Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
ПАРЧЕ ДЪЖД

Радостина А. Ангелова

web

Като по чудо, насред ужасната жега започва да вали. Той стои на прозореца в евтиния хотел до гарата и поднася лице на дъжда. Капките са едри, както е наедряло очакването за малко прохлада. Прозорецът гледа към вътрешното каре от сгради с двата комина на италианския ресторант и многото пръснати тераси на различни нива, с различни цветя и пъстри столове край пластмасовите маси.

Няма никой навън, макар повечето прозорци да са жадно отворени към хладното. Само жената с прибраната руса коса и сивата рокля с презрамки седи на един от балконите. Главата й е облегната назад, така че капките много внимателно се търкалят по лицето й, без да я карат да затвори очи. В дясната си ръка, удобно подпряна на страничната дръжка на плетения стол, държи чаша с бяло вино. Поне формата на чашата е за бяло вино, но може и да е шампанско - всъщност масата е празна, бутилката липсва.

На прозореца над балкона лежи черна котка. Тя също не забелязва дъжда, защото се е скрила на сухо. А струите се усилват, лицето на жената вече е много мокро, един фитил коса се откъсва от кока и погалва врата й. Останалото не помръдва - нито ръката, нито чашата, нито котката. Ако не са отворените очи на жената, ще помисли, че е заспала. Не я е грижа за разреденото вино, за роклята, която вече е тъмно сива върху малките, плоски гърди, очертани под мокрото. Небето пламва, отеква гръм, сподиря го бързото затваряне на нечий прозорец и нищо. Чашата прелива, котката намества предните си лапи под себе си и пак нищо. Стъмва се и очите му губят представа за присъствието на жената. Вече усеща само мрака.

Първата му работа на сутринта е да погледне към балкона на жената с прибрана руса коса и сивата рокля с презрамки. Столът е празен.

От котката също няма следа.

 

 

© Радостина А. Ангелова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 13.04.2013, № 4 (161)