Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СМЕТКИТЕ НА ГОСПОД

web

Аз имам да уреждам с Господ сметки още когато на волята си бащина взе ме за аргатин, да разчесвам крастата му с молитви, къшлата му от вълците да браня (те никога не давят мърша) и нивята от поганци, почернели като чума чак до хоризонта. Господ никога платата не дава на слугата, без да вземе цялата надежда на човека, разпасал пояс от амвона, вперил поглед в дискос за вдовици. Стои на сгледа на хоро от таласъми във неделя, тъпчат едно и също място - като време, което не помръдва със години. После душата вампиряса из чужбина, на долната земя строи Гулаг, на горната превежда Солженицин. Господ е емигрант, който не се завръща по Великден. Задлъжнял е даже и на псето, останало без вяра. И с какво сега да го нахраним?

 

 

© Веска Гювийска
=============================
© Електронно списание LiterNet, 17.08.2013, № 8 (165)