Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ТЕЧЕН ШОКОЛАД И ЕДНО МЛЯКО С ОРИЗ, МОЛЯ

Павлина Гатева

web

"Течен шоколад" - на времето такава сладкарница имаше до нас на "Витошка". После фалира. Или по-вероятно да са вдигнали неимоверно наема, та тя се премести в една от малките улички. Продължавам от време на време да се отбивам в нея специално заради ароматните сладкиши, от които ухае цялата уличка. А откакто тръгнах на плуване с дъщерите, пътят ни почти задължително минава покрай тази сладкарница. Винаги е претъпкана, а отвън почти дежурно срещаме една дребна възрастна женица. Тя стои малко встрани от вратата. Висока около метър и петдесет, сбръчкана и приведена. Скромно облечена. Никой не ѝ обръща внимание и само ако се доближиш съвсем, можеш да я чуеш: "Купете ми едно мляко с ориз, моля". И децата ми знаят: купуваме за нас крем с течен шоколад и едно мляко с ориз за женицата.

Последният път млякото с ориз беше свършило. Купихме ѝ като на нас - крем с течен шоколад. За наше удивление, тя прибра кофичката в торбата си и каза: "Ще го занеса на внука".

 

 

© Павлина Гатева
=============================
© Електронно списание LiterNet, 24.12.2020, № 12 (253)