Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НА ПОЕТЕСА ЩЕ МИ СЕ ПРАВИШ, А?

web

В центъра по хемодиализа на градчето имаше три машини за чукане на очукани от живота хора. Най-добре чукаше средната машина. Докато чукаше, кръвта рисуваше вишни по белите чаршафи, по белите мокети, по белите тапети. В такива мигове на чукане зяпах в тавана, докато главата ми не се превърнеше в пневматичен чук. На поетеса ще ми се правиш, а, викаше средната машина и ми показваше среден чук. Сега ще те пречукам, за да знаеш как се зяпа в тавана. На чехълче ще те превърна, и без това, си ми под чехъла, че и под микроскоп не можеш да се видиш. Без кости, мускули и нерви. Без мозък, че кога ли си го имала? Аз съм чехълче, под чехъл, повтарям си, без кости, мускули и нерви. Без мозък, че кога ли съм го имала. Само кълбо напред, кълбо назад в гетата на чаршафи. Докато събуя чехлите и обуя гетри, и без това цял живот обитавам гетата на чаршафи, и оставя мръсни отпечатъци по белите чаршафи, по белите мокети, по белите тапети. Та и санитарката, дето всеки път ми вика: "Пак си оцапала чаршафа", не може да се сети как съм нацвъкала с вишни и тавана - пиктограма на сърце, отвсякъде очукано, дето още чука.

 

 

© Веска Гювийска
=============================
© Електронно списание LiterNet, 19.12.2012, № 12 (157)