Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

* * *

web

ПУКАНЕТО НА ПЪНОВЕТЕ. Опиянена от широкия тежък чардак, от огъня и възхищението на подлютените погледи, усети огромното яйце на желанието.
В тъмнината Кокошката вдигна високо крака си. Харесаха това балетно начало. Оставят я да наглася, да разкопчава и закопчава. Опипват тлъстите кълки. Някой заби лъча на фенерчето в светлите гънки. Отвътре едно жадно око се събуди и засмука лъча, с всяко движение по-надълбоко през тъмните й тунели, до мозъка, където светна идеята, че би могла да зачене няколко светлинни години и така да пренесе семето на Земята из тъмния океан на Вселената.
Вкарала пера дълбоко в ушите им, говори нещо, което искат да чуят - шума на кръвта си. Обезумели, кълват всичко, което е ярко. Накълцани, кълките й свистят и туловището се сгромолясва. От гърлото й побягват пламъци, кудкудякане и думи, думи, които знае от папагала на Шайката, пазач в Марсилски публичен дом.
Между зидовете една сянка се пощи от заплелите се по-едри звезди. Събува трипръстата си обувка и потъва в реката, пропуснала да отрази и тази вечер луните. От брега се взира това, което не е нейно.

 

 

© Виргиния Захариева
=============================
© Електронно списание LiterNet, 19.06.2008, № 6 (103)

Други публикации:
Виргиния Захариева. Кадрил късно следобед. София, 1996.