Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
2. ВЪЗМОЖНИ ТЕХНОЛОГИЧНИ РЕШЕНИЯ ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА ИНФОРМАЦИОННА ИНФРАСТРУКТУРА ЗА ПРОУЧВАНЕ, ОБУЧЕНИЕ, ОПАЗВАНЕ, ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ В ОБЛАСТТА НА РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО

Боян Георгиев

web | Културно наследство...

Цели

През м. март 2005 г. в Архитектурния факултет на УАСГ бе открита Мултимедийна лаборатория за културно-историческо наследство (ММЛКИН), създадена в рамките на първия етап на проекта Нови технологии при обучението, опазването и популяризирането на културното наследство с подкрепата на Фонда на Британския съвет за културното и природното наследство на Югоизточна Европа и Британски съвет, България.

Чрез създаването на Мултимедийната лаборатория, Архитектурният факултет на УАСГ получи съвременна инфраструктура за развитие на обучението на студентите по архитектура и урбанизъм в областта на културно-историческото наследство (КИН). В изпълнение на проекта бяха преустроени и оборудвани една учебна зала и работно помещение за подготовка на учебни занятия, за съхранение и управление на ресурсите на лабораторията.

Семинарно-лекционна зала с:

 • 14 учебни работни места с конфигурации - Pentium 4 3.0GHz; 512 Mb RAM 40 Gb HDD, CD-RW/DVD, 19" CRT Display;

 • 1 преподавателското работно място - Pentium 4 3.0GHz; 512 Mb RAM; 40 Gb HDD, CD-RW/DVD, 19" CRT Display, свързано с:

  • 1 мултимедийен проектор HITACHI .CPX 345 W;

  • 2 скенера А4 HP Scanjet 2400C.

Работно помещение

 • 2 работни места - Pentium 4 3.0 Ghz - 1024 Mb RAM 160 Gb HDD, DVD+R/RW, 19" CRT Display;

 • 1 цветен принтер - A4 LaserJET HP;

 • 1 цветен принтер - A3 Deskjet HP 1220C;

 • 1 скенер за диапозитиви Prime Film 3650 u;

 • 2 фотоапарата PENTAX OPTIO MX4;

 • 1 фотоапарат PENTAX OPTIO 750Z;

 • 1 видеокамера SONY DCR HC 40;

 • 2 преносими компютъра HP Compaq nx7010 за работа и обработка на информация при заснемане и описване на културно-исторически обекти, както и при изнасяне на презентации и участие в различни форуми;

 • 1 файлов сървър - 2x Intel Xeon 2.8 Ghz - 1 Gb RAM 4x160 Gb HDD ATA, CD ROM, FDD.

Помещенията са окабелени и свързани със сървърите на Лабораторията по информационни технологии към Архитектурния факултет чрез SWITCH DTK 24 port 10/100 и SWITCH 3COM 16 port 10/100 (фиг. 1).

Фиг. 1. Общ поглед към учебната зала

Фиг. 1. Общ поглед към учебната зала
© Фотография: доц. д-р арх. Боян Георгиев

Софтуерно осигуряване:

 • ОС Windows XP - университетски версии, предоставени от УАСГ;

 • MS Office XP Professional - университетски версии, предоставени от УАСГ;

 • Architectural Desktop 2007 - 20 лиценза за образованието, абонамент до 2007 г.;

 • 3D Studio MAX 8 - 16 лиценза за образованието, абонамент до 2006 г.;

 • Adobe Creative Studio 2 - 2 лиценза за образованието;

 • Macromedia Studio MX 2004 - 1 лиценз за образованието;

 • REALVIZ Stitcher 4.0 - 10 лиценза за образованието;

 • Camtasia Studio и Snagit 6.0 - 1 лиценз за образованието.

Лабораторията подържа и малка библиотека с ръководства и учебни пособия за горните програмни продукти на български и английски език.

Цялата тази база се използва активно, както за обучението на студенти по архитектура във връзка с дисциплините, свързани с КИН, така и като база за работа на специализанти и докторанти предимно към катедра "Теория и история на архитектурата". В нея бяха извършени и основни дейности по няколко успешни проекта в сътрудничество с Асоциацията за културен туризъм и БНК на ИКОМОС.

Целите на проекта изискват тази инфраструктура да бъде обогатена и развита с нови технологични пакети, насочени към облекчаването на трудоемки дейности, свързани със заснемането на архитектурни обекти, както и към увеличаването на технологичните възможности за събиране и генериране на визуална документация за обекти от КИН, с оглед на тяхното документиране, проучване и популяризиране. Набраният опит от извършената в ММЛКИН работа по различни проекти доведе до извода за необходимостта от развиването на отделно работно място с ГИС софтуер с оглед на разработване и подържане на обвързана пространствена информация за обектите от КИН.

