Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
:. Книгомрежа  Анотации на нови книги: RSS абонамент!
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook!  Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Среавни цени с Книгосвят във Facebook!
:. Книги втора ръка  Книги за четене Варна
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Образование по БЕЛ
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДВА КРАКА, ЗАВЪРЗАНИ С ТЕЛ

Павлина Гатева

web

Откакто се разведе, започна да събира дом. Изрязваше от вестниците талони за промоция, обикаляше по изложения, следеше специализираните предавания и пръскаше пари за всевъзможни покупки. И жилището ставаше все по-красиво; онова жилище, в което, докато живееха заедно, двадесет години никой не го бе ремонтирал.

Ожениха се твърде млади. Първият ремонт го направиха неговите родители - боядисаха стените в розово, а подовете - в кафяво и дотам. Все нямаха пари - криза, деца, нископлатена работа... Така и се изтъркули времето. Родителите починаха. Децата пораснаха и заминаха за Германия. А кризата така и не ги пускаше, здраво стискаше гърлото им.

Правеха се, че не забелязват отслоените врати на талашитените шкафове, протритата дамаска и саксиите, които една след друга изхвърляха, защото котката пикаеше в тях. Разминаваха се като сенки с тъщата, която все по надигаше глас, че й навлизат в личното пространство. Докато един ден на него му писна и хвана нанякъде. А тя с ужас гледаше усърдието, с което тъщата (майка й) събираше дрехите и книгите му в десетки найлонови пликове и ги струпваше до леглото. Да няма връщане назад. Да няма колебание. "Щом си тръгнал, прав ти път!" - злобно зееше счупената лява врата на гардероба.

Впрочем и истинска спалня никога не са имали. Две легла, съединени с тел за краката. Дори не си спомняше защо и кой, по дяволите, отвърза телта и разглоби едното легло; пренесе го на части на тавана, после - в мазето, после рамката на матрака се оказа в стаята на майка й.

Сключи заем. Тя, която винаги беше против заемите. Последната й покупка беше разкошно масивно двойно легло, с ортопедичен матрак.

 

 

© Павлина Гатева
=============================
© Електронно списание LiterNet, 08.12.2012, № 12 (157)