Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
ГОТОВИ ДА УМРАТ

Радостина А. Ангелова

web

Те всички са готови да умрат. Макар и още да не го знаят. Вървят от различни посоки към летището във Франкфурт - с кола, с влак или с друг самолет. Вълнуват се, страхуват се или не им пука от предстоящия полет. Предават куфарите си, следят указателните табели, изваждат паспорти, пият по кафе или бира в някое от многото бистра, купуват набързо някакъв сувенир, избират дълго разрешения стек цигари. Няма връщане назад. Всички постепенно се събират на един и същи гейт: бели и цветнокожи, руси и мургави, млади и стари, тийнейджъри с излишен тестостерон и мъж в инвалидна количка. Никой не съзнава, че и да поиска да се откаже от полета, ще трябва да премине през куп процедури, докато му позволят да го стори. Всички са в капана на предстоящото излитане: един ръкав като паст на ламя ще ги погълне, ще ги изсипе в търбуха на самолета и ще ги заклещи за часове над измамния уют на екрана с весел филм, селектираните питиета и сандвича с филе от сьомга.

Може би някой в минутите на невероятната турбулентност при спускането се е молил пилотите да са опитни. Може би друг е разчитал на техническия гений на човека, създал самолета, и не е вдигнал очи от книгата си. Може би някой, за пръв път, осезателно е усетил присъствието на Бог. Може би.

Но когато идва новото летище, с новия ръкав и лентата за багаж, всички пътници на самолета от Франкфурт се разделят и поемат по своите си пътеки. И всички те продължават да са готови да умрат.

От любов.

 

 

© Радостина А. Ангелова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 06.01.2013, № 1 (158)