През последните години се засилиха връзките с направление Реставрация в Националната художествена академия (НХА) включително по провеждането на съвместни летни практики на студенти от двете висши училища. При тези контакти бяха установени общи сфери на интереси в тримерното визуализиране на обекти и тяхното документиране.

Описание на работата

Поставените цели бяха дефинирани в две основни направления, по които бяха направени задълбочени проучвания за възможните технологични решения, тяхната достъпност, поддръжка и цени. При търсенето на окончателните решения се предпочитаха доставките на цялостни технологични решения от един доставчик с оглед избягването на проблеми, свързани със съвместимостта на хардуерни устройства и програмни пакети и необходимата комуникация между тях.

Работна задача 1: Разширяване на възможностите за създаване на визуална дигитална информация за обекти и места на културното наследство

Технологичен пакет за създаване на пълни сферични цифрови панорами за документиране и презентиране на обекти от КИН

В това направление бяха проучени технологични решения с различни възможности. Събраната информация бе анализирана не само според стойността на технологията (доставка, поддръжка, експлоатация), но и според потенциала за използване на получаваната информация.

RODEON modular VR Head

В резултат на кореспонденция с фирмата Dr. Clauss Bild- und Datentechnik GmbH, Zwönitz, Германия бяха уточнени параметрите и обхвата на необходимото оборудване. Получената оферта за доставка на пълната технология, включваща - специализирана въртяща се глава, цифров фотоапарат с обектив, портативен компютър за съхраняване и обработка на кадрите и софтуер за тяхното събиране в единна панорама и допълнителни аксесоари - общо 12 позиции - възлизаше на около 10 160 евро (без ДДС) (фиг. 2).

Фиг. 2. Комплект, включващ въртяща глава RODEON modular VR Head в действие

Фиг. 2. Комплект, включващ въртяща глава RODEON modular VR Head в действие
© Фотография: http://www.dr-clauss.de

Тази конфигурация дава възможност за създаване на фотопанорами на базата на отделни снимки. Качеството на снимките зависи от характеристиките на използвания фотоапарат и обектив. В предлаганата конфигурация са включени стандартен модел на камера Canon EOS 5 D. Събирането им в единна панорама е сложен процес, който не винаги води до качествени резултати. В офертата са предвидени портативен компютър Notebook Dell Inspiron 6400 Senator Class (Core 2 Duo T5500 /1,66 Ghz, ) програмния продукт RealViz Stitcher Unilimited 5.5. Крайният резултат, получен по тази технология, може да се използва единствено за онагледяване на обекта и зависи от качествата на продукти от различни производители (http://www.dr-clauss.de).

SpheroCam LDR

Германската фирма SpheronVR AG - Waldfischbach-Burgalben, Германия предлага уникална технология за създаване на сферични панорами. Чрез двата модела - SpheroCam LDR и SpheroCam HDR се предоставя възможност за генериране на пълна сферична панорама с висока резолюция (5.200 x 10.400 пиксела) (фиг. 3).

Фиг. 3. Камерата SpheroCam LDR по време на работа

Фиг. 3. Камерата SpheroCam LDR по време на работа
© Фотография: Калин Върбанов

На базата на предоставяните с камерата допълнителни програмни продукти чрез прилагане на фотограметрични способи може да се осъществи и измерване на разстояния във вече направените панорамни снимки. Разликата в двата модела LDR и HDR се отнася единствено до чувствителността на сензора - при LDR камерата тя е 16 бита за пиксел, а при HDR варианта - 32 бита. Разликата в цените на двата варианта обаче е около 30 процента и поради това беше изискана оферта за SpheroCam LDR. Предлаганият в офертата пакет от продукти, покриващи пълната технология, възлизаше на 24 380 евро (без ДДС и транспорт) (http://www.spheron.de).

Roundshot D3

Продуктът на швейцарската фирма Seitz Phototechnik AG - Roundshot D3 има забележителни характеристики - създаването на пълна цилиндрична панорама за около 2 секунди при вертикална резолюция от 7500 пиксела (фиг. 4).

