Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

"НАПИСАНОТО ОСТАВА"

Величко Панайотов

web

За лингвистичните проучвания няма граници и едно от доказателствата за това е сборникът Littera scripta manet - юбилейно издание в чест на проф. дфн Василка Радева - изтъкнат представител на съвременната българска езиковедска наука. Юбилеят бе хубав повод да се отдаде заслуженото уважение към една духовно богата и комплексна творческа личност, изявила се през годините като сериозен учен с многобройните си публикации и участия в работата на различни форуми и академични организации, като отличен университетски преподавател, задаващ с личното си поведение пример за по-младите поколения езиковеди.

Проф. Радева е водещ специалист в България в областта на ареалната лингвистика, словообразуването, диалектологията, фонетиката и лексикологията на съвременния български книжовен език и езиковата култура. Затова и преобладаващият брой научни статии в сборника са свързани именно с тези лингвистични дисциплини. Съставителите и авторите на текстовете, давайки знак за духовна съпричастност и за уважението си към юбилярката, същевременно са допринесли за създаването на един панорамен поглед върху състоянието, проблемите и перспективите на съвременното българско езикознание. В сборника участват няколко поколения лингвисти, водещи български учени и ревностни защитници на българския език в чужбина, което, от една страна, е доказателство за приемственост в областта на езиковедската българистика, а, от друга - само по себе си е достатъчен залог за ценността на изданието.

В уводната част на книгата проф. Пашов представя един творчески портрет на професор Радева, очертаващ основните етапи в научното й развитие, различните й приноси към българското езикознание и дейността й като университетски преподавател. А в края на сборника Вл. Жобов и Н. Михайлова-Сталянова са събрали основната библиография на нейните трудове.

Езиковедските статии са обособени в пет раздела:

1.Ареална лингвистика, диалектология, етнолингвистика, фонетика;

2. Словообразуване;

3. Морфология, синтаксис;

4. Лексикология, стилистика;

5. История на езика, езикова култура, детска реч. Тази подялба е донякъде условна, понеже между тях са прехвърлени много тематични мостове.

Разнообразието и богатството на тематиката, ценните езикови и методологични наблюдения оформят представата за развоя на българския език днес, за съвременната езикова ситуация, за начините и методологията на съвременното научно изследване.

Като доказателство, че границите между лингвистика и литературознание не са непроходими и дистанцията между тях трябва да се скъсява в началото на 21. век, съставителите на сборника са включили в него четири литературоведски текста и един разказ на учени, работещи и работили с проф. Радева.

Книгата е ценно издание не само за академичната езиковедска общност, но и за студентите филолози, за учителите по български език и литература, за всички, които искат да обогатят и да усъвършенстват езиковата си култура и да бъдат в крак с тенденциите в развоя на езика, както и за интересуващите се от проблемите на лингвистиката като цяло.

 


Сборник в чест на проф. дфн Василка Радева. София: Университетско издателство "Св. Климент Охридски", 2005.

 

 

© Величко Панайотов
=============================

© Български език и литература (електронна версия), 2008, № 2
© Електронно списание LiterNet, 25.07.2008, № 7 (104)

Други публикации:
Български език и литература, 2008, № 2.