Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
ВГРАДЕНА ВОДА

Ясен Василев

web

В огледалото тя винаги се е усещала някак завършена, някак обла и кръгла. А в живота всичко е в квадрати. И наоколо - родителите й, ръбестата й сестра, балконът, на който сега стои, паралелепипедният блок, градът. Квадрати. Всичко, което е сиво, е красиво. Дали? Тя гледа, но нищо не може да види. Дали да не се изтърколи надолу, през парапета, да се прехвърли като случайно откъсната кръгла водна капка и да сложи край на всички геометрии? Дали? Тя върти поглед. Но не може. Очите й не виждат. Като забодена с пергел е на терасата, на пулсиращия балкон, който все повече се свива, на който никой никога не е излизал, от който никога не са тръгвали вити стълбища, до който никога не са били иззиждани врати. Оттам тази сила на квадрата - тя е вградена - между вън и вътре, между горе и долу, нито там, нито някъде другаде. Квадрати. Какво остава за една кръгла, жива вода, освен да се разсъхне като змийска кожа под смучещата светлина на сивото слънце, захванало като карфица краищата на четирите ръба на света? Кажи, какво?

 

 

© Ясен Василев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 01.09.2009, № 9 (118)

Текстът печели Първа награда на конкурса за кратка проза, организиран от ErunsMagazine и LiterNet, 2009.