Фиг. 4. Камерата Roundshot D3

Фиг. 4. Камерата Roundshot D3
© Фотография:
http://www.roundshot.ch

Камерата има възможност за създаване на изображения с висока резолюция при използването на широкоъгълен (28 мм) обектив. Изображението е единно и се получава благодарение на завъртането на апарата около собствената му ос. Достъпната информация е сравнително ограничена и не съдържа данни за специализирани програмни продукти за обработка и ползване на резултатите. В интернет не бяха достъпни убедителни крайни продукти, създадени с тази технология. На направеното запитване бе изпратена писмена оферта за стартов пакет за ползване на технологията на стойност 56 000 шв. франка с равностойност около 35 000 евро. (http://www.roundshot.ch)

Eyescan MM1

Германската фирма KST GmbH - Kamera & System Technik, Pirna, Германия също предложи доставката на камера за пълни сферични панорами (данните са от фирмени проспекти, те вече не са достъпни в интернет поради свалянето им от производство) (фиг. 5). Уредът според общите показатели е подобен на SpheroCam, но без данните за чувствителността на матрицата. От разменената кореспонденция се оказа, че моделът EYESCAN MM1 вече не се произвежда, като фирмата не продължава развитието на това направление с нов модел. Същият нямаше и фотограметричните възможности за измервания, предлагани от SpheroCam на фирмата SpheronVR AG. Това до голяма степен повлия на решението за отказ от избор на тази камера въпреки изгодното предложение за доставка на демонстрационния екземпляр на фирмата в пълна комплектация за 9 500 евро (без ДДС и транспорт).

Фиг. 5. Камерата Eyescan MM1 и аксесоарите към нея

Фиг. 5. Камерата Eyescan MM1 и аксесоарите към нея
© Фотография: KST GmbH

Ladybug 2

Тази уникална камера е разработена във фирмата Point Grey Research Inc., Richmond, BC, Канада. При нея са обединени в един уред 6 сензора с разделителна способност 1024х768 пиксела - 5 насочени хоризонтално и един насочен вертикално (фиг. 6).

Фиг. 6. Общ вид на камерата Ladybug 2

Фиг. 6. Общ вид на камерата Ladybug 2
© Фотография:
http://www.ptgrey.com

Те формират едно общо изображение на базата на технология, обединяваща застъпването на образите. Това дава възможност за заснемане на едновременно движение във всички направления. Така се получава информация за обектите и тяхното преместване в почти сферично зрително поле. При прожектирането на получения филм върху плосък екран се получава любопитен ефект, но не дава чувството за присъствие на мястото на събитието. Разбира се, биха могли да бъдат заснемани и отделни кадри и те да бъдат използвани като панорами за самостоятелно разглеждане. Резолюцията на отделния кадър не е особено висока, така че и очаквания резултат няма да бъде достатъчно качествен за визуализация на обекти от културно- историческото наследство.

Цената на стартов пакет на камерата е малко под 10 000 щат. долара. През 2008 г. на пазара се появява и следващата версия на камерата Ladybug 3. Тя е вече с 6 сензора с резолюция 1600х1200 пиксела и крайният резултат е с по-високо качество (фиг. 7) (http://www.ptgrey.com).

Фиг. 7. Панорамна снимка, заснета с Ladybug 3

Фиг. 7. Панорамна снимка, заснета с Ladybug 3
© Фотография: http://www.ptgrey.com

StarCam™ FW-3

Създадена от канадската фирма VX Technologies. Inc. Calgary, AB, Канада, тази камера притежава два сензора с резолюция 768х494 пиксела. Чрез заснемане и последваща обработка на събраната информация от специализиран софтуер могат да се създават прецизни дигитални модели на малки обекти. Технологията е по-близка до лазерното сканиране, отколкото до фотографските методи. Стартиращи набор от технически и програмни средства за сканиране варират между 15 000 и 63 000 щат. долара. Тази технология може да се проучи за използване при дигитализация на малки обемни движими паметници на културата с оглед на тяхното виртуално експониране в интернет. (фиг. 8) (http://www.vxtechnologies.com).

Фиг. 8. Индианска дърворезба, сканирана с StarCam™ FW-3

Фиг. 8. Индианска дърворезба, сканирана с StarCam™ FW-3
© Фотография: http://www.vxtechnologies.com

FARO Laser Scanner LS 880HE80

Това е класически тримерен лазерен скенер на фирмата FARO Technologies Inc. Lake Mary, FL, САЩ . Чрез него може да бъде генерирана точна тримерна информация за обекта, която впоследствие да се дообработи с различни програмни продукти с оглед на извличане на нужната информация (фиг. 9).

Фиг. 9. Общ вид на тримерния скенер на фирмата FARO

Фиг. 9. Общ вид на тримерния скенер на фирмата FARO
© Фотография: http://www.faro.com

Основните характеристики на лазерния скенер включват:

 • обхват до 80 метра;

 • типична разделителна способност 8000 х 3500;

 • линейна грешка 3 мм на 10 метра;

 • времетраене на сканиране при резолюция 4450х2500 104 сек.;

 • максимална разделителна способност 470 000 х 16384 пиксела;
 • вертикално поле на видимост 320°;

 • хоризонтално поле на видимост 360°.

