Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
НА ПЛАЖА

Радостина А. Ангелова

web

Светът е пълен със звуци. Пълнят го още много други неща наистина, но докато лежи върху плажната кърпа с очи към пясъка, някак не мисли за друго. А и след шест дни ваканция зениците са пълни със сол и всички нюанси на синьото, вкусът на риба е под ноктите, а усещането за слънце и бриз е почти денонощно.

Но звуците... Разделя ги един по един и се забавлява точно като на симфоничен концерт: опитва се да проследи отделните партии на инструментите. Прибоят на струнните е постоянен, нарушаван от внезапното пицикато на някоя по-висока вълна и неизменната пауза след нея. Крясъкът на гларус в далечината звучи като сурдина на тромпет, а крайбрежното корабче й отговаря с гърления, топъл глас на обоя. Пиколото на бебето в количката ей-там съобщава за проблем с мокър памперс или празен стомах, точно когато тромбонът на циганина примамва с топли гевреци и малини в пластмасова чашка. Чинелите гръмват със свирката на спасителя - някой пак е влязъл навътре повече от разрешеното. Но и те потъват в мекотата и вечната необятност на камбаните, чиято мелодия долита от новата църква на хълма. Изведнъж всичко притихва, заслушано в празничния звук. И точно тогава от кърпата под съседния чадър се чува глас, който не се поддава на оркестрацията.

Момченцето - аутист, което от часове стои с гръб към морето, проговаря:

- Обичай ме... обичай ме... обичай ме...

 

 

© Радостина А. Ангелова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 18.06.2012, № 6 (151)