Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВЕЛИКДЕНСКО ПОСЛАНИЕ КЪМ ДЕПУТАТСТВОТО БЪЛГАРСКО

Владо Трифонов

web

Един пазител на закона поискал от Христос съвет: "Как да живея, Господи, за да се спася?" "В закона що е писано?" - попитал го Христос. "Писано е възлюби Господа и ближния като себе си" - отговорил законникът. "Но кой е "ближния", Господи?" Тогава Христос разказал притчата за милосърдния самарянин.

Пътник бил нападнат от разбойници, ограбен, пребит и оставен на препичащото слънце. Минал един свещеник, погледнал съчувствено и отминал, тъй като бързал за служба. След него минал друг важен служител, погледнал и той, намерил си подходящо извинение и също отминал. Най-подир се задал самарянин, пътуващ за Йерусалим. Приближил до падналия, навел се над него и въпреки че онзи принадлежал към чуждо и враждебно племе, измил раните му и ги превързал, сетне го качил на магарето и го откарал в странноприемницата, където платил за неговото обгрижване.

Довършил притчата Христос, след което попитал законника: "Кой от тези тримата ти изглежда ближен на пребития?"

"Оня, който му стори милост."

"Иди и ти направи така" - рекъл Христос.

 

* * *

И така, уважаемо депутатство, вие от дясно, вие от ляво и вие по средата - направете като самарянина! Вдигнете затлъстелите си от ядене и пиене телеса и помогнете на изпадналия в беда народ. На онзи народ, когото не спират да тормозят разбойници, насилници, развратници, лъжци, добре облечени бизнесмени, греховни свещеници и полуграмотни медийни агитатори.

Вървете и разказвайте за Христос! Дайте на избирателите си от вашата вяра. Предложете им от вашето духовно богатство. Какво, не познавате Христос? Липсва ви вяра? Нямате духовно богатство? А какво имате? Само кеш? Тогава измъкнете го този кеш от бездънните си джобове и го раздайте: на майките със сакати деца, на бездомниците и сираците...

Надвийте за малко егоизма, укротете за малко апетита, потиснете за малко алкохолната жажда! Преди да заръфате великденските мръвки, си спомнете за сломеното от простотиите ви народонаселение и поискайте прошка - пък било то със закъснение. Дължите му го по ред причини, от които най-важната е, че продължава да ви търпи, вместо да ви натири с насинени задници в пустинята.

Не претакайте от пусто в празно (при това с груби граматически и стилистични грешки) и не бъдете ненаситни! Ако не искате да го направите заради другите, направете го заради себе си. Защото колкото повече се тъпчете, толкова по-зле изглеждате и по-болни ставате. Колкото повече имущество трупате, толкова повече се задълбочават психичните ви проблеми - истериите и неуравновесеното ви поведение в парламента са неопровержимо доказателство.

Един мой приятел, Сидхарта Гаутама, обича да казва, че страданието е резултат от трескавото вкопчване в живота и неговите материални блага. Тъй като по природа съм милостив и жаля за вас, ето един съвет от мен: не се вкопчвайте в привилегиите си, ограничете лакомията си, както и мераците си за власт, за да не протича животът ви болезнено и на халос.

И, драги мои, спрете да богохулствате, че Господ бил българин! Защото на него никак не му е приятно да чува такива приказки по свой адрес.

 

 

© Владо Трифонов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 11.04.2015, № 4 (185)