Основен проблем при лазерното сканиране е събирането на огромно количество информация - така наречени "облаци от точки" (point clouds). При сканирането се получават описания дори на условно гладки повърхности с точност до части от милиметъра, което затруднява изработването на 3D модел от получената информация.

В същото време чрез подобни скенери може да се дигитализира и съхрани изключително прецизно моментното състояние на един паметник и тази информация да се окаже безценна за неговото бъдещо реставриране и особено за проследяване на измененията в хода на времето. Направената оферта от българския представител IQevolution, България ООД е за стартиращ набор, съдържащ и необходимия за първична обработка софтуер на стойност 94 230 щат. долара (http://www.faro.com).

Проучените и описани по-горе технологични пакети за създаване на дигитални панорами безспорно имат доста различни възможности. Очевидни са и големите разлики в тяхната цена. Те могат все пак да бъдат класифицирани в три основни групи според начина на достигане на крайния резултат:

1. Чрез обединяване на отделни кадри - RODEON modular VR Head.

2. Директно получаване на панорамна снимка - SpheroCam LDR, Roundshot D3, Eyescan MM1.

3. Лазерно сканиране - StarCam™ FW-3, FARO Laser Scanner LS 880HE80.

В първата група попада само един представител, но тази технология до голяма степен е позната и може да се реализира макар и при много ниско качество на крайния резултат и при сегашното оборудване на ММЛКИН. Третата група, от друга страна, съдържа два примера - за малки обекти (StarCam™ FW-3) и за по-големи обекти, включително големи вътрешни пространства или не големи градоустройствени ансамбли (FARO Laser Scanner LS 880). Това е и най-скъпата технология, при която освен акумулирането на информацията е необходима и много допълнителна обработка. Превръщането на "облака от точки" в качествен тримерен модел, достъпен за визуализация от по-разпространени програмни продукти е един още нерешен проблем. Това са и двата основни фактора, които засега отклониха вниманието от тази технология. Сравнението на представителите от втората група - за създаването на директни панорами - се оказа само за себе си също сложен процес. Eyescan MM1 е най-изгодното решение, но спирането на производството му поставя под съмнение качествата и бъдещата му поддръжка.

Сравнението на SpheroCam LDR и Roundshot D3 дава предимство на втората камера, ако се сравняват чисто визуализиращите им възможности - тя е по-бърза и технологията й позволява качественото заснемане и на движещи се обекти. Камерата SpheroCam LDR е по-изгодна във финансово отношение, като има и още едно предимство - с помощта на допълнителен софтуер позволява извършване на фотограметрични измервания на базата на направени панорамни снимки. Това натежа и при взимането на решение за доставка.

Дигитална фотокамера с UV и IR обхват

С оглед на получаване на допълнителна визуална информация за невидими в обикновения спектър изменения в художествени обекти (стенописи, икони и др.) изключително полезни са снимките, направени в ултравиолетовия и инфрачервения обхват. Подобни снимки служат и за сравнения в състоянието на обектите преди, по време на и след реставрация. В рамките на проекта бе предвидено осигуряването на пълен технологичен комплект оборудване за осъществяване на такива снимки. Несъмнено основният компонент за тази технология е фотокамерата с възможности за снимане в UV и IR обхват.

Като изходна база за реализирането на тази доставка послужи информацията за фотокамерата на фирма Fuji Photo Film USA Inc. - Fuji FinePix S3 Pro UVIR. Камерата се произвежда на базата на стандартен модел Fuji FinePix S3 Pro, като на ограничена серия от него се премахват фабричните филтри за ултравиолетовите и инфрачервените лъчи.

С оглед на сравнимост на предлагането бяха направени запитвания до централите на няколко водещи фирми в областта на производството на цифрови фотокамери - OLYMPUS, SONY, LEICA. В резултат бяха получени само два отговора. От OLYMPUS се получи обяснение, че фирмата не предлага подобни камери. От официалните представители на SONY в България ни предложиха да запитаме търговците на фотокамери за наличие на подобни модели. При направени устни запитвания, последните отговориха отрицателно. От LEICA, Германия, не беше получен отговор на двукратно отправеното запитване.

От основните дистрибутори на Fuji в България - фирмата "Джуниор 98" ООД се получи оферта за модела FinePix S3 PRO UVIR и подходящ за нея широкоъгълен обектив NIKON Nikkor 18-55 mm ED AF-S DX на стойност около 4700 лева. Камерата има следните основни характеристики:

 • сензор SuperCCD SR, с резолюция от 6 милиона пиксела (при 2 фотодиода за пиксел);

 • размер на изображенията 4256 x 2848, 3024 x 2016, 2304 x 1536, 1440 x 960;

 • запис във формат - JPEG (Fine / Normal / Basic) и CCD-RAW (14-bit);

 • дисплей - 2.0" LCD 235,000 пиксела;

 • чувствителност: ISO 100, 160, 200, 400, 800, 1600;

 • скорост на затвора: отворен (B), 30 дo 1/4000 сек.;

 • синхронизация на светкавицата - макс 1/180 сек.

