Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

БЪЛГАРИТЕ ВСЕ ГРЪМОГЛАСЯТ
(Накратко за една боксова среща)

Владо Трифонов

web

"Ощетиха нашето момче, хаир да не видят мафиотите на Кличко!" - чух ги да кълнат тия дни едни сънародници, по повод резултата от боксовия мач за световната титла в тежка категория.

Да, така е - категорично ощетиха Кубрат Пулев! Но не Владимир Кличко го ощети. Направиха го онези, които седмици наред не спряха с помпозните си изцепки, че "нашето момче" е велико и ще смачка украинеца; че именно той е човекът, който ще донесе една от най-големите изненади в историята на световния бокс, а Кличко е един женчо, дето умира от страх и само гледа как да се скрие от коравия български юнак.

Ощетиха го онези, които не престанаха да заблуждават - и себе си, и Пулев - че е страхотен боксов интелект, а годините в аматьорския бокс много ще му помогнат. Напротив - издъниха го с демодирания, скучен и еднообразен като социалистическа панелка стил на боксиране.

"Кличко е на върха, защото никога не го е срещал българският юмрук" - тъй бил се изразил Кубрат Пулев преди време. Не съм го чул, но ако наистина го е направил - каква вредна самоувереност! Вредна, защото работи и срещу него, и срещу феновете му.

Този прословут юмрук е другото име на агресията, фукарлъка, цинизма и невъздържаността българска, който стана причина в цивилизована Европа да ни гледат с подозрение и неприязън!

Това е същият юмрук, който отнема преимуществото на пешеходеца на пешеходната пътека и псува като хамалин политическите си опоненти в Парламента!

Мисля си, колко по-достойно щеше да е, ако Кубрат Пулев и хората около него се бяха сетили да проявят малко скромност и въздържаност! Колко по-цивилизовано и по-интелигентно! Само че думата "интелигентност" е презряна в българското общество и отколе бива подлагана на подигравки. (Друг въпрос е, че самата българска интелигенция има изключителен принос за това.)

Накрая: харесвам този спорт и ми беше криво, че Кобрата загуби. (Убеден бях, че ще стане така, и въпреки това в подсъзнанието си се надявах на друг завършек). Не харесвам обаче онова прословуто българско перчене, за което един добронамерен към страната ни чужденец, беше написал: "Българите все гръмогласят".

Ето за това българско гръмогласене, което оглушава спорта, културата и политиката в държавата ни - за него ми беше думата.

17 ноември 2014

 

 

© Владо Трифонов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 23.11.2014, № 11 (180)