Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СЛЕДВАЩАТА СРЕЩА Е СЪС САМОТАТА

Павлина Гатева

web

Той е пристигнал по-рано. Тя също.

Той не знае как изглежда тя и се притеснява да не я разочарова с вида си. Сложил си е костюм и вратовръзка. Седнал е централно, да я види.

Тя също е престояла половин час недалече от мястото на срещата, тревожно надявайки се да го зърне. Тя се отправя към заведението.

"Грозен, дебел, глупав" - самоафиширал се е той. "Красива, нормално тегло, умна" - самоафиширала се е тя. И двамата са послъгали. За разлика от него, тя го е виждала. Няма нищо против дългата му коса и едрото му тяло.

Изненадва го в гръб. Наистина го изненадва. Той става официално. Прибира си вестника. За малко да й целуне ръка.

Тя сяда отляво. Скача и се премества отдясно ("Левият ми профил е по-кофти").

Той вече си е поръчал. Мелба? Джин с тоник?

Тя чете менюто, което сякаш е написано на китайски. Келнерката няколко пъти се приближава. "Елате след малко... Ти какво си си поръчал?". След кратък период, ту на "Вие", ту на "Ти", разговорът замлъква.

Какъв красив розов плет с цъфнали розови цветове огражда заведението! Той не забелязва. Гледа я настойчиво. Кара я да се изчерви. Гледа я и мълчи със загадъчна мекота в погледа. "Истинска ли е?" - пита се тя. Има предвид мекотата.

Погледът й се рее из заведението. Спомня си една друга среща, с друг мъж в същото това заведение. Уж невинна като тази, а прераснала в себепознание.

Крадешком поглежда ръцете му - пухкави и нежни. Отново се изчервява. Той ги държи стиснати една в друга. Поглежда към ризата му - бяла, със следи от ютия. Не смее да вдигне погледа си по-нагоре. Той все така я гледа втренчено. Тялото му се е наклонило към нея. Тя се страхува да не падне от стола.

Келнерката приключва смяната си. Той плаща.

"И сега какво?" - пита се тя. "Какво, какво - наум й отговаря той. - Ами нищо."

Тя става.

Той става.

Тя - влюбена в него.

Той - разочарован от нея.

Следващата среща е със самотата.

 

 

© Павлина Гатева
=============================
© Електронно списание LiterNet, 18.11.2010, № 11 (132)