За съжаление въпреки навременната поръчка и предплащане на доставката фирма "Джуниор 98' ООД не успя да достави камерата. В края на 2007 г. бе поискана оферта от друг доставчик и в началото на 2008 г. беше получен следващия модел на камерата FUJI FinePix IS PRO UVIR със следните характеристики:

 • сензор - 23.0 мм x 15.5 мм Super CCD SR Pro;

 • запис във формат - Exif-JPEG (Exif 2.21 [3] съвместим) [ FINE/ NORMAL] / CCD-RAW (14 bit) / CCD-RAW + Exif-JPEG;

 • скорост на затвора: отворен (B), 30 дo 1/8000 сек.;

 • чувствителност: AUTISO 100 / 125 / 160 / 200 / 250 / 320 / 400 / 500 / 640 / 800 / 1000 / 1250 / 1600 / 2000 / 2500 / 3200;

 • дисплей - 2.5" LCD 230,000 пиксела - нискотемпературен полисиликонов.

Очевидно новият модел се базира на стандартния модел FinePix S5 PRO и оттам са подобрени някой от характеристиките му - чувствителност, скорост на затвора и др. (фиг. 10). Стойността на доставката, извършена от фирма "Бест Електроникс" ЕООД бе 5278 лв. с ДДС.

Фиг. 10. На пръв поглед FinePix IS PRO UVIR не може да се различи от FinePix S5 PRO

Фиг. 10. На пръв поглед FinePix IS PRO UVIR не може да се различи от FinePix S5 PRO
© Фотография:
http://www.fujifilm.co.uk

За реализирането на пълния технологичен пакет бяха закупени отделно статив Velbon Tripod Innovator SHERPA 200R, комплект за осветление със стойки на фирма UNOMAT и специални филтри за снимане в UV и IR обхват - B+W UV Pass Filter, IR Filter и UV - IR Cut Filter. Допълнителните аксесоари са на обща стойност около 1600 лева. Технологичният пакет е предоставен за ползване на специалисти от специалност "Реставрация" в НХА (http://www.fujifilm.co.uk).

Технологичен пакет за реализиране на точни измервания при заснемане на архитектурни обекти

Важна част от описанието на обектите от КИН е тяхното пълно и точно архитектурно-строително заснемане. Този процес обикновено се осъществява чрез най-елементарните средства за измерване - рулетки с различни дължини. Много от обектите от КИН имат обаче сложна геометрична форма, налага се измерване на по-големи разстояния, често отделни точки са трудно достъпни за измерване с конвенционални средства. Така например при измерванията в една църква е почти невъзможно да се измерят височини над 4-5 метра при ползването на стандартните средства. Това налага прилагането на нови технологии за измервания на дължини.

Лазерните далекомери притежават висока точност на измерването, покриват големи разстояния, при подходяща окомплектовка се получават възможности за измерване на недостъпни точки на базата на обработка с програмен продукт в реално време.

Проучването бе насочено към уред, който да е управляем с програмен продукт и да се получават резултати в реално време. След обстойно проучване в интернет бяха отправени запитвания към представителствата в България на три фирми - водещи производители на подобна техника - Киров АД, представител на BOSCH AG, Германия, МЕТРИСИС ЕООД, представител на Leica Geosystems AG, Швейцария, и Хилти (България) ЕООД, представител на едноименната фирма от Лихтенщайн.

Leica DISTO A6

Това е моделът от серията далекомери на фирмата Leica Geosystems AG, който отговаря на поставените изисквания (фиг. 11).

Фиг. 11. Leica DISTO A6 в действие

Фиг. 11. Leica DISTO A6 в действие
© Фотография:
http://www.leica-geosystems.com/

Техническите характеристики са:

 • точност ± 1.5 mm;

 • обхват на измерване - 200 м;

 • визуализиране на последните 15 измервания;

 • вграден визьор (2x) за по-добро насочване;

 • решаване на Питагоровата теорема;

 • връзка за предаване на данни чрез технологията Bluetooth;

 • тегло - 270 гр.

