земният й път на гъсеница приключва. Единственото, което със сигурност знае, е, че после гъсеница няма да има. Някои казват, че гъсениците се превръщали в пеперуди, да, ама собственият опит още не го е показал. По същия начин други твърдят, че хората се прераждали. А бе, теории много, ама ще ли ти се да експериментираш?

Хей, това си е чист страх от смъртта! - ще кажат някои от вас. Грешка! Това е страх от метаморфозата, защото онова, което се погълне, излиза после под друга форма...

- Какво си се зазяпал в това огледало? – прекъсна мислите жена ми и слава Богу. Още утре ще наредя да изнесат всички огледала от дома ми.

 

 

© Виктор Бочев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 15.07.2012, № 7 (152)