Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

TRINITY - ОТВЪД АПОКАЛИПСИСА

Анжела Димчева

web

Тук все още играе подсъзнателно сянката на смъртта. Един странен индиански танц. Вече не мирише на изгоряла плът, не скърца пясък между зъбите, не ослепява прах очите. Но мисълта за Божието провидение, за апокалипсиса с дяволско лице невидимо кръжи над хилядите минувачи край „Кота нула“ в Ню Йорк.

В мастиления фон на океана вече се оглежда Колосът на 21 век - новият световен символ на могъщите корпорации - WTC - най-гигантският небостъргач в САЩ, който трябва да реабилитира Близнаците.

В непосредствена близост, на пътя на милионите, превъртащи се зад стените на „Уолстрийт“, се въздига готическата корона на старинна църква. Суетенето около нея подсказва, че не върви обичайната служба, нито пък типичните туристи атакуват тази забележителност... Тук става нещо друго: Бог спуска десницата си над храма във вид на реални блага. Стотина безработни (бели и цветнокожи) американци получават безплатен обяд - в големи кафяви пликове те ще имат храна, за да се чувстват 5 часа равностойни „господари на света“.

А в сградите отсреща - пак с божията благословия! - работят най-добрите финансисти - брокерите-акули, счеводителите-факири, хората, за които нулите са смисълът на живота. В яростната гонитба на печелившия ход те изпадат в транс, комуникацията им е не просто виртуална, тя е сцена от анимационен екшън, където супергероят с едно кликване решава съдбата на милиони хора - тук или на хиляди километри.

Борсата затваря, елегантни господа и дами излизат от строго охраняваната зона... Срещат погледите на Другите, които още дъвчат остатъците от обяда си. Дали колелото на съдбата няма да се обърне и те да си разменят местата? Може би. И затова Тя е тук още от 1697 г.!

Trinity Church. Сн. Анжела Димчева

Trinity Church. Сн. Анжела Димчева

Trinity Church - Църквата „Света Троица“, преживяла цялата драматична история на САЩ, оцеляла под падащите отломки на срутващите се Кули само на 100 метра от нея, днес тя е най-богатият храм в Ню Йорк. Защото древната земя на „Уолстрийт“ е нейна собственост. И великите корпорации, обитаващи територията й, си плащат. За имиджа си, за престижа да пулсират с финансовото сърце на света. Тук е инкубаторът на милионите за богатите, тук е генераторът на мъката за бедните, но тук е и Спасението. Божието равновесие. Колко е просто - Бог е пари, парите са Бог. А между тях е човешкото лице на вярата, която все така движи механизма на оцеляването - още от завладяването на Новия свят. И тези три лица са единосъщието на „Уолстрийт“ - събуждането под камбанния звън на утопията, че всички се раждаме равни.

Но всъщност само смъртта ни изравнява завинаги.

 

 

© Анжела Димчева
=============================
© Електронно списание LiterNet, 15.09.2012, № 9 (154)