Цената на един технологичен комплект е от порядъка на 2900 лв., без в него да се включва софтуер за визуализиране или за обработване на получената информация от далекомера в реално време (единичната цена само на далекомера е 1250 лв. без ДДС). Такива софтуерни продукти се предлагат от различни германски фирми. Закупуването им отделно обаче винаги е рисково, защото няма гаранции за съвместимостта с конкретното устройство за измервания. (http://www.metrisys.bg, http://www.leica-geosystems.com)

BOSCH DLE 150 Connect

Германската фирма BOSCH AG (фиг. 12) предлага също модел с аналогични параметри:

 • измервателен диапазон 0.3 - 150 m;

 • типична точност на измерване ± 2 mm (0.3 - 30 m); ± 3 mm (30 - 150 m)
  Връзка за предаване на данни чрез технологията Bluetooth;

 • тегло - 430 гр.

Уредът е комплектован и със съответния софтуер за обработка на резултатите от измерванията, но за съжаление не се предлага в България. От основния представител на BOSСH AG в България - фирма Киров АД бе получен категоричен отказ за доставката му. Поради тази причина не може да се даде и адекватна ценова информация за него (http://www.bosch-imt.com).

Фиг. 12. Общ вид на BOSCH DLE 150 Connect

Фиг. 12. Общ вид на BOSCH DLE 150 Connect
© Фотография: http://www.bosch-imt.com

Към момента на съставянето на настоящия материал, интернет сайтове предлагат доставката на този модел, включително съответния фирмен софтуер, на цена от 1399 лв. (http://www.proshop.bg). За да бъде тази цена обаче сравнима с останалите примери, следва към нея да се добави и стойността на едно PDA устройство от порядъка на 1000 лв.

HILTI PD 38

Този модел на фирма HILTI AG има подобни характеристики на модела на Leica Geosystems AG:

 • точност ± 1,5 мм;

 • обхват 5 см до 70 м без отражателна плочка и 200 м с плочка PDA 50;

 • вграден визьор и либела за хоризонтиране;

 • запаметяване на 5 последни резултата;

 • функции: единични и постоянни измервания, площ, обем, +, -;

 • връзка за предаване на данни чрез технологията Bluetooth;

 • тегло - 220 гр.

Основното предимство е окомплектовката със специализиран софтуер за PDA устройство, чрез което се увеличават значително възможностите за измервания (фиг. 13) (http://www.hilti.bg).

Фиг. 13. HILTI PD 38 се управлява изцяло програмно чрез PDA

Фиг. 13. HILTI PD 38 се управлява изцяло програмно чрез PDA
© Фотография:
http://www.hilti.bg

Цената на пълния технологичен пакет с включено в него PDA устройство за получаване и обработка на информацията е от порядъка на 2600 лв. (единичната цена само на далекомера е 1260 лв. без ДДС).

Сравнението на изнесените по-горе данни показват, че в качествено отношение и трите уреда са почти идентични и с една и съща ценова категория - 1200-1400 лв. Уредът на BOSСH AG е с най-малка точност и за съжаление най-тежък. Далекомерът на Leica Geosystems AG се предлага без фирмен софтуер и с това предимствата на HILTI AG с модела PD 38 стават безспорни.

Програмни продукти за моделиране от снимки

Тримерното моделиране на архитектурни обекти е сложен и трудоемък процес. Всяка възможност за облекчаването му чрез намаляване на ръчните операции и създаването на качествен модел с минимален набор от данни трябва да се проучи и използва. През последните години фирмата REALVIZ® от Франция разработи и разви уникален програмен продукт, който дава възможност за генериране на фотореалистични 3D модели на базата на двумерни фотоизображения на обекта. Продуктът, наречен ImageModeler®, достигна до своята версия 4.0 (фиг. 14).

Фиг. 14. Фирмения знак на продукта

Фиг. 14. Фирмения знак на продукта
© Фотография: REALVIZ®

През лятото на 2007 година с помощта на демо версията на продукта бяха направени експерименти за създаване на пробни тримерни обекти. Работата с програмата се оказа лесна и интуитивна за ползване, но резултатите са със сравнително ниско качество. За постигане на оптимални резултати е необходимо например да се разполага със снимки от различни гледни точки, но и от различна височина, което трудно се постига без специални средства. Основната причина за неприложимостта на този продукт в нашите условия е характерът на обектите, които подлежат на моделиране. Ако анализираме формите на една пловдивска къща например, ще установим, че тя има сложна, геометрична форма, получена като съчетание на множество елементарни форми - паралелепипеди, цилиндри, пирамидални форми и др. Отделните плоскости в редки случай са силно орнаментирани, прозорците и вратите са с проста орнаментация и форма. Това изисква пълно изграждане на основните форми, което е почти невъзможно да се постигне с програмата. Чрез нея се постигат добри и бързи резултати при прости общи форми и голяма фрагментация и подробности в дребните детайли - рамки и форми на прозорците, корнизи, плоски пиластри и др. (фиг. 15).

