Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НАГРАДИ "ПРОФ. Д-Р ПЕТЕР ФИШЕЛ-АПЕЛТ" ЗА ПОСТИЖЕНИЯ НА УЧИТЕЛИ В ХУМАНИТАРНАТА ОБЛАСТ

Диана Григорова

web

През 2002 г. във връзка с 20-годишния юбилей на Международна фондация "Св. св. Кирил и Методий" по предложение на Кръга на приятелите на фондацията в Германия и по-специално на неговия председател проф. д-р Петер Фишер-Апелт се учредиха Награди за постижения на учители в областта на хуманитарните науки и по-точно по български език и литература, класически езици (старобългарски, латински и старогръцки), немски език и испански език.

Програмата има конкурсен характер и предвижда отличаването на учители със значителен принос в откриване и развиване на млади таланти в областта на хуманитарното знание. Програмата поощрява учители, които имат сериозен принос в преподаването на съответния учебен предмет, като измерва техните успехи с постиженията на учениците им.

Националните конкурси се провеждат със съдействието на Министерството на образованието и науката, Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и на представители на отделите по образование на посолствата на Федерална република Германия и на Кралство Испания.

По предложение на Кръга на приятелите на фондацията в Германия и с решение на Съвета на фондацията от 2004 г. наградите носят името на проф. д-р Петер Фишер-Апелт, почетен президент на фондацията.

Наградите са в размер на: 500 евро - за спечелилия учител, и 100 евро - за учебно-помощна литература за библиотеката на училището, в което той преподава.

Финансирането на програмата се осигурява от Кръга на приятелите на фондацията в Германия.

Конкурсите се провеждат в два етапа - по документи, подавани от кандидатите, със спазени всички изисквания на предварително обявените правилници и интервю с кандидатите.

Програмата за 2008 г. претърпя промяна. Вместо испански език и класически езици се присъди награда за учител по цикъл "Философия".

Основните изисквания според съответните правилници са следните:

За участие в конкурса по български език и литература се номинират учители по български език и литература, преподаващи в училища, които:

• през една от последните три учебни години имат ученици, класирани от 1. до 15. място в националния кръг на олимпиадата по български език и литература;

• през последната учебна година имат класирани ученици в националния кръг на състезанието по български език и литература - тест за ученици от 7. клас.

За участие в конкурса по немски език се номинират учители по немски език, преподаващи през последните три учебни години в училища, издаващи Deutsches Sprachdiplom der Kultusminsterkonferenz - Zweite Stufe.

За участие в конкурса по цикъла "Философия" се номинират учители по цикъл "Философия", преподаващи в училища, които през една от последните три учебни години имат ученици, класирани от 1. до 12. място в националния кръг на олимпиадата по философия.

Кандидатите и в трите конкурса се номинират от ръководствата на съответните училища по предложение на методическото обединение.

Наградите се връчиха 17 май 2008 г. по време на заседанието на Управителния съвет на фондацията. По български език и литература наградата бе присъдена на Ваня Славова Игнатова* от Езиковата гимназия "Пейо Яворов", Силистра. Наградено бе и училището, в което тя преподава.

Присъдена бе и поощрителна награда за всеотдайна учителска работа и постигнати резултати в преподаването на български език и литература на Росица Антонова Дакова от 51. СОУ, София.

По немски език бяха присъдени две награди - на Юлияна Каназирска от 91. гимназия с преподаване на немски език "Проф. Константин Гълъбов", София, и на Виктория Дякова от 73. СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик", София. Наградени бяха и техните училища.

За преподаване по цикъла "Философия" наградата получи Маргарита Стефанова Маркова от Хуманитарна гимназия, Сливен. Наградено бе и училището.

Поощрителна награда за всеотдайна учителска работа и постигнати резултати в преподаването на философия получи Николай Стоянов Колев от 9. френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин", София.

 

 

БЕЛЕЖКИ

* Настоящият брой на списанието публикува материал от наградената авторка. [обратно]

 

 

© Диана Григорова
=============================

© Български език и литература (електронна версия), 2008, № 5
© Електронно списание LiterNet, 18.12.2008, № 12 (109)

Други публикации:
Български език и литература, 2008, № 5.