Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
УВОД КЪМ "ВЪЛШЕБНИЯТ СВЯТ НА РОМАНТИЗМА"

Донка Илинова

web | Вълшебният свят на романтизма

"Вълшебният свят на романтизма" е сборник, обединил някои от най-прочутите творби на немските романтици като Клеменс Брентано, Лудвиг Тик, Йозеф фон Айхендорф, Ернст Теодор Амадеус Хофман, Новалис, Ахим фон Арним. Тези автори принадлежат към плеядата представители на немския романтизъм, които с творчеството си са оставили неизличима диря в историята на световната литература.

Изборът на произведенията, които, преведени на български език, са включени в сборника, е бил ръководен от желанието ми те да бъдат възприети с наслада от читателите, защото, освен интересното повествование, притежават и присъщия за романтиците великолепен, богат художествен език и стил, който заслужава да се познава и днес. Също и възприемането на един станал ни вече чужд свят неволно ни прави съпричастни на душевността, възгледите и идеалите от онази епоха. Реалният свят на романтиците се е сливал с въображаемия, в който властват чувството за красота, за хармония, за чиста любов и преклонение пред божествената природа. Именно тези чувства са намерили отражение в прекрасните им творби.

Произведенията, обединени в този сборник, се отличават с голямо разнообразие от сюжети и теми. Така например приказката на Клеменс Брентано за Гокел, Хинкел и Гакелайа представлява разкошна сатира срещу тогавашното общество чрез една наглед естествена, безкрайно привлекателна с причудливите си превъплъщения житейска история, в която ясно е вплетен социалният мотив. Затова пък новелата на Е. Т. А. Хофман "Госпожица фон Скудери" е завладяваща, първа по рода си за времето криминална творба, като майсторското повествование, изобилстващо от реални персонажи, възкресява живота и порядките на XVII век. Както новелата на Лудвиг Тик "Магическата планина" ни запокитва с огромна художествена сила в мистичната прегръдка на нереалния свят и природа, така любовното чувство в разказа на Ахим фон Арним "Холин" или фрагментът "Хиацинт и Розичка" на Новалис ни връщат към красивото изживяване на любовта и към чувството за жертвоготовност. Не по-малко увлекателни са творбите на Йозеф Айхендорф "Замъкът Дюранд" и на Е. Т. А. Хофман "Майорат", в които интригуващата фабула се развива на фона на прекрасни природни пейзажи, където природата сякаш влиза в органично взаимодействие с човешките действия и съдби.

Тази книга ще привлече преди всичко любителите и ценителите на художествена проза, било тя реалистична или романтична. Това зависи, естествено, от характера на всеки един от нас, от нагласата ни към околния свят, от развитото ни или не естетическо чувство. И въпреки че сюжетите са тъй отдалечени в едно сякаш нереално минало, читателят неусетно се потапя в него, нещо, което дължим и на прекрасния, богат и запленяващ език. За кратко време ние ще заживеем в света на романтиците, но връщайки се в света около нас, към нашето всекидневие, ще се почувстваме сякаш обновени, пречистени, душевно обогатени.

 

 

© Донка Илинова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 15.11.2010
Вълшебният свят на романтизма. Сборник новели. Съставител: Донка Илинова. Варна: LiterNet, 2010