Фиг. 15. Тази сграда (а) може да бъде пресъздадена успешно с продукта, но при доста усилия и при резултат с (в) ниско качество а

Фиг. 15. Тази сграда (а) може да бъде пресъздадена успешно с продукта, но при доста усилия и при резултат с (в) ниско качество в

Фиг. 15. Тази сграда (а) може да бъде пресъздадена успешно с продукта, но при доста усилия и при резултат с (в) ниско качество
© Фотографии: REALVIZ®

На този етап на развитието и програмата няма да може да бъде полезна в посока на осъществяването на целите на ММЛКИН. Това е причината и за отказ от закупуването на лиценза.

През първата половина на 2008 г. REALVIZ® беше закупена от един от гигантите в софтуерната индустрия - американската фирма Autodesk Inc. Продуктът ImageModeler вече ще се разпространява под името Autodesk ImageModeler 2009. Това събитие със сигурност ще изиграе положителна роля в развитието му, което следва да бъде внимателно наблюдавано в бъдеще.

Програмен продукт за създаване и свързване на панорами

Важен момент от приложението на панорамни снимки е начинът на тяхното разглеждане. "Суровият" формат на панорамата обикновено е свързан със средства за разглеждането й създадени от фирмата-производител на съответния технологичен пакет. С оглед на широкото разпространение и ползване на панорамни снимки следва те да се преобразуват и разпространяват в общодостъпен, широкоразпространен формат с възможности за разглеждането им чрез стандартни програмни средства.

За целта бяха разгледани два програмни продукта на фирмата VR Toolbox Inc., Pittsburgh, САЩ - VR Worx и VR SceneWorx, чрез които се получават панорами във формат QTVR (Quick Time Virtual Reality). Проучването на продуктите чрез техните демонстрационни версии показаха добри резултати. Вариантът VR SceneWorx представлява по-стара версия на продукта и се ползва единствено за стари операционни системи и програмни среди. В ценово отношение продуктът е с умерена стойност - VR Works 2.6 for Windows се предлага за 300 щат. долара (в момента на проучването - 477 лв.) (http://www.vrtoolbox.com).

След придобиването на SpheroCam LDR по време на обучението при производителя фирма SpheronVR AG, Германия, бе препоръчан продуктът Pano2VR на фирмата Garden Gnome Software e.U. Wien, Австрия. Чрез него панорамни снимки в различни формати могат да бъдат преобразувани в свързани панорами, както във формат Quicktime VR (QTVR), така и в друг много популярен формат за ползване в интернет среда - Macromedia Flash. Направените експерименти и тестове с безплатната версия на продукта Pano2QTVR доведоха до отлични резултати. Стойността на фирмен лиценз за ползването на пълната версия на продукта е 150 евро (около 300 лв.), което и предопредели решението за закупуването му (http://www.gardengnomesoftware.com).

Работна задача 2: Развитие и поддръжка на база от данни, ГИС карти за културното наследство и тяхното публикуване в интернет

ГИС работно място за изработване и поддръжка на пространствена информация за обекти от КИН

В повечето от проектите, извършени с участието на ММЛКИН, се ползваха активно ГИС приложения. Очевидно бе, че в бъдещи дейности ролята на този тип продукти ще се засилва. Досега бяха ползвани лицензите за учебна работа, които разрешават отварянето и извличането на информация от готови продукти, но не и генерирането на нови. Това наложи оборудването на отделно работно място с пълен лиценз на ГИС софтуер.

Предвид натрупания вече опит и наличието на обучение в УАСГ с продуктите на американската фирма ESRI Inc. изборът се ограничи до набора от продукти, които ще могат да бъдат закупени и усвоени в рамките на настоящия проект с оглед на осигуряване на пълен цикъл на създаване, управление, поддържане и публикуване на ГИС информация. Бяха проучени и изискани оферти за следните модули:

 • ArcEditor е пълна десктоп система за създаване и редактиране на географски данни с цена около 7500 евро. Това е основният модул, който представлява и ядрото на една ГИС система.

 • ArcSDE (Advanced Spatial Data Server) е сървър за управление на географски бази от данни, поддържани чрез професионални системи за управление на бази данни (географските данни не са файлове, а са таблици в база от данни). През интерфейса на този продукт се създават и редактират географски данни, съхранени в професионална база от данни, а не във файлова система. Цена: 10 700 евро.

 • ArcIMS (Internet Management Server) е професионален мащабируем интернет сървър, през който всички географски данни стават достъпни през уебсървър до крайните потребители. Стойноста му е около 8000 евро.

За пълното функциониране на подобна система е необходимо и закупуването на лиценз на продукт от фирмата MicroSoft Inc. - Microsoft SQL Server. Това е професионална система за управление на релационни бази от данни, в която освен традиционните данни, при наличието на описаната по горе ГИС конфигурация ще могат да се съхраняват и географските данни (т.е. всичко в географския проект ще бъде база от данни!). Цената за пет работни места на инсталацията на продукта е 1500 евро. Така пълният набор програмни продукти възлиза на стойност около 29 700 евро.

