Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
МОРЕ ПРЕД ОЧИТЕ

Радостина А. Ангелова

web

Тя работи усърдно през цялата година, за да спести пари за най-мечтаната почивка в живота си: на брега, в стая с прозорци от тавана до пода, стая, от която се вижда море. Само море. Ходи пеша, за да пести от транспорт. Прави списък на съвсем икономични ястия, които редува, за да не й омръзнат, и си забранява да купува готова храна, хамбургери и пици. Не излиза с приятели, за да не харчи грешни пари. Мисълта за ваканцията й помага да не усеща лишенията. Всъщност тя изобщо не мисли, че се лишава от нещо, а че печели. Всеки ден я отпраща по-близо до мечтата й. И докато тялото й извайва форми и губи излишните си мазнини, сметката в банката й набъбва по малко, но всеки месец.

Само един път се поддава на изкушението да купи новата книга на любимия си автор. Непредвиденият разход я разстройва, но след това оставя книгата настрана и си казва, че ще я прочете по време на почивката си. Така усещането за удоволствие става още по-осезаемо.

И ето я - в мечтаната стая на брега на морето, точно в онзи хотел и точно както си го представя цяла година. Ако седне на фотьойла до изящната малка маса - морето танцува пред очите й. Ако излезе на отрупаната с цветя тераса, то шушне в краката й. Дори от леглото си вижда само море и небе... В съзнанието й нахлува поток от нещата, които е загърбила, за да има това. Да, струвало си е... Не съжалява за нито една спестена монета, която накрая й е поднесла това удоволствие.

Отваря куфара, взема книгата и започва да чете. Чете целия ден и следващата нощ, и следващия ден, и нощта след него...

А морето шуми ли, шуми отвън и не разбира. Нищо не разбира.

 

 

© Радостина А. Ангелова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 18.06.2012, № 6 (151)