Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ "МЛАД ЖУРНАЛИСТ"

Иванка Змеева, Елена Тодорова

web | web

Литературен клуб "Млад журналист" при СОУ "Йордан Йовков", Тутракан, е създаден през 1997 г. от ентусиазирани десетокласници, които, подтикнати от желанието да творят, да направят ученическия си живот по-интересен и по-пълноценен, поставят началото на една традиция - списването на ученически вестник. Клубът се утвърждава като територия за изява на млади таланти, за работа с деца с изявени творчески интереси, за развиване на тяхното критическо мислене.

Цели

Литературният клуб дава възможност на учениците: да създадат своя трибуна, чрез която открито да поставят вълнуващите ги проблеми, да водят диалог с другите и да отправят своите младежки предизвикателства; да откриват магията на словото, да подхранват творческия огън у себе си, смело да подхождат към първите си творчески опити; да изграждат естетическо отношение към света на поезията, да разширяват разбиранията си за естетическите категории; да вникнат в жанровата специфика на публицистичните текстове, в тяхната гражданска значимост; да разширяват социокултурните си контакти; да се запознаят с професията на журналиста, да направят опит в журналистиката.

Дейности

Клубът развива разнообразни дейности, основна сред които е списването на ученическия вестник, първи по рода си в община Тутракан.

Рождената дата на вестника е 20. ХI. 1997 г. Младите ентусиасти му дават името "Криле". Изграждат своя трибуна - дръзка, открита и предизвикателна. Търсят изява за своя талант и имат очаквания за ползотворен диалог с ученици и учители. Вярват във възможностите си и смело разкриват мечтите си. Подават приятелска ръка на всеки, пожелал да навлезе в света на предизвикателството. Началото на една традиция е поставено. Ученическият вестник бързо става част от училищния живот. Три редакционни екипа имат принос за утвърждаването на вестника като част от живота на училището, като територия на общуването.

Първият редакторски екип работи две години (1997-1999), издаде шест броя, които отразиха вълненията на своите създатели, творческия им порив, осъзнатата отговорност - извоюването на своя територия на общуването. Учениците разкриваха любовни трепети, очакванията си от училището и живота. Доказаха, че младите хора умеят да боравят със словото - чрез много успешни поетически творби, публицистични текстове - есета, репортажи, интервюта, анкети, статии. Въведоха интересни рубрики, една част от които се запазиха и по-късно ("Знаете ли, че...", "Млади таланти", "Забавна страница", "Любопитно" и др.).

Впечатляващи материали от този период бяха: интервюто с проф. Милена Цанева, с Тамара Спасова, с помощта на която вестникът "се роди" и се усъвършенства през годините, с Васко Кръпката; стихотворенията на Магдалена Йорданова ("За една поробена страна", на Ирена Игнатова ("Огърлица от дъжд") и мн. др.; карикатурите на Калоян Грънчаров, Ивелин Иванов; рисунките на Зюхал Кантар; забавните страници.

Екипът получи поздравителен адрес от Юлия Пискулийска, секретар на Съюза на българските журналисти. В него се казва: "Вашите "Криле" ми донесоха радост. Във време, когато дори авторитетни журналисти трудно прескачат праговете на кризата, вие сте отгледали с любов едно творение..., построили сте си трибуна, за да я превърнете в територия на общуването, на спора, на битката с проблемите".

Есето на Анна Иванова от бр. 1 - "Йовковите нравствени послания" - е публикувано и във в. "Гимназист".

Доколко е била ползотворна дейността на клуба, разбираме от Радостин Спасов ("Всичко сътворихме с воля и желание" - бр. 6): "Всичко, което представихме на страниците на вестник "Криле", беше сътворено от нас с воля и желание за творческа и съзидателна дейност... Чувствам удовлетворение и задоволство от това, че в продължение на две години съм вършил нещо приятно и смислено".

Трима от този екип свързаха професионалния си път с журналистиката: Радостин Спасов завърши Сфийския университет, специалност журналистика, сега работи в редакцията на в. "Монитор"; Силвия Трифонова е журналист в русенски вестник, Калоян Грънчаров - в екипа на в. "Тутракански глас".

Вторият редакционен екип (1999-2003) осъществи изключително съзидателна и разнообразна дейност. Издаде шестнадесет броя на в. "Криле", четири от които са много ценни: "Вазов лист", "Йовков лист", "Юбилеен вестник - 60 години Тутраканска гимназия" и бр. 15, подготвен съвместно с ученици от Република Молдова, гр. Тараклия - членове на литературния клуб "Приятели на България".

Учениците търсят поле за изява и в други посоки - в срещи с поети, общественици, артисти, журналисти и др. Такава беше срещата с проф. Милена Цанева, дъщеря на тутраканската поетеса Бленика (20.09.2000 г., на историческия кораб музей "Радецки"). Клубът участва с литературна композиция по Вазови стихове, издаде "Вазов лист" - по повод 150-годишнината от рождението на Патриарха. Среща имахме и със силистренския поет Ивайло Терзийски. Учениците четоха свои творби, споделяха трудностите си по време на творческия процес, получиха приятелски съвети, напътствия. Разговаряха и с тутраканската поетеса Ценка Бойчева - на 19.ХII.2002 г. Изпълнени бяха стихове от авторката, песента "Дунавска равнина" по неин текст. Гостенката бе приета за почетен член на клуба. Организаторите получиха ценен подарък - стихотворенията "Криле" и "Абитуриенти", посветени на тях. На въпроса: "С какво ще запомните творческата среща?" Ц. Бойчева отговори: "За мен не беше среща, а тържество - мило, трогателно, незабравимо".