Предвид ограничения бюджет на проекта изборът се редуцира до първия модул - ArcGIS/ArcEditor 9.2. За инсталирането на продукта беше специфицирана и закупена една стандартна компютърна конфигурация, изградена на базата на дънна платка ASUS P5B-E Plus с процесор Intel® Core 2 Duo E6600 2.4 GHz и оперативна памет 3072 MB DDR2. Същата е снабдена с твърд диск 320 GB Hitachi, подходящо оптично устройство Pioneer DVR-111D DVD±RW Dual Layer и широкоекранен монитор 20.1" LG L204WT (TFT, 1680x1050, contrast 2000:1).

GPS приемник и навигационен софтуер за позициониране и въвеждане на обекти от КИН

Глобалното позициониране (GPS) е технология с голямо бъдеще в туризма и особено в културния туризъм. Възможността да установи мястото си в пространството и да получи информация за намиращите се в близост обекти, както и най-краткия или бърз път до тях, е от голямо значение за съвременния човек. С оглед на набиране опит при използването на тази технология бе предвидено закупуването на необходимите технически и програмни средства. Като крайна цел се визираха намерения да се направят експериментални карти с обекти от КИН към стандартни навигационни продукти.

За по-голяма гъвкавост се прие варианта на закупуване на отделен GPS приемник, за да се даде възможност за проучване на софтуерни продукти, разработени както за стандартните операционни системи, ползвани на преносими компютри, така и на такива, които работят на персоналните джобни устройства (PDA - Personal Digital Assistant).

Направените проучвания показаха, че към момента най-изгодното решение за такъв приемник като съотношение цена-качество е HOLUX GPSlim236. Същият е базиран на бързия чипсет SiRF Star III, възприема информация по 20 канала и разбира се, притежава възможност за предаване на информация по Bluetooth интерфейс. Офертната му цена беше от порядъка на 200 лв. (фиг. 16).

Фиг. 16. Общ вид на приемника HOLUX GPSlim236

Фиг. 16. Общ вид на приемника HOLUX GPSlim236
© Фотография:
http://www.orderbg.com

Приложения към устройството стандартен софтуер за извличане на данни за местоположението му имаше варианти както за стандартен MS Windows, така и за MS Windows Mobile - приложим в PDA устройства.

Бяха проучени ценови оферти и за няколко пакета, при които се използват данни от GPS приемник.

Офертата на фирма "ДатаМап Европа" ООД за два програмни продукта за персонален компютър е за МаксИнфо ПРО - цена 248 лв. и за GPS Инфо - цена 198 лв. Допълнителните проучвания показаха, че това са бизнес приложения, насочени предимно за планиране и контрол на транспортни средства.

Втората оферта бе от фирма "Юнит Комерс" ЕООД за Софтуер за навигация и цифрови карти за територията на България - EasyGo на стойност около 160 лв. На този етап бе прието решението да не се закупува конкретен навигационен пакет преди пълната сигурност за технологичните възможности за добавяне на информация за обекти и нейното разпространяване.

През 2008 г. се събира информация и опит от използването на демоверсия на продукта Nav N Go iGO 8 ay на унгарската фирма Nav N Go Kft, Budapest. Той показва добри възможности за навигация, както и на тримерна визуализация на важни обекти (фиг. 17).

Фиг. 17. Работен екран на Nav N Go iGO 8

Фиг. 17. Работен екран на Nav N Go iGO 8
© Фотография:
http://www.navngo.com

Продуктът има пълна поддръжка на български език, съдържа добра карта за България и на някои от големите градове и най-вероятно ще бъде закупен, за да послужи като основа на бъдещи експерименти в областта на КИН и културния туризъм. Пълният пакет се разпространява чрез интернет за цена от 150 евро (http://www.navngo.com).

В заключение може да се констатира, че благодарение на проекта "Културно наследство: образование - наука - опазване, интегрирани в туризма (Heritage: ESPRIT)", в рамките на който бе извършено настоящето проучване, Мултимедийната лаборатиия за културно-историческо наследство при Архитектурния факултет на УАСГ и направление "Реставрация" при НХА значително повишиха своите технологични възможности за научни изследвания, консервационна дейност и образование в областта на културното наследство.

 

 

© Боян Георгиев
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 05.06.2009
Културно наследство: образование - наука - опазване, интегрирани в туризма (Heritage: ESPRIT). Под общата редакция на проф. д.а.н. арх. Тодор Кръстев. Варна: LiterNet, 2009