Кореспонденцията е другата дейност, която разширява възможностите на клуба за контакти, диалог и обмяна на опит, идеи, литературни материали. Ползотворна бе кореспонденцията с участниците в литературен клуб "Приятели на България" от Тараклия, Република Молдова; с Димитър Боримечков - поет и журналист, редактор на в. "Български глас" в Тараклия - вестника на българите там. в бр. 51 от 10.I.2003 г. на вестника бе отпечатано стихотворението "Аз съм" на нашата ученичка Пламена Кунева, а в бр. 15 на "Криле" бяха публикувани творби на бесарабски българи, правещи впечатление със своята любов към България, със съхраненото си българско самосъзнание. материалите, които изпращаме на приятелите в Молдова, често се използват в часовете по литература - "Йовков лист" онагледява урок за Йовков.

участие в рецитали, изготвяне и реализиране на сценарии по повод училищни празници, организиране на литературни конкурси в рамките на училището са допълнителните дейности, които литературният клуб успя да съвмести с основната дейност - издаването на училищния вестник.

Третият редакционен екип (2003-2007) издаде четиринадесет броя. В първия от тях той заяви желание да продължи традицията, но и да внесе нещо ново, да остави свой отпечатък. И успя. Апогей на неговия труд бяха няколко броя на вестника: "Вазов лист - 2"; бр. 28, посветен на Св. Валентин, с подлистник - календар за 2006 г., екоброй "Защитена местност "Калимок-Бръшлен" - в звук и цветове".

Екипът продължи традицията да участва в творчески срещи: с проф. М. Цанева; с поетите Ив. Терзийски, Любен Дашев и др.

Продължи и воденето на кореспонденции: с проф. Милена Цанева; с Боян Попов - внук на Йовков; с приятелите от Молдова и др.

Най-предпочитаният жанр бе интервюто. Бяха взети интервюта от актьорите Ст. Данаилов и Н. Урумов; от актьори от русенския театър; от ученици на Ст. Данаилов; от М. Цанева, Б. Попов и Р. Капинчева.

Учениците се представиха отлично в рециталите, посветени на 155-годишнината от рождението на Ив. Вазов, 130-годишнината от Освобождението на България и др.

Отзиви за вестника получихме от:

- Боян Попов, внук на Й. Йовков: "На редакторите пожелавам да изградят собствен критерий за заобикалящия ги свят";

- Проф. Милена Цанева: "Навсякъде се хваля с вашия вестник и мисля, че дори софийските училища би трябвало да вземат пример от вас. В него винаги има нещо свежо, като вестникът е написан на едно много добро културно равнище. Поздравления!" (май 1999); "Вашият "Вазов лист" е чудесен. Помолих да ми дадете два броя, за да ги оставя в музея "Иван Вазов" и всички, които изказват мнение, че Вазов вече не е нужен на младото поколение, че им е чужд, че младите не го разбират, ще ги отпращам да видят тоя "Лист", направен великолепно!" (септември 2000); "На редакторите и сътрудниците на великолепния ученически вестник "Криле" пожелавам още нови полети в сферата на духовността и изкуството" (септември 2000); "На читателите на вестник "Криле" и на новите талантливи редактори и сътрудници пожелавам щастлив полет във висините на знанието и широките хоризонти на живота" (май 2005);

- Димитър Боримечков, журналист, главен редактор на в. "Български глас", Тараклия, Молдова: "Вестникът ви е чудесен. Поздравявам ви! Той потвърждава истината - за културата и духовността няма граници" (юли 2002);

- Лили Маринкова, радиожурналист: "Само по себе си името на вашия вестник е матафора и то задължава. Бъдете все по-взискателни!" (декември 2000);

- Юлия Пискулийска, журналист: "Дано "Криле" имат силата да са взискателни към себе си, да са упорити и постоянни - с много оригиналност и с дух да поддържат полета". (януари 1998); "Не оставайте с едно крило, пазате целостта! Само тя може да ви подари полет! Ако някой нарани полета или небето, в което той съществува, не го оставяйте да си тръгне ненаказан. Перото ще ви помогне. Перото е вашият дълг. "Чрез него се ражда словото". (декември 2000);

- Тамара Спасова, гл. редактор на в. "Тутракански глас": "Възприемам вестника като своя рожба, към която и аз съм съпричастна. Той дава на учениците поле за изява, място, където да покажат своя талант". (май 1999);

- Ивайло Терзийски, силистренски поет: "На редакторите пожелавам дръзновение и повече кураж, за да изявяват онова, което носят в душите си!";

- Илия Равалиев, инспектор в РИО на МОН - Силистра: "Вестникът е потребност в живота на училището, нещо, без което то вече не може нормално да функционира. Той е трибуна на децата и място за изява на техните възможности и постижения в боравенето със словото".

Подобни отзиви за вестника удовлетворяват, но и задължават екипа да бъде отговорен и взискателен към работата си, да усъвършенства непрекъснато уменията си.

С разнообразието от дейности и резултатите от тях литературният клуб "Млад журналист" определено има своя принос за усъвършенстването на СОУ "Й. Йовков" - Тутракан, като желана територия на ученика.

 

 

© Иванка Змеева, Елена Тодорова
=============================

© Български език и литература (електронна версия), 2008, № 5
© Електронно списание LiterNet, 05.12.2008, № 12 (109)

Други публикации:
Български език и литература, 2008, № 5.